Aktivnosti

Biciklizam

Autor: Marko Vrdoljak
Bit će to rajsko putovanje, obećanje je to Parka onima koji krenu stazom BicikliRAJ na Brijunima. Nešto više od 13 kilometara staze vodi kroz izložbe, golferske staze, gospodarske objekte, Safari park i Etno park, arheološka nalazišta, šume, stjenovitu obalu i uvale. Teško da je moguće naći sadržajem raznolikiju biciklističku stazu. Asfaltirana je i dostupna bez posebnog biciklističkog iskustva. 

BicikliRAJ na Brijunima

Posjetiteljski program BicikliRAJ na Brijunima dostupan je u travnju, svibnju, listopadu i studenome. Program uključuje ulaznicu u Nacionalni park i najam bicikla (na 4 sata) na otoku Veliki Brijun.

Vožnja otokom kreće iz luke Velikog Brijuna. Nakon kratke vožnje uz more skrećemo lijevo. Prolazimo pored nekadašnje zgrade parne kupelji u kojoj se danas nalaze tri izložbe: izložba fotografija Josip Broz Tito na Brionima, izložba Iz sjećanja starog Austrijanca i prirodoslovna zbirka. Prolazimo pored gospodarskih objekata Jurina i Franina i nastavljamo dalje po mostiću do jedinstvenog golf-terena, jednog od prvih u Europi. Na livadama i proplancima vrlo je vjerojatno da ćemo naići na skupinu jelena aksisa, jelena lopatara i muflona. Oni su dio brijunskog identiteta i cjelovitog posjetiteljskog doživljaja.
Cesta nas vodi do Zoološkog vrta. U Safari parku nalazimo egzotične biljojede: indijsku slonicu Lanku, ljame, zebre, indijske svete krave i nojeve. U Etno parku prolazimo istarsko seosko gospodarstvo s autohtonim životinjskim vrstama: istarskim govedima (boškarinima), istarskim ovcama pramenkama, magarcima i kozama.
Vožnju nastavljamo dalje šumskim krajolikom uz zapadni dio otoka. Prolazimo pored ranokršćanske bazilike sv. Marije te se lagano nizbrdo vozimo do bizantskog Kastruma, najslojevitijeg arheološkog lokaliteta na otoku. Vozimo dalje južno, duž ornitološkog rezervata Saline, čarobnog područja gniježđenja  i druženja domaćih ptica i ptica selica, pa dalje sve do Penede.
Vožnju nastavljamo prema sjeveru, pratimo prekrasnu stjenovitu obalu. Dolazimo do lokacije otkud kreće kružna pješačka poučna staza Zelenikovac. Kroz šumu i polja ulazimo u uvalu Verige s ostacima Venerinog hrama i raskošne ladanjske rimske vile iz 1. st. S desne strane pratimo Podmorsku poučnu stazu. Nastavljamo dalje obalom do lijepe plaže u uvali Saluga gdje se možemo okupati. Zatim vozimo još malo šumom do cilja u glavnoj luci te završavamo  biciklističku rutu na istom mjestu s kojeg smo i krenuli.
Zbog ograničenog prometa na otoku, staza je posebno pogodna za obitelji s djecom i rekreativce. Uz vožnju uživamo u prekrasnim pejzažima, prirodnim vrijednostima i kulturno-povijesnim znamenitostima Nacionalnog parka Brijuni.

Dužina staze: 13,3 km

Visinska razlika: 125 m

Preporučeni period godine za posjet: Travanj, svibanj, listopad, studeni

Postoji li mogućnost iznajmljivanja bicikla: Da, najam bicikla uključen je u cijenu programa.

Vrsta staze: Asfalt

Napomene: Cijena programa u travnju, svibnju i listopadu iznosi 170 kn, a u studenom 125 kn. Obavezna je prethodna najava.

Kontakt za najavu i informacije:

izleti@np-brijuni.hr;  tel. 00385 (0)52 525 882 ili 00385 (0)52 525 883. 

Vožnja brodom ili čamcem

Autor: Marko Vrdoljak
Za grupu posjetitelja moguće je organizirati i vožnju brodom oko Brijuna ili do Pule. Za dolazak u vrijeme kada nema redovnih linija do otoka, postoji mogućnost najma glisera. Oni koji dolaze vlastitim plovilima dužni su se prijaviti na recepciji. Plovidba je u akvatoriju Parka dozvoljena hotelskim gostima i dnevnim izletnicima i to samo za uplovljavanje i privezivanje u luci Veliki Brijun ili sidrenja u uvali sv. Nikole na Malom Brijunu.

