Nije pronađen niti jedan događaj za odabrani datum.
Vijesti
22.02.2018.
Park prirode Biokovo

Park prirode Biokovo u emisiji "U svijetu EU fondova"

Jutros je u prezentacijskom centru Adrion - srce planine snimana emisija HRT-a "U svijetu EU fondova" na temu projekta BBio - Održivi razvoj pograničnih područja kroz očuvanje autohtonih pasmina i uspostavu gen-centara na Biokovu i u Buhovu.

O ciljevima, provedenim aktivnostima i koristi projekta za područje Parka prirode Biokovo i lokalnu zajednicu kao i budućim projektima koje planiramo provesti sredstvima EU govorili su Velimir Vidak-Buljan, ravnatelj JU PP Biokovo; Ksenija Protrka, viša stručna savjetnica i Andrija Ribičić, uzgajivač autohtonih pasmina goveda buša i primorsko-dinarskih magaraca iz Šestanovca. Emitiranje emisije očekuje se u ožujku.

Projekt je provela Javna ustanova RERA S.D. i Ministarstvo gospodarstva Zapadnohercegovačke Županije (BiH) s partnerima Parkom prirode Biokovo i Udrugom za zaštitu i očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja iz Širokog Brijega, a financiran je EU sredstvima u sklopu IPA programa za prekograničnu suradnju Hrvatska – Bosna i Hercegovina, mjera 2.1: zaštita okoliša.

Vijesti
12.02.2018.
Park prirode Biokovo

Park prirode Biokovo preselio u novu upravnu zgradu

Nakon prošlogodišnjeg otvaranja novog prezentacijskog centra „Adrion-srce planine“, Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ preselila je i urede u novootvorenu upravnu zgradu na Gradskom sportskom centru u Makarskoj.

Nova adresa na kojoj nas možete pronaći je Franjevački put 2a, Makarska.

Vijesti
12.02.2018.
Park prirode Biokovo

13. Ekstremova zimska tura

U subotu i nedjelju, 10. i 11. veljače 2018. godine, po trinaesti put za redom održana je tradicionalna „Ekstremova zimska tura“ unutar Parka prirode Biokovo u organizaciji Speleološko alpinističkog kluba „Ekstrem“ iz Makarske.

Tura je startala u subotu 10. veljače 2018. godine iz Velikog Brda smjerom Mali sipar – Orlova stina – zapadni greben Vlake – greben Vošca do vrha Vošac, gdje je za sve sudionike organiziran ručak i spavanje. Svoj povratak tura je imala smjerom Kruška – Veliko Brdo. Završno događanje sa prikazivanjem fotografija i video zapisa nastalih na turi organizirano je u konobi „Veliko Brdo“. Kao i prijašnjih godina, i ove godine su na turi sudjelovali djelatnici Parka.

Vijesti
12.12.2017.
Park prirode Biokovo

Obilježen Međunarodni dan planina

Predavanjem "Prva biospeleološka ekspedicija Biokovo 2017" i promovirajući kalendar za 2018. godinu, Javna ustanova Park prirode Biokovo obilježila je ovogodišnji Međunarodni dan planina.

U ponedjeljak, 11. prosinca 2017. godine u novootvorenom prezentacijskom centru Parka prirode Biokovo "Adrion srce planine" u Makarskoj pred oko sedamdesetak posjetitelja održana je proslava Međunarodnog dana planina. Ovom prigodom, Park je u suradnji sa Hrvatskim biospeleološkim društvom iz Zagreba predstavio rezultate istraživanja jama i špilja na području Parka tijekom 2017. godine.

Također, svi posjetitelji dobili su i novi kalendar Parka za 2018. godinu, kojeg krase fotografije našeg poznatog fotografa Ive Pervana.

Vijesti
05.12.2017.
Park prirode Biokovo

Obilježimo svi Međunarodni dan volontiranja

Čestitamo današnji dan svim volonterima na volonterskom angažmanu, kao i svim udrugama, ustanovama, društvenim institucijama koje su svoju snagu prepoznale u otvaranju svojih vrata volonterima/kama.

Javna ustanova Park prirode Biokovo od 04. do 06. prosinca 2017. godine je domaćin radionice „Edukacija za koordinatore volontera i utvrđivanje interesa škola“ u sklopu školskog volonterskog programa u zaštićenim područjima prirode „VOLontiraj za PRIRODU, VOLontiraj za SEBE“.

Projekt „VOLontiraj za PRIRODU, VOLontiraj za SEBE!“ financiraju Europska unija, iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Koordinator projekta je Udruga Sunce iz Splita uz sudjelovanje partnera Lige za prevenciju ovisnosti, Centra za pružanje usluga u zajednici  - Split, Obrtno tehničke škole Split, i Prirodoslovno tehničke škole Split. Od partnera u zaštićenim područjima, u projekt su uključene Javne ustanove Park prirode Biokovo, Park prirode Vransko jezero, Park prirode Telašćica i Nacionalni park Krka.

Ciljevi projekta su razvijanje i unaprjeđenje kapaciteta u odgojno-obrazovnim institucijama i javnim ustanovama za zaštitu prirode i kapaciteta partnerskih usluga za volontiranje mladih u zaštiti okoliša i prirode. Projektom se također želi povećati broj educiranih i osnaženih volontera srednjoškolaca za aktivno sudjelovanje i volontiranje u zajednici i sektoru zaštite prirode i okoliša, osigurati prijenos znanja i iskustva i promovirati provedba programa školskog volontiranja u zaštićenim područjima prirode.

Želimo vam da današnji dan proslavite u društvu volontera, korisnika vašeg volontiranja, vaših organizatora volontiranja i drugih vama dragih ljudi, i da nastavite raditi za dobrobit našeg društva.

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (engl. International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (engl. International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Vijesti
29.11.2017.
Park prirode Biokovo

Svečano otvoren prezentacijski centar Parka prirode Biokovo „Adrion srce planine“

U utorak, 28. studenog 2017. godine svečano je otvoren prezentacijski centar Parka prirode Biokovo „Adrion srce planine“ u novouređenoj upravnoj zgradi na Gradskom sportskom centru u Makarskoj. Centar je pred stotinjak posjetitelja i uzvanika otvorio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Svečani skup, brojne predstavnike javnog društvenog života i uzvanike pozdravili su makarski gradonačelnik Jure Brkan, ravnatelj Javne ustanove PP Biokovo Velimir Vidak Buljan, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike dr. sc. Mario Šiljeg te Aleksandra Čilić, u ime Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ovom prilikom, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Biokovo Velimir Vidak izrazio je ponos i zahvalnost svima koji su sudjelovali u projektu kojim se uspjelo na samo 120 četvornih metara dočarati ljepotu i bogatstvo svih 193 kilometra četvorna Parka prirode Biokovo.

Dr. sc. Mario Šiljeg, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike koje je financiralo izradu prezentacijskog centra iz projekta integracije u EU Natura 2000, prilikom otvaranja centra je izjavio: „Ovakav projekt je idealan primjer kako se suradnjom državne uprave i lokalne zajednice može postići puno i opće korisno i čime ćemo biti ponosni svi koji su na bilo koji način sudjelovali u projektu. Vrijednost ovog projekta je preko 9 milijuna kn i nije ovo jedini projekt kojim se uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetiku realizira. Pred nama je za Biokovo i projekt vrijedan 35 milijuna kn koji će se sastojati od više multifunkcionalnih cjelina, koje će doprinijeti i prepoznatljivosti ovog Parka prirode i njegove komunalne infrastrukture, a posebno povećanju broja posjetitelja i sigurnosti tih posjetitelja koji će posjećivati Park prirode Biokovo.

Otvoreni prezentacijski centar blagoslovio je don Alojzije Bavčević, dok je svečarskoj noti otvaranja centra pridonijela ženska klapa Fjoret, koja je ovom prigodom premijerno predstavila pjesmu i video spot „Biokovo oče od kamena“.

Prije samog otvaranja prezentacijskog centra, povodom rođendana dr. fra Jure Radića, jednog od najzaslužnijih za proglašenje Biokova Parkom prirode, na gradskom groblju „Sv. Križa“ u Makarskoj na njegov grob vijence su položili predstavnici Grada Makarske i Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ na čelu sa ravnateljem Velimirom Vidak-Buljanom i dogradonačelnikom Grada Makarske Jozom Vranješom.

Prezentacijski centar „Adrion srce planine“ nalazi se u novouređenoj upravnoj zgradi na Gradskom sportskom centru u Makarskoj, na adresi Franjevački put 2a. Prostire se na ukupno 120 m² u kojem se posjetitelji mogu upoznati sa biljnim i živopisnim svijetom Biokova, te geološkom i kulturnom baštinom najviše dalmatinske planine. 

Najave
21.11.2017.
Park prirode Biokovo

Svečano otvaranje prezentacijskog centra Parka prirode Biokovo „Adrion srce planine“

Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ i Grad Makarska pozivaju Vas na svečano otvaranje prezentacijskog centra Parka prirode Biokovo „Adrion srce planine“ koje će se održati u utorak, 28. studenog 2017. godine u novouređenoj upravnoj zgradi na Gradskom sportskom centru Makarska, na adresi Franjevački put 2a, sa početkom u 12:00 sati.

Veselimo se Vašem dolasku.

Vijesti
02.11.2017.
Park prirode Biokovo

Održana Biciklistička utrka Makarska – Sv. Jure

U nedjelju 29. listopada 2017. godine održana je četvrta po redu biciklistička utrka Makarska –Sv. Jure „Uspon na Biokovo“ u Parku prirode Biokovo u organizaciji Biciklističkog kluba "Makarska", a s pokroviteljstvom Grada Makarska i sponzorstvom JU PP "Biokovo".

Na utrci je nastupilo preko 130 biciklista iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije i Savezne Republike Njemačke. Za sve sudionike utrke kod PŠRD Arbuna u Makarskoj priređen je svečani program dodjele medalja te ručak.

Ukupni pobjednik je Ferhad Delanović iz BK "Daj krug“ iz Bihaća, sa rezultatom u vremenu od 1:37:42, dok su drugo i treće mjesto osvojili Jakša Diklić iz BK „Dubrovnik“ te Marin Koceić iz BK „Marjan“. Kod žena najbolja je bila Carina Weidles iz RC „Pfalzerwald“ sa rezultatom u vremenu od 2:04.39.

Pobjednici:

Brdski bicikli - muškarci
1. Jorgen Huybrechts 1:46:32
2. Irvin Hušić 1:49:12
3. Uroš Prevc 2:04:39

Brdski bicikli - žene
1. Biljana Krtalić 2:32:45
2. Eva Prevc 3:24:36

Cestovni bicikli - muškarci
1. Ferhad Delanović 1:37:42
2. Jakša Diklić 1:39:15
3. Marin koceić 1:40:03

Cestovni bicikli - žene
1. Carina Weidles 2:04:39
2. Petra Koceić 2:23:57
3. Silvija Vukušić 3:01:36

Najstariji natjecatelj
Robert Fegan

Najmlađi natjecatelj
Ivan Okmažić

Vijesti
02.11.2017.
Park prirode Biokovo

Park prirode Biokovo domaćin 11. Skupu stručnih službi

U organizaciji Hrvatske agencije za okoliš i prirodu od 25. do 28. listopada 2017 održan je 11. Skup stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima. Ovogodišnjem skupu domaćin je bila naša Ustanova, a održao se u hotelu Dalmacija u Makarskoj.

Cilj skupa bio je informiranje, razmjena iskustava i edukacija djelatnika stručnih službi radi učinkovitije i ujednačene zaštite, očuvanja i promicanja te održivog korištenja zaštićenih područja. Kroz tri dana trajanja skupa okupljeni su mogli sudjelovati na predavanjima o ulozi sektora zaštite prirode u RH, aktualnostima vezanim uz uspostavu ekološke mreže Natura 2000 u Hrvatskoj, te predavanjima o aktualnim projektima i provedenim aktivnostima u zaštićenim područjima.

Tijekom trajanja Skupa, sudionici su obišli Park prirode Biokovo, Biokovski botanički vrt Kotišina kao i budući prezentacijski centar i upravnu zgradu Parka u Makarskoj. 

