Nije pronađen niti jedan događaj za odabrani datum.
Vijesti
10.02.2020.
Nacionalni park Mljet

NP Mljet započinje s volonterskim programima u 2020. godini

Nacionalni park Mljet započinje s volonterskim programima u 2020. godini.
Opis: Montokuc
Autor: NP Mljet

Svake godine volonterski programi započinju ranije, tako da su ove otvoreni termini za prijave već u veljači, točnije od 22.2. i to za volonterski program “Graditelj planinarskih putova”. Spomenuti program jedan je od četiri volonterska programa, o kojima se zainteresirani mogu informirati i na koje se mogu prijaviti putem poveznice na web stranici:
http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/volonterski-programi-u-parkovima-hrvatske/?park-filter=mljet

 

Tehnička, stručna i služba čuvara prirode kontinuirano obavljaju poslove vezano uz zaštitu i očuvanje NP Mljet, održavanje planinarskih i protupožarnih puteva te čišćenje doplutalog otpada. Međutim, pomoć volontera je više nego dragocjena i dobrodošla. Pozivamo sve zainteresirane da se prijave, pogotovo u razdoblju pripreme sezone, kada se čiste uvale i planinarske staze, a NP Mljet je čaroban u proljeće.

 

Veselimo se Vašim prijavama i Vašem dolasku!

Vijesti
27.01.2020.
Nacionalni park Mljet

Međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodarica (IWC) prvi puta na Mljetu

Ove se godine i Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“ prvi puta uključila u međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodarica, IWC (International Waterbird Census), najveći i najstariji monitoring program na svijetu.
Opis: Brojanje ptica

Svakog siječnja od 1967. godine organizira ga svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja, Wetlands International, a cilj mu je bolje razumijevanje migracije i biologije ptica vodarica. Tijekom prvog mljetskog prebrojavanja 24. i 25. siječnja 2020. godine obiđen je akvatorij Nacionalnog parka Mljet te sve veće kopnene vodene površine na otoku Mljetu: blatine kod Blata, Sobre i Prožure te slatina kod Kozarice. Duž morske obale parka najbrojniji su bili galebovi klaukavci, morski i veliki vranci te sredozemni galebovi. Na blatinama i slatini najbrojnije su bile liske i divlje patke, a zabilježene su i sive čaplje te mali gnjurci.

Više informacija o IWC na:

https://www.biom.hr/vijesti/zimsko-prebrojavanje-ptica-vodarica-2020/

https://www.wetlands.org/our-approach/healthy-wetland-nature/international-waterbird-census/

Vijesti
22.10.2019.
Nacionalni park Mljet

Održan prvi Mljet Outdoor Festival

Goveđari, 21. listopada 2019. – Proteklog vikenda, u subotu i nedjelju, 19. i 20. listopada, u organizaciji JU Nacionalni park Mljet, Udruge Deša i Hrvatske gorske službe spašavanja, u Nacionalnom parku Mljet održan je prvi Mljet Outdoor Festival.
Opis: Poster
Autor: NP Mljet

U dva dana boravka na Mljetu mnogobrojni posjetitelji su uživali u besplatnim vođenim turama obilaska NP Mljet, bicikliranja te pješačenja i planinarenja. Osim toga, sudionici su imali prilike sudjelovati u satovima yoge te vježbama funkcionalne snage i pokreta, dok su zahvaljujući patronažnim sestrama Doma zdravlja Dubrovnik mogli provjeriti krvni tlak te razinu šećera u krvi. Uz to, prvih 100 prijavljenih sudionika je imalo i besplatan prijevoz i smještaj u hotelu Odisej u Pomeni.

 

U sklopu događanja malim planinarima s otoka Hrvatska gorska služba spašavanja prezentirala je svoju opremu, aktivnosti te akcije spašavanja, dok su njeni djelatnici brinuli o sigurnosti svih sudionika. Osim toga, svi oni koji su posjetili Pomenu mogli su se pridružiti gastro radionici Udruge Deša i doznati kako pripremiti mljetske makarule, ušećerene bademe, rozatu i prikle, dok su na štandu Lige protiv raka Korčula- Pelješac- Lastovo- Mljet mogli degustirati mljetsku pogaču i lokalne slastice te uz simboličnu donaciju pomoći rad udruge. Svoje proizvode posjetiteljima su, uz NP Mljet, predstavila i lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva – OPG Bašica, Dabelić, Hajdić te Zadruga Funjestra OŠ Mljet. Sudionicima su predstavljena i dva nova promotivna filma o otoku Mljetu i aktivnostima Javne ustanove „Nacionalni park Mljet“ koji su realizirani kroz projekt MLJET – ODISE(J)A MEDITERRANEA.

 

Za zabavni dio Mljet Outdoor Festivala pobrinula se grupa Kopito koja je sudionike nakon besplatne ribarske večere držala aktivnima do dugo u noć.

 

Dvodnevno aktivno druženje zaljubljenika u prirodu i rekreaciju na otvorenom održano je u sklopu projekta Unaprjeđenje sustava održivog upravljanja, turističke valorizacije i interpretacije prirodne baštine na području NP Mljet – MLJET – ODISE(J)A MEDITERRANEA, kojeg su sufinancirali Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt za cilj ima optimizirati posjećivanje Nacionalnog parka, podići svijest o prirodnim i kulturnim vrijednostima zaštićenog područja te doprinijeti ekonomskoj dobrobiti lokalne zajednice i održivom razvoju otoka Mljeta kroz unaprjeđenje sustava posjećivanja, posjetiteljske infrastrukture i edukacijskih programa u NP Mljet.

 

Fotografije s festivala možete pogledati na http://np-mljet.hr/mljet-outdoor-festival-okupio-zaljubljenike-u-aktivan-boravak-u-prirodi/

Vijesti
11.10.2019.
Nacionalni park Mljet

Prvi Mljet Outdoor Festival

U subotu i nedjelju, 19. i 20. listopada u Pomeni na otoku Mljetu održava se prvi Mljet Outdoor Festival u organizaciji Nacionalnog parka Mljet, Udruge Deša i HGSS-a.
Opis: plakat
Autor: NP Mljet

 Cilj događanja je posjetiteljima omogućiti da kroz rekreativne aktivnosti te sudjelovanje u radionicama upoznaju prirodne ljepote NP Mljet kao i gastro ponudu najzelenijeg hrvatskog otoka.

