News
10.02.2020.
National Park Mljet

NP Mljet započinje s volonterskim programima u 2020. godini

Nacionalni park Mljet započinje s volonterskim programima u 2020. godini.
Description: Montokuc
Author: NP Mljet

Svake godine volonterski programi započinju ranije, tako da su ove otvoreni termini za prijave već u veljači, točnije od 22.2. i to za volonterski program “Graditelj planinarskih putova”. Spomenuti program jedan je od četiri volonterska programa, o kojima se zainteresirani mogu informirati i na koje se mogu prijaviti putem poveznice na web stranici:
http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/volonterski-programi-u-parkovima-hrvatske/?park-filter=mljet

 

Tehnička, stručna i služba čuvara prirode kontinuirano obavljaju poslove vezano uz zaštitu i očuvanje NP Mljet, održavanje planinarskih i protupožarnih puteva te čišćenje doplutalog otpada. Međutim, pomoć volontera je više nego dragocjena i dobrodošla. Pozivamo sve zainteresirane da se prijave, pogotovo u razdoblju pripreme sezone, kada se čiste uvale i planinarske staze, a NP Mljet je čaroban u proljeće.

 

Veselimo se Vašim prijavama i Vašem dolasku!

News
27.01.2020.
National Park Mljet

Međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodarica (IWC) prvi puta na Mljetu

Ove se godine i Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“ prvi puta uključila u međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodarica, IWC (International Waterbird Census), najveći i najstariji monitoring program na svijetu.
Description: Brojanje ptica

Svakog siječnja od 1967. godine organizira ga svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja, Wetlands International, a cilj mu je bolje razumijevanje migracije i biologije ptica vodarica. Tijekom prvog mljetskog prebrojavanja 24. i 25. siječnja 2020. godine obiđen je akvatorij Nacionalnog parka Mljet te sve veće kopnene vodene površine na otoku Mljetu: blatine kod Blata, Sobre i Prožure te slatina kod Kozarice. Duž morske obale parka najbrojniji su bili galebovi klaukavci, morski i veliki vranci te sredozemni galebovi. Na blatinama i slatini najbrojnije su bile liske i divlje patke, a zabilježene su i sive čaplje te mali gnjurci.

Više informacija o IWC na:

https://www.biom.hr/vijesti/zimsko-prebrojavanje-ptica-vodarica-2020/

https://www.wetlands.org/our-approach/healthy-wetland-nature/international-waterbird-census/

News
22.10.2019.
National Park Mljet

Održan prvi Mljet Outdoor Festival

Goveđari, 21. listopada 2019. – Proteklog vikenda, u subotu i nedjelju, 19. i 20. listopada, u organizaciji JU Nacionalni park Mljet, Udruge Deša i Hrvatske gorske službe spašavanja, u Nacionalnom parku Mljet održan je prvi Mljet Outdoor Festival.
Description: Poster
Author: NP Mljet

U dva dana boravka na Mljetu mnogobrojni posjetitelji su uživali u besplatnim vođenim turama obilaska NP Mljet, bicikliranja te pješačenja i planinarenja. Osim toga, sudionici su imali prilike sudjelovati u satovima yoge te vježbama funkcionalne snage i pokreta, dok su zahvaljujući patronažnim sestrama Doma zdravlja Dubrovnik mogli provjeriti krvni tlak te razinu šećera u krvi. Uz to, prvih 100 prijavljenih sudionika je imalo i besplatan prijevoz i smještaj u hotelu Odisej u Pomeni.

 

U sklopu događanja malim planinarima s otoka Hrvatska gorska služba spašavanja prezentirala je svoju opremu, aktivnosti te akcije spašavanja, dok su njeni djelatnici brinuli o sigurnosti svih sudionika. Osim toga, svi oni koji su posjetili Pomenu mogli su se pridružiti gastro radionici Udruge Deša i doznati kako pripremiti mljetske makarule, ušećerene bademe, rozatu i prikle, dok su na štandu Lige protiv raka Korčula- Pelješac- Lastovo- Mljet mogli degustirati mljetsku pogaču i lokalne slastice te uz simboličnu donaciju pomoći rad udruge. Svoje proizvode posjetiteljima su, uz NP Mljet, predstavila i lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva – OPG Bašica, Dabelić, Hajdić te Zadruga Funjestra OŠ Mljet. Sudionicima su predstavljena i dva nova promotivna filma o otoku Mljetu i aktivnostima Javne ustanove „Nacionalni park Mljet“ koji su realizirani kroz projekt MLJET – ODISE(J)A MEDITERRANEA.

 

Za zabavni dio Mljet Outdoor Festivala pobrinula se grupa Kopito koja je sudionike nakon besplatne ribarske večere držala aktivnima do dugo u noć.

 

Dvodnevno aktivno druženje zaljubljenika u prirodu i rekreaciju na otvorenom održano je u sklopu projekta Unaprjeđenje sustava održivog upravljanja, turističke valorizacije i interpretacije prirodne baštine na području NP Mljet – MLJET – ODISE(J)A MEDITERRANEA, kojeg su sufinancirali Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt za cilj ima optimizirati posjećivanje Nacionalnog parka, podići svijest o prirodnim i kulturnim vrijednostima zaštićenog područja te doprinijeti ekonomskoj dobrobiti lokalne zajednice i održivom razvoju otoka Mljeta kroz unaprjeđenje sustava posjećivanja, posjetiteljske infrastrukture i edukacijskih programa u NP Mljet.

 

Fotografije s festivala možete pogledati na http://np-mljet.hr/mljet-outdoor-festival-okupio-zaljubljenike-u-aktivan-boravak-u-prirodi/

News
11.10.2019.
National Park Mljet

Prvi Mljet Outdoor Festival

U subotu i nedjelju, 19. i 20. listopada u Pomeni na otoku Mljetu održava se prvi Mljet Outdoor Festival u organizaciji Nacionalnog parka Mljet, Udruge Deša i HGSS-a.
Description: plakat
Author: NP Mljet

 Cilj događanja je posjetiteljima omogućiti da kroz rekreativne aktivnosti te sudjelovanje u radionicama upoznaju prirodne ljepote NP Mljet kao i gastro ponudu najzelenijeg hrvatskog otoka.

