No events found for the selected date
News
22.02.2018.
Nature Park Biokovo

Park prirode Biokovo u emisiji "U svijetu EU fondova"

Jutros je u prezentacijskom centru Adrion - srce planine snimana emisija HRT-a "U svijetu EU fondova" na temu projekta BBio - Održivi razvoj pograničnih područja kroz očuvanje autohtonih pasmina i uspostavu gen-centara na Biokovu i u Buhovu.

O ciljevima, provedenim aktivnostima i koristi projekta za područje Parka prirode Biokovo i lokalnu zajednicu kao i budućim projektima koje planiramo provesti sredstvima EU govorili su Velimir Vidak-Buljan, ravnatelj JU PP Biokovo; Ksenija Protrka, viša stručna savjetnica i Andrija Ribičić, uzgajivač autohtonih pasmina goveda buša i primorsko-dinarskih magaraca iz Šestanovca. Emitiranje emisije očekuje se u ožujku.

Projekt je provela Javna ustanova RERA S.D. i Ministarstvo gospodarstva Zapadnohercegovačke Županije (BiH) s partnerima Parkom prirode Biokovo i Udrugom za zaštitu i očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja iz Širokog Brijega, a financiran je EU sredstvima u sklopu IPA programa za prekograničnu suradnju Hrvatska – Bosna i Hercegovina, mjera 2.1: zaštita okoliša.

News
12.02.2018.
Nature Park Biokovo

Park prirode Biokovo preselio u novu upravnu zgradu

Nakon prošlogodišnjeg otvaranja novog prezentacijskog centra „Adrion-srce planine“, Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ preselila je i urede u novootvorenu upravnu zgradu na Gradskom sportskom centru u Makarskoj.

Nova adresa na kojoj nas možete pronaći je Franjevački put 2a, Makarska.

News
12.02.2018.
Nature Park Biokovo

13. Ekstremova zimska tura

U subotu i nedjelju, 10. i 11. veljače 2018. godine, po trinaesti put za redom održana je tradicionalna „Ekstremova zimska tura“ unutar Parka prirode Biokovo u organizaciji Speleološko alpinističkog kluba „Ekstrem“ iz Makarske.

Tura je startala u subotu 10. veljače 2018. godine iz Velikog Brda smjerom Mali sipar – Orlova stina – zapadni greben Vlake – greben Vošca do vrha Vošac, gdje je za sve sudionike organiziran ručak i spavanje. Svoj povratak tura je imala smjerom Kruška – Veliko Brdo. Završno događanje sa prikazivanjem fotografija i video zapisa nastalih na turi organizirano je u konobi „Veliko Brdo“. Kao i prijašnjih godina, i ove godine su na turi sudjelovali djelatnici Parka.

News
12.12.2017.
Nature Park Biokovo

Obilježen Međunarodni dan planina

Predavanjem "Prva biospeleološka ekspedicija Biokovo 2017" i promovirajući kalendar za 2018. godinu, Javna ustanova Park prirode Biokovo obilježila je ovogodišnji Međunarodni dan planina.

U ponedjeljak, 11. prosinca 2017. godine u novootvorenom prezentacijskom centru Parka prirode Biokovo "Adrion srce planine" u Makarskoj pred oko sedamdesetak posjetitelja održana je proslava Međunarodnog dana planina. Ovom prigodom, Park je u suradnji sa Hrvatskim biospeleološkim društvom iz Zagreba predstavio rezultate istraživanja jama i špilja na području Parka tijekom 2017. godine.

Također, svi posjetitelji dobili su i novi kalendar Parka za 2018. godinu, kojeg krase fotografije našeg poznatog fotografa Ive Pervana.

News
05.12.2017.
Nature Park Biokovo

Obilježimo svi Međunarodni dan volontiranja

Čestitamo današnji dan svim volonterima na volonterskom angažmanu, kao i svim udrugama, ustanovama, društvenim institucijama koje su svoju snagu prepoznale u otvaranju svojih vrata volonterima/kama.

Javna ustanova Park prirode Biokovo od 04. do 06. prosinca 2017. godine je domaćin radionice „Edukacija za koordinatore volontera i utvrđivanje interesa škola“ u sklopu školskog volonterskog programa u zaštićenim područjima prirode „VOLontiraj za PRIRODU, VOLontiraj za SEBE“.

Projekt „VOLontiraj za PRIRODU, VOLontiraj za SEBE!“ financiraju Europska unija, iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Koordinator projekta je Udruga Sunce iz Splita uz sudjelovanje partnera Lige za prevenciju ovisnosti, Centra za pružanje usluga u zajednici  - Split, Obrtno tehničke škole Split, i Prirodoslovno tehničke škole Split. Od partnera u zaštićenim područjima, u projekt su uključene Javne ustanove Park prirode Biokovo, Park prirode Vransko jezero, Park prirode Telašćica i Nacionalni park Krka.

Ciljevi projekta su razvijanje i unaprjeđenje kapaciteta u odgojno-obrazovnim institucijama i javnim ustanovama za zaštitu prirode i kapaciteta partnerskih usluga za volontiranje mladih u zaštiti okoliša i prirode. Projektom se također želi povećati broj educiranih i osnaženih volontera srednjoškolaca za aktivno sudjelovanje i volontiranje u zajednici i sektoru zaštite prirode i okoliša, osigurati prijenos znanja i iskustva i promovirati provedba programa školskog volontiranja u zaštićenim područjima prirode.

Želimo vam da današnji dan proslavite u društvu volontera, korisnika vašeg volontiranja, vaših organizatora volontiranja i drugih vama dragih ljudi, i da nastavite raditi za dobrobit našeg društva.

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (engl. International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (engl. International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

News
29.11.2017.
Nature Park Biokovo

Svečano otvoren prezentacijski centar Parka prirode Biokovo „Adrion srce planine“

U utorak, 28. studenog 2017. godine svečano je otvoren prezentacijski centar Parka prirode Biokovo „Adrion srce planine“ u novouređenoj upravnoj zgradi na Gradskom sportskom centru u Makarskoj. Centar je pred stotinjak posjetitelja i uzvanika otvorio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Svečani skup, brojne predstavnike javnog društvenog života i uzvanike pozdravili su makarski gradonačelnik Jure Brkan, ravnatelj Javne ustanove PP Biokovo Velimir Vidak Buljan, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike dr. sc. Mario Šiljeg te Aleksandra Čilić, u ime Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ovom prilikom, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Biokovo Velimir Vidak izrazio je ponos i zahvalnost svima koji su sudjelovali u projektu kojim se uspjelo na samo 120 četvornih metara dočarati ljepotu i bogatstvo svih 193 kilometra četvorna Parka prirode Biokovo.

Dr. sc. Mario Šiljeg, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike koje je financiralo izradu prezentacijskog centra iz projekta integracije u EU Natura 2000, prilikom otvaranja centra je izjavio: „Ovakav projekt je idealan primjer kako se suradnjom državne uprave i lokalne zajednice može postići puno i opće korisno i čime ćemo biti ponosni svi koji su na bilo koji način sudjelovali u projektu. Vrijednost ovog projekta je preko 9 milijuna kn i nije ovo jedini projekt kojim se uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetiku realizira. Pred nama je za Biokovo i projekt vrijedan 35 milijuna kn koji će se sastojati od više multifunkcionalnih cjelina, koje će doprinijeti i prepoznatljivosti ovog Parka prirode i njegove komunalne infrastrukture, a posebno povećanju broja posjetitelja i sigurnosti tih posjetitelja koji će posjećivati Park prirode Biokovo.

Otvoreni prezentacijski centar blagoslovio je don Alojzije Bavčević, dok je svečarskoj noti otvaranja centra pridonijela ženska klapa Fjoret, koja je ovom prigodom premijerno predstavila pjesmu i video spot „Biokovo oče od kamena“.

Prije samog otvaranja prezentacijskog centra, povodom rođendana dr. fra Jure Radića, jednog od najzaslužnijih za proglašenje Biokova Parkom prirode, na gradskom groblju „Sv. Križa“ u Makarskoj na njegov grob vijence su položili predstavnici Grada Makarske i Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ na čelu sa ravnateljem Velimirom Vidak-Buljanom i dogradonačelnikom Grada Makarske Jozom Vranješom.

Prezentacijski centar „Adrion srce planine“ nalazi se u novouređenoj upravnoj zgradi na Gradskom sportskom centru u Makarskoj, na adresi Franjevački put 2a. Prostire se na ukupno 120 m² u kojem se posjetitelji mogu upoznati sa biljnim i živopisnim svijetom Biokova, te geološkom i kulturnom baštinom najviše dalmatinske planine. 

Announcements
21.11.2017.
Nature Park Biokovo

Svečano otvaranje prezentacijskog centra Parka prirode Biokovo „Adrion srce planine“

Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ i Grad Makarska pozivaju Vas na svečano otvaranje prezentacijskog centra Parka prirode Biokovo „Adrion srce planine“ koje će se održati u utorak, 28. studenog 2017. godine u novouređenoj upravnoj zgradi na Gradskom sportskom centru Makarska, na adresi Franjevački put 2a, sa početkom u 12:00 sati.

Veselimo se Vašem dolasku.

News
02.11.2017.
Nature Park Biokovo

Održana Biciklistička utrka Makarska – Sv. Jure

U nedjelju 29. listopada 2017. godine održana je četvrta po redu biciklistička utrka Makarska –Sv. Jure „Uspon na Biokovo“ u Parku prirode Biokovo u organizaciji Biciklističkog kluba "Makarska", a s pokroviteljstvom Grada Makarska i sponzorstvom JU PP "Biokovo".

Na utrci je nastupilo preko 130 biciklista iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije i Savezne Republike Njemačke. Za sve sudionike utrke kod PŠRD Arbuna u Makarskoj priređen je svečani program dodjele medalja te ručak.

Ukupni pobjednik je Ferhad Delanović iz BK "Daj krug“ iz Bihaća, sa rezultatom u vremenu od 1:37:42, dok su drugo i treće mjesto osvojili Jakša Diklić iz BK „Dubrovnik“ te Marin Koceić iz BK „Marjan“. Kod žena najbolja je bila Carina Weidles iz RC „Pfalzerwald“ sa rezultatom u vremenu od 2:04.39.

Pobjednici:

Brdski bicikli - muškarci
1. Jorgen Huybrechts 1:46:32
2. Irvin Hušić 1:49:12
3. Uroš Prevc 2:04:39

Brdski bicikli - žene
1. Biljana Krtalić 2:32:45
2. Eva Prevc 3:24:36

Cestovni bicikli - muškarci
1. Ferhad Delanović 1:37:42
2. Jakša Diklić 1:39:15
3. Marin koceić 1:40:03

Cestovni bicikli - žene
1. Carina Weidles 2:04:39
2. Petra Koceić 2:23:57
3. Silvija Vukušić 3:01:36

Najstariji natjecatelj
Robert Fegan

Najmlađi natjecatelj
Ivan Okmažić

News
02.11.2017.
Nature Park Biokovo

Park prirode Biokovo domaćin 11. Skupu stručnih službi

U organizaciji Hrvatske agencije za okoliš i prirodu od 25. do 28. listopada 2017 održan je 11. Skup stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima. Ovogodišnjem skupu domaćin je bila naša Ustanova, a održao se u hotelu Dalmacija u Makarskoj.