 

Mljet Outdoor Festival održava se u sklopu projekta Unaprjeđenje sustava održivog upravljanja, turističke valorizacije i interpretacije prirodne baštine na području NP Mljet – MLJET – ODISE(J)A MEDITERRANEA, kojeg su sufinancirali Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt za cilj ima optimizirati posjećivanje Nacionalnog parka, podići svijest o prirodnim i kulturnim vrijednostima zaštićenog područja te doprinijeti ekonomskoj dobrobiti lokalne zajednice i održivom razvoju otoka Mljeta kroz unaprjeđenje sustava posjećivanja, posjetiteljske infrastrukture i edukacijskih programa u NP Mljet.

 

Mljet Outdoor Festival počinje u subotu, 19. listopada u 14 sati besplatnim turističkim razgledom uz pratnju vodiča Ustanove. Također, održati će se i prezentacija lokalnih proizvođača, OPG-ova i gastro radionica u organizaciji udruge Deša, u sklopu koje će svi zainteresirani imati prilike naučiti kako pripremati neka od tradicionalnih jela s otoka Mljeta, dok su za one željne aktivnijeg provoda organizirane besplatne biciklističke ture po Nacionalnom parku.  Subota će završiti besplatnom ribarskom večerom te koncertom grupe Kopito.

 

Nedjelja će započeti organiziranim vježbama opuštanja uz more, a za one koji preferiraju aktivniji boravak u prirodi organizirane su vođene pješake ture.

 

Za sve dodatne informacije slobodno se obratite na: 098/97 33 196 ili na mail ane.radovic@media-val.hr

 

PROGRAM FESTIVALA:

 

Subota, 19.10.2019.

14:00 – 15:30

16:00 – 17:30

 • Besplatan turistički razgled NP Mljet uz pratnju vodiča
 • Besplatne vođene ture bicikliranja po NP Mljet*

15:00 – 18:30

 • Gastro radionice u organizaciji Udruge Deša
 • Prezentacija lokalnih proizvođača i OPG-ova

18:30 – 20:30

 • Ribarska večera uz koncert grupe Kopito
 • Prezentacija promo filma otoka Mljeta

Nedjelja, 20.10.2019.

9:00 – 10:30

10:00 – 11:30

 • Besplatne vođene pješačke ture po NP Mljet*

8:30 – 9:30

 • Vinyasa flow sat vježbanja*

10:15 – 11:15

 • Sat funkcionalne snage i pokreta*

*Broj mjesta je ograničen; sudjelovanje u aktivnostima moguće je uz prethodnu prijavu na licu mjesta.

** Organizator zadržava pravo izmjene programa, ovisno o uvjetima na terenu.

*** Polazišna točka svih aktivnosti je ispred hotela Odisej u Pomeni

 

KAKO DOĆI NA MLJET OURDOOR FESTIVAL?

Mjesto:

Dolazak:

Povratak:

Iz Dubrovnika (u Sobru):

Katamaran „Nona Ana“ (www.gv-line.hr)

19.10. u 14:30 sati

20.10. u 15:00 sati

                                                                Katamaran Krilo (www.krilo.hr)

Iz Splita (u Pomenu):

19.10. u 7:40 sati

20.10 u 17:15 sati

S Hvara (u Pomenu):

19:10. u 8:05 sati

S Korčule (u Pomenu):

19.10. u 10:00 sati

Iz Prapratnog (u Sobru):

Trajekt Jadrolinije (www.jadrolinija.hr)

19.10. u 12 sati

20.10. u 15 sati

 

 

Vijesti
30.04.2019.
Nacionalni park Mljet

Čišćenje uvale Grabova u NP Mljet od doplutalog otpada

Od ogromne količine doplutalog otpada očišćena je uvala Grabova u Nacionalnom parku Mljet.
Opis: Grabova
Autor: LUSH

Jedna od najizloženijih plaža plutajućem morskom otpadu na otoku Mljetu bila je cilj jučerašnje akcije 70-ak volontera.

U organizaciji kozmetičke kuće “Lush”, njihovih djelatnika volontera, PD “Mljet”, udruge “Planet zemlja”, “Zelene stope” i logističku potporu JU “Nacionalni park Mljet” i “Komunalno Mljet” ova lijepa, ali dislocirana plaža je opet poprimila izvoran izgled!

Vijesti
05.03.2019.
Nacionalni park Mljet

Osmislite slogan i osvojite nagradu!

Kreativni ste i imate ideju kako predstaviti Mljet u jednoj rečenici? Probudite svoju kreativnost, osmislite slogan i osvojite nagradu!

Pozivamo vas da nam dostavite svoje prijedloge za slogane 17 mljetskih naselja i 4 slogana na temu gastronomije, tradicije, aktivnog i nautičkog turizma.

Javna ustanova Nacionalni park Mljet i Turistička zajednica Općine Mljet  u sklopu projekta „Mljet – Odise(j)a mediterannea“ financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj osmišljava novu slikovnu brošuru gdje će uz slike naselja i navedenih aktivnosti biti istaknut slogan.

Pozivamo vas da svoje ideje i prijedloge šaljete na mail turizam@np-mljet.hr ili putem Facebook stranice NP Mljet.

Svatko može predložiti više od jednog slogana, a odabrani slogani bit će prevedeni na strane jezike, što ćemo mi učiniti.

Poziv je otvoren do 12. ožujka 2019., a odabrane slogane ćemo nagraditi prigodnim poklon paketima.

Vijesti
01.03.2019.
Nacionalni park Mljet

I ove godine posjetite NP Mljet već u ožujku!

Svim posjetiteljima koji odluče posjetiti najstarije morsko zaštićeno područje na Mediteranu vikendima u ožujku uz povoljniju ulaznicu u iznosu od 50,00 kn po osobi osigurano je besplatno interpretativno vođenje uz vožnju brodom po Velikom jezeru te posjet otoku Sv. Marije
Opis: Mali most
Autor: Mestrovic

Svake godine Nacionalni park Mljet sve ranije otvara vrata posjetiteljima nudeći razne programe obilaska i predstavljajući nove sadržaje. Mnogi posjetitelji se odlučuju na aktivno provođenje vremena u očuvanoj prirodi. 

Nacionalni park Mljet bilježi porast broja posjetitelja iz godine u godinu zahvaljujući tome što sve veći broj turista dolazi u pred i podsezoni. NP Mljet je posjetiteljima jednako privlačan kroz sva godišnja doba. Nacionalni park Mljet u 2018. godini posjetilo je 145.751 posjetitelj. Lani su prvi posjetitelji ovog najjužnijeg zaštićenog područja zabilježeni već 9. ožujka, a sezonu su zaključili posjetitelji 8. studenog 2018.

Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“  poziva sve zainteresirane da posjete zeleni otok Mljet i njegovo najstarije zaštićeno morsko područje poznato po Velikom i Malom jezeru i ove godine u ožujku. 

