No events found for the selected date
News
16.10.2019.
Nature Park Učka

Ornitološki kamp Učka 2019.

Udruga BIOM iz Zagreba uz podršku JU Park prirode Učka svake godine od sredine kolovoza do početka listopada organizira ornitološki kamp na Učki tijekom kojeg se istražuje stanje ptičjih vrsta i provodi njihovo prstenovanje radi istraživanja njihovih jesenskih selidbenih putova.
Description: Prstenovački kamp Učka 2019.
Source: Pismohrana JU PP Učka

Ornitološki kamp traje pedesetak dana uz baru Rovoznu, na južnom dijelu Učke, tijekom kojih biolozi pomoću ornitoloških mreža hvataju ptice. Uhvaćenim se jedinkama utvrđuju vrsta, dob, spol i fiziološki pokazatelji te im se na nogu pričvršćuje prsten i u najkraćem ih se vremenu neozlijeđene pušta na slobodu.

U petak 27. rujna 2019. godine, učenici iz Područnih škola „Lupoglav” i „Veprinac”, članica „Mreže škola Parka prirode Učka”, posjetili su ovaj kamp na kojemu su se neposredno upoznali s različitim ptičjim vrstama poput crvendaća, grmuše, kosa, zviždka i drugih te su obnovili pouku o važnosti njihove zaštite. 

News
09.09.2019.
Nature Park Učka

XIII Učkarski samanj

Na Učki uspješno održano tradicijsko događanje „XIII Učkarski samanj”
Description: Dobro došli!
Source: Pismohrana PP Učka

Pedesetak malih obiteljskih gospodarstava s Učke, Ćićarije iiz okolice ponudilo je ove godine posetiteljima sajma različite ekološke i prirodne proizvode (mliječne i mesne proizvode, voće i povrće, maslinovo i brinjino ulje, vino, likere, ekološko pivo, prirodnu kozmetiku, proizvode od tekstila, tradicijske uporabne i ukrasne predmete, sadnice cvijeća i ukrasnog bilja i dr), a majstori obrade drveta, kamena i kovanja željeza pokazali su svoje umijeće, u čemu su se posjetitelji mogli i sami okušati. 

Autohtone životinje - krave, goveda boškarini, istarski tovari i ovce pramenke razdragale su sve posjetitelje, a osobito one najmlađe, koji su uz klauna Balonka i pomoćnika mu Morčića, imali prigodu vidjeti i lutkarsku predstavu na otvorenomu „Zvrkova 3 praščića” i predstavljanje lokalne biljke veprine kroz prikaz Leprinačka leprina”, a u radionici „Zasadi sjeme za bolje vrijeme!” naučiti o eko-sadnji. 

Uz lokalnu etnološku zbirku, za umjetnički ton događanja pobrinula se umjetnička udruga „Tinta 910”, koja je proglasila pobjednike svojeg umjetničkog natječaja „Učka mi se!” uz sopile. Zabavni program obilovao je lakim notama primorske zabavne glazbe, plesovima iz Središnje Istre s neizostavnim Balunom, a u završnici domaćim i inozemnim rock'n'rollom

POKROVITELJI: Primorsko-goranska županija, Istarska županija, Grad Opatija, Općina Matulji, Općina Kršan, Turistička zajednica Grada Opatije 

News
05.04.2019.
Nature Park Učka

Obilježen Svjetski dan voda 2019.

„Svjetskim danom voda“ proglašen je 22. ožujka, kada se na različite načine podiže svijest u javnosti i promiče održiva uporaba postojećih vodenih zaliha.

Park prirode Učka obilježio je s učenicima područne škole Veprinac „Svjetski dan voda“ utorak 26. ožujka 2019. godine na šetnici „Slap“ u Lovranskoj Dragi. Kroz zabavne radionice i igru djeca su se upoznala sa živim svijetom potočnog i okolnog staništa te spoznala načine na koje mogu pridonijeti očuvanju vodenoga bogatstva.

Svake se godine pažnja nastoji usmjeriti na određenu značajku vode, pa je sukladu tomu poticajna krilatica ove godine glasila – „Voda za sve!“. 

 

News
27.12.2018.
Nature Park Učka

Održana 10. Božićna bajka u Parku prirode Učka

Djed Božićnjak i njegova maštovita pratnja stigli su u četvrtak 13. prosinca 2018. godine s dalekog i hladnog sjevera na Učku.
Source: JU Park prirode Učka

Glazbenu dobrodošlicu priredila su mu djeca iz zborova glazbene škole „Mirković” iz Opatije, a pozdravili su ga ravnatelj Parka prirode Učka i predstavnici pokrovitelja. U svojem blagdanski urešenom domu na Učki, Djed Božićnjak je najprije primio djecu koja žive na Učki, najmlađe članove Športskog ribolovnog kluba „Zubatac” i djecu iz općine Lupoglav.

Od petka 14. prosinca do nedjelje 16. prosinca, Djed se susreo i sa svom drugom djecom koja su ga došla vidjeti iz Primorsko-goranske i Istarske županije kako bi mu izrazila svoje Božićne želje te ih je darivao zrncima šaljive mudrosti i šarenim bonbonima. Ugostiteljska ponuda prigodnih slastica i veselo raspoloženje upotpunili su obiteljski ugođaj u snijegom prekrivenom i blagdanski okićenom prijevoju Poklon. 

 

Organizator: JU Park prirode Učka sufinanciranim sredstvima proračuna Grada Opatije, Primorsko-goranske županije i Turističke zajednica Grada Opatije. 

