No events found for the selected date
News
27.11.2017.
Nature Park Papuk

Sportski događaji u Parku prirode Papuk

Proteklog vikenda na Papuku nije nedostajalo adrenalina i uzbudljivih sportskih događaja. U subotu je održana sada već tradicionalna, VII. Papuk trek & trail utrka, najpopularnija treking utrka Slavonije u organizaciji Parka pirode Papuk, SRK Baraber extreme teama, Općine Velika i TZ Općine Velika. Navedenom utrkom završila je i ovogodišnja treking liga.

Utrka se odvijala u tri kategorije – Challenger, Active i Light. U Challenger kategoriji najbrži je bio Daniel Krstulović Opara s vremenom 2:42:27, dok je kod žena najbrža bila Jelena Brezak s vremenom 3:14:07. U Active kategoriji najbrži je bio Damir Kligl s vremenom 1:46:18, dok je kod žena od žena najbrža bila Vlasta Lončarić s vremenom 2:09:06. Light kategorija je bila najkraća utrka te je u njoj najbrži bio Antonio Arbanas s vremenom 0:45:20, dok je kod žena najbrža bila Laura Šoš s vremenom 0:57:48.
Ove godine je više od 550 trkača iz Hrvatske i susjednih zemalja sudjelovalo u utrci po obroncima Papuka.

U nedjelju je održana utrka IV. Papučki cener- sjećanje na 11 poginulih hrvatskih branitelja na Papuk u organizaciji JU Park prirode Papuk, Planinarskog društva Mališćak i Općine Velika.
Start utrke je bio ispred Posjetiteljskog centra Parka prirode Papuk u 10:30 sati dok je cilj utrke kod lokaliteta Anđina baraka, na cesti Velika – Jankovac. Utrka se trčala makadamskom cestom Velika-Jankovac, start je bio na 270 metara dok je cilj bio na 730 metara nadmorske visine. Ukupna duljina utrke je bila 10 kilometara.
Najuspješniji natjecatelj ove godine je Ivan Maletić i s vremenom 44 minute i 43 sekundi, dok je kod natjecateljica najuspješnija bila Vlasta Lončarić koja je stazu prešla za 53 minute i 55 sekundi
Na utrci je sudjelovalo 70 trkača.

FOTO ALBUM - Papuk Trek&Trail

News
20.11.2017.
Nature Park Papuk

Papuk trek&trail

Sedma po redu utrka Papuk Trek/Trail održava se u subotu, 25. studenog 2017. u Velikoj, a ovom utrkom završava 15. kolo Treking lige 2017.

Okupljanje i prijava sudionika biti će u Velikoj, kod restorana Čiča Mata od 7 sati.

Utrka je raspoređena u tri kategorije – Challenger (28 km), Active ( 18 km) i Light (8 km).

Start za sve kategorije utrke je u dvorištu Centra za posjetitelje Parka prirode Papuk.

Početno vrijeme po kategorijama: 

  • Challenger kategorija  - 09,30 sati
  • Active kategorija  - 10,00 sati
  • Light kategorija  - 10,30 sati

Nakon završetka utrke i povratka sudionika utrke u Veliku, u restoranu „Čiča Mata“ održat će se dodjela nagrada za najuspješnije, ali i završno druženje natjecatelja i volontera. Ova jedinstvena i najpopularnija treking utrka Slavonije idealan je razlog da nam se pridružite i uživate u prirodnim ljepotama Parka prirode Papuk -  prvog hrvatskog UNESCO geoparka!

Organizatori ove manifestacije su Park prirode Papuk, SRK Baraber Belišće, Općina Velika i TZ Općine Velika.

Do sada je ukupno prijavljeno preko 670 natjecatelja/trkača, a svi zainteresirani  za sudjelovanje na utrci mogu se još uvijek prijaviti.

Sve informacije o utrci možete vidjeti na ovom LINK-u.

News
17.11.2017.
Nature Park Papuk

U Generalnom konzulatu RH u Pečuhu dogovorena suradnja s mađarskim Nacionalnim parkom Dunav- Drava

U Parku prirode Papuk nastavlja se s pripremom novog projektnog prijedloga za nadolezeći program prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska- Hrvatska. U organizaciji generalne konzulice RH u Pečuhu, gđe Vesne Haluge, održao se sastanak predstavnika dvaju parkova s ciljem nastavka partnerske suradnje započete uspješno provedenim projektom “Dvije rijeke i jedna gora”.

Ravnatelj Parka prirode Papuk, Alen Jurenac i Goran Radonić, stručni voditelj Javne ustanove razgovarali su s predstavnicima Nacionalnog parka Dunav Drava na čelu s ravnateljem g. Szabolcem Závoczkyjem o unaprijeđenju turističke infrastrukture suradnjom u prekograničnom području.

Projektni prijedlog u kojemu će vodeći partner biti Park prirode Papuk uključiti će nekoliko infrastrukturnih ulaganja u hrvatskom i mađarskom pograničnom području.
Najfrekventnija točka Parka koji je 2015. godine stekao status geoparka pod zaštitom UNESCO-a, izletište Jankovac, na kojemu je smještena i Eko točka Javne ustanove zbog iznimne popularnosti i atraktivnosti sadržaja ove godine bilježi višestruko povećanje posjetitelja naspram proteklih, posebice onih koji dolaze organiziranim prijevozom i osobnim automobilima. Do Jankovca iz smjera Virovitičko- podravske županije vodi samo jedna prometnica koja će se tijekom projekta Geopriče UNESCO geoparka, nedavno odobrenog za financiranje, rekonstruirati tijekom razdoblja od 14 mjeseci, počevši u 2018. godini. U tom razdoblju promet će se odvijati redovno uz povremene prilagodbe vožnje, o čemu će posjetitelji biti obaviješteni na vrijeme.

Usprkos toploj dobrodošlici koju želi svim posjetiteljima, Javna ustanova utvrdila je u području Parka šume Jankovac relativno opterećenje prometa i stvaranje gužve pri parkiranju. Dostupni parkirališni prostor trenutno se uređuje s ciljem bolje organizacije prihvata vozila na izletištu, no stvara se potreba za strateškim i održivim upravljanjem broja posjetitelja koji dolaze osobnim vozilima.

Sve veća zainteresiranost posjetitelja da zaštićeno područje istražuju neposrednim kretanjem u prostoru motivira djelatnike Ustanove na planiranje trasiranja i obilježavanja ruta kroz šumsko područje od Slatinskog Drenovca do Jankovca. Uređenjem površine za prihvat većeg broja vozila izvan Park šume Jankovac, točnije u Slatinskom Drenovcu, rasteretit će se parkirni prostor izletišta.

Zbog tendencije proširivanja sadržaja za posjetitelje osjeća se potreba za uspostavljanjem dodatnog višenamjenskog objekta u Slatinskom Drenovcu u neposrednoj blizini pristupne ceste za spomenuto izletište. Ovaj objekt, koji je od nedavno u vlasništvu Parka prirode, nalazi se na atraktivnoj lokaciji, a prenamijenit će se u višenamjenski Centar za posjetitelje kao info točka u kojemu će posjetitelji moći dobiti osnovne informacije o prostoru Parka, te, pokraj ostalih brojnih sadržaja i usluga, iznajmiti bicikl i mrežom obilježenih ruta uputiti se u istraživanja prirodnih ljepota Papuka.

Mađarski partneri pak planiraju ulaganje u neposrednoj blizini Mohača: namjera je urediti tematsku rutu s parkom za posjetitelje s domaćim životinjama poput autohtonih vrsta bivola, ovaca i svinja te izgraditi objekt s namjerom uspostave centra za posjetitelje. Pored tih sadržaja, posjetitelji imaju prilike koristiti već postojeće sadržaje usluge na tom prostoru poput najma za bicikle kojima mogu prolaziti već uređene biciklističke rute te najam kanua za vožnju još jednim prirodnim područjem pod zaštitom UNESCO-a, prekograničnim rezervatom biosfere Mura- Drava- Dunav.

Tehničku podršku u pripremi projektnog prijedloga pružit će VIDRA- Agencija za regionalni razvoj Virovitičko- podravske županije.

Ovim putem JU PP Papuk i RA VIDRA žele još jednom zahvaliti generalnoj konzulici RH u Pécsu gđi Vesni Halugi na svesrdnoj pomoći i podršci.

News
17.11.2017.
Nature Park Papuk

Kamp odmorištu Duboka u Šibeniku dodijeljena oznaka najkvalitetnijih malih kampova

U sklopu 11. Kongresa hrvatskog kampinga koji se od 13.11.-15.11.2017. održao u šibenskom hotelskom naselju Solaris Javnoj ustanovi Park prirode Papuk dodijeljeno je priznanje odnosno oznaka kojim je Kamp odmorište Duboka svrstani među najkvalitetnije male kampove u Hrvatskoj.