Svim posjetiteljima uz povoljniju cijenu ulaznice u iznosu od 50,00 kn po osobi, Nacionalni park Mljet osigurava besplatno interpretativno vođenje uz vožnju brodom po Velikom jezeru te posjet otoku Sv. Marije s benediktinskim samostanom.

Prijavu za navedene usluge je moguće napraviti osobno na dan posjeta od 8 do 10h ujutro u Informacijskom centru na Velikom jezeru ili prethodno na mail turizam@np-mljet.hr ili na telefon 020 744 041.

Vijesti
21.02.2019.
Nacionalni park Mljet

Prvi ovogodišnji teren monitoringa ptica značajnih za NP Mljet

U subotu 16. veljače 2019. godine obavljen je prvi ovogodišnji teren monitoringa ptica značajnih za Nacionalni park Mljet obilaskom cijelog akvatorija Parka pod stručnim vodstvom dr. sc. Luke Jurinovića, mag. biol., voditelja istraživanja ptica u NP Mljet od 2001. godine.
Opis: Galeb
Autor: L. Jurinović
Izvor: NP Mljet

Svake godine sustavno se prati dinamika populacija šest vrsta ptica koje su prepoznate kao značajne za NP Mljet: morski vranac (sredozemna podvrsta) Phalacrocorax aristotelis desmarestii, sredozemni galeb Larus audouinii, galeb klaukavac Larus michahellis, crvenokljuna čigra Sterna hirundo, škanjac osaš Pernis apivorus i sivi sokol Falco peregrinus.

Osim galeba klaukavca, sve ostale navedene vrste nalaze se na Dodatku I Direktive o pticama EU (EU Birds Directive), na osnovu koje se određuju Natura 2000 Područja očuvanja značajna za ptice, kao što je i HR1000037 SZ dio NP Mljet.

 

Na prvom ovogodišnjem terenu zabilježene su jedinke sredozemnog galeba, morskog vranca i galeba klaukavca.

 

Morski vranci počeli su gnijezditi te su u nekim gnijezdima zabilježena jaja.

 

Galeb klaukavac sa žutim prstenom s natpisom S7TC prstenovan je 29. svibnja 2010. godine kao mladi ptić u gnijezdu na otočiću Glavatu u NP Mljet. Početkom travnja prošle godine zabilježen je opet na Glavatu, kao i na ovom terenu.

 

Sada je zabilježeno 10 jedinki sredozemnog galeba, dok ih je u veljači 2018. godine zabilježeno 9, a tijekom prošlog desetljeća svake veljače samo po 1-2 jedinke.

Sredozemni galeb sa žutim prstenom s natpisom HC prstenovan je kao odrasla ptica u svibnju 2017. godine na području Parka prirode Lastovsko otočje. Od tada je viđan na području NP Mljet tijekom veljače i ožujka 2018. godine.

 

Prošle godine prstenovan je jedan ptić sredozemnog galeba, iz gnijezda s još dva probušena jaja, a to je bilo prvo prstenovanje mladog sredozemnog galeba u NP Mljet od 2007. godine.

Najave
04.02.2019.
Nacionalni park Mljet

Kartiranje flore te istraživanje vegetacije i staništa NP Mljet

Poziv na predavanje o kartiranju flore, istraživanju vegetacije i staništa NP Mljet.
Opis: Dubrovačka zečina
Autor: JU NP Mljet

Nacionalni park Mljet poziva vas na predavanje “Kartiranje flore te istraživanje vegetacije i staništa Nacionalnog parka Mljet” autora izv. prof. dr. sc. Vladimira Hrška, mag. biol., voditelja projekata “Kartiranje flore Nacionalnog parka Mljet” (2009. - 2011.) te “Istraživanje vegetacije i staništa Nacionalnog parka Mljet” (2015. - 2017.). Predavanje će se održati u utorak 12. veljače 2019. godine s početkom u 18h u Galeriji “Stara skula” u Goveđarima. Cilj prvog projekta bio je da se popišu vrste viših biljaka koje se nalaze na području NP Mljet, tj. da se inventarizira flora Parka i osim toga utvrdi za svaku vrstu gdje sve na području Parka vrsta raste. Drugi cilj projekta je da se utvrde vrste koje su rijetke, endemične i zaštićene.
Drugi projekt se nastavio na rezultate prvog projekta i napravljen je s ciljem da se označe i kartiraju staništa koja postoje na području Parka i predlože mjere za zaštitu onih koja značajno pridonose bioraznolikosti Parka.

Kartiranje flore NP Mljet obavljeno je 2009. - 2011. godine. Utvrđena je nazočnost 644 biljne vrste. Od toga je 344 (61%) vrsta već ranije bilo zabilježeno na području Parka, a 300 (39%) biljnih vrsta je bilo zabilježeno po prvi puta. Što se tiče taksonomskog sastava najbrojnija porodica biljaka su mahunarke s 14% svih vrsta, a iza njih slijede trave s 12%. Na području Parka utvrđeno je više rijetkih i zaštićenih vrsta, a s nekima od njih ćemo se upoznati na samom predavanju.

Kartiranje staništa i vegetacije NP Mljet obavljeno je 2015. - 2017. godine. Posebna pažnja u istraživanju bila je posvećena izvanšumskim staništima na kojima se nalazi daleko najveći dio flore NP Mljet i koja su glavni nositelj bioraznolikosti viših biljaka u Parku. Izvanšumska staništa iznose 28,7% površine Parka. Naselja zauzimaju samo 0,45% površine Parka. Ostatak su šume. Dakle na samo oko 28% površine nalazi se 82% svih biljnih vrsta u Parku. Da bi se sačuvala brojnost flore u Parku potrebno je sačuvati izvanšumska staništa. Botanički najvrjednija izvanšumska staništa su obalni grebeni i stijene jer se tamo nalazi mnogo endemičnih i rijetkih biljnih vrsta. Značajni tipovi staništa su i šumske prosjeke i obrađivana polja.

Vijesti
14.12.2018.
Nacionalni park Mljet

Terenska nastava prstenovanja ptica

Učenici OŠ Babino Polje - PŠ Goveđari su prisustvovali prstenovanju ptica u NP Mljet.
Opis: Prstenovanje ptica
Autor: Aleksandar Popijač

U srijedu 12. prosinca 2018. godine u 9 h u Ivanjem polju u Nacionalnom parku Mljet dr. sc. Luka Jurinović, mag. biol. održao je predavanje “Proučavanje selidbe ptica prstenovanjem” učenicima od prvog do trećeg razreda Osnovne škole Mljet – područne škole Goveđari. Učenici su obišli postavljene mreže za hvatanje ptica te im je pobliže objašnjena korištena metodologija. Demonstrirano im je i postupanje s uhvaćenom pticom, kojoj se bilježi ime vrste, spol, starost, uhranjenost, masa i duljina krila, a zatim se nakon prstenovanja uhvaćena jedinka čim prije pušta na slobodu. Učenici su postavljali brojna pitanja te su pokazali veliki interes za istraživanja i zaštitu ptica, usprkos vrlo hladnom jutru u prirodi.