 

Mljet Outdoor Festival održava se u sklopu projekta Unaprjeđenje sustava održivog upravljanja, turističke valorizacije i interpretacije prirodne baštine na području NP Mljet – MLJET – ODISE(J)A MEDITERRANEA, kojeg su sufinancirali Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt za cilj ima optimizirati posjećivanje Nacionalnog parka, podići svijest o prirodnim i kulturnim vrijednostima zaštićenog područja te doprinijeti ekonomskoj dobrobiti lokalne zajednice i održivom razvoju otoka Mljeta kroz unaprjeđenje sustava posjećivanja, posjetiteljske infrastrukture i edukacijskih programa u NP Mljet.

 

Mljet Outdoor Festival počinje u subotu, 19. listopada u 14 sati besplatnim turističkim razgledom uz pratnju vodiča Ustanove. Također, održati će se i prezentacija lokalnih proizvođača, OPG-ova i gastro radionica u organizaciji udruge Deša, u sklopu koje će svi zainteresirani imati prilike naučiti kako pripremati neka od tradicionalnih jela s otoka Mljeta, dok su za one željne aktivnijeg provoda organizirane besplatne biciklističke ture po Nacionalnom parku.  Subota će završiti besplatnom ribarskom večerom te koncertom grupe Kopito.

 

Nedjelja će započeti organiziranim vježbama opuštanja uz more, a za one koji preferiraju aktivniji boravak u prirodi organizirane su vođene pješake ture.

 

Za sve dodatne informacije slobodno se obratite na: 098/97 33 196 ili na mail ane.radovic@media-val.hr

 

PROGRAM FESTIVALA:

 

Subota, 19.10.2019.

14:00 – 15:30

16:00 – 17:30

 • Besplatan turistički razgled NP Mljet uz pratnju vodiča
 • Besplatne vođene ture bicikliranja po NP Mljet*

15:00 – 18:30

 • Gastro radionice u organizaciji Udruge Deša
 • Prezentacija lokalnih proizvođača i OPG-ova

18:30 – 20:30

 • Ribarska večera uz koncert grupe Kopito
 • Prezentacija promo filma otoka Mljeta

Nedjelja, 20.10.2019.

9:00 – 10:30

10:00 – 11:30

 • Besplatne vođene pješačke ture po NP Mljet*

8:30 – 9:30

 • Vinyasa flow sat vježbanja*

10:15 – 11:15

 • Sat funkcionalne snage i pokreta*

*Broj mjesta je ograničen; sudjelovanje u aktivnostima moguće je uz prethodnu prijavu na licu mjesta.

** Organizator zadržava pravo izmjene programa, ovisno o uvjetima na terenu.

*** Polazišna točka svih aktivnosti je ispred hotela Odisej u Pomeni

 

KAKO DOĆI NA MLJET OURDOOR FESTIVAL?

Mjesto:

Dolazak:

Povratak:

Iz Dubrovnika (u Sobru):

Katamaran „Nona Ana“ (www.gv-line.hr)

19.10. u 14:30 sati

20.10. u 15:00 sati

                                                                Katamaran Krilo (www.krilo.hr)

Iz Splita (u Pomenu):

19.10. u 7:40 sati

20.10 u 17:15 sati

S Hvara (u Pomenu):

19:10. u 8:05 sati

S Korčule (u Pomenu):

19.10. u 10:00 sati

Iz Prapratnog (u Sobru):

Trajekt Jadrolinije (www.jadrolinija.hr)

19.10. u 12 sati

20.10. u 15 sati

 

 

News
30.04.2019.
National Park Mljet

Čišćenje uvale Grabova u NP Mljet od doplutalog otpada

Od ogromne količine doplutalog otpada očišćena je uvala Grabova u Nacionalnom parku Mljet.
Description: Grabova
Author: LUSH

Jedna od najizloženijih plaža plutajućem morskom otpadu na otoku Mljetu bila je cilj jučerašnje akcije 70-ak volontera.

U organizaciji kozmetičke kuće “Lush”, njihovih djelatnika volontera, PD “Mljet”, udruge “Planet zemlja”, “Zelene stope” i logističku potporu JU “Nacionalni park Mljet” i “Komunalno Mljet” ova lijepa, ali dislocirana plaža je opet poprimila izvoran izgled!

News
05.03.2019.
National Park Mljet

Osmislite slogan i osvojite nagradu!

Kreativni ste i imate ideju kako predstaviti Mljet u jednoj rečenici? Probudite svoju kreativnost, osmislite slogan i osvojite nagradu!

Pozivamo vas da nam dostavite svoje prijedloge za slogane 17 mljetskih naselja i 4 slogana na temu gastronomije, tradicije, aktivnog i nautičkog turizma.

Javna ustanova Nacionalni park Mljet i Turistička zajednica Općine Mljet  u sklopu projekta „Mljet – Odise(j)a mediterannea“ financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj osmišljava novu slikovnu brošuru gdje će uz slike naselja i navedenih aktivnosti biti istaknut slogan.

Pozivamo vas da svoje ideje i prijedloge šaljete na mail turizam@np-mljet.hr ili putem Facebook stranice NP Mljet.

Svatko može predložiti više od jednog slogana, a odabrani slogani bit će prevedeni na strane jezike, što ćemo mi učiniti.

Poziv je otvoren do 12. ožujka 2019., a odabrane slogane ćemo nagraditi prigodnim poklon paketima.

News
01.03.2019.
National Park Mljet

I ove godine posjetite NP Mljet već u ožujku!

Svim posjetiteljima koji odluče posjetiti najstarije morsko zaštićeno područje na Mediteranu vikendima u ožujku uz povoljniju ulaznicu u iznosu od 50,00 kn po osobi osigurano je besplatno interpretativno vođenje uz vožnju brodom po Velikom jezeru te posjet otoku Sv. Marije
Description: Mali most
Author: Mestrovic

Svake godine Nacionalni park Mljet sve ranije otvara vrata posjetiteljima nudeći razne programe obilaska i predstavljajući nove sadržaje. Mnogi posjetitelji se odlučuju na aktivno provođenje vremena u očuvanoj prirodi. 