Cilj skupa bio je informiranje, razmjena iskustava i edukacija djelatnika stručnih službi radi učinkovitije i ujednačene zaštite, očuvanja i promicanja te održivog korištenja zaštićenih područja. Kroz tri dana trajanja skupa okupljeni su mogli sudjelovati na predavanjima o ulozi sektora zaštite prirode u RH, aktualnostima vezanim uz uspostavu ekološke mreže Natura 2000 u Hrvatskoj, te predavanjima o aktualnim projektima i provedenim aktivnostima u zaštićenim područjima.

Tijekom trajanja Skupa, sudionici su obišli Park prirode Biokovo, Biokovski botanički vrt Kotišina kao i budući prezentacijski centar i upravnu zgradu Parka u Makarskoj. 

Ispred Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ skup je otvorio ravnatelj Velimir Vidak Buljan. Skupu su prisustvovali djelatnici stručne službe i službe čuvara prirode Parka, dok su djelatnici Slavo Jakša, stručni savjetnik edukator-informator i Ivana Gabrić, viša stručna savjetnica biolog-ekolog, održali predavanje „Sedam godina obilježavanja Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske u biokovskom botaničkom vrtu Kotišina“ te „Istraživanje i monitoring pojedinih Natura 2000 vrsta u Parku prirode Biokovo“.

 

 

Announcements
20.10.2017.
Nature Park Biokovo

Biciklistička utrka Makarska – Sv. Jure

Povodom Dana grada Makarske u nedjelju 29. listopada 2017. godine sa startom u 10 sati sa rive u Makarskoj, po četvrti put kreće biciklistička utrka Makarska-Sv. Jure u Parku prirode Biokovo u organizaciji Biciklističkog kluba Makarska i potporu Javne ustanove Park prirode Biokovo.

Datum Uspona

Datum održavanja Međunarodnog biciklističkog uspona na planinu Biokovo (u daljnjem tekstu uspon) je nedjelja, 29.10.2017. godine. U slučaju vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta uspon će biti odgođen. Međunarodni biciklistički uspon na Biokovo se organizira povodom Dana Grada Makarska, a partner Biciklističkog kluba Makarska na projektu uspona je Javna ustanova „Park prirode Biokovo“.

Staza

Asfaltirana staza duljine 32 km, od 0 (1) do 1762 metra nadmorske visine (u daljnjem tekstu mnv). Vrijeme prošlogodišnjeg pobjednika je ispod 100 minuta (1:32:31).

Pravo nastupa na Usponu

Pravo nastupa na usponu „Biokovo 2017“ imaju sve punoljetne osobe, a također i maloljetne osobe uz pismeno odobrenje roditelja ili staratelja (odobrenje se potpisuje prije starta ili donosi sa sobom). Obavezna zaštitna kaciga od starta do cilja.

Kategorije

 1. Brdski bicikli – muškarci

                             * brdski bicikli s gumama od 1.9 inča i širim

 1. Brdski bicikli - žene

                              * brdski bicikli s gumama od 1.9 inča i širim

 1. Cestovni bicikli – muškarci

                             * cestovni bicikli, treking i brdski bicikli s gumama širine ispod 1.9 inča

 1. Cestovni bicikli – žene

              * cestovni bicikli, treking i brdski bicikli s gumama širine ispod 1.9 inča

 1. Najstariji učesnik koji stigne na cilj za vrijeme utrke
 2. Najmlađi učesnik koji stigne na cilj za vrijeme trajanja utrke.

Obaranje rekorda staze se nagrađuje posebnom novčanom nagradom od 2.000 kuna.

Prijave i startnina za Uspon

Prijave se primaju u razdoblju do dana Uspona ili na sam dan Uspona do 9:45 sati (pri registraciji sudionika). Startnina iznosi 100 kn (za maloljetnike do 18 godina startnina je umanjena te iznosi 50 kuna). Startnina se plaća od dana raspisa Uspona do dana prije starta na račun primatelja - Biciklistički klub Makarska (IBAN: HR84 2330 0031 1003 1846 7) navodeći kao „Platitelj“ ime i prezime sudionika Uspona, model 01 i poziv na broj 99 ili OIB. Oni koji ne stignu realizirati uplatu mogu to učiniti i na sam dan Uspona, prilikom prijave na startu. Kopiju uplatnice molimo imajte kod sebe pri prijavi na startu Uspona, ukoliko ste uplatili ranije.

Molimo sve učesnike da se prijave i navedu potrebnu veličinu majice te približan broj osoba u pratnji na e-mail: zidic.neno@gmail.com ili na našu facebook stranicu BK Makarska preko poruka ili obavijesti.

Startnina pokriva sljedeće:

 • ulaz u Park prirode Biokovo (pratnja ne plaća ulaz i za njih je ulaz besplatan)
 • majica
 • okrjepa na stazi
 • ručak
 • transfer opreme start-cilj (ruksaci s odjećom i sl.)
 • osiguranje natjecatelja.

Program utrke

Start utrke je na rivi u Makarskoj ispred zgrade Grada u 10:00 sati s visinske kote 0(1) mnv (registracija sudionika od 8:00 do 9:50 sati na zapadnom dijelu rive). Zatvoreni start je u pratnji policije do prelaska magistrale (državna cesta D-8) u smjeru Vrgorac (državnom cestom D-512) do skretanja na stazu za vrh Sveti Jure odnosno ulaz u Park prirode Biokovo (to je oko 7 km od starta). Promet neće biti zatvoren pa se treba ponašati u skladu sa zakonom o prometu, a ulaz u Park prirode bit će zatvoren do 15:00 sati za sve osim za sudionike utrke (natjecatelje, pratnju, osobe iz organizacije i slično).

Cilj utrke je najviši vrh planine Biokovo - Sveti  Jure (1762 mnv). Na stazi će biti osigurana okrjepa na nekoliko mjesta ovisno o vremenskim uvjetima. Prilikom prijave vozači moraju registrirati i pratnju kako bi isti mogli ući u Park prirode također besplatno.

Sudionici utrke voze na vlastitu odgovornost i organizator ne odgovara za štetu koju vozač nanese sebi, okolini ili trećoj osobi. Vrijeme se mjeri štopericom, sudac je na startu, kao i na cilju na vrhu Sv. Jure. Završetak utrke je u 14 sati.

Ova rekreativna utrka se organizira sukladno Pravilniku za rekreativna biciklistička događanja Hrvatskog biciklističkog saveza.

Nagrade

Nagrade su novčane (za prve četiri kategorije nagrađuju se prvo, drugo i treće mjesto) te medalje za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto, a za kategorije 5 i 6 medalju dobiva po jedna osoba. Obaranje rekorda staze se nagrađuje posebnom jedinstvenom novčanom nagradom od 2.000 kuna.

Ručak i dodjela nagrada

Po završetku utrke predviđena je svečanost okupljanja sudionika s podjelom nagrada i ručkom za sve.

Posebna pozornost

Prilikom Uspona, a naročito pri povratku u Makarsku nužan je oprez, jer pri povratku promet stazom u smjeru Makarske neće biti zatvoren. Molimo vas, čuvajmo našu prirodu i biološku raznolikost Biokova!

News
09.10.2017.
Nature Park Biokovo

Održana manifestacija „Eko-etno“ Zagvozd

U petak, 6 listopada 2017. godine u Zagvozdu je s ciljem očuvanja tradicije biokovskog kraja održana manifestacija „Eko-etno“ Zagvozd.

Organiziranjem ove manifestacije Javna ustanova Park prirode Biokovo i Općina Zagvozd pokušali su se prisjetiti davnih i zaboravljenih vremena naših baka te bogate tradicije zabiokovlja kroz lutkarski mjuzikl „Tri mačke“ u izvedbi „Produkcije Z“ iz Splita za predškolski i školski uzrast koji se je održao u osnovnoj školi Zagvozd, sajmu autohtonih proizvoda biokovskog kraja, predavanju pod nazivom ”Održivi turizam za razvoj“ koji je održala djelatnica Odjela za turizam i pomorstvo SDŽ-e, kulturno umjetnički program na kojem je nastupio Gradski zbor Makarska i KUD „Dikovača“ iz Zmijavaca, te u gastronomskoj ponudi pod nazivom „fažol na biokovski“ koji je za sve posjetitelje manifestacije skuhao Vice Bušelić.

Na sajmu domaćih proizvoda izlagali su proizvođači domaćih proizvoda i rukotvorina iz zabiokovskog kraja. Posjetitelji sajma imali su izvrsnu prigodu kušati i nabaviti domaće pčelinje proizvode i pripravke, med, ljekovite pripravke, soparnik, vino, kvasinu, džemove, tronošce, suvenire, razne alate, košare, krtole, korpe, čajeve…

Announcements
02.10.2017.
Nature Park Biokovo

Eko-etno Zagvozd

Sa ciljem očuvanja tradicije biokovskog kraja, u petak, 6. listopada 2017. godine u Zagvozdu, Javna ustanova Park prirode Biokovo i Općina Zagvozd organiziraju manifestaciju „Etno-Eko“ Zagvozd.

Sudjelovanjem u obilježavanju ove manifestacije pokušajmo se prisjetiti davnih i zaboravljenih vremena naših baka te bogate tradicije zabiokovlja. Program počinje u 10.30 sati u Osnovnoj školi Zagvozd lutkarskim mjuziklom „Tri mačke“ u izvedbi  „Produkcije Z“ iz Splita. U 17 sati na Trgu glumaca u Zagvozdu će započeti kulturno-umjetničkom programu i sajam domaćih proizvoda, koji završava predavanjem pod nazivom ”Održivi turizam za razvoj“ Odjela za turizam i pomorstvo SDŽ-e. Kao i prethodne godine, posjetitelji će moći uživati u gastronomskoj ponudi- biokovskom bronzinu.

Za sve posjetitelje osiguran je besplatan prijevoz iz Makarske u 16:00 sati, sa povratkom u 19:00 sati.

News
18.09.2017.
Nature Park Biokovo

Održana manifestacija „Tragom tradicije i pučke arhitekture“ - Veliki Godinj 2017.

U subotu 16. rujna 2017. godine, već 9. godinu zaredom, u organizaciji Javne ustanove Park prirode Biokovo, TZ Vrgorac i Zavičajnog društva „Veliki Godinj“, u raščanskom zaseoku Veliki Godinj, održana je manifestacija „Tragom tradicije i pučke arhitekture“.

U Velikom Godinju, posjetitelji su se mogli uživati u tradicionalnim radionicama kojim su oživljeni stari običaji - radionici tradicijskog klesanja kamena, radionici izrade japnenice/klačardice/vapnenice, natjecanju u bacanju kamena s ramena, te u težačkoj kužini koju je pripremio gospodin Vice Bušelić.

U sklopu kulturno-umjetničkog programa posjetitelji su mogli uživati u koncertu našeg velikog umjetnika i pjevača Ibrice Jusića, koji je svojom pjesmom vratio u neka stara, davno zaboravljena vremena kada je ovaj zabiokovski kraj vrvio životom.

Announcements
30.08.2017.
Nature Park Biokovo

Tragom tradicije i pučke arhitekture - Veliki Godinj 2017.

U subotu 02. rujna 2017., po deveti put, u organizaciji Javne ustanove Park prirode Biokovo, TZ Vrgorac i Zavičajnog društva „Veliki Godinj“ održat će se manifestacija pod nazivom „Tragom tradicije i pučke arhitekture“.