News
27.12.2018.
Nature Park Učka

Obilježen Međunarodni dan planina

Dana 7. prosinca 2018. godine Park prirode Učka organizirao je obilježavanje Međunarodnog dana planina u prostorijama Prirodoslovnog muzeja u Rijeci
Source: JU Park prirode Učka

Planine su nas i ove godine, kao nepresušni izvor nadahnuća i zanimljivih znanstvenih spoznaja, oduševile bogatstvom svojega biljnoga svijeta. Na prigodnoj radionici sudjelovali su učenici iz područnih škola u Lupoglavu i Veprincu, koji su se pobliže upoznali s aromatičnim biljem koje raste na Učki i Ćićariji. Budući da rasprostranjenost biljnih vrsta ovisi o nadmorskoj visini, na različitim visinskim dijelovima Učke i Ćićarije rastu različite aromatične biljke. U uvodnom dijelu radionice učenici su se upoznali s nazivima i izgledom biljaka i njihovim temeljnim značajkama, nakon čega su pristupili samostalnom prepoznavanju pojedinih primjeraka aromatičnih biljaka koje su smještali u uložnice s njihovim hrvatskim i latinskim nazivom koje su bile postavljene na posebnom plakatu. Na kraju ove poučne i zabavne radionice učenici su se zasladili uvarkom od primorskog vrijeska, koji je bio jedna od predstavljenih aromatičnih biljaka. Na završetku događanja, svi su se sudionici preselili u maleni botanički vrt smješten ispred zgrade muzeja kako bi prepoznate biljke vidjeli i uživo. 

Planine su lijepe, planine su važne, čuvajmo ih! laugh

Announcements
12.12.2018.
Nature Park Učka

Božićna bajka u Parku prirode Učka - najava

Djed Božićnjak će i ove godine u svojemu zimskomu domu na Učki razveseliti djecu i darivati ih slatkišima.
Description: Božićna bajka u Parku prirode Učka
Source: JU Park prirode Učka

Tradicionalno zimsko događanje za djecu ‚‚Božićna bajka u Parku prirode Učka‛‛ održat će se od 14. do 16. prosinca 2018. godine na prijevoju Poklon u organizaciji Javne ustanove Park prirode Učka. Djed Božićnjak će tako i ove godine u svom ukrašenom domu na Učki četiri dana primati i slatkišima darivati djecu koja žive na Učki i u obližnjim mjestima, kao i svu drugu djecu koja će ga posjetiti kako bi mu izrazila svoje želje. Zabavni će program uključiti kreativnu radionicu izrade Božićnih čestitki i prirodoslovnu radionicu, a pravi obiteljski blagdanski ugođaj upotpunit će prigodna ugostiteljska ponuda. Ulaz slobodan.

 

Petak 14. prosinca 16:00-19:00 h: Susret s Djedom Božićnjakom, Radionica izrade Božićnih čestitki 

Subota 15. prosinca 13:00 - 19:00 h: Susret s Djedom Božićnjakom, Radionica izrade Božićnih čestitki, Prirodoslovna radionica 15:30-17:45 h 

Nedjelja 16. prosinca 13:00-19:00 h: Susret s Djedom Božićnjakom, Radionica izrade Božićnih čestitki, Prirodoslovna radionica 15:00-17:15 h 

 

Dođi i ti, na Poklonu te čekamo svi! smiley

 

 

Organizator: JU Park prirode Učka

Pokrovitelji: Grad Opatija, Turistička zajednica grada Opatije, Primorsko-goranska županija

News
22.10.2018.
Nature Park Učka

Ornitološki kamp Učka 2018.

Udruga BIOM je u suradnji s Parkom prirode Učka kroz projekt Učka 360° do 4. listopada na području bare Rovozna održala ornitološki kamp, koji je bio otvoren za sve ljubitelje ptica.
Source: Pismohrana JU PP Učka

Na kampu se pratilo jesenske seldbene putove ptica, i posjetitelje podučilo o različitim vrstama ptica, njihovim staništima te o drugim biljnim i životinjskim vrstama koje obitavaju u našem parku. Biolozi su ptice prstenovali ptice, odredili im vrstu, dob i spol te ih neozlijeđene odmah pustili na slobodu. Uz logorsku vatru i veseli ptičji pjev, prepuni dojmova radujemo se idućem kampu, u ljeto 2019. godine! 

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost JU PP Učka. 

 

 

 

 

 

News
24.09.2018.
Nature Park Učka

Završen XII Učkarski sajam

Tisuće posjetitelja pohrlilo je u nedjelju 2. rujna na Učkin prjevoj Poklon na tradicijsko događanje „XII Učkarski samanj”.
Description: Izvor: Pismohrana JU PP Učka
Source: Pismohrana JU PP Učka

Četrdesetak malih gospodarstvenika s Učke, Ćićarije i iz njihove okolice ponudilo je posetiteljima raznovrsne ekološke i prirodne proizvode.  Od mesnih i mliječnih proizvoda s obližnjih pašnjaka do ekološkog meda, maslinovoga ulja, vina, likera i ekološkog piva, do maštovitih slastica, prirodne kozmetike, odjeće, obuće te sadnica cvijeća i ukrasnoga bilja, ponuđeni su proizvodi udovoljili svakom okusu i ukusu.

Poznavateji starih zanata – obrade drveta, kamena, kovanja željeza, pokazalo je umijeće u kojemu su se posjetitelji mogli i sami okušati. Pažnju su plijenili boškarin, krave, istarski tovari i ovce pramenke koji se u današnje vrijeme rijetko mogu sresti na Učkinim padinama, lijepe uspomene pobudila je i lijepa etnološka zbirka lovranskoga kraja.