Komisija Kamping udruženja Hrvatske utvrdila je usklađenost sadržaja kamp odmorišta sa zadanim kriterijima ocjene standarda kvalitete u sklopu projekta OK Mini Camps, te je time kamp ujedno uvršten na popis 38 najboljih malih kampova Hrvatske u sklopu projekta certifikacije standarda kvalitete OK Mini Camps, projekta poticanja kvalitete kampova i edukacije podržanog od strane Ministarstva turizma.

– Izuzetno smo zadovoljni ovim prvim i izuzetno značajnim priznanjem za naše kamp odmorište za koje se nadamo da će u konačnici pridonijeti većoj posjećenosti, ali i dužem zadržavanju posjetitelja na području našeg Parka– izjavio je Alen Jurenac ravnatelj Parka prirode Papuk.

Prva turistička sezona u kamp odmorište Duboka privukla je preko 200 posjetitelja koji su ostvarili 320 noćenja. U strukturi posjetitelja dominiraju strani gosti iz zapadnoeuropskih zemalja. Zanimljivo je napomenuti da se radi o gostima koji upravo traže kampove koji se nalaze u područjima sa očuvanom prirodom te kamp omorište Duboka ispunjava sve njihove zahtjeve.

News
24.10.2017.
Nature Park Papuk

Početna konferencija u sklopu projekta „Geopriče UNESCO geoparka“ K.K.06.1.2.01 održati će se na Jankovcu

U utorak 24. listopada 2017., s početkom od 11,00 sati, na Jankovcu će se održati početna konferencija u sklopu projekta „Geopriče UNESCO geoparka“ K.K.06.1.2.01 predanog na Poziv na dostavu projektnih prijedloga “Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode”, u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” u financijskom razdoblju 2014.-2020. Planirano ulaganje iznosi 90.090.587,54 kuna uz 85% potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a ostatak sredstava uložit će Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije.

U sklopu ovog projekta, izgradit će se i opremiti Geo-info centar u Voćinu; Opremiti prezentacijska dvorana i vanjske učionice i igraonice „Kuće Panonskog mora“ Centra za posjetitelje Velika; Uspostavit će se Adrenalinski park Duboka za djecu i odrasle s dva poligona. Poligon za djecu sadržavat će 9, a za odrasle 11 elemenata; Obnovit će se i izgraditi vidikovci; Nabaviti posjetiteljski vlak/turistički autobus koji će povezivati Geo-info centra Voćin s Rupnicom i ostalim lokalitetima; Nabaviti 15 električnih i 15 brdskih bicikala i bicikala za iznajmljivanje. U sklopu projekta odradit će se mnogobrojne edukacije i izgraditi županijska prometnica od Slatinskog Drenovca do granice Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije čime će Slatinski Drenovac, asfaltom biti povezan s biserom Slavonije i Papuka – Jankovcem.

To je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a veliku potporu njegovoj realizaciji dali su i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić kao i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Tomislav Petric.

Ugovor su u Banskim dvorima, krajem kolovoza ove godine, potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric i ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac.

Announcements
10.10.2017.
Nature Park Papuk

Jesen na Papuku

Za vikend, od 13. do 15. listopada 2017. bit će živo u Parku prirode Papuk. Petak, subota i nedjelja razervirani su za uživanje u gastro delicijama jeseni.

Petak, 13. listopada 2017. g. u Hrvatskom domu u Voćinu, u suradnji sa OŠ Voćin i Udrugom gljivara Našice, održati će se izložba gljiva, te predavanje koje će održati profesor Hrvoje Knežević, predsjednik gljivarskog društva Našice.
Nedjelja, 15. listopada 2017.g. park šuma Jankovac biti će domaćin natjecanja u kuhanju lovačkog kotlić gulaša, koji organizira Turistička zajednica općine Čačinci u suradnji sa Planinarskim domom Jankovac i Parkom prirode Papuk.
Dođite, zabavite se i uživajte u okusima jeseni!!

 

News
21.06.2017.
Nature Park Papuk

3. koncert “Na livadi na Jankovcu”

U bajkovitoj oazi netaknute prirode Park šume Jankovac u subotu 24. lipnja 2017. u 18 sati, u organizaciji Turističke zajednice općine Čačinci, Parka prirode Papuk i PD Jankovac, održava se pijanistički koncert Konstantina Krasnitskog u sklopu projekta “Na livadi na Jankovcu”.

Konstantin Krasnitski je: apsolutni pobjednik, laureat I. nagrade i posebne nagrade publike na I. Međunarodnom pijanističkom natjecanju EPTA (European Piano Teachers Association) “Svetislav Stančič” u Zagrebu 1999. Godine.
Dobitnik je nagrade posebnog fonda Predsjednika Republike Bjelorusije Aleksandra Lukašenka 2002. godine. Nastupao je na brojnim festivalima klavirske glazbe u bjeloruskim gradovima Minsku, Brestu, Mogilevu i Grodnom; na festivalu “Minsko proljeće – 1999”, “Minsko proljeće – 2003”, “Umjetnost – djeci i mladeži”, na koncertima dobitnika prvih nagrada s Bjeloruskom državnom filharmonijom, kao i na vodećim festivalima u Hrvatskoj: “Piano-Fortissimo” u Zagrebu, “Varaždinske barokne večeri”, “Senjske koncertne večeri”, “Dani Milka Kelemena”. “Dubrovačke ljetne igre”, Osječka muzejska glazbena srijeda” i dr.
Dođite na Jankovac i uživajte s nama u pijanističkom koncertu Konstatina Krasnitskog.

News
21.06.2017.
Nature Park Papuk

15. MTB utrka Papuk „Uspon do vrha“

U nedjelju 18.6.2017. održala se već 15. po redu MTB utrka Papuk „Uspon do vrha“. Utrka u dužini od 16 km vozila se od upravne zgrade u Velikoj do vojne baze na samom vrhu Papuk. Radilo se gotovo o konstantnom usponu i trebalo je savladati visinsku razliku od 265 m do 930 m.

Na startu se okupilo 52 biciklista, a ukupni pobjednik utrke sa vremenom 53:06 bio je vozač BBK Požege Zvonko Pedić. Valja istaknuti i vrlo dobar rezultat mađara Peter Nagya (Zengo team) koji je pobijedio u kategoriji „Veteran A“ sa vremenom 53:20, u kategoriji „Žene“ pobjedu je odnijela Marijana Leko (BBK Požega) sa vremenom 1:14:16.

Ova utrka se vozila u sklopu 9. GIANT rekreativne slavonske brdsko biciklističke lige, u organizaciji Parka prirode Papuk i BBK Požega.

FOTO ALBUM

News
16.06.2017.
Nature Park Papuk

“Papuk i ljudi” – odabrane najljepše fotografije

Kako bismo potaknuli sve posjetitelje, slučajne prolaznike i zaljubljenike u prirodu i fotografiju da sinergiju čovjeka i prirodnih ljepota Parka prirode Papuk ovjekovječe objektivom, Javna ustanova organizirala je foto natječaj „Papuk i ljudi“.

Tema je bila povezanost čovjeka i prirode koja doprinosi stvaranju boljeg svijeta u kojemu živimo. Na natječaj je pristiglo ukupno 98 fotografija od kojih je u uži izbor Povjerenstvo odabralo 23. Natječaj je trajao od 26. travnja do 13. lipnja 2017. godine te su u navedenom periodu naši fanovi na službenoj facebook stranici Javne ustanove svojim lajkovima odlučili koje su 3 najljepše fotografije.

1.mjesto: Tomislav Pastuović, Velika, fotografija „Zimska šetnja“
2.mjesto: Bruno Pažin, Požega, fotografija „Mladi istraživač“
3.mjesto: Marijan Škripač, Orahovica, fotografija „Veseli kišobrani“

News
16.06.2017.
Nature Park Papuk

Radionica „Monitoring Natura 2000 vrste kiseličin crvenko – Lycaena dispar“ u Parku prirode Papuk

U petak, 02. lipnja 2016. godine održana je u PP Papuk radionica u organizaciji Hrvatske agencije za okoliša i prirodu vezana uz monitoring leptira kiseličinog crvenka, koji je na europskom popisu ugroženih vrsta, a svoje stanište ima i u našem zaštićenom prostoru.

Preko 30 djelatnika koji upravljaju zaštićenim dijelovima prirode kontinentalnog dijela Hrvatske, upoznali su se sa ekološkim funkcijama, ugroženosti te metodama praćenja stanja ove vrste, a naučene vještine su mogli pokazati i prilikom obilaska terena uz demonstraciju dr.sc. Martine Šašić Kljajo sa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu.