Program obuhvaća tradicionalne radionice kojima će se oživjeti stari običaj - radionice tradicijskog klesanja kamena, radionica izrade japnenice/klačardice/vapnenice, te pripremu jela – težačka kužina. Kulturno-umjetnički program upotpunit će članovi KUD-ova vrgoračke krajine, izložba rezbarija Mate Bebeka, etno zbirka, te natjecanje bacanja kamena s ramena. Kao glavni događaj ove tradicionalne manifestacije, u 20:00 sati počinje koncert našeg velikog umjetnika i pjevača Ibrice Jusića. Za sve posjetitelje osiguran je besplatan prijevoz iz Makarske u 16:30 i Vrgorca u 17:00, sa povratkom u 22:30 za Makarsku te u 22:00 za Vrgorac.

Veliki Godinj je zaseok Rašćana i biser pučke arhitekture i tradicijskog načina života. Prvi put se spominje 1412. godine, a zbog svoje jedinstvenosti i očuvanosti proglašeno je zaštićenim kulturnim dobrom. Slikoviti ambijent ovog muzeja na otvorenom oživjet će klesari, folklorna društva, te nekoliko ognjišta s gradelama.

News
26.08.2017.
Nature Park Biokovo

PRIOPĆENJE POVODOM POŽARA U PP BIOKOVO

Dana 20.08.2017. na teško pristupačnom terenu na prostoru Parka prirode Biokovo na visini od 1450 metara iz do sada neutvrđenih razloga izbio je požar.

Požar je zahvatio cca 170 ha površine Parka. Za sada ne postoji ugroza za stanovništvo i materijalna dobra. Osim dijela borove šume na predjelu Borovac i Šibenik gori uglavnom nisko raslinje i trava te se stvara gusti dim. Požar se širi podzemno i nadzemno zbog gustih naslaga trave i borovih iglica koje nije lako gasiti. Požar još nije stavljen pod kontrolu.

Bez obzira na požar Park je otvoren za posjetitelje i prometovanje cijelom biokovskom cestom do vrha Sv. Jure i vrha Vošac i siguran je za sve posjetitelje. Mole se planinari i svi ljubitelji planina da se zbog osobne sigurnosti suzdrže od posjećivanje Parka planinarskim stazama sa područja općina Brela, općine Baška Voda i grada Makarska do daljnje obavijesti.
Zahvaljujemo se svim članovima planinarskih društava, pripadnicima HGSS-a, djelatnicima HŠ-a koji nam pomažu u gašenju požara.
Posebna zahvala svim našim hrabrim vatrogascima, pripadnicima državnih interventnih postrojbi, svim pilotima aviona i helikoptera na nadljudskim naporima koje ulažu da se požar stavi pod kontrolu.

O daljnjem slijedu događanja, posebno ćemo izvještavati.

Uprava JU PP Biokovo

News
31.07.2017.
Nature Park Biokovo

Održana Sveta misa u crkvici Sv. Jure na vrhu Sv. Jure

U crkvici Sv. Jure, na istoimenom vrhu, u Parku prirode Biokovo, u subotu, 29. srpnja 2017. godine, u nazočnosti hodočasnika, planinara i djelatnika Parka, služena je Sveta misa prigodom svetkovine Sv. Jure. Misno slavlje su predvodili don Mate Munitić i don Dražen Balić.

Današnja crkvica Sv. Jure sagrađena je 1968. godine zaslugom vjernika Župe i Krstatica nakon što je 1965., zbog potreba izgradnje televizijskog tornja, srušena stara crkva iz 17. stoljeća. Nova crkva obložena je kamenom s dvostrešnim popločanim krovom.

Announcements
26.07.2017.
Nature Park Biokovo

Održavanje tradicionalne mise na vrhu Sv. Jure

U subotu, 29. srpnja 2017. godine održat će se Sveta misa povodom svetkovine Svetog Jure u crkvici Sv. Jure na vrhu Biokova. Misno slavlje predvoditi će don Dražen Balić, s početkom u 10 sati.

Tom prigodom će se u Parku odvijati posebna regulacija prometa na dijelu biokovske ceste od odvojka za Vošac do vrha Sv. Jure, a normalizacija prometa se očekuje oko 14 sati.

Mole se posjetitelji za razumijevanje i dodatan oprez!

News
26.07.2017.
Nature Park Biokovo

Projektu "Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina" dodijeljena bespovratna sredstva

Projekt "Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina", prijavljen u okviru Poziva "Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine" uspješno je prošao svih 7 faza postupka dodjele bespovratnih sredstava te je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a u svojstvu Upravljačkog tijela za Operativni program "Konkurentnost i kohezija" donijelo Odluku o financiranju projekta.

Ukupni prihvatljivi troškovi nakon provjere prihvatljivosti iznose 14.715.743,08 kn, dok iznos bespovratnih sredstava iznosi 12.508.313,68 kuna. Preostali iznos od 15%, tj. 2.207.429,40 kuna predstavlja iznos sufinanciranja projekta od strane prijavitelja i partnera.

Projektni partneri unutar projektnog prijedloga su: Turistička zajednica Grada Makarske, Javna ustanova Park prirode Biokovo i Tip Extreme.

Lokacija projekta, zaseok Kotišina, osigurava preusmjeravanje žarišta turističke potražnje van obalnog pojasa u aktivnosti i sadržaje zasnovane na kulturnoj i prirodnoj baštini, te sinergiji turizma i lokalnih sistema proizvodnje. Kulturna baština obuhvaćena ovim projektom odnosi se na Veliki Kaštel, Crkvu sv. Martina i Crkvu sv. Ante.

Komponente (aktivnosti) koje projekt obuhvaća:

 1. Uspostava interpretacijskog centra Veliki Kaštel, koji će se opremiti najsuvremenijom multimedijalnom tehnologijom (virtualna stvarnost) za kreiranje središnjeg mjesta interpretacije i prezentacije baštine Kotišine,
 2. Uređenje pozornice na otvorenom kod Crkve Sv. Ante, koja će se opremiti novom opremom i sadržajima,
 3. Obnova Crkve sv. Martina, uređenje poučnih staza i difuznog etnografskog postava na otvorenom sela Kotišina,
 4. Realizacija adrenalinskih tura „Kaštel Kotišina“ i „Kotišina – zaboravljeni težački putovi“; kao i pješačke ture „Tragovima svetomartinske bratovštine“;
 5. Uređenje pješačko- biciklističke staze „Makarska centar – Kotišina“,
 6. Promocija i vidljivost integriranog programa.

Identificirani specifični ciljevi koji se planiraju postići uz spomenutu turističku valorizaciju odnose se na kreiranje središnjeg mjesta interpretacije i prezentacije kulturne i prirodne baštine Kotišine, stvaranje jedinstvenih interaktivnih doživljaja za široku skupinu posjetitelja kroz inovativnu uporabu najsuvremenijih tehnologija, unaprjeđenje sustava zaštite i upravljanja zaštićenom kulturno-povijesnom i prirodnom baštinom, povećanje zapošljavanja, te intenziviranje gospodarske aktivnosti za daljnji održivi razvoj Kotišine.

Za kvalitetnu provedbu projekta imenovan je projektni tim kojeg čine Lidija Vukadin Vranješ, voditeljica projekta, Hrvoje Pejić, Sonja Duka, Angela Kuran, Mila Lukić, Slavo Jakša, Ksenija Protrka, Tonći Lalić, Petra Mravičić, Marinko Tomasović i Stipe Srzić.

Announcements
20.07.2017.
Nature Park Biokovo

NAJAVA: Sveta misa u crkvi Sv. Ilije (1640 m)

HPD Sveti Jure Zagvozd poziva sve zainteresirane planinare i ljude dobre volje da im se pridružite na tradicionalnom hodočašću prigodom blagdana sv. Ilije.

Misno slavlje će se održati u subotu 22.07.2017. god. s početkom u 10:00 na istoimenom vrhu a obzirom da je Sveti Ilija jedan od najnepristupačnijih Biokovskih vrhova bez obzira na varijantu uspona poželjno je krenuti što ranije to bolje, po mogućnosti u cik zore prije prvih zraka sunca.

News
20.07.2017.
Nature Park Biokovo

Održana Sveta misa u crkvi Sv. Ilije na Stazi

U crkvici Sv. Ilije, na Stazi, u Parku prirode Biokovo, danas je u nazočnosti oko dvadesetak vjernika, služena je Sveta misa prigodom svetkovine Sv. Ilije. Misu je predvodio podgorski župnik don Dražen Dukić uz dugogodišnjeg podgorskog remetu Tomislava Mrsića.

Crkva sv. Ilije nalazi se prijevoju Staza (897 m n/m) neposredno uz cestu, koja je svojedobno preko Saranča spajala Makarsku sa Vrgorcem (tzv. Rodićeva cesta). Crkva je izgrađena na ilirskoj gomili (kojih na području Staze i Podglogovika ima više), a posvećena je sv. Iliji, vrlo omiljenom svecu starih Hrvata, zaštitniku od gromova, čiji se blagdan slavi 20. srpnja. Crkva je jednobrodna, pravokutnog tlocrta, sa zidovima od domaćeg klesanog kamena i kamenim svodom (čemerom). Sagrađena je zasigurno poslije Karlovačkog mira (1699 g.) kada se Makarsko primorje i Zagora konačno oslobodila od Turaka i kada je bilo moguće bez opasnosti rušenja graditi crkve. Narodni pjesnik, Mate Urlić iz Drašnica spominje je u svojoj pjesmi, koja je napisana u desetercu, a odmah nakon tragične bitke između pobunjenih Primoraca (Podgora, Drašnice, Igrane i Živogošće) i Francuza (17. lipnja 1807.).

News
27.06.2017.
Nature Park Biokovo

Još jednom hvala vatrogascima: Besplatan ulaz u Park tijekom sezone 2017.

Javna ustanova Park prirode Biokovo u znak zahvalnosti za sudjelovanje u gašenju požara koji je zahvatio Podgoru, Tučepi, Makarsku, te Park prirode Biokovo, svim vatrogascima i članovima njihove obitelji osigurava besplatnu ulaznicu za razgledavanje Parka.

Svim pripadnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava, profesionalnih i javnih vatrogasnih postrojbi, pripadnicima Državne intervencijske postrojbe, pilotima zračnih snaga MORH-a, pripadnicima Oružanih snaga RH i Županijske hitne pomoći koji su sudjelovali u gašenju požara koji je od nedjelje do ponedjeljka 18. i 19. lipnja 2017. harao područjem Parka prirode Biokovo i dijelom Makarskog primorja te članovima njihove uže obitelji Javna ustanova Park prirode Biokovo u znak zahvale za nadljudske napore koje su uložili da se sačuvaju ljudski životi, imovina i priroda poklanja besplatan ulaz u Park prirode Biokovo tijekom posjetiteljske sezone 2017. godine

News
20.06.2017.
Nature Park Biokovo

Ugašen požar u Parku prirode Biokovo

Tijekom nedjelje i ponedjeljka uz veliku požrtvovnost vatrogasaca ugašen je šumski požar unutar granica Parka prirode Biokovo.