Nacionalni park Mljet bilježi porast broja posjetitelja iz godine u godinu zahvaljujući tome što sve veći broj turista dolazi u pred i podsezoni. NP Mljet je posjetiteljima jednako privlačan kroz sva godišnja doba. Nacionalni park Mljet u 2018. godini posjetilo je 145.751 posjetitelj. Lani su prvi posjetitelji ovog najjužnijeg zaštićenog područja zabilježeni već 9. ožujka, a sezonu su zaključili posjetitelji 8. studenog 2018.

Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“  poziva sve zainteresirane da posjete zeleni otok Mljet i njegovo najstarije zaštićeno morsko područje poznato po Velikom i Malom jezeru i ove godine u ožujku. 

Svim posjetiteljima uz povoljniju cijenu ulaznice u iznosu od 50,00 kn po osobi, Nacionalni park Mljet osigurava besplatno interpretativno vođenje uz vožnju brodom po Velikom jezeru te posjet otoku Sv. Marije s benediktinskim samostanom.

Prijavu za navedene usluge je moguće napraviti osobno na dan posjeta od 8 do 10h ujutro u Informacijskom centru na Velikom jezeru ili prethodno na mail turizam@np-mljet.hr ili na telefon 020 744 041.

News
21.02.2019.
National Park Mljet

Prvi ovogodišnji teren monitoringa ptica značajnih za NP Mljet

U subotu 16. veljače 2019. godine obavljen je prvi ovogodišnji teren monitoringa ptica značajnih za Nacionalni park Mljet obilaskom cijelog akvatorija Parka pod stručnim vodstvom dr. sc. Luke Jurinovića, mag. biol., voditelja istraživanja ptica u NP Mljet od 2001. godine.
Description: Galeb
Author: L. Jurinović
Source: NP Mljet

Svake godine sustavno se prati dinamika populacija šest vrsta ptica koje su prepoznate kao značajne za NP Mljet: morski vranac (sredozemna podvrsta) Phalacrocorax aristotelis desmarestii, sredozemni galeb Larus audouinii, galeb klaukavac Larus michahellis, crvenokljuna čigra Sterna hirundo, škanjac osaš Pernis apivorus i sivi sokol Falco peregrinus.

Osim galeba klaukavca, sve ostale navedene vrste nalaze se na Dodatku I Direktive o pticama EU (EU Birds Directive), na osnovu koje se određuju Natura 2000 Područja očuvanja značajna za ptice, kao što je i HR1000037 SZ dio NP Mljet.

 

Na prvom ovogodišnjem terenu zabilježene su jedinke sredozemnog galeba, morskog vranca i galeba klaukavca.

 

Morski vranci počeli su gnijezditi te su u nekim gnijezdima zabilježena jaja.

 

Galeb klaukavac sa žutim prstenom s natpisom S7TC prstenovan je 29. svibnja 2010. godine kao mladi ptić u gnijezdu na otočiću Glavatu u NP Mljet. Početkom travnja prošle godine zabilježen je opet na Glavatu, kao i na ovom terenu.

 

Sada je zabilježeno 10 jedinki sredozemnog galeba, dok ih je u veljači 2018. godine zabilježeno 9, a tijekom prošlog desetljeća svake veljače samo po 1-2 jedinke.

Sredozemni galeb sa žutim prstenom s natpisom HC prstenovan je kao odrasla ptica u svibnju 2017. godine na području Parka prirode Lastovsko otočje. Od tada je viđan na području NP Mljet tijekom veljače i ožujka 2018. godine.

 

Prošle godine prstenovan je jedan ptić sredozemnog galeba, iz gnijezda s još dva probušena jaja, a to je bilo prvo prstenovanje mladog sredozemnog galeba u NP Mljet od 2007. godine.

Announcements
04.02.2019.
National Park Mljet

Kartiranje flore te istraživanje vegetacije i staništa NP Mljet

Poziv na predavanje o kartiranju flore, istraživanju vegetacije i staništa NP Mljet.
Description: Dubrovačka zečina
Author: JU NP Mljet

Nacionalni park Mljet poziva vas na predavanje “Kartiranje flore te istraživanje vegetacije i staništa Nacionalnog parka Mljet” autora izv. prof. dr. sc. Vladimira Hrška, mag. biol., voditelja projekata “Kartiranje flore Nacionalnog parka Mljet” (2009. - 2011.) te “Istraživanje vegetacije i staništa Nacionalnog parka Mljet” (2015. - 2017.). Predavanje će se održati u utorak 12. veljače 2019. godine s početkom u 18h u Galeriji “Stara skula” u Goveđarima. Cilj prvog projekta bio je da se popišu vrste viših biljaka koje se nalaze na području NP Mljet, tj. da se inventarizira flora Parka i osim toga utvrdi za svaku vrstu gdje sve na području Parka vrsta raste. Drugi cilj projekta je da se utvrde vrste koje su rijetke, endemične i zaštićene.
Drugi projekt se nastavio na rezultate prvog projekta i napravljen je s ciljem da se označe i kartiraju staništa koja postoje na području Parka i predlože mjere za zaštitu onih koja značajno pridonose bioraznolikosti Parka.

Kartiranje flore NP Mljet obavljeno je 2009. - 2011. godine. Utvrđena je nazočnost 644 biljne vrste. Od toga je 344 (61%) vrsta već ranije bilo zabilježeno na području Parka, a 300 (39%) biljnih vrsta je bilo zabilježeno po prvi puta. Što se tiče taksonomskog sastava najbrojnija porodica biljaka su mahunarke s 14% svih vrsta, a iza njih slijede trave s 12%. Na području Parka utvrđeno je više rijetkih i zaštićenih vrsta, a s nekima od njih ćemo se upoznati na samom predavanju.

Kartiranje staništa i vegetacije NP Mljet obavljeno je 2015. - 2017. godine. Posebna pažnja u istraživanju bila je posvećena izvanšumskim staništima na kojima se nalazi daleko najveći dio flore NP Mljet i koja su glavni nositelj bioraznolikosti viših biljaka u Parku. Izvanšumska staništa iznose 28,7% površine Parka. Naselja zauzimaju samo 0,45% površine Parka. Ostatak su šume. Dakle na samo oko 28% površine nalazi se 82% svih biljnih vrsta u Parku. Da bi se sačuvala brojnost flore u Parku potrebno je sačuvati izvanšumska staništa. Botanički najvrjednija izvanšumska staništa su obalni grebeni i stijene jer se tamo nalazi mnogo endemičnih i rijetkih biljnih vrsta. Značajni tipovi staništa su i šumske prosjeke i obrađivana polja.