 

News
16.06.2017.
Nature Park Papuk

Međunarodna geološka radionica

U prostorijama Parka prirode Papuk od 28.5. do 31.5.2017. održala se 7. Međunarodna radionica „Neogen centralne i jugoistočne Europe“.
Na radionici su sudjelujelovala 82 geologa iz 10 država Europe, koji su prezentirali svoje znanstvene radove na ovu temu. U sklopu radionice organiziran je i terenski obilazak neogenskih lokaliteta na području Slavonskih planina.
Announcements
17.05.2017.
Nature Park Papuk

Obilježavanje tjedna Parkova Hrvatske u Parku prirode Papuk

Tjedan Parkova Hrvatske u Parku prirode Papuk obilježit ćemo raznim događanjima od 18.5. do 31.5.2017.

"Tajni svijet Panonskog mora"
- izložba mikrofosila u Gradskom muzeju Požega
- svi zainteresirani izložbu mogu posjetiti od 18.-31.5.

Radionica "Fosili Panonskog mora"
- u sklopu izložbe u Gradskom muzeju Požega održat će se radionice o fosilima za školsku djecu

Kamp malih nogometaša u kamp odmorištu Duboka (25.5.2017.)
- prezentacija o Parku i druženje na otvorenom za male nogometaše NK Velika i NK Čačinci

Dan otvorenih vrata na Jankovcu (26.5.2017.)
- besplatna predavanja, radionice i igre na otvorenom za sve posjetitelje

Međunarodna radionica "Neogen centralne i jugoistočne Europe" (28.-31.5.2017.)
- Hrvatsko geološko društvo u suradnji sa Parkom prirode Papuk organizira 7. radionicu vezanu za geologiju Neogena

News
27.04.2017.
Nature Park Papuk

Photo contest Papuk and People

In order to promote the capturing of synergy between man and natural beauty of Papuk Nature Park for eternity, all visitors, nature and photo enthusiasts are invited to participate in the photo contest Papuk and People organized by the Public Institution. The theme of the contest is the link between man and nature, contributing to the creation of a better world for us all.

The contest is open from 26 April 2017 until 10 May 2017, and we invite all photo enthusiasts to join it. Authors can apply with up to 3 photographs, which must be taken exclusively in the area of the Papuk Nature Park.

After the Commission selects the photographs that will enter the narrow selection, winners will be decided based on the number of "likes" that their photos receive. The photographs will be published on the official Facebook site of the Papuk Nature Park in the period from 11 May until 25 May 2017.

The names of the winners will be published on 26 May 2017 – in the week in which the Public Institution will mark the 18th anniversary of its establishment, and the 10th anniversary of the establishment of the Papuk Geopark, with a number of events planned on the occasion.

The award for the author of the best photograph is 1,000.00 HRK, while second-place and third-place awards are 500.00 HRK and 300.00 HRK respectively.

For all details and competition rules, please visit this link.

If you wish to apply for the contest, please download and fill out the following APPLICATION FORM.

News
26.04.2017.
Nature Park Papuk

Workshop on Global Geoparks in South-Eastern Europe

Organized by the UNESCO Office in Venice, Idrija Geopark hosted the Workshop on Global Geoparks in South-Eastern Europe. The workshop included the participants from Albania, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Montenegro, Macedonia, Romania, Slovenia, Serbia, and Croatia was represented by Varja Bolanča from the potential future Vis Archipelago Geopark and Goran Pavić from the Papuk Geopark.

The workshop was primarily intended for representatives of countries that still do not have their Geoparks. The participants got the chance to learn a lot of useful information about the establishment of Geoparks, through various presentations and discussions. In addition, the program included discussions on possible joint projects, best practice examples from various existing Geoparks, information about the contribution that Geoparks can provide to the development of local communities and to the promotion of the UNESCO Global Geopark program in countries of South-Eastern Europe, as well as many other topics.

Representatives of Croatia took the opportunity to present new initiatives concerning the establishment of Geoparks in Croatia in their presentations. Varja Bolanča thus held a successful presentation about the initiative of the island of Vis to join the Global Geoparks Network, while Goran Pavić presented the ideas about the establishment of Geoparks in protected areas of the mountains of Velebit and Biokovo.

The workshop ended with a one-day excursion of all participants in Idrija Geopark.

Announcements
25.04.2017.
Nature Park Papuk

MTB Papuk Adventure Race

The second MTB Papuk Adventure Race – an orientation race for everyone – will be held on Sunday, 30 April 2017.

Competitors can choose between three route lengths on offer – 30, 70 or 110 kilometers long – depending on their fitness level and preference. The race is envisaged as a marathon race, with some orientation between control points that must be reached by competitors in order to successfully finish the race.

Participants can apply starting from 24 March 2017 at 00:00 hours, and all those applying in the first and second round will receive T-shirts. Appealing prizes have also been ensured for the top three competitors in each category. If you wish to enjoy the beauty of Papuk Nature Park – this is the right race for you.

For all additional information, please consult race rules.

News
24.04.2017.
Nature Park Papuk

Alen Jurenac – new Papuk Nature Park Director

Slaven Dobrović, Minister of Environment and Energy, held a working meeting with the newly elected Papuk Nature Park Public Institution Director Alen Jurenac on Friday, 21 April 2017. Mr. Jurenac thanked Minister Dobrović for the trust extended to him, and presented a major Park project entitled UNESCO Geopark Geostories that will mark the beginning of his mandate. The project, 90,090,587.54 HRK worth in total, and approved for co-financing within the Operational Programme "Competitiveness and Cohesion 2014-2020", is a constituent part of the efforts focusing on sustainable use of natural heritage in National Parks and Nature Parks. In addition to the Park, the Road Directorate of Virovitičko-podravska County is also cooperating in this effort as project partner.

Project activities consist of five thematic stories, focusing on the construction and equipping of multimedia Geo Information Center in Voćin; construction and equipping of an adrenaline park in Velika; construction and equipping of the Pannonnian Sea House in Velika; construction, expansion and equipping of six viewpoints; and the reconstruction of the road Slatinski Drenovac – Jankovac – County border.

"I am very proud of my new role, but also very much aware of the major responsibility it brings, since I am beginning my mandate at the same time as we are initiating the implementation of a complex project of the Papuk Nature Park, which is very important for Virovitičko-podravska County, but also for the neighboring Požeško-slavonska County. I will continue to work with my colleagues, in order to reach our common goal of turning the Park into a driver of local community development. In this context, we are planning significant investments in the development of public tourist infrastructure in the destination," Alen Jurenac said.

In addition to the regular duties of ensuring the key functions in the Park, Mr. Jurenac also announced that he would focus on support to the establishment of family farms, and to the strengthening of demand for local products and services.

"I congratulate you for your appointment as Papuk Nature Park Public Institution Director, and I very much look forward to the implementation of the UNESCO Geopark Geostories project. It will significantly contribute to the enrichment of the tourism offer, while also strengthening the visibility of the destination, and improving the level of economic activities in the two counties," Minister Dobrović commented.

Alen Jurenac was born in Našice in 1983. He graduated at the Faculty of Agriculture of the University of Osijek, and he has been employed at the Institution since 2007, when he began working as ranger. In the period from 2009 until 2013, Mr. Jurenac was the chief ranger of the Nature Park, following which he continued working in the Park ranger service. In the period from January until March 2017, he served as Acting Director of the Papuk Nature Park Public Institution. (Source: http://www.mzoip.hr)

Announcements
18.04.2017.
Nature Park Papuk

15. MTB utrka Papuk „Uspon do vrha“

U nedjelju 23.04.2017. održat će se već 15. po redu MTB utrka u Parku prirode Papuk. Ove godine vozit će se od upravne zgrade Parka u Velikoj do vojne baze na vrhu Papuka, što znači da treba savladati uspon od 265 m do 930 m.
Okupljanje i prijava sudionika kreće od 9 sati, a start utrke je predviđen u 11 sati. Nakon što svi stignu do cilja planiran je zajednički povratak istom cestom do Velike gdje će biti organiziran ručak i proglašenje najboljih po kategorijama.
Ova utrka se vozi u sklopu 9. GIANT rekreativne slavonske brdsko biciklističke lige, a organizatori su Park prirode Papuk i BBK Požega.
News
14.04.2017.
Nature Park Papuk

Papuk – My Park program presented to school principals in Virovitičko-podravska County

Ten days after the presentation of a new Papuk – My Park school visitor program to principals of elementary schools in Požeško-slavonska County, the new program has also been presented to the principals of elementary and high schools in the area of Virovitičko-podravska County this week. The project entitled Papuk – My Park is a comprehensive program dedicated to children in the wider Park area, i.e. to pupils in Virovitičko-podravska and Požeško-slavonska Counties, in order to ensure an affordable opportunity to every child in the wider area to get acquainted with the Papuk Nature Park as an important site of their native region.

