No events found for the selected date
News
18.09.2020.
Nature Park Vransko lake

Volonterska akcija! Pomozi obnoviti livadu

Volonterska akcija poravnavanja livade, u svrhu obnove vlažnog staništa, održat će se u sklopu proslave Dana Parka prirode Vransko jezero, 3. listopada 2020. godine s početkom u 9:00 sati.

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero u suradnji s Udrugom Biom započela je s projektom očuvanja vlažnih livada na Vranskom jezeru. Cilj projekta je obnoviti vlažnu livadu na Vranskom jezeru koja je ugrožena zarastanjem te zajednički izraditi plan za dugoročno upravljanje vlažnim livadama. Projekt financira EuroNatur, neprofitna zaklada utemeljena s ciljem zaštite europske prirodne baštine. Kroz projekt se provode aktivnosti košnje, ručnog uklanjanja nepoželjne vegetacije kojom vlažna livada zarasta, stvaranje zelene barijere presadnjom i poravnavanje grbavog i degradiranog terena te će se izraditi plan košnje i održavanja vlažnih livada Vranskog jezera.

 

Volonterska akcija poravnavanja livade održat će se u sklopu proslave Dana Parka prirode Vransko jezero. Okrjepa za volontere će biti osigurana te će volonteri biti nagrađeni ulaznicama u adrenalinski park koji se nalazi u neposrednoj blizini info centra Crkvine u Parku prirode Vransko jezero. Ponesite dovoljno vode te obuću s kojom možete raditi u blatu!

Zainteresirane volontere molimo da se prijave najkasnije do 1. listopada do 12 sati na email strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili telefon 023/383-181!

Više informacija o volonterskoj akciji možete pročitati na web stranici Parka, na sljedećem linku: http://www.pp-vransko-jezero.hr/hr/volonterska-akcija-pomozi-obnoviti-livadu/.

News
05.03.2020.
Nature Park Vransko lake

Trening prepoznavanja ptica

Za ljubitelje ptica i prirode organizira se treći po redu, ujedno i posljednji Trening prepoznavanja ptica, kao jedna od aktivnosti projekta Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi ga Udruga BIOM u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Vransko jezero. Prijave su otvorene do 10. ožujka, a broj mjesta je ograničen!

Trening uključuje najmanje 10 predavanja i 10 terenskih izlazaka na lokacijama s različitim tipovima staništa, koji će polaznicima omogućiti da nauče raspoznavati različite skupine ptica, kao i vrsta koje na našem području borave za vrijeme proljetne ili pak jesenske migracije. Tereni će se održavati radnim danima, u ranijim jutarnjim satima, dok će predavanja slijediti nakon pauze za ručak. Sve aktivnosti predviđene su u periodu od ožujka do listopada 2020. godine, sa stankom tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Polaznici su dužni sudjelovati na minimalno 5 terenskih izlazaka i 5 predavanja. Stečene vještine polaznici će moći unaprjeđivati kroz sustav za online prepoznavanje ptica na web stranici www.birdid.no, koja je dostupna i na hrvatskom jeziku.

Lokacije na kojima će se odvijati terenski dio edukacije biti će udaljene do 2 sata vožnje od Biograda na Moru. Polaznici će tako moći sudjelovati na terenima u okolici PP Vransko jezero, na Pagu, u Ninu te u okolici NP Krka. Raspored predavanja i izlazaka na teren ovisi o vremenskim prilikama te je stoga podložan promjenama. Prva tri modula odvijat će se u navedenim periodima:

24. – 26.03.

21. – 23.04.

12. – 13.05.

Posljednji dvodnevni modul odvijat će se tijekom prstenovačkog kampa na Vranskom jezeru u rujnu (datumi će biti objavljeni naknadno).

Prijaviti se mogu punoljetne osobe sa završenom srednjom školom. Sudjelovanje u programu je besplatno, no od polaznika se očekuje da samostalno pokriju troškove hrane i puta na izletima, u iznosu od otprilike 80,00 HRK po terenskom danu. Napominjemo da će troškovi značajno varirati ovisno o lokaciji terena. Polaznici će na korištenje dobiti dalekozore i durbine te vodiče za vizualnu identifikaciju ptica.

Usvajanje novih vještina i nadasve zanimljivi tereni u dobrom društvu su zagarantirani!

Mole se zainteresirani da do 10. ožujka 2020. u 23:59 ispune online prijavu na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/i4sFvHVo27iXcG2H8

 

Broj polaznika je ograničen (10) pa zainteresiranima preporučamo da ne odgađaju prijavu.

Za sva pitanja i dodatne informacije možete se obratiti na sljedeće e-mail adrese:

Iva Šoštarić – iva.sostaric@biom.hr 

Stručna služba Javne ustanova Park prirode Vransko jezero – strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr

 

 

News
05.03.2020.
Nature Park Vransko lake

Volonter po prirodi – otvorene prijave za volonterski program suhozidar/ka!

Ukoliko si spreman/na strpljivo i predano svoje vrijeme uložiti u savladavanje umijeća tradicijske gradnje, koje je proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom RH, prijavi se za volonterski program Parka prirode Vransko jezero - Suhozidar/ka! Prijave su otvorene do 20. ožujka.
Description: Suhozid

Volonterski program će se održati u razdoblju od 30. ožujka – 4. travnja 2020. na prostoru Modrava, nekada najvećeg maslinika istočne jadranske obale, u okolici lučice Prosika. Volonteri će raditi na obnovi pješačkih puteva omeđenih suhozidima.  Smještaj je osiguran i besplatan – u blizini same lokacije obnove suhozida. Obavezno je sudjelovanje u cijelom trajanju programa, a prijave su moguće najkasnije do 20. ožujka 2020. ispunjavanjem formulara ovdje.

Više informacija o volonterskom programu možete pročitati na web stranici Parka prirode Vransko jezero.

News
24.01.2020.
Nature Park Vransko lake

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica

Djelatnice stručne službe Javne ustanove Park prirode Vransko jezero su i ove godine sudjelovale na međunarodnom prebrojavanju zimujućih populacija ptica. Prebrojano je više od 45500 ptica!
Description: Zimsko prebrojavanje ptica

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica (International Waterbird Census, IWC) međunarodna je inicijativa svjetske organizacije za zaštitu močvarnih područjaWetlands International, koja ima za cilj bolje razumijevanje ugroženosti vrsta i staništa kroz monitoring brojnosti ptica na vodenim površinama. U zimsko prebrojavanje uključeno je više od 140 zemalja i više tisuća volontera diljem svijeta.

Djelatnice stručne službe Javne ustanove Park prirode Vransko jezero su i ove godine sudjelovale na međunarodnom prebrojavanju zimujućih populacija ptica. Prebrojano je više od 45500 ptica na području Parka prirode što govori o iznimnoj važnosti Vranskog jezera za zimujuće populacije ptica u Hrvatskoj. Među pticama vodaricama trenutno na jezeru dominiraju liske, različite vrste pataka -glavata, kržulja, zviždara te mali i veliki vranci.

Zimsko prebrojavanje se radi tijekom siječnja jer je najhladniji mjesec u godini i smatra se da su do tada sve ptice vodarice na zimovalištima i da još nisu započele s proljetnom seobom.

Ptice vodarice su sve ugroženija skupina ptica, prvenstveno zbog ugroženosti močvarnih staništa. Siječanjskim prebrojavanjem nastoji se zabilježiti reprezentativni dio populacije svake vrste, a uspoređivanjem brojnosti iz prethodnih godina procjenjuje se status populacija i planira zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa.

Nacionalni i regionalni koordinatori se brinu o provedbi zimskog prebrojavanja te o rezultatima (broju sudionika i prebrojanih ptica) izvještavaju europske koordinatore. Organizatori IWC u Hrvatskoj su Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode i Udruga Biom.

 

News
02.10.2019.
Nature Park Vransko lake

Proslavite s nama 20. rođendan Parka, Europski dan promatranja ptica i Svjetski dan ptica selica!

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero će kroz mjesec listopad organizirati niz aktivnosti za posjetitelje i za lokalne osnovne škole kako bi proslavila jubilarni 20. rođendan Parka (4. listopada), a ujedno i obilježila Europski dan promatranja ptica (5. i 6. listopada) te Svjetski dan ptica selica (12. listopada).

Tim povodom, u nedjelju, 6. listopada, svim posjetiteljima biti će omogućen besplatan ulaz u Park te besplatno korištenje adrenalinskog parka od 14:00 – 18:00 sati. U jutarnjem i popodnevnom terminu biti će organiziran obilazak drvene poučne staze u Ornitološkom rezervatu uz stručno vodstvo i promatranje ptica dalekozorima i durbinom. Na taj način posjetitelji će imati priliku upoznati prirodne vrijednosti parka, a oni avanturističkog duha mogu okušati svoju spretnost na elementima adrenalinskog parka koji se nalazi nadomak info centra Crkvine u šumi pinija.

Istoga dana, 6. listopada, Javna ustanova obilježit će dan Parka zajedno s BBK Pakoštane koji organizira 5. rođendansku biciklijadu tako da će  svi sudionici posjetiti i Ornitološki rezervat te će se imati priliku priključiti promatranju ptica, a za one spremne za još malo avanture bit će otvoren adrenalinski park.

Na info centru Crkvine u Ornitološkom rezervatu posjetitelji mogu unajmiti dalekozor i električne bicikle, a od ostalih lokacija u Parku nezaobilazni su vidikovac Kamenjak odakle se pruža najljepši pogled na cijelo jezero, more, bogati arhipelag i lučica Prosika gdje se može aktivno provesti vikend u Parku te unajmiti kajak i bicikl.

Od aktivnosti koje će Javna ustanova provoditi kroz listopad u suradnji s lokalnim školama je izrada kućica za ptice, a za niže razrede osnovnih škola održat će se mala škola prstenovanja te promatranje ptica na drvenoj poučnoj stazi.

Također, povodom dana Parka, u sklopu EuroNatur projekta i u suradnji s udrugom Biom, za četvrte razrede lokalnih osnovnih škola, održat će se edukacija o travnjacima na području poplavnih livada u Ornitološkom rezervatu.

Na sam dan Parka, 4. listopada, svi djelatnici Parka prirode provest će aktivno i bojat će drvenu poučnu stazu u Ornitološkom rezervatu.

Obilazak drvene poučne staze uz stručno vodstvo započet će kod info centra Crkvine, u nedjelju 06. listopada u dva termina, prvi s početkom u 10:00, a drugi s početkom u 16:00 sati. Trajanje programa je od 45 minuta do 1 sat. Zbog ograničenog broja sudionika molimo zainteresirane da svoj dolazak potvrde najkasnije do petka, 04. listopada do 12:00 sati na e-mail: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili broj telefona 023/383 181.

News
24.09.2019.
Nature Park Vransko lake

Sinergija izlagača, konopaša i folklornih skupina na vidikovcu Kamenjak

Zadnje dane ljeta ispratili smo šestim po redu Sajmom lokalnih proizvoda Parka prirode Vransko jezero "Luka i igara". Do sada najbogatiji program privukao je veliki broj stranih i domaćih posjetitelja koji su na vidikovcu Kamenjak imali priliku uživati u dvodnevnoj manifestaciji.

Prošlog vikenda, 21. i 22. rujna, održan je Sajam lokalnih proizvoda Parka prirode Vransko jezero i okolice. Dvodnevna manfiestacija bila je začinja odličnim nastupom mješovite klape "Mirakul" iz Vrpolja i KUD-ova "Sv. Ante" iz Draga, "Vinac" iz Stankovaca te "Vukšić" iz Vukšića. Entuzijastični članovi Zavičajnog kluba "Janko Mitrović" iz Zelengrada pridružili su nam se po prvi puta i u odličnoj atmosferi prezentirali posjetiteljima kompletan proces pripreme prisnaca. U iščekivanju mirisnog komada ove autohtone delicije, posjetitelji su imali priliku naučiti sve korake pripreme prisnaca - od miješenja tijesta, pripreme nadjeva i punjenja kora do pečenja ispod peke, kako bi se i sami mogli okušati u pripremi i sačuvati običaje ravnokotarskog i bukovičkog kraja.

Tradicijske igre koje su vodili članovi ZK "Janko Mitrović" izazvale su puno oduševljenja i smijeha. Posjetitelji su se rado priključili alki u karijoli, dok su u potezanju konopa sudjelovali krupni momci iz Udruge Konopaši Škabrnja, Udruge Ispaćeni iz Stankovaca i Udruge Konopaši Pridraga. Jedinstvenoj atmosferi sajma uvelike je pridonio i kutak za pletenje rešti luka, gdje su posjetitelji mogli naučiti plesti luk i sami isplesti svoju reštu.

Okosnica sajma su, kao i svake godine do sad, bili naši vrijedni izlagači. Njih gotovo 40, među kojima su 3 obrta, 2 domaće radinosti, 2 udruge i više od 30 obiteljsko - poljoprivrednih gospodarstava iz šire okolice Parka koji su izložili bogatu paletu svojih proizvoda. Na sajmu se tako, osim luka, moglo naći graha, slanutka, grožđa, sušenih smokava, smokvenjaka, valjušaka od smokava, meda i oraha, zatim bajama, sira, nagrađivanog maslinovog ulja, meda, likera, vrhunskog vina, mirisnih macerata, sapuna, ljekovitih krema, eteričnih ulja, unikatnog nakita od maslinovog drva, suvenira, ručno rađenog posuđa od keramike i još mnogo toga.

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero bi se ovim putem željela zahvaliti svim izlagačima i sudionicima ovogodišnjeg sajma Luka i igara!

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

News
16.09.2019.
Nature Park Vransko lake

Pridružite nam se na Sajmu ”Luka i igara” na vidikovcu Kamenjak!

Sajam će se održati u subotu i nedjelju, 21. i 22. rujna 2019. od 15 sati u jedinstvenom ambijentu vidikovca Kamenjak.

Sajam će se održati u subotu i nedjelju, 21. i 22. rujna 2019., od 15 sati u jedinstvenom ambijentu vidikovca Kamenjak.

Ove godine program će biti dodatno obogaćen tradicijskim igrama u organizaciji Zavičajnog kluba “Janko Mitrović” iz Zelengrada, a tradicionalne plesove, pjesme i običaje predstavit će nam KUD “Sv. Ante” iz Draga, KUD “Vinac” iz Stankovaca i KUD “Vukšić” iz Vukšića.

Veliki broj izlagača ponudit će svoje lokalne poljoprivredne proizvode, a osim degustacije prisnaca, moći ćemo vidjeti na koji način se priprema i peče ovaj autohtoni specijaliteta Bukovice i Ravnih kotara. Uživanje u platama domaćih proizvoda osigurat će nam konoba Kamenjak. Za sve posjetitelje osiguran je prijevoz autobusom od podnožja do vrha brda Kamenjak. Ulaz na vidikovac Kamenjak je slobodan od 14h.

U subotu, 21. rujna, zabavljat će nas popularna mješovita klapa “Mirakul” iz Vrpolja!

Detaljan program možete pogledati na sljedećem LINK-u.

News
22.07.2019.
Nature Park Vransko lake

Adventure Park Vransko Lake

Experience the adventure and test your skills while walking on wooden mushrooms, hanging bridges, nets and trying out rock climbing, slackline and zipline.

 

The Adventure Park is located near the info centre Crkvine in the pine forest surrounded by a magnificent landscape and the biggest natural lake in Croatia.

 

WORKING HOURS

until September 8, 2019
Monday – Friday: 14:00 – 19:00 h

from September 9 – September 30, 2019
Saturday – Sunday: 14:00 – 19:00 h

 

 

Birthday parties at the Adventure Park!

 

The Adventure Park at Vransko lake offers a perfect blend of activities and natural sights for an unforgettable birthday celebration!