News
14.12.2018.
National Park Mljet

Terenska nastava prstenovanja ptica

Učenici OŠ Babino Polje - PŠ Goveđari su prisustvovali prstenovanju ptica u NP Mljet.
Description: Prstenovanje ptica
Author: Aleksandar Popijač

U srijedu 12. prosinca 2018. godine u 9 h u Ivanjem polju u Nacionalnom parku Mljet dr. sc. Luka Jurinović, mag. biol. održao je predavanje “Proučavanje selidbe ptica prstenovanjem” učenicima od prvog do trećeg razreda Osnovne škole Mljet – područne škole Goveđari. Učenici su obišli postavljene mreže za hvatanje ptica te im je pobliže objašnjena korištena metodologija. Demonstrirano im je i postupanje s uhvaćenom pticom, kojoj se bilježi ime vrste, spol, starost, uhranjenost, masa i duljina krila, a zatim se nakon prstenovanja uhvaćena jedinka čim prije pušta na slobodu. Učenici su postavljali brojna pitanja te su pokazali veliki interes za istraživanja i zaštitu ptica, usprkos vrlo hladnom jutru u prirodi.

 

Suradnja Stručne službe NP Mljet s OŠ Mljet nastavlja se u četvrtak 13. prosinca 2018. godine kada je u planu održavanje istog predavanja o istraživanju selidbe ptica na Mljetu učenicima od petog do osmog razreda Osnovne škole Mljet u Babinom Polju.

Tijekom ovog tjedna, u Ivanjem polju uhvaćeno je i prstenovano 90 jedinki 12 različitih vrsta ptica. 

News
12.12.2018.
National Park Mljet

Uspješno obavljena vatrogasna vježba na Mljetu

Dana 11. prosinca 2018. godine na području nacionalnog parka Mljet uspješno je provedena vatrogasna vježba Dobrovoljnog vatrogasnog društva Montokuc. Isprobana je nova vatrogasna oprema, ali i hidrantska mreža koja je ove godine prvi put puštena u rad.
Description: dvd montokuc
Author: np mljet

Dana 11. prosinca 2018. godine na području nacionalnog parka Mljet uspješno je provedena vatrogasna vježba Dobrovoljnog vatrogasnog društva Montokuc. Isprobana je nova vatrogasna oprema, ali i hidrantska mreža koja je ove godine prvi put puštena u rad.

Na vježbi je sudjelovalo 28 operativnih vatrogasaca Društva. Vježbom je još jednom pokazana spremnost za intervencije u sklopu gašenja šumskih požara kao preduvjeta da Mljet i dalje bude najzeleniji otok Jadrana, a time je i završena vrlo uspješna godina u kojoj se velika pažnja osim na opremanje posvetila i osposobljavanjima vatrogasaca. Osposobljenost za vatrogasca dobila su 32 člana, a čak 27 članova je završilo obuku za rad s motornom pilom.

 

U protekloj godini većina od 45 operativnih i izvršnih članova DVD-a Montokuc završilo je obuku za pružanje hitne medicinske pomoći ozlijeđenima, s posebnim naglaskom na ozlijede koje mogu nastati prilikom gašenja šumskih požara.

Osim obavezne vatrogasne opreme, u suradnji Nacionalnog parka Mljet i Općine Mljet nabavljeni su ruksaci s opremom za pružanje prve pomoći unesrećenima koji su dodijeljeni DVD-u Montokuc i JVP-u Mljet, naravno uz želju da ne bude potrebe za njihovo korištenje…

News
12.12.2018.
National Park Mljet

Festa Sv. Nikole na Mljet

Festom sv. Nikole, zaštitnika ribara, pomoraca i putnika svečano je u četvrtak bilo na Mljetu. Stanovnici i prijatelji Mljeta svojim sudjelovanjem uveličali su trinaesto, već tradicionalno obilježavanje ovog blagdana.
Description: festa
Author: np mljet
 

U četvrtak, 6. prosinca 2018. na Mljetu se slavio sv. Nikola. Proslava je započela svetom misom u crkvi Sv. Nikole u Goveđarima, zatim su se mještani svojim okićenim barkama uputili u procesiju Velikim jezerom na blagoslov. Nakon blagoslova brodova i baraka upriličen je svečani domjenak na otoku Sv. Marije.

Učenici od 1. do 4. razreda OŠ Mljet pripremili su prigodni program, nakon kojeg su im organizatori uručili poklone. Proslava je završena uz zvukove dalmatinske i klapske pjesme.
News
12.12.2018.
National Park Mljet

Otvorena izložba "Krhka ljepota"

U petak, 30. studenog u Aquariumu Pula je otvorena izložba “Krhka ljepota” povodom obilježavanja Međunarodne godine koraljnih grebena i 58. rođendana Nacionalnog parka Mljet.
Description: izložba
Author: np mljet

Izložbu su priredili Aquarium Pula i Javna ustanova “Nacionalni park Mljet” čime je želja skrenuti pažnju javnosti o stanju koralja u svijetu, koji su više nego ikad ugroženi. Kao što je poznato, Veliko jezero u NP Mljet je dom najvećeg grebena busenastog koralja Cladocora caespitosa (endem Sredozemnog mora) na svijetu. U ugodnom ambijentu Aquariuma Pula u utvrdi Verudela u Puli uvodni i pozdravni govor održali su direktorica Aquariuma Pula, dr. sc. Milena Mičić i ravnatelj NP Mljet, Ivan Sršen.

 

Nakon pozdravnog govora edukatorice Aquariuma Pula Matea Stankić i Žana Moslavac su posjetitelje izložbe upoznali s edukativnom instalacijom ispred utvrde Verudela te je otvoreno i razgledavanje izložbe unutar akvarija “Živi jadranski i tropski koraljni greben”. Nakon otvaranja i razgledavanja izložbe održano je i predavanje “Koraljni greben u NP Mljet” autora izv. prof. dr. sc. Petra Kružića, mag. biol., voditelja istraživanja koralja u NP Mljet 1995.-2018. g. Izložbu je uveličao i nastup mljetske mješovite klape Kurenat.