The new program is designed as a one-day excursion to Jankovac Forest Park, and it includes a short presentation and screening of a promotional video about the Park at Jankovac Eco Point; a guided tour of the Count's Trail; and an educational workshop at the conclusion of the program.

"On the basis of analyses of school group visits, we have realized that the number of school children from Virovitičko-podravska County visiting the Park is quite low – in other words, only 11% of the total number of school children in the County actually visit the Park. With the new program, we hope to make our Park more accessible to all pupils in Virovitičko-podravska County – the county that 'hosts' one half of the protected area – so that children could get acquainted with the Nature Park situated very close to areas where they live," said Alen Jurenac, acting Papuk Nature Park Director.

Papuk – My Park program was presented by Goran Radonić, Head of the Expert Service of the Public Institution. It is worth pointing out that support to program implementation has been provided by the Diocese of Požega, the City of Virovitica and Virovitičko-podravska County – institutions that are also the founders of schools in the area.

The presentation of Park activities and visiting opportunities, as well as the new Papuk – My Park program presented to school principals in the Grand Hall of Virovitičko-podravska County for the first time, was also attended by Vesna Šerepac, Head of the Administrative Department for Education, Culture, Sport and Technical Education, who particularly pointed out the following:

"Papuk – My Park program is undoubtedly a great intervention, aimed at bringing the beauty of our native region closer to pupils and students in our county. I expect that schools will recognize and support this program in the forthcoming period, since that will greatly help us in ensuring that pupils learn more about the values of their native region."

News
13.04.2017.
Nature Park Papuk

10th hill race Biser Slavonije held at Jankovac

Yet another attractive and extraordinarily demanding hill race has been held at Jankovac, one of the most beautiful valleys on the northern slopes of Papuk, at 475 meters above sea level – the anniversary 10th hill race Biser Slavonije (Pearl of Slavonia).

The hill race has been held within the Croatian Mountain Cup, organized by Hrvatski Sokol Osijek Marathon Club and sponsored by the Municipality of Čačinci and Papuk Nature Park Public Institution, with traditional support also provided by the establishment Ferivi from Osijek. Admittedly, the weather was overcast and rainy, but almost 80 competitors that joined the race still found it more than satisfactory to engage in racing. The race started on a wide meadow in front of the Jankovac Mountain Lodge. In the senior category, the winner was Ante Živković with the time of 56:55; the second place was won by Ivan Maletić (57:12), and the third place was won by Đuro Komlenović. Among female competitors, the winner was Maja Urban with the result 1.14:28; the second place was won by Zorica Dvanciger (1.18:25), and the third place was won by Helena Gleđa (1.19:18). In the 5 kilometer race, the first place was won by Sebastian Herceg with the time of 25:03; the second place was won by Dino Švarcer at 25:04, and the third place by Borna Matić at 25:04. In the junior category, the winner was Lana Marinić at 35:32; the second place was won by Tea Pajić at 38:06, and the third place by Blanka Levačić at 46:14.

All competitors won prizes, which were handed out to them by Mirko Mališ, the Head of the Municipality. Following a buffet and short rest, the competitors also engaged in a "vitamin fight", their spirits elevated further by the sun that finally appeared. We wholeheartedly congratulate all competitors, organizers and sponsors for their participation.

News
10.04.2017.
Nature Park Papuk

New UNESCO Geoparks in Croatia?

On 7 April 2017, our colleagues from Northern Velebit National Park and Paklenica National Parks, as well as from Velebit Nature Park and Biokovo Nature Park, visited the Papuk Nature Park as the first and so far the only UNESCO Geopark in Croatia for a one-day visit.

Following the initiative of the island of Vis, aiming to profile the island as future UNESCO Geopark through intensive work of the project team in recent months, our colleagues from several National Parks and Nature Parks have decided to have a look at how the existing Papuk Geopark is functioning, and which steps need to be undertaken in order to join this prestigious UNESCO family. Protected areas of the mountain of Velebit have decided to jointly set up a comprehensive "Velebit Geopark", while our colleagues from Biokovo aim to establish a karst Geopark that would cover the area from the sea to Sv. Jure as the highest peak of Biokovo, all the way to the Biokovo hinterland.

It is our hope that these plans and intentions will materialize, given the fact that the geological diversity of Croatia has the potential for many more Geoparks than is currently the case.

News
10.04.2017.
Nature Park Papuk

German journalist visits the Papuk Nature Park

German journalist Lore Marr-Bieger visited the Papuk Nature Park on her trip through Slavonia. Ms. Marr-Bieger has been visiting Croatia since 1983, enjoying the beauty of our country, which she believes offers amazing diversity in a rather small area.

Ms. Marr-Bieger's primary aim of travel is the preparation of tourist guidebooks. This time, she is writing a guidebook covering northern Croatia and the region of Slavonia, which is expected to be published in 2018 by Michael Muller Verlag, which has already published several of her guidebooks on Croatia.

Naturally, our Papuk Nature Park was a must-see spot in Slavonia, as a UNESCO Global Geopark. Due to the shortage of time, we could visit only some of the key Park sites in a single day – and it was by no means easy to decide which sites to choose and present to the visiting German journalist. Impressed with the beauty of Papuk, our guest continued along her route leading towards the easternmost area of Croatia.

News
06.04.2017.
Nature Park Papuk

Presentation of Papuk – My Park Program

A study visit for principles of elementary schools in the area of Požeško-slavonska County has been held in Papuk Nature Park today, organized in order to promote a new program organized by the Nature Park. Entitled Papuk – My Park, the new program is dedicated to children in the wider Park area: more precisely, to pupils in the territory of Virovitičko-podravska County and Požeško-slavonska County. The aim of this initiative is to ensure an affordable opportunity for all children in the wider area to get acquainted with the Papuk Nature Park as an important site of their native region.

The new program is designed as a one-day excursion to Jankovac Forest Park, and it includes a short presentation and screening of a promotional video about the Park at Jankovac Eco Point; a guided tour of the Count's Trail; and an educational workshop at the conclusion of the program.

"On the basis of multi-year analyses of school group visits, we have realized that the number of school children from Požeško-slavonska County visiting the Park is very low – in other words, only 10% of the total number of school children in the County actually visit the Park. With the new program, we hope to make our Park more accessible to all pupils in Požeško-slavonska County – the county that 'hosts' one half of the protected area – so that children could get acquainted with the Nature Park situated very close to areas where they live," said Alen Jurenac, acting Papuk Nature Park Director.

Support to the Papuk- My Park program has been provided by the Diocese of Požega, the City of Požega and Požeško-slavonska County – institutions that are also the founders of schools in the area.

The new program has been presented to principals of elementary schools in Požeško-slavonska County for the first time. Their study visit began with a presentation of the Park, followed by a guided tour of the Count's Trail and the presentation of materials that will be used in workshops.

At the Jankovac Mountain Lodge, the principals were greeted by Vlatko Podnar, Director of the Forest Directorate Office Našice of the company Hrvatske šume, and Jelka Pavlović, Director of the Mountain Lodge.

"As teacher, I once worked in a school in Zagreb. Back then, I remember that we were visiting Jankovac quite frequently, compared to how rarely the pupils of my school in the nearby city of Požega visit the Park. That is why I truly welcome the new program that has just been presented to us – in fact, we are all quite thrilled with it. The program gives children the opportunity to get acquainted with their native region and provides high-quality education to pupils, tailored to various age groups, but there is also no doubt that the affordable price will be positively received among the parents of school children too," Marija Samardžija, Principal of Antun Kanižlić Elementary School from Požega, pointed out.

Towards the end of April, the plan is to organize a study trip for principals of high schools in the area of Požega, but also for principals of elementary and high schools in the area of Virovitičko-podravska County, as the Park is focusing on developing successful future cooperation with the latter county as well.

News
06.04.2017.
Nature Park Papuk

Research points to highest density of woodpecker species around Jankovac

The first part of monitoring of bird species of the family Picidae in the area of Papuk Nature Park in 2017 has been performed at the end of March. The monitoring campaign, conducted every three to four years, is aimed at determining the numbers of Picidae species, and at comparing their population numbers and status in 2017 with the results of prior research. Such research campaigns are implemented two times in the course of one year – the first time at the end of March, and the second time at the end of April – by attracting birds with sound, at predefined sites located in various habitat types (young, mature and old beech and oak forests).
Description: Great spotted woodpecker
Author: Josip Ledinščak

The first part of monitoring of bird species of the family Picidae in the area of Papuk Nature Park in 2017 has been performed at the end of March. The monitoring campaign, conducted every three to four years, is aimed at determining the numbers of Picidae species, and at comparing their population numbers and status in 2017 with the results of prior research. Such research campaigns are implemented two times in the course of one year – the first time at the end of March, and the second time at the end of April – by attracting birds with sound, at predefined sites located in various habitat types (young, mature and old beech and oak forests).