U noći sa subote na nedjelju, 17.-18. lipnja 2017. godine, u blizini Parka došlo je do izbijanja šumskog požara koji je nošen olujnim udarima bure zaprijetio stanovništvu naselja Podgora kao i ulaznoj recepciji Parka. Požrtvovnosti vatrogasaca lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava sa Makarskog primorja, kao i vatrogasaca iz Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko kninske, Zadarske, Ličko-senjske, i ostalih županija, a posebno zračnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, požar je uspješno lokaliziran i vatra je ugašena u nedjelju u poslijepodnevnim satima. U požaru je izgorio dio guste borove šume u okolici ulazne recepcije Parka kao i šuma podno brda Poganovac.

Također, u noći sa nedjelje na ponedjeljak usred jakog vjetra došlo je do izbijanja i drugog požara na području između Makarske i Tučepa, koji je zaprijetio i botaničkom vrtu Kotišina. Zajedničkim djelovanjem svih vatrogasnih snaga požar je lokaliziran i u gašen u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima. Ovom prilikom izgorjela je gusta borova šuma uz granicu Parka, kao i dijelovi šume crnog bora na padinama Biokova iznad sela Kotišina.

Ovim putem Javna ustanova Park prirode Biokovo izražava zahvalnost svim vatrogascima na požrtvovnosti u gašenju požara koji je zahvatio naš Park.

News
15.06.2017.
Nature Park Biokovo

Postavljene stanice za popravak bicikala

Tijekom mjeseca lipnja na ukupno 3 mjesta u Parku prirode Biokovo postavljeni su stanice za popravak bicikla.

Stanice su posebno dizajnirane i opremljene sa svim alatima za brz i siguran popravak bicikle, kako bi biciklisti u potpunosti mogli uživati u vožnji Parkom. Sveukupno 3 stanice postavljene su na području ulazne recepcije Parka, vidikovca i info centra Ravna Vlaška, te najvišeg biokovskog vrha Sv. Jure.

Sretnu i sigurnu vožnju želi Vam Javna ustanova Park prirode Biokovo.

 

Announcements
12.06.2017.
Nature Park Biokovo

Prva biospeleološka ekspedicija BIOKOVO 2017.

Povodom 36. obljetnice proglašenja Biokova parkom prirode u periodu od 17. do 25. lipnja 2017. godine na području Parka prirode Biokovo održati će se „Prva biospeleološka ekspedicija BIOKOVO 2017.“ u okviru koje će se po prvi puta istražiti niz dubokih jama, s biospeleološkim istraživanjima kao primarnim ciljem na jednom planinskom masivu kao što je Biokovo.

Do sada je na Biokovu biospeleološki istraživano više od 115 od oko 400 zabilježenih speleoloških objekata, u kojima je zabilježeno preko 180 vrsta i podvrsta podzemnih životinja. U tijeku je opis nekoliko novih vrsta do sada nepoznatih za znanost, a na Biokovu postoje i mnogi endemi. Sve to ukazuje na visoki stupanj bioraznolikosti podzemne faune te potencijal i izuzetnu potrebu za daljnjim istraživanjima podzemne faune Biokova. Vrijednost ekspedicije je prepoznala i financijski podržala i naša Javna ustanova Park prirode Biokovo, kao i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

U okviru ekspedicije biospeleološki i speleološki će se detaljno i sustavno istražiti 7 dubokih jama Biokova (Amfora, Stara škola, Pretnerova jama, Biokovka, Jama pod Kamenitim vratima, Mokre noge i Vilimova jama), dubine i do 800 metara, od kojih 4 jame spadaju u 10 najdubljih hrvatskih jama. Osim toga, posjetit će se i ostali speleološki objekti iz kojih nedostaje materijal za detaljne znanstvene analize.

Osim biospeleoloških istraživanja, topografski će se snimiti novootkriveni speleološki objekti i objekti za koje se utvrdilo da postojeći snimak nije zadovoljavajuće kvalitete. Istovremeno, vodit će se fotodokumentacija ulaza u jame i unutrašnjosti u svrhu izrade kvalitetnog katastra speleoloških objekata istraživanog područja. Ukoliko bi se uočilo da su objekti onečišćeni, po završetku ekspedicije bit će prijavljeni u bazu Čistog podzemlja. Također će se u sklopu ekspedicije organizirati i speleoarheološka istraživanja u suradnji s Gradskim muzejom Makarska.

Announcements
24.05.2017.
Nature Park Biokovo

Biokovo Vertical adventure race

Do you know which race in Croatia is the only race in the format of one vertical kilometer? The answer is simple: Biokovo Vertical – a race that offers participants the opportunity to enjoy the unique natural environment of Biokovo Nature Park, together with spectacular views along the entire race route. This year's race is the third Biokovo Vertical event held so far.

The third Biokovo Vertical recreational adventure race will take place in Biokovo Nature Park on Saturday, 27 May 2017. The event, organized by the Strka Trail and Trekking club from Mravince and sponsored by the Biokovo Nature Park Public Institution and the Tourist Board of Baška Voda, is taking place on the occasion of the European Day of Parks. The length of the race route is 3.6 kilometers in total, and the total elevation difference is exactly 1000 meters.

Biokovo Vertical is the only race in Croatia held in the format of one vertical kilometer. In addition to the unique natural environment of the Nature Park, the race also offers the competitors the opportunity to enjoy a spectacular view along the entire trail. Markings and signposts directing the competitors to the finish line will be placed along the route. In addition, elevation markings will also be placed at every 200 meters of elevation difference.

The adventure race will start in the village of Bast above the town of Baška Voda at 9:00. Its finish line is at 1345 meters above sea level, next to a hunting shelter in the area of Osičine – one of the most attractive areas of the Biokovo Nature Park. The current holder of the trail speed record is Ante Pešić Golub, with 44 minutes and 35 seconds. Refreshments will be provided along the route and at the finish line. Lunch for competitors after the race will be organized in the old school building in the village of Bast.

Everyone can apply for the race, either as a competitor, or as a volunteer. Even though the number of competitors is not limited, due to the demanding nature of the race the organizers expect no more than 150 participants.

The race is intended primarily for all nature enthusiasts interested in active stay in nature, including active sportspersons, people enjoying recreation, beginners and hikers.

Announcements
17.05.2017.
Nature Park Biokovo

Obilježavanje tjedna Parkova Hrvatske u Parku prirode Biokovo

Javna ustanova Park prirode Biokovo i ove godine tijekom mjeseca svibnja obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u RH, te Europski dan Parkova i Tjedan Parkova Hrvatske, nizom događanja kao što su Međunarodna atletska brdska utrka Makarska – Vošac, lutkarska predstava „DOBRO SE DOBRIM VRAĆA“, te pustolovna utrka Biokovo vertikala.

Međunarodna brdska utrka Makarska – Vošac  

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u RH, u subotu 20. svibnja 2017. godine u organizaciji Parka prirode Biokovo i atletskog kluba Sv. Marko održati će se deseta Međunarodna atletska brdska utrka „Makarska-Vošac“.

Utrka ima početnu točku na makarskoj rivi  gdje je startna linija, a završava na vrhu Vošac (1422 metara nadmorske visine) u Parku prirode Biokovo s kojeg se proteže pogled prema Makarskoj i otocima Braču, Hvaru i Korčuli. Staza je duga 8,6 kilometara, s 1422 m uspona, što čini ovu utrku jednom od najtežih u Europi.

Lutkarska predstava "DOBRO SE DOBRIM VRAĆA

Na Ljetnoj pozornici u Makarskoj održat će se dvije izvedbe interaktivne lutkarske predstava "DOBRO SE DOBRIM VRAĆA", Z Produkcije iz Splita. Predstava će se održati u srijedu, 24. svibnja 2017. godine na Ljetnoj pozornici u Makarskoj u vremenu od 09.00 do 10.00 sati za djecu predškolskog uzrasta, te od 10.00 do 11.00 sati za djecu nižih razreda osnovne škole. Na ovu zabavnu i poučnu izvedbu lutkarske predstave (mjuzikla) za djecu od 3 do 10 godina svi su dobrodošli, a ulaz je slobodan.

Pustolovna utrka Biokovo Vertikala

Po treći put, u subotu 27. svibnja 2017. godine, povodom europskog dana Parkova, u Parku prirode Biokovo održati će se rekreativna pustolovna utrka Biokovo Vertical u organizaciji trail i treking kluba Strka iz Mravinaca, te pod sponzorstvom Javne ustanove Park prirode Biokovo i Turističke zajednice Baška Voda. Dužina same staze iznosi ukupno 3,6 km, a visinska razlika je točno 1000 metara. Biokovo vertikala jedina je utrka u Hrvatskoj koja ima format vertikalnog kilometra, a osim po jedinstvenom prirodnom okruženju Parka prirode Biokovo daje vam priliku da uživate u spektakularnom pogledu koji vas prati uzduž cijele staze.

Announcements
10.05.2017.
Nature Park Biokovo

Seventh Week of Botanical Gardens and Arboretums of Croatia

Continuing with the tradition, Biokovo Nature Park Public Institution is marking the Seventh Week of Botanical Gardens and Arboretums of Croatia in May this year as well. Diverse program of events will be held in Kotišina and Makarska in the period from 8 until 12 May 2017.

For the seventh year in a row, Biokovo Nature Park Public Institution is participating in the marking of the Week of Botanical Gardens and Arboretums of Croatia, organized by the Section of Botanical and School Gardens, Arboretums and Botanical Collections of the Croatian Botanical Society, with a number of other involved co-organizers.

In line with the tradition, in the period from 8 until 12 May 2017, the Public Institution will mark the Week by organizing free guided tours of the Biokovo Botanical Garden Kotišina, as well as educational workshops for children. All activities are being undertaken in cooperation with the municipal company Makarski komunalac d.o.o. We invite you to join us in program activities, and look forward to your visit. The program will take place according to the following schedule:

Monday, 08 May 2017

9:00 – 10:00: Floral Mosaics (creative workshop dedicated to making small works of art by using plants)

10:00 – 11:00: Medicinal and Poisonous Garden Herbs – expert guided tour through the garden, with a presentation on medicinal and poisonous garden plant species

14:00 – 15:30: Guided tour of the Biokovo Botanical Garden Kotišina

Tuesday, 09 May 2017

10:00 – 11:00: Guided tour of the Biokovo Botanical Garden Kotišina

16:00 – 17:00: Floral Mosaics (creative workshop dedicated to making small works of art by using plants)

16:00 – 17:00: Biokovo Flora in a Nutshell – presentation and guided tour of the Biokovo Botanical Garden Kotišina

17:00 – 18:00: Workshop on how to make a herbarium

17:00 – 18:00: Insects in the Service of Flowers – lecture and educational workshop

Wednesday, 10 May 2017

10:00 – 11:30: Find Me in the Garden – presentation and creative game helping to get better acquainted with plant species present on the foothills of Biokovo and in the Biokovo Botanical Garden Kotišina

Thursday, 11 May 2017

9:00 – 10:00: Insects in the Service of Flowers – lecture and educational workshop

10:00 – 11:00: Guided tour of the Biokovo Botanical Garden Kotišina

Friday, 12 May 2017

9:00-12:00: Guided tour of the Biokovo Botanical Garden Kotišina

Floral Mosaics

Insects in the Service of Flowers

Workshop on how to make a herbarium

News
11.04.2017.
Nature Park Biokovo

Biokovo Road cleaning campaign held

On the occasion of the forthcoming international cycling event Tour of Croatia, with its 2nd stage to be held along the route from Trogir to Sv. Jure as the highest peak of Biokovo on 19 April 2017, a volunteer cleaning campaign has been organized in the Park, in order to prepare the Biokovo Road for the Tour.