Ispred Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ skup je otvorio ravnatelj Velimir Vidak Buljan. Skupu su prisustvovali djelatnici stručne službe i službe čuvara prirode Parka, dok su djelatnici Slavo Jakša, stručni savjetnik edukator-informator i Ivana Gabrić, viša stručna savjetnica biolog-ekolog, održali predavanje „Sedam godina obilježavanja Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske u biokovskom botaničkom vrtu Kotišina“ te „Istraživanje i monitoring pojedinih Natura 2000 vrsta u Parku prirode Biokovo“.

 

 

Najave
20.10.2017.
Park prirode Biokovo

Biciklistička utrka Makarska – Sv. Jure

Povodom Dana grada Makarske u nedjelju 29. listopada 2017. godine sa startom u 10 sati sa rive u Makarskoj, po četvrti put kreće biciklistička utrka Makarska-Sv. Jure u Parku prirode Biokovo u organizaciji Biciklističkog kluba Makarska i potporu Javne ustanove Park prirode Biokovo.

Datum Uspona

Datum održavanja Međunarodnog biciklističkog uspona na planinu Biokovo (u daljnjem tekstu uspon) je nedjelja, 29.10.2017. godine. U slučaju vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta uspon će biti odgođen. Međunarodni biciklistički uspon na Biokovo se organizira povodom Dana Grada Makarska, a partner Biciklističkog kluba Makarska na projektu uspona je Javna ustanova „Park prirode Biokovo“.

Staza

Asfaltirana staza duljine 32 km, od 0 (1) do 1762 metra nadmorske visine (u daljnjem tekstu mnv). Vrijeme prošlogodišnjeg pobjednika je ispod 100 minuta (1:32:31).

Pravo nastupa na Usponu

Pravo nastupa na usponu „Biokovo 2017“ imaju sve punoljetne osobe, a također i maloljetne osobe uz pismeno odobrenje roditelja ili staratelja (odobrenje se potpisuje prije starta ili donosi sa sobom). Obavezna zaštitna kaciga od starta do cilja.

Kategorije

 1. Brdski bicikli – muškarci

                             * brdski bicikli s gumama od 1.9 inča i širim

 1. Brdski bicikli - žene

                              * brdski bicikli s gumama od 1.9 inča i širim

 1. Cestovni bicikli – muškarci

                             * cestovni bicikli, treking i brdski bicikli s gumama širine ispod 1.9 inča

 1. Cestovni bicikli – žene

              * cestovni bicikli, treking i brdski bicikli s gumama širine ispod 1.9 inča

 1. Najstariji učesnik koji stigne na cilj za vrijeme utrke
 2. Najmlađi učesnik koji stigne na cilj za vrijeme trajanja utrke.

Obaranje rekorda staze se nagrađuje posebnom novčanom nagradom od 2.000 kuna.

Prijave i startnina za Uspon

Prijave se primaju u razdoblju do dana Uspona ili na sam dan Uspona do 9:45 sati (pri registraciji sudionika). Startnina iznosi 100 kn (za maloljetnike do 18 godina startnina je umanjena te iznosi 50 kuna). Startnina se plaća od dana raspisa Uspona do dana prije starta na račun primatelja - Biciklistički klub Makarska (IBAN: HR84 2330 0031 1003 1846 7) navodeći kao „Platitelj“ ime i prezime sudionika Uspona, model 01 i poziv na broj 99 ili OIB. Oni koji ne stignu realizirati uplatu mogu to učiniti i na sam dan Uspona, prilikom prijave na startu. Kopiju uplatnice molimo imajte kod sebe pri prijavi na startu Uspona, ukoliko ste uplatili ranije.

Molimo sve učesnike da se prijave i navedu potrebnu veličinu majice te približan broj osoba u pratnji na e-mail: zidic.neno@gmail.com ili na našu facebook stranicu BK Makarska preko poruka ili obavijesti.

Startnina pokriva sljedeće:

 • ulaz u Park prirode Biokovo (pratnja ne plaća ulaz i za njih je ulaz besplatan)
 • majica
 • okrjepa na stazi
 • ručak
 • transfer opreme start-cilj (ruksaci s odjećom i sl.)
 • osiguranje natjecatelja.

Program utrke

Start utrke je na rivi u Makarskoj ispred zgrade Grada u 10:00 sati s visinske kote 0(1) mnv (registracija sudionika od 8:00 do 9:50 sati na zapadnom dijelu rive). Zatvoreni start je u pratnji policije do prelaska magistrale (državna cesta D-8) u smjeru Vrgorac (državnom cestom D-512) do skretanja na stazu za vrh Sveti Jure odnosno ulaz u Park prirode Biokovo (to je oko 7 km od starta). Promet neće biti zatvoren pa se treba ponašati u skladu sa zakonom o prometu, a ulaz u Park prirode bit će zatvoren do 15:00 sati za sve osim za sudionike utrke (natjecatelje, pratnju, osobe iz organizacije i slično).

Cilj utrke je najviši vrh planine Biokovo - Sveti  Jure (1762 mnv). Na stazi će biti osigurana okrjepa na nekoliko mjesta ovisno o vremenskim uvjetima. Prilikom prijave vozači moraju registrirati i pratnju kako bi isti mogli ući u Park prirode također besplatno.

Sudionici utrke voze na vlastitu odgovornost i organizator ne odgovara za štetu koju vozač nanese sebi, okolini ili trećoj osobi. Vrijeme se mjeri štopericom, sudac je na startu, kao i na cilju na vrhu Sv. Jure. Završetak utrke je u 14 sati.

Ova rekreativna utrka se organizira sukladno Pravilniku za rekreativna biciklistička događanja Hrvatskog biciklističkog saveza.

Nagrade

Nagrade su novčane (za prve četiri kategorije nagrađuju se prvo, drugo i treće mjesto) te medalje za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto, a za kategorije 5 i 6 medalju dobiva po jedna osoba. Obaranje rekorda staze se nagrađuje posebnom jedinstvenom novčanom nagradom od 2.000 kuna.

Ručak i dodjela nagrada

Po završetku utrke predviđena je svečanost okupljanja sudionika s podjelom nagrada i ručkom za sve.

Posebna pozornost

Prilikom Uspona, a naročito pri povratku u Makarsku nužan je oprez, jer pri povratku promet stazom u smjeru Makarske neće biti zatvoren. Molimo vas, čuvajmo našu prirodu i biološku raznolikost Biokova!

Vijesti
09.10.2017.
Park prirode Biokovo

Održana manifestacija „Eko-etno“ Zagvozd

U petak, 6 listopada 2017. godine u Zagvozdu je s ciljem očuvanja tradicije biokovskog kraja održana manifestacija „Eko-etno“ Zagvozd.

Organiziranjem ove manifestacije Javna ustanova Park prirode Biokovo i Općina Zagvozd pokušali su se prisjetiti davnih i zaboravljenih vremena naših baka te bogate tradicije zabiokovlja kroz lutkarski mjuzikl „Tri mačke“ u izvedbi „Produkcije Z“ iz Splita za predškolski i školski uzrast koji se je održao u osnovnoj školi Zagvozd, sajmu autohtonih proizvoda biokovskog kraja, predavanju pod nazivom ”Održivi turizam za razvoj“ koji je održala djelatnica Odjela za turizam i pomorstvo SDŽ-e, kulturno umjetnički program na kojem je nastupio Gradski zbor Makarska i KUD „Dikovača“ iz Zmijavaca, te u gastronomskoj ponudi pod nazivom „fažol na biokovski“ koji je za sve posjetitelje manifestacije skuhao Vice Bušelić.

Na sajmu domaćih proizvoda izlagali su proizvođači domaćih proizvoda i rukotvorina iz zabiokovskog kraja. Posjetitelji sajma imali su izvrsnu prigodu kušati i nabaviti domaće pčelinje proizvode i pripravke, med, ljekovite pripravke, soparnik, vino, kvasinu, džemove, tronošce, suvenire, razne alate, košare, krtole, korpe, čajeve…

Najave
02.10.2017.
Park prirode Biokovo

Eko-etno Zagvozd

Sa ciljem očuvanja tradicije biokovskog kraja, u petak, 6. listopada 2017. godine u Zagvozdu, Javna ustanova Park prirode Biokovo i Općina Zagvozd organiziraju manifestaciju „Etno-Eko“ Zagvozd.

Sudjelovanjem u obilježavanju ove manifestacije pokušajmo se prisjetiti davnih i zaboravljenih vremena naših baka te bogate tradicije zabiokovlja. Program počinje u 10.30 sati u Osnovnoj školi Zagvozd lutkarskim mjuziklom „Tri mačke“ u izvedbi  „Produkcije Z“ iz Splita. U 17 sati na Trgu glumaca u Zagvozdu će započeti kulturno-umjetničkom programu i sajam domaćih proizvoda, koji završava predavanjem pod nazivom ”Održivi turizam za razvoj“ Odjela za turizam i pomorstvo SDŽ-e. Kao i prethodne godine, posjetitelji će moći uživati u gastronomskoj ponudi- biokovskom bronzinu.

Za sve posjetitelje osiguran je besplatan prijevoz iz Makarske u 16:00 sati, sa povratkom u 19:00 sati.

Vijesti
18.09.2017.
Park prirode Biokovo

Održana manifestacija „Tragom tradicije i pučke arhitekture“ - Veliki Godinj 2017.

U subotu 16. rujna 2017. godine, već 9. godinu zaredom, u organizaciji Javne ustanove Park prirode Biokovo, TZ Vrgorac i Zavičajnog društva „Veliki Godinj“, u raščanskom zaseoku Veliki Godinj, održana je manifestacija „Tragom tradicije i pučke arhitekture“.

U Velikom Godinju, posjetitelji su se mogli uživati u tradicionalnim radionicama kojim su oživljeni stari običaji - radionici tradicijskog klesanja kamena, radionici izrade japnenice/klačardice/vapnenice, natjecanju u bacanju kamena s ramena, te u težačkoj kužini koju je pripremio gospodin Vice Bušelić.

U sklopu kulturno-umjetničkog programa posjetitelji su mogli uživati u koncertu našeg velikog umjetnika i pjevača Ibrice Jusića, koji je svojom pjesmom vratio u neka stara, davno zaboravljena vremena kada je ovaj zabiokovski kraj vrvio životom.

Najave
30.08.2017.
Park prirode Biokovo

Tragom tradicije i pučke arhitekture - Veliki Godinj 2017.

U subotu 02. rujna 2017., po deveti put, u organizaciji Javne ustanove Park prirode Biokovo, TZ Vrgorac i Zavičajnog društva „Veliki Godinj“ održat će se manifestacija pod nazivom „Tragom tradicije i pučke arhitekture“.

Program obuhvaća tradicionalne radionice kojima će se oživjeti stari običaj - radionice tradicijskog klesanja kamena, radionica izrade japnenice/klačardice/vapnenice, te pripremu jela – težačka kužina. Kulturno-umjetnički program upotpunit će članovi KUD-ova vrgoračke krajine, izložba rezbarija Mate Bebeka, etno zbirka, te natjecanje bacanja kamena s ramena. Kao glavni događaj ove tradicionalne manifestacije, u 20:00 sati počinje koncert našeg velikog umjetnika i pjevača Ibrice Jusića. Za sve posjetitelje osiguran je besplatan prijevoz iz Makarske u 16:30 i Vrgorca u 17:00, sa povratkom u 22:30 za Makarsku te u 22:00 za Vrgorac.

Veliki Godinj je zaseok Rašćana i biser pučke arhitekture i tradicijskog načina života. Prvi put se spominje 1412. godine, a zbog svoje jedinstvenosti i očuvanosti proglašeno je zaštićenim kulturnim dobrom. Slikoviti ambijent ovog muzeja na otvorenom oživjet će klesari, folklorna društva, te nekoliko ognjišta s gradelama.

Vijesti
26.08.2017.
Park prirode Biokovo

PRIOPĆENJE POVODOM POŽARA U PP BIOKOVO

Dana 20.08.2017. na teško pristupačnom terenu na prostoru Parka prirode Biokovo na visini od 1450 metara iz do sada neutvrđenih razloga izbio je požar.

Požar je zahvatio cca 170 ha površine Parka. Za sada ne postoji ugroza za stanovništvo i materijalna dobra. Osim dijela borove šume na predjelu Borovac i Šibenik gori uglavnom nisko raslinje i trava te se stvara gusti dim. Požar se širi podzemno i nadzemno zbog gustih naslaga trave i borovih iglica koje nije lako gasiti. Požar još nije stavljen pod kontrolu.

