Nije pronađen niti jedan događaj za odabrani datum.
Najave
18.05.2017.
Nacionalni park Paklenica

Tjedan parkova u Nacionalnom parku Paklenica

Povodom obilježavanja Tjedna parkova u Nacionalnom parku Paklenica za sve posjetitelje pripremili smo razna događanja i aktivnosti.

PROGRAM DOGAĐANJA

NEDJELJA 21.5.2017.

Predstavljanje Parkova Hrvatske 11h – 13h
U prezentacijskom centru „Podzemni grad Paklenice“ obilježit ćemo početak Tjedna Parkova Hrvatske predstavljanjem svih parkova, web stranice Parkovi Hrvatske i mogućnosti korištenja web aplikacije. Cijelo vrijeme trajanja prezentacije posjetitelji mogu posjetiti izložbeni prostor Parkovi Hrvatske u kojem mogu uzeti brošure ostalih Parkova.

Wildlife vođenje - uz najavu 9h – 14h
Uz stručno vodstvo našeg stručnog voditelja dr.sc. Gordana Lukača sudionici će imati jedinstvenu priliku doživjeti Park iz jedne potpuno druge perspektive, promatrajući životinjski i biljni svijet oko sebe. Svi koji žele sudjelovati u ovoj ugodnoj i edukativnoj šetnji kroz kanjon Velike Paklenice moraju se unaprijed najaviti na e-mail prezentacija@paklenica.hr. Broj sudionika je ograničen, pa požurite s prijavama!

SRIJEDA 24.5.2017.
Besplatan ulaz u špilju Manita peć

Za sve posjetitelje osigurali smo besplatan posjet špilji Manita peć koja će biti otvorena od 10h do 14h.

PETAK 26.5.2017.
Zeleno srce kuca za nas
U organizaciji OŠ Starigrad i JU NP Paklenica održan je i likovno-literarni natječaj, namjenjen učenicima osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Učenici –autori nagrađenih radova i njihovi mentori dolaze u Starigrad –Paklenicu i NP Paklenica gdje je organiziran cjelodnevni zabavni i sportski program

SUBOTA 27.5.2017.
Volonterska akcija čišćenja planinarske staze
Povodom Tjedna parkova organizirat ćemo volontersku akciju čišćenja i markiranja planinarske staze. Ukoliko želite sudjelovati u ovoj vrijednoj akciji molimo vas da se najavite na e-mail prezentacija@paklenica.hr.

SUBOTA 20.5.2017. – NEDJELJA 28.5.2017.
Izložba fotografija Vladimira Vidovića „Hrvatska vodena raskoš“
Tijekom cijelog tjedna obilježavanja Tjedna parkova posjetitelji će moći cjelodnevno posjetiti izložbu kao i izložbeni prostor Parkovi Hrvatske.

Vijesti
14.10.2016.
Nacionalni park Paklenica

Dan otvorenih vrata

Zbog svoje jedinstvene prirodne osnove, izuzetnih geomorfoloških oblika i veličanstvenih šuma, prostor Velike i Male Paklenice 19. listopada 1949. proglašen je nacionalnim parkom. Osnovni razlog proglašenja ovog prostora nacionalnim parkom bila je zaštita najočuvanijeg i i najvećeg šumskog kompleksa na području Dalmacije.

Slavimo 67. rođendan Nacionalnog parka Paklenica i tim povodom organiziramo Dan otvorenih vrata u nedjelju 16. listopada 2016.

Za sve posjetitelje osiguravamo besplatan ulaz u Park, špilju Manita peć i posjetiteljski centar "Podzemni grad Paklenice", a u šumarskoj kući "Lugarnica" možete se okrijepiti po povoljnim cijenama.

Radujemo se Vašem dolasku!

Vijesti
24.08.2016.
Nacionalni park Paklenica

Poziv na obilježavanje Međunarodne noći šišmiša 2016.

Pozivamo Vas na obilježavanje Međunarodne noći šišmiša u Nacionalnom parku Paklenica u subotu 27. kolovoza 2016.!