During the campaign, the section of the Biokovo Road from the restaurant Vrata Biokovo at the mountain pass Staza to the peak Sv. Jure has been cleaned. In addition to Park staff, volunteers from the mountaineering society HPD Sveti Jure Zagvozd and the Mucića ledenice association have also joined the campaign.

News
23.03.2017.
Nature Park Biokovo

World Water Day 2017 marked in the Park

As part of the marking of this year's World Water Day on 22 March 2017, Biokovo Nature Park Public Institution continued with its traditional campaign of spring cleaning of water wells, ponds and solution pans in the area of the Park. Activities included the cleaning of the Vodice water well, located along the educational trail Paths of Ancient Berulia in the Biokovo Nature Park above the settlement of Gornja Brela, in order to ensure a water reservoir for animals in the Park, and in order to conserve significant habitats and species dependent on water. The campaign was implemented in cooperation with the association Brolanenses from Brela.

World Water Day is marked on 22 March each year, in order to draw the attention to the importance of freshwater and to promote sustainable management of freshwater resources. In its resolution of 22 February 1993, the UN General Assembly decided that 22 March should be marked as World Water Day, in order to draw the attention of the general public worldwide to issues related to water and water resources. Every year, World Water Day is dedicated to a specific aspect of water, and this year's theme inspiring various activities on the occasion of the World Water Day is wastewater.

News
20.03.2017.
Nature Park Biokovo

PLANT 1000 ABOVE 1000 campaign held

On Friday and Monday, 17 and 20 March 2017, Biokovo Nature Park Public Institution provided 3500 kilograms of seed potato to owners of arable land in Biokovo karst valleys located above the 1000 m.a.s.l. threshold, aiming to promote traditional agriculture among the local population.

The farmers received seed potato of the Red Lady variety, which has proven to provide abundant, high-quality yields in mountain areas. The campaign involved approximately 100 interested owners of arable land in karst valleys of Biokovo located on the southern and northern side of the mountain, who received seed potato in 25-kilogram bags. The Park is aiming to promote potato as a traditional agricultural plant present on Biokovo for centuries – providing excellent quality in agricultural production at the highest elevations in Croatia. In addition, this campaign will also help to obtain insight into the actual quantities of potato produced in the Biokovo Nature Park. This particular measure is part of a package of incentives and subsidies for the local population, foreseen in the Management Plan of the Public Institution as its strategic document.

News
02.03.2017.
Nature Park Biokovo

Kaoci Education and Information Center opened

Kaoci Education and Information Center was opened with the support of the ForestEye project in the area of Kaoci on Biokovo, at 1050 meters above sea level, on 28 February 2017. Its renovation was financed through the ForestEye project, implemented as part of the Croatia – Bosnia and Herzegovina cross-border cooperation program within the framework of the Instrument for Pre-Accession Assistance (IPA).

In addition to the renovation of an old ranger station and three water wells, new facilities have also been built in the area of Kaoci, such as a stone amphitheater that will be used for educational presentations, three gazebos with benches and tables, as well as swings and teeter-totters for the youngest visitors.

Project Manager Zoran Šunjić addressed the audience in his introductory speech, sharing key information about the Kaoci Education Center with the visitors. Miroslav Gaće, Head of the Municipality of Zagvozd, also greeted the participants, pointing out that this project is very important for the municipality that has over 40 percent of its territory within the boundaries of the Biokovo Nature Park. Mr. Gaće added that Kaoci Education Center and the access fire road leading to it will surely contribute to the development of the area. As an example, he mentioned that the renovation of ancient shepherds' dwellings in the area has already begun, and that these dwellings will be used for tourism purposes in the future. Head of the Forest Directorate Split welcomed the successful completion of the ForestEye project, expressing hope that more projects of this kind will take place in the near future, while Draško Brnić, President of the Board of Herzeg-Bosnia Forestry Company, stated that it would be a pleasure to engage in new projects with the Croatian Forests company as partner. Staff of Biokovo Nature Park also expressed pleasure due to the project and constructed infrastructure, which will enable the development of the northern area of the Nature Park, inaccessible until recently. They also held a brief presentation on key characteristics of the Park on the occasion.

The ForestEye project was supported by EU funds dedicated to cross-border cooperation, and implemented as part of the 2007-2013 Croatia – Bosnia and Herzegovina Cross-Border Cooperation Program within the Instrument for Pre-Accession Assistance (IPA).

Croatian partners in the project included the company Croatian Forests and Institute for Development and International Relations (IRMO), and partners from Bosnia and Herzegovina were the Herzeg-Bosnia Forestry Company and the Ministry of Science, Education, Culture and Sport of Herzeg-Bosnia County. Biokovo Nature Park Public Institution participated as project collaborator in the segment pertaining to the design of information and education panels that will be placed along the road leading to the Kaoci Education and Information Center.

News
24.02.2017.
Nature Park Biokovo

Exhibition of Biokovo photographs Cvit Adriona opens in Mimara Museum

Opening of the exhibition of Biokovo photographs Cvit Adriona by the photographer Ivo Pervan took place in the Mimara Museum in Zagreb on Tuesday, 21 February 2017. The exhibition will remain open for visits until 28 February 2017.

The exhibition has been organized on the occasion of the 35th anniversary of establishment of the Biokovo Nature Park, and the citizens of Makarska already got the chance to see it in Antun Gojak Gallery in late June last year. The opening ceremony included songs of the harmony-singing group Srdela, essay about Biokovo by Žana Šulenta and speeches by the Mimara Museum Director Lada Ratković Bukovčan and Ivo Pervan himself as author of the exhibition and our superb photographer. The exhibition was opened by Velimir Vidak Buljan, Director of the Biokovo Nature Park Public Institution.

The photo exhibition Cvit Adriona presents fascinating forms and diverse expressions of "Biokovo flowers", revealed by the author through his lens, his own roots immersed deep in the Biokovo region.

All nature enthusiasts, and especially Biokovo enthusiasts who have not seen the exhibition yet, can do so in the Mimara Museum in Zagreb, Roosveltov trg 5, until 28 February 2017.

Announcements
15.02.2017.
Nature Park Biokovo

Exhibition of Biokovo photographs in the Mimara Museum

On 21 February 2017, beginning at 19:00, the Mimara Museum in Zagreb, Roosveltov trg 5, will host the photo exhibition CvitAdriona by Ivo Pervan. The exhibition will be open for visits until 28 February 2017.

Already 35 years have passed since the adoption of the Act on the Proclamation of the Biokovo Mountain as Nature Park on 29 May 1981. The law was published on 16 June 1981, and entered into force on 24 June 1981. Photo exhibition by the renowned photographer Ivo Pervan from Split, entitled Cvit Adriona and organized on the occasion of this anniversary, presents the fascinating forms and unique aspects of "Biokovo flowers" revealed by the author through his lens. It is an honor and a pleasure to note that Mr. Pervan, winner of the Red Dot Design award, and an artist with a number of exhibitions of his work organized throughout the world, from Tokyo and Sydney to Montreal, London and Rome, decided to explore the rocky wilderness of Biokovo in his fascination with the local natural and cultural heritage, revealing to us his artistic impression of the "soul of Adrion". The author's own roots are immersed deep in the Biokovo region, and his selection of photographs also reflects a symbolical link with Biokovo – not only physical, but also artistic – thus additionally bolstering the Park anniversary.

The biodiversity of flora of the area of Biokovo has been covered in great detail, and confirmed in many works written by numerous experts on the topic. The works published so far reveal that the area of Biokovo (the mountain massif in a wider sense of the word) has over 1,400 autochthonous taxa of vascular plants (Šilić & Šolić, 2002). This number is not definite, however, since research is ongoing continuously.

Major diversity of the flora and a high number of endemic plants on Biokovo are results of the fact that many plants of extraordinarily diverse origin and age grow together in one space. A species of broom locally called Burina žukica; Astragalus angustifolius Lam. ssp. biokovensis Kušan; various taxa of Biokovo knapweed; Dianthus integer Vis.; Onosma biokovoense Domac; Cerinthe tristis Teyb.; Biokovo bellflower; a unique taxon of rocky bells; Hieracium waldsteinii ssp. biokovoense... these are only some of the endemic species with Biokovo as their locus classicus – a locality from which they were first described.

It is well known that plants are a foundation of biodiversity. They serve as habitat for animals and a source of food not only for animals, but also for people, which means that there is no survival without plants. Therefore, it is extremely important that we treat this natural wealth with respect, and that we evaluate it properly and protect it adequately, in order for it to remain conserved for future generations.

Announcements
07.12.2016.
Nature Park Biokovo

Presentation of the Geological Guidebook Through Biokovo Nature Park

Presentation of the Geological Guidebook Through Biokovo Nature Park, together with a presentation of the process of its preparation, will be held in the conference hall of Aparthotel Miramare, Šetalište Svetog Petra 1 in Makarska, on Thursday, 8 December 2016 beginning at 18:00.

In addition to the book authors, speakers will also include prof. dr. sc. Ivan Dragičević from the Faculty of Mining, Geology and Petroleum Engineering, and prof. dr. sc. Nenad Buzjak from the Department of Geography of the Faculty of Science in Zagreb.

In preparing and drafting the Guidebook, the authors have analyzed topographic and geological maps of the wider area of Biokovo, and they have also hiked along most of the marked hiking trails, but also some unmarked ones, geologically analyzing them in the process. Having determined the situation in the field, the authors then selected 15 geologically most interesting hiking trails, safe, marked and accessible to visitors, which they analyzed in great geological detail and described in the Geological Guidebook. In addition to descriptions of each trail, a geological map on a scale of 1:25000 is also included in the Guidebook, which will enable the readers to determine their exact geological position at each point in time.

The geology of Biokovo cannot be tackled only at the level of Nature Park boundaries; instead, it must be analyzed comprehensively in its entire complexity.

Towards the end of the Cretaceous period, approximately 65 million years ago, the African plate and the Eurasian plate began colliding. The narrowing of the ocean space resulted in strong tectonic disorder, with horizontal layers wrinkling, breaking and rising above the sea surface, creating the mountain chains of the Alps and the Dinarides, with Biokovo as constituent part of the latter.

As of 2002 – the year that was proclaimed the International Year of Mountains, reminding of the importance of natural resource conservation in mountain areas – the world has been traditionally marking the International Mountain Day each year on 11 December, aiming to emphasize the enormous importance of the mountains and the need for sustainable mountain development, which results in better quality of livelihoods in local communities.

Announcements
04.10.2016.
Nature Park Biokovo

Memorial Climbers' Meeting Glavno da se klajmba 2016

Continuing with the tradition this year as well, the sixth memorial climbers' meeting Glavno da se klajmba will be held from 7 to 9 October 2016, in the memory of Toni Roso, Igor Skender and Krešimir Milas, mountaineers and climbers who tragically perished in the mountains.

The traditional event will be held in Brela this year as well, at the Brela climbing site located in the Biokovo Nature Park. All participants will have full three days to enjoy socializing, presentations, great food and magnificent rocks of Biokovo. The organizers of the memorial event are the Alpinism Commission of the Croatian Mountaineering Association (HPS), speleological club SAK Ekstrem Makarska, and alpinism sections of the mountaineering societies Željezničar Zagreb and Velebit Zagreb, with the support of the Municipality of Brela, Tourist Board of Brela and Biokovo Nature Park Public Institution.