 

Kako je bilo u Puli, pogledajte u prilogu riječke televizije na sljedećoj poveznici:

https://vimeo.com/303720026

News
26.02.2018.
National Park Mljet

Vaš prijedlog imena električnog broda

Predložite ime novog električnog katamarana u NP Mljet i osvojite 2 besplatne ulaznice ukoliko Vaš prijedlog imena bude odabran.
Source: JU NP Mljet

U Nacionalni park Mljet uskoro stiže novi električni brod za prijevoz putnika po Velikom jezeru te je želja uključiti javnost u odabir imena prvog od 3 električna broda.

Električni katamaran jer dio 9,9 milijuna kuna vrijedne investicije. Očekuje se skori dolazak i preostala 2 broda te će se na taj način u potpunosti isključiti korištenje brodova na fosilna goriva. Nabava električnih brodova je provedena u sklopu projekta "Mljet-Prvi zeleni otok na svijetu".

Svoje prijedloge imena šaljite na mail NP Mljet np-m np ljet@np-mljet.hr ili objavite na službenoj stranici NP Mljet. Ukoliko Vaš prijedlog imena bude odabran, možete osvojiti 2 besplatne ulaznice za posjet NP Mljet koje uključuju i vožnju novim električnim brodom.

News
23.02.2018.
National Park Mljet

Posjetite NP Mljet u ožujku

Javna ustanova "Nacionalni park Mljet" poziva sve zaljubljenike u prirodu da posjete najstarije morsko zaštićeno područje vikendima u ožujku!
Description: Jezero
Source: JU NP Mljet

Nacionalni park Mljet se uključuje u akciju Jadrolinije kojom svi njihovi korisnici koji plaćaju punu cijenu karte ostvaruju 20% popusta na cijenu brodskih karti za vikend putovanja. Svim posjetiteljima uz povoljniju cijenu ulaznice u iznosu od 50,00 kn po osobi, Nacionalni park Mljet osigurava besplatno interpretativno vođenje uz vožnju brodom po Velikom jezeru te po završetku razgleda Parka projekciju filma "Hrvatsko vodeno blago" u Galeriji Stara Skula u Goveđarima.

Prijavu za navedene usluge je moguće napraviti na dan posjeta od 8 do 10h ujutro ili prethodno na mail turizam@np-mljet.hr ili na telefon 020 744 041.

News
10.11.2017.
National Park Mljet

Otvaranje izložbe “MLJET 1910. – 2017.” povodom obilježavanja 57. rođendana

Čast nam je pozvati sve zainteresirane na otvaranje izložbe “MLJET 1910. – 2017.” povodom obilježavanja 57. rođendana.
Povodom obilježavanje 57. rođendana NP Mljet, čast nam je pozvati vas na otvaranje izložbe “MLJET 1910. – 2017.” . u petak, 17.11.2017., s početkom u 17.30. u “Etno Art galerija”, Baruna Trenka 1 u Zagrebu. Otvaranje će uveličati i Klapa Kurenat s otoka Mljeta. Izložba je otvorena do 24.11.2017. svakim radnim danom od 08 do 18 sati. U suradnji s Klub prijatelja otoka Mljeta i Galerija Stara skula održat će se radionica izrade mljetskog kolarina. Molimo zainteresirane da se prijave organizatorima – Klub Mljećana i Galerija Stara skula.
News
24.10.2017.
National Park Mljet

Otkrivanje Mljeta na kraju ljeta

Povodom kraja uspješne sezone i posljednjeg pristajanja katamarana Krilo Star u ovoj godini, Nacionalni park Mljet u suradnji s prijevoznikom Kapetan Luka organizira besplatni izlet dana 28.10.2017., subota, za stanovnike otoka Hvara i Korčule u NP Mljet.
Author: Arhiva JU NP Mljet

Povodom kraja uspješne sezone i posljednjeg pristajanja katamarana Krilo Star u ovoj godini, Nacionalni park Mljet u suradnji s prijevoznikom Kapetan Luka organizira besplatni izlet dana 28.10.2017. za stanovnike otoka Hvara i Korčule u NP Mljet. Osim besplatnog izleta koji uključuje besplatan prijevoz brodom Krilo Star, NP Mljet daje besplatne ulaznice, vođenu turu, posjet otoku Sv. Marija te posjet izložbi “Otkrivanje Mljeta” u galeriji “Stara skula”u Goveđarima povodom rođendana NP Mljet. Ovim događajem započinje i obilježavanje 56. rođendana NP Mljet.

POPUST 50% omogućavaju restorani: “Pomena” u Pomeni / “Melita” – Otočić sv. Marije

POPUST 50% omogućava Radulj tours / Pomena – Mali most – Vrbovica za najam bicikli, kajaka i kanua

Program posjeta, subota 28.10.2017.

11:00 Riva u Pomeni: preuzimanje posjetitelja po grupama – vodiči za hrvatski, engleski i francuski jezik

11:15 Goveđari: galerija “Stara skula” – otvorenje foto izložbe “Nacionalni park Mljet 1929. – 1970.”

12:00 Goveđari: polazak starim putem u Babine Kuće, oko Konštara na Pristanište.

12:30 Pristanište: ukrcaj u brodove, vožnja po Velikom jezeru, obilazak crkvenog kompleksa Otočića sv. Marije uz stručno vodstvo. Mogućnost ostanka na ručku.

13:30 Otočić sv. Marije: ukrcaj u brodove, odlazak na Mali
most.

Slobodno vrijeme za šetnju, korištenje bicikala, kajaka, kanua te odlazak na ručak u Babine Kuće i Pomenu. Obilazak Malog jezera, poučne botaničke staze, prijelaz Skalinadom u Pomenu. Obilazak naselja, kupovina suvenira.

17:15 Riva u Pomeni: završetak obilaska NP “Mljet”, ukrcaj u katamaran “Krilo Star”.

