News News

Brend Parkovi Hrvatske pokrenut je 2014. godine s ciljem promocije svih hrvatskih nacionalnih i parkova prirode, koji su najprepoznatljivija i najposjećenija nacionalna zaštićena područja. Uz to, parkovi su i glavni stupovi očuvanja prirode i bioraznolikosti, pametnog korištenja i održivog razvoja dragocjenih prirodnih resursa te su nositelji ekonomskog razvoja lokalnih područja u kojima se nalaze.

Do sada su u okviru brenda Parkovi Hrvatske pokrenuti webportal www.parkovihrvatske.hr te profili na društvenim mrežama Facebook i Instagram, a uskoro će biti dostupna i mobilna aplikacija kao i mogućnost kupnje ulaznica za parkove putem webshopa.

Vidimo se u Areni Zagreb od 17. do 19. ožujka.

Više informacija o međunarodnom sajmu turizma Place2Go dostupno je na www.place2go.org.  

Parkovi Hrvatske

Otvorene prijave za volonterske programe u nacionalnim i parkovima prirode

Drugu godinu zaredom Ministarstvo zaštite okoliša i energetike otvorilo je prijave za volonterske programe u nacionalnim i parkovima prirode te poziva sve zainteresirane da se prijave i na taj način daju doprinos brizi o našim zaštićenim područjima. Volonterskim programima se zainteresiranim grupama i pojedincima omogućuje sustavno uključivanje u aktivnosti koje se provode u zaštićenim područjima te se na taj način osiguravaju veća podrška javnosti radu javnih ustanova i bolja promocija parkova, a u konačnici se i doprinosi ostvarivanju ciljeva i svrhe zaštićenih područja.

Volonterski programi u parkovima u ovom su obliku prisutni od prošle godine, a da su poslovi vezani uz prirodu iznimno privlačni govore i dosadašnji rezultati – u svega par mjeseci kroz različite programe gotovo 300 volontera zaštiti prirode „darovalo“ je preko 10.000 sati odnosno 1.200 radnih dana.

Trenutno je za prijave otvoreno 27. programa, a aktivnosti u koje se volonteri mogu uključiti obuhvaćaju anketiranje i informiranje posjetitelja, prikupljanje podataka o vrstama i staništima te njihovo održavanje, uklanjanje invazivnih vrsta, održavanje botaničkog vrta, maslinika, suhozida i staza, očuvanje tradicijskih zanimanja, uređenje staza i okoliša, briga o domaćim životinjama, sakupljanje otpada, podrška u organizaciji događanja te fotografiranje prirode. Na razvoju i upravljanju volonterskim programima angažirano je više od 40 educiranih koordinatora i njihovih zamjenika iz javnih ustanova, a svi programi su usklađeni s planovima upravljanja parkova.  

Od trenutno otvorenih programa posebno se ističu Suhozidar/ka u Parku prirode Vransko jezero, Uređivač poučne staze u Parku prirode Velebit te Tradicijski vrtlar/vrtlarica u Parku prirode Lonjsko polje koji kreću već u travnju, a tu su i Istraživač mišljenja u Nacionalnom parku Krka i Nacionalnom parku Mljet, Šindraš u Nacionalnom parku Risnjak te brojni drugi. Cjelokupan popis otvorenih volonterskih programa kao i online prijavnica dostupni su na: http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/.

Image Banner Image Banner

Weather Weather

Park prirode Biokovo

vedro

Temp Max: 11 °C  /  Min: 11 °C

Park prirode Kopački rit

slaba kiša

Temp Max: 12 °C  /  Min: 12 °C

Nacionalni park Brijuni

vedro

Temp Max: 9 °C  /  Min: 9 °C

Park prirode Velebit

vedro

Temp Max: 11 °C  /  Min: 8 °C

Powered by OpenWeatherMap

Calendar Calendar

FAQ FAQ

Pojmovnik Pogledajte ostale pojmove

Direktiva o staništima

Direktiva o staništima usvojena je 1992. godine i svrha joj je osigurati očuvanje prirodnih staništa divlje faune i flore u Europi. Njome se uvode slične mjere zaštite europske flore i faune kao i ...

Pročitaj više»

Ekološka mreža

Ekološka mreža je sustav međusobno povezanih ili prostorno bliskih ekološki značajnih područja koja uravnoteženom biogeografskom raspoređenošću značajno pridonose očuvanju prirodne ravnoteže i biol...

Pročitaj više»

Ekosustav

Izraz „ekosustav“ sadrži dvije različite riječi, ekološki i sustav, a odnosi se na sve biotičke i abiotičke elemente i njihove međusobne interakcije u određenom prostoru bez obzira na to koliko je ...

Pročitaj više»

Endem

Endem je vrsta koja se pojavljuje na vrlo ograničenom geografskom području, primjerice na otoku ili na planinskom vrhu. U Direktivi o staništima to se uglavnom odnosi na vrste koje su ograničene na...

Pročitaj više»

Genetska raznolikost

Genetska raznolikost je sveukupnost gena svih živih organizama i njihova raznolikost između jedinki, populacija, vrsta i viših taksonomskih kategorija.

Izvor: web-stranica Državnog zavoda z...

Pročitaj više»