News News

Proširenje serijske prekogranične nominacije uključilo je 63 područja bukovih šuma od čega je Republika Hrvatska sudjelovala sa tri područja, u nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica. Riječ je o 1.289,11 hektara bukove šume koja se u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit nalazi u Strogom rezervatu "Hajdučki i Rožanski kukovi" te 2.031,87 hektara šume na lokacijama Suva draga-Klimenta i Oglavinovac-Javornik u Nacionalnom parku Paklenica. Iznimnost predloženih iskonskih bukovih šuma u nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica temelji se na njihovoj izvornosti, geografskom položaju, starosti i veličini.

Ovaj upis na Popis svjetske baštine predstavlja treće proširenje. Prve su na Popis svjetske baštine „Iskonske bukove šume Karpata“ upisale Slovačka i Ukrajina još 2007. godine. Proširenje prekogranične serijske nominacije uslijedilo je 2010. godine upisom njemačkih drevnih bukovih šuma na Popis svjetske baštine uz preporuku Odbora za svjetsku baštinu da se upisanom prekograničnom dobru, s ciljem zaštite jedinstvenog šumskog ekosustava, pridruže ostale zemlje kako bi se dobio cjelovit prikaz ekoloških procesa sastojina bukovih šuma u različitim okolišnim uvjetima. Treće, odobreno proširenje rezultat je međunarodnog istraživačkog projekta koji je pokrenut 2012. godine pod vodstvom Austrije. Kroz projekt dobivena je lista od 126 područja značajnih iskonskih i drevnih bukovih šuma Europe od kojih je 63 odabrano za nominaciju. Uključivanjem 63 nova područja na Popis svjetske baštine dobivena je cjelovitost područja koje ima iznimnu univerzalnu vrijednost i dokaz je postglacijalnog širenja te prirodnog i nesmetanog razvoja ekosustava bukovih šuma Europe.

Sve države uključene u nominaciju pokazale su iznimnu posvećenost zajedničkoj suradnji i izražena je zajednička namjera za očuvanje i održivo upravljanje bukovim šumama.

Upis na Popis svjetske baštine potvrda je da se prirodnim ljepotama Hrvatske upravlja na najbolji mogući način s ciljem zaštite za buduće naraštaje i da je Hrvatska je po bioraznolikosti i prirodnim ljepotama među najbogatijim europskim državama.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Autor fotografije: Zlatko Marasović

Parks of Croatia

National Geographic Hrvatska predstavlja nacionalne parkove i parkove prirode u Hrvatskoj - Reportaža o Nacionalnom parku Krka

UNDP-ov projekt PARCS u suradnji s National Geographic Hrvatska predstavlja svih devetnaest nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj kroz serijal tekstova.

U srpnju je objavljena priča o Nacionalnom parku Krki. Krška diva, rijeka Krka, omamljuje posjetitelja svojom čistoćom, bojom i slapovima među kojima je najposjećeniji onaj najduži - Skradinski buk. 

Snagu vode Krke čovjek je zarana iskoristio u službu preživljavanja. Zbog prirodnog pada od 242 metra i velikim količinama vode u slatkovodnom toku, Krka je bila idealna za izgradnju vodenica i mlinarski obrt. 

I danas su mlinice svjedočanstvo načina života uz Krku o čemu svjedoče ljudi koji pamte desetljeća odlaženja na mlinice s magarcem. 

Kanjon Krke pruža kolosalne poglede i doživljaj posjetitelju. Mnogi su vidikovci impozantnih pogleda, a nedavno uređeni s vidikovca Rogovo svaku riječ divljenja pretvara u zadivljeni muk. Kanjon "Među gredama" izložba je krške ljepote, a stijene se, grleći rijeku, u najčudesnijim vizurama propinju nad rijekom.

Autor fotografije: Mario Romulić

 

Image Banner Image Banner

Weather Weather

Nature Park Telašćica

sky is clear

Temp Max: 30 °C  /  Min: 25 °C

National Park Mljet

sky is clear

Temp Max: 29 °C  /  Min: 24 °C

National Park Krka

sky is clear

Temp Max: 35 °C  /  Min: 18 °C

Nature Park Lastovo archipelago

sky is clear

Temp Max: 29 °C  /  Min: 23 °C

Powered by OpenWeatherMap

Calendar Calendar

FAQ FAQ

Glossary Check other terms

Habitats Directive

Adopted in 1992, the Habitats Directive is aimed at conserving natural habitats and wild fauna and flora in Europe. It introduces similar measures for the protection of European flora and fauna as ...

Read More»

Ecological Network

Ecological network is a system of mutually connected or spatially close ecologically significant areas that substantially contribute to the conservation of natural balance and biodiversity in the R...

Read More»

Ecosystem

This concept consisting of two keywords – ecological and system – pertains to all biotic and abiotic elements and their mutual interactions in a given area, regardless of its size...

Read More»

Endemic species

Endemic species are species that appear in a very restricted geographical area, for example on an island or a mountain peak. In the Habitats Directive, this concept generally refers to species that...

Read More»

Genetic diversity

Genetic diversity pertains to the totality of genes of all living organisms and the diversity of these genes among individuals, populations, species and higher taxonomic categories.

Source:...

Read More»