News News

Parkovi Hrvatske

National Geographic Hrvatska predstavlja nacionalne parkove i parkove prirode u Hrvatskoj - Reportaža o Parku prirode Lonjsko polje

UNDP-ov projekt PARCS u suradnji s National Geographic Hrvatska predstavlja svih devetnaest nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj kroz serijal tekstova.

Reportaže su vodič o pojedinostima prepoznatljivih atrakcija nacionalnih parkova i parkova prirode, ali i skrovitih mjesta neugaženih stopama posjetitelja. O njima govore stručnjaci, ali i ljudi koji žive u ili u okolici zaštićenog područja i koji svojim načinom života također određuju atmosferu područja i otkrivaju ono što ne sadrže niti ponajbolji turistički vodiči.

U listopadu je objavljena reportaža o Parku prirode Lonjsko polje.

Mjesto je to koje bi moglo poslužiti kao scenografija mitološkom slavenskom bogu gromova i munja, Perunu. Jer, nizinske poplavne šume mjesto su gdje je duboko korijenje pustio moćni slavonski hrast lužnjak, stablo koje je u slavenskoj mitologiji smatrano svetim i na kojemu je, kao orao, sjedio Perun i promatrao svijet.

Svijet Lonjskog polja otkriva se strpljivo i znanjem. Ovdje se nalaze najveći kompleksi prirodnih i očuvanih poplavnih nizinskih šuma Europe, neprocjenjive biološke i krajobrazne vrijednosti. 

Ovo je prostor usklađenog života čovjeka i vode, rijeke Save, gospodarice područja. Svaka je kuća svjedočanstvo tog sklada i razumijevanja čovjeka za prirodu, jer kuće su izgrađene od moćnog hrasta koji odolijeva stoljećima i većinom su katnice, kako bi uspješnije odolijevale poplavama.

Ovo je i područje prirodnih poplavnih površina koje su u Europi u nestajanju. Na taj način je sačuvan sustav obrane od poplava kroz prirodne poplavne retencije.

Stručnjaci iz gospodarski razvijenih zemalja Europe danas dolaze u Lonjsko polje – prostor kakvih je nekoć bilo mnogo, a danas ih je progutala urbanizacija. Tako je ovaj prostor i uvid kako su nekoć izgledale europske rijeke kojima su gradovi oduzeli prostor, a sada stručnjaci shvaćaju da će ga morati vratiti kako bi riješili problem poplava. Lonjsko je polje i ramsarsko područje s ortinološkim rezervatima i mnogim sačuvanim autohtonim pasminama.

Autor fotografije: Boris Krstinić

Weather Weather

Nacionalni park Sjeverni Velebit

slaba kiša

Temp Max: 16 °C  /  Min: 11 °C

Nacionalni park Krka

slaba kiša

Temp Max: 19 °C  /  Min: 10 °C

Nacionalni park Paklenica

slaba kiša

Temp Max: 19 °C  /  Min: 17 °C

Nacionalni park Risnjak

slaba kiša

Temp Max: 16 °C  /  Min: 11 °C

Powered by OpenWeatherMap

Calendar Calendar

   

FAQ FAQ

Pojmovnik Pogledajte ostale pojmove

Direktiva o staništima

Direktiva o staništima usvojena je 1992. godine i svrha joj je osigurati očuvanje prirodnih staništa divlje faune i flore u Europi. Njome se uvode slične mjere zaštite europske flore i faune kao i ...

Pročitaj više»

Ekološka mreža

Ekološka mreža je sustav međusobno povezanih ili prostorno bliskih ekološki značajnih područja koja uravnoteženom biogeografskom raspoređenošću značajno pridonose očuvanju prirodne ravnoteže i biol...

Pročitaj više»

Ekosustav

Izraz „ekosustav“ sadrži dvije različite riječi, ekološki i sustav, a odnosi se na sve biotičke i abiotičke elemente i njihove međusobne interakcije u određenom prostoru bez obzira na to koliko je ...

Pročitaj više»

Endem

Endem je vrsta koja se pojavljuje na vrlo ograničenom geografskom području, primjerice na otoku ili na planinskom vrhu. U Direktivi o staništima to se uglavnom odnosi na vrste koje su ograničene na...

Pročitaj više»

Genetska raznolikost

Genetska raznolikost je sveukupnost gena svih živih organizama i njihova raznolikost između jedinki, populacija, vrsta i viših taksonomskih kategorija.

Izvor: web-stranica Državnog zavoda z...

Pročitaj više»