Birthday Package:

• duration: 3 hours (up to 2-hour usage of the trails in the Adventure park + cake time and socializing)

usage of adventure trails (course 1 and/or 2) is dependant on the height of children

• free use of protective gloves

• usage of the wooden table on site

cake, food, drinks and accessories are not included (you can bring your own cake and food or  order a pizza; make sure to bring your glasses, plates etc.)

• it is necessary to have at least 10 children in order to book a birthday celebration,

• the package includes 10 children + birthday celebrant free of charge

• an additional fee is 50,00 HRK per child

• it is necessary to book at least a week in advance!

Reservation and information is available at: +385 (0) 97 7485 490 or +385 (0) 23 383 181.

http://www.pp-vransko-jezero.hr/hr/adrenalinski-park/

News
15.03.2019.
Nature Park Vransko lake

I ove godine volontiraj u prirodi – postani suhozidar/ka!

Zainteresirani? Prijave za ovaj program u 2019. godini su otvorene do 22. 3. 2019. ili do popunjavanja mjesta!

Uključite se u obnovu suhozida najvećeg maslinika Dalmacije u Parku prirode Vransko jezero. Naučite tradicionalno znanje, savladajte tehniku i izgradite kulturnu i biološku raznolikost Modravskih maslinika.

Što radi Suhozidar/ka?

– obnavlja suhozide – građevine od prirodnog kamena koje se izrađuju bez korištenja morta ili veziva,
– krči i čisti vegetaciju koja je obrasla suhozide,
– istražuje i georeferencira postojeće suhozidne strukture (bilježi koordinate i fotografira suhozide),
– informira javnost (posjetitelje Parka) o aktivnostima obnove,
– doprinosi očuvanju kulturne baštine Parka

Zainteresirani?

Prijave za ovaj program u 2019. godini su otvorene do 22. 3. 2019. ili do popunjavanja mjesta!

Više informacija o volonterskom programu pogledajte na sljedećoj stranici.

News
15.03.2019.
Nature Park Vransko lake

U sklopu projekta ''Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero'' potpisan ugovor za Uređenje info centra Biograd na Moru

U petak, 08. ožujka 2019. godine u 10:30 sati u gradskoj vijećnici Grada Biograda na Moru održalo se službeno potpisivanje ugovora partnera Grada Biograda na Moru s odabranim izvođačem radova. Uređenje info centra Biograd na Moru predstavlja ulaganje u prezentacijsko obrazovnu infrastrukturu.

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero u tijeku je s provedbom projekta “Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero” u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“.

Ukupna vrijednost Projekta iznosi 29.851.461,04 kuna, od čega su ukupni prihvatljivi troškovi 22.310.046,54 kuna. Za bespovratno sufinanciranje odobrena su sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u najvišem intenzitetu potpore od 85% ukupnih prihvatljivih troškova u iznosu od 18.963.539,55 kn. Važnost projekta prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 10% odobrenog sufinanciranja Fondu prihvatljivih troškova u iznosu 1.622.570,57 kn.

Razdoblje provedbe je od početka obavljanja aktivnosti projekta, odnosno od 26. ožujka 2014. godine, do završetka obavljanja predmetnih aktivnosti odnosno do 31. prosinca 2021. godine. Partneri na projektu su Grad Biograd na Moru, Udruga BIOM i Udruga LAG Laura.

Jedna od aktivnosti u sklopu projekta je Uređenje info centra Biograd na Moru koju provodi partner na projektu Grad Biograd na Moru. U petak, 08. ožujka 2019. godine u 10:30 sati u gradskoj vijećnici Grada Biograda na Moru održalo se službeno potpisivanje ugovora partnera Grada Biograda na Moru s odabranim izvođačem radova PRIMAT-RD d.o.o., Hrvatski Leskovac čija je ponuda u postupku javne nabave ocijenjena kao ekonomski najpovoljnija. Ugovorila se Rekonstrukcija i opremanje postojećeg objekta te uređenje okoliša u ukupnoj vrijednosti 3.485.767,38 kuna s PDV-om.

Uređenje info centra Biograd na Moru predstavlja ulaganje u prezentacijsko obrazovnu infrastrukturu. Na postojećem i izgrađenom zemljištu rekonstruirat će se postojeći objekt i prenamijeniti u info centar sa prezentacijskom salom gdje će se održavati edukativne radionice te će ujedno i biti izložbeni prostor gdje će se izložiti fotografije kojima će se prikazati bogatstvo prirodne i kulturne baštine Parka prirode Vransko jezero te važnost njihove zaštite.

Sve aktivnosti koje se provode projektom međusobno su povezane, predstavljaju preduvjet/nadogradnju jedna drugoj, a ostvarenjem pojedinačnih rezultata (nadogradnja prezentacijsko obrazovnih kapaciteta, povezivanje nezavisnih atrakcija u integralnu posjetiteljsku cjelinu, obogaćivanje turističke ponude Parka, bolje praćenje posjetitelja, promicanje održivog razvoja i zaštite okoliša te informiranje i edukacija posjetitelja, lokalnog stanovništva i zaposlenika) kumulativno se ostvaruje postavljeni cilj i svrha Projekta.

Svrha odnosno specifični cilj Projekta je povećanje privlačnosti i edukativnih sadržaja te uspostava boljeg upravljanja posjetiteljima u Parku prirode Vransko jezero, čime se daje izravan doprinos ostvarenju općeg cilja projekta - održivom korištenju odredišta prirodne baštine i održivom društveno gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Za više informacija o projektu:

voditelj projekta Danijel Katičin, 023/383-181, e-mail: revita@pp-vransko-jezero.hr.

 

News
25.02.2019.
Nature Park Vransko lake

Pridružite se Treningu prepoznavanja ptica

Oduvijek vas je zanimalo raspoznavanje pernatih bića koja dolijeću u vaš vrt, obližnji park ili se pak javljaju iz sigurnosti gustog sklopa vegetacije? Volite boraviti u prirodi i želite naučiti raspoznavati vrste koje obitavaju ili povremeno posjećuju važna staništa za ptice na području Zadarske županije? Imamo idealnu priliku za vas!

U sklopu projekta Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, udruga Biom u suradnji s Parkom prirode Vransko jezero u 2019. organizira još jedan Trening prepoznavanja ptica! Kroz terenski program i predavanja polaznici će moći naučiti prepoznavati vrste ptica vizualno i auditivno. Polaznici će stečene vještine unaprjeđivati kroz sustav za online prepoznavanje ptica na web stranici www.birdid.no koja je dostupna i na hrvatskom jeziku.

Edukacija na terenu će se odvijati radnim danima, od izlaska sunca nadalje i to u periodu od travnja do listopada 2019., uz stanku tijekom srpnja i kolovoza. Održat će se najmanje 10 terenskih izlazaka na lokacijama s različitim tipovima staništa i 10 predavanja, koja će se odvijati u popodnevnim ili večernjim satima nakon pojedinog terenskog izlaska, a na kojima će biti govora o identifikaciji i ekologiji zahtjevnijih vrsta. Polaznici su dužni sudjelovati na minimalno 5 terenskih izlazaka i 5 predavanja. Lokacije na kojima će se odvijati terenski dio edukacije će biti udaljene do 2 sata vožnje od Biograda na Moru. Prošlogodišnji polaznici su prisustvovali terenima u okolici Parka prirode Vransko jezero, na Pagu, u Ninu te u okolici NP Krka. Ovogodišnji termini obilazaka terena, kao i lokacije koje će polaznici posjetiti, će biti najavljeni naknadno. Termini su podložni promjenama ovisno o vremenskim prilikama. 

Prijaviti se mogu sve punoljetne osobe sa završenom srednjom školom. Sudjelovanje u programu je besplatno, no od polaznika se očekuje samostalno pokrivanje troškova hrane i puta na izletima, u iznosu od otprilike 80,00 HRK po terenskom danu. Navedeni iznos je prosječna vrijednost, a troškovi će značajno varirati ovisno o lokaciji terena.

Usvajanje novih vještina i nadasve zanimljivi tereni u dobrom društvu su zagarantirani!

Mole se zainteresirani da do 20. ožujka 2019. u 23:59 ispune online prijavu na sljedećem linku: 

https://goo.gl/forms/oTwYixj0a2IZQ8VY2

Broj polaznika je ograničen (10) pa zainteresiranima preporučamo da ne odgađaju prijavu.

Za sva pitanja i dodatne informacije možete se obratiti na sljedeće e-mail adrese:

Biljana Ječmenica – biljana.jecmenica@biom.hr

Boleslaw Slocinski – boleslaw.slocinski@biom.hr  

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero – strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr

 

News
02.01.2019.
Nature Park Vransko lake

Obavijest o tijeku aktivnosti u sklopu projekta ''Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero''

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero u tijeku je s provedbom projekta “Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero” u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“. Projekt će se provoditi do kraja 2021., a projektni partneri su Grad Biograd na Moru, Udruga Biom i LAG Laura.

U siječnju, u okviru projekta je zaposleno četvero djelatnika na radnim mjestima: stručni suradnik-edukator, stručni suradnik za projektne aktivnosti, stručni suradnik za promidžbu i prezentaciju i računovodstveni referent – financijski knjigovođa.

U veljači je potpisan ugovor za usluge pripreme i provedbe postupaka javne nabave za projekt s odvjetnikom Dominikom Nizićem.

U ožujku je proveden postupak jednostavne nabave za Biološka istraživanja koja su preduvjet za zahvat izgradnje lučice Crkvine u Parku i predstavljaju doprinos očuvanju prirodne baštine zaštićenog područja. Odabrani su sljedeći ponuditelji po grupama: I. Praćenje promjena pridnenih zajednica makroskopskih beskralježnjaka – Geonatura d.o.o., II. Praćenje stanja ihtiofaune – Biota j.d.o.o., Grupa III. lstraživanje sustava vrsta algi porodice Characeae – Hrvatsko botaničko društvo. Istraživanja će se provoditi do kraja 2021. godine.

Kako bi se osigurala vidljivost projekta, u travnju su nabavljene informacijske ploče i naljepnice.  Upotpunjen je sadržaj za posjetitelje nabavom opreme kroz travanj i svibanj. Nabavljeno je 5 MTB bicikala, 1 dječja sjedalica za bicikl, 11 kaciga za bicikle, 7 kajaka s pripadajućom opremom od kojih su 2 ribička te oprema za promatranje ptica: 13 dalekozora i durbin s pripadajućom opremom. Novu opremu posjetitelji mogu unajmiti na info centrima Crkvine i Prosika.

 

U suradnji s Udrugom BIOM, partnerom na projektu, ove godine su provedeni treninzi promatranja ptica s ciljem edukacije zaposlenika Parka i zainteresiranih pojedinaca za vodiče za promatranje ptica. Osim navedenog, Udruga BIOM provodi monitoring ptica na području Parka u svrhu utvrđivanja utjecaja turizma na njihove populacije, razradit će i proširiti postojeće programe za promatranje ptica i izraditi vodič kroz biološku raznolikost.  Aktivnosti su planirane do kraja 2021. godine.

U lipnju je donesena odluka o odabiru za predmet javne nabave Stručni nadzor gradnje, projektantski i geodetski nadzor, upravljanje projektom gradnje po grupama: I. Stručni građevinski nadzor za lučicu Crkvine, II. Stručni građevinski nadzor na edukacijsko poučnoj stazi uređenoj tehnologijom "in situ" cementne stabilizacije makadamskog puta, III. Stručni nadzor građenja na drvenoj poučnoj stazi, IV. Projektantski nadzor na drvenoj poučnoj stazi, V. Geodetski projekt i geodetski nadzor na drvenoj poučnoj stazi, VI. Ovlašteni inženjer-upravljanje projektom gradnje. Za grupu I, II, III, IV i V odabrana je Zajednica ponuditelja: H5 d.o.o., DOKO DOM d.o.o., P.I.N. d.o.o. i USUS FRUCTUS GEO d.o.o., a za grupu VI odabran je ponuditelj Alcina d.o.o.

U lučici Crkvine u tijeku su radovi na I. fazi uređenja lučice koja obuhvaća izvedbu fiksnog pristupnog gata s pripadajućom manjom zaobalnom (pristupnom) površinom te  postavljanje pontonskog pristana zajedno s pristupnim mostićem, koji bi služio za prihvat novog izletničkog plovila na električni pogon. Radovi su započeli 16. kolovoza. Za izvođača radova odabran je g.o. Krešo Gabrić čija je ponuda u postupku javne nabave ocijenjena kao ekonomski najpovoljnija. Vrijednost nabave iznosi 1.830.044,38 kn (s PDV-om).

Za radove produljenja drvene poučne staze u ornitološkom rezervatu u duljini od 130 m i uređenje makadamskih staza u duljini od 13 km za izvođača radova odabrana je tvrtka Centrogradnja d.o.o. čija je ponuda u postupku javne nabave ocijenjena kao ekonomski najpovoljnija. Ukupna vrijednost nabave iznosi 7.142.441,56 kn (s PDV-om).

U tijeku je potpisivanje ugovora za nabavu električnog vlaka i solarnog čamca za prijevoz posjetitelja, električnih bicikla i amfibije čija je ukupna vrijednost nabave 3.271.962,50 kn (s PDV-om).

Kroz projekt je planirana i izrada niza promotivnih materijala, turističko-planinarski zemljovid i atlas krajobraza za što je prikupljanje ponuda u tijeku. Provodi se i postupak javne nabave za postavljanje adrenalinskog parka.

Uređenje info centra u Biogradu na Moru je aktivnost koju provodi Grad Biograd na Moru, kao partner na projektu, za što se trenutno provodi postupak javne nabave.

Rezultat provedenih aktivnosti (nadogradnja prezentacijsko obrazovnih kapaciteta, povezivanje nezavisnih atrakcija u integralnu posjetiteljsku cjelinu, obogaćivanje turističke ponude Parka, bolje praćenje posjetitelja, promicanje održivog razvoja i zaštite okoliša te informiranje i edukacija posjetitelja, lokalnog stanovništva i zaposlenika) dovest će do povećanja privlačnosti i edukativnih sadržaja te uspostave boljeg upravljanja posjetiteljima u Parku što je i svrha Projekta.  

 

Za više informacija o projektu:
voditelj projekta Danijel Katičin, 023/383-181, e-mail: revita@pp-vransko-jezero.hr

 

 

News
19.10.2018.
Nature Park Vransko lake

Mala škola prstenovanja

U sklopu projekta "Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero", koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Udruga BIOM je u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Vransko jezero, u kolovozu, rujnu i listopadu 2018. godine (29.08. - 07.09. i 13.10. - 28.10.) organizirala Školu prstenovanja. Škola prstenovanja održana je u terminima prstenovačkog kampa koji se u Ornitološkom rezervatu Parka provodi svake jeseni od 2001. godine naovamo. Posljednjih nekoliko godina organizator kampa je Ornitološko društvo "Brgljez kamenjar".
Škola prstenovanja se nadovezuje na prethodno odrađenu aktivnost - BirdID Trening prepoznavanja ptica, u koji su bili uključeni djelatnici Parka. Glavni ciljevi provedbe obje aktivnosti su jačanje ljudskih kapaciteta PP Vransko jezero za turizam promatranja ptica te mogućnost aktivnog sudjelovanja na prstenovačkim kampovima. Za vrijeme trajanja Škole, polaznici su mogli u praksi primijeniti tehniku prstenovanja, naučiti samostalno podizati mreže, uzimati osnovne mjere te vizualno identificirati ptice. Osim djelatnica i djelatnika PP Vransko jezero, Školi je prisustvovala i predstavnica Inspekcije zaštite prirode te pojedini zaljubljenici u prirodu i ptice.

