Nije pronađen niti jedan događaj za odabrani datum.
Najave
30.08.2017.
Park prirode Kopački rit

NOĆ ŠIŠMIŠA U KOPAČKOM RITU

Međunarodnu noć šišmiša obilježavamo u Kopačkom ritu, u petak, 1.9.2017. u 17.30h na Prijemnom centru u Kopačevu.

Male i velike posjetitelje očekuje bogat program u kojem ćemo naučiti puno o šišmišima i dobro se zabaviti:

17.30h-video prezentacija o šišmišima i šišmiš-kviz za djecu

18.00h-predstava igraonice Moltonko: Šišmiš Eho i prijateljica Mici

18.30h-edukativno zabavna radionica: likovna radionica, izrada šišmiš-origamija, bojanje lica, crtanje naopačke, šišmiš gozba

19.30h-potraga za šišmišima u Kopačkom ritu vlakićem i brodom.

Veselimo se Vašem dolasku!

Vijesti
18.05.2017.
Park prirode Kopački rit

Tjedan parkova u Parku prirode Kopački rit

Tijekom cijelog Tjedna parkova Hrvatske posebna ponuda za posjetitelje.
Autor: Hrvoje Domazetović

U Tjednu parkova Hrvatske  i povodom Dana biološke raznolikosti koji se obilježava 22. svibnja, za sve posjetitelje Parka prirode Kopački rit, koji idu na izlet brodom Posebnim zoološkim rezervatom, Park poklanja dodatnu vožnju turističkim vlakićem od Prijemnog centra do Pristaništa na jezeru Veliki Sakadaš. Također, svi posjetitelji moći će bolje upoznati  parkove Hrvatske kroz zanimljivu prezentaciju. Akcija traje od 22.-27.5.2017.!

Vijesti
17.08.2016.
Park prirode Kopački rit

Obavještajna točka HGSS-a

Otvorena je obavještajna točka Hrvatske gorska služba spašavanja (HGSS) na prijemnom centru Parka prirode Kopački rit.
Opis: Oznaka obavještajne točke
Autor: Filip Kos

HGSS  čuva posjetitelje i u ravničarskoj močvari Kopačkog rita.

Obavještajna točka HGSS Stanice Osijek uspostavljena je na Prijemnom centru Parka u Kopačevu kao rezultat višegodišnje suradnje HGSS Stanice Osijek i Parka prirode Kopački rit. Uz postavljenu ploču Obavještajne točke HGSS, članovi HGSS Stanice Osijek demonstrirali su opremu koja se na toj točki nalazi u pripravnosti.

Uspostavom Obavještajne točke posjetitelji Parka dobivaju dodatnu zaštitu i mogu se osjećati posve sigurno u Parku prirode Kopački rit. Djelatnici Parka u svakom trenutku izravno su povezani s članovima HGSS Stanice Osijek te su i sami obučeni za pružanje efikasne prve pomoći.

Time je velika površina Parka prirode Kopački rit dobila potrebne preduvjete za istraživanja i uvijek ponovna otkrivanja.

Najave
20.06.2016.
Park prirode Kopački rit

Dan otvorenih vrata u Kopačkom ritu

Manifestacija Dan otvorenih vrata u Kopačkom ritu obilježava se povodom Međunarodnog dana Dunava.

Već dugi niz godina u svim zemljama dunavskog sliva brojnim festivalima uz rijeku, javnim skupovima, zabavnim i poučnim manifestacijama, 29. lipnja obilježava se Dan Dunava, skrećući pažnju javnosti da unatoč kulturnim razlikama dijelimo želju i odgovornost zaštititi prirodna bogatstva Dunava i njegovih pritoka.

Park prirode Kopački rit, mjesto gdje Dunav stvara jedno od najljepših i najočuvanijih močvarnih područja Europe, pridružuje se obilježavanju Dana Dunava.

U nedjelju 26. 6. 2016. u vremenu od 9 do 17 h Park širom otvara vrata svima koji žele upoznati Kopački rit, pa će toga dana cijena ulaznice za izlet brodom u trajanju od 45 minuta biti simboličnih 10,00 kuna po osobi, a brodovi će kretati s pristaništa Veliki Sakadaš svakih pola sata.

Ulaznice za brod potrebno je prethodno taj dan od 8 h kupiti u prijemnom centru Kopačevo, a tamo smo priredili bogat program: radionice za djecu, jahanje ponija, ekovrtuljak, natjecanje u starim sportovima, GSS škola, sajam autohtonih tradicionalnih proizvoda i delicija naše regije. Posjetitelji mogu također posjetiti multimedijalnu izložbu i uživati na Šetnici bijelog lopoča.