News
04.10.2017.
National Park Mljet

Predstava Trostruki život Antigonin odigrana na otoku Sv. Marije

U predivnom ambijentu otoka Svete Marije na Velikom jezeru u NP Mljet Anton Podvebšek Teater iz slovenskog Novog Mesta izveo je predstavu Trostruki život Antigonin.
Description: Plakat za predstavu
Author: Arhiva JU NP Mljet
Source: Arhiva JU NP Mljet

U nedjelju, 2.10.2017. u 20 h na otoku Sv. Marije odigrana je predstava pod nazivom Trostruki život Antigonin u izvedbi Anton Podvebšek Teatera iz Novog Mesta.

Autor teksta je međunarodno poznati slovenski filozof, teoretičar politike i filma Slavoj Žižek, a redatelj Matjaž Berger, jedan od začetnika slovenskog avangardnog kazališta. Sponzor predstave je NP Mljet.

News
09.08.2017.
National Park Mljet

Musica Mediterana u bazilici u NP Mljet

U prekrasnom ambijentu starokršćanske bazilike u Polačama, pod vedrim nebom i uz zvukove najljepših melodija Mediterana, oko 200tinjak domaćih i stranih posjetitelja uživalo je u koncertu.
Author: TZO Mljet

Dana 7.8.2017. održan je koncert "Musica Mediterana" čiji je program vezan za glazbu mediteranskih zemalja. U prekrasnom ambijentu starokršćanske bazilike u Polačama, pod vedrim zvjezdanim nebom koncert vokalnih i instrumentalnih brojeva, napolitanskih pjesama, portugalskog fada, grčke glazbe te popularnih brojeva hrvatskih autora i dueta je oduševio oko 200 domaćih i stranih posjetitelja. Koncert je održan u organizaciji Turističke zajednice Mljet uz sponzorstvo Nacionalnog parka Mljet.

News
25.05.2017.
National Park Mljet

Lecture Orchids of the Mljet National Park

The Public Institution invites you to a lecture by professor Radovan Kranjčev, dedicated to orchids of the Mljet National Park.
Description: Orchids
Author: Osvin Pečar
The lecture Orchids of the Mljet National Park will be held in the Stara skula gallery in the settlement of Goveđari on the island of Mljet on Friday, 26 May 2017, beginning at 10. Visitors will get the chance to learn more about numerous orchid species that can be found in the area of the National Park, and the lecture will be held by professor Radovan Kranjčev.
News
23.05.2017.
National Park Mljet

Children's play in Mljet National Park

The Great Glass Adventure thrills the youngest spectators in the National Park.
Author: Mljet National Park
Educational children's play The Great Glass Adventure, performed by the authors and actresses Martina Cvek and Tina Orlandini, was performed on Monday, 22 May 2017. The play, despite being intended for the youngest audience, thrilled all those present regardless of age. Preschool children thus learned in interesting ways how important it is to preserve nature and environment through recycling, and this educational and interactive play also directly engaged them during the performance.
News
18.05.2017.
National Park Mljet

Velika staklena avantura

U ponedjeljak, 22.5.2017 s početkom u 16.00 h održati će se dječja predstava "Velika staklena" avantura".
Description: Najava za avanturu
U ponedjeljak u Pomeni na rivi ispred Hotela Odisej, održati će se dječja predstava "Velika staklena avantura". Predstava će kroz igru i zabavu ukazati na važnost brige za okoliš i našu prirodu. Ulaz na predstavu je besplatan. 
News
18.05.2017.
National Park Mljet

Najmlađi upoznavaju svoj Park

Povodom II. Tjedna parkova, Nacionalni park Mljet organizira edukativnu radionicu za djecu iz igraonice u Babinom Polju.
Author: JU NP Mljet

Povodom II. Tjedna parkova, Nacionalni park Mljet organizira edukativnu radionicu za djecu iz igraonice u Babinom Polju koja će se održati u srijedu, 24.5.2017 u 10.00h. Naši edukatori će najmlađim stanovnicima Mljeta govoriti o prirodnom bogatstvu našeg otoka.

 

News
03.05.2017.
National Park Mljet

Promotion of a book by Milan Sijerković

On 28 April 2017, gallery Stara skula in the settlement of Goveđari hosted the promotion of a book Mljet suncem obasjan, vjetrom okupan (Mljet – Glowing in the Sun, Bathing in the Wind) by Milan Sijerković.
Description: Mljet – Glowing in the Sun, Bathing in the Wind
Author: Mountaineering society PD Mljet
The renowned meteorologist Milan Sijerković promoted his new book within an annual event that brings together hikers from throughout Croatia on the island of Mljet. The book promotion was held in the gallery Stara skula in the settlement of Goveđari on the island of Mljet, attracting a number of islanders and hikers. 
News
03.05.2017.
National Park Mljet

Hiking excursion to Mljet

Island of Mljet hosted the 27th Croatian Hikers' Days from 29 April until 1 May 2017, bringing together 1500 hikers from Croatia and neighboring countries.
Description: Mljet hikers
Author: Marin Perković, mountaineering society PD Mljet

Croatian Hikers' Days have been successfully held on the island of Mljet for the second time. Many hikers used the extended weekend from 29 April until 1 May to visit the island of Mljet, with approximately 1500 hikers from Croatia and neighboring countries Bosnia and Herzegovina and Serbia arriving to Mljet and touring the area of the Mljet National Park along hiking trails that also serve as sections of the Mljet Hiking Trail route. In addition to enjoying some hiking during their visit to Mljet, the hikers also took the opportunity to socialize, visit a photo exhibition, and participate in the presentation of a book by Milan Sijerković Mljet suncem obasjan, vjetrom okupan (Mljet – Glowing in the Sun, Bathing in the Wind). Mljet National Park sponsored this year's gathering, which was organized by the mountaineering society PD Mljet.

News
21.11.2016.
National Park Mljet

Lecture on corals on the occasion of Park anniversary

Lecture Corals in the Mljet National Park was held in the Stara skula gallery in the settlement of Goveđari, on the occasion of the 56th anniversary of the Mljet National Park establishment.
Description: Lecture
Author: Lucija Hajdić

Mljet National Park marked the 56th anniversary of its establishment in the Stara skula gallery in the settlement of Goveđari on Friday, 18 November 2016. The Park Director greeted the audience on the occasion, with Associate Professor Petar Kružić holding an interesting lecture entitled Corals in the Mljet National Park, with a particular focus on no-take zones. After the lecture, participants got the chance to taste a salad made of Caulerpa racemosa – a dark-green invasive alga species that is being actively eliminated in the area.