U drugoj polovici listopada, povodom obilježavanja Svjetskog dana ptica selica, u posjet prstenovačkom kampu su, došle i manje grupe osnovnoškolske te vrtićke djece koja su imala priliku čuti zašto te vidjeti kako se prstenuju ptice u sklopu praćenja njihove jesenske migracije. Prstenovački kamp posjetilo je ukupno oko stotinjak djece, a to su bili učenici šestih razreda Osnovne škole Sv. Filip i Jakov, učenici područne škole Raštane Gornje (Osnovna škola Biograd na Moru) te djeca iz dječjeg vrtića Sunce u Zadru. Cilj posjete postaji je podizanje svijesti najmlađih o važnosti zaštite ptica, njihovih selidbenih ruta te staništa koja im pružaju mjesta za odmor, zimovanje i gniježđenje.

 

News
05.10.2018.
Nature Park Vransko lake

Obilježavanje Dana Parka, Europskog dana promatranja ptica i Svjetskog dana ptica selica

Povodom obilježavanja Dana Parka prirode Vransko jezero (04. listopada), Europskog dana promatranja ptica (06. i 07. listopada) i Svjetskog dana ptica selica (13. listopada), Javna ustanova Park prirode Vransko jezero će u listopadu organizirati niz aktivnosti s ciljem popularizacije promatranja ptica te podizanja svijesti o važnosti zaštite ptica i njihovih staništa.

 Javna ustanova Park prirode Vransko jezero otvara vrata svim zaljubljenicima u prirodu te u nedjelju, 07. listopada 2018. godine posjetiteljima osigurava besplatan ulaz u Park. Istoga dana organizira se i obilazak drvene poučne staze uz stručno vodstvo na lokaciji Crkvine u jutarnjem i popodnevnom terminu. Posjetitelji će tom prilikom promatrati ptice durbinom i dalekozorima te čuti nešto više o prirodnoj baštini Parka. Osim šetnje i promatranja ptica na Crkvinama, posjetitelji su dobrodošli posjetiti info centar Kamenjak te prošetati stazom koja vodi do obližnjeg vidikovca, uživati u pogledu na jezero u njegovoj čitavoj dužini i bogati arhipelag koji se pruža prema horizontu. Posjetitelji nakon šetnje mogu predahnuti na terasi kušaonice Kamenjak, koja osim pića nudi plate suhomesnatih delicija, sira i maslinovog ulja. Istoga dana posjetitelji mogu obići i lučicu Prosika gdje se mogu unajmiti bicikli i kajaci te na aktivan način uživati u prirodnim ljepotama, ali i tragovima suhozidne gradnje koju čuva jugozapadni dio Parka.

U periodu od 15. do 19. listopada, na području Ornitološkog rezervata održati će se i Mala škola prstenovanja za manje grupe djece osnovnoškolske dobi, koja će imati priliku čuti te izbliza vidjeti kako i zašto se prstenuju ptice u sklopu ovogodišnjeg praćenja njihove jesenske migracije.

 

Announcements
09.07.2018.
Nature Park Vransko lake

Garlic & Games!

This year is the fifth time the Public Institution organizes "Garlic and games". The fair will be held within the borders of Vransko jezero Nature Park, at the location of Viewpoint Kamenjak, on the days of July 21st and July 22nd 2018, from 18:00 to 22:00 o'clock.You are all welcome!

Join us at a unique fair of products made by local family farms from the surroundings of Vransko jezero!

This year is the fifth time the Public Institution organizes "Garlic and games". The fair will be held within the borders of Vransko jezero Nature Park, at the location of Viewpoint Kamenjak, on the days of July 21st and July 22nd 2018, from 18:00 to 22:00 o'clock.

Apart from the great offer of home-grown and home-made products such as garlic and legumes, cheeses, wines, liqueurs, olive oil and Prisnac - the famous autochthonous speciality of Bukovica and Ravni kotari cuisine, you can enjoy music and have a wonderful view of the lake and the archipelago!

Please find more information HERE.

We look forward to meeting you!

Sincerely yours,
Public Institution Vransko jezero

Announcements
26.02.2018.
Nature Park Vransko lake

Prijavite se za trening prepoznavanja ptica!

Raspoznajete li ptice? Ili glasanje nekih vrsta ptica? Ako je vaš odgovor ne, a željeli biste naučiti kako ih raspoznavati, postoji način stjecanja iskustva!

U sklopu projekta Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, udruga Biom u suradnji s Parkom prirode Vransko jezero u 2018. organizira Trening prepoznavanja ptica! Kroz terenski program i predavanja polaznici će moći naučiti prepoznavati lokalne vrste ptica vizualno i auditivno te steći osnovna znanja o ornitološkim metodama istraživanja. Polaznici će stečene vještine unaprjeđivati kroz sustav za online trening prepoznavanja ptica na web stranici www.birdid.no koja je dostupna i na hrvatskom jeziku.

Po završetku treninga polaznici će dobiti mogućnost online polaganja službenog ispita za identifikaciju hrvatskih vrsta ptica te dobivanja službenog certifikata Sveučilišta Nord.

Većina edukacije će se odvijati na terenskim izletima tijekom radnog tjedna, u periodu od travnja do listopada 2018. uz stanku tijekom srpnja i većine kolovoza. Održat će se najmanje 10 terenskih izlazaka na lokacijama s različitim staništima, udaljenim do 2 sata vožnje od Biograda na Moru. Neki od terenskih izlazaka će biti višednevni (npr. trodnevni boravak na Pagu). Termini će biti najavljeni naknadno te će biti podložni promjenama ovisno o vremenskim prilikama. Polaznici su dužni sudjelovati na minimalno 5 terenskih izlazaka.

Također, održat će se oko 10 predavanja radnim danima u večernjim satima, tijekom kojih će se govoriti o identifikaciji i ekologiji zahtjevnijih vrsta te će se vježbati za službeni ispit. Predavanja će se održavati u Biogradu na Moru, a dolazak nije obavezan.

Prijaviti se mogu sve punoljetne osobe sa završenom srednjom školom. Sudjelovanje u programu je besplatno, no od polaznika se očekuje samostalno pokrivanje troškova hrane i puta na izletima, u iznosu od otprilike 80,00 HRK po terenskom danu. Navedeni iznos je prosječna vrijednost, a troškovi će značajno varirati ovisno o lokaciji terena.

Mole se svi zainteresirani da do 20. ožujka 2018. u 23:59 h ispune online prijavu na sljedećem linku: 

https://goo.gl/forms/lZfqcXy64mGIKwAR2

Na trening se upisuje ograničen broj osoba (10 polaznika) pa zainteresiranima preporučamo da ne odgađaju prijavu i da ne zaborave navesti svoju motivaciju za sudjelovanje.

Za sva pitanja i dodatne informacije:

Sven Kapelj – sven.kapelj@biom.hr 

Iva Šoštarić – iva.sostaric@biom.hr  

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero – strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr

 

Announcements
22.02.2018.
Nature Park Vransko lake

Volonter po prirodi – otvorene prijave za volonterski program suhozidar/ka!

Otvorene su prijave za volonterski program Suhozidar/ka! Požuri i prijavi se, broj mjesta je ograničen. Prijave su otvorene do 20. ožujka 2018. ili do popunjavanja slobodnih mjesta.

Ukoliko si spreman/na strpljivo i predano svoje vrijeme uložiti u savladavanje umijeća tradicijske gradnje, koje je proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom RH, prijavi se za volonterski program Parka prirode Vransko jezero - Suhozidar/ka!

Volonterski program će se održati u razdoblju od 16. – 22. travnja 2018. na prostoru Modrava, nekada najvećeg maslinika istočne jadranske obale, u okolici lučice Prosika. Volonteri će raditi na obnovi pješačkih puteva omeđenih suhozidima.  Smještaj je osiguran i besplatan – u apartmanima u naselju Prosika. Obavezno je sudjelovanje u cijelom trajanju programa, a prijave su moguće najkasnije do 20. 3. 2018. ispunjavanjem formulara ovdje.

Park prirode VRANSKO JEZERO – Suhozidar/ka

Uključite se u obnovu suhozida najvećeg maslinika Dalmacije u Parku prirode Vransko jezero. Naučite tradicionalno znanje, savladajte tehniku i izgradite kulturnu i biološku raznolikost Modravskih maslinika.

Što radi Suhozidar/ka:

– obnavlja suhozide – građevine od prirodnog kamena koje se izrađuju bez korištenja morta ili veziva
– krči i čisti vegetaciju koja je obrasla suhozide
– istražuje i georeferencira postojeće suhozidne strukture (bilježi koordinate i fotografira suhozide)
– informira javnost (posjetitelje Parka) o aktivnostima obnove
– doprinosi očuvanju kulturne baštine Parka

Koliko je volontera potrebno: 7

Kada se može volontirati: u travnju (16. – 22.4.2018.)

Koje je radno vrijeme volontera: Optimalno 5 sati dnevno, ukupno 30 sati tjedno kroz 6 dana trajanja programa. Planirani raspored uključuje kraće pauze za odmor. Obavezno je sudjelovanje u cijelom trajanju programa.

Koje kvalitete volonter treba imati:

• spremnost na zahtjevan fizički rad i boravak na suncu (i u travnju sunce zna upeći)
• sposobnost za rad i nalaženje samostalne uloge u grupi
• strpljivost i predanost
• spremnost na cjelodnevni boravak na otvorenom i pješačenje
• čvrstu volju za učenjem i snažne ruke

Koje jezike volonter treba znati: Hrvatski ili engleski jezik. Volonteri iz stranih zemalja moraju znati engleski jezik kako bi se mogli sporazumijevati s djelatnicima u Parku i drugim volonterima.

Mogućnost volontiranja za osobe s invaliditetom: Volontersko radno mjesto nije prikladno za osobe s težim invaliditetom te s fizičkim i motoričkim poteškoćama.

Gdje volonteri rade: Volonteri će raditi na terenu prostora Modrava, nekada najvećeg maslinika istočne jadranske obale, a posebice na obnovi pješačkih puteva omeđenih suhozidom, na predjelu blizu lučice Prosika.

Smještaj: Smještaj je osiguran i besplatan – u apartmanima Zvonimir u naselju Prosika. Smještaj uključuje dva apartmana za tri, odnosno četiri osobe. Potrebno je dijeliti sobu. Izvor električne energije u apartmanima je iz solarnih kolektora, stoga nije moguće neograničeno korištenje svih električnih aparata (poput sušila za kosu). U apartmanu postoji jedna plinska grijalica u slučaju nižih temperatura.  U dvorištu apartmana dostupan je roštilj za pripremanje hrane.

Prehrana: Park će nabavljati i dostavljati namirnice koje volonteri pripremaju samostalno u kuhinji apartmana. Troškove nabavke namirnica snosi Park prirode.

Prijevoz: Lokalni prijevoz unutar Parka, prema potrebi, je osiguran – Park će sukladno prethodnom dogovoru osigurati prijevoz volontera od/do kolodvora te do obližnjeg dućana. Putne troškove dolaska i odlaska iz Parka volonteri snose sami.

Što volonteri mogu raditi kada ne volontiraju:

• istraživati Park prirode Vransko jezero – promatrati ptice, upoznati pješačke staze Parka te posjetiti atraktivni vidikovac “Kamenjak” s kojeg se pruža pogled na cijelo jezero i Jadransko more
• kupati se u Vranskom jezeru i Jadranskom moru udaljenom 1 km
• posjetiti obližnje otoke – Murter i Vrgadu
• na povratku ili odlasku posjetiti gradove Zadar, Biograd, Pirovac ili Šibenik

Zašto volontirati u našem Parku:

• kroz volontiranje ćete ovladati tradicijskim znanjem gradnje
• upoznati ćete mediteransku močvaru i njenu bioraznolikost
• osnažiti ćete tijelo i duh kroz aktivni rad u prirodi
• doprinijet ćete lokalnoj održivosti te jačanju lokalne zajednice
• uvjerit ćete se u moć timskog rada
• steći ćete samopouzdanje u vlastite mogućnosti

Zainteresirani?

Prijave za ovaj program u 2018. godini su otvorene do 20. 3. 2018. Prijavite se možete ispunjavanjem formulara ovdje. Ukoliko imate dodatnih pitanja, trebate više informacija ili pomoć u ispunjavanju formulara obratite nam se na telefon 023/383-181 ili email strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr

News
20.02.2018.
Nature Park Vransko lake

Močvara u malom

Povodom obilježavanja Svjetskog dana močvarnih staništa JU PP Vransko jezero je, u suradnji s učenicima šestih razred lokalnih osnovnih škola, organizirala edukativnu radionicu izrade maketa "Močvara u malom".

Povodom Svjetskog dana močvarnih staništa Javna ustanova Park prirode Vransko jezero je organizirala brojne aktivnosti s ciljem edukacije lokalnog stanovništva, ali i šire javnosti, o vrijednostima koje nam pružaju močvarna staništa. Mlađi školarci lokalnih škola sudjelovali su na „Maskenbalu ptica“, likovno-edukativnoj radionici. Ove godine se manifestacija održala 6. put za redom, a zamaskiralo se preko 200 učenika! 

Za starije školarce JU PP Vransko jezero je pripremila radionicu izrade makete/modela „Močvara u malom". Izradi maketa pridružilo se šezdesetak učenika šestih razreda OŠ Stankovci i OŠ Sveti Filip i Jakov. Prilikom izrade maketa djeca su, pod vodstvom svojih profesora likovne umjetnosti i biologije, koristila već korišteni materijali, kao što su folija i stiropor,  zatim glinu i plastelin za izradu figurica životinja te sušeni biljni materijal za izradu vegetacije. Edukatori JUPP Vransko jezero prijavljene škole posjetili su 15. i 16. veljače 2018. Nakon kratkog izlaganja o važnosti zaštite močvarnih staništa svi učenici su simboličnim promotivnim poklonima nagrađeni za svoj trud. Izrađeno je sveukupno 6 maketa, a kako su izgledale možete pogledati na našoj facebook stranici.

Suradnjom JU PP Vransko jezero i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, važnost očuvanja močvarnih staništa biti će prikazana na umjetnički način -  Land art izložbom koja će biti postavljena u Parku na proljeće.

News
05.02.2018.
Nature Park Vransko lake

Svjetski dan močvarnih staništa u PP Vransko jezero

Povodom obilježavanja Svjetskog dana močvarnih staništa Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizira brojne aktivnosti s ciljem edukacije lokalnog stanovništva, ali i šire javnosti, o vrijednostima koje nam pružaju močvarna staništa.

2. veljače je Svjetski dan močvarnih staništa. Ovogodišnji moto "Vlažna staništa za održivu budućnost urbanih područja“  je odabran kako bi se podigla svijest o načinima na koje močvarna staništa pogoduju kvaliteti života u urbanim sredinama. Urbana močvarna područja utječu na gradove na mnoge načine: smanjuju poplave, opskrbljuju vodom za piće, filtriraju otpadne vode te omogućavaju održavanje zelenih gradskih površina.

Povodom ovog važnog datuma u zaštiti prirode Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizira  brojne aktivnosti s ciljem edukacije lokalnog stanovništva, ali i šire javnosti, o vrijednostima koje nam pružaju močvarna staništa.

Mlađi školarci (1.-4. r) osnovnih i područnih škola Pakoštane, Drage, Vrana, Tkon, Stankovci, Vukšić i Sv. Filip i Jakov  kroz cijeli prošli tjedan su se maskirali u različite vrste ptica, poput čaplje dangube, brkate sjenice, vatroglavog kraljića ili sove močvarice. Povod da se maskiraju u najdražu ili pak najzanimljiviju pticu je „Maskenbal ptica“, likovno-edukativna radionica u organizaciji JU PP Vransko jezero. Ove godine se manifestacija održava po 6. put, a zamaskiralo se preko 200 učenika! Edukatori Parka posjetili su zamaskirane učenike a djeca su, uz natjecateljsku igru „Pogodi koja sam ptica!“ i predavanja, utvrdili  znanje o pticama i postali pravi mali ornitolozi. Učenici koji su pokazali najviše znanja i spretnosti nagrađeni su poklon paketima, ali nije nedostajalo ni utješnih nagrada za sve one koji su izradili maske.