 

Memorial event program:

 

FRIDAY, 7 October 2016

- Registration of memorial event participants; installation of tents

- Dinner

 

SATURDAY, 8 October 2016

- Climbing

- Presentation by Ivan Vitez and Mario Musulin: Norway, Canada, the Dolomites – 19:00

- Dinner

 

 SUNDAY, 9 October 2016

- Climbing

- Closure of the memorial event; departure from the camping site

Announcements
04.10.2016.
Nature Park Biokovo

Eco Ethno Zagvozd

Biokovo Nature Park Public Institution and the Municipality of Zagvozd are organizing an event Ethno Eco Zagvozd in the town of Zagvozd on Friday, 7 October 2016, aiming to preserve the traditions of the region of Biokovo.

As we participate in the marking of this event, we also wish to remember the ancient and forgotten times of our grandmothers, and the rich tradition of the Biokovo hinterland. The program will commence at 10:30 in the Zagvozd Elementary School with a puppet musical performance entitled Big Voyage of a Small Snail, performed by the puppet theater Produkcija Z from Split.

At 17:00, at the Trg glumaca square in Zagvozd, a lecture on Ancient Legumes of Biokovo will be held by Roman Ozmimec. At 18:00, visitors will have the chance to enjoy a cultural art program and a fair of domestic products. Additional gourmet attraction will be the preparation of a dish called Biokovo bronzin.

Free transport will be organized for visitors, with departures from Makarska and Imotski at 16:00 and return at 19:00.

News
03.10.2016.
Nature Park Biokovo

European honey buzzard released back to nature

On Thursday, 29 September 2016 in the morning hours, after slightly over one month of recovery in the Falconry Center in Šibenik, European honey buzzard (Pernis apivorus) found in Tučepi near the hotel Jadran was released back to nature from the viewpoint of Ravna Vlaška in the Biokovo Nature Park.

Chief ranger Stipe Srzić and Ivana Gabrić, biologist and ecologist, took over the bird from Emilio Menđušić early in the morning just prior to release, and brought it from Šibenik where it had went through recovery and where it was ringed. The release of the bird back to nature was also used by the Public Institution to organize education for approximately 30 children from the third grade of the Tučepi Elementary School, accompanied by teacher Marlena Bogdanović. Preschool children from the DV Zvončica kindergarten from Makarska, accompanied by their teacher Zorica Mihaljević, also joined the event. The education for children was managed by Ivan Budinski from the BIOM Association – the organization involved in bird research and monitoring in the Park in cooperation with the Public Institution. Other trainers included the educator Slavo Jakša, geologist Hrvoje Škrabić, trainee geologist Teo Jašaragić-Rako, and biologist and ecologist Ivana Gabrić from the expert service of the Public Institution. The children thus got acquainted with the importance of birds of prey and the need to protect them, learning about biology and ecology of the European honey buzzard species, key characteristics of the Biokovo Nature Park and its geology, and about the entire story of how the bird was found and saved.

The bird was released to nature in the presence of Andrea Šošić, who originally informed the Institution of the finding of the bird. Unfortunately, the children and staff members of the Institution did not have the opportunity to meet Antonio Bušelić from Tučepi, who had played a key role in the bird's rescue, since he was unable to join the event due to other commitments. Mr. Bušelić was the person who had originally found and photographed the bird, and then forwarded the news and the photograph to Branko Filipeti, who then informed Andrea. We would therefore like to take the opportunity and thank everyone involved for their assistance and proper reaction in alerting the Institution of the injured bird. On the basis of the initial photographs, the bird was recognized as European honey buzzard, and Ante Šarić and Ivana Gabrić from the Public Institution then successfully found and captured the bird on the basis of description of the locality. Thomas Mravičić, owner of the agency Tip-exteme, assisted the organization of education for children by providing free-of-charge transfer for children from Makarska and Tučepi to the viewpoint of Ravna Vlaška – the Park wishes to thank Mr. Mravičić for this donation. The children wished farewell to the bird in its departure to warmer lands, joined by their teachers and the Institution staff, representatives of the BIOM Association and the media. They were also joined by Filip Vilim Šabić and several curious visitors. The departure of the bird – a spectacular sight due to its size, beauty and speed of flight – completely thrilled the visitors, in particular children who will continue to learn about birds of prey in their school and kindergarten, thus helping to spread information about how to act when coming across injured strictly protected birds of prey in nature, which will also help wildlife rescue and conservation efforts in general. All those present wished our European honey buzzard a pleasant trip and plenty of strength for the flight all the way to Africa, in the hope that the rescued bird will return to our lands many more times!

News
01.09.2016.
Nature Park Biokovo

In the Footsteps of Tradition and Vernacular Architecture – Veliki Godinj 2016

The event In the Footsteps of Tradition and Vernacular Architecture was held in the hamlet of Rašćane called Veliki Godinj on Saturday, 27 August 2016, for the eighth consecutive year. The event was organized by the Biokovo Nature Park Public Institution, Vrgorac Tourist Board and the regional cultural association Veliki Godinj.

Visitors who came to Veliki Godinj had the chance to enjoy traditional workshops aimed at reviving ancient traditions – such as traditional stone carving techniques, or preparation of the delicacy kumpet (also known as čupter or mantala) that represents part of Croatia's protected intangible heritage, with the kumpet workshop led by Park staff member Vedrana Vela Puharić. The program also included an exhibition of carvings by Mate Bebek, stories from the wheat threshing floor, and a competition in traditional stone throwing similar to shot put. Mr. Vice Bušelić prepared the Biokovo bronzin by using an ancient recipe handed over to him by his grandmother. Members of the cultural club KUD Dusina from the settlement of Dusina added to the cultural entertainment program, together with the harmony-singing group Goromita from Vrgorac, their songs and dances taking visitors on a time voyage to an old, long forgotten era when this area of the Biokovo hinterland teemed with life.

The event also included the marking of the 20th anniversary of the International Bat Night, and visitors had the opportunity to enjoy a 30-minute popular science documentary Of Bats and Darkness by the Czech director Jan Hošek.

Veliki Godinj is a hamlet of the village of Rašćane, and a true pearl of vernacular architecture and traditional way of life. Veliki Godinj was first mentioned in 1412. Due to its unique character and high degree of conservation, it has the status of protected cultural heritage.

Announcements
26.08.2016.
Nature Park Biokovo

On the occasion of the jubilee 20th International Bat Night

International Bat Night is being marked for the 20th year in a row, in the final weekend of August (27-28 August). The event is held under the auspices of the Agreement on the Conservation of Populations of European Bats (EUROBATS; more info available at http://www.eurobats.org/).

The Republic of Croatia is party to the Agreement on the Conservation of Populations of European Bats since 2000, when the Act on the Confirmation of the Agreement on the Conservation of Populations of European Bats (EUROBATS) was reached. On the occasion of the International Bat Night, Biokovo Nature Park Public Institution will organize a screening of the 30-minute popular science film "Of Bats and Darkness" by director Jan Hošek. The screening will take place as part of the event "In the Footsteps of Tradition and Vernacular Architecture" held in Veliki Godinj – Rašćane, on 27 August 2016.

Various activities are being undertaken with the aim of raising awareness on the importance of bats in nature, the threats that they face, and the need to protect and conserve them. There are over 1100 bat species recorded in the world, and many of the 45 European bat species are endangered today, some even facing extinction. With 35 bat species recorded in the country, Croatia is one of the richest countries in Europe when it comes to bat diversity, and Biokovo is home to 13 bat species recorded so far. All bat species in Croatia are strictly protected. The main causes behind the threats that they face are loss of habitats due to excessive forest clearing, and use of pesticides and chemicals in agricultural production. It is prohibited to capture, disturb or kill bats. Bats are particularly sensitive to any disturbance during their hibernation and reproduction, when stress can result in major agitation and even death.

These sole flying mammals of the world use echolocation – a capacity similar to sonar technology – to find their way in space and to find food. They fly at dusk and during the night in search for food, and they spend their days in tree hollows or cracks, in caves, basements and attics, as well as in cracks and openings in buildings. They live in groups ranging from ten to several thousand bats, called colonies. In summer colonies, bats raise their young, hibernating in colonies during winter. This is the time of year when their metabolism slows down, with their heartbeat slowing from 400 to between 10 and 5 beats per minute, and their body temperature also decreasing. In deep hibernation, bats can even stop breathing, sometimes for more than an hour. With the arrival of spring, they wake from their winter sleep, and focus on feeding and nursing their young, with females usually having one offspring at a time. Bats can live longer than 20 years, sometimes even up to 30 years. All European bat species feed on insects, but there are also bat species in the world that feed on fruit, nectar and pollen. Only three rare species in South and Central America eat animal blood. In order to survive, bats must eat one third of their body weight in insects per day, which makes them very important in biological insect control.

Unfortunately, there are still many prejudices concerning bats. For example, bats are not blind – they have eyes and they can see, but they predominantly use sound and echolocation to orient themselves in space. Using their mouth and nose, they emit sounds (at the frequency that only they can hear), capturing echoes around them with their large ears. In such a manner, they are capable of excellent perception of space around them, so there is really no reason to fear that they will end up entangled in your hair.

News
03.08.2016.
Nature Park Biokovo

New promotional video on cycling trails

Biokovo Nature Park Public Institution invites you to discover the cycling trails of the Makarska Riviera and the Biokovo Nature Park by having a look at the promotional video produced within the project Cycling Trails of Makarska Riviera and Biokovo Nature Park in the Destination Development Strategy.

In addition to promoting recreational cycling, the video material also reveals the incredible natural beauty of the Makarska Riviera and the mountain of Biokovo to potential visitors, including many amazing beaches and intriguing cultural sites.

You can have a look at the video in the Multimedia section of the Nature Park website, or by clicking on the following link: https://youtu.be/Du3ECdJPkC4

Announcements
27.07.2016.
Nature Park Biokovo

Traditional Holy Mass on Sv. Jure peak

Holy Mass on the occasion of the feast day of St. George will be held in the Church of St. George on the peak of Biokovo, on Saturday, 30 July 2016. The Holy Mass, beginning at 10, will be led by Fr. Dražen Balić, Fr. Mate Munitić and Fr. Petar Vrličak.

On the occasion, special traffic regulation will be in force in the Nature Park in one section of the Biokovo Road, from the branch leading towards Vošac to the Sv. Jure peak. The special traffic regulation is expected to end approximately at 14.

Visitors are kindly asked for understanding and caution!

News
22.07.2016.
Nature Park Biokovo

New electric gate installed at Park entrance

A state-of-the-art electric gate at the Park entrance has been put into operation on Wednesday, 20 July 2016 in the afternoon.

In the year marking its 35th anniversary of establishment, the Biokovo Nature Park has entered a new era of its work, with the installation of power supply and a modern automated electric gate at the Park entrance. In addition to the gate, a state-of-the-art ticketing system has also been installed in the Park through the PARCS Project.

News
21.07.2016.
Nature Park Biokovo

Holy Mass in the Church of St. Elijah at Staza

Holy Mass was held on the occasion of the feast day of St. Elijah in the small church of St. Elijah at Staza in the Biokovo Nature Park, on Wednesday, 20 July 2016. The Holy Mass for approximately 20 people of faith present on the occasion was led by Fr. Mile Čalo, the parish priest of Podgora, in the company of Tomislav Mrsić, the bell-ringer.