Međunarodna noć šišmiša obilježava se u Europi i svijetu 20. godinu zaredom, a ove godine po drugi put ćemo je obilježiti i u našem Parku!

Program se održava ispred upravne zgrade JU NP Paklenica, ul. dr. F. Tuđmana 14a, Starigrad-Paklenica s početkom u 18:00 sati i traje do 21:00 sat, a uključuje:

  • radionice i igre za djecu - djeca će crtati i bojati šišmiše, izrađivati šišmiš - maske, šišmiš - kape, šišmiš - zmajeve, šišmiše za prste, origami šišmiše i još mnogo toga;
  • predavanje o šišmišima - nakon radionice održat ćemo interaktivno predavanje o šišmišima i istraživanjima šišmiša u NP Paklenici, kako bismo svi skupa naučili što više o ovim vrlo zanimljivim, a ujedno i ugroženim životinjama;
  • slušanje šišmiša pomoću bat detektora - poslije predavanja svi zajedno ćemo se uputiti u potragu za šišmišima koristeći ultrazvučne detektore (tzv. bat detektore) koji nam omogućuju da čujemo njihove frekvencije koje su inače nečujne za ljudsko uho.

Radujemo se vašem dolasku!

Vijesti
30.05.2016.
Nacionalni park Paklenica

Tjedan parkova u Nacionalnom parku Paklenica

„Zeleno srce kuca za nas“ naziv je projekta kojim su se Javna ustanova Nacionalni park Paklenica i Osnovna škola Starigrad u petak 27. svibnja 2016. pridružili obilježavanju Tjedna parkova Hrvatske. U okviru projekta proveden je 2. likovno-literarni natječaj na temu „Zeleni kutak moje domovine“, na koji su se svojim uradcima prijavili učenici iz čak 98 osnovnih škola iz cijele Republike Hrvatske s više od 700 likovnih i literarnih radova.
Opis: 2. likovno-literarni natječaj „Zeleno srce kuca za nas“
Autor: Natalija Andačić

„Zeleno srce kuca za nas“ naziv je projekta kojim su se Javna ustanova Nacionalni park Paklenica i Osnovna škola Starigrad u petak 27. svibnja 2016. pridružili obilježavanju Tjedna parkova Hrvatske. U okviru projekta proveden je 2. likovno-literarni natječaj na temu „Zeleni kutak moje domovine“, na koji su se svojim uradcima prijavili učenici iz čak 98 osnovnih škola iz cijele Republike Hrvatske s više od 700 likovnih i literarnih radova.

U kategoriji nižih razreda nagradu za najbolji likovni rad osvojio je Petar Gazde, učenik 4. razreda OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice, dok su najbolji literarni rad napisali učenici 4. razreda PŠ Desinec, OŠ „Ljubo Babić“ Jastrebarsko. U kategoriji viših razreda nagradu za najbolji likovni rad osvojila je Karmela Posavac, učenica 6. razreda OŠ „Dr. Stjepan Ilijašević“ iz Oriovca, a najbolji literarni rad napisala je Rahela Košta, učenica 7. e razreda OŠ Šime Budinića iz Zadra, dok su brojni radovi pohvaljeni i objavljeni u katalogu koji je tiskan ovom prigodom.

U programu su uz učenike OŠ Starigrad iz Starigrada Paklenice sudjelovali i gosti – učenici čiji su radovi nagrađeni i pohvaljeni, u pratnji svojih mentora i roditelja, a ukupno je bilo oko 140 sudionika.

Program je započeo u 12:00 h u dvorištu upravne zgrade Javne ustanove Nacionalni park Paklenica, a uključivao je glazbene sadržaje i društvene igre za učenike, a potom je organiziran posjet Parku. Učenici su prošetali poučnom stazom Pjeskarica, razgledali izložbu „Tekuća arheološka istraživanja u Hrvatskoj i starigradska baština kroz učeničke radove“ u Podzemnom gradu Paklenica, a neki od njih okušali su se i u penjanju.

Nacionalni park Paklenica ovom je prigodom osigurao slobodan ulaz za sve posjetitelje mlađe od 18 godina.