Za starije školarce (5.-8. r) JU PP Vransko jezero je pripremila radionicu izrade makete/modela „Močvara u malom“. Izrada maketa predviđena je u sklopu nastave predmeta tehnička ili likovna kultura/biologija i/ili sat razrednika u periodu od 18. do 26. siječnja 2018. Prilikom izrade maketa koristit će se korišteni ili reciklirani materijali. Izrađene makete, učenici će predstaviti u razdoblju između 12.  i  16. veljače 2018. kada će edukatori Javne ustanove Park prirode Vransko jezero posjetiti škole, održati prezentaciju na temu močvarnih staništa te učenike prigodno nagraditi.

Važnost močvarnih staništa na umjetnički način imat ćemo priliku vidjeti na Land art izložbi koja će biti postavljena u Parku na proljeće.  JUPP Vransko jezero u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar organizira niz edukativnih i likovnih radionica na temu močvarnih staništa, a učenici i njihovi mentori će dojmove izraziti kroz svoje radove.

Vransko jezero je jedna od posljednjih mediteranskih močvara. Zadovoljavajući 6 od ukupno 9 kriterija, Vransko jezero se od 25. siječnja 2013. godine nalazi na Ramsarskoj listi svjetski važnih močvarnih staništa, kao najveće prirodno, boćato, stalno vodeno tijelo u Hrvatskoj, od iznimne važnosti za brojne ugrožene i u Europi rijetke vrste ptica.

Ramsarska konvencija je Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, koja je usvojena 02. veljače 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru te je ujedno najstariji međunarodni sporazum sklopljen isključivo radi zaštite jednih od najproduktivnijih, a time i najvrjednijih ekosustava na Zemlji: MOČVARA

Fotografije sa događanja možete pogledati na našoj facebook stranici.

News
13.12.2017.
Nature Park Vransko lake

9. Bilten Parka prirode Vransko jezero

Predstavljamo vam novi broj Biltena Parka prirode Vransko jezero, u kojem možete pronaći zanimljive informacije vezane uz rad Javne ustanove i događanja u Parku tijekom 2017. godine, uz sažeti prikaz planova i najava za narednu godinu. Vjerujemo da ćete čitajući bilten steći bolje razumijevanje potrebe zaštite prirode i očuvanja zajedničkog zaštićenog dobra te naći načina da se i sami uključite u neke od aktivnosti promicanja i zaštite Parka prirode Vransko jezero.
Bilten možete preuzeti na web stranicama Parka prirode Vransko jezero ili direktno na LINKU.
News
10.10.2017.
Nature Park Vransko lake

Na sjednici Vlade potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero je u četvrtak 5. listopada na sjednici Vlade Republike Hrvatske potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero" s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislavom Petricem. Potpisivanju je nazočio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Projekt se provodi unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“. Vrijednost ovog projekta je 22.310.046,54 kn + PDV, a za bespovratno sufinanciranje odobrena su sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u najvišem intenzitetu potpore od 85% ukupnih prihvatljivih troškova u iznosu od 18.963.539,55 kn. Važnost projekta prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 10% odobrenog sufinanciranja u iznosu 1.622.570,57 kn.

Partneri JU PP Vransko jezero na projektu su Grad Biograd n/M, LAG Laura i udruga Biom, a trajanje projekta predviđeno je do kraja 2021. Projektnim aktivnostima obuhvaćena su brojna ulaganja u infrastrukturu kako bi se postigla cjelovitost i bolja povezanost već postojeće posjetiteljske infrastrukture, kao i cijeli niz edukacija u svrhu razvoja kapaciteta djelatnika Ustanove, uz potrebna biološka istraživanja i monitoringe na područjima infrastrukturnih zahvata.

Neke od planiranih aktivnosti su uređenje lučice Crkvine, izgradnja produžetka drvene poučne staze u ornitološkom rezervatu, monitoring utjecaja turističkih aktivnosti na ornitofaunu, otvaranje infocentra u Biogradu, nabava električnog vlaka i solarne brodice za prijevoz posjetitelja, uređenje dijela biciklističkih staza ekoasfaltom, nabava opreme za posjetitelje (dalekozori, durbin, električni i MTB bicikli, kajaci), opremanje infocentara solarnim elektranama i dr.

News
10.10.2017.
Nature Park Vransko lake

Zabilježena 261. vrsta ptice u Parku prirode Vransko jezero

Emberiza pusilla ili mala strnadica je 261. vrsta ptice koja je zabilježena u Parku prirode Vransko jezero. Ovo je tek drugi nalaz spomenute vrste. Prvi put je zabilježena pred gotovo 23 godine i to na ušću rijeke Mirne u Istri.
Description: Emberiza pusilla ili mala strnadica
Author: Justo Lušić - Tino i Jerko Sisgoreo
Source: Ivica Lolić, Ornitološko društvo "Brgljez Kamenjar"

65. dan prstenovačkog kampa, u ornitološkom rezervatu Parka prirode Vransko jezero, pamtiti ćemo po iznimno rijetkoj ptici za ovo podneblje. Naime, voditelj smjene i glavni prstenovač, Justo Lušić - Tino i Jerko Sisgoreo, prstenovač pomoćnik, su u ponedjeljak, 02. listopada 2017., ulovili, determinirali i prstenovali jedinku vrste Emberiza pusilla ili malu strnadicu.

Riječ je o vrsti koja se razmnožava u tajgama na dalekom sjeveru i čiji se areal rasprostire od sjeveroistoka Skandinavije pa sve do krajnjeg istoka Azije. Za vrijeme selidbe može zaći i u zapadnu Europu gdje je uglavnom pronalazimo u priobalju.

Ovo je tek drugi put da je mala strnadica zabilježena u Hrvatskoj. Prvi put je zabilježena pred gotovo 23 godine, točnije 30. listopada 1994. godine i to na ušću rijeke Mirne u Istri. Ovakvi rijetki i iznimno vrijedni nalazi vesele ornitologe i ljubitelje ptica te daju poticaj za daljna istraživanja migratornih puteva, kao i životnih navika ptica.

Bez obzira na dosadašnje iskustvo prstenovača, svaki nalaz rijetke vrste mora dobiti potvrdu Komisije za rijetke vrste ptica. U Hrvatskoj Komisija djeluje pri Zavodu za ornitologiju HAZU. Međutim, organizator prstenovačkog kampa, Ivica Lolić iz Ornitološkog društva "Brgljez kamenjar" koji nam je ujedno i poslao fotografije, napominje kako je nedvojbeno da se radi o maloj strnadici. 

News
03.10.2017.
Nature Park Vransko lake

Učenici proslavili Dan Parka prirode Vransko jezero na maloj školi prstenovanja

Povodom proslave Dana Parka prirode Vransko jezero u utorak 3. listopada 2017., Vransko jezero je posjetilo šezdesetak učenika iz dvije osnovne škole koji su sudjelovali na Maloj školi prstenovanja.

Više od 30 učenika četvrtog razreda došlo je iz Zadra, iz Osnovne škole Bartul Kašić - područna škola Bokanjac, dok je tridesetak učenika šestih razreda došlo iz Osnovne škole Sveti Filip i Jakov. Učenici su obišli drvenu poučnu stazu na Crkvinama, promatračnicu kod glavnog kanala u Ornitološkom rezervatu gdje su pomoću durbina promatrali ptice te Ornitološku postaju gdje su sudjelovali na prstenovačkom kampu.

Dvojica prstenovača koji su trenutno na postaji radoznalim učenicima su pokazali mreže u koje se love ptice te čitav postupak prstenovanja: ptice se hvataju posebnim finim mrežama koje ne ozljeđuju ptice, određuje se vrsta, mjeri im se duljina krila, duljina repa, masa te im se na nogu stavlja lagani aluminijski prsten s jedinstvenom kombinacijom brojki i slova te oznakom naše zemlje. Ptice se nakon prstenovanja puštaju neozlijeđene na slobodu. Podaci o ulovljenim prstenovanim pticama mogu nam otkriti mnoge ptičje tajne: kuda i kojim smjerom putuju na zimovanje, a kuda na gniježđenje, koliko vremena im treba da stignu do cilja i koliko tjelesne mase putem izgube, pa čak i koliko dugo žive!

News
03.10.2017.
Nature Park Vransko lake

Više od 500 posjetitelja povodom Dana otvorenih vrata

Povodom proslave Dana Parka prirode Vransko jezero i obilježavanja Europskog dana promatranja ptica, u subotu 30. rujna 2017., uz slobodan ulaz u Park posjetitelji su imali priliku razgledati Ornitološki rezervat uz stručno vodstvo.

Odazvao se velik broj posjetitelja iz nekoliko europskih država, a bilo je i nekolicina američkih državljana. Park prirode je na tri info centra - Crkvine, Kamenjak i Prosika obišlo više od 500 posjetitelja! Najveći broj zainteresiranih zabilježio je info centar Crkvine u samom Ornitološkom rezervatu, a bio je i popriličan odaziv na termine u kojima smo nudili stručno vodstvo uz promatranje ptica durbinom i dalekozorima. Pedesetak ljubitelja prirode prošetalo je poučnom drvenom stazom u Ornitološkom rezervatu s početkom u 12:30h, dok se njih pedesetak na isto to odlučilo u malo kasnijem terminu, u 17h.

Fotogaleriju možete pogledat na facebook stranici Parka prirode Vransko jezero.

Announcements
26.09.2017.
Nature Park Vransko lake

Dan otvorenih vrata u Parku prirode Vransko jezero

Povodom proslave Dana Parka prirode Vransko jezero i obilježavanja Europskog dana promatranja ptica, Park prirode Vransko jezero otvara vrata svim ljubiteljima ptica i zainteresiranim posjetiteljima u subotu, 30. rujna 2017. godine. Pozivamo vas u Ornitološki rezervat na promatranje ptica uz stručno vodstvo. Sudjelovanje u programu kao i ulaz na sva tri info centra je besplatan za sve posjetitelje!

Povodom proslave Dana Parka u subotu, 30. rujna, otvaramo vrata svim zainteresiranim posjetiteljima. Uz slobodan ulaz u Park prirode,  možete sudjelovati u  poučnoj šetnji na drvenoj stazi u Ornitološkom rezervatu uz stručno vodstvo i promatranje ptica durbinom i dalekozorima.

Na info centru Kamenjak upijte svu ljepotu pogleda na najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, maslinike i suhozide te morsko plavetnilo prošarano brojnim otocima. Uz sve ljepote, po pristupačnim cijenama možete uživati u tradicionalnim proizvodima u kušaonici Kamenjak.

Na info centru Prosika, mjestu gdje se spaja slatko i slano, prošetajte poučnom stazom koja će Vas upoznati s ribljim svijetom Vranskog jezera te suhozidnom gradnjom u obliku vrša i bunja.

A na info centru Crkvine prepustite se čarima močvare i uživajte u ptičjem svijetu,  samostalno ili uz stručno vodstvo djelatnika Parka.

Program promatranja ptica uz stručno vodstvo u Parku prirode Vransko jezero održat će se u ovu subotu, 30. rujna 2017., na drvenoj poučnoj stazi na Crkvinama, u dva termina: s početkom u 12:30 i 17 h. Trajanje programa je od 45 minuta do sat vremena.

Molimo sve zainteresirane za program uz stručno vodstvo, da potvrde svoj dolazak najkasnije do petka, 29. rujna 2017., na email: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili broj telefona 023/383-181.

 

News
11.08.2017.
Nature Park Vransko lake

Prstenovački kamp: praćenje jesenske migracije ptica!

Prstenovački kamp na Vranskom jezeru jedan je od najstarijih ornitoloških kampova u Hrvatskoj. Utemeljilo ga je Hrvatsko ornitološko društvo te se u kontinuitetu održava od 2001. godine, iako se prstenovanje na ovom području povremeno provodi posljednjih četrdesetak godina. U suradnji s Javnom ustanovom Parka prirode Vransko jezero, kamp od 2015. godine organizira Ornitološko društvo "Brgljez kamenjar", na čelu s predsjednikom Društva, Ivicom Lolićem. Ovogodišnji kamp je počeo 01. kolovoza. U periodu od tri mjeseca na prstenovačkoj postaji će se izmjenjivati glavni prstenovači - voditelji smjena kojima će se povremeno pridružiti i ostali prstenovači, kako profesionalni tako i ornitolozi amateri.
Description: Mjerenje duljine krila juvenilne jedinke riđoglavog svračka (Lanius senator).
Author: Stručna služba JUPP Vransko jezero

Svake jeseni broj ptica na Vranskom jezeru se znatno poveća jer se stanaricama koje na jezeru obitavaju tijekom čitave godine pridružuju zimovalice, ali i ptice selice koje u jesen iz sjevernih područja, pred nadolazećom zimom i u potrazi za hranom, odlaze na jug. Za vrijeme nekoliko tisuća kilometara dugih selidbenih puteva, ptice se zaustavljaju na mjestima kao što je Vransko jezero kako bi tu predahnule, nahranile se i prikupile dovoljno energije za nastavak svog selidbenog puta. Podatke o preletničkim rutama ptica selica dobivamo iz prstenovačkih akcija na kojima se ptice hvataju u ornitološke mreže, odnosno mreže tankih niti, koje ptice u letu ne vide. Uhvaćene ptice prstenovači zatim oprezno vade iz džepova mreža i stavljaju u platnene vrećice u kojima ptice budu sve do trenutka kad im se na nogu stavi prsten, uzmu sve potrebne mjere (duljina krila, repa, kljuna, masa, ideks masnog tkiva...) i na posljetku puste na slobodu. Svaki prsten ima jedinstvene oznake, kombinacije slova koje predstavljaju zemlju iz koje prsten potječe i brojeva. Na taj način ponovni ulovi prstenovanih jedinki daju informaciju o tome kuda se pojedine vrste kreću na svom migracijskom putu.

JUPP Vransko jezero je ove godine od Zavoda za ornitologiju, koji djeluje u sklopu HAZU-a, zatražila smjernice pomoću kojih bi se prstenovanje u Parku u nadolazećim godinama standardiziralo, odnosno odvijalo prema zadanim protokolima kojima bi se ujednačio rad prstenovača. Na ovaj način prstenovanje bi se uskladilo s europskim prstenovačkim praksama, s ciljem osmišljavanja što boljeg dugogodišnjeg programa praćenja stanja preletničkih populacija i prikupljanja kvalitetnih, usporedivih podataka koji bi se mogli koristiti u svrhu pisanja znanstvenih i završnih radova. Ova godina bi se stoga smatrala "eksperimentalnom" i, kako iz Zavoda naglašavaju, nadamo se da će nam ovogodišnji rezultati dati bolji uvid u prednosti i nedostatke dosadašnjeg načina prstenovanja, ali i omogućiti da zajedničkim snagama definiramo dugoročni okvir rada koji je u skladu s načelima znanstvenog prstenovanja, unutar kojeg bi se zadovoljile potrebe zaštite prirode, edukacije, ali i motivacije prstenova.

Kada govorimo o prikupljanju podataka na području Parka prirode Vransko jezero općenito, moramo naglasiti da se radi o jednom od najvažnijih područja za ptice u Mediteranskom dijelu Europe i da su informacije o zabilježenim migratornim vrstama izuzetno vrijedne na nacionalnoj, ali i međunarodnoj razini.

News
10.08.2017.
Nature Park Vransko lake

Održan 4. Sajam lokalnih proizvoda "Luka i igara"

Jučer je u kasnijim popodnevnim i večernjim satima, na pitoresknom vidikovcu Kamenjak podno kojeg se pružaju Vransko jezero i bogati arhipelag, održan 4. Sajam lokalnih proizvoda "Luka i igara". Sajam je i ove godine okupio veliki broj domaćih izlagača koji su bogatom ponudom proizvoda zainteresirali i okupili nekoliko stotina posjetitelja.