The Church of St. Elijah is located on the mountain pass Staza (897 m.a.s.l.), right next to the road that once connected Makarska and Vrgorac, passing across Saranač (the so-called Rodić Road). The church was built on an Illyrian hill fort (there are several hill forts in the area of Staza and Podglogovik), and it is dedicated to St. Elijah – a very popular saint among the ancient Croatian population, believed to protect the folk against thunder. The feast day of St. Elijah is 20 July. The single-nave church of St. Elijah is characterized by a rectangular layout, walls made of dressed stone from the area, and by its stone vault (čemer). It was built after the Treaty of Karlowitz (1699), when the coastal area of Makarska and the region of Zagora finally became liberated from the Ottoman danger, and when it became possible to build churches without the threat of demolition. The folk poet Mate Urlić from Drašnice mentioned this church in one of his poems, written in decasyllabic lines right after the tragic battle between the rebellious inhabitants of the littoral area of Primorje (from Podgora, Drašnice, Igrane, Živogošće) and the French (on 17 June 1807).

Announcements
20.06.2016.
Nature Park Biokovo

Marking the 35th anniversary of Biokovo Nature Park

35th anniversary of the establishment of Biokovo Nature Park to be marked on 23 and 24 June 2016, as an important milestone for nature protection in the Republic of Croatia.

On the occasion of its 35th birthday, Biokovo Nature Park Public Institution invites all nature enthusiasts thrilled by the beauty of the highest Dalmatian mountain to a series of events prepared on the occasion. The exciting celebration program will begin with a lecture by Filip Vilim Šabić entitled From Idea to Establishment, where visitors will learn first-hand how the mountain of Biokovo became a Nature Park. The Public Institution is also organizing Doors Open Day of the Park with free of charge entry for visitors, who will have the chance to see photographs of Biokovo taken by the renowned photographer Ivo Pervan, at the photo exhibition entitled Cvit Adriona.

PROGRAM:

23 June 2016 (Thursday)

20:00From Idea to Establishment – lecture by Filip Vilim Šabić

/Hall of the Makarska Music School/

 

24 June 2016 (Friday)

7:00 – 19:00 –Doors Open Day of the Biokovo Nature Park

/Free of charge entry for all visitors/

9:00 – Wreath laying ceremony at the grave of dr. fra Jure Radić

/City Cemetery of the Holy Cross/

11:00 – 12:30 – Reception for media representatives

/Vrata Biokova restaurant/

20:00 – Photo exhibition Cvit Adriona by Ivo Pervan

/ Antun Gojak City Gallery/

News
20.06.2016.
Nature Park Biokovo

Cycling map of Makarska Riviera and Biokovo Nature Park presented

The new cycling map of Makarska Riviera and Biokovo Nature Park was presented on Thursday, 16 June 2016, with the presentation organized by the Tourist Board of Splitsko-dalmatinska County in the Soline hotel in Brela.

The new cycling map is bound to substantially contribute to the popularity of cycling tourism in the area of Makarska Riviera and Biokovo Nature Park. The map includes six cycling trails in total, with the combined length of over 200 kilometers. Five trails lead along the sea and the slopes of the mountain of Biokovo; the sixth and also the most demanding trail takes cyclists from the waterfront of Makarska to Sv. Jure as the highest peak of Biokovo (1762 m.a.s.l.).

This is the fourth cycling map published so far (along with the map of the Dalmatian hinterland and of the islands of Hvar and Brač). It was prepared within the project Cycling Trails of Makarska Riviera and Biokovo Nature Park in the Destination Development Strategy, co-financed by the Ministry of Tourism of the Republic of Croatia. In addition to the Nature Park as the main partner in the project, other project partners included several tourist boards in the Makarska Riviera area: Tourist Board of the Municipality of Brela; Tourist Board of the City of Makarska; Tourist Board of the Municipality of Tučepi; Tourist Board of the Municipality of Podgora; Tourist Board of the settlement of Igrane; Tourist Board of the settlement of Živogošće, Tourist Board of the settlement of Drvenik; Tourist Board of the Municipality of Gradac.

Announcements
23.05.2016.
Nature Park Biokovo

Biokovo Vertical adventure race

On Saturday, 28 May 2016, recreational adventure race Biokovo Vertical will be held in the Biokovo Nature Park for the second time. The race is organized by the Strka Trail and Trekking Club from Mravince, with the Nature Park Public Institution and Tourist Board of the Baška Voda Municipality as sponsors. The length of the trail is 3.6 kilometers in total, and the elevation difference between the start and the finish line is exactly 1000 meters.

The adventure race will start at 9:00 from the village of Bast above the town of Baška Voda. The finish line is at 1345 meters above sea level, next to a hunting shelter in the area of Osičine – one of the most attractive areas of the Biokovo Nature Park. The current holder of the trail speed record is Ante Pešić Golub, with 44 minutes and 35 seconds.

The Biokovo Vertical is the only race in Croatia held in the format of one vertical kilometer. In addition to the unique natural environment of the Nature Park, the race also offers the competitors the opportunity to enjoy a spectacular view along the entire trail.

Markings and signposts directing the competitors to the finish line will be placed along the route. In addition, elevation markings will also be placed at every 200 meters of elevation difference.

Refreshments will be provided along the route as well. Lunch for competitors after the race will be organized in the old school building in Bast. The best competitors will receive awards, provided by Brooks and Easy Going Store.

Race sponsors: Tourist Board of the Baška Voda Municipality, Biokovo Nature Park, Croatian Mountain Rescue Service (HGSS)

Media sponsors: Adventure Sport Portal, Radio Brač

Sponsors: Brooks, Easy Going Store, Tommy

Race start: Bast (Baška Voda Municipality), 345 m.a.s.l.

Race finish: Osičine (hunting shelter), 1345 m.a.s.l.

Race date: 28 May 2016

Start time: 9:00

Race time limit: 2.5 hours (until 11:30)

Registration: On race date, from 7:45 until 8:30 (distribution of start numbers, t-shirts and lunch slips)

Brief instructions: 8:50

Race length: 3.6 kilometers

Elevation difference start to finish: 1000 meters

Announcement of winners: In the premises of PD Sv. Ilija mountain lodge in Bast at 13:00

Lunch: 13:30

Compulsory equipment: mobile phone

Compulsory documentation: personal ID; health insurance ID; filled out and signed statement of responsibility

Announcements
12.05.2016.
Nature Park Biokovo

Makarska – Sv. Jure cycling race

The third cycling race Makarska – Sv. Jure in the Biokovo Nature Park will start from the waterfront of Makarska on Sunday, 15 May 2016 at 10. The race is organized by the Makarska Cycling Club, with the support of the Biokovo Nature Park Public Institution, on the occasion of the International Day for Biological Diversity and the Nature Protection Day of the Republic of Croatia.

The race will start from the waterfront of Makarska (0.8 meters above sea level), and it will finish in the Nature Park, at Sveti Jure, the highest peak of Biokovo (1762 meters above sea level). We hope that this year's race will surpass the major success of the previous year's event, which included over 100 cyclists from Croatia, Bosnia and Herzegovina, Slovenia and Germany.

A. Race date

Sunday, 15 May 2016

B. Route

Asphalt road 32 kilometers long, ranging from 0 to 1762 meters above sea level (m.a.s.l.).

C. Right to participate

All adult citizens have the right to participate in the Biokovo 2016 race, as well as underage persons with written consent provided by parent or guardian. Use of bicycle helmet is compulsory.

D. Categories

1. Mountain bike – men    

Mountain bikes with tires 1.9 inch or wider

2. Mountain bike – women

Mountain bikes with tires 1.9 inch or wider

3. Road bike – men

Road bikes, trekking bikes and mountain bikes with tires under 1.9 inch wide

4. Road bike – women

Road bikes, trekking bikes and mountain bikes with tires under 1.9 inch wide

5. Oldest race finisher

5. Youngest race finisher

E. Applications and participation fee

Applications are taken in the period until the race or on race day until 9:45 (during the competitor registration process). The participation fee is 100 HRK (13.3 EUR). Participants under the age of 18 pay the discounted participation fee in the amount of 50 HRK (6.6 EUR).

The participation fee can be paid from the race announcement date until the day before the start date to the following account: Biciklistički klub Makarska (IBAN: HR84 2330 0031 1003 1846 7). In the payer section of the money order, race participant should state his/her name and surname. In the credit reference number section of the money order, the participant should enter the credit reference codes 01 and 99, and his/her date of birth as the main credit reference number (in the format dd.mm.yyyy.). Those competitors who do not pay the participation fee by money order on time can pay the fee directly on race day, in the process of registration at the start of the race. Please take the copy of the money order with you for race start registration (in addition to the license or personal ID or passport).

We kindly ask all participants to register and to provide their required t-shirt size (e.g. S, M, XL) and the approximate number of accompanying persons by using the e-mail address zvonko.mateljak@gmail.com or by visiting the BK Makarska Facebook page in case that the registration is not completed on time by message or notification. 

The participation fee covers the following:

- Entry to the Biokovo Nature Park (accompanying persons may enter free of charge)

- T-shirt

- Refreshment along the route

- Lunch

- Transfer of equipment from start to finish (backpacks with clothes, etc.)

- Insurance of competitors.

F. Race program

The race starts at 10:00 at the waterfront of Makarska, in front of the City Hall building, from the elevation of 0 (1) m.a.s.l. Participants can register from 8:00 until 9:50 at the western part of the waterfront (PRŠD Arbun). The race start will be organized with police escort, including the crossing of the Adriatic Highway (D-8 state road) in the direction of Vrgorac (D-512 state road), to the entrance to the Biokovo Nature Park along the road leading to the peak of Sveti Jure (approx. 7 kilometers away from the start). The traffic will not close, and race participants are requested to act in accordance with road regulations. Entry to the Nature Park will be closed until 15:00 for all visitors except race participants (competitors, accompanying persons, organization staff, etc.).

The race will finish at Sveti Jure (1762 m.a.s.l.), the highest peak of the mountain of Biokovo. Refreshments will be provided at several points along the route, depending on weather conditions. Competitors are requested to register the accompanying persons in the process of race registration, so that these persons can enter the Nature Park free of charge.

Race participants assume full responsibility for their participation. Race organizer is not liable for any damage caused by cyclists to themselves, their environment or third parties. The race will be timed, with race officials present at the race start and at the race finish at the peak of Sv. Jure. The race will end at 14:00.  

This recreational race is organized in accordance with the Ordinance on Recreational Cycling Events of the Croatian Cycling Federation. 

G. Awards

The winners will receive prize money (three best finishers in the first four race categories to be awarded) and medals. The medals will be awarded for the first, second and third place in all sub-categories (based on age) and in race categories without sub-categories. In race categories 5 and 6, medals will be provided to one person per category. 

H. Lunch and award ceremony

Lunch (food and beverages) for all participants and the award ceremony will be organized upon the completion of the race, at PŠRD Arbun.

I. Special warning

Caution is necessary during the climb, and in particular during the return to Makarska, since traffic will not close along the route to Makarska. Participants can also return from the mountain peak by bus. Please take care of our planet, our nature and the biodiversity of Biokovo.