Bez obzira na požar Park je otvoren za posjetitelje i prometovanje cijelom biokovskom cestom do vrha Sv. Jure i vrha Vošac i siguran je za sve posjetitelje. Mole se planinari i svi ljubitelji planina da se zbog osobne sigurnosti suzdrže od posjećivanje Parka planinarskim stazama sa područja općina Brela, općine Baška Voda i grada Makarska do daljnje obavijesti.
Zahvaljujemo se svim članovima planinarskih društava, pripadnicima HGSS-a, djelatnicima HŠ-a koji nam pomažu u gašenju požara.
Posebna zahvala svim našim hrabrim vatrogascima, pripadnicima državnih interventnih postrojbi, svim pilotima aviona i helikoptera na nadljudskim naporima koje ulažu da se požar stavi pod kontrolu.

O daljnjem slijedu događanja, posebno ćemo izvještavati.

Uprava JU PP Biokovo

Vijesti
31.07.2017.
Park prirode Biokovo

Održana Sveta misa u crkvici Sv. Jure na vrhu Sv. Jure

U crkvici Sv. Jure, na istoimenom vrhu, u Parku prirode Biokovo, u subotu, 29. srpnja 2017. godine, u nazočnosti hodočasnika, planinara i djelatnika Parka, služena je Sveta misa prigodom svetkovine Sv. Jure. Misno slavlje su predvodili don Mate Munitić i don Dražen Balić.

Današnja crkvica Sv. Jure sagrađena je 1968. godine zaslugom vjernika Župe i Krstatica nakon što je 1965., zbog potreba izgradnje televizijskog tornja, srušena stara crkva iz 17. stoljeća. Nova crkva obložena je kamenom s dvostrešnim popločanim krovom.

Najave
26.07.2017.
Park prirode Biokovo

Održavanje tradicionalne mise na vrhu Sv. Jure

U subotu, 29. srpnja 2017. godine održat će se Sveta misa povodom svetkovine Svetog Jure u crkvici Sv. Jure na vrhu Biokova. Misno slavlje predvoditi će don Dražen Balić, s početkom u 10 sati.

Tom prigodom će se u Parku odvijati posebna regulacija prometa na dijelu biokovske ceste od odvojka za Vošac do vrha Sv. Jure, a normalizacija prometa se očekuje oko 14 sati.

Mole se posjetitelji za razumijevanje i dodatan oprez!

Vijesti
26.07.2017.
Park prirode Biokovo

Projektu "Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina" dodijeljena bespovratna sredstva

Projekt "Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina", prijavljen u okviru Poziva "Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine" uspješno je prošao svih 7 faza postupka dodjele bespovratnih sredstava te je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a u svojstvu Upravljačkog tijela za Operativni program "Konkurentnost i kohezija" donijelo Odluku o financiranju projekta.

Ukupni prihvatljivi troškovi nakon provjere prihvatljivosti iznose 14.715.743,08 kn, dok iznos bespovratnih sredstava iznosi 12.508.313,68 kuna. Preostali iznos od 15%, tj. 2.207.429,40 kuna predstavlja iznos sufinanciranja projekta od strane prijavitelja i partnera.

Projektni partneri unutar projektnog prijedloga su: Turistička zajednica Grada Makarske, Javna ustanova Park prirode Biokovo i Tip Extreme.

Lokacija projekta, zaseok Kotišina, osigurava preusmjeravanje žarišta turističke potražnje van obalnog pojasa u aktivnosti i sadržaje zasnovane na kulturnoj i prirodnoj baštini, te sinergiji turizma i lokalnih sistema proizvodnje. Kulturna baština obuhvaćena ovim projektom odnosi se na Veliki Kaštel, Crkvu sv. Martina i Crkvu sv. Ante.

Komponente (aktivnosti) koje projekt obuhvaća:

 1. Uspostava interpretacijskog centra Veliki Kaštel, koji će se opremiti najsuvremenijom multimedijalnom tehnologijom (virtualna stvarnost) za kreiranje središnjeg mjesta interpretacije i prezentacije baštine Kotišine,
 2. Uređenje pozornice na otvorenom kod Crkve Sv. Ante, koja će se opremiti novom opremom i sadržajima,
 3. Obnova Crkve sv. Martina, uređenje poučnih staza i difuznog etnografskog postava na otvorenom sela Kotišina,
 4. Realizacija adrenalinskih tura „Kaštel Kotišina“ i „Kotišina – zaboravljeni težački putovi“; kao i pješačke ture „Tragovima svetomartinske bratovštine“;
 5. Uređenje pješačko- biciklističke staze „Makarska centar – Kotišina“,
 6. Promocija i vidljivost integriranog programa.

Identificirani specifični ciljevi koji se planiraju postići uz spomenutu turističku valorizaciju odnose se na kreiranje središnjeg mjesta interpretacije i prezentacije kulturne i prirodne baštine Kotišine, stvaranje jedinstvenih interaktivnih doživljaja za široku skupinu posjetitelja kroz inovativnu uporabu najsuvremenijih tehnologija, unaprjeđenje sustava zaštite i upravljanja zaštićenom kulturno-povijesnom i prirodnom baštinom, povećanje zapošljavanja, te intenziviranje gospodarske aktivnosti za daljnji održivi razvoj Kotišine.

Za kvalitetnu provedbu projekta imenovan je projektni tim kojeg čine Lidija Vukadin Vranješ, voditeljica projekta, Hrvoje Pejić, Sonja Duka, Angela Kuran, Mila Lukić, Slavo Jakša, Ksenija Protrka, Tonći Lalić, Petra Mravičić, Marinko Tomasović i Stipe Srzić.

Najave
20.07.2017.
Park prirode Biokovo

NAJAVA: Sveta misa u crkvi Sv. Ilije (1640 m)

HPD Sveti Jure Zagvozd poziva sve zainteresirane planinare i ljude dobre volje da im se pridružite na tradicionalnom hodočašću prigodom blagdana sv. Ilije.

Misno slavlje će se održati u subotu 22.07.2017. god. s početkom u 10:00 na istoimenom vrhu a obzirom da je Sveti Ilija jedan od najnepristupačnijih Biokovskih vrhova bez obzira na varijantu uspona poželjno je krenuti što ranije to bolje, po mogućnosti u cik zore prije prvih zraka sunca.

Vijesti
20.07.2017.
Park prirode Biokovo

Održana Sveta misa u crkvi Sv. Ilije na Stazi

U crkvici Sv. Ilije, na Stazi, u Parku prirode Biokovo, danas je u nazočnosti oko dvadesetak vjernika, služena je Sveta misa prigodom svetkovine Sv. Ilije. Misu je predvodio podgorski župnik don Dražen Dukić uz dugogodišnjeg podgorskog remetu Tomislava Mrsića.

Crkva sv. Ilije nalazi se prijevoju Staza (897 m n/m) neposredno uz cestu, koja je svojedobno preko Saranča spajala Makarsku sa Vrgorcem (tzv. Rodićeva cesta). Crkva je izgrađena na ilirskoj gomili (kojih na području Staze i Podglogovika ima više), a posvećena je sv. Iliji, vrlo omiljenom svecu starih Hrvata, zaštitniku od gromova, čiji se blagdan slavi 20. srpnja. Crkva je jednobrodna, pravokutnog tlocrta, sa zidovima od domaćeg klesanog kamena i kamenim svodom (čemerom). Sagrađena je zasigurno poslije Karlovačkog mira (1699 g.) kada se Makarsko primorje i Zagora konačno oslobodila od Turaka i kada je bilo moguće bez opasnosti rušenja graditi crkve. Narodni pjesnik, Mate Urlić iz Drašnica spominje je u svojoj pjesmi, koja je napisana u desetercu, a odmah nakon tragične bitke između pobunjenih Primoraca (Podgora, Drašnice, Igrane i Živogošće) i Francuza (17. lipnja 1807.).

Vijesti
27.06.2017.
Park prirode Biokovo

Još jednom hvala vatrogascima: Besplatan ulaz u Park tijekom sezone 2017.

Javna ustanova Park prirode Biokovo u znak zahvalnosti za sudjelovanje u gašenju požara koji je zahvatio Podgoru, Tučepi, Makarsku, te Park prirode Biokovo, svim vatrogascima i članovima njihove obitelji osigurava besplatnu ulaznicu za razgledavanje Parka.

Svim pripadnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava, profesionalnih i javnih vatrogasnih postrojbi, pripadnicima Državne intervencijske postrojbe, pilotima zračnih snaga MORH-a, pripadnicima Oružanih snaga RH i Županijske hitne pomoći koji su sudjelovali u gašenju požara koji je od nedjelje do ponedjeljka 18. i 19. lipnja 2017. harao područjem Parka prirode Biokovo i dijelom Makarskog primorja te članovima njihove uže obitelji Javna ustanova Park prirode Biokovo u znak zahvale za nadljudske napore koje su uložili da se sačuvaju ljudski životi, imovina i priroda poklanja besplatan ulaz u Park prirode Biokovo tijekom posjetiteljske sezone 2017. godine

Vijesti
20.06.2017.
Park prirode Biokovo

Ugašen požar u Parku prirode Biokovo

Tijekom nedjelje i ponedjeljka uz veliku požrtvovnost vatrogasaca ugašen je šumski požar unutar granica Parka prirode Biokovo.

U noći sa subote na nedjelju, 17.-18. lipnja 2017. godine, u blizini Parka došlo je do izbijanja šumskog požara koji je nošen olujnim udarima bure zaprijetio stanovništvu naselja Podgora kao i ulaznoj recepciji Parka. Požrtvovnosti vatrogasaca lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava sa Makarskog primorja, kao i vatrogasaca iz Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko kninske, Zadarske, Ličko-senjske, i ostalih županija, a posebno zračnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, požar je uspješno lokaliziran i vatra je ugašena u nedjelju u poslijepodnevnim satima. U požaru je izgorio dio guste borove šume u okolici ulazne recepcije Parka kao i šuma podno brda Poganovac.

Također, u noći sa nedjelje na ponedjeljak usred jakog vjetra došlo je do izbijanja i drugog požara na području između Makarske i Tučepa, koji je zaprijetio i botaničkom vrtu Kotišina. Zajedničkim djelovanjem svih vatrogasnih snaga požar je lokaliziran i u gašen u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima. Ovom prilikom izgorjela je gusta borova šuma uz granicu Parka, kao i dijelovi šume crnog bora na padinama Biokova iznad sela Kotišina.

Ovim putem Javna ustanova Park prirode Biokovo izražava zahvalnost svim vatrogascima na požrtvovnosti u gašenju požara koji je zahvatio naš Park.

Vijesti
15.06.2017.
Park prirode Biokovo

Postavljene stanice za popravak bicikala

Tijekom mjeseca lipnja na ukupno 3 mjesta u Parku prirode Biokovo postavljeni su stanice za popravak bicikla.

Stanice su posebno dizajnirane i opremljene sa svim alatima za brz i siguran popravak bicikle, kako bi biciklisti u potpunosti mogli uživati u vožnji Parkom. Sveukupno 3 stanice postavljene su na području ulazne recepcije Parka, vidikovca i info centra Ravna Vlaška, te najvišeg biokovskog vrha Sv. Jure.

Sretnu i sigurnu vožnju želi Vam Javna ustanova Park prirode Biokovo.

 

Najave
12.06.2017.
Park prirode Biokovo

Prva biospeleološka ekspedicija BIOKOVO 2017.

Povodom 36. obljetnice proglašenja Biokova parkom prirode u periodu od 17. do 25. lipnja 2017. godine na području Parka prirode Biokovo održati će se „Prva biospeleološka ekspedicija BIOKOVO 2017.“ u okviru koje će se po prvi puta istražiti niz dubokih jama, s biospeleološkim istraživanjima kao primarnim ciljem na jednom planinskom masivu kao što je Biokovo.