Sajam je organiziran od strane Javne ustanove Parka prirode Vransko jezero s ciljem da se lokalno stanovništvo poveže s brojnim štovateljima domaćih proizvoda. U izlaganju je sudjelovalo preko 30 OPG-ova i udruga s područja Vrane, Pakoštana, Radašinovaca, Banjevaca, Stankovaca, Benkovca, Pirovca, Biograda, Posedarja i Tkona. Na sajmu su izložene nadaleko poznate rešte banjevačkog luka, ali i ostali poljoprivredni proizvodi kao što su mahunarke i svježe povrće, maslinovo ulje, vina i likeri, kozji sir, bademi, suhe smokve, smokvenjak te proizvodi kućnih radinosti i obrta - eterična ulja, macerati, biljne kugle, mirisni ukrasi, sapuni, kreme i mnogi drugi proizvodi.

Jedna od glavnih atrakcija sajma je priprema i pečenje prisnaca, autohtonog specijaliteta Bukovice i Ravnih kotara koja je pred kaminom okupila veliki broj znatiželjnika i  ljubitelja dobre "spize". Prisnaci su se s čežnjom iščekivali i uvijek se tražio komad više.  

Osim izlagača, zabavu su i ove godine osigurali KUD Vrana koji su uz izvorno pjevanje predstavili vransko kolo "biranje" i brzo kolo "kukulešće". Večer je začinio i izvrstan Škabelin band koji je uz ritmove soula, funka i rhytm & bluesa još jednom oživio jedinstveni tradicionalno uređen prostor najvišeg vrha okolice. Nedugo nakon sjajnih izvedbi, informator JUPP Vransko jezero, Aleksandar Puača iz Rijeke, je solo izvedbom zaokupio pažnju i izmamio osmijehe sveprisutnih ritmovima spacedrum-a, neobičnog instrumenta čarobnih melodija. 

Organizator za kraj želi istaknuti da je nadasve raznolika ponuda rezultat vrijednih ruku naših izlagača. Njima ovim putem želimo zahvaliti na sudjelovanju i istaknuti da s veseljem očekujemo izlaganja sljedeće godine, nadamo se u još brojnijem sastavu!        

Announcements
02.08.2017.
Nature Park Vransko lake

U nedjelju 6. kolovoza 2017. na vidikovcu Kamenjak Sajam "Luka i igara"

Na četvrtom po redu Sajmu lokalnih proizvoda Parka prirode Vransko jezero i okolice "Luka i igara", u organizaciji JU PP Vransko jezero, svoje proizvode predstavit će više od 30 izlagača, vrijednih OPG-ova i udruga s područja Vrane, Pakoštana, Radašinovaca, Banjevaca, Stankovaca, Benkovca, Pirovca, Biograda, Posedarja i Tkona.

Bogatoj ponudi domaćih poljoprivrednih proizvoda, od luka i kapule, mahunarki i svježeg povrća, maslinovog ulja, vina i likera, do kozjeg sira, bajama i suhih smokava, pridružit će se i proizvodi kućnih radinosti i obrta, poput prirodne kozmetike, eko platnenih torbi, ručno izrađenog nakita te drvenih suvenira. Po prvi puta na Sajmu će se predstaviti Udruga maslinara i uljara „Uljanica“ iz Pirovca, čiji članovi će posjetiteljima, uz ekstra djevičansko maslinovo ulje, ponuditi i konzervirane crne masline, suhe smokve i smokvenjak - kolač od suhih smokava.

Posjetitelji će imati priliku upoznati se s pripremom i pečenjem prisnaca, autohtonog specijaliteta Bukovice i Ravnih kotara, dok će KUD Vrana uz izvorno pjevanje predstaviti vransko kolo “biranje” i brzo kolo tzv. “kukulešće”.

Za dobru cjelokupnu atmosferu pobrinut će se odlična ekipa iz Škabelin banda, stoga uz ritmove soula, funka i rhytm&bluesa te čašu dobrog vina i domaću hranu, doživite jedan od najljepših zalazaka sunca u zadarskoj županiji te ponesite sa sobom najvrjedniji suvenir za dugu, zdravu zimu - reštu banjevačkog luka!

ULAZNICA: 15 kn

Lokalna zajednica i djeca do 18 g. imaju slobodan ulaz.

 

News
19.07.2017.
Nature Park Vransko lake

Luka i igara - sajam lokalnih proizvoda

Luka i igara - sajam lokalnih proizvoda Parka prirode Vransko jezero i okolice održat će se 6. kolovoza 2017. godine s početkom u 18 sati na vidikovcu Kamenjak, atraktivnoj turističkoj destinaciji odakle se pruža nezaboravan pogled na cijelo Vransko jezero, kopno, more te brojne otoke i otočiće.

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizira, četvrti po redu, sajam lokalnih proizvoda “Luka i igara”, s ciljem unaprjeđenja i boljeg povezivanja s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, promoviranja tradicijske kulturne baštine područja te promocije i plasiranja autohtonih proizvoda domaćim i stranim posjetiteljima.

Ove godine je planirano više izlagača koji će predstaviti svoju bogatu ponudu lokalnih poljoprivrednih proizvoda (luk, kapula, bajami, krumpir, slanutak, jari grah, bob, smokve, breskve, ovčji i kozji sir, panceta, brašno, vino, med, ulje, rakije, likeri, eterična ulja…). Posjetitelji će, osim degustacije prisnaca, imati priliku i vidjeti na koji način se priprema i peče ovaj autohtoni specijalitet Bukovice i Ravnih kotara. Uz prezentaciju i natjecanje u tradicijskoj vještini pletenja pletenica luka i kapule, KUD Vrana predstavit će tradicijske plesove i pjesme ovog kraja.

Za cjelokupnu dobru atmosferu, uz domaće vino i hranu te impresivan zalazak sunca, pobrinut će se band Škabelin.

ULAZNICA: 15 kn

Lokalna zajendica i djeca do 18 g. imaju slobodan ulaz.

Announcements
17.05.2017.
Nature Park Vransko lake

Igre bioraznolikosti u sklopu Tjedna parkova

U organizaciji Javne ustanove Park prirode Vransko jezero te u sklopu održavanja Tjedna parkova Republike Hrvatske (20.05. - 28.05.2017.) održati će se još jedne "Igre bioraznolikosti - Kakvo sam društvo prirodi?". Manifestacija će se odvijati u ponedjeljak, 29.05.2017. u lučici Prosika s početkom u 10:00 sati.
Description: Obilježavanje Tjedna parkova Republike Hrvatske u Parku prirode Vransko jezero (lučica Prosika).

Ovogodišnje teme Svjetskog dana biološke raznolikosti, Dana zaštite prirode u RH i Europskog dana parkova, a u sklopu aktivnosti vezanih za Tjedan parkova Republike Hrvatske  (20.05. – 28.05.2017.), vezane su za bioraznolikost i održivi turizam.         

Prilikom obilježavanja  Tjedna parkova Republike Hrvatske, Javna ustanova Park prirode Vransko jezero i ove godine organizira „Igre bioraznolikosti – Kakvo sam društvo prirodi?“

Bioraznolikost je ukupna raznolikost života na Zemlji, ukupna raznolikost staništa, populacija i gena. Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikog ekosustava u kojem svatko ima svoju ulogu. Mnoge vrste nisu još niti poznate, kao što nije poznata ni uloga mnogih poznatih vrsta. Stoga poremećaj bioraznolikosti može imati dalekosežne posljedice kako na same ekosustave, tako i na ljudske živote.

Manifestacija „Igre bioraznolikosti“ će se sastojati od interaktivnih edukativnih igara, poput Poplava na Vranskom jezeru, Pamtim parkove ili Čapljino gnijezdo, prilagođenih  učenicima višeg uzrasta (5.-8. razred), kao i onima nižeg uzrasta (1.-4. razred).  Sudionike očekuju nagrade na TOMBOLI, kao i osvježenje za vrijeme trajanja manifestacije, koja će se održati u ponedjeljak, 29. svibnja 2017., u lučici Prosika – u blizini istoimenog info centra, s početkom u 10.00 sati.

Zainteresirane za sudjelovanje molimo da se jave na e-mail: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili broj telefona 023/383-181 ili 091/2323-093, najkasnije do četvrtka 25.05.2017. Broj sudionioka je ograničen.

News
28.04.2017.
Nature Park Vransko lake

Promotivna cijena ulaznice u Park za posjetitelje Festivala cvijeća

Tijekom tri dana trajanja Festivala cvijeća u Sv. Filip i Jakovu potražite kupon na info punktu na ulazu u šator i ostvarite pravo na promotivnu cijenu ulaznice u Park prirode Vransko jezero! Cijena ulaznice za odrasle uz predočenje kupona na ulazu u Park je 15 kuna, a vrijedi za subotu 29. i nedjelju 30. travnja 2017.

Tradicionalna manifestacija Festival cvijeća, u organizaciji Turističke zajednice Sv. Filip i Jakov, počinje u četvrtak 27. travnja 2017. u Sv. Filip i Jakovu.

Manifestacija se odvija u centru Sv. Filip i Jakova, a okuplja veliki broj izlagača i proizvođača cvijeća te sudionika iz Hrvatske i inozemstva. Obogaćena je raznim sadržajima i etno prezentacijama starih običaja kako našeg kraja tako i iz raznih krajeva Hrvatske. Uz izložbeni dio manifestacija ima i scenski dio u koji su uključeni polaznici dječjih vrtića zadarske županije, učenici osnovnih škola, kulturno -umjetnička društva, dalmatinske klape i sastavi.

Tijekom tri dana trajanja festivala potražite kupon na info punktu na ulazu u šator i ostvarite pravo na promotivnu cijenu ulaznice u Park prirode Vransko jezero! Cijena ulaznice za odrasle uz predočenje kupona na ulazu u Park je 15 kuna, a vrijedi za subotu 29. i nedjelju 30. travnja 2017.

News
18.04.2017.
Nature Park Vransko lake

Zelena čistka u Parku!

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na sudjelovanje u akciji “Zelena čistka” koja će se na području Parka prirode Vransko jezero održati u subotu, 22. travnja 2017.

U sklopu globalnog pokreta Let’s do it! World Cleanup 2016 u Hrvatskoj se po šesti puta provodi akcija „Zelena čistka“ koja će 22. travnja 2017., okupiti volontere u zajedničkoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada. Svjetski pokret Let’s do it World je do sada okupio 113 zemalja i preko 16 milijuna volontera!

Divljim odlagalištima nazivamo neuređene prostore koji nisu predviđeni za odlaganje otpada, a formiraju ih najčešće neuki građani. Na područjima na kojima se nekontrolirano odlaže otpad i na kojima se isti duže zadržava može doći do onečišćenja tla, podzemnih i površinskih voda te mora, ali i požara koji su česta pojava. Većina divljih odlagališta otpada sadrži otpad iz domaćinstava, ali i velike količine građevinskog, čak i opasnog otpada.

Cilj je okupiti što veći broj lokalnog stanovništva i zajedničkim snagama očistiti veliko divlje odlagalište otpada kod Debelog briga u Dragama, na području Općine Pakoštane, i tako pokazati da nije sve što je daleko od očiju daleko i od srca. Ovim činom želimo podići ekološku svijest zajednice i ukazati da je briga za naš okoliš ujedno briga i za zdravlje i ljepšu budućnost nas i naše djece. Humanom akcijom pokažimo zato da nam je stalo do naše djece i prirode i vratimo stari sjaj Parku prirode Vransko jezero.

Prijave za sudjelovanje u akciji „Zelena čistka“ molimo izvršiti najkasnije do 21. travnja 2017. do 12 sati na e-mail: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili na broj telefona 023/383-181.

Lokalni koordinator zelene čistke je JU PP Vransko jezero. Sudjelovanje u akciji je na volonterskoj osnovi i na osobnu odgovornost svakog pojedinog volontera.

Okupljanje je na benzinskoj postaji Petrol u Pakoštanima ili direktno na lokaciji u Dragama, a mjesto dolaska molimo navesti u prijavi.

Za sve sudionike bit će osigurana okrjepa nakon završetka akcije.

Program akcije čišćenja:

08:45-09:15 – okupljanje kod Petrola u Pakoštanima i zajednički odlazak do lokacije čišćenja
09:30-12:00 – akcija čišćenja Parka prirode u Dragama kod Debelog briga
12:00-13:00 – zajednička marenda

News
18.04.2017.
Nature Park Vransko lake

MTB Maraton Vransko jezero

Rekreativni MTB maraton Vransko jezero, u kategorijama za žene i muškarce, održat će se 1. svibnja 2017. godine s početkom u 12 sati.

Rekreativni MTB Maraton Vransko jezero 2017. održava se 7. godinu i prolazi kružnom biciklističkom stazom  Vransko jezero u dužini od 35 km. Maraton starta iz centra mjesta Pakoštane prema Parku prirode Vransko jezero sa ciljem na južnoj obali jezera. Utrka je sastavni je dio kalendara maraton utrka Biciklističkog saveza RH.

Rekreativni MTB Maraton Vransko jezero jedinstven je ne samo u RH već i u Europi zbog činjenice da velikim svojim dijelom prolazi zaštićenim područjem – Parkom prirode Vransko jezero i  ornitološkim rezervatom te svojim sudionicima  pruža jedinstven doživljaj uživanja u vožnji kroz prekrasne vizure, vidikovce te zaštićenu floru i faunu Parka prirode.

U utrci sudjeluje veliki broj sudionika kako iz Republike Hrvatske tako i iz inozemstva sa naglaskom na državljane Slovenije čiji biciklisti tradicionalno osvajaju medalje.

Po završetku utrke u centru Pakoštana upriličit će se bogat kulturno - zabavni program s naglaskom na gastro delicije našeg kraja.  Više informacija i prijave na http://www.pakostane.hr.

News
18.04.2017.
Nature Park Vransko lake

MayDay Trekk Pirovac po drugi put u Parku prirode Vransko jezero

U subotu, 29.04.2017. godine, dva dana prije Praznika rada (1. svibnja) održati će se druga trekking i trail utrka u Pirovačkom kraju pod nazivom MayDay Trekk Pirovac. Staza trekking kategorije utrke prolazi Parkom prirode Vransko jezero.

Utrka je organizirana u 3 kategorije, od kojih je dulja trekking utrka, kraća je trail utrka, a treća kategorija je namijenjena juniorima. Utrku organizira Društvo sportske rekreacije Fortuna iz Pirovca. Više informacija možete pronaći na  web stranici www.dsr-fortuna.hr.

 

News
28.03.2017.
Nature Park Vransko lake

3rd Hiking Expedition Let's Go To Vrana

In addition to the hiking expedition, an accompanying event organized at the cultural monument Han Jusufa Maškovića will include a bingo, and an opportunity for Croatian Nature Parks and National Parks to present their promotional materials to visitors.

The interesting hiking expedition passing through the historical area of Vrana along the Let's Go To Vrana route will also serve as an opportunity for socializing at the edge of the Vransko Jezero Nature Park area. The hiking expedition program, organized as we celebrate the tenth anniversary of the mountaineering society PD Belveder, also includes an entertainment event in Maškovića han, with the concert of the bands Gustafi and Jeremija i prokletnici. The hiking expedition begins and ends in Han Jusufa Maškovića – a recently renovated protected cultural monument that will host the entertainment event, expected to attract several hundred mountaineers, hikers and nature enthusiasts. 