News
14.11.2016.
National Park Mljet

Mljet National Park's 56th birthday

Mljet National Park Public Institution is celebrating its 56th birthday as the oldest protected marine area in the Mediterranean, and as a unique oasis encompassing abundant natural and cultural heritage.

On 11 November 1960, the northwestern part of the island of Mljet was declared a National Park, due to its natural and cultural wealth. The crown of the Park is the system of saltwater "lakes" as a unique geological and oceanographic phenomenon. Mljet National Park is teeming with life, and it is home to numerous endemic and endangered species. With its many archaeological sites and its rich cultural tradition, the Park is also an exciting destination for cultural heritage enthusiasts.

Since its establishment until the present, Mljet National Park has been representing a magnet for many visitors. The year 2016 has been marked by a record number of visitors, with as many as 126,000 people enjoying the natural and cultural heritage of the National Park. This year has also been marked by a number of implemented projects resulting in improvements of the existing visitor infrastructure, together with new infrastructure construction. Recent achievements include two newly procured electric passenger trains for lake tours, a major upgrade of a walking trail around the Great Lake, and preparation of access points for persons with disabilities. In addition, the bridge Veliki most was built, quays for shuttle boats at the Great Lake were reconstructed, and a new visitor information center was opened at the locality of Pristanište, where the square on site was renovated as well. The Park also procured its first completely independent "eco block" sales module and signed the procurement contract for three electric boats in the amount of 9.9 million HRK, thus continuing with the implementation of the project Mljet – the World's First Green Island.

 

News
19.10.2016.
National Park Mljet

Slovenian theater in Mljet National Park

Marking the completion of a successful tourist season, Mljet National Park is organizing a theater performance in the settlement of Pomena.
Description: Theater performance
Author: Matjaž Berger

Mljet National Park Public Institution, Municipality of Mljet and Tourist Board of the Municipality of Mljet are organizing a theater performance Time is a Child Playing with Stones: the Child has the Power, in cooperation with Anton Podbevšek Theater from Novo Mesto in Slovenia, with Matjaž Berger as director. The performance will be held on the waterfront in front of the Odisej Hotel in the settlement of Pomena, on 19 and 20 October 2016 beginning at 19. The entrance is free of charge for all visitors interested in the event.

News
19.10.2016.
National Park Mljet

Newborn donkey in Mljet National Park

The island of St. Mary's has received its newborn donkey!
Description: Mljet donkey
Author: M. Aljinović
The moment it came to this world, the newborn donkey already turned into a key attraction on the island of St. Mary's in the Mljet National Park. A jenny called Melita - the baby donkey's mother – was given to the Park last year by Mr. Josip Antunović, a renowned donkey breeder from the peninsula of Pelješac. The arrival of the baby donkey has increased donkey population size on the island of St. Mary's from two to three donkeys. With a pleasant stable prepared for them, the donkeys are bound to enjoy a comfortable stay on the island. The newborn donkey is yet to be given a name, but it is safe to assume that its life will be pretty easy – playing the role of a tourist attraction and letting the visitors take photos.
News
11.10.2016.
National Park Mljet

Electric boats arriving to Mljet National Park in 2017

The first electric boat for visitor transfers along the Great Lake in the National Park will be delivered to Mljet in 2017. Two more electric boats are expected to arrive to the National Park in the next two years, thus completely eliminating old fossil fuel powered boats used for visitor transfers.
Description: BabyCat electric boat
Author: Mljet National Park Public Institution

The first electric boat for visitor transfers along the Great Lake is expected to be delivered to the Mljet National Park during the 2017 season. In the next two years, two more electric boats are expected, which will fully eliminate old fossil fuel powered boats. On 14 September 2016, the Government of the Republic of Croatia gave consent to the Mljet National Park Public Institution for the signing of a procurement contract for three tourist boats worth 9.9 million HRK. On Monday, 10 October 2016, the contract on the building of three electric visitor transfer boats was signed in the premises of the Mljet National Park Public Institution by Park Director Marta Sršen Stražičić on behalf of the National Park and by Tomislav Uroda on behalf of the ICAT d.o.o. company.

The procurement of electric boats, together with the already completed procurement of electric vehicles and two electric tourist trains, are part of the National Park project entitled Mljet – the World's First Green Island.

News
26.07.2016.
National Park Mljet

New information center opens

Mljet National Park has opened its new information center at the shore of Veliko jezero (Great Lake). The new center also includes a souvenir shop.
Description: Information center at Pristanište, Veliko jezero
Author: Mljet National Park Public Institution
Mljet National Park has opened its new information center at Pristanište, on the shore of Veliko jezero (Great Lake), providing Park visitors with the opportunity to obtain all the information they need during their stay in the National Park. The information center also includes a souvenir shop with many souvenirs on offer, produced by local crafts and associations from the area of Dubrovačko-neretvanska County. Mr. Slaven Dobrović, Minister of Environmental and Nature Protection, also visited the newly opened information center.
News
07.06.2016.
National Park Mljet

Two electric tourist trains delivered to Mljet National Park

On Tuesday, 7 June 2016, two new electric tourist trains for the transfer of visitors around the Great Lake have arrived to Mljet National Park.
As part of the project entitled Mljet – World's First Green Island, the National Park has procured two electric tourist trains for the transfer of visitors around the "lakes" of Mljet. On 7 June 2016, the first test ride was completed, with excellent feedback of the participants. Mljet National Park is continuing to implement its mission of creating a green oasis where only ecologically feasible means of transport are used. Following the arrival of two electric trains and two electric vehicles, the Park also expects the timely delivery of its first ecological sales and information facility to be installed in the Park. Two new electric boats are also expected in the course of 2017.
News
24.05.2016.
National Park Mljet

Lecture on Mljet National Park biodiversity

On the occasion of the Nature Protection Day of the Republic of Croatia and the International Day for Biological Diversity, Mljet National Park will organize a lecture in nature at the site of Malo jezero, dedicated to the abundant plant and animal world of the National Park.
On Sunday, 22 May 2016 at 17:30, at the site of Malo jezero, a lecture on biodiversity of the National Park will be held for Park visitors. The event is organized on the occasion of the Nature Protection Day of the Republic of Croatia and the International Day for Biological Diversity. The lecture will focus on the abundance of species in two "lakes" of the National Park: Veliko jezero (Great Lake) and Malo jezero (Small Lake) as the key geomorphological phenomena of the Park, known throughout the world.
News
19.05.2016.
National Park Mljet

Promotion of the booklet Protected Species of the Island of Mljet

Marking the publication of a new educational booklet entitled Protected Species of the Island of Mljet, the National Park will organize a promotion for elementary school pupils from Babino Polje.