Najave
09.05.2016.
Nacionalni park Paklenica

Zeleno srce kuca za nas

I ove godine u Nacionalnom parku Paklenici obilježit ćemo Tjedan parkova. U suradnji s OŠ „Starigrad“ drugu godinu zaredom organiziramo manifestaciju „Zeleno srce kuca za nas“ koja će se održati 27. 5. 2016. i na kojoj će se predstaviti najbolji dječji likovni i literarni radovi na temu zaštićenih područja Republike Hrvatske, a za sve mlađe od 18 godina taj dan osiguran je i besplatan ulaz u Park.

Dana 27. 5. 2016. ispred Upravne zgrade Nacionalnog parka Paklenica te u kanjonu Velike Paklenice održat će se obilježavanje Tjedna parkova 2016. Projekt naziva „Zeleno srce kuca za nas“ nastavlja se provoditi drugu godinu zaredom u suradnji s osnovnom školom iz Starigrada Paklenice, a glavne aktivnosti su likovni i literarni natječaj s ciljem da se djeci osnovnih škola približi važnost zaštićenih područja naše domovine (nacionalni parkovi i parkovi prirode) te raznolikost biljnog i životinjskog svijeta u zaštićenim područjima. Učenici će likovnim i pisanim izričajem dočarati tajanstveni život prirode u najskrovitijim dijelovima zaštićenih područja. Svoja će znanja i iskustva kreativno prikazati kroz odabrani detalj zaštićene prirode.

Po završetku programa predviđena je šetnja poučnom stazom Pjeskarica kroz kanjon Velike Paklenice do posjetiteljskog centra Podzemni grad Paklenice uz pratnju vodiča iz Nacionalnog parka i interpretaciju prirodnih vrijednosti Parka.

Povodom obilježavanja Tjedna parkova i u svrhu podizanja svijesti o važnosti očuvanja prirode među učenicima, ulaz u Nacionalni park Paklenica 27. 5. 2016. bit će besplatan za sve posjetitelje do 18 godina.
Najave
11.01.2016.
Nacionalni park Paklenica

Održavanje 17. međunarodnog susreta penjača Paklenica 2016.

Sada već tradicionalni međunarodni susret penjača u Nacionalnom parku Paklenica održat će se po sedamnaesti put u kanjonu Velike Paklenice. To je sportski najuzbudljiviji vikend u godini, ne samo na velebitskom prostoru, nego i u cijeloj Dalmaciji i Hrvatskoj.

Planirano je mnogo atraktivnih nadmetanja u slobodnom penjanju za sve uzraste, od natjecanja u brzinskom penjanju velikih stijena (Big Wall Speed Climbing), do penjačkog maratona, natjecanja u brzinskom penjanju za djecu, te drugih aktivnosti poput festivala penjačkih filmova, zanimljivih predavanja i koncerta. 

Vijesti
11.01.2016.
Nacionalni park Paklenica

Novi penjački sektor Kozarice

U stijeni Debelog kuka u kanjonu Velike Paklenice opremljen je novi penjački sektor naziva Kozarice, a u njemu je ispenjano 15 novih smjerova s ocjenama od 5a pa sve do 8a+/b.

Popis i nazivi smjerova:

1. Heroe de layenda 7b (16 m)
2. Daj ime 7c (16 m)
3. Scorpius 7c+/8a (18 m)
4. Avangarda 6c (18 m)
5. Pony express 6a (18 m)
6. Pristupni 5a (18 m)
7. Švabo 5b (18 m)
8. ISIL 6b+,7b/b+ (42 m)
9. Markova pukotina 7a+ (35 m)
10. Daliborila 7c (28 m)
11. Iluzionist 8a+/b (33 m)
12. Bred pit 7c (25 m)
13. Žarko sunce žarko 7b/b+ (25 m)
14. Carpe diem 7a (22 m)
15. Avalancha 7a (22 m)

Vijesti
11.01.2016.
Nacionalni park Paklenica

VDF - Vertical dance forum

U mjesnoj vijećnici u Starigradu Paklenici 5. prosinca 2015. predstavljen je međunarodni razvojni projekt VDF – Vertical Dance Forum koji čini sedam voditelja renomiranih plesnih kompanija (Irska, Italija, Francuska, Hrvatska, Velika Britanija, Kanada) i tri profesionalna riggera/člana gorskih službi spašavanja iz Sjevernog Walesa, Kanade i Hrvatske s različitim i komplementarnim iskustvima iz područja zaštite, osiguranja i mjera sigurnosti pri visinskom radu.