 

Suradnja Stručne službe NP Mljet s OŠ Mljet nastavlja se u četvrtak 13. prosinca 2018. godine kada je u planu održavanje istog predavanja o istraživanju selidbe ptica na Mljetu učenicima od petog do osmog razreda Osnovne škole Mljet u Babinom Polju.

Tijekom ovog tjedna, u Ivanjem polju uhvaćeno je i prstenovano 90 jedinki 12 različitih vrsta ptica. 

Vijesti
12.12.2018.
Nacionalni park Mljet

Uspješno obavljena vatrogasna vježba na Mljetu

Dana 11. prosinca 2018. godine na području nacionalnog parka Mljet uspješno je provedena vatrogasna vježba Dobrovoljnog vatrogasnog društva Montokuc. Isprobana je nova vatrogasna oprema, ali i hidrantska mreža koja je ove godine prvi put puštena u rad.
Opis: dvd montokuc
Autor: np mljet

Dana 11. prosinca 2018. godine na području nacionalnog parka Mljet uspješno je provedena vatrogasna vježba Dobrovoljnog vatrogasnog društva Montokuc. Isprobana je nova vatrogasna oprema, ali i hidrantska mreža koja je ove godine prvi put puštena u rad.

Na vježbi je sudjelovalo 28 operativnih vatrogasaca Društva. Vježbom je još jednom pokazana spremnost za intervencije u sklopu gašenja šumskih požara kao preduvjeta da Mljet i dalje bude najzeleniji otok Jadrana, a time je i završena vrlo uspješna godina u kojoj se velika pažnja osim na opremanje posvetila i osposobljavanjima vatrogasaca. Osposobljenost za vatrogasca dobila su 32 člana, a čak 27 članova je završilo obuku za rad s motornom pilom.

 

U protekloj godini većina od 45 operativnih i izvršnih članova DVD-a Montokuc završilo je obuku za pružanje hitne medicinske pomoći ozlijeđenima, s posebnim naglaskom na ozlijede koje mogu nastati prilikom gašenja šumskih požara.

Osim obavezne vatrogasne opreme, u suradnji Nacionalnog parka Mljet i Općine Mljet nabavljeni su ruksaci s opremom za pružanje prve pomoći unesrećenima koji su dodijeljeni DVD-u Montokuc i JVP-u Mljet, naravno uz želju da ne bude potrebe za njihovo korištenje…

Vijesti
12.12.2018.
Nacionalni park Mljet

Festa Sv. Nikole na Mljet

Festom sv. Nikole, zaštitnika ribara, pomoraca i putnika svečano je u četvrtak bilo na Mljetu. Stanovnici i prijatelji Mljeta svojim sudjelovanjem uveličali su trinaesto, već tradicionalno obilježavanje ovog blagdana.
Opis: festa
Autor: np mljet
 

U četvrtak, 6. prosinca 2018. na Mljetu se slavio sv. Nikola. Proslava je započela svetom misom u crkvi Sv. Nikole u Goveđarima, zatim su se mještani svojim okićenim barkama uputili u procesiju Velikim jezerom na blagoslov. Nakon blagoslova brodova i baraka upriličen je svečani domjenak na otoku Sv. Marije.

Učenici od 1. do 4. razreda OŠ Mljet pripremili su prigodni program, nakon kojeg su im organizatori uručili poklone. Proslava je završena uz zvukove dalmatinske i klapske pjesme.
Vijesti
12.12.2018.
Nacionalni park Mljet

Otvorena izložba "Krhka ljepota"

U petak, 30. studenog u Aquariumu Pula je otvorena izložba “Krhka ljepota” povodom obilježavanja Međunarodne godine koraljnih grebena i 58. rođendana Nacionalnog parka Mljet.
Opis: izložba
Autor: np mljet

Izložbu su priredili Aquarium Pula i Javna ustanova “Nacionalni park Mljet” čime je želja skrenuti pažnju javnosti o stanju koralja u svijetu, koji su više nego ikad ugroženi. Kao što je poznato, Veliko jezero u NP Mljet je dom najvećeg grebena busenastog koralja Cladocora caespitosa (endem Sredozemnog mora) na svijetu. U ugodnom ambijentu Aquariuma Pula u utvrdi Verudela u Puli uvodni i pozdravni govor održali su direktorica Aquariuma Pula, dr. sc. Milena Mičić i ravnatelj NP Mljet, Ivan Sršen.

 

Nakon pozdravnog govora edukatorice Aquariuma Pula Matea Stankić i Žana Moslavac su posjetitelje izložbe upoznali s edukativnom instalacijom ispred utvrde Verudela te je otvoreno i razgledavanje izložbe unutar akvarija “Živi jadranski i tropski koraljni greben”. Nakon otvaranja i razgledavanja izložbe održano je i predavanje “Koraljni greben u NP Mljet” autora izv. prof. dr. sc. Petra Kružića, mag. biol., voditelja istraživanja koralja u NP Mljet 1995.-2018. g. Izložbu je uveličao i nastup mljetske mješovite klape Kurenat.

 

Kako je bilo u Puli, pogledajte u prilogu riječke televizije na sljedećoj poveznici:

https://vimeo.com/303720026

Vijesti
26.02.2018.
Nacionalni park Mljet

Vaš prijedlog imena električnog broda

Predložite ime novog električnog katamarana u NP Mljet i osvojite 2 besplatne ulaznice ukoliko Vaš prijedlog imena bude odabran.
Izvor: JU NP Mljet

U Nacionalni park Mljet uskoro stiže novi električni brod za prijevoz putnika po Velikom jezeru te je želja uključiti javnost u odabir imena prvog od 3 električna broda.

Električni katamaran jer dio 9,9 milijuna kuna vrijedne investicije. Očekuje se skori dolazak i preostala 2 broda te će se na taj način u potpunosti isključiti korištenje brodova na fosilna goriva. Nabava električnih brodova je provedena u sklopu projekta "Mljet-Prvi zeleni otok na svijetu".

Svoje prijedloge imena šaljite na mail NP Mljet np-m np ljet@np-mljet.hr ili objavite na službenoj stranici NP Mljet. Ukoliko Vaš prijedlog imena bude odabran, možete osvojiti 2 besplatne ulaznice za posjet NP Mljet koje uključuju i vožnju novim električnim brodom.