On Wednesday, 25 May 2016 at 12:00, Mljet National Park will present its new educational booklet entitled Protected Species of the Island of Mljet to pupils of the Mljet Elementary School. In addition to its educational character, the booklet is also a lot of fun, making it easier for children to learn about the rare and protected species of the island. After the presentation of the booklet, a brief workshop will also be held for pupils in third and fourth grade.

Announcements
18.05.2016.
National Park Mljet

European Day of Parks

On the occasion of the European Day of Parks, Mljet National Park will organize a lecture and a workshop on nature protection for pupils of the Mladost Elementary School in Jakšić.

On Tuesday, 24 May 2016, on the occasion of the European Day of Parks, Mljet National Park will hold a lecture for pupils of the Mladost Elementary School, focusing on the importance of nature protection, natural and cultural values of the National Park, and on the issue of sea waste. In addition to the lecture, art workshop will also be organized for pupils, with the landscape of the National Park as the topic of their artwork.

News
09.05.2016.
National Park Mljet

Pupils in Soline Channel cleaning campaign

On Thursday, 5 May 2016, pupils of the Matija Gubec International School from Zagreb participated in the cleaning of the Soline Channel.
Author: Mljet National Park
On Thursday, 5 May this year, 60 pupils of the Matija Gubec International School from Zagreb visited the Mljet National Park in order to participate in the cleaning campaign along the coast of the Soline Channel. After Park sightseeing, elementary school pupils cleaned the coast, collecting over 30 bags of waste in one hour. In addition to the coast being clean again, pupils have also learned a very important lesson on the importance of proper waste management. After the campaign, the National Park officially thanked the pupils and their teachers for their valuable contribution to the conservation of the Croatian coast.
News
05.04.2016.
National Park Mljet

Volunteers in Mljet National Park

The first volunteers in the current year have just joined the Mljet National Park. Over the next 7 days, they will be cleaning the coves of the island of Mljet within the annual cleaning program of the National Park. The first team of 16 volunteers came from Zagreb, from the mountaineering society Panj. Accommodation for volunteers is provided by the new volunteer center at Kulijer, prepared for visits by the hardworking and tireless Park staff.

The National Park, just like the island of Mljet as a whole and the southern part of the Adriatic in general, are facing the issue of waste brought by sea currents and waves onto the coast and the beaches every year. The locals and Park staff are investing major efforts to clean the waste, and volunteers provide valuable assistance in this process, helping to make the coast of Mljet clean again. In two days of cleaning, hardworking volunteers have collected 110 bags of small waste.

Although the initial group of volunteers has already joined us, you still have time to apply and become a volunteer in one of the four volunteer programs on offer in the Mljet National Park. For more information, please visit: http://volonteri.parkovihrvatske.hr.

News
19.02.2016.
National Park Mljet

New Information Center ready for visitors

The 2016 season will be marked by the opening of the new Information Center at the site of Pristanište on the shore of Veliko jezero (Great Lake). Visitors of the Mljet National Park will be able to obtain all relevant information about the Park and about the island at the Center.

The Center will provide information to visitors, and it will also include a souvenir shop with many authentic local products characteristic for the area, as well as products promoting the message of the importance of environmental and nature conservation. The Information Center will not be the only novelty for Park visitors, however.

The spring of 2016 will thus also be marked by the opening of the first "eco-block" in the area of the National Park – a facility with sales and information function. The facility is a unique construction, made from ecological materials that do not harm the environment. It will use only renewable energy sources, and it will be equipped with an autonomous and ecological wastewater regulation system.

The installation of the eco-block will introduce a new standard for infrastructure in the area of the Mljet National Park.

 

 

News
19.02.2016.
National Park Mljet

Construction of the Large Bridge ongoing

Construction of the Large Bridge at the entrance to Veliko jezero (Great Lake) has entered its final stages, as part of the project entitled Improvement of the Evaluation and Interpretation System for Natural and Cultural Heritage in the Core Area of Mljet National Park, in cooperation with the Ministry of Environmental and Nature Protection and Environmental Protection and Energy Efficiency Fund.

So far, this project has resulted in the placement of benches for rest of visitors along the 11-kilometer long hiking path, together with litter bins enabling separate waste collection, new pedestrian signaling and interpretation panels.

With the completion of the Large Bridge, the hiking path around the area of Veliko jezero will turn into a loop trail, further improving the infrastructure for visitors.

In spring 2016, the Large Bridge will be officially opened. The accompanying celebration program will include sport activities involving visitors and the local community.

Announcements
19.02.2016.
National Park Mljet

Mljet Fashion Night

On May 29, 2016, event entitled Mljet Fashion Night will be held in cooperation with the designer Milena Ulić, owner of brands Donna Dee and DeLena Fashion Jewellery. This intriguing and praiseworthy project connects fashion and ecology in a unique manner.

The project has two parts:

 • The first part is promotion-oriented, focusing on presentations of the clothes and brooch collection at fashion weeks throughout the world, from New York to Kuala Lumpur and Barcelona;
 • The second part of the project is based on the island of Mljet, and it is aimed at improving the life of the local community, while enriching the tourist offer during the pre-season period.

During the event, workshops will be organized with the aim of involving island inhabitants. Importantly, the event will cover topics of recycling and sustainable development in the fashion and textile industry, with a focus on practical implementation. Visitors will have the opportunity to learn how to make new clothing and ornamental items from discarded textile.

The event program will be opened by the harmony-singing group Kurenat. Collections by five designers will be presented, and the event will close with the performance of a dancing troupe wearing the Vile collection.

Importantly, all collections will be made from recycled and ecologically acceptable materials.

National Park Mljet

About the Park Virtual walk Explore the Park Service information News