Sadržajan dječji program uključio je vrlo posjećenu predstavu suvremen „Ježeve kućice”, kao i likovnu radionicu s oslikavanjem lica, radionicu učenja glagoljice, ekološku radionicu o proizvodnji komposta te klauna Balonka i pomoćnika mu Morčića za poticanje djece na sudjelovanje u programu.

Stručnim predavanjem o proizvodnji vina nastojalo se ohrabriti slušatelje na uzgoj domaćih sorti vinove loze i proizvodnju domaćih vrsta vina. Zabavni program oraspoložio je nazočne šarenim narodnim nošnjamai iz Središnje Istre i tradicisjkim plesovima s neizostavnim balunom, Trio Asi su nas podsjetili na uspješnice primorske zabavne glazbe, umjetnička udruga Tinta 910 proglasila je pobjednike natječaja „Učka mi se!” uz sopile, a završnicu su u posebnom stilu odradili Mali Gustafi.

Pokrovitelji; Primorsko-goranska županija, Istarska županija, Grad Opatija, Općina Matulji, Općina Kršan, TZ Grada Opatije 

Podupiratelji: Općina Lovran, BINA Istra, Vatrogasna zajednica Liburnije, Festival Opatija,  Komunalac Opatija, Magrad, PD Opatija,  PD Knezgrad, Novi list, Glas Istre, Kanal Ri, Pomorski radio Bakar, Radio Labin, Radio Istra, HRT Radio Rijeka, HRT Radio Pula

News
27.08.2018.
Nature Park Učka

XII UČKARSKI SAJAM - Najava

NEDJELJA 2. RUJNA 2018. 10:00 - 20:00 h, PRIJEVOJ POKLON (VELA UČKA) Zadovoljstvo nam je pozvati Vas da nam se pridružite u nedjelju 2. rujna na Učkinom prijevoju Poklon gdje ćete se moći upznati s bogatom prirodnom i kulturnom baštinom Učke, Ćićarije i njihove bliže okolice kroz ponudu raznovrsnih prirodnih i ekoloških proizvoda s okolnih gospodarstava, domaće hrane i pića, prikaz tradicijskih zanata i izvornih pasmina domaćih životinja, sadržajan dječji program s predstavom i radionicama na otvorenom te predavanjem s degustacijom iz područja vinarstva. Sadržajan kulturno-zabavni program uključit će tradicijske istarske plesove, primorsku zabavnu glazbu, završnicu umjetničkog natječaja „Učka mi se!” i, za kraj, nastup popularnog sastava Edi Maružin i Banditi (Mali Gustafi).
Author: JU PP Učka

 

IZLOŽBENO - PRODAJNI DIO

10:00 h – 20:00 h

Voće i povrće, mesni i mliječni proizvodi, maslinovo i brinjevo ulje

Vino, rakije, likeri, med, ljekovito bilje, zbirka gljiva

Prirodna kozmetika, proizvodi od lavande

Sadnice cvijeća, ukrasnoga grmlja,voća i povrća

Rukotvorine, knjige i tradicijska glazbala

Tor s boškarinom, ovcom pramenkom i istarskim tovarom

Stari zanati – obrada kamena i drva, kovanje željeza, lončarenje na kolu

Etnološka zbirka Lovranšćine

Domaća hrana, piće i slastice

 

MALA ŠUMSKA SCENA

12:30 h - 17:00 h 

„Tehnologija proizvodnje vina” - predavanje s degustacijom, Patricia Rumac, enolog

„Ježeva kućica” - suvremena predstava za djecu, Zabavni park Zvrk

„Učkin živi svijet” - likovna radionica s oslikavanjem lica, Zabavni park Zvrk

 „Učimo pismo Frankopana” - povijesna radionica, Petar Miletić, mag.hist. et .croat.

„Tko se boji kompostiranja još?” - ekološka radionica,za djecu i odrasle, Udruga Žmergo

 

KULTURNO - ZABAVNI PROGRAM

12:00 h - 30:00 h

Trio Asi – primorska zabavna glazba

PŠ Veprinac – srednjovjekovni ples „Konjićev skok”

Folklorno društvo Pazin – tradicijski plesovi

Udruga Tinta 910 – proglašenje pobjednika natječaja „Učka mi se!”

Vježba poslušnosti boškarina

Edi Maružin i Banditi (Mali Gustafi) – spoj rock glazbe, tradicisjkog istarskog melosa, bluesa i tex-mexa

Voditelj - Mario Lipovšek Battifiaca

PP Učka pridržava pravo izmjene programa

VIDIMO SE NA UČKI! smileyyes

 

DOLAZAK NA SAMANJ:

- PLANINARSKIM POHODOM: 

PD „Opatija” polazak u 9:00 h s parkirališta Riječkog ulaza u tunel Učka – dolazak na Poklon oko 12 h

PD „Knezgrad“ polazak u 10:15 h ispred Društvenog doma u Lignju - dolazak na Poklon oko 12 h


- BESPLATNIM AUTOBUSOM: 

Polazak iz Opatije (Slatina): 9:00, 9:30, 10:00, 10:30, 11:00, 11:30, 12:00, 12:30, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00,                                                      17:00, 18:00 h

Povratak s Poklona: 10:45, 11:15, 11:45, 12:15, 12:45, 13:15, 13:45, 14:45, 15:45, 16:45, 17:45, 18:15, 18:45,                                       19:15, 19:45,  20:15 h

- VOZILOM: 

    Na dan sajma starom cestom preko Učke prometuje se jednosmjerno – od Istre prema Rijeci.