Vijesti
23.02.2018.
Nacionalni park Mljet

Posjetite NP Mljet u ožujku

Javna ustanova "Nacionalni park Mljet" poziva sve zaljubljenike u prirodu da posjete najstarije morsko zaštićeno područje vikendima u ožujku!
Opis: Jezero
Izvor: JU NP Mljet

Nacionalni park Mljet se uključuje u akciju Jadrolinije kojom svi njihovi korisnici koji plaćaju punu cijenu karte ostvaruju 20% popusta na cijenu brodskih karti za vikend putovanja. Svim posjetiteljima uz povoljniju cijenu ulaznice u iznosu od 50,00 kn po osobi, Nacionalni park Mljet osigurava besplatno interpretativno vođenje uz vožnju brodom po Velikom jezeru te po završetku razgleda Parka projekciju filma "Hrvatsko vodeno blago" u Galeriji Stara Skula u Goveđarima.

Prijavu za navedene usluge je moguće napraviti na dan posjeta od 8 do 10h ujutro ili prethodno na mail turizam@np-mljet.hr ili na telefon 020 744 041.

Vijesti
10.11.2017.
Nacionalni park Mljet

Otvaranje izložbe “MLJET 1910. – 2017.” povodom obilježavanja 57. rođendana

Čast nam je pozvati sve zainteresirane na otvaranje izložbe “MLJET 1910. – 2017.” povodom obilježavanja 57. rođendana.
Povodom obilježavanje 57. rođendana NP Mljet, čast nam je pozvati vas na otvaranje izložbe “MLJET 1910. – 2017.” . u petak, 17.11.2017., s početkom u 17.30. u “Etno Art galerija”, Baruna Trenka 1 u Zagrebu. Otvaranje će uveličati i Klapa Kurenat s otoka Mljeta. Izložba je otvorena do 24.11.2017. svakim radnim danom od 08 do 18 sati. U suradnji s Klub prijatelja otoka Mljeta i Galerija Stara skula održat će se radionica izrade mljetskog kolarina. Molimo zainteresirane da se prijave organizatorima – Klub Mljećana i Galerija Stara skula.
Vijesti
24.10.2017.
Nacionalni park Mljet

Otkrivanje Mljeta na kraju ljeta

Povodom kraja uspješne sezone i posljednjeg pristajanja katamarana Krilo Star u ovoj godini, Nacionalni park Mljet u suradnji s prijevoznikom Kapetan Luka organizira besplatni izlet dana 28.10.2017., subota, za stanovnike otoka Hvara i Korčule u NP Mljet.
Autor: Arhiva JU NP Mljet

Povodom kraja uspješne sezone i posljednjeg pristajanja katamarana Krilo Star u ovoj godini, Nacionalni park Mljet u suradnji s prijevoznikom Kapetan Luka organizira besplatni izlet dana 28.10.2017. za stanovnike otoka Hvara i Korčule u NP Mljet. Osim besplatnog izleta koji uključuje besplatan prijevoz brodom Krilo Star, NP Mljet daje besplatne ulaznice, vođenu turu, posjet otoku Sv. Marija te posjet izložbi “Otkrivanje Mljeta” u galeriji “Stara skula”u Goveđarima povodom rođendana NP Mljet. Ovim događajem započinje i obilježavanje 56. rođendana NP Mljet.

POPUST 50% omogućavaju restorani: “Pomena” u Pomeni / “Melita” – Otočić sv. Marije

POPUST 50% omogućava Radulj tours / Pomena – Mali most – Vrbovica za najam bicikli, kajaka i kanua

Program posjeta, subota 28.10.2017.

11:00 Riva u Pomeni: preuzimanje posjetitelja po grupama – vodiči za hrvatski, engleski i francuski jezik

11:15 Goveđari: galerija “Stara skula” – otvorenje foto izložbe “Nacionalni park Mljet 1929. – 1970.”

12:00 Goveđari: polazak starim putem u Babine Kuće, oko Konštara na Pristanište.

12:30 Pristanište: ukrcaj u brodove, vožnja po Velikom jezeru, obilazak crkvenog kompleksa Otočića sv. Marije uz stručno vodstvo. Mogućnost ostanka na ručku.

13:30 Otočić sv. Marije: ukrcaj u brodove, odlazak na Mali
most.

Slobodno vrijeme za šetnju, korištenje bicikala, kajaka, kanua te odlazak na ručak u Babine Kuće i Pomenu. Obilazak Malog jezera, poučne botaničke staze, prijelaz Skalinadom u Pomenu. Obilazak naselja, kupovina suvenira.

17:15 Riva u Pomeni: završetak obilaska NP “Mljet”, ukrcaj u katamaran “Krilo Star”.

Vijesti
04.10.2017.
Nacionalni park Mljet

Predstava Trostruki život Antigonin odigrana na otoku Sv. Marije

U predivnom ambijentu otoka Svete Marije na Velikom jezeru u NP Mljet Anton Podvebšek Teater iz slovenskog Novog Mesta izveo je predstavu Trostruki život Antigonin.
Opis: Plakat za predstavu
Autor: Arhiva JU NP Mljet
Izvor: Arhiva JU NP Mljet

U nedjelju, 2.10.2017. u 20 h na otoku Sv. Marije odigrana je predstava pod nazivom Trostruki život Antigonin u izvedbi Anton Podvebšek Teatera iz Novog Mesta.

Autor teksta je međunarodno poznati slovenski filozof, teoretičar politike i filma Slavoj Žižek, a redatelj Matjaž Berger, jedan od začetnika slovenskog avangardnog kazališta. Sponzor predstave je NP Mljet.

Vijesti
09.08.2017.
Nacionalni park Mljet

Musica Mediterana u bazilici u NP Mljet

U prekrasnom ambijentu starokršćanske bazilike u Polačama, pod vedrim nebom i uz zvukove najljepših melodija Mediterana, oko 200tinjak domaćih i stranih posjetitelja uživalo je u koncertu.
Autor: TZO Mljet

Dana 7.8.2017. održan je koncert "Musica Mediterana" čiji je program vezan za glazbu mediteranskih zemalja. U prekrasnom ambijentu starokršćanske bazilike u Polačama, pod vedrim zvjezdanim nebom koncert vokalnih i instrumentalnih brojeva, napolitanskih pjesama, portugalskog fada, grčke glazbe te popularnih brojeva hrvatskih autora i dueta je oduševio oko 200 domaćih i stranih posjetitelja. Koncert je održan u organizaciji Turističke zajednice Mljet uz sponzorstvo Nacionalnog parka Mljet.