Tekst: The research campaign looked at the following Picidae species: lesser spotted woodpecker (Dendrocopos minor), middle spotted woodpecker (Dendrocopos medius), white-backed woodpecker (Dendrocopos leucotos), great spotted woodpecker (Dendrocopos major), grey-headed woodpecker (Picus canus) and black woodpecker (Dryocopus martius).

The results of the first part of this year's research have confirmed prior findings, leading us to conclude that the old beech forest around Jankovac and mature oak forest areas are characterized by the highest density and diversity of Picidae species in the Papuk Nature Park. Namely, all six Picidae species covered by the monitoring campaign have been recorded in these habitat types (forests around Jankovac and near the locality of Kaptol). Old beech forest around Jankovac is particularly worth noting as an important habitat for bird diversity in the eastern part of Croatia, due to its unique characteristics. Old beech forests with decaying trees are a particularly important habitat of white-backed woodpecker (Dendrocopos leucotos), but also of many other singing birds, such as collared flycatcher (Ficedula albicollis) or red- breasted flycatcher (Ficedula parva).

One interesting finding worth noting is the presence of white-backed woodpecker (Dendrocopos leucotos), which has been recorded in two most recent surveys conducted in mature oak forest near the locality of Kaptol, despite the fact that such forest is not a typical habitat of this species. This finding shows that white-backed woodpecker, a rare species in Croatia, might find an appropriate habitat for nesting in lower sections of Papuk as well, provided that there is sufficient quantity of dry trees and decaying trees that the species requires. In addition to white-backed woodpecker, all other surveyed Picidae species have been recorded in the monitoring area near Kaptol, but also one additional species – European green woodpecker (Picus viridis), which is not a typical forest species, as it prefers open forests and orchards with grassland surfaces. These findings make it clear that the examined mature oak forest represents a particularly interesting and important Picidae habitat.

On the basis of successful research, conducted in a relatively small area of the Papuk Nature Park, we can conclude that Papuk forests represent a very important and abundant habitat for the nesting of Picidae species, in particular white-backed woodpecker near Jankovac, but also for all other forest species. The diversity of species largely depends on proper forest management, in order to come as close as possible to virgin forest conditions, with trees of diverse age in the same stands. In general, as the results of research conducted in mature oak forest make clear, this forest type has major potential to ensure the best possible diversity and numbers of Picidae species, provided that forest areas are managed properly.

For more information about Picidae species in Croatia, click here.

News
06.04.2017.
Nature Park Papuk

WWF workshop Linking Local Communities and Protected Areas in Papuk Nature Park

On 27 March 2017, Papuk Nature Park hosted a workshop organized by the WWF and the Papuk Nature Park Public Institution, on the topic Linking Local Communities and Protected Areas – Assessment of Local Community Inclusion. The workshop was moderated by Anthony Karzen and Ana Kolarić.

The workshop included two questionnaires – one from the perspective of the protected area, and another from the perspective of the local community. The questionnaires have been designed with the aim of collecting information regarding the level of cooperation between protected areas and local communities.

The workshop was held as part of the project Protected Areas for Nature and People, which brings together the efforts of WWF Adria and the association Parks Dinarides in strengthening the relations between protected areas and local communities.

News
06.04.2017.
Nature Park Papuk

Cleaning campaign around the Old Town near Orahovica

In addition to diverse geology and magnificent flora and fauna, Papuk Nature Park also offers the preserved heritage of human spirit and creativity.

Many historical eras can still be seen in traces of ancient roads, fortresses, waterways, winemaking traditions and cultural monuments, constantly reminding us of turbulent times that have marked this area. From the historical site of Ružica grad, an ascending trail leads towards the peaks of Papuk and towards the mysterious site of Stari grad (Old Town).

Last weekend, members of the Knights' Order of Ružica grad, in cooperation with the Nature Park, organized a campaign aimed at clearing the area around fortress walls, so that visitors and hikers could access the hidden ruins of the Old Town more easily in the future.

News
06.04.2017.
Nature Park Papuk

Radionica WWF-a „Povezivanje lokalnih zajednica i zaštićenih područja“ u Parku prirode Papuk

Dana 27.3.2017. godine u prostorijama Parka prirode Papuk održana je radionica u organizaciji WWF-a i JU Park prirode Papuk, na temu „Povezivanje lokalnih zajednica i zaštićenih područja – procjena uključenosti zajednice“. Voditelji radionice bili su Anthony Karzen i Ana Kolarić.
Tijekom same radionice popunjavala su se dva upitnika, jedan iz perspektive zaštićenog područja, a drugi iz perspektive lokalne zajednice. Upitnici su  osmišljeni s ciljem prikupljanja informacija o trenutnoj suradnji zaštićenih područja i lokalnih zajednica.
Kroz projekt „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ udruženje Parkovi Dinarida i WWF Adria zajedno rade na jačanju odnosa između zaštićenih područja i lokalnih zajednica.
Announcements
03.04.2017.
Nature Park Papuk

10th hill race Biser Slavonije

The 10th hill race Biser Slavonije (Pearl of Slavonia), organized by Hrvatski sokol Osijek Marathon Club and Papuk Nature Park, will be held on Jankovac on 8 April 2017.

Route length for seniors is twelve kilometers, and the route for junior and young categories is five kilometers long. The race starts at Jankovac Mountain Lodge, beginning at 10:30. The race is sponsored by the Municipality of Čačinci, and the best performers will receive prizes.

SCHEDULE:

- Registration: 08:00 – 10:00

- Race start: 10:30

- Proclamation of winners: 12:00

- Lunch: 12:30

REGISTRATION AT: https://www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/351

 

News
03.04.2017.
Nature Park Papuk

Vile Montis Aurea – novi su smještajni kapaciteti na području Parka prirode Papuk

U naselju Novo Zvečevo otvoreni su novi privatni smještajni kapaciteti. Četiri vile Montis Aurea zajedno raspolažu kapacitetom za 24 osobe.

Smještene na nadmorskoj visini od 447 metara, Vile Montis Aurea  nude vam odmor kakav niste očekivali, kako u ljetnim tako i u zimskim mjesecima. U ljetnim mjesecima uživat ćete između ostalog uz otvoreni bazen i prekrasan pogled na netaknutu prirodu, dok ćete vrhunsku relaksaciju i opuštajuće trenutke doživjeti u zimskim mjesecima.

Otvaranjem ovakvih smještajnih kapaciteta na području Parka zasigurno se podiže razina turističke ponude i upravo je intencija Parka da kroz realizaciju brojnih budućih projekata i povećanjem turističkih sadržaja u narednom razdoblju te kvalitetnim partnerstvom sa privatnim ulagačima i jedinicama lokalne samouprave stvorimo preduvjete za bavljenje turizmom. Stoga će Park u narednom razdoblju u okviru svojih mogućnosti pružiti maksimalnu podršku svima koji se bave ili imaju namjeru baviti se turizmom na našem području – rekao je Alen Jurenac, vršitelj dužnosti ravnatelja Parka prirode Papuk.

U dvorištu kuće možete uživati u zatvorenoj prostoriji u kojoj se nalazi wellness s jacuzzijem za 6 osoba iz kojega isto tako možete uživati u prekrasnom pogledu na zelenu idilu Parka prirode Papuk. Također, opuštajuće trenutke možete doživjeti korištenjem finske saune za 4 osobe. Vile Tena, Sara, Vinka i Maja opremljene su između ostalog automatiziranim centralnim grijanjem, svim potrebnim kuhinjskim uređajima, blagovaonicama, velikim smart TV-om…

Nakon što smo prepoznali potencijal koji nam nudi Park prirode Papuk, nismo dugo dvojili oko ulaganja u smještajne kapacitete upravo u ovoj oazi mira ovdje na Zvečevu. Itekako smo zadovoljni i činjenicom da ćemo u našim daljnjim nastojanjima da razvijemo našu djelatnost imati punu podršku Parka – istaknuo je Igor Salak.

Uz natkrivenu terasu, moguće je koristiti i zatvorenu vanjsku prostoriju za 16 osoba u kojoj se nalazi biljar, stolni nogomet, veliki TV s vrhunskim razglasom i veliki otvoreni kamin sa svom opremom gdje možete sami pripremati hranu (peka, roštilj i dr.) i uživati u ugodnoj atmosferi.

Također, u dvorištu je smješteno igralište za djecu i odbojkaško igralište gdje se možete zabavljati u obiteljskom okruženju, a ukoliko želite uživati u netaknutoj prirodi Papuka,  osigurano je i korištenje bicikala.

Više detalja o Vilama Montis Aurea potražite na www.montis-aurea.hr, info@montis-aurea.hr ili na kontakt broj 099 599 1881.