Do sada je na Biokovu biospeleološki istraživano više od 115 od oko 400 zabilježenih speleoloških objekata, u kojima je zabilježeno preko 180 vrsta i podvrsta podzemnih životinja. U tijeku je opis nekoliko novih vrsta do sada nepoznatih za znanost, a na Biokovu postoje i mnogi endemi. Sve to ukazuje na visoki stupanj bioraznolikosti podzemne faune te potencijal i izuzetnu potrebu za daljnjim istraživanjima podzemne faune Biokova. Vrijednost ekspedicije je prepoznala i financijski podržala i naša Javna ustanova Park prirode Biokovo, kao i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

U okviru ekspedicije biospeleološki i speleološki će se detaljno i sustavno istražiti 7 dubokih jama Biokova (Amfora, Stara škola, Pretnerova jama, Biokovka, Jama pod Kamenitim vratima, Mokre noge i Vilimova jama), dubine i do 800 metara, od kojih 4 jame spadaju u 10 najdubljih hrvatskih jama. Osim toga, posjetit će se i ostali speleološki objekti iz kojih nedostaje materijal za detaljne znanstvene analize.

Osim biospeleoloških istraživanja, topografski će se snimiti novootkriveni speleološki objekti i objekti za koje se utvrdilo da postojeći snimak nije zadovoljavajuće kvalitete. Istovremeno, vodit će se fotodokumentacija ulaza u jame i unutrašnjosti u svrhu izrade kvalitetnog katastra speleoloških objekata istraživanog područja. Ukoliko bi se uočilo da su objekti onečišćeni, po završetku ekspedicije bit će prijavljeni u bazu Čistog podzemlja. Također će se u sklopu ekspedicije organizirati i speleoarheološka istraživanja u suradnji s Gradskim muzejom Makarska.

Najave
24.05.2017.
Park prirode Biokovo

Pustolovna utrka Biokovo vertikala

Znate li koja utrka u Hrvatskoj jedina ima format vertikalnog kilometra, a osim po jedinstvenom prirodnom okruženju Parka prirode Biokovo daje vam priliku da uživate u spektakularnom pogledu koji vas prati uzduž cijele staze? To je Biokovo Vertikala – u svom trećem izdanju ove godine.

Po treći put, u subotu 27. svibnja 2017. godine, povodom europskog dana Parkova, u Parku prirode Biokovo održati će se rekreativna pustolovna utrka Biokovo Vertical u organizaciji trail i treking kluba Strka iz Mravinaca, te pod sponzorstvom Javne ustanove Park prirode Biokovo i Turističke zajednice Baška Voda. Dužina same staze iznosi ukupno 3,6 km, a visinska razlika je točno 1000 metara. Biokovo vertikala jedina je utrka u Hrvatskoj koja ima format vertikalnog kilometra, a osim po jedinstvenom prirodnom okruženju Parka prirode Biokovo daje vam priliku da uživate u spektakularnom pogledu koji vas prati uzduž cijele staze. Duž staze će također biti oznake i strelice koje će usmjeravati natjecatelje do cilja, a također će biti postavljene oznake visine nakon svakih 200 metara visinske razlike.

Start ove pustolovne utrke je u selu Bast iznad Baške Vode u 9 sati , a cilj je na 1345 metara nadmorske visine pokraj lovačke kućice na predjelu Osičine,  jednom od najatraktivnijih predjela Parku prirode Biokovo. Rekord staze sa vremenom 44 minute 35 sekundi drži Ante Pešić Golub. Duž staze i na cilju će biti okrjepa, a ručak nakon utrke za natjecatelje u selu Bast u staroj školi.

Na utrku se može prijaviti svatko, kao natjecatelj ili kao volonter. Iako broj nije ograničen, zbog zahtjevnosti same utrke očekuje se najviše do 150 sudionika.

Utrka je namijenjena prije svega svim zaljubljenicima u aktivni boravak u prirodi bilo da se radi o aktivnim sportašima, rekreativcima, početnicima ili planinarima.

Najave
17.05.2017.
Park prirode Biokovo

Obilježavanje tjedna Parkova Hrvatske u Parku prirode Biokovo

Javna ustanova Park prirode Biokovo i ove godine tijekom mjeseca svibnja obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u RH, te Europski dan Parkova i Tjedan Parkova Hrvatske, nizom događanja kao što su Međunarodna atletska brdska utrka Makarska – Vošac, lutkarska predstava „DOBRO SE DOBRIM VRAĆA“, te pustolovna utrka Biokovo vertikala.

Međunarodna brdska utrka Makarska – Vošac  

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u RH, u subotu 20. svibnja 2017. godine u organizaciji Parka prirode Biokovo i atletskog kluba Sv. Marko održati će se deseta Međunarodna atletska brdska utrka „Makarska-Vošac“.

Utrka ima početnu točku na makarskoj rivi  gdje je startna linija, a završava na vrhu Vošac (1422 metara nadmorske visine) u Parku prirode Biokovo s kojeg se proteže pogled prema Makarskoj i otocima Braču, Hvaru i Korčuli. Staza je duga 8,6 kilometara, s 1422 m uspona, što čini ovu utrku jednom od najtežih u Europi.

Lutkarska predstava "DOBRO SE DOBRIM VRAĆA

Na Ljetnoj pozornici u Makarskoj održat će se dvije izvedbe interaktivne lutkarske predstava "DOBRO SE DOBRIM VRAĆA", Z Produkcije iz Splita. Predstava će se održati u srijedu, 24. svibnja 2017. godine na Ljetnoj pozornici u Makarskoj u vremenu od 09.00 do 10.00 sati za djecu predškolskog uzrasta, te od 10.00 do 11.00 sati za djecu nižih razreda osnovne škole. Na ovu zabavnu i poučnu izvedbu lutkarske predstave (mjuzikla) za djecu od 3 do 10 godina svi su dobrodošli, a ulaz je slobodan.

Pustolovna utrka Biokovo Vertikala

Po treći put, u subotu 27. svibnja 2017. godine, povodom europskog dana Parkova, u Parku prirode Biokovo održati će se rekreativna pustolovna utrka Biokovo Vertical u organizaciji trail i treking kluba Strka iz Mravinaca, te pod sponzorstvom Javne ustanove Park prirode Biokovo i Turističke zajednice Baška Voda. Dužina same staze iznosi ukupno 3,6 km, a visinska razlika je točno 1000 metara. Biokovo vertikala jedina je utrka u Hrvatskoj koja ima format vertikalnog kilometra, a osim po jedinstvenom prirodnom okruženju Parka prirode Biokovo daje vam priliku da uživate u spektakularnom pogledu koji vas prati uzduž cijele staze.

Najave
10.05.2017.
Park prirode Biokovo

Sedmi „Tjedan Botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske“

Javna ustanova Park prirode Biokovo i ove godine tijekom mjeseca svibnja obilježava VII. Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske. U periodu od 8. do 12. svibnja 2017. godine u Kotišini i Makarskoj odvijat će se bogat program.

Sedmu godinu za redom Javna ustanova Park prirode Biokovo sudjeluje u obilježavanju Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske koji organizira Sekcija botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatskog botaničkog društva s brojnim suorganizatorima.

U sklopu obilježavanja i ove godine Ustanova će u periodu od 8. do 12. svibnja 2017. godine organizirati obilaske Biokovskog botaničkog vrta Kotišina uz besplatno stručno vođenje i edukativne radionice za djecu prema programu kako slijedi.

Sve aktivnosti se provode u suradnji sa Makarskim komunalcem d.o.o.

Pozivamo Vas na sudjelovanje u programskim aktivnostima i veselimo se Vašem posjetu.

Ponedjeljak 08. svibnja 2017.

9:00 – 10:00 h: "Cvjetni mozaici" (kreativna radionica izrade malih umjetničkih djela uz pomoć biljaka)

10:00 -11:00 h: "Ljekovite i otrovne biljke u vrtu" stručno vođenje kroz vrt uz predavanje o

ljekovitim i otrovnim vrstama vrta

14:00 – 15.30 h: Stručno vođenje kroz Biokovski botanički vrt Kotišina

Utorak 09.svibnja 2017.

10:00 – 11:00 h: Stručno vođenje kroz Biokovski botanički vrt Kotišina

16:00 – 17:00 h: "Cvjetni mozaici" (kreativna radionica izrade malih umjetničkih djela uz pomoć biljaka)

16:00 – 17:00 h: "Flora Biokova u malom" predavanje uz stručno vođenje kroz Biokovski botanički vrt Kotišina

17:00 – 18:00 h: Radionica izrade herbarija

17:00 – 18:00 h: "Kukci u službi cvjetova" predavanje i edukativna radionica

Srijeda 10. svibnja 2017. godine

10:00 – 11:30 h: "Pronađi me u vrtu" predavanje i kreativna igra kroz koju se bolje upoznaju biljne vrste Podbiokovlja i Biokovskog botaničkog vrta Kotišina

Četvrtak 11. svibnja 2017. godine

9:00 – 10:00 h: "Kukci u službi cvjetova" predavanje i edukativna radionica

10:00 – 11:00 h: Stručno vođenje kroz Biokovski botanički vrt Kotišina

Petak 12. svibnja 2017. godine

9:00-12:00 h: Stručno vođenje kroz Biokovski botanički vrt Kotišina

Cvjetni mozaik

Kukci u službi cvjetova

Radionica izrade herbrija

Vijesti
11.04.2017.
Park prirode Biokovo

Održana akcija čišćenja biokovske ceste

Povodom nadolazeće međunarodne biciklističke utrke Tour of Croatia, čija će se 2. etapa 19. travnja 2017. godine voziti od Trogira do najvišeg biokovskog vrha Sv. Jure, organizirana je volonterska akcija čišćenja i pripreme biokovske ceste za utrku.

U sklopu akcije očišćena je dionica biokovske ceste od restorana Vrata Biokovo na prijevoju Staza do vrha Sv. Jure. Uz djelatnike Parka, akciji su prisustvovali volonteri iz HPD Sveti Jure Zagvozd te Udruge Mucića ledenice.

Vijesti
23.03.2017.
Park prirode Biokovo

Obilježen Svjetski dan voda 2017.

U sklopu obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana voda 22. ožujka 2017. godine, Javna ustanova Park prirode Biokovo nastavila je već tradicionalnu akciju prvih proljetnih čišćenja bunara, lokvi i kamenica na području Parka, obilaskom i čišćenjem bunara Vodice koji se nalazi na Poučnoj stazi „Putovima drevne Berulije“ iznad Gornjih Brela, u Parku prirode Biokovo, a s ciljem osiguranja rezervoara vode za životinje u Parku, te očuvanja ovih značajnih staništa i vrsta koje u njima obitavaju. Akcija je održana u suradnji sa udrugom „Brolanensses“ iz Brela.

Svjetski dan voda svake se godine obilježava 22. ožujka kako bi se skrenula pozornost na važnost slatkih voda i podržalo održivo upravljanje slatkovodnim resursima. Opća skupština UN je rezolucijom od 22. veljače 1993. odlučila da se 22. ožujak svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pažnja na probleme vezane za vodu i vodne resurse.

Svake godine Svjetski dan voda naglašava po jedan specifični aspekt vode pa se ovogodišnji obilježio putem različitih aktivnosti pod motom „Otpadna voda“ / „Wastewater“.

Vijesti
20.03.2017.
Park prirode Biokovo

Održana akcija „ZASADIMO 1000 IZNAD 1000“

S ciljem poticanja lokalnog stanovništva na bavljenje tradicionalnom poljoprivredom Javna ustanova Park prirode Biokovo u petak i ponedjeljak 17. i 20. ožujka 2017. godine podijelila je vlasnicima biokovskih dolaca koji se nalaze iznad 1000 m nadmorske visine 3500 kg sjemenskog krumpira.

Podijeljena je sorta krumpira – red lady, koja se do sada pokazala jako rodnom i kvalitetnom u planinskim područjima. U akciju je bilo uključeno 100-ak zainteresiranih vlasnika biokovskih dolaca sa južne i sjeverne strane Biokova, kojima je sjemenski krumpir dijeljen u vrećama po 25 kg. Krumpir želimo poticati kao tradicionalnu poljoprivrednu kulturu koja je stoljećima prisutna na Biokovu - kulturu izuzetne kvalitete proizvedenu na najvećoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj. Također na ovaj način dobiti će se uvid u stvarno stanje količine proizvedenog krumpira u Parku prirode Biokovo. Ova mjera je jedna od mjera poticaja i subvencija lokalnom stanovništvu koje su predviđene strateškim dokumentom Javne ustanove - Planom upravljanja.