 • 10:00 – Gathering of participants at Han Jusufa Maškovića in Vrana; registration of participants and payment of registration fee at the information desk; distribution of leaflets and route booklet; purchase of T-shirts; tour of Han Jusufa Maškovića
 • 11:00 – Greeting by the organizers; start of the hiking expedition
 • 11:10 -11:45 – Tour of the old town of Vrana (Templar fortress) and the Pećina spring
 • 12:30 – Gradina locality, short pause (15 minutes)
 • 13:30 – Mali Bak viewpoint, long pause (30 minutes)
 • 14:45 – Vila spring, short pause
 • 15:45 – Zamina locality
 • 16:15 – End of the hiking expedition; bus transfer of participants back to Han Jusufa Maškovića
 • 16:30 -17:30 – Meals for all participants of the hiking expedition
 • 17:30 – Bingo
 • 18:00 – Issuing of thank-you letters
 • 18:30 – Warm-up concert by Jeremija i prokletnici
 • 19:30 – Concert by Gustafi

Several hundred mountaineers, hikers and nature enthusiasts are expected.

Announcements
23.03.2017.
Nature Park Vransko lake

Scientific event dedicated to lake and reservoir management in Croatia

Under the auspices of the Ministry of Environment and Energy, in cooperation with Vransko Jezero Nature Park Public Institution, the Croatian Water Pollution Control Society, Croatian Hydrological Society and Croatian Society for Drainage and Irrigation have organized an international scientific event dedicated to the theme: Lake and Reservoir Management in Croatia – Processes, Protection and Evaluation. The event will take place in Biograd na Moru from 4 until 6 May 2017, and it will also include a roundtable dedicated to the current issues relevant for Vransko Lake.
For more information, please visit the website of the Vransko Jezero Nature Park.
News
28.02.2017.
Nature Park Vransko lake

Birds of Vransko Lake taking over school corridors

Great crested grebe, pygmy cormorant, purple heron, bearded reedling – these are only some of the many bird species "exploring" the corridors of elementary and local schools in the settlements of Vrana, Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Tisno, Tkon and Vrgada over the past week.

Birds temporarily visited the school corridors in the Park area as part of the Bird Costume Ball – an educational art workshop organized by the Vransko Jezero Nature Park Public Institution. This year, over 100 pupils of elementary and local schools in the surroundings of the Nature Park joined what is now a traditional event marking the World Wetlands Day, organized for the fifth time.

This important date in nature protection is marked on February 2 every year, reminding us of the date of adoption of the Convention on Wetlands. Since 2013, Vransko Jezero Nature Park has been listed as a Wetland of International Importance. This year's theme, Wetlands for Disaster Risk Reduction, points to an important role of wetland areas in preventing natural disasters, mitigating their impact and consequences, and ensuring recovery from natural disasters such as floods, droughts and storms.

As a result, this year's Bird Costume Ball was dedicated to the important role that wetlands play in disaster risk reduction. With the help of teaching materials and their teachers, the pupils made masks of Vransko Lake birds, learning about the abundance of species in the Park. Masked in their favorite bird species, they greeted the Park educator who held an interactive lecture about birds and the importance of wetland habitats. Given how difficult it would have been to choose the best mask, all pupils were awarded with educational brochures of the Nature Park and Birds of Vransko Lake posters that will adorn their classrooms.

Announcements
09.02.2017.
Nature Park Vransko lake

Win a trip to a Wetland of International Importance!

Do you like taking photos of nature? Maybe you already have an interesting photo of a wetland area? Or maybe you have a great photo you took in the Vransko Lake Nature Park? If the answer to any of these questions is YES – you can win a great trip and/or a gift package provided by the Nature Park!

We invite all young people aged between 18 and 25 to join the international photo contest organized by the Ramsar Convention secretariat in the period from 2 February until 2 March 2017, potentially winning a free flight to visit a Wetland of International Importance! We also invite all nature enthusiasts fond of the Vransko Jezero Nature Park, regardless of age, to participate in the photo contest organized by the Nature Park in the same period!

The photo contest is organized on the occasion of the World Wetlands Day. This year's theme – Wetlands for Disaster Risk Reduction – is aimed at pointing out the important role of wetland areas in preventing natural disasters, mitigating their impact and consequences, and ensuring recovery from natural disasters such as floods, droughts and storms.

In 2013, Vransko Jezero Nature Park entered the list of Wetlands of International Importance (the Ramsar List) as the largest natural, brackish and permanent water body in Croatia, extraordinarily important for many endangered and rare bird species in Europe.

 • The Ramsar Convention photo contest accepts photographs depicting a wetland area and taken in a Wetland of International Importance. The photos, not larger than 5 MB, must be uploaded to the World Wetlands Day website in digital format. The best photograph will be selected based on several criteria, including the number of votes by website visitors. You can check out the detailed photo contest conditions HERE.
 • For Vransko Jezero Nature Park photo contest, apply with photographs that you believe best represent the value and diversity of the Nature Park's wetland area. Publish your photos on the Facebook site of the Nature Park. The author of the photo that gets the highest number of likes by 2 March will receive a gift package from the Nature Park Public Institution!

We advise you to participate in the photo contest with a photo taken in the Vransko Jezero Nature Park, by publishing it on the World Wetlands Day website and sharing it on social networks, including the Facebook site of our Nature Park – this will increase your chances of winning a prize!

News
07.02.2017.
Nature Park Vransko lake

Big Secrets of a Small Pond campaign held

Saturday in Vransko Jezero Nature Park was marked by major campaigns. On the occasion of the World Wetlands Day, marked on 2 February each year, the Nature Park Public Institution organized a campaign aimed at clearing the old path leading to Benča – the last remaining large pond in the Nature Park.

This year's theme – Wetlands for Disaster Risk Reduction – has been chosen in order to point out the important role of wetland areas in preventing natural disasters, mitigating their impact and consequences, and ensuring recovery from natural disasters such as floods, droughts and storms.

Benča pond was once an important watering place for livestock. However, with the disappearance of extensive livestock farming and better availability of water supply in the area around the Park, old trails leading towards Benča became completely impassable and overgrown with macchia. Today, the pond is a valuable habitat of Anisus vorticulosus – a rare freshwater snail species.

The largest section of the path leading between two dry stone walls towards Benča was cleared in December 2016 and January 2017, with the help of members of the DSR Fortuna association from Pirovac. Today, the path has already been cleared to the pond itself. In total, some 40 hard-working collaborators have helped the effort, joining the campaign from associations DSR Fortuna from Pirovac; PD Belveder from Biograd; LD Kamenjarka from Pirovac and Tisno; PD Paklenica; HPD. Mala Rava from Zadar; association Biom; association 4 grada Dragodid; nature enthusiasts, and – of course – staff of the Nature Park. In addition to the vegetation clearing campaign, a workshop dedicated to dry stone wall construction, led by Mr. Miran Križanić from Dragodid, was held as well. The participants learned the basics of dry stone wall construction and renovation, as they worked on repairing the damaged parts of the dry stone walls along the path leading towards Benča.

The overall plan is to use the clearing campaign in order to restore and develop walking and cycling trails leading from the Vransko Lake to Benča, and further on towards Pirovac.

At the same time, members of the cycling club BBK Pakoštane were clearing the walking and hiking trail leading through the Mernjača canyon. Towards the beginning of March, this trail will be used as venue for an MTB marathon – the 10th round of XC Winter League of Dalmatia.

After a lot of work done in a truly great atmosphere, the gathering that took place this sunny Saturday ended with a joint lunch in the small port of Prosika.

News
07.02.2017.
Nature Park Vransko lake

Wetland Mysteries workshop held

On the occasion of the World Wetlands Day, educators of Vransko Jezero Nature Park Public Institution held an interactive presentation and workshop entitled Wetland Mysteries.

On February 2 each year, we mark the World Wetlands Day, reminding us of the date of the signing of an important international agreement dedicated to the protection of wetland habitats. This year's theme – Wetlands for Disaster Risk Reduction – has been chosen in order to point out the important role of wetland areas in preventing natural disasters, mitigating their impact and consequences, and ensuring recovery from natural disasters such as floods, droughts and storms.

Having satisfied 6 of the total of 9 criteria defined by the Ramsar Convention – the oldest international agreement signed solely for the purpose of ecosystem protection –Vransko Jezero Nature Park became officially recognized as a Wetland of International Importance on 2 February 2013, as the largest natural, brackish and permanent water body in Croatia, extraordinarily important for many endangered and rare bird species in Europe.

On the occasion of the World Wetlands Day, Nature Park educators held an interactive presentation and workshop entitled Wetland Mysteries in the Biograd Elementary School on 2 and 3 February 2017.

The workshop on wetland habitats and their importance for people and nature was held as part of the nature and society course, with sixth grade pupils as participants. Through a new, interesting and creative perspective, the pupils used their own insights to learn how to describe the key characteristics of wetland habitats, and to recognize the ecological role of wetlands and their value for man, nature and the environment. By comparing the value of wetlands with the value of items such as sponge, bed or house, the pupils learned that wetlands are important because they provide natural water treatment, prevent floods and serve as freshwater reservoirs, but also as resting, nesting, feeding and hiding areas for numerous bird species.
News
15.12.2016.
Nature Park Vransko lake

8th Vransko Jezero Nature Park Newsletter

The Nature Park proudly presents the new issue of the Vransko Jezero Nature Park Newsletter. The Newsletter offers interesting and useful information about our work during 2016, together with plans and announcements for the next year.
The Newsletter can be accessed and downloaded HERE.
Announcements
04.10.2016.
Nature Park Vransko lake

Birdwatching in Vransko Jezero Nature Park for all visitors!

On the occasion of the EuroBirdwatch initiative, Vransko Jezero Nature Park opens its doors to all bird enthusiasts and interested visitors on Saturday, 1 October 2016. We invite you to join us in birdwatching in the Ornithological Reserve! Participation in the program, as well as entry to the wooden educational trail, are free for all visitors.

This time of year, millions of migratory birds are leaving Europe for their wintering places in Africa. Research conducted and published by BirdLife International in 2015 has shown that approximately 25 million(!) migratory birds end up killed throughout the Mediterranean each year. After overcoming this section of their voyage, most migratory birds have yet to cross the inhospitable Sahara desert, and survive many other dangers along the route – and they have to do it two times per year! Nesting areas in the north, together with the preservation of safe routes and suitable habitats in wintering areas, are therefore essential for the survival of migratory birds. The aim of EuroBirdwatch 2016 is to raise awareness about the phenomenon of bird migration, and to understand the needs of birds during their nesting, migrations and wintering in the Mediterranean and in Africa. This year, 36 national partner organizations of BirdLife International in Europe and Central Asia invite citizens to observe migratory birds and to find out many interesting facts about bird migrations and about the threats that birds face along the route. Several hundred events are planned throughout Europe on the occasion.

Vransko Jezero Nature Park is an important bird habitat, especially its Ornithological Reserve in the northwestern part of the Park. During the nesting period, as many as 102 bird species are nesting in the Reserve. In wintertime, approximately 80 wintering bird species take shelter in the Park from harsh and cold northern climate. During the autumn and spring migrations, approximately 140 migratory bird species stop in the Nature Park area to get some food and rest. Vransko Lake is an internationally important feeding and resting area for migratory birds!

The birdwatching program in the Nature Park, organized in cooperation with the BIOM Association, will be held this Saturday, 1 October in three time slots: beginning at 8, 12 and 14. The birdwatching program and the entry to the wooden educational trail in the Ornithological Reserve will be free of charge for all visitors on Saturday.

Do join us and listen to the presentation on the Nature Park, as you get acquainted with the incredibly diverse bird species in the area and with the phenomenon of bird migrations; take a walk along the wooden educational trail, where you can use binoculars and telescope; learn about bird recognition and counting, and visit the Ornithological Station that performs bird ringing.

All visitors interested in joining us are kindly asked to register at the e-mail address strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr or cell phone +385 (0)91 23 23 099, until Friday, 30 September 2016.

News
16.09.2016.
Nature Park Vransko lake

Vransko Jezero Nature Park – a genuine oasis for triathlon enthusiasts

On Saturday, 10 September 2016, the second cross-country triathlon competition was held in the magnificent ambiance of the Nature Park. The event was jointly organized by the Vransko Jezero Nature Park Public Institution and Zadar Triathlon Club, together with local sport clubs BK AKS Stankovci, BBK Pakoštane and TREKK Pirovac. The aim of the event is to promote the Nature Park as an attractive tourist destination in the segment of sport and recreation, in particular when it comes to cross-country triathlon, MTB cycling and trekking.

This exciting and dynamic competition brought together over 70 sportspersons from throughout Croatia, belonging to all age groups. Three races were held, and the event was opened by the youngest participants in the State Championship race in super sprint cross triathlon.

The winners and gold medalists are:

 • Beginner category B: Danijel Lunko from Pula Triathlon Club;
 • Junior cadet women: Leonarda Pavlin from Pula Triathlon Club;
 • Junior cadet men: Gabrijel Barać from Rival Triathlon Club in Rijeka;
 • Cadet women: Zara Baković from Petar Zrinski Triathlon Club in Zagreb;
 • Cadet men: Fran Tisaj from Petar Zrinski Triathlon Club in Zagreb.

After the completion, what followed was the preparation and start of the main State Championship race in classic cross-country triathlon. The start line in the Nature Park was packed with club logos from throughout Croatia, including the following triathlon clubs: TK Petar Zrinski, TK Rudolf Perišin, TK Swibir, TK Maksimir, TK Pula, TK Rival, TK Zagreb, TK Jarun, TK TNT, and the host club – TK Zadar.

After 1,500 meters of swimming in Vransko Lake, the first finisher was Luka Grgorinić, followed by a group of five competitors, including the last year's winner Gordan Petković. A major fight along the 20-kilometer cycling section through the rocky Dalmatian terrain was hotly anticipated. Already after the first climb, the title defender Petković pushed through to first place. However, the fight for the second place remained uncertain until the very end. Vinko Vrebac from the Swibir Triathlon Club managed to advance from the seventh place to the third place, rising to second place during the 6-kilometer running section along gravel terrain in the finishing stages of the race, and even threatening the winner. However, the last year's winner Gordan Petković (from the Petar Zrinski Triathlon Club in Zagreb) managed to win this year as well, even improving the race route record to 1 hour, 26 minutes and 34 seconds.

Among women competitors, the outcome of this year's triathlon competition was less uncertain, especially after Elizabeta Vitasović, a young competitor from Pula, suffered a bicycle chain malfunction at the top of the climb. However, given her superb time in the swimming section, and the enormous advantage she enjoyed in the cycling section prior to the chain breakage, she continued competing (as the triathlon rules allow), and – fighting for first place – she began pushing the bicycle uphill, while using the bicycle in descents.

Despite her efforts, Maja Bonačić from the Swibir Triathlon Club ultimately took first place in women's competition.

 

The third race was dedicated to recreational competitors, who started the duathlon race in parallel with the triathlon competitors, with all the participants merging together in the cycling section of the race. Dino Belakušić from Šibenik achieved a notable result, taking 7th place in the absolute cross-country triathlon ranking, with only a 12-minute time difference compared to the state champion. The relay team of the BBK Pakoštane club also posted an excellent result – they reached the finish line right after the state champion Maja Bonačić.

The duathlon race was won by the relay team with an interesting name: "Jedan vrti drugi NE!" ("One Cycling Another NOT!"). Among individual competitors, Tomislav Barešić from the cycling club BBK Orlov Krug again posted the best result this year as well.

All race results are available at the following link:

http://grabarsport.hr/triatlon-sezona/vransko-jezero/

This year as well, the organization of the event was generously supported by a number of sponsors and volunteers, whom we wish to thank for their contribution once again: Ilirija d.d.; Bodul sailing equipment store; Pine Beach Pakoštane Adriatic Eco Resort; Municipality of Pakoštane; Municipality of Pirovac; Municipality of Tisno; Calimero; camping site Oaza mira; Crvena luka Hotel & Resort; Jamnica d.d.; Sonik d.o.o.; Bure Cash & Carry; Bagar d.o.o.; Bošana d.o.o.; Kroštula d.o.o.; brewery Zadarska pivovara; Pizzeria Gabre Pakoštane; Tavern Barba Biograd n/M; Tavern Kamenjak; Krka National Park; Paklenica National Park; TK Split Triathlon Club; cycling clubs BK AKS Stankovci and BBK Pakoštane; association Trekk Pirovac.