    Dolazak iz Rijeke – tunel Učka, izlaz Vranja. starom cestom do Poklona. Povratak preko Veprinca.

    Dolazak iz Istre – starom cestom preko Učke do Poklona. Povratak preko Veprinca kroz tunel Učka.

    Posjetiteljima sajma će se uručit bon, kojim će na naplatnim kućicama platiti sniženi iznos tunelarine         od 10,00 kn za kategoriju vozila I i IA. Sponzoriranu cijenu tunelarine omogućuje BINA-Istra d.d. 

 

Pokrovitelji; Primorsko-goranska županija, Istarska županija, Grad Opatija, Općina Matulji, Općina Kršan, TZ Grada Opatije 

 

Raspored i pojedinosti o događanju možete vidjeti ovdje

News
28.03.2018.
Nature Park Učka

Obilježen Dan voda

Prigodom Svjetskoga dana voda, JU Park prirode Učka i članice Mreže škola Parka prirode Učka iz Veprinca i Lupoglava su 22. ožujka posvetile slavljenici – VODI.
Author: Pismohrana JU PP Učka
Source: Pismohrana JU PP Učka

U proteklih se 25 godina krajem ožujka diljem svijeta promiče važnost slatkih voda i održivo upravljanje ovim važnim resursom. Danas se na Poklonu kroz zabavne radionice, predavanja i igru moglo puno toga naučiti o kruženju vode u prirodi. Osnovnoškolci iz Veprinca i Lupoglava na kreativan su način promišljali kako se bolje brinuti o vodi i kako ju očuvati. Današnjeg ugodnog druženja na temu vode ne bi bilo bez velikodušne pomoći PD Opatija, koje nas je ugostilo u svojemu planinarskomu domu na Poklonu.

Pogledajte kako nam je zabavno bilo i ne zaboravite i Vi odgovornim ponašanjem prema vodi obilježiti njezin dan!

News
06.02.2018.
Nature Park Učka

Predstavljen Projekt Učka 360°

Javna ustanova Park prirode Učka, Udruga BIOM i Općina Kršan u Opatiji su 10. siječnja 2018. godine javnosti službeno predstavili Projekt Učka 360°.
Description: Igor Kreitmayer - pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike RH, Paula Počanić Vovk - stručna suradnica na projektu iz Udruge BIOM, Egon Vasilić - ravnatelj Parka prirode Učka, Roman Carić - zamjenik načelnika Općine Kršan.
Source: Pismohrana JU PP Učka

 

 

 

 

 

 

Cilj ovoga projekta, vrijednog gotovo 50 milijuna kuna, je unaprjeđenje sustava posjećivanja i edukacije u Parku prirode Učka u svrhu održive uporabe prirodne i kulturne baštine. U okviru projekta u iduće će se četiri godine na prijevoju Poklon (922 m) prenamijeniti zgrada bivšega peradarnika u suvremeni Centar za posjetitelje te će se izgraditi ili obnoviti još četiri dodatna objekta na Učki. Tri objekta postat će volontersko-informacijski centri: novi objekt za smještaj ornitološkog kampa koji se već više godina održava pokraj Učkine bare Rovozne; prenamijenjeni stari pastirski stan u mjestu Podmaj; djelomice uređeni prostor unutar tradicijske zgrade u mjestu Lovranska Draga, čije će se uređenje dovršiti; dok će četvrti objekt biti eko-muzej u prostoru nekadašnje škole u mjestu Šušnjevica na Učkinim obroncima. U ovim će se novoizgrađenim ili, pak, suvremeno prenamijenjenim prostorima učenicima, istraživačima, volonterima, turistima i drugim skupinama javnosti nuditi sadržajan program iz područja prirodne i kulturne baštine Hrvatskoga primorja i Istre u svrhu podizanja sveopće svijesti o posebnosti ovoga kraja i važnosti brige za okoliš.

Projekt je ostvaren u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” na poziv za dostavu projektnih projedloga „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode”.  Projekt je sufinancirao hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te partneri - Udruga BIOM i Općina Kršan, vlastitim sredstvima.

Napomena: "Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj."

Sadržaj objave isključiva je odogovornost JU PP Učka. 

News
23.12.2017.
Nature Park Učka

Obilježen Međunarodni dan planina

Međunarodni dan planina (11. prosinca) Park prirode Učka obilježio je u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka prigodnim programom za učenike iz "Mreže škola PP Učka".
Source: Pismohrana JU PP Učka

Program je održan u petak 8. prosinca 2017. godine uz sudjelovanje učenika 5. i 6. razreda iz područne škole u Lupoglavu te 1., 2.i 3. razreda iz područne škole u Veprincu s učiteljicama. 

Cilj događanja bio je skrenuti pažnju učenika na važnost zaštite planina. Učenici su u pratnji učiteljica imali priliku razgledati Muzej te sudjelovati u poučnom i zanimljivom programu, kojega su pripremile Marta Blažević iz Prirodoslovnog muzeja te Jelena Radman i Andree Stojaković iz PP Učka. Kroz prezentaciju o velikim zvijerima (vuku, medvjedu i risu) i puhu upoznali su se s načinom života i značajkama ovih životinja, nakon čega su uslijedile radionice u kojima su na zabavan način mogli provjeriti svoje znanje.