Announcements
17.03.2017.
Nature Park Papuk

Slavonija & Baranja Open

If you are interested in a true adventure this weekend – join us at Jankovac!

Slavonija & Baranja Open is an international two-day competition in orientation running. In 2017, it will be held in the Papuk Nature Park (area of the Jankovac Forest Park) for the first time.

The competition will take place over two days: 18 and 19 March 2017.

18 March 2017 – 1st race (medium distance); first start at 13:00
19 March 2017 – 2nd race (long distance); first start at 10:00
The meeting point of participants is at Jankovac Mountain Lodge.

For more information, please visit this link.

News
20.02.2017.
Nature Park Papuk

Presentation of Papuk geopark at an international conference in Perušić

Papuk Geopark – First Croatian Geopark was the title of the presentation held by Goran Pavić and Goran Radonić at the international conference Geodiversity, Geoheritage and Geotourism in Karst Areas that took place in Perušić on 18 February 2017.

An impressively sized group of 130 officially registered conference participants had the chance to get acquainted with the most recent trends in the protection of geoheritage, legislative and educational aspects of geoheritage, and expert papers on subterranean karst areas. In addition, interesting examples of the development of geotourism were presented, as well as examples of various methods of providing interpretation in geoheritage areas. Towards the end of the working session of the conference, a highly constructive discussion focused on the current state of affairs in geoheritage protection, and on what geoheritage protection should represent in the future. Mr. Slaven Dobrović, Minister of Environment and Energy, also participated at the conference – himself an active speleologist and karst nature enthusiast.

PHOTO ALBUM

Announcements
05.12.2016.
Nature Park Papuk

11th excursion Unknown Papuk – International Mountain Day

Papuk Nature Park, Croatian Mountaineering Association and Slavonian Mountaineering Association are organizing the marking of the International Mountain Day for the eleventh time.

There are many areas of our mountain still unknown to excursionists. One such location is Stara pruga (Old Railway), located along the banks of the creek Radovanački potok. This year's excursion, its route approximately 9 kilometers long, will enable participants to see carbonate rocks with interesting shapes that were given similarly interesting names by hikers of the past: Južna terasa (Southern Terrace), Veseljko (Happy Fellow), Klanac (Ravine), ...

The excursionists will gather in the morning hours until 9:30, at the locality of Poljanice above the settlement of Velika that can be reached along the bypass road around Velika. Temporary signposts will be placed along the route for the purposes of the excursion.

This year as well, the organizers have ensured stamps marking the successful completion of the route, orientation materials and refreshments for participants.

We invite you to join us!

News
29.11.2016.
Nature Park Papuk

Sport events in Papuk Nature Park

Last weekend on Papuk was packed with exciting sport events for all those eager to enjoy some adrenaline rush.

The sixth Papuk trek race was held on Saturday, 26 November 2016, as the most popular trekking race of the region of Slavonia, organized by the Papuk Nature Park and Baraber Extreme Team Belišće. The race also marked the end of this year's trekking league.

The race was held in three categories – Ultra, Challenger and Active. The quickest male competitor in the Ultra category was Sanjin Vučan with the time of 3:53:489, and the quickest female competitor was Mirela Kristek with the time of 4:38:39. In the Challenger category, the quickest male competitor was Tomislav Barkić with the time of 2:10:11, while the quickest female competitor was Ivana Ivandija with the time of 2:59:47. The race in the Active category was the shortest, and the fastest male competitor in this category was Dinko Čulig with the time of 1:17:34, while the fastest female competitor was Maja Marukić with the time of 1:18:34.

This year, more than 350 racers participated in the race along the slopes of Papuk.

The third Papučki cener race was held on Sunday, 27 November 2016, organized by the Papuk Nature Park and PD Mališćak mountaineering society from the settlement of Velika.

The race start took place in front of the Papuk Nature Park Visitor Center at 10, and the race finished at the locality of Anđina baraka on the Velika – Jankovac road. The most difficult Slavonian race took place along the route of the gravel road connecting Velika and Jankovac. The race start was at 270 meters above sea level, the finish at 730 m.a.s.l., and the race was 10 kilometers long in total.

This year, the most successful male competitor was Ivan Maletić, posting the race record with his time of 43 minutes and 17 seconds. The most successful female competitor was Jasna Tušek-Lončarić, who passed the race route in one hour, one minute and 26 seconds.

In total, 66 competitors participated in this race.

PHOTO ALBUM – 6th Papuk trek

News
17.10.2016.
Nature Park Papuk

6th Ranger Camp held in Papuk Nature Park

6th Ranger Camp was held in Papuk Nature Park, with elementary school pupils from Velika, Orahovica and Čačinci as participants.

The pupils got acquainted with key values of the protected area and the functioning of the Park, with a particular focus on the tasks and duties of rangers. Camp participants also got involved in three ranger patrols, where they received orientation training by using GPS devices, compass and map, and they also visited some of the most attractive Park locations.

After the field tour, the pupils got the opportunity to enjoy canoe rides along the lakes of Jankovac, and then they prepared a joint meal with the assistance of rangers.

The Ranger Camp event is designed as a mix of recreation, education, socializing and fun for youth, enabling our young visitors to experience, enjoy and learn about nature. By using this approach and combining education and fun, Papuk Nature Park rangers are raising awareness among the youth about the importance of environmental and nature protection.

News
11.10.2016.
Nature Park Papuk

Mushroom exhibition in Papuk Nature Park

The second autumn mushroom exhibition of Papuk Nature Park was held in the natural ambiance of the protected Jankovac Forest Park on Saturday, 8 October 2016. The event was organized by the Nature Park, Mushroom Society Našice and Jankovac Mountain Lodge.

Sunny weather and scent of mushrooms attracted many visitors and mushroom hunting enthusiasts to the lecture by professor Hrvoje Knežević, president of the Mushroom Society Našice, on edible, less edible and poisonous mushrooms. Centuries old trees served as a wonderful setting for the exhibition of approximately one hundred wild mushroom species collected in the Nature Park area.

 

In addition to learning a lot about mushrooms growing in the area of Papuk, exhibition visitors also got the chance to taste and enjoy culinary specialties such as mushroom stew and omelette prepared by organizers.

 

PHOTO ALBUM

News
07.10.2016.
Nature Park Papuk

Award excursion at Papuk

The pupils who received awards within the project Let's Save the Smallest Croatian Lizard visited the Papuk Nature Park today.

In the Nature Park Visitor Center in Velika, pupils listened to the presentation about the Nature Park and checked out the biological, geological, cultural and historical collection. After that, in the company of Nature Park rangers, the pupils took a tour of the Turjak educational trail, where they saw the habitat of snake-eyed skink – the smallest Croatian lizard.

For many pupils, this was their first visit to the Papuk Nature Park, and also their first walk along the hiking and educational trails of Papuk. Thanks to wonderful weather, pupils got the chance to enjoy the autumn colors of the forest and the magnificent view from the Mališćak viewpoint. Judging by the great atmosphere during the excursion, we are certain that this is merely the beginning of discovery and exploration of Papuk for our young visitors.

 

PHOTO ALBUM

News
07.09.2016.
Nature Park Papuk

Fourth Medieval Knights' Tournament held in Papuk Nature Park

Thunderous cannon fire and clang of swords echoed throughout the Jankovac Park Forest last weekend, as knights and princesses in impressive medieval attire strolled along the meadows of Papuk.

At the beginning of September, the two-day event Medieval Knights' Tournament takes us back to the Middle Ages. The tournament has been organized this year as well, in a joint effort by the Papuk Nature Park, Knights' Order of Ružica grad, Municipality of Čačinci, Tourist Board of the Municipality of Čačinci, and the company Croatian Forests – Jankovac Mountain Lodge.

The tournament brought together 150 participants from as many as 11 associations from all parts of Croatia – knights, medieval craftsmen, cooks, innkeepers, ladies, serfs, entertainers, fire eaters and many others. Sunny weekend on the occasion attracted approximately two thousand visitors, who had the opportunity to enjoy stage shows depicting medieval life, chivalry, sieges, music, dance and buffoonery. In the evening hours of the first day, contemporary knights staged a medieval nighttime battle for Jankovac, followed by a fire show. The climax of the second day of the event was a daytime battle for the Klak fortress – quite different from the battle of the previous day, because the knights decided to show a funny side of history, thrilling the audience in the process.

To get a glimpse of the atmosphere at this year's tournament, have a look at our photo gallery.

News
30.08.2016.
Nature Park Papuk

Summer Under the Stars in Papuk Nature Park

On Friday, 26 August 2016, the Old Town of Velika served as the venue for the Summer Under the Stars event, held in Papuk Nature Park for the second time.

