News News

Parkovi Hrvatske

National Geographic Hrvatska predstavlja nacionalne parkove i parkove prirode u Hrvatskoj - Reportaža o Parku prirode Telašćica

UNDP-ov projekt PARCS u suradnji s National Geographic Hrvatska predstavlja svih devetnaest nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj kroz serijal tekstova.

Reportaže su vodič o pojedinostima prepoznatljivih atrakcija nacionalnih parkova i parkova prirode, ali i skrovitih mjesta neugaženih stopama posjetitelja. O njima govore stručnjaci, ali i ljudi koji žive u ili u okolici zaštićenog područja i koji svojim načinom života također određuju atmosferu područja i otkrivaju ono što ne sadrže niti ponajbolji turistički vodiči.

U kolovozu donosimo reportažu o Parku prirode Telašćici.

Tekstualno je to putovanje do impozantnog vidika sa strmca Grpašćaka koji se izdiže 161 metar iznad mora i kroz dinamičnu otočnost Parka - jer zaljev je jedna od najbolje prirodno zaštićenih luka na istočnoj obali Jadrana.

Priča je to o ribarskoj tradiciji jer upravo je Telašćica mjesto prvog spomena ribarstva u Hrvatskoj. Zapisi iz 11. stoljeća spominju ribare iz Telašćice koji su vlastitom mudrošću za raspodjelu dobrobiti mora uspostavili poseban režim ribarenja.

Otkrivamo sve fenomene Telašćice, od osobitosti zaljeva, slanog jezera Mir i arheološke baštine. Omirisat ćete mediteransku vegetaciju Telašćice i ljekovito bilje i razotkriti podmorje u kojemu obitava oko 250 biljnih svojti i oko 300 životinjskih organizama, među kojima i sve rjeđi crveni koralji.

Latinski tilagus, naziv koji opisuje izgled uvale od tri međusobno suženjima odvojena dijela, svoju je ljepotu "začeo" prije desetak tisuća godina u vrijeme odledbe kada su krške ponikve dospjele u more.

Izronile su u čistoj ljepoti koja danas odjekuje lepetom sivog sokola, ljeska se u srebrnoj boji dubrovačke zečine koja raste na strmcu i slavi život skokovitim izronima iz mora dobrog dupina.

Svu će prirodnu ljepotu zaogrnuti u kolovozu i zvuci Tovareće mužike, tradicionalne otočke glazbe, koja zvukom opisuje narav i karakter otoka i njegovih ljudi.

Weather Weather

Nacionalni park Plitvička jezera

vedro

Temp Max: 26 °C  /  Min: 17 °C

Nacionalni park Kornati

vedro

Temp Max: 31 °C  /  Min: 17 °C

Nacionalni park Mljet

vedro

Temp Max: 32 °C  /  Min: 17 °C

Nacionalni park Risnjak

vedro

Temp Max: 33 °C  /  Min: 22 °C

Powered by OpenWeatherMap

Calendar Calendar

   

FAQ FAQ

Pojmovnik Pogledajte ostale pojmove

Direktiva o staništima

Direktiva o staništima usvojena je 1992. godine i svrha joj je osigurati očuvanje prirodnih staništa divlje faune i flore u Europi. Njome se uvode slične mjere zaštite europske flore i faune kao i ...

Pročitaj više»

Ekološka mreža

Ekološka mreža je sustav međusobno povezanih ili prostorno bliskih ekološki značajnih područja koja uravnoteženom biogeografskom raspoređenošću značajno pridonose očuvanju prirodne ravnoteže i biol...

Pročitaj više»

Ekosustav

Izraz „ekosustav“ sadrži dvije različite riječi, ekološki i sustav, a odnosi se na sve biotičke i abiotičke elemente i njihove međusobne interakcije u određenom prostoru bez obzira na to koliko je ...

Pročitaj više»

Endem

Endem je vrsta koja se pojavljuje na vrlo ograničenom geografskom području, primjerice na otoku ili na planinskom vrhu. U Direktivi o staništima to se uglavnom odnosi na vrste koje su ograničene na...

Pročitaj više»

Genetska raznolikost

Genetska raznolikost je sveukupnost gena svih živih organizama i njihova raznolikost između jedinki, populacija, vrsta i viših taksonomskih kategorija.

Izvor: web-stranica Državnog zavoda z...

Pročitaj više»