Vjerujemo da su se svi sudionici ovoga događanja na zanimljiv način zbližili s Učkom i Ćićarijom, u čijoj blizini žive, te da će brigu za njih spremno ugraditi u svoju svakodnevicu. 

 

News
18.11.2017.
Nature Park Učka

Božićna bajka u Parku prirode Učka

Zima je na Učki odškrinula svoja vrata i „Božićna bajka” hrli nam u susret. Rado Vas pozivamo da nam se u predbožićnom ugođaju i ovoga prosinca pridružite na Poklonu na susretu s Djedom Božićnjakom u ozračju blagdanske zabave uz slastice, vedrinu i smijeh.
Source: Pismohrana JU PP Učka

četvrtak 14. prosinca 2017. -16:00 h - službeno otvorenje - doček Djeda Božićnjaka uz dobrodošlicu dječjega zbora Glazbene škole Ino Mirković, susret s djecom koja žive na Učki, djecom iz općine Lupoglav i najmlađih članova ŠRD Zubatac, pozdrav dužnosnika Grada Opatije i PP Učka

petak 15. prosinca 2017. - 16:00-19:00 h - prijem sve djece kod Djeda Božićnjaka, radionica izrade Božićnih čestitki, dječje kino Zagreb filma, Božićno oslikavanja lica Zabavnog parka Zvrk (16:30-18:30 h) 

subota 16. prosinca 2017. - 13:00-19:00 h - prijem sve djece kod Djeda Božićnjaka, radionica izrade Božićnih čestitki, dječje kino Zagreb filma, zabava klauna Balonka i njegova pomagača Dvorske lude Zabavnog parka Zvrk (14:30-16:30 h)

nedjelja 17. prosinca 2017. - 13:00-19:00 h - prijem sve djece kod Djeda Božićnjaka, radionica izrade Božićnih čestitki, dječje kino Zagreb filma, plesna radionica Plesne radionice M (13:30-15:30 h), zabava s Hello Kitty i Winnie the Pooh maskotama Zabavnog parka Zvrk (16:00-18:00 h)

Dođi i ti, vidimo se svi!  smiley

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Organizator: JU Park prirode Učka sufinanciranim sredstvima proračuna Grada Opatije, Primorsko-goranske županije i Turističke zajednice grada Opatije

News
19.10.2017.
Nature Park Učka

Ornitološki kamp Učka 2017.

Ptičji prstenovački kamp udruge BIOM i ove je godine bio djelatan pokraj Učkine najveće bare, Rovozne. U razdoblju od 18. kolovoza do 5. listopada 2017. godine na Učkinim je južnim obroncima, pokraj mjesta Sv. Jelena, uz pomoć hrvatskih i inozemnih volontera izprstenovano više od 1800 jedinki iz čak 50 ptičjih vrsta. Prstenovanje se provodi radi izučavanja selidbenih putova koje ptice u jesen poduzimaju radi preseljenja u toplije, najčešće afričke, krajeve.
Description: Crvendać (Erithacus rubecula) u ptičarskoj mreži
Source: Pismohrana JU PP Učka

Pticama koje se na Rovoznu dolete napojiti, pri čemu se zapletu u fine niti ptičarske mreže, određuje se vrsta, spol, dob i pokazatelj masnoće, a na noge im se pričvrsti prsten, nakon čega ih se pušta na slobodu. Kao i ranijih godina, najbrojniji su bili crvendaći, ali je zamijećen povećani broj batokljuna. U mrežu su se uhvatile i vrste koje nisu tipične za Učku, poput cvrčića, tri vrste trstenjaka (inače žive u trski) i male muharice, koja rijetko dolazi u Hrvatsku jer prezimljuje u Indiji. Ove su ptice na Učku većinom zalutale jer su mlade, pa ne znaju kamo točno treba letjeti ili su ispitivale nove selidbene putove ili su ih jednostavno nepovoljni vremenski uvjeti prisilili ovdje se zaustaviti.

 

 

 

 

 

 

 

Tijekom boravka na kampu biolozi iz udruge BIOM održavali su i livadu uz baru Rovoznu kao zasebno vrijedno stanište te su uspješno proveli i „BirdID” tečaj, namijenjen onima koji se žele nastaviti baviti pticama. Osim ptica uhvaćenih u mrežu, motrili se i ptice koje Učku samo prelijeću poput grabežljivica: bjeloglavih supova, eja, surih orlova, orlova zmijara, sivih sokola i vjetruša. 

Bilo nam je lijepo, pa se radujemo novom druženju s kolegama i ptičicama na prstenovačkom kampu 2018!

News
18.09.2017.
Nature Park Učka

Završen XI Učkarski samanj

„XI Učkarski samanj“ održan je u nedjelju, 3. rujna 2017. godine u Parku prirode Učka.
Source: Pismohrana JU PP Učka

„XI Učkarski samanj“ - tradicijsko događanje u Parku prirode Učka, održan je u nedjelju, 3. rujna 2017. godine na prijevoju Poklȍn. Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, privukao je više tisuća posjetitelja, koji su imali prigodu nabaviti kvalitetne prirodne i ekološke proizvode izravno iz ruku proizvođača, razgledati  etnološku zbirku, vidjeti izvorna glazbala i stare zanate (kovanje željeza, obradu kamena, lončarstvo) te brojne druge zanimljivosti kao i neposredno se upoznati s izvornim pasminama domaćih životinja – govedom boškarinom, istarskim magarcem, ovcom pramenkom i kravama. 