A pleasant summer night attracted many visitors to the event, who enjoyed open-air movie screenings in the beautiful ambiance of medieval walls. Given the fact that Papuk became part of the UNESCO Global Geoparks network last year, visitors got the opportunity to travel through several European geoparks by watching four short movies. Since 2007, Papuk Nature Park is the first and so far the only geopark in Croatia. Today, there are 120 geoparks in 33 countries in the world, forming the UNESCO Global Geoparks network. Great atmosphere continued long after the movie screenings, with DJ Pavka entertaining the audience.

Photo album is available here.

Announcements
09.08.2016.
Nature Park Papuk

7th Astro Party at Papuk

Papuk Nature Park is organizing the 7th Astro Party on the plateau of Metaljka above Striježevica in the night of Friday to Saturday, 12/13 August. Nature and astronomy enthusiasts will thus be able to enjoy the meteor shower "fireworks" by observing the spectacle from the darkest point in Croatia north of the Sava River.

The program will include a presentation for visitors on "Comets and Meteors", prepared by an astronomy expert and dedicated to these amazing celestial phenomena. "Falling stars" have been fascinating mankind since ancient times. They were sometimes perceived as bad omens, and sometimes as signs of wishes about to come true, but it is only thanks to modern research that we can finally see them in their true light.

In low moonlight intensity, and assuming that the sky remains clear, we will be able to see many meteors from the Perseids (the so-called "Tears of Saint Lawrence"). This meteor shower occurs when the Earth passes through the trajectory of the Swift-Tuttle comet, which happens around August 12 each year. The Perseids are actually small fragments travelling through the universe and striking the Earth's atmosphere at high speed, with bright lines appearing in the sky along their trajectories as a result. Most of these fragments are smaller that particles of sand, so only very few of them reach the ground. The remains large enough to survive the fall through the atmosphere are called meteorites. There is plenty to learn about these phenomena and about the best ways to observe them, with many enthusiasts dedicated to this intriguing topic.

Make sure not to miss this unique opportunity to visit a magnificent glade in the first Croatian UNESCO Geopark and to enjoy an impressive spectacle of falling stars crisscrossing the night sky above Papuk. We advise you to bring a sleeping mat, deck chair or sleeping bag, so that you can lie down as you enjoy the show.

Announcements
24.06.2016.
Nature Park Papuk

Magnificent melodies of HPD Lipa in Jankovac Forest Park

Jankovac forest park – that majestic oasis of pristine nature – will again serve as the venue for this year's concert At the Jankovac Meadow of the Croatian Singing Society HPD Lipa from Osijek, on Saturday, 2 July 2016 at 16.

Just like last year, this year's concert is organized in cooperation of the Tourist Board of the Municipality of Čačinci, mountaineering society PD Jankovac and Papuk Nature Park. The concert will include the first performance of the composition Lisica (Fox) by Andreja Gribl, a young composer that finds her inspiration in the natural beauty of the Papuk Nature Park.

The Croatian Singing Society Lipa from Osijek was established in 1876, enjoying over 140 years of continuity and success. The Society has a rather wide repertoire of predominantly a cappella songs, ranging from Renaissance to modern music, with an emphasis on classical choir repertoire. Today, the choir has almost 80 active members, and it is led by the conductor Valerija Fischbach and co-conductors Ozana Tomić and Lidija Neznanović.

This year, the concert At the Jankovac Meadow is held in Papuk as the first Croatian UNESCO Geopark. Papuk is characterized by rich biological, geological, cultural and historical heritage, and the musical event further promotes the natural wealth that served as inspiration to the young composer Andreja Gribl.

We invite you to come to Jankovac, and to enjoy the wonderful compositions interpreted by the Lipa Society from Osijek together with us.

News
17.06.2016.
Nature Park Papuk

Geopark Communication Week marked

Croatian radio amateurs participated in the marking of the Geopark Communication Week for the sixth time.

From 27 until 29 May 2016, Papuk Nature Park management organized a gathering of radio amateurs on the occasion of the Geopark Communication Week, with radio amateur operators, members of radio clubs Croatian Flora Fauna and Slavonski Brod, visiting the Park and contacting their colleagues throughout the world from the wonderful site of Jankovac. This time too, they used the dedicated call sign 9A1GEO, thus promoting the beauty and relevance of Papuk as Croatia's only geopark by establishing radio amateur contacts with their colleagues.

The activities began on Friday, 27 May 2016, when members of the Croatian Flora Fauna radio club arrived to the Jankovac site in the early afternoon hours, after an assignment in the Jelas special ornithological reserve. They installed their equipment – simple wire antennas and radio station, making the establishment of radio contact with distant stations all the more challenging due to low equipment power (only 100 W). In the morning hours on Sunday, the team from Slavonski Brod arrived as well, installing additional equipment and joining the session.

Many interesting contacts were established during the event, with over 700 stations participating from 33 European countries (or "entities" in the radio amateur world). One contact was established with the distant country of Japan as well, and operator Masaki from Hiroshima thanked his colleagues for the unique opportunity to link up with the Croatian geopark for the first time. Most of the stations involved were from Italy, Germany, Poland, Romania, France, with many participants from Croatia. Voice and telegraphy communication was ongoing in several radio amateur frequency bands.

The key participants of the event were operators Ivica, Bojan, Ico, Radovan and Vito. A digital list of contacts was also published online, including the servers of the Flora Fauna program, so every radio amateur can check his or her appearance in the log at: http://www.9aff.sova-projekt.hr/LogSearch

This is how one member of the group – Ico (9A2KI) from Slavonski Brod – summed up his experience of participating in the event:

"The environment was really wonderful – forest all around, with plenty of visitors at Jankovac... The lakes and the creek were only a couple of meters away from our radio stations. There were cascades right next to us too. People were relaxed and children were screaming happily around us (no problem with that at all) – that's basically just a proof of how nature and technology can go hand in hand. I have to add that Papuk Geopark staff also made sure that we get everything we need, including state-of-the-art facilities (satellite phone, wonderful ranger building, video conference room, lots of online tools) – and all of that in a fantastic natural environment. Everything seems to be so well prepared for visitors, without losing that unique feeling of nature and wilderness. There are plenty of things people can use (zip line for children, canoes on the lake, trails around the lake and the cascade, a restaurant...). Words are not enough to describe the beauty of this place. If you don't believe me – come here and see for yourselves!"

We hope that everyone else felt as great too...

Announcements
18.05.2016.
Nature Park Papuk

Parks of Croatia Week in Papuk Nature Park

Marking the Park of Croatia Week, Papuk Nature Park staff will hold lectures on protected areas of the Republic of Croatia in the period from 23 to 25 May 2016.

With their unique beauty, richness and diversity, protected areas represent core values and essential parts of Croatia's natural heritage. In terms of conserved nature, the Republic of Croatia belongs to the richest countries in Europe.

Joining the activities marking the Parks of Croatia Week (21 – 29 May), Nature Protection Day and International Day for Biological Diversity (22 May), Nature Park staff will hold lectures on the protected areas of the Republic of Croatia in the period from 23 to 25 May. The lectures will also include quiz testing of the knowledge of participants, with symbolical awards given to best performers. The lectures will be held in elementary schools in the settlements of Velika, Kaptol, Orahovica and Čačinci, located near the protected area of the Nature Park. The aim of this educational effort is to acquaint pupils with the natural wealth of the Republic of Croatia.

Free lectures on protected areas of the Republic of Croatia will also be organized for approximately 300 visitors expected in the area of the Jankovac Forest Park on 25 May. The lectures will be held at the Jankovac Eco Point, with open-air games such as geocaching treasure hunts organized in the afternoon.

Since 2014, all 8 national parks and 11 nature parks have been cooperating under the joint Parks of Croatia brand, which gives the opportunity to create a powerful and unique brand for the most effective tourist promotion of all parks at the global level.

News
03.05.2016.
Nature Park Papuk

First MTB Papuk Adventure Race

First orientation mountain bike race successfully held.
Author: Marijan Škripač

Papuk Nature Park and the Lood cycling club from Orahovica organized the first MTB Papuk Adventure Race, held in Orahovica on Saturday, 30 April 2016.

The race was orientational in character, with participants testing their orientation skills in cycling between various control points along the route.

The race included three categories or route lengths, in order to facilitate the participation of as many competitors as possible, ranging from recreational cyclists to professionals. The shortest route (along the trail Put Ružice) was 30 kilometers long, the medium-length route (along the trail Put Jankovca) was 70 kilometers long, and the longest route (along the trail Put Papuka) was 110 kilometers long.

In total, 64 competitors participated in the race, and eight cyclists did not manage to complete the race. After the race and the return to Orahovica, the best cyclists were officially declared in each race category.

