News News

Parkovi Hrvatske

Prvi Tjedan parkova Hrvatske od 21. do 29 svibnja 2016.

S više od 40 različitih aktivnosti hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode obilježit će Dan zaštite prirode RH, Međunarodni dan bioraznolikosti te Europski dan parkova. U okviru brenda Parkovi Hrvatske, a u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode, 8 nacionalnih i 11 parkova prirode te UNDP-ovog projekta PARCS, od 21. do 29. svibnja obilježit će se prvi Tjedan parkova Hrvatske. Kroz tjedan dana hrvatski će parkovi brojnim zanimljivim događanjima za posjetitelje obilježiti i Dan zaštite prirode RH i Međunarodni dan bioraznolikosti 22. svibnja te Europski dan parkova 24. svibnja.

 „Nakon kreiranja brenda Parkovi Hrvatske, kojim smo objedinili sve hrvatske nacionalne i parkove prirode, po prvi puta smo se odlučili cijeli jedan tjedan u godini posvetiti našim zaštićenim područjima. Hrvatski parkovi prošle su godine privukli preko 3,1 milijun posjetitelja te su zasigurno jedan od najboljih promotora Hrvatske u svijetu, a uključivanje lokalnog stanovništva u aktivnosti koje organiziraju prepoznato je kao bitno za podizanje svijesti o važnosti zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti. U devet dana u našim će se parkovima održati više od 40 različitih aktivnosti osmišljenih za sve dobne uzraste pa pozivam građane da nam se pridruže i uživaju u prirodnim ljepotama Hrvatske“, izjavila je Valentina Futač, Voditeljica projekta PARCS.

Po očuvanoj prirodi Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja pa se s pravom može reći kako je Hrvatska park Europe. Predavanja i natjecanja za učenike osnovnih škola, edukativne radionice, volonterski programi čišćenja okoliša i podmorja, predstavljanje ponuda lokalnih proizvođača autohtonih proizvoda te natjecateljske utrke samo su neke od aktivnosti kojima javne ustanove u sklopu Tjedna parkova Hrvatske žele pokazati lokalnom stanovništvu, ali i široj javnosti, kakvim sve prirodnim bogatstvima Hrvatska obiluje.

Želja organizatora je da Tjedan parkova Hrvatske postane tradicionalna manifestacija kojom će 8 nacionalnih i 11 parkova prirode otvoriti glavni dio sezone.

Kako bi se osiguralo učinkovitije upravljanje zaštićenim područjima, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), u partnerstvu s javnim ustanovama (nacionalnim parkovima i parkovima prirode) te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a uz financijsku podršku Globalnog fonda za okoliš (GEF) u iznosu od 27 milijuna kuna, pokrenuli su projekt Jačanja institucionalne i financijske održivosti nacionalnog sustava zaštićenih područja u Republici Hrvatskoj - PARCS. Pomaganjem očuvanju hrvatskih prirodnih vrijednosti i zaštitom bioraznolikosti, projekt pomaže i u podizanju kvalitete življenja i svijesti o važnosti zaštićenih područja te doprinosi održivom razvoju. Više informacija o projektu PARCS dostupno je ovdje.

Raspored događanja pogledajte ovdje.

Dodatne informacije o ovogodišnjem Tjednu parkova Hrvatske pogledajte ovdje.

Kontakt za medije:

Valentina Futač, voditeljica projekta PARCS

T: +385 (0)1 2361 624; M: +385 (0)91 2259 422

E: valentina.futac@undp.org

Weather Weather

Park prirode Lonjsko polje

slaba kiša

Temp Max: 25 °C  /  Min: 14 °C

Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje

slaba kiša

Temp Max: 25 °C  /  Min: 16 °C

Nacionalni park Plitvička jezera

vedro

Temp Max: 25 °C  /  Min: 14 °C

Park prirode Biokovo

slaba kiša

Temp Max: 22 °C  /  Min: 17 °C

Powered by OpenWeatherMap

Calendar Calendar

   

FAQ FAQ

Pojmovnik Pogledajte ostale pojmove

Direktiva o staništima

Direktiva o staništima usvojena je 1992. godine i svrha joj je osigurati očuvanje prirodnih staništa divlje faune i flore u Europi. Njome se uvode slične mjere zaštite europske flore i faune kao i ...

Pročitaj više»

Ekološka mreža

Ekološka mreža je sustav međusobno povezanih ili prostorno bliskih ekološki značajnih područja koja uravnoteženom biogeografskom raspoređenošću značajno pridonose očuvanju prirodne ravnoteže i biol...

Pročitaj više»

Ekosustav

Izraz „ekosustav“ sadrži dvije različite riječi, ekološki i sustav, a odnosi se na sve biotičke i abiotičke elemente i njihove međusobne interakcije u određenom prostoru bez obzira na to koliko je ...

Pročitaj više»

Endem

Endem je vrsta koja se pojavljuje na vrlo ograničenom geografskom području, primjerice na otoku ili na planinskom vrhu. U Direktivi o staništima to se uglavnom odnosi na vrste koje su ograničene na...

Pročitaj više»

Genetska raznolikost

Genetska raznolikost je sveukupnost gena svih živih organizama i njihova raznolikost između jedinki, populacija, vrsta i viših taksonomskih kategorija.

Izvor: web-stranica Državnog zavoda z...

Pročitaj više»