Vijesti
02.03.2017.
Park prirode Biokovo

Otvoren edukativno – informativni centar Kaoci

U sklopu projekta Foresteye na predjelu Kaoci na Biokovu, na nadmorskoj visini od 1.050 metara, 28. veljače 2017 svečano je otvoren edukativno – informativni centar Kaoci čija je obnova financirana u sklopu projekta ForestEye kroz instrument pred pristupne pomoći (IPA) u okviru Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina.

Na Kaocima su, osim uređenja stare lugarske kuće i tri bunara, izgrađeni i novi sadržaji kao što je kameni amfiteatar koji će služiti za edukativna predavanja, tri sjenice sa klupama i stolovima, te za najmlađe ljuljačke i klackalice.

U uvodnom govoru, prisutnima se obratio projekt menadžer Zoran Šunjić koji je prisutnima dao osnovne informacije vezane za edukativni centar Kaoci. Prisutne je pozdravio i načelnik općine Zagvozd, Miroslav Gaće koji je istaknuo kako je projekt itekako važan za ovu općinu koja se sa više od 40 posto nalazi u granicama Parka prirode Biokovo te je naveo kako će edukativni centar Kaoci te pristupna protupožarna cesta sigurno pridonijeti razvoju ovoga kraja a kao primjer je naveo kako je već krenula obnova nekadašnjih pastirskih stanova koji će se privesti turističkoj funkciji. Voditelj UŠP Split izrazio je zadovoljstvo što je projekt ForestEye uspješno priveden kraju te kako se nada kako će u bliskoj budućnosti biti još ovakvih projekata dok je predsjednik Uprave Hercegbosanskih šuma Draško Brnić poželio odraditi još pokoji projekt sa partnerom Hrvatskim šumama. Djelatnici PP Biokovo također su izrazili zadovoljstvo ovim projektom i izgrađenom infrastrukturom koja im omogućava razvijanje parka sa sjeverne strane koja je do danas bila nepristupačna, te su tom prilikom održali i kratku  prezentaciju o temeljnim značajkama Parka.

Riječ je o projektu financiranom iz sredstava europskih fondova za prekograničnu suradnju Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Projekt ForestEye proveden je u okviru programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007-2013. u sklopu Instrumenta pretpristupne pomoći EU (IPA).

Partneri na projektu su Hrvatske šume i IRMO – Institut za razvoj i međunarodne odnose s hrvatske strane, te Hercegbosanske šume i Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije s bosanskohercegovačke strane. Javna ustanova Park prirode Biokovo je suradnik na projektu u dijelu koji se odnosio na osmišljavanje informativno edukativnih ploča koje je još trebaju postaviti uz cestu koja vodi prema Edu info centru Kaoci.

Vijesti
24.02.2017.
Park prirode Biokovo

Otvorena izložba fotografija Biokova „Cvit Adriona“ u muzeju Mimara

U utorak, 21. veljača 2017. godine u muzeju Mimara u Zagrebu, otvorena je izložba fotografija Biokova „Cvit Adriona“, autora Ive Pervana, koja traje do 28. veljače 2017. godine.

Izložba je upriličena povodom 35 godina od osnivanja Parka prirode Biokovo, a građani Makarske su je mogli vidjeti koncem lipnja prošle godine u Galeriji Antun Gojak . Uz prigodnu pjesmu klape Srdela, esej o Biokovu Žane Šulente, govore ravnateljice muzeja Mimara Lade Ratković Bukovćan i autora izložbe našeg vrsnog fotografa Ive Pervana, izložbu je otvorio ravnatelj Javne ustanove Park prirode Biokovo Velimir Vidak Buljan.

Izložba fotografija „Cvit Adriona“ predstavlja fascinantne oblike pojedinih dijelova "biokovskog cvića“ koje autor, koji je i sam s korijenima duboko u biokovskom kraju otkriva svojim objektivom.

Svi ljubitelji prirode, a posebno Biokova ukoliko nisu, izložbu još mogu posjetiti do 28. veljače 2017. godine u Muzeju Mimara, Roosveltov trg 5, Zagreb.

Najave
15.02.2017.
Park prirode Biokovo

Izložba fotografija Biokova u muzeju Mimara

Dana 21. veljače 2017. godine sa početkom u 19:00 sati, u muzeju Mimara u Zagrebu, Roosveltov trg 5, otvara se izložba fotografija „Cvit Adriona“, autora Ive Pervana, koja traje do 28. veljače 2017. godine.

Prošlo je dugih 35 godina otkada je 29. svibnja 1981. godine usvojen Zakon o proglašenju planine Biokovo parkom prirode, isti je objavljen 16. lipnja 1981. godine, a stupio na snagu 24. lipnja 1981. godine. Povodom ove obljetnice izložbom priznatog fotografa Ive Pervana iz Splita pod nazivom „Cvit Adriona“ predstavljamo fascinantne oblike pojedinih dijelova "biokovskog cvića“ koje autor otkriva svojim objektivom. Čast nam je i zadovoljstvo da je dobitnik Red Dot Design nagrade koji je izlagao diljem svijeta od Tokyja do Sydneya, Montreala, Londona i Rima zbog svoje fascinacije prirodnom i kulturnom baštinom zavirio i u biokovske vrleti te nam otkrio svoj umjetnički doživljaj „duše Adriona“. Autor i sam s korijenima duboko u biokovskom kraju svojim odabirom fotografija odražava i simboličnu povezanost s Biokovom kako fizičku tako i umjetničku te time dodatno uveličava ovaj jubilej.

Biološka raznolikost biokovskog područja u florističkom pogledu došla je do punog izražaja i potvrde kroz florističke radove brojnih autora. Iz objavljenih radova se može vidjeti da ovo područje (biokovski masiv u širem smislu) ima preko 1 400 autohtonih svojti vaskularnih biljaka (Šilić & Šolić, 2002). To nije konačan broj jer se stalno provode nova istraživanja.

Veliku raznolikost flore i visok stupanj endemizma Biokova čini veliki broj biljaka, vrlo različitog podrijetla i starosti, koje rastu zajedno. Burina žukica, biokovski kozlinac, razne svojte biokovskih zečina, nenazubljeni karanfil, biokovska oštrika, biokovska visika, biokovsko zvonce, puzavo zvonce i biokovska runjika samo su neki od biokovskih endema koji ujedno na Biokovu imaju tipsko nalazište (locus classicus).

Poznato je da su biljke osnova biološke raznolikosti. One su stanište životinjama i izvor hrane kako životinjama tako i ljudima, pa bez biljaka nema opstanka. Stoga je iznimno bitno da se spram ovog bogatstva odnosimo s poštovanjem, te da ga ispravno vrednujemo i adekvatno zaštitimo s ciljem očuvanja za buduće naraštaje.

Najave
07.12.2016.
Park prirode Biokovo

Predstavljanje knjige „Geološki vodič kroz park prirode Biokovo“

Predstavljanje vodiča i prezentacija „Kako je nastao Geološki vodič kroz Park prirode Biokovo“ održati će se 8. prosinca 2016. (četvrtak) u Aparthotelu Miramare (konferencijska dvorana), Šetalište Svetog Petra 1 Makarska, s početkom u 18:00 h.

Uz autore o knjizi će govoriti prof. dr. sc. Ivan Dragičević sa Rudarsko geološko naftnog fakulteta i prof. dr. sc. Nenad Buzjak sa geografskog odsjeka PMF-a u Zagrebu.

Pri pripremi i izradi ovog Vodiča autori su analizirali topografske i geološke karte šireg područja Biokova, te propješačili i geološki obradili većinu obilježenih planinarskih staza, kao i neke neobilježene. Time je utvrđeno stanje na terenu i izdvojeno 15 geološki najinteresantnijih i posjetiteljima pristupačnih, sigurnih i obilježenih planinarskih staza koje su autori detaljno geološki razradili i opisali u geološkom Vodiču. Uz opis svake staze prikazana je i geološka karta mjerila 1:25 000, tako da će čitatelji u svakome trenutku moći odrediti svoj točan geološki položaj.

Geologija Biokova ne može se promatrati samo u okviru granica Parka prirode, nego se mora sagledati sveobuhvatno i kompleksno.

Krajem krede, prije otprilike 65 milijuna godina, započelo je sudaranje Afričke ploče sa Euroazijskom. Sužavanje oceanskog prostora izazvalo je jake tektonske poremećaje, pri čemu su se horizontalni slojevi naborali, razlomili i izdignuli iznad površine mora, tvoreći planinske lance kao što su Alpe i Dinaridi, čiji je jedan dio Biokovo.

Od 2002. godine koja je proglašena Međunarodnom godinom planina i koja je podsjetila na značaj očuvanja prirodnih resursa planinskih područja, u svijetu se tradicionalno, svake godine 11. prosinca obilježava Međunarodni dan planina s ciljem da se ukaže na golem značaj planina i potrebu održivog razvoja njihovog okoliša, što dovodi do kvalitetnijeg života stanovništva.

Najave
04.10.2016.
Park prirode Biokovo

Memorijalni alpinistički susret “Glavno da se klajmba 2016”

I ove godine, u periodu od 07. do 09. listopada 2016. godine održati će se šesti po redu memorijal „Glavno da se klajmba“ u sjećanje na tragično preminule planinare i alpiniste Tonija Rosu, Igora Skendera i Krešimira Milasa.

Ovo već tradicionalno okupljanje i ove godine biti će održano u Brelima, na penjalištu Brela unutar Parka prirode Biokovo. Svi sudionici susreta puna tri dana moći će uživati u druženju, predavanjima, odličnoj hrani i prekrasnim biokovskim stijenama. Organizatori memorijala su Komisija za alpinizam HPS-a, SAK Ekstrem Makarska, AO Željezničar Zagreb i AO Velebit Zagreb, uz potporu Općine Brela, Turističke zajednice Brela i Javne ustanove Park prirode Biokovo.

Program memorijala:

PETAK 7.10.2016.

- Prijava sudjelovanja na memorijalu, smještaj šatora

- Večera

SUBOTA 08.10.2016.

- Penjanje

- Predavanje Ivan Vitez i Mario Musulin: Norveška, Kanada, Dolomiti – 19:00h

- Večera

 NEDJELJA 09.10.2016.

- Penjanje

- Završetak memorijala, spremanje kampa

Najave
04.10.2016.
Park prirode Biokovo

Eko-etno Zagvozd

Sa ciljem očuvanja tradicije biokovskog kraja, u petak, 7. listopada 2016. godine u Zagvozdu, Javna ustanova Park prirode Biokovo i Općina Zagvozd organiziraju manifestaciju „Etno-Eko“ Zagvozd.

Sudjelovanjem u obilježavanju ove manifestacije pokušajmo se prisjetiti davnih i zaboravljenih vremena naših baka te bogate tradicije zabiokovlja. Program počinje u 10.30 sati u Osnovnoj školi Zagvozd lutkarskim mjuziklom „Veliko putovanje malog puža“ u izvedbi  „Produkcije Z“ iz Splita.

U 17 sati na Trgu glumaca u Zagvozdu predavanje pod nazivom ”Stare mahunarke Biokova“ održati će Roman Ozmimec, dok će od 18 sati posjetitelji moći uživati u kulturno-umjetničkom programu i sajmu domaćih proizvoda koje će upotpuniti gastronomska ponuda- priprema jela biokovski bronzin.

Za sve posjetitelje osiguran je besplatan prijevoz iz Makarske i Imotskog u 16:00 sati, sa povratkom u 19:00 sati.

Vijesti
03.10.2016.
Park prirode Biokovo

Škanjac osaš vraćen u prirodu

U četvrtak 29. rujna 2016. u jutarnjim satima nakon malo više od mjesec dana oporavka u Sokolarskom centru u Šibeniku škanjac osaš (Pernis apivorus), pronađen u Tučepima pored hotela Jadran, vraćen je u prirodu sa vidikovca Ravna Vlaška u Parku prirode Biokovo.

