Nije pronađen niti jedan događaj za odabrani datum.
Vijesti
16.02.2022.
Park prirode Vransko jezero

Čuvari ušara - projekt praćenja i zaštita ušara

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero u suradnji s Udrugom Biom organizira radionicu na temu uključivanja građana u projekt praćenja i zaštite ušara, najvećih sova u Europi.
Opis: Trening prepoznavanje ptica
Izvor: Parkovi Hrvatske

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero u suradnji s Udrugom Biom organizira radionicu na temu uključivanja građana u projekt praćenje i zaštita ušara, najvećih sova u Europi. Praćenje uspješnosti gniježđenja nije zahtjevno pa se svi zainteresirani mogu uključiti, od najmanjih do najstarijih. nakon određene radionice i terena sudionici će imati dovoljno znanja za samostalno praćenje gnijezdećeg para na lokaciji po dogovoru. Radionica će se održati u petak 18. veljače 2022. godine, s početkom u 15 sati, u Turističko-informativnom centru Parka prirode Vransko jezero u Biogradu na Moru. Nakon informativnog predavanja, sudionici će biti raspoređeni u grupe koje će pod vodstvom mentora ići u terenski obilazak poznatih lokacija gniježđenja u okolici Vranskog jezera. 

Broj sudionika radionice je ograničen, a prijaviti se možete na  sljedećoj poveznici: https://forms.gle/acTjPbbYmMXqcQVE8 do četvrtka, 17. veljače 2022. u 12:00 sati.

Više informacija možete pročitati  na: http://www.pp-vransko-jezero.hr/hr/cuvari-usara-u-biogradu-na-moru/.

Vijesti
18.09.2020.
Park prirode Vransko jezero

Volonterska akcija! Pomozi obnoviti livadu

Volonterska akcija poravnavanja livade, u svrhu obnove vlažnog staništa, održat će se u sklopu proslave Dana Parka prirode Vransko jezero, 3. listopada 2020. godine s početkom u 9:00 sati.

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero u suradnji s Udrugom Biom započela je s projektom očuvanja vlažnih livada na Vranskom jezeru. Cilj projekta je obnoviti vlažnu livadu na Vranskom jezeru koja je ugrožena zarastanjem te zajednički izraditi plan za dugoročno upravljanje vlažnim livadama. Projekt financira EuroNatur, neprofitna zaklada utemeljena s ciljem zaštite europske prirodne baštine. Kroz projekt se provode aktivnosti košnje, ručnog uklanjanja nepoželjne vegetacije kojom vlažna livada zarasta, stvaranje zelene barijere presadnjom i poravnavanje grbavog i degradiranog terena te će se izraditi plan košnje i održavanja vlažnih livada Vranskog jezera.

 

Volonterska akcija poravnavanja livade održat će se u sklopu proslave Dana Parka prirode Vransko jezero. Okrjepa za volontere će biti osigurana te će volonteri biti nagrađeni ulaznicama u adrenalinski park koji se nalazi u neposrednoj blizini info centra Crkvine u Parku prirode Vransko jezero. Ponesite dovoljno vode te obuću s kojom možete raditi u blatu!

Zainteresirane volontere molimo da se prijave najkasnije do 1. listopada do 12 sati na email strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili telefon 023/383-181!

Više informacija o volonterskoj akciji možete pročitati na web stranici Parka, na sljedećem linku: http://www.pp-vransko-jezero.hr/hr/volonterska-akcija-pomozi-obnoviti-livadu/.

Vijesti
05.03.2020.
Park prirode Vransko jezero

Volonter po prirodi – otvorene prijave za volonterski program suhozidar/ka!

Ukoliko si spreman/na strpljivo i predano svoje vrijeme uložiti u savladavanje umijeća tradicijske gradnje, koje je proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom RH, prijavi se za volonterski program Parka prirode Vransko jezero - Suhozidar/ka! Prijave su otvorene do 20. ožujka.
Opis: Suhozid

Volonterski program će se održati u razdoblju od 30. ožujka – 4. travnja 2020. na prostoru Modrava, nekada najvećeg maslinika istočne jadranske obale, u okolici lučice Prosika. Volonteri će raditi na obnovi pješačkih puteva omeđenih suhozidima.  Smještaj je osiguran i besplatan – u blizini same lokacije obnove suhozida. Obavezno je sudjelovanje u cijelom trajanju programa, a prijave su moguće najkasnije do 20. ožujka 2020. ispunjavanjem formulara ovdje.

Više informacija o volonterskom programu možete pročitati na web stranici Parka prirode Vransko jezero.

Vijesti
24.01.2020.
Park prirode Vransko jezero

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica

Djelatnice stručne službe Javne ustanove Park prirode Vransko jezero su i ove godine sudjelovale na međunarodnom prebrojavanju zimujućih populacija ptica. Prebrojano je više od 45500 ptica!
Opis: Zimsko prebrojavanje ptica

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica (International Waterbird Census, IWC) međunarodna je inicijativa svjetske organizacije za zaštitu močvarnih područjaWetlands International, koja ima za cilj bolje razumijevanje ugroženosti vrsta i staništa kroz monitoring brojnosti ptica na vodenim površinama. U zimsko prebrojavanje uključeno je više od 140 zemalja i više tisuća volontera diljem svijeta.

Djelatnice stručne službe Javne ustanove Park prirode Vransko jezero su i ove godine sudjelovale na međunarodnom prebrojavanju zimujućih populacija ptica. Prebrojano je više od 45500 ptica na području Parka prirode što govori o iznimnoj važnosti Vranskog jezera za zimujuće populacije ptica u Hrvatskoj. Među pticama vodaricama trenutno na jezeru dominiraju liske, različite vrste pataka -glavata, kržulja, zviždara te mali i veliki vranci.

Zimsko prebrojavanje se radi tijekom siječnja jer je najhladniji mjesec u godini i smatra se da su do tada sve ptice vodarice na zimovalištima i da još nisu započele s proljetnom seobom.

Ptice vodarice su sve ugroženija skupina ptica, prvenstveno zbog ugroženosti močvarnih staništa. Siječanjskim prebrojavanjem nastoji se zabilježiti reprezentativni dio populacije svake vrste, a uspoređivanjem brojnosti iz prethodnih godina procjenjuje se status populacija i planira zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa.

Nacionalni i regionalni koordinatori se brinu o provedbi zimskog prebrojavanja te o rezultatima (broju sudionika i prebrojanih ptica) izvještavaju europske koordinatore. Organizatori IWC u Hrvatskoj su Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode i Udruga Biom.

 

Park prirode Vransko jezero

O parku Virtualna šetnja Istraži park Servisne informacije Novosti