We were also visited by the Croatian Radiotelevision (HRT) crew – do have a look at their video report.

News
08.09.2016.
Nature Park Vransko lake

X3 VRANA – Water, air and earth united through three disciplines in Vransko Jezero Nature Park

A challenging national championship in cross-country triathlon will be held in the area of the port of Prosika in the Nature Park on Saturday, 10 September 2016. The race starts at 10:15. Do join us in cheering for the competitors, or simply register and participate in this amateur race yourself!

Vransko Jezero Nature Park is an unusual mix and a stunning combination of land and water, offering shelter and preconditions for survival to an amazing diversity of plant and animal life. The surface of the Nature Park is 57 square kilometers. Most of this surface – 30.02 square kilometers – belongs to Vransko Lake that extends northwest to southeast, parallel with the sea coast, occasionally less than one kilometer away from the sea. In terms of its position and characteristics, the lake is a unique phenomenon not only in Croatia, but also in Europe. There are more than 50 kilometers of cycling trails around the lake, diverse in their difficulty level and in the surrounding landscapes. These are only some of the reasons why Vransko Jezero Nature Park represents a logical venue and ambiance for various sport events.

On Saturday, the Nature Park will host the national championship in classic cross-country triathlon, national championship in cross-country distance (for younger participants), and cross-country biathlon (for recreational runners).

Cross-country triathlon is an adventure combining three basic disciplines: swimming, cycling and running. The exciting natural setting for the event further underlines the importance of bringing together natural resources and human health.

"Vransko Jezero Nature Park is a splendid tourist, recreational and sport destination. It is also a top-quality natural arena for numerous competitions, including triathlon – a sport that is gaining more and more popularity in Croatia and in the entire world," stressed the organizers of the competition: Zadar Triathlon Club and the Croatian Triathlon Federation.

We invite all MTB cyclists and athletes to give it a try and to test themselves in one of these multisport disciplines.

For more information, including registration info, please visit: http://x3vrana.com

Announcements
23.08.2016.
Nature Park Vransko lake

Celebrating the International Bat Night 2016

International Bat Night will be held in the Kids Club of the Camping Park Soline in Biograd na Moru on Sunday, 28 August 2016, beginning at 16:30. The program will be particularly interesting to children, but parents are also more than welcome. Visitors will have the opportunity to enjoy interactive workshops and games dedicated to bats, together with an interactive lecture, bingo and bat disco. Early risers will also get the opportunity to join the Morning Kids Club, where preparations for the evening celebration will be held.

The 20th International Bat Night will be marked in Biograd na Moru for the first time. Vransko Jezero Nature Park and company Ilirija d.d. have joined forces on the occasion, in order to raise public awareness on the need to protect bats.

Namely, the only flying mammals on our planet are very endangered animals. Out of 45 bat species recorded in Europe, some even face extinction. In Croatia, there are 34 bat species, all of them strictly protected pursuant to the Nature Protection Act and the Ordinance on the Proclamation of Protected and Strictly Protected Wild Taxa. The Republic of Croatia is also party to the Agreement on the Conservation of Populations of European Bats (EUROBATS) since 2000, when the national Act confirming the EUROBATS Agreement was reached.

Out of some 1000 bat species worldwide, 70 percent feed almost only on insects and spiders, including all European and Croatian bat species. Since bats are usually small, and since their metabolism is fast, one bat can eat up to a thousand insects per night, which makes bats a natural insect control mechanism of sorts.

In autumn and spring, many bat species migrate to areas where they find shelter suitable for hibernation or for nursing their young. Depending on the shelters they use, bats can be divided into forest bats and cave bats, but there are also bat species adapted to urban areas. Bats tend to return to their shelters, using them for a number of years. Therefore, every time a bat shelter is lost, that represents a major threat, since it is questionable whether an alternative shelter will provide proper conditions for the survival of bats.

The Nature Park is home to more than 10 bat species recorded in the area. In addition to serving as feeding sites, cave habitats in the area of Vransko Lake also offer bats a place to rest during the autumn migrations.

10:30 – Morning Kids Club: preparations for the afternoon program

16:30 – Creative workshops: making bat masks, hats and origami; bat-themed coloring books; connecting the dots; etc.

18:00 – Sport games:  How bats find their way, and what do they eat?

19:00 – Bats: Unusual Nocturnal Mammals – an interactive lecture with examination of bat sounds (Norma Fressel, Vransko Jezero Nature Park Public Institution)

20:00 – Bat-themed Mini Disco

We look forward to your arrival!

Vransko Jezero Nature Park Public Institution and company Ilirija dd.

News
29.07.2016.
Nature Park Vransko lake

Photo exhibition dedicated to Vransko Jezero Nature Park

Photo exhibition dedicated to Vransko Jezero Nature Park opening in Marina Kornati restaurant in Biograd na Moru on 1 August 2016.

The exhibition is a continuation of successful cooperation between the company Ilirija d.d. and Vransko Jezero Nature Park Public Institution, aiming to raise awareness on the importance of environmental and nature protection, in particular when it comes to protected nature areas in our region.

Vransko Lake is a unique freshwater area, and one of the last Mediterranean wetlands that became part of the Ramsar list of Wetlands of International Importance. The Special Ornithological Reserve located in the northwestern part of the Park is one of the most valuable ornithological areas in Croatia, and also the core protected phenomenon of the Nature Park, attracting birdwatchers from the entire world with as many as 256 recorded bird species. A network of approximately 50 kilometers of cycling trails, numerous educational walking trails, kayak rental and fishing opportunities make the Nature Park an ideal venue for active vacation, enriching the tourist offer of the entire region.

Presenting the values of this protected area through a photo exhibition is an excellent way to point out the natural values of the entire region, while emphasizing the need to ensure their protection.

The exhibition will be open for visits every day from 1 until 16 August 2016.

News
25.07.2016.
Nature Park Vransko lake

Ornithological camp in Vransko Jezero Nature Park: meet the birds up close!

This year's ornithological camp in the Nature Park will be open from 13 July until 6 September (with a possibility of further extension during September). Visitors who wish to get acquainted with the activities at the ornithological station are advised to visit the camp in early morning or early evening hours, since these times of day are best for capturing the birds and for bird ringing. As Ivica Lolić, Head of Station, commented: "This is already the sixteenth year that we have been organizing the ornithological camp, which underlines the fruitful cooperation with the Nature Park yet again."

The ornithological camp in Vransko Jezero Nature Park is the oldest ornithological camp founded by the Croatian Ornithological Society. Today, activities of the ornithological camp are coordinated by the Brgljez Kamenjar [Western Rock Nuthatch] Ornithological Society, in cooperation with Park management. This Ornithological Society brings together professional and amateur ornithologists with unique experiences, certified for bird ringing by the Institute for Ornithology of the Croatian Academy of Sciences and Arts (HAZU).

The ornithological camp is uniquely important from the scientific point of view as well – a lot of highly valuable data on bird migrations in the area has been collected in the camp, provided to the Institute for Ornithology, and stored in the archive of the Institute. This data is important not only at the national, but also at the European level, given the fact that the area of the ornithological camp serves as habitat to many migrating birds from various areas of Europe, and given the fact that this area has been recognized as an Important Bird Area and a Ramsar site. It is precisely here that many ornithologists have gained their formative experiences and precious knowledge on birds; in addition, many individual enthusiasts became acquainted with scientific bird ringing in the ornithological camp.

Bird ringing campaigns in the camp are performed by installing special ornithological nets in various habitats – such as reed beds, macchia or lake shores. The nets are raised in the early morning hours, before dawn. Closed during the day due to heat, the nets are then raised again in late afternoon. Since the nets are made of thin fibers invisible to birds in flight, the birds end up caught in the net. Ornithologists tasked with bird ringing then carefully take the birds out of the net, place them individually in bags made of cloth and carry them to the ornithological station. Each bird goes through a clearly defined procedure in the skillful hands of ornithologists – first, the species is determined, and then the birds' gender and age. Based on need, basic measurements are taken as well (e.g. length of beak, wings, legs and tail, as well as weight). Prior to release, a light aluminum ring with information on ringing at Vransko Lake is attached to the leg of each bird. As a result, if that bird gets caught in an ornithological net in a distant country, ornithologists in that country will easily find out where the bird was ringed.

All visitors of the Nature Park and bird enthusiasts are welcome to the ornithological camp. Therefore, make sure to follow up on your walk along a nearby wooden educational trail with a visit to the ornithological station, as you get acquainted with the birds up close...

News
25.07.2016.
Nature Park Vransko lake

Third Garlic and Circuses fair held – great fun with great local products

The 3rd fair of local products Luka i igara (Garlic and Circuses; a pun on "bread and circuses") was held on Sunday, 17 July 2016, at the Kamenjak viewpoint of the Vransko Jezero Nature Park, offering a memorable view and delightful scents of the culinary specialty prisnac, fresh from under the bell.

Local farmers did their best to offer an amazing abundance of their products to many visitors present at the fair – autochthonous products cultivated and bred in the fields of the Nature Park or in the immediate surroundings. Braids of garlic and onion cultivated from homegrown seed adorned the stands filled with chickpeas, almonds, potatoes, beans, goat and sheep cheese, bacon, olive oil, wine, various brandy and liqueur varieties, honey, lavender, homemade soap, essential oils and balms made of medicinal plants...

Several hundred visitors got the chance to learn how to prepare and bake a traditional pie made of cow or goat milk skin, and the demand for the traditional local culinary specialty prisnac was so strong that people had to wait in line. In addition to veal goulash, bean soup, fritters, boiled corn and wine, plates of homemade prosciutto and cheese were also in hot demand in the Kamenjak tavern. Members of the KUD Vrana cultural club sang traditional songs and danced traditional wheel dances of the Vrana region, such as biranje and quick-paced kukulešće, in front of a large audience on the plateau of the viewpoint. As the sunset approached, the Škabelin band offered visitors an excellent performance of soul, funk and rhythm& blues melodies.

With such a high number of visitors and all the efforts aimed at improving the tourism offer of the Nature Park and the entire region, local family farms thus got the chance to present their products to foreign and domestic visitors in a unique setting.

Announcements
04.07.2016.
Nature Park Vransko lake

Luka i igara fair at Vransko Lake

A fair of local products from Vransko Jezero Nature Park and the surrounding area to be held at the Kamenjak viewpoint on 17 July 2016, beginning at 18.

For the third year in a row, Vransko Jezero Nature Park is organizing a fair of local products entitled Luka i igara (Garlic and Circuses; a pun on "bread and circuses"). The aim is to improve cooperation and to better link with local agricultural producers, including the promotion of traditional cultural heritage, as well as promotion and market placement of autochthonous products, focusing on domestic and foreign visitors.

The fair will be held at the viewpoint and information center of Kamenjak on 17 July 2016, beginning at 18. This recognizable tourist destination offers an unforgettable view of the entire area of Vransko Lake and a whole series of islands and islets nearby.

The Garlic and Circuses fair is an exhibition with a sales component. Family farms from the area of the Vransko Jezero Nature Park and the wider surroundings will demonstrate how to prepare and bake prisnac – an autochthonous culinary specialty of the area of Bukovica and Ravni kotari – as well as bread under the bell. In addition to tasting events, the fair will present the abundant local offer of agricultural products, including garlic, onion, almonds, potato, chickpea, grass pea, fava bean, broad bean, figs, sheep and goat cheese, bacon, flour, wine, honey, oil, brandy, liqueurs, essential oils... In addition to the presentation and competition in the traditional skill of making garlic and onion braids, cultural club KUD Vrana will present traditional dances and songs of the region. Ensuring a splendid atmosphere to be enjoyed with homemade wine and food, Škabelin band from the settlement of Sv. Filip i Jakov will also entertain the audience.

For detailed information about the program and news on the event, please visit our Internet and Facebook sites.

See you soon!

News
01.06.2016.
Nature Park Vransko lake

First Parks of Croatia Week marked by Biodiversity Games!

On the occasion of marking the First Parks of Croatia Week, Nature Protection Day of the Republic of Croatia and the International Day for Biological Diversity, Vransko Jezero Nature Park Public Institution held an educational and sport event Biodiversity Games – Am I Good for Nature?

The games were held on 27 May 2016 at the locality of Prosika in Vransko Jezero Nature Park, with 59 pupils from local elementary schools participating: Biograd Elementary School, Sv. Filip i Jakov Elementary School, Petar Zoranić Elementary School from Stankovci, local school branch Crljenik, and Pirovac Elementary School.

Exciting interactive games Vransko Lake Flood and Egret Nest enabled the pupils to learn about the importance of floodplain habitats and bird nesting in the area, while showing their community spirit and skills in group work that made them test their skills with their peers. A game of Park Memory acquainted pupils with the new Parks of Croatia web portal, focusing on discovering and recognizing 19 logos of national parks and nature parks.

On the occasion of the event, company Ilirija d.d. Biograd generously provided bus transfer to pupils from their school to the port of Prosika in the Nature Park. We wish to thank the Ilirija d.d. company for their faithful support.

The Parks of Croatia Week as the framework for Biodiversity Games should turn into a traditional season-opening event for 8 national parks and 11 nature parks in Croatia. For more information about this year's Parks of Croatia Week and about the schedule of events, please visit: www.parkovihrvatske.hr.

Here are some of the comments by pupils themselves:

 

"It was really cool, and we had a great time. We played interesting games where you also learn a lot, we observed nature, spent time in fresh air – and we also enjoyed pizza and juice together, which was the best. Everything was just great! We'd love to do it again."

Pupils of the 4th grade of Filip i Jakov Elementary School

 

"We are really happy to have been part of your project. We had fun and really enjoyed the games that made us learn about the importance of conserving the nature of our homeland Croatia. Thank you for a new experience, and also for the great time we spent in nature, where we met many new friends. A big hello from the pupils of third grade from Stankovci and our teacher, and we hope to see you again!"

Pupils of the 3rd grade of Petar Zoranić Elemetary School, Stankovci

 

"Thank you for the excellent organization of events marking the Nature Protection Day of the Republic of Croatia, International Day for Biological Diversity and Parks of Croatia Week. We are very happy for taking part in this event. All the best from Biograd na Moru, from pupils of 4b grade and our teacher Margita Brzoja."

Pupils of the 4th grade, Biograd na Moru Elementary School

 

"By participating in Biodiversity Games, I learned a lot about the Nature Park and living creatures in our area. I particularly liked purple heron, which is also the symbol of our Park. In many games, I also got the chance to learn about other Croatian national parks and nature parks."

Klara Vendl, 8th grade, Pirovac Elementary School

 

"Coming to Vransko Lake was really great! I especially liked that game where we had to walk on pots and carry reed, and that's really hard to do."

Marijo Morić, 1st grade, local school branch Crljenik

News
28.05.2016.
Nature Park Vransko lake

New Crkvine Infromation Center opened!

On Saturday, 28 May 2016, the new Crkvine Information Center opened its doors to visitors in the ornithological reserve, at the entrance to the Birds of Vransko Lake wooden educational trail.

The Information Center will be open daily. In addition to the staff providing information about the Park, the Center will also offer cycling and excursion maps, as well as souvenirs in the souvenir shop to remind visitors of the time spent in the Nature Park. A walk along the educational trail provides a wonderful insight into the fascinating world of birds, so do take your binoculars and camera to add to the experience.

Every day at 18:30, all visitors will have the chance to enjoy a guided tour along the trail free of charge, taking approximately one hour (entry ticket is required).

Announcements
17.05.2016.
Nature Park Vransko lake

Biodiversity Games – Am I Good for Nature?

On the occasion of marking the Nature Protection Day of the Republic of Croatia and the International Day for Biological Diversity, Vransko Jezero Nature Park Public Institution is organizing an educational and sport event Biodiversity Games – Am I Good for Nature? The event will be held at the locality of Prosika in the Nature Park on Friday, 27 May 2016, beginning at 10.