Pticu su Stipe Srzić glavni čuvar prirode i Ivana Gabrić biologinja-ekologinja rano ujutro prije puštanja preuzeli od Emilija Menđušića i doveli iz Šibenika gdje je oporavljena i prstenovana. Prigodom vraćanja ptice u prirodu Ustanova je organizirala edukaciju za oko 30 djece 3. razreda Osnovne škole Tučepi sa učiteljicom Marlenom Bogdanović i predškolce iz DV Zvončica iz Makarske sa odgajateljicom Zoricom Mihaljević . Edukaciju je vodio Ivan Budinski iz Udruge BIOM koja je u suradnji sa Ustanovom provodila istraživanja i monitoring ptica u Parku, te informator-edukator Slavo Jakša,  geolog Hrvoje Škrabić , geolog vježbenik Teo Jašaragić – Rako i Ivana Gabrić  biologinja-ekologinja iz stručne službe Ustanove. Djeca su se upoznala sa značajem ptica grabljivica, potrebom njihove zaštite, biologijom i ekologijom škanjca osaša, osnovnim značajkama Parka prirode Biokovo i njegovom geologijom, te sa cijelom pričom o pronalasku i spašavanju ptice.

Ptica je puštena u prirodu u prisutnosti Andree Šošić, koja je Ustanovi dojavila o pronalasku ptice, no na žalost djeca i djelatnici Ustanove nisu imala priliku zbog spriječenosti upoznati i Antonia Bušelića iz Tučepa koji je prvi u nizu zaslužnih za njeno spašavanje jer je pticu pronašao i snimio te proslijedio vijest i snimku Branku Filipetiu koji je potom obavijestio Andreu. Stoga ovom prilikom svima zahvaljujemo na pomoći i ispravnoj reakciji odnosno dojavi o pronalasku ptice. Upravo na osnovu tih prvih snimki određena je vrsta ptice, a na osnovu opisa lokaliteta su je Ante Šarić i Ivana Gabrić iz Ustanove uspješno pronašli i uhvatili. U organizaciji edukacije pomogao je i Thomas Mravičić vlasnik agencije Tip-exteme koji je za ovu prigodu donirao prijevoz za djecu iz Makarske i Tučepa do vidikovca Ravna Vlaška, te mu se ovom prigodom zahvaljujemo. Pticu su u toplije krajeve ispratila djeca sa učiteljicom i odgajateljicom, zajedno sa djelatnicima Ustanove, predstavnicima udruge BIOM te medija, a pridružio im se i Filip Vilim Šabić te pokoji radoznali posjetitelj. Prilikom izlijetanja ptice što zbog brzine što zbog njene veličine i ljepote oteo se uzdah oduševljenja kod prisutnih, a cijelim događajem osobito su bila oduševljena djeca koja će i dalje u školi i vrtiću nastaviti sa upoznavanjem ptica grabljivica te  pomoći u širenju informacija o načinu postupanja prilikom pronalaska ozlijeđenih strogo zaštićenih ptica grabljivica u prirodi, čime će pridonijeti njihovom spašavanju i zaštiti. Škanjcu osašu svi su zaželjeli sretan put i mnogo snage za let do Afrike, u nadi da će još mnogo puta posjetiti naše krajeve!   

Vijesti
01.09.2016.
Park prirode Biokovo

Održana manifestacija „Tragom tradicije i pučke arhitekture“ - Veliki Godinj 2016.

U subotu 27. kolovoza 2016. godine, već 8. godinu zaredom, u organizaciji Javne ustanove Park prirode Biokovo, TZ Vrgorac i Zavičajnog društva „Veliki Godinj“, u raščanskom zaseoku Veliki Godinj, održana je manifestacija „Tragom tradicije i pučke arhitekture“.

U Velikom Godinju, posjetitelji su se mogli uživati u tradicionalnim radionicama kojim su oživljeni stari običaji - radionici tradicijskog klesanja kamena, radionici izrade kumpeta (čuptera,mantale) ­­– zaštićenog nematerijalnog dobra Republike Hrvatske kojeg je vodila djelatnica Parka Vedrana Vela Puharić, izložbi rezbarija Mate Bebeka, pričama s guvna, natjecanju u bacanju kamena s ramena, te u biokovskom bronzinu kojeg je pripremio gospodin Vice Bušelić prema starom receptu svoje bake. Kulturno-umjetnički program upotpunili su članovi KUD-ova „Dusina“ iz Dusine te klapa „Goromita“ iz Vrgorca koji su svojom pjesmom i plesom posjetitelje vratili u neka stara, davno zaboravljena vremena kada je ovaj zabiokovski kraj vrvio životom.

Također, u sklopu manifestacije održano je i obilježavanje jubilarne 20. međunarodne noći šišmiša, čijom prilikom su posjetitelji uživali u 30 minutnom znanstveno popularnom filmu „O šišmišima i tami“ češkog redatelja Jana Hošeka.

Veliki Godinj je zaseok Rašćana i biser pučke arhitekture i tradicijskog načina života. Prvi put se spominje 1412. godine, a zbog svoje jedinstvenosti i očuvanosti proglašeno je zaštićenim kulturnim dobrom.

Najave
26.08.2016.
Park prirode Biokovo

Povodom jubilarne 20. međunarodne noći šišmiša

Međunarodna noć šišmiša obilježava se 20. godinu za redom zadnji vikend u kolovozu (27.-28. kolovoza) pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (EUROBATS) o čemu više možete doznati na http://www.eurobats.org/.

Republika Hrvatska je stranka Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša od 2000. godine kada je donesen i Zakon o potvrđivanju Sporazuma o zaštiti šišmiša u Europi (EUROBATS). Ovim povodom Javna ustanova Park prirode Biokovo u sklopu manifestacije "Tragom tradicije i pučke arhitekture" u Velikom Godinju - Rašćane, 27. kolovoza 2016. godine, organizira projekciju 30 minutnog znanstveno popularnog filma "O šišmišima i tami" redatelja Jana Hošeka.

Različite aktivnosti provode se s ciljem podizanja svijesti o važnosti šišmiša u prirodi, njihovoj ugroženosti i potrebi veće zaštite i očuvanja. U svijetu je zabilježeno više od 1 100 vrsta šišmiša, a mnoge od 45 europskih vrsta danas su ugrožene dok su neke čak i pred izumiranjem. Hrvatska je sa 35 do sada zabilježenih vrsta jedna od šišmišima najbogatijih zemalja Europe. Na području Biokova do sada je zabilježeno 13 vrsta šišmiša. Sve vrste šišmiša u Hrvatskoj strogo su zaštićene. Glavni razlozi njihove ugroženosti su gubitak staništa zbog prekomjernog krčenja šuma, korištenje pesticida i zaštitnih sredstava u poljoprivrednoj proizvodnji. Šišmiše je zabranjeno hvatati, uznemiravati i ubijati, a osobito za vrijeme hibernacije i razmnožavanja ne smije ih se ometati i uznemiravati jer stres može dovesti do nepotrebnog trošenja energije i uginuća jedinki.

Ovi jedini leteći sisavci za snalaženje u prostoru i pronalaženje hrane koriste sustav eholokacije, slično sonaru. U sumrak i noću lete u potrazi za hranom, a danju borave u dupljama ili ispod kore drveća, špiljama, podrumima, tavanima, pukotinama i otvorima na zgradama. Okupljaju se u grupe od desetak do nekoliko tisuća jedinki koje nazivamo kolonijama. U ljetnim kolonijama odgajaju mlade, a tijekom zime u kolonijama hiberniraju. Tada uspore metabolizam i broj otkucaja srca smanji im se sa 400 na 10 - 5 otkucaja u minuti i snizi im se tjelesna temperatura. U dubokoj hibernaciji mogu prestati disati i više od sat vremena. Dolaskom proljeća bude se iz zimskog sna, pojačano se hrane i dobivaju mlade, najčešće jedno mladunče po majci, te mogu živjeti duže od 20 godina, a ponekad i do 30 godina. Sve europske vrste hrane se kukcima, a u svijetu postoje i neke vrste koje se hrane voćem, nektarom i polenom, a samo su tri rijetke vrste iz južne i srednje Amerike prilagođene na prehranu životinjskom krvlju. Dnevno moraju pojesti kukaca i do 1/3 svoje tjelesne težine te su zato izuzetno važni u biološkoj kontroli kukaca.

Za šišmiše se često vežu neke predrasude. Oni nisu slijepi, imaju oči i vide ali se ipak većinom orijentiraju preko zvuka, eholokacijom. Preko usta i nosa ispuštaju zvuk (na frekvenciji koju mogu samo oni čuti) i velikim ušima hvataju zvuk koji se odbija od predmeta u njihovoj okolini. Na taj način izvrsno raspoznaju prostor oko sebe pa nema straha da će vam se zapetljati u kosu.

Vijesti
03.08.2016.
Park prirode Biokovo

Novi promotivni video biciklističkih staza

Javna ustanova Park prirode Biokovo vas poziva da otkrijete biciklističke staze Makarske rivijere i Parka prirode Biokovo kroz promotivni spot koji je nastao u okviru projekta „Biciklističke staze Makarske rivijere i Parka prirode Biokovo u strategiji razvoja destinacije“.

Uz rekreativnu aktivnost vožnje biciklom promotivni video vas vodi kroz prirodne ljepote Makarske rivijere i Biokova, otkriva prekrasne plaže i kulturne znamenitosti.

Video možete pogledati na internetskoj stranici Parka, u rubrici Multimedia ili na sljedećoj poveznici: https://youtu.be/Du3ECdJPkC4

Najave
27.07.2016.
Park prirode Biokovo

Održavanje tradicionalne mise na vrhu Sv. Jure

U subotu, 30. srpnja 2016. godine održati će se Sveta misa povodom svetkovine Svetog Jure u crkvici Sv. Jure na vrhu Biokova. Misno slavlje predvoditi će don Dražen Balić, don Mate Munitić i don Petar Vrličak, s početkom u 10 sati.

Tom prigodom će se u Parku odvijati posebna regulacija prometa na dijelu biokovske ceste od odvojka za Vošac do vrha Sv. Jure, a normalizacija prometa se očekuje oko 14 sati.

Mole se posjetitelji za razumijevanje i dodatan oprez!

Vijesti
22.07.2016.
Park prirode Biokovo

Od jučer ulaznu recepciju Parka krasi nova električna rampa

U srijedu, 20. srpnja 2016. godine u poslijepodnevnim satima u rad je puštena moderna električna rampa na ulaznoj recepciji Parka.

Dovođenjem električne energije i moderne automatske rampe na ulaznu recepciju Parka te uvođenjem modernog sustava naplate ulaza kroz projekt PARCS, Park prirode Biokovo je, u godini u kojoj obilježava 35. obljetnicu od osnivanja, zakoračio u novo doba svog rada.

Vijesti
21.07.2016.
Park prirode Biokovo

Održana Sveta misa u crkvi Sv. Ilije na Stazi

U crkvici Sv. Ilije, na Stazi u Parku prirode Biokovo, u srijedu, 20. srpnja 2016., u nazočnosti oko dvadesetak vjernika, služena je Sveta misa prigodom svetkovine Sv. Ilije. Misu je predvodio podgorski župnik don Mile Čalo uz dugogodišnjeg podgorskog remetu Tomislava Mrsića.

Crkva sv. Ilije nalazi se na prijevoju Staza (897 m n/m), neposredno uz cestu koja je svojedobno preko Saranča spajala Makarsku sa Vrgorcem (tzv. Rodićeva cesta). Crkva je izgrađena na ilirskoj gomili (kojih na području Staze i Podglogovika ima više), a posvećena je sv. Iliji, vrlo omiljenom svecu starih Hrvata, zaštitniku od gromova, čiji se blagdan slavi 20. srpnja. Crkva je jednobrodna, pravokutnog tlocrta, sa zidovima od domaćeg klesanog kamena i kamenim svodom (čemerom). Sagrađena je zasigurno poslije Karlovačkog mira (1699 g.) kada se Makarsko primorje i Zagora konačno oslobodila od Turaka i kada je bilo moguće bez opasnosti rušenja graditi crkve. Narodni pjesnik Mate Urlić iz Drašnica spominje je u svojoj pjesmi, koja je napisana u desetercu, a odmah nakon tragične bitke između pobunjenih Primoraca (Podgora, Drašnice, Igrane i Živogošće) i Francuza (17. lipnja 1807.).

Najave
20.06.2016.
Park prirode Biokovo

Obilježavanje 35 godina Parka prirode Biokovo

Od 23. do 24. lipnja 2016. godine povodom 35 godina od osnivanja Parka prirode Biokovo održava se prigodni program obilježavanja ovog važnog datuma u zaštiti prirode Republike Hrvatske.