Vijesti
25.05.2017.
Nacionalni park Mljet

Predavanje "Orhideje NP Mljet"

Nacionalni park Mljet vas poziva na predavanje profesora Kranjčeva o orhidejama NP Mljet.
Opis: Orhideje
Autor: Osvin Pečar
U petak, 26.5.2017. u Galeriji "Stara skula" u Goveđarima, otok Mljet s početkom u 10h održati će se predavanje na temu "Orhideje Nacionalnog parka Mljet" gdje će svi zainteresirani moći čuti više o brojnim vrstama orhideja koje je moguće pronaći na području ovog nacionalnog parka. Predavanje će održati profesor Radovan Kranjčev.
Vijesti
23.05.2017.
Nacionalni park Mljet

Dječja predstava u NP Mljet

Predstava Velika staklena avantura oduševila najmlađe gledatelje NP Mljet.
Autor: JU NP Mljet
U ponedjeljak, 22.5.2017. održana je edukativna dječja predstava "Velika staklena avantura" u izvedbi glumačke ekipe autorice i glumice Martine Cvek i Tine Orlandini. Predstava namjenjena najmlađima, oduševila je sve prisutne gledatelje bez obzira na dob. Predškolskoj djeci je na zanimljiv način prikazana važnost čuvanja prirode i okoliša kroz recikliranje. Predstava je edukativnog i interaktivnog karaktera te su jeca i sama postala dio predstave.
Vijesti
18.05.2017.
Nacionalni park Mljet

Velika staklena avantura

U ponedjeljak, 22.5.2017 s početkom u 16.00 h održati će se dječja predstava "Velika staklena" avantura".
Opis: Najava za avanturu
U ponedjeljak u Pomeni na rivi ispred Hotela Odisej, održati će se dječja predstava "Velika staklena avantura". Predstava će kroz igru i zabavu ukazati na važnost brige za okoliš i našu prirodu. Ulaz na predstavu je besplatan. 
Vijesti
18.05.2017.
Nacionalni park Mljet

Najmlađi upoznavaju svoj Park

Povodom II. Tjedna parkova, Nacionalni park Mljet organizira edukativnu radionicu za djecu iz igraonice u Babinom Polju.
Autor: JU NP Mljet

Povodom II. Tjedna parkova, Nacionalni park Mljet organizira edukativnu radionicu za djecu iz igraonice u Babinom Polju koja će se održati u srijedu, 24.5.2017 u 10.00h. Naši edukatori će najmlađim stanovnicima Mljeta govoriti o prirodnom bogatstvu našeg otoka.

 

Vijesti
03.05.2017.
Nacionalni park Mljet

Promocija knjige Milana Sijerkovića

Dana 28.4.2017. u Galeriji Stara skula u Goveđarima održana je promocija knjige "Mljet suncem obasjan, vjetrom okupan" autora Milana Sijerkovića.
Opis: Mljet - Suncem obasjan, vjetrom okupan
Autor: PD Mljet
Poznati meteorolog Milan Sijerković u sklopu Godišnjeg susreta planinara Hrvatske na otoku Mljet je održao promociju svoje nove knjige. Promocija se održala u Galeriji Stara skula u Goveđarima na otoku Mljet te je izazvala veliko zanimanje otočana te planinara.
Vijesti
03.05.2017.
Nacionalni park Mljet

Planinarski pohod na Mljet

Na otoku Mljet se od 29.4. do 1.5.2017. održao 27. Dan hrvatskih planinara koji je okupio 1500 planinara iz Hrvatske i susjedstva.
Opis: Planinari Mljet
Autor: Marin Perković, PD Mljet

Dani hrvatskih planinara su uspješno održani po drugi put na otoku Mljetu. Produženi vikend, od 29.4. do 1.5.2017. su brojni planinari iskoristili za pohod na otok Mljet. Oko 1500 planinara iz Hrvatske te susjedne Bosne i Hercegovine i Srbije boravilo je na Mljetu te planinarskim stazama obišlo i područje Nacionalnog parka Mljet čije staze su sastavni dio Mljetske planinarske obilaznice. Osim planinarenja, planinari su posjet Mljetu iskoristili i za zabavu, posjetu izložbi fotografija te sudjelovanje na promociji knjige Milana Sijerkovića - Mljet suncem obasjan, vjetrom okupan. Pokrovitelj ovog godišnjeg okupljanja planinara je Nacionalni park Mljet, a organizator PD Mljet.

Vijesti
21.11.2016.
Nacionalni park Mljet

Predavanje o koraljima povodom rođendana

Povodom proslave 56. obljetnice osnivanja Nacionalnog parka Mljet, u Galeriji "Stara skula" u Goveđarima održano je predavanje na temu "Koralji u Nacionalnom parku Mljet".
Opis: Predavanje
Autor: Lucija Hajdić

Nacionalni park Mljet je obilježio 56. obljetnicu osnutka u petak 18.11.2016. u Galeriji "Stara skula" u Goveđarima. Ovom prigodom okupljene je pozdravila ravnateljica nakon čega je izv. prof. dr. sc. Petar Kružić održao zanimljivo predavanje na temu "Koralji u Nacionalnom parku Mljet" s osvrtom na "no-take" zone. Nakon predavanja, na domjenku su svi nazočni imali priliku i kušati salatu od Caulerpe racemose, invazivne alge tamnozelene boje na čijem se uklanjanju aktivno radi.

 

 

Vijesti
14.11.2016.
Nacionalni park Mljet

56. rođendan Nacionalnog parka Mljet

Javna ustanova Nacionalni park Mljet slavi 56. rođendan. Ovo najstarije morsko zaštićeno područje Mediterana jedinstvena je oaza koja obuhvaća bogatu prirodnu i kulturnu baštinu.

Na dan 11.11.1960. sjeverozapadni dio otoka Mljeta je proglašen Nacionalnim parkom. Razlog tome je njegovo prirodno i kulturno bogatstvo čija su kruna sustav slanih jezera koji je važan geološki i oceanografski fenomen. Iznimno bogat životom, Nacionalni park Mljet je dom brojnim endemskim i ugroženim vrstama. Svojim arheološkim nalazištima i bogatim kulturnim nasljeđem očarava i ljubitelje kulturne baštine. 

Od proglašenja pa do danas, Nacionalni park Mljet je magnet za brojne posjetitelje, no 2016. godinu je obilježio i rekordan broj posjetitelja. Čak 126.000 posjetitelja je uživalo u prirodnom i kulturnoj baštini Nacionalnog parka Mljet. Ovu godinu je obilježio i veliki broj realiziranih projekata kojim se poboljšala postojeća i izgradila nova posjetiteljska infrastruktura. Nabavljena su i dva električna vlakića za obilazak jezera, uređena je šetnica oko Velikog jezera te prilazi za invalide, izgrađen je Veliki most, rekonstruirani su pristani za brodove na Velikom jezeru, a i otvoren je novi informacijski centar na Pristaništu. Osim toga, uređen je i trg na istoj lokaciji te nabavljen prvi eko blok -  potpuno samostalan prodajni modul. Potpisan je i Ugovor o nabavi tri električna broda vrijedan 9,9 milijuna kuna čime se nastavlja projekt "Mljet-prvi zeleni otok na svijetu". 