The event consists of interactive games on biodiversity and sustainable use of nature (Let's Draw Diversity; Flood on Vransko Lake; Egret Nest; Dance of Frog and Snake), focusing on using sport and art skills. The program is adapted to senior elementary school pupils (school grades 5 to 8), but also to junior pupils (school grades 1 to 4). In an interactive approach, pupils will also get acquainted with the Parks of Croatia web portal this year.

All participants of Biodiversity Games can win valuable prizes in a bingo contest, and food and beverages will be ensured during the event. Bus transfer for pupils will be available as well, thanks to the generous offer of the company ILIRIJA d.d. Biograd, which provided a bus that will take the children from their school to the port of Prosika in the Nature Park, where the event is held.

News
13.05.2016.
Nature Park Vransko lake

Prosika Information Center to open for the 2016 season!

Prosika Information Center will open for the 2016 season on Saturday, 14 May. Opening hours of the Information Center are Monday to Sunday from 7 till 20.
The Information Center and its staff are offering a wealth of information on Vransko Jezero Nature Park, and cycling and excursion maps are available as well. Visitors can choose between various souvenirs in the souvenir shop, to remind them of the time spent in the Park. As you rest in the small port of Prosika, think about renting a bike and exploring the Park, or renting a kayak that will enable you to enjoy the silence as you row along the lake. Annual and daily fishing licences are available too. The Prosika area is one of the most popular Park sites among visitors, with a small port for the mooring of boats, toilet facilities and a renovated traditional fishing house from the 19th century located in a pleasant environment.
News
06.05.2016.
Nature Park Vransko lake

Volunteers for dry stone wall renovation arriving to Vransko Jezero Nature Park

Out of approximately ten volunteers who applied, six chosen male and female volunteers for dry stone wall renovation will dedicate seven days of their precious time and a lot of effort to renovating dry stone walls in what was once the largest olive grove on the eastern Adriatic coast, located in the Nature Park.

Dry stone wall renovation season 2016 will begin with traditional activities, but with a new twist in the form of the Dry Stone Wall Maker volunteer program, which will take place in the area of Modrave olive grove. The renovation campaign will be implemented within the national program Volunteer in Parks of Croatia.

High and wide stone walls, their size and thickness depending on the quantity of extracted stone, divide arable land plots in the area of Modrave. Many paths on the site, about 30 kilometers long in total, link even the most distant plots of land with coastal piers of the inhabitants of Murter and Betina, owners of most of the land of Modrave.

In the period from 6 to 13 May, volunteers will learn and improve numerous skills needed in the renovation of dry stone walls – traditional constructions made of natural stone that were built without the use of mortar or any type of binding material. The volunteers will also clear the vegetation covering dry stone walls, and they will engage in georeferencing the existing dry stone wall structures. In addition to noting down wall coordinates, volunteers will also photograph the walls and inform the public (Park visitors) about renovation activities, thus fully contributing to the conservation of natural and cultural heritage of the Park.

Accommodation site and food for volunteers have been ensured by the Nature Park Public Institution at the Kalebić Camping Site, with volunteers bringing their own tent. In addition to receiving education on the values of the Nature Park and dry stone wall construction techniques, volunteers will also have the opportunity to explore the area of the Park and its surroundings, as they work with local experts in dry stone wall construction and with associations dedicated to the subject. Volunteer work will be coordinated by Nature Park staff, and expert supervision will be ensured by the association 4 grada Dragodid.

News
26.04.2016.
Nature Park Vransko lake

Successful Green Cleanup campaign

Green Cleanup campaign was successfully implemented in Vransko Jezero Nature Park with the help of the local community for the second time in a row, on Saturday, 23 April 2016. Approximately 20 people participated in the campaign, ranging from children to senior citizens.

As part of the global movement Let’s do it! and the World Cleanup 2016 campaign, Croatia saw a one-day joint cleaning campaign aimed at illegal waste disposal sites implemented for the fifth time. Called Green Cleanup, this campaign is the biggest ecological volunteer project in Croatia.

When it comes to Vransko Jezero Nature Park, this year's target was a large illegal waste disposal site located in the area of Drage, near the locality of Debeli brig, with a large quantity of small and large waste accumulated over the years, ranging from textile, paper, bottles, tires, various types of packaging, electronic devices and equipment to agricultural, medicinal and construction waste. In only several hours, the cleaning campaign yielded approximately 60 bags of waste. In total, two trucks and one container with 5 cubic meters of waste were transported to the official landfill.

Contributors to this successful campaign included the sport fishing association Podlanica from Biograd; Yvonne Richner Škiljić from the Mountain Bike Club Pakoštane; local community; company AG Barešić i SINOVI d.o.o. – an entrepreneur from Drage who provided combination pliers and a waste removal truck for the campaign; City of Biograd na Moru, which ensured waste disposal services together with the company Bošana d.o.o.; craft for transportation services LOŠI. Mirko Rudić, President of the Podlanica Sport Fishing Association, expressed major satisfaction regarding the participation in the campaign, pointing out that the association engages in activities of this kind quite frequently. The campaign ended with a reception organized at the locality of Prosika.

This is merely the first step in raising the ecological awareness of the local community, since the local population plays an essential role in permanently resolving the issue of illegal waste sites – one of the reasons why there should be more campaigns like this. The fact that an illegal waste disposal site was created in the Nature Park to begin with speaks of the fact that the population is insufficiently educated, and that this issue will persist for as long as there are individuals dumping waste in such a manner. However, there is hope that situations such as these will be much rarer in the Park in the future, and that the problem will eventually disappear altogether.

The ultimate aim of the campaign is to emphasize the importance of protecting the environment, nature and Earth, as well as the common good of society. Care for our environment is care for our children, for we have merely borrowed the environment from them for a brief period of time.

Announcements
14.04.2016.
Nature Park Vransko lake

Green Cleanup in Vransko Jezero Nature Park

We invite you to participate in the Green Cleanup campaign that will be held in the area of the Nature Park on Saturday, 23 April, beginning at 9:00. The cleanup campaign will begin and end in Drage, at the locality of Debeli brig (the beginning of the Modrave locality). Food and beverages will be ensured for all participants.

As part of the global movement Let’s do it! World Cleanup 2016, the Green Cleanup campaign is being implemented in Croatia for the fifth time. On 23 April 2016, it will bring together volunteers in a joint cleaning campaign aimed at illegal waste disposal sites. Let's do it! World Cleanup campaign has brought together 112 countries and over 11 million volunteers so far!

Illegal waste disposal sites are sites neither foreseen nor prepared for waste disposal, typically created by uninformed citizens. In those areas where waste is dumped in an uncontrolled manner, and where it remains for longer periods of time, consequences may include soil, surface water and groundwater pollution, as well as sea pollution; in addition, fires are not a rare occurrence at such sites either. Most of the illegal waste disposal sites contain household waste, but also large quantities of construction waste, and sometimes even hazardous waste.

Our aim is to bring together as many members of the local community as possible, in order to jointly clean up the illegal waste disposal site at the locality of Debeli brig in Drage, thus proving that people do care for their environment. The campaign is aimed at raising the ecological awareness of the community, drawing attention to the fact that care for our environment is in fact care for our children, for we have merely borrowed the environment from them for a brief period of time. The campaign should prove that we do care for nature and for our children, while at the same time restoring the original beauty of nature in this part of the Nature Park.

How can you help us in the campaign?

 • Apply for the campaign and contribute to the cleanup process by getting involved;
 • Come to the Nature Park on Saturday, 23 April;
 • The meeting place is at the Petrol gas station in Pakoštane, at 9:00 (participants from the settlement of Drage can reach the waste disposal site directly);
 • All you need to bring with you is some goodwill and work gloves;
 • Dress appropriately for work in nature;
 • Help us clean trash in the Nature Park in the area of Drage;
 • Please confirm your participation by 22 April the latest.

Vransko Jezero Nature Park Public Institution is the local coordinator of the Green Cleanup campaign. Participation in the campaign is voluntary, and all volunteers assume full personal responsibility for participating in it. The Park will organize transportation to the site on an individual basis in case of need.

If you wish to apply for the Green Cleanup campaign, or if you have any questions, please contact us at pp.vransko.jezero@gmail.com or at +385 (0)23 383 181. Park staff is available for any additional information.

News
06.04.2016.
Nature Park Vransko lake

Two towers in Vransko Jezero Nature Park

Archaeological research on the Osridak-Gradina hill, conducted in March 2016, is a result of cooperation between the Nature Park and the Archaeological Museum in Zadar. The focus of recent research was a fortress from the 15th century with the remains of medieval weapons of Croatian warriors.
Source: Archive of the Vransko Jezero Nature Park

The results of archaeological research conducted in the Nature Park on the Osridak-Gradina hill were presented on site on Tuesday, 5 April 2016 at 10.

The results of the research of March 2016, a consequence of fruitful cooperation between the Nature Park and the Archaeological Museum, were presented by dr. sc. Jakov Vučić, Director of the Archaeological Museum in Zadar, and dr. sc. Hrvoje Manenica, Museum Curator, following the introductory remarks by Danijel Katičin, Park Director, and Željko Baradić, Head of the Municipality of Stankovci.

The research took 20 working days, and it was performed by six archaeologists and two Nature Park staff members. In addition to the remains of two cylindrical towers that were visible before the research process, an older fortification layer has also been discovered in the southeastern part of the plateau. This fortress from the 15th century consisted of several asymmetrical rectangular rooms. Two rooms were explored during the research; the parameters of the third room have been determined, and that particular room will be explored during the following stage of the research campaign.

The fortress from the 15th century was built in several stages, by using dressed stone blocks placed on the bedrock. Remains of medieval armaments have been found in explored rooms, including peaks of crossbow quarrels, projectile of a self-standing massive crossbow (ballista) and accompanying metal objects. One iron knife has also been discovered.

The fortress was destroyed in a major fire, as testified by the lowest layer approximately 30 to 40 centimeters thick, consisting of black soot and remains of charred wood. That layer includes a relatively large quantity of forged iron nails that were used in wooden flooring of the fortress. Remains of simple ceramic kitchen pottery have also been found in the bottom of the layer, including ornaments characteristic for the 15th century. In addition to the ceramic material, remains of a lavishly ornamented glass from the medieval period have also been found.

Following the destruction of the original fortress in the fire, a cylindrical tower was built in place of one rectangular room of the fortress. The tower most probably stems from the late 15th or the beginning of the 16th century. It was built with great precision and with a clear layout, using high-quality dressed stone placed in rows and creating a symmetrical circular layout. The flooring within the tower, consisting of crushed stone and clay, also served as reinforcement of the cylindrical tower. The tower was built on stone bedrock within the remains of the older 15th-century fortress.

Research conducted at the Osridak-Gradina site has shown that this locality played a major role towards the end of the Middle Ages, and remains of the original fortress consisting of several rooms and built in several phases testify to the importance of the locality and of the control of passage of people and goods. In addition, arms found on site suggest that the fortress also housed a well-armed military unit. The site apparently preserved its importance later on as well, when cylindrical towers characteristic for the period of the Late Middle Ages were built on site. That was also the period when artillery started gaining in prominence.

The continuation of archaeological research will provide answers to many questions raised so far, when it comes to the time period and the scope of use of the plateau at the Osridak-Gradina locality, and also when it comes to the actual dimensions of discovered fortresses.

The presentation of the findings was also joined by prof. Ivan Matković from the Conservation Department of the Ministry of Culture in Zadar; Marko Meštrov , Director of the Han Agency; and staff of the expert service of the Nature Park.

News
15.03.2016.
Nature Park Vransko lake

Restoration of an abandoned olive grove at Modrave

On Saturday, 12 March 2016, Vransko Jezero Nature Park held a workshop on the restoration of old and abandoned olive groves at the site of Modrave in the area of Vransko Lake. This three-hour workshop announced in advance and offered to participants free of charge attracted approximately 30 olive growers, and it was held by mr. sc. Marijan Tomac, a renowned agriculture expert from Zadar.

The role of the presentation area was played by one very neglected olive grove with the surface of as many as 5000 square meters – completely impassable until a week ago, and covered in spruce and pine. The olive grove is located at the southern shore of Vransko Lake, not far from the Prosika information center. Last week, staff members of the technical service of the Nature Park and the owner of the olive grove cleared the weed and shrubs around 12 old olive trees, thus enabling access to the olive grove after many years. In the first part of the workshop, revitalization methods for old olive trees were presented, including methods targeted at tree stumps and tree crowns, and participants also learned how to properly remove unproductive olive tree branches. The second part of the workshop was held in the olive grove right next to the channel of Prosika, where Mr. Tomac explained the participants how to properly perform maintenance cutting on well-nurtured olives, and he also offered useful advice on fertilizers and protection against the most frequent olive diseases and pests. All the participants had the opportunity to try their skills in cutting, as they gained highly useful expert advice. As Mr. Tomac pointed out, it is always better to engage in cutting for the purposes of nurturing olive trees, even if it is done imperfectly, since the alternative is ending up with a neglected olive grove where olives are bound to lose their fruit on account of overgrowth issues.

News
19.02.2016.
Nature Park Vransko lake

Workshop on Monitoring of Wintering Waterbirds in Mediterranean Croatia

In cooperation with the Ministry of Environmental and Nature Protection, and with support of the EU Natura 2000 Integration Project (NIP), the Croatian Agency for Environment and Nature (HAOP) held a training event in the Vransko Jezero Nature Park on 8 December 2015. The event was dedicated to staff in expert services and park rangers in public institutions of Mediterranean Croatia, focusing on monitoring of wintering waterbirds in Mediterranean Croatia that public institutions will be implementing within national monitoring of these species in Croatia.

This monitoring covers 60 bird species wintering in Croatia, including 23 wintering bird species targeted by special protected areas important for the conservation of birds within the ecological network.

The workshop was led by the staff of the BIOM Association. In addition to covering biology of individual species and monitoring methods, field work was performed as well – including the presentation of monitoring methodology. That way, trained participants from the Vransko Jezero Nature Park have acquired knowledge and experience required to engage in independent monitoring in the form of the winter bird census that awaits the Park every year in mid-January.

Given the fact that the monitoring itself is relatively simple and undemanding in terms of field work intensity, it is suitable for involvement of interested bird enthusiasts. We therefore invite you to contact us if you want to get involved!

News
19.02.2016.
Nature Park Vransko lake

Newsletter of the Vransko Jezero Nature Park

Wishing to ensure maximum quality of communication with users and collaborators of the Nature Park, and to involve in our work all those who can contribute to better quality of managing this important natural resource, we have initiated publication of the Vransko Jezero Nature Park Newsletter.

We hope that you will read the latest edition of the Newsletter with pleasure, and that you will find interesting and useful information in it regarding our work in the course of 2015, together with plans and announcements for the next year.

You can access the Newsletter at http://www.pp-vransko-jezero.hr/hr/bilten-parka-prirode-vransko-jezero/.

Announcements
19.02.2016.
Nature Park Vransko lake

Winter waterbird census

Same as every year, winter waterbird census will be held in the Vransko Jezero Nature Park on 16-17 January 2016.

This national program is part of a long-term International Waterbird Census (IWC) project, which began in 1967 and which is implemented in over 100 countries throughout the world. Data collected by coordinators at country level are finally consolidated by the international organization Wetlands International, aiming to protect and conserve wetland habitats at the global level.

There are as many as 87 bird species wintering on the lake of Vransko jezero. In sunny winter days, one can see up to 100,000 birds in open lake waters, enjoying the mild climate and abundant food. Winter census covers 60 bird species wintering in Croatia, including 23 wintering bird species targeted by special protected areas important for the conservation of birds within the ecological network.

Nature Park Vransko lake

About the Park Virtual walk Explore the Park Service information News