Povodom svog 35. rođendana Javna ustanova Park prirode Biokovo poziva sve zaljubljenike u prirodne ljepote najviše dalmatinske planine na bogat program koji započinje predavanjem Filipa Vilima Šabića „Od ideje do osnutka“ – na kojem možete iz prve ruke saznati kako je planina Biokovo proglašena parkom prirode, na Dan otvorenih vrata Parka – prilikom kojeg Javna ustanova svojim posjetiteljima dariva besplatan ulaz u Park, te na izložbu fotografija Biokova pod nazivom „Cvit Adriona“ našeg proslavljenog fotografa Ive Pervana.

PROGRAM:

23. lipnja 2016. (četvrtak)

20:00 sati – predavanje Filipa Vilima Šabića „Od ideje do osnutka“

/Dvorana Glazbene škole Makarska/

24. lipnja 2016. (petak)

7:00 – 19:00 sati – Dan otvorenih vrata Parka prirode Biokovo

/Besplatan ulaz za sve posjetitelje/

9:00 sati – Polaganje vijenca na grob dr. fra Jure Radića

/Gradsko groblje Sv. Križa/

11:00 – 12:30 sati – Druženje s medijima

/Restoran Vrata Biokova/

20:00 sati – Izložba fotografija Ive Pervana „ Cvit Adriona“

/Gradska galerija Antun Gojak/

Vijesti
20.06.2016.
Park prirode Biokovo

Predstavljena biciklistička karta Makarske rivijere i Parka prirode Biokovo

U četvrtak 16. lipnja 2016. godine u organizaciji Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije u hotelu Soline u Brelima svečano je predstavljena nova biciklistička karta Makarske rivijere i Parka prirode Biokovo.

Biciklistička karta uvelike pridonosi razvoju popularnosti cikloturizma na području Makarske rivijere i Parka prirode Biokovo. Sama karta donosi ukupno šest biciklističkih staza u ukupnoj dužini od preko 200 km, od kojih pet prolazi uz more i obronke Biokova, a šesta, ujedno i najzahtjevnija, vodi od makarske rive do najvišeg vrha Biokova Sv. Jure (1762 m).

Ovo je četvrta po redu biciklistička karta objavljena do sada (uz kartu Dalmatinske zagore, otoka Hvara i otoka Brača), a izrađena je u sklopu projekta „Biciklističke staze Makarske rivijere i Parka prirode Biokovo u strategiji razvoja destinacije“ koji je sufinanciran od strane Ministarstva turizma Republike Hrvatske. Osim Parka koji je nositelj projekta, na istom su kao projektni partneri sudjelovale i turističke zajednice s područja Makarske rivijere: Turistička zajednica Općine Brela, Turistička zajednica Grada Makarske, Turistička zajednica Općine Tučepi, Turistička zajednica Općine Podgora, Turistička zajednica mjesta Igrane, Turistička zajednica mjesta Živogošće, Turistička zajednica mjesta Drvenik i Turistička zajednica Općine Gradac.

Najave
23.05.2016.
Park prirode Biokovo

Pustolovna utrka Biokovo Vertikala

U subotu 28. svibnja 2016. godine u Parku prirode Biokovo po drugi će se put održati rekreativna pustolovna utrka Biokovo Vertikala u organizaciji Trail i treking kluba Strka iz Mravinaca, te pod sponzorstvom Javne ustanove Park prirode Biokovo i Turističke zajednice Općine Baška Voda. Dužina same staze iznosi ukupno 3,6 km, a visinska je razlika točno 1000 metara.

Start ove pustolovne utrke je u selu Bast iznad Baške Vode u 9:00 sati, a cilj je na 1345 metara nadmorske visine pokraj lovačke kućice na predjelu Osičine, jednom od najatraktivnijih predjela u  Parku prirode Biokovo. Rekord staze sa vremenom 44 min i 35 sek drži Ante Pešić Golub.

Biokovo Vertikala jedina je utrka u Hrvatskoj koja ima format vertikalnog kilometra, a osim jedinstvenog prirodnog okruženja Parka prirode Biokovo, daje vam priliku da uživate u spektakularnom pogledu koji vas prati uzduž cijele staze.

Duž staze bit će postavljene oznake i strelice koje će usmjeravati natjecatelje do cilja, a također će biti postavljene oznake visine svakih 200 metara visinske razlike.

Također će duž staze i na cilju biti okrepa, a nakon utrke organiziran je ručak za natjecatelje u Bastu u Staroj školi. Nagrade za najbolje pripremio je Brooks i Easy Going Store.

Pokrovitelji utrke: TZ Općine Baška Voda, Park prirode Biokovo, HGSS

Medijski pokrovitelji: Adventure Sport Portal, Radio Brač

Sponzori: Brooks, Easy Going Store, Tommy

Mjesto starta utrke: Bast (Općina Baška Voda), 345 metara nadmorske visine

Cilj utrke: Osičine, lovačka kuća, 1345 metara nadmorske visine

Datum utrke: 28. 5. 2016.

Start utrke: 9:00 h

Vremenski limit utrke: 2,5 sata (do 11:30 h)

Registracije: na dan utrke od 7:45 do 8:30 h (podjela startnih brojeva, majica i bonova za ručak)

Kratke upute: 8:50 h

Dužina utrke: 3,6 km

Visinska razlika od starta do cilja: 1000 m

Proglašenje pobjednika: u 13:00 h u Bastu u prostorijama PD Sv. Ilija

Početak ručka: 13:30 h

Obvezna oprema: mobitel

Obvezna dokumentacija: osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica, ispunjena i potpisana izjava o odgovornosti

Najave
12.05.2016.
Park prirode Biokovo

Biciklistička utrka Makarska – Sv. Jure

Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj u nedjelju 15. svibnja 2016. godine sa startom u 10 sati s rive u Makarskoj, po treći put kreće biciklistička utrka Makarska – Sv. Jure u Parku prirode Biokovo u organizaciji Biciklističkog kluba Makarska i potporu Javne ustanove Park prirode Biokovo.

Startna linija utrke bit će na makarskoj rivi (0,8 metara nadmorske visine), a cilj na najvišem vrhu Biokova Svetom Juri (1762 metara nadmorske visine) u Parku prirode Biokovo. Nadamo se da će ovogodišnja utrka po broju sudionika nadmašiti prošlogodišnju, kada je na utrci nastupilo preko 100 biciklista iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Savezne Republike Njemačke.

A. Datum uspona

Nedjelja 15. 5. 2016. godine

B. Staza

Asfaltirana staza duljine 32 km, od 0 do 1762 metara nadmorske visine (u daljnjem tekstu m/nv).

C. Pravo nastupa na usponu

Pravo nastupa na usponu „Biokovo 2016“ imaju sve punoljetne osobe, a također i maloljetne osobe uz pismeno odobrenje roditelja ili skrbnika. Korištenje zaštitne kacige je obvezno.

D. Kategorije

1. brdski bicikli – muškarci    

brdski bicikli s gumama od 1.9 inča i širim

2. brdski bicikli – žene

    brdski bicikli s gumama od 1.9 inča i širim

3. cestovni bicikli – muškarci

    cestovni bicikli, trekking i brdski bicikli s gumama širine ispod 1.9 inča

4. cestovni bicikli – žene

    cestovni bicikli, trekking i brdski bicikli s gumama širine ispod 1.9 inča

5. najstariji sudionik koji stigne na cilj za vrijeme utrke

5. najmlađi sudionik koji stigne na cilj za vrijeme utrke

E. Prijave i startnina za uspon

Prijave se primaju u razdoblju do dana uspona ili na sam dan uspona do 9:45 sati (pri registraciji sudionika). Startnina iznosi 100 kn (13,3 eura), a za maloljetnike do 18 godina startnina je umanjena te iznosi 50 kn (6,6 eura). 

Startnina se plaća od dana raspisa uspona do dana prije starta na račun primatelja – Biciklistički klub Makarska (IBAN: HR84 2330 0031 1003 1846 7) navodeći kao Platitelj ime i prezime sudionika uspona, model 01 i 99 (poziv na broj datum rođenja u formatu dd.mm.gggg.). Oni koji ne stignu realizirati uplatu, mogu to učiniti i na sam dan uspona, prilikom prijave na startu. Kopiju uplatnice molimo imajte kod sebe pri prijavi na startu uspona (uz licencu ili osobnu iskaznicu ili putovnicu).

Molimo sve sudionike da se prijave i navedu potrebnu veličinu majice (npr. S, M, XL) te približan broj osoba u pratnji na e-mail: zvonko.mateljak@gmail.com ili na našu Facebook stranicu BK Makarska, ako se prijava ne obavi na vrijeme preko poruka ili obavijesti. 

Startnina pokriva sljedeće:

- ulaz u Park prirode Biokovo (pratnja ne plaća ulaz)

- majica

- okrepa na stazi

- ručak

- transfer opreme od starta do cilja (ruksaci s odjećom i sl.)

- osiguranje natjecatelja.

F. Program utrke

Start utrke je na rivi u Makarskoj ispred zgrade gradske vijećnice u 10:00 sati s visinske kote 0 (1) m/nv (registracija sudionika od 8:00 do 9:50 sati na zapadnom dijelu rive – PRŠD Arbun). Zatvoreni start je u pratnji policije do prelaska magistrale (državna cesta D-8) u smjeru Vrgorca (državnom cestom D-512) do skretanja na stazu za vrh Sveti Jure, odnosno ulaza u Park prirode Biokovo (to je oko 7 km od starta). Promet neće biti zatvoren pa se treba ponašati u skladu sa zakonom o prometu, a ulaz u Park prirode bit će zatvoren do 15:00 sati za sve osim za sudionike utrke (natjecatelje, pratnju, osobe iz organizacije i slično). 

Cilj utrke je najviši vrh planine Biokovo – Sveti Jure (1762 m/nv). Na stazi će biti osigurana okrepa na nekoliko mjesta ovisno o vremenskim uvjetima. Prilikom prijave vozači moraju registrirati i pratnju kako bi osobe iz pratnje također mogle besplatno ući u Park prirode. 

Sudionici utrke voze na vlastitu odgovornost i organizator ne odgovara za štetu koju vozač nanese sebi, okolini ili trećoj osobi. Vrijeme se mjeri štopericom, sudac je na startu, kao i na cilju na vrhu Sv. Jure. Završetak utrke je u 14:00 sati. 

Ova rekreativna utrka organizira se sukladno Pravilniku za rekreativna biciklistička događanja Hrvatskog biciklističkog saveza. 

G. Nagrade

Nagrade su novčane (za prve četiri kategorije nagrađuju se prva tri mjesta), te medalje za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto po svim potkategorijama (prema godinama starosti) i kategorijama gdje nema potkategorija, a za kategorije 5 i 6 medalju dobiva po jedna osoba. 

H. Ručak i dodjela nagrada

Po završetku utrke predviđena je svečanost okupljanja sudionika kod PŠRD Arbun s podjelom nagrada i ručkom (jelom i pićem) za sve.

I. Posebno upozorenje

Prilikom uspona, a naročito pri povratku u Makarsku nužan je oprez, jer pri povratku promet stazom u smjeru Makarske neće biti zatvoren, a moguć je povratak s vrha i autobusom. Molimo vas da čuvate naš planet, našu prirodu i biološku raznolikost Biokova.

Najave
06.05.2016.
Park prirode Biokovo

VI. Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske u Parku prirode Biokovo

Javna ustanova Park prirode Biokovo ove godine tijekom mjeseca svibnja obilježava VI. Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske. U periodu od 9. do 18. svibnja 2016. godine u Kotišini i Makarskoj odvijat će se bogat program.

Šestu godinu za redom Javna ustanova Park prirode Biokovo sudjeluje u obilježavanju Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske koji organizira Sekcija botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatskog botaničkog društva s brojnim suorganizatorima.

U sklopu obilježavanja i ove će godine Ustanova u periodu od 9. do 18. svibnja 2016. godine organizirati obilaske Biokovskog botaničkog vrta Kotišina uz besplatno stručno vođenje i edukativne radionice za djecu prema naznačenom programu. U utorak 10. svibnja 2016. godine na Ljetnoj pozornici u Makarskoj održat će se dvije izvedbe lutkarske predstave TKO SAM, ŠTO SAM?, Produkcije Z iz Splita. U terminu od 9 do 10 sati predstavu mogu pogledati djeca predškolskog uzrasta, a od 10 do 11 sati djeca iz nižih razreda osnovne škole.