VDF je održan u Starigradu Paklenici i Nacionalnom parku Paklenica od 2. do 7. prosinca 2015. u organizaciji Marije Šćekić iz Umjetničke organizacije Histeria Nova i Nacionalnog parka Paklenica. Stvaranje europske i međunarodne skupine proizlazi iz želje za okupljanjem stručnjaka u vertikalnom plesu s različitim iskustvima s ciljem rasprave i zajedničkog propitivanja koje je relevantno za evoluciju ove još uvijek mlade grane umjetnosti, te razmišljanja o njezinom širenju i razmišljanja o novim smjerovima.

Skupinu čine stručnjaci vertikalnog plesa s različitim i komplementarnim iskustvima. Neki su umjetnički direktori vlastitih skupina, neki su nezavisni umjetnički direktori koji rade na projektima drugih umjetnika. Neki se već godinama bave vertikalnim plesom, drugi pak tek uvode ovu vrstu umjetnosti u svoja područja. Neki rade istraživanja u sklopu fakulteta, neki vode terenska istraživanja, itd.

Članovi VDF-a su:
1. Fabrice Guillot – Retouramont and Vertical Dance Centre (Francuska)
2. Kate Lawrence & 3. Simon Edwards – Vertical Dance Kate Lawrence (Sjeverni Wales)
4. Julia Taffe & 5. Colin Zacharias – Aeriosa (Kanada)
6. Wanda Moretti – Il Posto (Italija)
7. Chantal McCormick – Fidget Feet Aerial Dance and Irish Aerial Creation Centre (Irska)
8. Marija Šćekić – Histeria Nova (Hrvatska)
9. Lindsey Butcher – Gravity & Levity (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Ciljevi i projekti

Forum vertikalnog plesa rezultat je želje za razmjenom iskustava i znanja s ciljem sudjelovanja u razvoju, promociji i širenju vertikalnog plesa u čitavoj njegovoj raznolikosti. Projekt se fokusira na širenju što obuhvaća nekoliko elemenata: istraživanje i informiranje o porijeklu i pozadini vertikalnog plesa, odakle dolazi vertikalni ples, tko ga je stvorio, gdje se trenutačno nalazimo?

Osobno propitivanje kako bi trebala izgledati cjelokupna obuka vertikalnog plesa i na koji način praksa vertikalnog plesa obogaćuje druge prakse (ples, kazalište, cirkus, itd.) i različite publike (mladi ljudi, invalidi). Podjela i razmjena znanja i iskustva o dobrim praksama koje se odnose na sigurnost i zaštitu – pravila ne postoje, samo savjeti. Analiza repertoara i teorije vertikalnog plesa – može li se on smatrati „novom umjetnošću“?
 

Alati i rezultati

Brošura kojom se predstavlja proces vertikalnog plesa. Cilj VDF-a je ponuditi referentni alat umjetnosti, predstaviti razvoj, perspektive i identitet vertikalnog plesa na europskoj i međunarodnoj razini.

Kurikulumi za podučavanje i obučavanje vertikalnog plesa budućih profesionalnih plesača, koji su rezultat razmišljanja i tečajeva obuke koje su vodili članovi Foruma.

Praktične skripte o materijalima i nekim tehnikama, uz potpuno informativan i preventivan pristup. Namjera nije formuliranje pravila, nego dopuštanje profesionalnim plesačima da bolje upoznaju svoj materijal i poboljšaju svoju sigurnost.

Referentna internetska stranica, javni susreti i događanja, radionice i debate.

Pokrovitelji:
Vertical Dance Forum
Ministarstvo kulture RH
TZ Općine Starigrad

Nacionalni park Paklenica

O parku Virtualna šetnja Istraži park Servisne informacije Novosti