Announcements
06.05.2016.
Nature Park Biokovo

Sixth Week of Botanical Gardens and Arboretums of Croatia in Biokovo Nature Park

Biokovo Nature Park Public Institution is marking the Sixth Week of Botanical Gardens and Arboretums of Croatia in May this year. In the period from 9 to 18 May 2016, a diverse program will be held in Kotišina and Makarska.

For the sixth year in a row, Biokovo Nature Park Public Institution is participating in the marking of the Week of Botanical Gardens and Arboretums of Croatia, organized by the Section of Botanical and School Gardens, Arboretums and Botanical Collections of the Croatian Botanical Society, with a number of other involved co-organizers.

As part of the program dedicated to this event and in line with the tradition, the Public Institution will organize free guided tours of the Biokovo Botanical Garden Kotišina and educational workshops for children in the period from 9 to 18 May. On Tuesday, 10 May 2016, the Summer Stage in Makarska will be the venue of two puppet performances by the puppet theater Produkcija Z from the city of Split, entitled WHO AM I, WHAT AM I?. Children in the preschool age group will have the opportunity to enjoy the play from 9 to 10, and children from junior elementary school grades from 10 to 11.

Announcements
20.04.2016.
Nature Park Biokovo

Earth Day 2016 marked in Biokovo Nature Park

On the occasion of the Earth Day, Biokovo Nature Park Public Institution is inviting you to a lecture "Pits of the Sv. Ilija Tunnel – A Newly Discovered Dimension of Biokovo" by mr.sc. Roman Ozimec.

Three deep pits, discovered in the process of construction of the Sv. Ilija Tunnel passing through the mountain of Biokovo, are being explored since 2012. According to the results, these pits have major hydrological potential, and it is likely that new underground spaces, underground watercourses and cave fauna will be discovered in further research of the area in the future.

It is important that the community living around Biokovo perceives mountain caves and pits with their unique cave fauna as a symbol of uniqueness, high value and beauty of the subterranean karst world, protected by law against negative human impact.

The lecture will be held in the premises of the Music School in Makarska, beginning on Earth Day, 22 April 2016, at 18.

In addition, Biokovo Nature Park Public Institution will join the global Green Cleanup campaign. The campaign will be held on Saturday, 23 April 2016, in cooperation with the mountaineering society HPD Biokovo and the speleological club SAK Ekstrem from Makarska, together with the mountaineering society HPD Sv. Jure Zagvozd from Zagvozd. It will cover the area of the Park entrance, a wider area around the Vošac mountain lodge, the peak of Vošac, and the area around the peak of Sv. Jure.

News
04.04.2016.
Nature Park Biokovo

Biokovo Nature Park open to visitors

Starting on 2 April 2016, Biokovo Nature Park is officially open to visitors. Entry ticket price is 50.00 HRK per person.

For more information about visiting and recreation, please visit the Nature Park website at www.pp-biokovo.hr.

News
30.03.2016.
Nature Park Biokovo

PLANT 1000 ABOVE 1000 campaign held

On Tuesday and Wednesday, 29 and 30 March 2016, Biokovo Nature Park Public Institution provided 3000 kilograms of seed potato to owners of arable land in Biokovo karst valleys above the 1000 m.a.s.l. threshold, aiming to promote traditional agriculture among the local population.

The farmers received seed potato of the Red Lady variety, which has proven to provide abundant, high-quality yields in mountain areas. The campaign included approximately 100 interested owners of arable land in karst valleys of Biokovo located on the southern and northern side of the mountain, who received seed potato in 25-kilogram bags. The Park is aiming to promote potato as a traditional agricultural plant present on Biokovo for centuries – providing excellent quality in agricultural production at the highest elevations in Croatia. In addition, this campaign will also help to obtain insight into the actual quantities of potato produced in the Biokovo Nature Park. This particular measure is part of a package of incentives and subsidies for the local population, foreseen in the Management Plan of the Public Institution as its strategic document.

News
21.03.2016.
Nature Park Biokovo

PLANT 1000 ABOVE 1000 campaign

Aiming to promote traditional agriculture in the local community, Biokovo Nature Park Public Institution will provide 3000 kilograms of seed potato to owners of arable land in karst valleys of Biokovo located above the 1000 m.a.s.l. mark, for the fifth year in a row.

The Park is inviting all owners of arable land in Biokovo karst valleys interested in planting potato above 1000 m.a.s.l. to visit the Technical Service of the Public Institution on Tuesday and Wednesday, 29 and 30 March 2016, from 8 till 14, where they will receive seed potato. The address of the Technical Service is Vrgorački put bb (shopping center Volicija – Prima namještaj; ground floor).

All owners and users of karst valleys in the Biokovo Nature Park will also receive annual entry passes for the Nature Park, at the symbolical price of 50 HRK.

For all additional information, please contact the Technical Service of the Biokovo Nature Park Public Institution, at 099/2123085.
News
17.03.2016.
Nature Park Biokovo

World Water Day – Water and Jobs

For twenty three years, World Water Day has been marked on 22 March with the aim of raising awareness among the general public on the importance and value of water, promoting and drawing the attention to sustainable use of existing water resources at the global level. Each year, World Water Day events emphasize a specific aspect of water, and this year's World Water Day is dedicated to marking the theme of Water and Jobs through a range of activities taking place throughout the world.

Today, almost half of the world's workers work in water related sectors, and yet these millions of workers are often not recognized or protected by basic labor rights. This year's theme is therefore focusing on how sufficient quantity and quality of water can change workers' livelihoods – and even transform economies and societies.

The first important recommendations on water related issues and water resources were formulated at the United Nations Water Conference held in Mer del Plata in Argentina in 1977. Following the recommendation of the UN Conference on Environment and Development (UNCED), held in Rio de Janeiro in 1992, the UN General Assembly adopted the resolution designating 22 March 1993 as the first official World Water Day.

Public Institution in charge of Biokovo Nature Park is marking this year's World Water Day by organizing an educational workshop for the preschool age group, with a special emphasis on water circulation in nature and on water and jobs. Activities will be organized in the kindergarten Biokovsko zvonce – Ciciban, in cooperation with the utility company Makarski komunalac. Education for the group of 20 children is scheduled for Tuesday, 22 March 2016, and it will be provided by expert service staff of the Public Institution and staff of the company Makarski komunalac, together with teachers of the kindergarten group.

In addition, the marking of this year's World Water Day as an important date in nature protection also includes a traditional activity organized together with the association Mucića ledenice, and scheduled for Wednesday, 23 March 2016 – the cleaning of ponds in the northern area of the Park, in the territory of the municipality of Zagvozd.

News
15.03.2016.
Nature Park Biokovo

Be Natural – Be Active

The brochure entitled Be Natural – Be Active, aimed at promoting active tourism in protected areas and Natura 2000 areas, has been prepared within the Dalmatia Nature project.

On-line versions in Croatian and English can be downloaded from the website of the Sunce Association, by clicking on the following link: http://sunce-st.org/hr/multimedija/publikacije

The brochure Be Natural – Be active provides an overview of the most frequent forms of active tourism in connection with protected nature sites that are part of the Natura 2000 European ecological network. Prepared within the Dalmatia Nature project, the brochure reveals the most beautiful parts of nature in three Croatian counties: Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska and Dubrovačko-neretvanska counties.

News
19.02.2016.
Nature Park Biokovo

Marking of the International Mountain Day

Public Institution in charge of the Biokovo Nature Park has marked this year's International Mountain Day by promoting the Park calendar for 2016 and by organizing the preparation of a traditional dish of Biokovo called sočivica s kaštradinom, made from lentil and cured sheep or goat meat.

The celebration of the International Mountain Day was held at the square of Kačićev trg in Makarska on Friday, 11 December 2015. Taking into account the motto of this year's International Mountain Day – Promoting mountain products for better livelihoods – Biokovo Nature Park cooperated with the Maredin association from Makarska in preparing the traditional Biokovo dish sočivica s kaštradinom for all visitors, based on the traditional recipe used by shepherds during their stay on the mountain of Biokovo in the grazing season in the past.
Aiming to preserve memory of the culinary tradition that once characterized the area of Biokovo, the Nature Park also promoted the Park calendar for 2016 at the event marking this year's International Mountain Day. The calendar contains recipes for traditional dishes of the Biokovo region.
This year's event dedicated to the International Mountain Day at the Nature Park was also covered by the national broadcaster, Croatian Radiotelevision, which prepared a report on the marking of this important day dedicated to nature protection.

 

News
19.02.2016.
Nature Park Biokovo

Marking of the Šćirovac – Bukovac hiking trail

As part of regular annual maintenance of hiking trails, Park staff in cooperation with members of the mountaineering association PD Pozjata from Brela have marked the Šćirovac – Bukovac hiking trail.

Thanks to joint work and effort of Park staff and mountaineers, 3000 meters of the trail have been cleared and marked, making the peak of Sv. Ilija more accessible to hiking enthusiasts. In addition, the climb to the peak of Sv. Ilija along the new trail from the direction of Brela has been shortened by approximately one hour and 30 minutes.

Announcements
19.02.2016.
Nature Park Biokovo

Event dedicated to Tradition and Vernacular Architecture

The event named In the Footsteps of Tradition and Vernacular Architecture, held in the hamlet of Veliki Godinj in the Biokovo hinterland, brings old customs back to life through traditional workshops – including a workshop dedicated to the building of dry stone walls, a fair of domestic products, carriage rides, threshing wheat on traditional threshing floor, traditional stonemasonry workshop, etc. Diverse offer at the event attracts many tourists and locals every year.

Veliki Godinj is a hamlet of the village of Rašćane, and a true pearl of vernacular architecture and traditional way of life of people in the Dalmatian Hinterland. The urban style of stone houses in the hamlet, together with paved roads, water drainage canals, threshing floors and separate facilities for housing and livestock, testify to the rich heritage and culture of living in harmony with nature. Veliki Godinj was first mentioned in 1412. Due to its unique character and high degree of conservation, it has been officially recognized as cultural heritage. The hamlet is located on the northern slopes of the mountain of Biokovo, within the Biokovo Nature Park.

Announcements
19.02.2016.
Nature Park Biokovo

International Mountain Race Makarska – Vošac

On the occasion of the International Day for Biological Diversity and Nature Protection Day in the Republic of Croatia, the Biokovo Nature Park and Sveti Marko Athletic Club are organizing the International Mountain Race Makarska – Vošac.

The mountain race starts at the Makarska waterfront, and ends on the peak of Vošac (at 1422 m.a.s.l.) in the Biokovo Nature Park. The trail is 8.6 kilometers long, narrow and hard to access, with the climb of 1421 meters, making it one of the most difficult routes of its kind in Europe.

The International Mountain Race Makarska – Vošac was held for the first time in 2007, based on the initiative of the Sveti Marko Athletic Club from Makarska. Back then, it brought together approximately 70 sportspersons and recreational hikers from around 20 Croatian athletic clubs. In the period from 2009 until 2011, the competition gradually developed into an event based on the system recommended by the World Mountain Running Association (WMRA), taking into account the length of the route, elevation and gradient. These parameters on the Biokovo route are suitable for all categories. Makarska – Vošac Mountain Race has turned into a traditional mountain race in Croatia, and it is one of the most difficult mountain races in the country. The characteristics of the route fulfill the requirements for European and world mountain running championships.

Nature Park Biokovo

About the Park Virtual walk Explore the Park Service information News