Najave
20.04.2016.
Park prirode Biokovo

Obilježavanje Dana planeta Zemlje 2016. u Parku prirode Biokovo

Povodom Dana planeta Zemlja Javna ustanova "Park prirode Biokovo" poziva Vas na predavanje mr.sc. Romana Ozimeca pod nazivom "Jame u tunelu Sv.Ilija – nova dimenzija spoznaje Biokova".

Prilikom izgradnje tunela Sv. Ilija kroz Biokovo presječene su tri duboke jame koje su detaljno istraživane od 2012. godine, te je utvrđeno da imaju veliki hidrološki potencijal, kao i to da postoji mogućnost otkrića novih podzemnih prostora, podzemnih vodotoka i špiljske faune.

Za stanovnike u okolici Biokova, biokovske špilje i jame te njihova jedinstvena špiljska fauna moraju postati simbol iznimnosti, vrijednosti i ljepote krškog podzemlja zakonom zaštićeni od negativnog antropogenog utjecaja.

Predavanje će se održati u prostorijama Glazbene škole u Makarskoj s početkom u 18 h, na Dan planeta Zemlja 22. travnja 2016. godine.

Također, Javna ustanova "Park prirode Biokovo" i ove godine će se uključiti u globalnu akciju Zelena čistka. Akcija čišćenja će se provesti u subotu 23. travnja 2016. godine u suradnji sa HPD Biokovo i SAK Ekstrem iz Makarske, te HPD Sv. Jure Zagvozd iz Zagvozda. Čistiti će se područje ulazne recepcije Parka, šire područje oko planinarskog doma "Vošac", vrh Vošac, te područje oko vrha Sv. Jure.

Vijesti
04.04.2016.
Park prirode Biokovo

Park prirode Biokovo otvoren za posjećivanje

Od 2. travnja 2016. godine Park prirode Biokovo službeno je otvoren za posjećivanje. Cijena ulaznice iznosi 50,00 kn po osobi.

Detaljnije informacije o posjećivanju i rekreaciji možete naći na stranicama Parka, www.pp-biokovo.hr.

Vijesti
30.03.2016.
Park prirode Biokovo

Održana akcija „ZASADIMO 1000 IZNAD 1000“

S ciljem poticanja lokalnog stanovništva na bavljenje tradicionalnom poljoprivredom Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ u utorak i srijedu 29. i 30. ožujka 2016. godine podijelila je vlasnicima biokovskih dolaca koji se nalaze iznad 1000 m nadmorske visine 3000 kg sjemenskog krumpira.

Podijeljena je sorta krumpira – red lady, koja se do sada pokazala jako rodnom i kvalitetnom u planinskim područjima. U akciju je bilo uključeno 100-ak zainteresiranih vlasnika biokovskih dolaca sa južne i sjeverne strane Biokova, kojima je sjemenski krumpir dijeljen u vrećama po 25 kg. Krumpir želimo poticati kao tradicionalnu poljoprivrednu kulturu koja je stoljećima prisutna na Biokovu - kulturu izuzetne kvalitete proizvedenu na najvećoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj. Također na ovaj način dobiti će se uvid u stvarno stanje količine proizvedenog krumpira u Parku prirode Biokovo. Ova mjera je jedna od mjera poticaja i subvencija lokalnom stanovništvu koje su predviđene strateškim dokumentom Javne ustanove - Planom upravljanja.

Vijesti
21.03.2016.
Park prirode Biokovo

Akcija „ZASADIMO 1000 IZNAD 1000“

S ciljem poticanja lokalnog stanovništva na bavljenje tradicionalnom poljoprivredom Javna ustanova „Park prirode Biokovo“, će po peti put i ove godine podijeliti vlasnicima biokovskih dolaca koji se nalaze iznad 1000 m nadmorske visine 3000 kg sjemenskog krumpira.

Ovim putem pozivamo sve vlasnike biokovskih dolaca koji su zainteresirani za sadnju ove kulture iznad 1000 m nm da se jave u prostorije tehničke službe Javne ustanove „Park prirode Biokovo“, u utorak i srijedu 29. i 30. ožujka 2016. godine, od 08 do 14 sati na adresi Vrgorački put bb. (Prodajni centar Volicija - Prima namještaj / prizemlje) kako bi preuzeli sjemenski krumpir.

Svim vlasnicima i korisnicima dolaca unutar Parka prirode Biokovo ovom prilikom uručit će se godišnje dopuštenice za slobodan ulaz u Park po simboličnoj cijeni od 50 kuna.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Tehničku službu Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ na broj telefona: 099/2123085
Vijesti
17.03.2016.
Park prirode Biokovo

Svjetski dan voda – Voda i poslovi

Svjetski dan voda obilježava se, već dvadeset treću godinu za redom, 22. ožujka s ciljem podizanja svijesti javnosti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja postojećih vodnih resursa. Svake godine Svjetski dan voda naglašava po jedan specifični aspekt vode pa se ovogodišnji obilježava pod motom „Voda i poslovi“ / „Water&Jobs“, te se i ove godine obilježava putem različitih aktivnosti diljem svijeta.

Danas se skoro polovica radno sposobne populacije u svijetu bavi sa poslovima vezano uz, i o vodi no ipak milijuni zaposlenih nisu prepoznati niti zaštićeni osnovnim radnim pravima. S toga ovogodišnja tema ima zadatak pokazati da kvantiteta i kvaliteta vode može promijeniti kvalitetu života pa čak i transformirati ekonomiju i društvo.

Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulirane na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama održanoj 1977. godine u Mer del Plati, Argentina. Nakon preporuke konferencije UN o okolišu i razvoju (UNCED) održane u Rio de Janeiru 1992. godine, Opća skupština UN rezolucijom je odredila 22. ožujak 1993. godine kao prvi službeni Svjetski dan voda.

Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ ove godine će obilježiti Svjetski dan vodanedukativnom radionicom za skupinu djece predškolskog uzrasta s posebnim naglaskom na kruženje vode u prirodi, te vodi i poslovima. Aktivnosti će biti provedene  u suradnji s Makarskim komunalcem u Dječjim vrtiću „Biokovsko zvonce“ – vrtić Ciciban. Edukativne aktivnosti provodit će djelatnici stručne službe Ustanove i Makarskog komunalca sa skupinom od 20 djece i njihovim odgajateljicama u utorak, 22. ožujka 2016. godine.

Također, u sklopu akcije obilježavanja ovog značajnog datuma u zaštiti prirode, već tradicionalno u suradnji sa udrugom „Mucića ledenice“ u srijedu 23. ožujka 2016. godine obaviti će se čišćenje lokvi sa sjeverne strane Parka, a na području općine Zagvozd.

Vijesti
15.03.2016.
Park prirode Biokovo

Budi prirodan budi aktivan

U sklopu projekta „Dalmacija Nature“ dovršena je brošura „Budi prirodan – Budi aktivan“ koja promovira aktivni turizam u zaštićenim i Natura 2000 područjima.

On-line primjere na hrvatskom i engleskom jeziku možete preuzeti sa službene stranice Udruge Sunce na slijedećom linku: http://sunce-st.org/hr/multimedija/publikacije

Brošura „Budi prirodan – budi aktivan“ nudi pregled najčešćih oblika aktivnog turizma vezanih uz zaštićene prirodne lokalitete uvrštene u europsku ekološku mrežu Natura 2000. Nastala kroz projekt Priroda Dalmacije, otkriva najljepše dijelove prirode triju hrvatskih županija: Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske.
Vijesti
19.02.2016.
Park prirode Biokovo

Obilježen Međunarodni dan planina

Promovirajući kalendar Parka za 2016. godinu i pripremajući tradicionalno biokovsko jelo leću (sočivicu) s kaštradinom Javna ustanova Park prirode Biokovo obilježila je ovogodišnji Međunarodni dan planina.

U petak 11. prosinca 2015. godine na Kačićevu trgu u Makarskoj održana je proslava Međunarodnog dana planina. S obzirom na geslo ovogodišnjeg Međunarodnog dana planina Promocija planinskih proizvoda za bolje životno okruženje, PP Biokovo je u suradnji s udrugom Maredin iz Makarske za sve posjetitelje pripremio tradicionalno biokovsko jelo leću (sočivicu) s kaštradinom, na način kako su je pripremali pastirice i pastiri tijekom svog boravka na Biokovu (za vrijeme sezone ispaše).

Kako bismo od zaborava otrgnuli stara jela koja su se pripremala na Biokovu, PP Biokovo je u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana planina promovirao i kalendar Parka za 2016. godinu na kojem se mogu pronaći recepti za pripremu jela biokovskog kraja.

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana planina u PP Biokovo popratila je i ekipa Hrvatske radiotelevizije, koja je snimila prilog o obilježavanju ovog važnog dana u zaštiti prirode.
Vijesti
19.02.2016.
Park prirode Biokovo

Markirana planinarska staza Šćirovac – Bukovac

U sklopu redovnog godišnjeg održavanja planinarskih staza djelatnici Parka u suradnji s Planinarskim društvom Pozjata iz Brela markirali su planinarsku stazu Šćirovac – Bukovac.

Zajedničkim radom vrijednih djelatnika Parka i planinara, pročišćena je i označena staza u dužini od 3000 metara, čime je vrh Sv. Ilija postao pristupačniji ljubiteljima planine. Uspon prema Sv. Iliji novom stazom iz smjera Brela kraći je za oko 1 sat i 30 minuta.

Najave
19.02.2016.
Park prirode Biokovo

Manifestacija Tragom tradicije i pučke arhitekture

Manifestacija Tragom tradicije i pučke arhitekture koja se održava u zabiokovskom zaseoku Veliki Godinj obuhvaća tradicionalne radionice kojima se oživljavaju stari običaji – radionice zidanja suhozida, sajam domaćih proizvoda, vožnju kočijom, vršidbu žita na guvnu, tradicionalnu klesarsku radionicu, itd. Događanja u sklopu manifestacije svake godine posjeti velik broj turista i lokalnog stanovništva.

Veliki Godinj je zaselak Rašćana i biser pučke arhitekture i tradicijskog načina života u Dalmatinskoj zagori. Urbana gradnja kamenih kuća, popločane ulice, kanali za odvod voda, izdvojeni stambeni smještaj od staja za stoku i prostora za vršidbu žita svjedoče o bogatom naslijeđu i kulturi življenja u skladu s prirodom. Veliki Godinj prvi put se spominje 1412. godine, a zbog svoje jedinstvenosti i očuvanosti proglašen je zaštićenim kulturnim dobrom. Zaselak se nalazi na sjevernim obroncima planine Biokovo, unutar Parka prirode Biokovo.

Najave
19.02.2016.
Park prirode Biokovo

Međunarodna planinska utrka Makarska – Vošac

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u RH, Park prirode Biokovo i atletski klub Sveti Marko svake godine već tradicionalno organiziraju Međunarodnu planinsku utrku Makarska – Vošac.

Planinska utrka ima početnu točku na makarskoj rivi gdje je startna linija, a završava na vrhu Vošac (1422 m. n. v.) u Parku prirode Biokovo. Staza je duga 8,6 kilometara, uska je i nepristupačna s 1421 m uspona, što je čini jednom od najtežih u Europi.

Međunarodna planinska utrka Makarska – Vošac održana je prvi put 2007. godine inicijativom makarskog atletskog kluba Sveti Marko sa sudjelovanjem oko 70 atletičara i rekreativaca iz 20-ak hrvatskih atletskih klubova. Od 2009. do 2011. godine natjecanje dobiva novu dimenziju, te se održava po sistemu koji preporuča WMRA – Svjetski savez za planinsko trčanje, što znači u okvirima zadanih gabarita dužine, visine i nagiba staze. Dužina staze, visine i nagibi na Biokovu dobro su prilagođeni za sve kategorije. U sklopu održavanja planinskih utrka u Hrvatskoj sada već tradicionalna planinska utrka Makarska – Vošac jedna je od najtežih utrka u državi, a kao takva svojim karakteristikama može konkurirati za održavanje europskog i svjetskog prvenstva u planinskom trčanju.

Park prirode Biokovo

O parku Virtualna šetnja Istraži park Servisne informacije Novosti