Sadržajan zabavno-poučni program na otvorenom obuhvatio je kazališnu predstavu za djecu i radionicu o zaštiti prirode, predavanje o povijesti Učkara i Ćića, predavanje o domaćim sortama vinove loze s degustacijom i radionicu sirove biljne ishrane s degustacijom.  

Kulturno-zabavni program lakim su notama protkali klapa Mirakul, Trio Asi, Anelidi i Vesna Nežić-Ružić uz vodstvo Marija Lipovšeka, a za umjetnički su se dojam, uz zvuke dragih sopila, pobrinuli organizatotri umjetničkog natjecanja „Učka mi se!”. Sajam je tekođer obuhvatio i uspješno provedeni foto-natječaj. 

Posjetitelji su na sajam mogli stići besplatno, izvanrednom autobusnom linijom Opatija-Poklon, vlastitim vozilom uz sniženu cijenu tunelarine ili pješice, planinarskim pohodima iz Lignja ili Opatije. 

Bogata ugostiteljska ponuda domaćih jela i pića i opušteno ozračje pridonijeli su sveopćem uspjehu ovogodišnjeg tradicijskog događanja – „XI Učkarskoga samnja". 

 

News
27.08.2017.
Nature Park Učka

Nagradni natječaj XI Učkarski samanj

Želite li osvojiti i nagradu uz nadolazeći "XI Učkarski samanj"?
Description: Nagradni natječaj "XI Učkarski samanj"
Source: Pismohrana JU PP Učka

NAGRADNI NATJEČAJ "XI UČKARSKI SAMANJ"

Želite li osvojiti i nagradu uz nadolazeći "XI Učkarski samanj"?  

Sudjelovati je lako - na vlastitom Facebook profilu i/ili na osobnom otvorenom Instagram profilu kao javnu objavu objavite sliku ili video koje ste snimili za posjeta Parku prirode Učka s obveznim dodatkom oznake #11učkarskisamanj ili #XIučkarskisamanj te obveznom naznakom @park.prirode.ucka na Instagramu, a @parkprirodeucka na Facebooku.

PP Učka će odabrati 5 pet najkreativnijih dobitnika i nagraditi ih izletom "Dan s rangerom", vožnjom  e-biciklima, naprtnjačama, majicom, kapom, šalicom i drugim nagradama. Pravila i pojedinosti o natječaju na http://www.pp-ucka.hr/nagradni-natjecaj/.

Natječaj traje od subote 26. kolovoza do subote 2. rujna (24:00 h UTC+2) 2017. godine.

Poštaljite svoje slike, nagrade Vas čekaju!

Announcements
24.08.2017.
Nature Park Učka

XI UČKARSKI SAMANJ

XI UČKARSKI SAMANJ - POKLON - Nedjelja 3. rujna 2017., 10:00 h –20:00 h. Budite dragi gost na ovom tradicijskom izložbenom i prodajnom događanju na kojemu predstavljamo kulturnu i etnološku baštinu zaštićenog područja Park prirode Učka i njegove okolice, običaje starih Učkara i Ćića, tradicijske zanate i izvorne pasmine domaćih životinja. Upoznajte i nekoliko desetaka proizvođača voća, povrća i ekoloških proizvoda s obližnjih gospodarstava te uz obilnu ponudu domaće hrane i pića, maštovit dječji program i predavanja s degustacijom uživajte u veselom ozračju glazbe i smijeha. DOBRO NAM DOŠLI!
Source: JU PP Učka

KULTURNO-ZABAVNI PROGRAM

12:30 h – 19:00 h

Trio Asi, klapa Mirakul, dodjela nagrada natječaja „Učka mi se!“  uz sopile

Anelidi i Vesna Nežić-Ružić

PREDAVANJA I DJEČJI PROGRAM

12:00 h – 19:00 h

Predavanje „Kontraband preko Učke“  – Udruga „Spod Učke“  Šušnjevica

Dječja predstava „Ključarica“  – „Teatar Oz“

„Biljke i životinje učkarskoga kraja“  – dječja radionica ZP „Zvrk“

Predavanje „Primorski trsi i vina – nekad i danas“  s degustacijom – Agro-eno centar „Demetra“

Radionica „Sirova biljna ishrana“ s degustacijom – Udruga „Živa hrana“ Bale

IZLOŽBENO-PRODAJNI DIO

10:00 h – 20:00 h

Voće i povrće, prirodni i ekološki proizvodi izravno od proizvođača

Sadnice cvijeća, ukrasnoga grmlja, voća i povrća

Tor s izvornim pasminama životinja

Stari zanati – izrada glazbala, lončarstvo, bačvarstvo, obrada drva i kamena

Kulturna baština Lovranšćine

Bogata ponuda domaće hrane i pića

VODITELJ Mario Lipovšek Battifiaca

Ulaz slobodan 

 

 

 

 

 

 

DOLAZAK PLANINARSKIM POHODOM

Liganj - polazak u 10:15 h ispred JU „Park prirode Učka“, dolazak na Poklon oko podne (PD „Knezgrad“)

Opatija - polazak u 8:00 h nasuprot hotela „Admiral“, dolazak na Poklon oko podne (PD „Opatija”) 

 

 

 

 

 

 

 

DOLAZAK BESPLATNIM AUTOBUSOM

Polazak iz Opatije (Slatina):    9:00, 9:30, 10:00, 10:30, 11:00, 11:30, 12:00, 12:30, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00 h

Povratak s Poklona:  10:45, 11:15, 11:45, 12:15, 12:45, 13:15, 13:45, 14:45, 15:45, 16:45, 17:45,18:15, 18:45, 19:15, 19:45,  20:15 h 

 

DOLAZAK VOZILOM

Dolazak iz Rijeke – tunel Učka, izlaz Vranja. starom cestom do Poklona. Povratak preko Veprinca.