The following competitors received medals: Ante Pezić, member of the BK Lood cycling club from Orahovica, was the fastest male competitor along the trail Put Ružice. Goran Pavić, member of the BBK Požega cycling club, was the fastest male competitor along the trail Put Jankovca, and Ana Mladinov was the winner among women cyclists on that route. The trail Put Papuka saw Ferenc Voros, member of the Mecsek M.T. cycling club, reach the finish line first in the category of male competitors, while Kata Stemler – member of the same cycling club – was the fastest among women competitors on that route.

The first orientation race was thus successfully completed, despite cloudy weather and slippery terrain. All competitors were also able to enjoy the most attractive sites of the Papuk Nature Park, ranging from the lake Orahovačko jezero to Jankovac and the peak of Papuk.  

Photo album (photos by Marijan Škripač)

News
27.04.2016.
Nature Park Papuk

Exhibition "Let's Save the Smallest Croatian Lizard"

Catholic High School of Požega and Papuk Nature Park prepared an exhibition presenting the smallest Croatian lizard to local elementary school pupils.

Since 2011, Papuk Nature Park, Catholic High School of Požega and Croatian Herpetological Society HYLA as collaborating institutions have been investing considerable efforts in the protection of snake-eyed skink – the smallest Croatian lizard – in the area of Papuk Nature Park.

Part of this effort is an exhibition entitled "Let's Save the Smallest Croatian Lizard", organized in order to educate the pupils and the general public about the threats that this rare reptile species is facing in its habitat on the southern slopes of Papuk.

The exhibition, officially opened on 30 March 2016, is scheduled to tour ten schools over the next two months. Nine schools are located in Požeško-slavonska County, and one school – Ilok High School – is located in Vukovarsko-srijemska County.

Snake-eyed skink as the smallest Croatian lizard and the focus of this project is listed in the Red Book of Amphibians and Reptiles of Croatia as a species facing extinction. The species has only two habitats in Croatia – one in Papuk Nature Park, and one in the city park in the town of Ilok.

In addition to its educational character, the exhibition also includes awards. The aim is to support the creativity of pupils and children who participate in the project of saving the smallest Croatian lizard with their visual art and literary works. Authors of the best works will be awarded with an excursion to Papuk Nature Park and to the habitat of snake-eyed skink in September.

Announcements
06.04.2016.
Nature Park Papuk

14th mountain bike race Climb to the Top

Mountain bike race from the headquarters of the Papuk Nature Park to the very peak of Papuk!
Source: PP Papuk

The 14th mountain bike race Climb to the Top will be held on Sunday, 10 April 2016.

This recreational race is organized within the Slavonian mountain bike league Giant. Race competitors will gather at the management building of the Papuk Nature Park in the settlement of Velika. Competitors can apply from 9 onwards, and the race start is scheduled for 11.

The route is 16 kilometers long, and it mostly consists of a continuous climb. The cyclists first take a gravel road leading towards Jankovac. At the tenth kilometer of the route, stewards then direct the competitors towards the finish line, located almost on the very peak of Papuk. After all participants reach the finish line, they return along the same route to the settlement of Velika, where lunch is organized for all participants (at the Čiča Mata restaurant), and where winners in various categories will be declared.

Cyclists can register for the race until Saturday, 9 April 2016, at the following e-mail: mtb_pozega@yahoo.com.

The race is organized by the Papuk Nature Park and the mountain bike club BBK Požega.
News
15.03.2016.
Nature Park Papuk

U Parku prirode Papuk održani 34. Papučki jaglaci

Brojni planinari, ali i drugi posjetitelji i ove godine su se tradicionalno okupili u Parku prirode Papuk kako bi pozdravili proljeće na planinarskoj manifestaciji Papučki jaglaci koju organizira Planinarsko društvo Sokolovac u suradnji s Parkom prirode Papuk i općinom Velika. Ovogodišnji Papučki jaglaci održali održali su se po 34. Puta, ali ove godine po prvi puta u Papuk UNESCO Geoparku. Jedan od najposjećenijih planinarskih izleta privukao je više od 1500 planinara i izletnika iz cijele Hrvatske te goste iz Bosne i Hercegovine koji su unatoč kišnom vremenu uživali u ljepotama Papuka.

Izletnici su mogli birati između šest staza različite dužine i težine, a najposjećenija staza bila je Lapjak – Velički grad poznatija kao "Staza jaglaca".

Čuvari prirode Parka prirode Papuk s vodičima HPD Sokolovac vodili su stazu "Češljakovački vis" namijenjenu onim izletnicima koji su željeli doživjeti mistični Papuk nemarkiranim stazama.

News
19.02.2016.
Nature Park Papuk

Papuk as a new UNESCO Geopark

Papuk became a UNESCO Geopark in the framework of the new International Geoscience and Geopark Program (UNESCO Global Geoparks' network) at the 38th UNESCO General Conference, held in Paris on November 17, 2015.

Today, there are 120 UNESCO Global Geoparks in 33 countries of the world, including the Papuk Nature Park. 

"Papuk is the first, and so far the only geopark in Croatia with that status, awarded due to the remarkable geological heritage of the mountains of Papuk and Krndija. As a result, Papuk has become a constituent part of the map of highly valuable UNESCO localities, marked with the new UNESCO logo. We believe that this branding development will further promote the improvements in the Papuk Geopark, contributing to quicker and better fulfillment of three key goals – better protection of geological heritage, development of geoeducation, and development of geotourism and the local community" – said mr.sc. Kristina Kožić, Director of the Papuk Nature Park.

The new program is a sign of recognizing the importance of managing highly valuable geolocalities and landscapes in a holistic manner. UNESCO Global Geoparks tell the tale of our planet that is 4.6 billion years old. This is a story of geological processes that have shaped the Earth, but also a story of the evolution of mankind itself. Global Geoparks present the evidence of climate change in the past, but they also inform local communities about the challenges of modern times, helping them to better prepare for threats such as earthquakes, tsunamis and volcano eruptions. 

UNESCO Global Geoparks aim to raise awareness on geodiversity and to promote best practice in protection, education and tourism. Together with World Heritage Sites and Biosphere Reserves, UNESCO Global Geoparks represent a comprehensive set of sustainable development tools, providing an immense contribution to the fulfillment of the 2030 Agenda for Sustainable Development, by combining global and local perspectives.

United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) was established by the United Nations on 16 November 1945, with a simple motto: "Building Peace in the Minds of Men and Women." The key aim of this organization is to promote cooperation among nations through education, science and culture. Today, 195 countries are members of UNESCO, including the Republic of Croatia.

 

News
19.02.2016.
Nature Park Papuk

Tenth excursion Unknown Papuk – International Mountain Day

This year as well, Papuk Nature Park has traditionally marked the International Mountain Day, together with the Croatian Mountaineering Association and the Slavonian Mountaineering Association.

The United Nations General Assembly designated December 11 as International Mountain Day in 2003, in order to create awareness on the importance of mountains and sustainable development of mountain environment for preserving the quality of life. This year is the tenth year of marking the International Mountain Day in the Nature Park.

The excursion on the occasion of the Mountain Day was organized along the route Voćin – Straža – Točak, and it was held on Sunday, 13 December 2015. All participants gathered at the lake of Voćin, then proceeded to the viewpoint Točak, and finally returned to the lake. The length of the standard route was 16 kilometers, but an easier route 6.7 kilometers long was also available to participants with a more moderate fitness level.

We wish to thank the members of the Orahovica and Požega stations of the Croatian Mountain Rescue Service (HGSS), who ensured the safety of excursionists this year as well, together with their colleagues from the Mountain Guide Station of Slavonia. 

Every year, the International Mountain Day is focusing on a specific theme, and the chosen theme for 2015 was promoting mountain products for better livelihoods, with the association of beekeepers from the area of Voćin presenting their products on the occasion.

Approximately 320 hikers from around thirty mountaineering associations went on a hike through the area of Papuk, marked by changeable fog, sun and snow conditions. Regardless of the weather, however, everyone enjoyed the natural beauty of the area and fresh mountain air.

This year's event attracted the highest number of visitors so far, possibly due to the fact that Papuk recently became officially recognized as a UNESCO Global Geopark.

Announcements
19.02.2016.
Nature Park Papuk

Primroses of Papuk

The 34th edition of the traditional event Primroses of Papuk is to be held on Sunday, 13 March 2016 in Velika. The organizer of the event is the Croatian mountaineering society HPD Sokolovac from Požega, with Papuk Nature Park and the Municipality of Velika as co-organizers. This traditional event takes place towards the beginning of spring, and it is visited by many hikers and excursionists from Croatia and abroad.

Participants should gather in front of the Lapjak mountain lodge at Velika until 9 o'clock on the day of the event.

Hikers and excursionists have seven hiking tours to choose from. Lunch will be organized upon return to the Lapjak mountain lodge, with music program in the afternoon.

Nature Park Papuk

About the Park Virtual walk Explore the Park Service information News