 

Vijesti
19.10.2016.
Nacionalni park Mljet

Slovenski teatar u Nacionalnom parku Mljet

Povodom završetka uspješne turističke sezone, Nacionalni park Mljet organizira predstavu u Pomeni.
Opis: Predstava
Autor: Matjaž Berger

Javna ustanova Nacionalni park Mljet, Turistička zajednica općine Mljet i Općina Mljet u suradnji s Anton Podbevšek Teatrom iz Novog Mesta u Sloveniji organiziraju predstavu naziva Vrijeme je dijete koje se igra kamenčićima: vlast je djetetova“ s potpisom redatelja Matjaža Bergera. Predstava će se održati 19.10.2016. i 20.10.2016. u Pomeni na rivi ispred Hotela Odisej s početkom u 19 h. Ulaz je besplatan za sve zainteresirane.

Vijesti
19.10.2016.
Nacionalni park Mljet

Magareća prinova u Nacionalnom parku Mljet

Otočić Sv. Marije je dobio magareću prinovu!
Opis: Mljetska magarica
Autor: M. Aljinović
Magareća prinova tek što je došla na svijet, već je postala glavna atrakcija na otoku Sv. Marije u Nacionalnom parku Mljet. Majka mu je tovarica Melita koju je prošle godine Mljećanima darovao poznati pelješki uzgajivač magaraca Josip Antunović. Za magarce, čija se populacija na otoku Sv. Marije povećala s 2 na 3 magarca, napravljena je velika štala i komfor im ne fali. Malena će tek dobiti ime, a posao će joj biti isključivo „manekenski“ jer će samo glumiti turističku atrakciju i slikati se s posjetiteljima. 
Vijesti
11.10.2016.
Nacionalni park Mljet

Električni brodovi stižu 2017. u Nacionalni park Mljet

Na Mljet 2017. godine stiže prvi brod za prijevoz putnika Velikim jezerom na električni pogon. U iduće dvije godine, stići će još dva takva broda kako bi se iz prijevoza u potpunosti isključili stari brodovi na fosilna goriva.
Opis: Električni brod babyCat
Autor: JU NP Mljet

U Nacionalni park Mljet je najavljen dolazak prvog broda za prijevoz putnika Velikim jezerom na električni pogon i to u sezoni 2017. godine. U sljedeće dvije godine, stići će još dva takva broda kako bi se iz prijevoza u potpunosti isključili stari brodovi na fosilna goriva. Vlada Republike Hrvatske Javnoj ustanovi Nacionalni park Mljet 14. rujna 2016. je dala suglasnost za sklapanje ugovora o nabavi tri turistička broda, vrijedna 9,9 milijuna kuna. U ponedjeljak, dana 10. listopada 2016., ravnateljica Marta Sršen Stražičić u ime Nacionalnog parka Mljet i gospodin Tomislav Uroda u ime poduzeća ICAT d.o.o. su u prostorijama JU “Nacionalni park Mljet” potpisali Ugovor o izgradnji 3 električna broda za prijevoz posjetitelja.

Nabava električnih brodova, uz prethodnu nabavu električnih vozila i dva električna vlaka, su dio Parkovog projekta „Mljet – prvi zeleni otok na svijetu“.

Vijesti
26.07.2016.
Nacionalni park Mljet

Otvoren novi informacijski centar

Nacionalni park Mljet je otvorio novouređeni informacijski centar na obali Velikog jezera. U sklopu informacijskog centra otvorena je i službena suvenirnica.
Opis: Informacijski centar na Pristaništu, Veliko jezero
Autor: JU NP Mljet
Nacionalni park Mljet je na Pristaništu, na obali Velikog jezera otvorio vrata svog novouređenog informacijskog centra gdje će svi posjetitelji moći dobiti sve potrebne informacije vezano za boravak u Nacionalnom parku Mljet. U sklopu informacijskog centra otvorena je i službena suvenirnica u kojoj se nudi veliki broj suvenira domaćih proizvođača te udruga s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Novootvoreni informacijski centar je posjetio i ministar Slaven Dobrović.
Vijesti
07.06.2016.
Nacionalni park Mljet

U NP Mljet stigla dva električna vlaka

U utorak 7. 6. 2016. u Nacionalni park Mljet stigla su dva nova električna vlaka za prijevoz posjetitelja oko Velikog jezera.
Nacionalni je park Mljet u sklopu projekta „Mljet – prvi zeleni otok na svijetu“ nabavio dva električna vlakića za prijevoz posjetitelja oko mljetskih jezera. Dana 7. 6. 2016. napravljena je i prva testna vožnja, a prve reakcije prisutnih su i više nego pozitivne. Nacionalni park Mljet nastavlja sa svojom misijom stvaranja zelene oaze u kojoj se koriste isključivo ekološki prihvatljiva prijevozna sredstva. Nakon dva električna vlaka i dva električna vozila, očekuje se i skori dolazak prvog ekološkog bloka koji će imati prodajno-informativnu svrhu, a u 2017. godini očekuje se i dolazak dva nova električna broda.
Vijesti
24.05.2016.
Nacionalni park Mljet

Predavanje povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode Republike Hrvatske, a u sklopu Tjedna parkova, Nacionalni park Mljet organizirao je predavanje na temu „Bioraznolikost Nacionalnog parka Mljet“.
U nedjelju 22. svibnja 2016. u 17:30 h povodom obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode Republike Hrvatske, a u sklopu Tjedna parkova, Nacionalni park Mljet organizirao je predavanje na temu „Bioraznolikost Nacionalnog parka Mljet“. Oko 35 zainteresiranih posjetitelja na Malom je mostu slušalo predavanje o prirodnim bogatstvima Parka te zanimljivom životu u jezerima. Posjetiteljima je pritom uručena prigodna brošura „Život u jezerima“ te dalekozori za promatranje biljnog i životinjskog svijeta.
Vijesti
19.05.2016.
Nacionalni park Mljet

Promocija knjižice „Zaštićene vrste otoka Mljeta“

Povodom izdavanja nove edukativne knjižice „Zaštićene vrste otoka Mljeta“, Nacionalni park Mljet održat će promociju osnovnoškolcima u Babinom Polju.