Veselimo se vašem dolasku u velikom broju!

Vijesti
19.02.2016.
Park prirode Kopački rit

Zima u Parku prirode Kopački rit

S hladnijim danima mnoga su jata ptica došla na zimovanje u Kopački rit, gdje unatoč zimi još uvijek nalaze dovoljno hrane. Tako se mogu vidjeti jata divljih gusaka i to barem tri vrste: siva guska, lisasta guska i glogovnjača, ali i jata brojnih vrsta pataka. Sada su tu i ronci i kormorani. Iz sjevernijih krajeva došla su i jata čaplji, a neke su vrste čaplji opet otišle na jug.

Na našim jezerima i kanalima često se mogu vidjeti i labudovi kojima, čini se, zima ne smeta. Simbol parka – orao štekavac – boravi u ritu tijekom cijele godine i može ga se vidjeti kako sjedi na visokim suhim granama u potrazi za plijenom. Na barama se mogu vidjeti i jata lijepih liski, a na granama i na korijenju uz kanale primijetit ćete ptičicu živopisnih boja – vodomara.

Šumska područja parka skrivaju bucanje – parenje divljih svinja u kojem se veprovi bore za ženke. Jeleni odbacuju rogove i po šumama se mogu naći odbačeni rogovi, a nekada su i hrana bogata proteinima za divlje svinje. Vjeverice spavaju zimski san, ali se ipak povremeno bude iz hibernacije kako bi se nahranile, a hiberniraju i svi vodozemci i gmazovi, kao i jedini leteći sisavci – šišmiši. Ispod površine vode miruju i brojne vrste riba.

Kada padne snijeg ili krošnje vrba i drugog raslinja zahvati mraz, Kopački rit poprima bajkovit izgled koji svakako vrijedi doživjeti, a šetnja kroz kompleks dvoraca u Tikvešu vratit će vas u neka prošla vremena.
Vijesti
19.02.2016.
Park prirode Kopački rit

Ritska zima u novom ruhu

Po prvi će put Kopački rit biti otvoren tijekom cijele zime za sve one koji žele uživati u zimskom ugođaju Parka. Posjetiteljima su na raspolaganju novi sadržaji Prijemnog centra: videoprezentacija, multimedijalna izložba, šetnja novom drvenom šetnicom preko jezera Mali Sakadaš nakon koje će goditi neko toplo piće u ugodnoj atmosferi kafića Lopoč.

Tijekom zime naš grijani turistički vlakić kreće u obilazak Parka svakog radnog dana u 11 h, a vikendom u 11 h i 14 h, naravno sve uz stručno vođenje djelatnika Parka.  Svoj dolazak možete najaviti u Prijemnom centru na telefon 031/445 445 ili  099/263 6771 od 8 do 16 h.

Pozivamo vas da iskoristite pogodnosti zimskih cijena i upoznate Kopački rit u drugačijem svjetlu jer je on jednako zanimljiv i zimi i iznova oduševljava na svoj jedinstven način.
Najave
19.02.2016.
Park prirode Kopački rit

Svjetski dan vlažnih staništa u Kopačkom ritu

Vlažna staništa za našu budućnost: Održivi razvoj – tema je Svjetskog dana vlažnih staništa 2016. godine. Ova je tema izabrana da pokaže ulogu vlažnih staništa za budućnost čovječanstva i koliko je važna njihova uloga u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Održivo gospodarenje kao što su ribarenje, uzgajanje riže, putovanja, turizam i opskrba vodom ovise o vlažnim staništima, a vlažna su staništa važna za nas na više načina. Ona su dom velikom broju vrsta, zaštićuju naše obale, predstavljaju prirodne spužve za zaštitu od poplava i pohranjuju ugljični dioksid da bi regulirale klimatske promjene. Vlažna staništa mogu omogućiti pristojan život i gospodarenje i istodobno sačuvati svoje osnovne značajke.

U Parku prirode Kopački rit na Svjetski dan vlažnih staništa, 2. veljače 2016., već tradicionalno objavljujemo rezultate zimskog prebrojavanja ptica. Svi koji su zainteresirani čuti kako se obavlja prebrojavanje, koji sve faktori utječu na brojnost i vrste ptica u parku i druge zanimljivosti pozvani su da nam se pridruže u Parku na obilježavanju Svjetskog dana vlažnih staništa.

Park prirode Kopački rit

O parku Virtualna šetnja Istraži park Servisne informacije Novosti