Dolazak iz Istre – starom cestom preko Učke do Poklona. Povratak preko Veprinca kroz tunel Učka.

 

Na dan sajma starom cestom preko Učke prometuje se jednosmjerno – od Istre prema Rijeci. Posjetiteljima sajma će se uručit bon, kojim će na naplatnim kućicama platiti tunelarinu u iznosu od 10,00 kn za kategoriju vozila I i IA. 

DOBRA ZABAVA ZAJAMČENA – ČEKAMO VAS! 

JU PP Učka pridržava pravo izmjene programa

Više informacija pogledajte ovdje. 

News
20.05.2017.
Nature Park Učka

Explore the Trail, Examine the Water

Water quality testing at the creek along the Lovranska Draga walking trail.
Source: Archive of the Učka Nature Park
News
19.05.2017.
Nature Park Učka

Po Učki vozi, sebe provozi

Obilježavanje „Tjedna parkova” u Parku prirode Učka.
Source: Pismohrana JU PP Učka

Prigodom obilježavanja „Tjedna parkova”, Park prirode Učka organizira u četvrtak 25. svibnja 2017. g. vožnju električnim biciklima s pratnjom od Poklona do Male Učke. Sudjelovanje se ne naplaćuje, početak je u 11:00 h kod info-kućice na Poklonu, a trajanje je oko dva sata. Molimo predbilježiti se na info@pp-ucka.hr jer je broj e-bicikala ograničen. Hvala.

Vidimo se na Učki!

News
19.05.2017.
Nature Park Učka

Na Učku kreni, sebe pokreni

Obilježavanje „Tjedna parkova” u Parku prirode Učka.
Source: Pismohrana JU PP Učka

Dobro nam došli!

News
01.09.2016.
Nature Park Učka

10th Učka's Fair

Staff members of the Učka Nature Park Public Institution are pleased to invite you to the 10th Učka's Fair event, which will be held at the mountain pass Poklon in Učka Nature Park on Sunday, 4 September 2016 from 10:00 till 20:00.
Description: 10th Učka's Fair

For the 10th consecutive year, Učka's Fair will combine a spectacular view of the entire Kvarner Bay with a diverse culture and entertainment program. Visitors will have the opportunity to enjoy tasty homemade food, demonstrations of old crafts and interesting workshops, and they will also have the opportunity to buy excellent and diverse traditional products of the region directly from the people who produce them.

We look forward to your arrival, and send our best regards!

News
18.07.2016.
Nature Park Učka

Opening of Stražica – Sapaćica Land Art Trail

On Saturday, 16 July 2016, Učka Nature Park organized a celebration on the occasion of the opening of Stražica – Sapaćica Land Art Trail. Despite rainy weather, the opening ceremony brought together approximately 40 hikers and nature enthusiasts who took a tour of the trail after the opening speech, guided by Boris Pecigoš, trail designer, and by Učka Nature Park staff.

The loop trail represents a mix of land art interventions and natural beauty of the southern areas of the mountain of Ćićarija, around the cliffs of Stražica and the pastures of Sapaćica. The trail is not demanding, so it is also suitable for parents with children, senior citizens and all other visitors eager to enjoy a pleasant and easy walk through nature. The guiding principle of the trail is to develop awareness on the importance of the link between man and nature. Regardless of the alienation and quick pace of the modern lifestyle, man is still a constituent part of nature. Therefore, as you walk the trail, make sure to breathe in the scents of the forest, hear its sounds, feel the moist soil on your fingers, and sense the mighty energy of nature around you. Do not forget to look for land art designs that will make you ponder and meditate. Take a pause in silence, feel the nature and link up with it as you watch artworks in the area.

Trail designer Boris Pecigoš graduated painting at the Ljubljana school Arthouse – College of Visual Arts. He is a member of the Croatian Association of Artists. In his art, Mr. Pecigoš is inspired by the power and beauty of nature; gentle, meditative music; deep and emotional poetry, and mystical zen spirituality. He is the founder and leader of the association Atelier Hayat, its activities based upon three interlinked areas – art, love for nature and personal development.

The trail is 6.5 kilometers long, and the estimated time needed for a tour of the trail is 3 hours. The trail has been prepared for visits with the help of a grant provided by the Adris Foundation, which recognized the quality and importance of this project. The opening of the Stražica – Sapaćica Land Art Trail is bound to contribute to awareness raising among visitors on the importance of nature conservation, while enriching the offer of the Učka Nature Park.

News
12.07.2016.
Nature Park Učka

Youth center opens in Lovranska Draga

A youth center – accommodation facility for young volunteers and researchers – has been officially opened in Učka Nature Park.
The opening ceremony for the new youth center took place in the idyllic setting of sweet chestnut forest of Lovranska Draga in Učka Nature Park, on 11 July 2016. This facility, intended for the accommodation of young volunteers and researchers, is a renovated traditional house with tornica, an add-on that served as fireplace. The facility was renovated in cooperation with Primorsko-goranska County and the Municipality of Lovran, and Učka Nature Park will use it for volunteer programs aimed at the conservation of natural and cultural heritage in the Park. A group of volunteers from Belgium and Portugal participated in the opening ceremony. These volunteers are currently engaged in a conservation program in the Park, organized by the association BIOM.
Announcements
13.05.2016.
Nature Park Učka

International Day for Biological Diversity

International Day for Biological Diversity to be marked at the Korita excursion site on Ćićarija, with workshops, lectures and socializing in nature!
Description: Korita and Brajkov vrh
Author: Učka Nature Park

On Sunday, 22 May 2016, marking the International Day for Biological Diversity, Učka Nature Park Public Institution will organize a program for visitors at the Korita excursion site on Ćićarija. The aim of the program packed with interesting lectures and workshops for children is to bring together hikers and nature enthusiasts.