U srijedu 25. 5. 2016. u 12:00 h Nacionalni park Mljet predstavit će novu edukativnu knjižicu „Zaštićene vrste otoka Mljeta“ učenicima OŠ Mljet. Knjižica osim edukativnog ima i zabavni karakter, te djeci olakšava učenje o rijetkim i zaštićenim vrstama otoka. Nakon prezentacije knjižice održat će se i kratka radionica s učenicima 3. i 4. razreda.

Najave
18.05.2016.
Nacionalni park Mljet

Europski dan parkova

Povodom Europskog dana parkova, Nacionalni park Mljet održat će predavanje i radionicu s učenicima OŠ Mladost iz Jakšića na temu zaštite prirode.

U utorak 24. svibnja 2016. povodom Europskog dana parkova, Nacionalni park Mljet održat će predavanje u prirodi učenicima OŠ Mladost o važnosti zaštite prirode, prirodnim i kulturnim vrijednostima Nacionalnog parka Mljet te o problemu morskog otpada. Uz predavanje, učenici će imati i likovnu radionicu, a tema njihovih likovnih uradaka je krajobraz Nacionalnog parka Mljet.

Vijesti
09.05.2016.
Nacionalni park Mljet

Učenici čistili Solinski kanal

U četvrtak 5. svibnja 2016. godine učenici Međunarodne škole Matije Gupca iz Zagreba sudjelovali su u čišćenju Solinskog kanala.
Autor: NP Mljet
U četvrtak 5. svibnja 2016. godine 60 učenika Međunarodne škole Matije Gupca iz Zagreba posjetilo je Nacionalni park Mljet kako bi sudjelovali u akciji čišćenja i uređenja obale Solinskog kanala. Nakon razgledanja parka, osnovnoškolci su krenuli čistiti obalu te su u roku od sat vremena skupili preko 30 vreća otpada. Osim što je obala opet čista, učenici su naučili i vrlo bitnu lekciju o važnosti pravilnoga gospodarenja otpadom. Po završetku akcije, Nacionalni park Mljet uručio je zahvalnicu učenicima i njihovim učiteljima za vrijedan doprinos očuvanju naše obale.
Vijesti
05.04.2016.
Nacionalni park Mljet

Volonteri u Nacionalnom parku Mljet

Stigli su prvi ovogodišnji volonteri u Nacionalni park Mljet koji će kroz 7 dana čistiti mljetske uvale u sklopu godišnjeg programa čišćenja NP Mljet. Prva ekipa od 16 volontera je došla iz Zagreba iz planinarskog društva Panj. Volonteri su se smjestili u novi volonterski centar na Kulijeru kojeg su uredili vrijedni i neumorni djelatnici parka.

Nacionalni park i otok Mljet, kao i ostatak južnog Jadrana, svake godine se suočavaju s problemom otpada koje more nanese na obalu i plaže. Lokalno stanovništvo i djelatnici parka ulažu velike napore kako bi otpad uklonili, a sada su tu i volonteri uz čiju pomoć će mljetska obala ponovno biti čista. U dva dana čišćenja, marljivi volonteri su skupili 110 vreća sitnog otpada.

Prvi volonteri su stigli, ali još imate vremena za prijaviti se i postati volonter u jednom od 4 volonterskih programa NP Mljet putem stranice http://volonteri.parkovihrvatske.hr.

Vijesti
19.02.2016.
Nacionalni park Mljet

Započinje s radom novouređeni Informativni centar

U sezoni 2016. s radom započinje novouređeni Informativni centar na Pristaništu na obali Velikog jezera u kojem će posjetitelji Nacionalnog parka Mljet moći dobiti sve informacije o parku i otoku.

Osim informativnog dijela, centar će imati i suvenirnicu gdje će posjetitelji pronaći suvenire koji uključuju brojne lokalne proizvode autentične za ovo područje te proizvode s porukom očuvanja okoliša i prirode. Informativni centar neće biti jedina novost za naše posjetitelje.

U proljeće 2016. očekuje se postavljanje prvog ekobloka informativno-prodajnog tipa na području Nacionalnog parka Mljet. Ekoblok je jedinstvena građevina sagrađena od ekološki prihvatljivih materijala koji ne predstavljaju opasnost za okoliš te će koristiti isključivo obnovljive izvore energije i imati autonomni ekološki sustav regulacije odvodnje otpadnih voda.

Postavljanjem ekobloka postavlja se i novi standard uređenja infrastrukture na području Nacionalnog parka Mljet.
Vijesti
19.02.2016.
Nacionalni park Mljet

Izgradnja Velikog mosta u tijeku

U tijeku je završna faza izgradnje Velikog mosta na ulazu u jezera kao dio projekta Unapređenja sustava valorizacije i interpretacije prirodne i kulturne baštine na području temeljnog fenomena NP Mljet u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode te Fondom za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Dosad su unutar spomenutog projekta oko šetnice duge 11 kilometara postavljene klupe za odmor posjetitelja, koševi za razvrstavanje otpada, nova pješačka signalizacija i interpretativne ploče.

Izgradnjom Velikog mosta spojit će se šetnica oko Velikog jezera te će time posjetiteljska infrastruktura napokon biti zaokružena cjelina.

U proljeće 2016. organizirat će se službeno otvorenje Velikog mosta s prigodnim programom koji će uključivati sportske aktivnosti posjetitelja i lokalnog stanovništva.
Najave
19.02.2016.
Nacionalni park Mljet

Mljet Fashion Night

Dana 29. svibnja 2016. održat će se manifestacija pod nazivom Mljet Fashion Night u suradnji s dizajnericom Milenom Ulić, vlasnicom brendova Donna Dee i DeLena Fashion Jewellery. Projekt je vrlo zanimljiv i hvalevrijedan jer na poseban način spaja modu i ekologiju.

Projekt je odvojen u dvije cjeline:

 • prva je promocija kroz kolekciju odjeće i broševa predstavljenu na tjednima mode diljem svijeta, od New Yorka, Kuala Lumpura, Barcelone
 • druga je bazirana na samom otoku u smislu poboljšanja života lokalnog stanovništva i obogaćivanja turističke ponude u predsezoni.

U sklopu manifestacije bit će održane i radionice s ciljem uključivanja otočana, a bitno je napomenuti da će biti obrađene teme recikliranja i održivog razvoja u modnoj i tekstilnoj industriji s praktičnom primjenom. Posjetitelji će imati priliku naučiti izrađivati nove odjevne i ukrasne predmete od odbačenog tekstila.

Program manifestacije otvorit će mljetska mješovita klapa Kurenat, bit će prikazane kolekcije pet dizajnera, a manifestacija završava nastupom plesne skupine u kolekciji Vile.

Treba napomenuti da će sve kolekcije biti izrađene od recikliranih i ekološki prihvatljivih materijala.

Nacionalni park Mljet

O parku Virtualna šetnja Istraži park Servisne informacije Novosti