The program includes a climb from the village of Brgudac to the Korita excursion site (45 minutes of hiking), a lecture entitled "Meet the History of Učka and Ćićarija", and various workshops for children on hydrogeology, mineralogy and topography.

The marking of this important day for nature protection will also include the association Our Children from Opatija; association Šarolija from Rijeka; Učka Nature Park School Network; mountaineering societies PD Glas Istre and PD Opatija, together with PD Opatija's Small Hiking School.

Given the fact that the site of Korita has been playing a major role in the life of the local community since ancient times, constantly capturing attention due to its landscape beauty and biodiversity, it represents an ideal place to celebrate important dates in nature protection and to learn about cultural and biological values of the protected area.

Announcements
12.04.2016.
Nature Park Učka

2nd Tour of Croatia in Učka Nature Park

Stage 4 of the cycling race Tour of Croatia will finish at Vojak, the highest peak of Učka Nature Park, this year as well!
Author: Tour of Croatia
Source: http://www.tourofcroatia.com/etape/etapa-4-crikvenica-ucka/4

Cycling race Tour of Croatia is one of the most important sport events taking place in Croatia this year, as confirmed by the interest of many renowned cycling teams and the media that will transmit images from Croatia to as many as six continents. With the Office of the President of the Republic of Croatia and the Government of the Republic of Croatia as official sponsors, Tour of Croatia is also supported by the Ministry of Tourism, Croatian National Tourist Board, Ministry of Environmental and Nature Protection, Parks of Croatia, City of Zagreb and many other cities and counties hosting either the start or the finish of any of this year's six race stages, or various sections of the race route.

The so-called Royal Stage takes place on April 22. It starts from Crikvenica and ends at Vojak, Učka Nature Park's highest peak, after 122 kilometers.

News
15.03.2016.
Nature Park Učka

Earth Day in Učka Nature Park

Earth Day is celebrated throughout our planet, and Croatia is no exception. The marking of Earth Day brings together a range of organizations, institutions and schools. Učka Nature Park Public Institution is also marking this important day for nature protection, having in mind the need to inform the public about the importance of environmental and nature protection. Earth Day is traditionally marked at the Korita excursion site on Ćićarija, with a dedicated program consisting of interesting lectures, children's workshops and programs that bring together hikers and nature enthusiasts.

This year, the Public Institution will mark Earth Day on Saturday, 23 April 2016. In addition to a hiking excursion to the site of Korita from the village of Brgudac, the program also includes a lecture entitled "Meet the History of Učka and Ćićarija", as well as various workshops for children on hydrogeology, mineralogy and topography.

The marking of this important day for nature protection will also include the association Our Children from Opatija; association Šarolija from Rijeka; Učka Nature Park School Network; mountaineering societies PD Glas Istre and PD Opatija, together with PD Opatija's Small Hiking School.

Given the fact that the site of Korita has been playing a major role in the life of the local community since ancient times, constantly capturing attention due to its landscape beauty and biodiversity, it represents an ideal place to celebrate Earth Day and to learn about cultural and biological values of the protected area.

News
19.02.2016.
Nature Park Učka

International Mountain Day marked in the Park

On the occasion of marking the International Mountain Day (held on 11 December), Učka Nature Park Public Institution and the Natural History Museum in Rijeka jointly organized a program for pupils from schools in Lupoglav and Veprinac, members of the School Network of Učka Nature Park, and for elementary school pupils from the settlement of Brod na Kupi.

The topic of this year's event – Stories from Mountains – was introduced to children by Željka Modrić Surina and Anita Hodak from the Natural History Museum in Rijeka, Andrea Stojaković and Marta Blažević, expert education advisers of the Učka Nature Park, and Rajna Pavlović, pedagogy student. By engaging in creative workshops and listening about mystical stories, pupils learned a lot about the fairies, witches and other mystical creatures of our mountains.

News
19.02.2016.
Nature Park Učka

Christmas festivities in Učka Nature Park

Parents, grandpas and grandmas, aunts and uncles brought their youngest family members to Učka on 10, 11, 12 and 13 December last year – all due to that grey, bearded grandpa from Finland!

In order for Santa Claus to feel at home on Učka, and in order for visitors to enjoy the Christmas wonderland in its entirety, the information center at Poklon was in full celebration mode, enabling kids to have fun as they meet Santa Claus.

Santa very carefully listened and remembered all their Christmas wishes, giving smiles and best wishes to everyone, and – of course – also giving sweets to the youngest and dearest visitors.

In order for children to enjoy their time in the Park as they wait for their turn to see Santa Claus, a Santa Claus Workshop was organized for them, teaching them how to make Christmas decorations and cards, and how to write letters with Christmas wishes. In addition, a small Christmas cinema was showing animated Christmas films.

Parents and children could also enjoy warm drinks, as well as fritters, pancakes, various cakes and homemade sausages, enabling them to enjoy the idyllic atmosphere of Christmas festivities in the Park.

After spending four days on the mountain of Učka, our Grandpa from Finland continued along his path, promising to return to us next year as well!

Nature Park Učka

About the Park Virtual walk Explore the Park Service information News