Vožnja brodom ili čamcem

Ukoliko dolazite u vrijeme kada nema brodskih linija ili želite brz i atraktivan odlazak na otok, možete iznajmiti gliser koji pripada NP Brijuni prema službenom cjeniku. Gliser se može iznajmiti i za oplovljavanje otočja za manji broj osoba.
Za veći broj osoba, odnosno grupe, moguće je organizirati oplovljavanje Brijuna i upoznavanje sa svim vrijednostima Parka te odlazak u Pulu, Rovinj ili neko drugo mjesto po želji, u brodu s posadom iznajmljujući ga također prema službenom cjeniku.

Upute za nautičare

Brijunski arhipelag poznata je nautičarska destinacija, a uvala sv. Nikole na Malom Brijunu nova je destinacija. Mali Brijun, površine oko 100 ha, nekad je bio sastavni dio Velikog Brijuna. Danas su dva otoka odvojena kanalom Tisnac, širine 120 m, i dubine 2 do 3 m. Niska obala Malog Brijuna prepuna je šljunčanih plaža i pitomih uvala.
• Gosti koji na Brijune pristignu vlastitim plovilima obvezni su javiti se na recepciju hotela. U luci postoje priključci za struju i vodu. 
• Plovidba u akvatoriju Nacionalnog parka Brijuni dozvoljena je hotelskim gostima i dnevnim izletnicima isključivo u svrhu uplovljavanja i priveza u luci Veliki Brijun ili sidrenja u uvali sv. Nikole na Malom Brijunu. Plovidba i zaustavljanje u ostalim dijelovima akvatorija nisu dozvoljeni. 
• Na otok nije dozvoljeno donositi bicikle i ostala vozila. 
• U luci i cijelom akvatoriju Nacionalnog parka zabranjeno je ispuštanje otpadnih tvari. 
• Gostima nudimo sljedeće usluge iz ponude Nacionalnog parka Brijuni: izlete, tenis, golf, bicikle, električne automobile, korištenje restorana. Za  ugodan boravak na otoku pobrinut će se Concierge Service Staff.
• Svaki peti dan boravka na plovilima u Nacionalnom parku Brijuni je gratis. 

Ronjenje

Autor: Goran Šafarek
Tri su ronilačke lokacije na raspolaganju: Sveti Jerolim, Peneda i Grunj. Svaka je osobita, a Peneda je jedna od najatraktivnijih u brijunskom akvatoriju. Već na dubini od šest metara nalazi se plato koji se potom spušta duboko u more i otkriva zašto je ovo područje zaštićeno. Jata riba, koralji i spužve nagrada su za ronilački zaron. Ronjenje je moguće samo posredstvom ovlaštenih  ronilačkih centara koji surađuju s Nacionalnim parkom Brijuni. 

Ronilačka lokacija Sv. Jerolim

Ova se lokacija nalazi oko jugozapadnog rta otoka Sv. Jerolim. Roni se uza zid koji vuče tri klanca do dubine od 27 metara. Pozicija obiluje algama, žarnjacima, mnoštvom školjki, a ima i ugora, škrpina, fratara, hobotnica i rakova. Na stijenama se nalazi pravo bogatstvo raznobojnih organizama koji su odličan motiv za podvodne fotografe.

Od zakonom zaštićenih vrsta u akvatoriju parka česti su školjkaši periska i prstac, te spužve mekana rogljača i morska naranča.

Preporučeni period godine za posjet: Od svibnja do listopada.

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Napomene: U NP Brijuni aktivnost ronjenja dostupna je preko ovlastenih ronilačkih centara iz Fažane i Pule. Za kontakte se možete obratiti Nacionalnom parku Brijuni.

Ronilačka lokacija Peneda

Ova se lokacija nalazi uz jugoistočnu obalu rta Peneda i jedna je od atraktivnijih ronilačkih lokacija brijunskog akvatorija. Na dubini od 6 metara nalazi se plato koji se spušta stepenasto do 28 m dubine sa škrapama. Već nakon prvih par minuta zarona dobije se dojam što znači zaštićeno područje jer nije rijetkost naići na velika jata ribe i vidjeti bogatstvo života karakteristično za Brijune.

Dublja staništa nastanjena su predkoraligenskim i koraligenskim zajednicama, a osnovu ovih zajednica čine zelene i crvene alge uz brojne spužve, mnogočetinaše, plaštenjake, mahovnjake i druge. Od skupine koralja najčešće se susreću dvije vrste kamenih koralja, žuta čaška i busenasti koralj.

Preporučeni period godine za posjet: Od svibnja do listopada.

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Napomene: U NP Brijuni aktivnost ronjenja dostupna je preko ovlastenih ronilačkih centara iz Fažane i Pule. Za kontakte se možete obratiti Nacionalnom parku Brijuni.

Ronilačka lokacija Grunj

Ova se lokacija nalazi uz zapadnu obalu otoka Grunj, gotovo uz samu zapadnu granicu brijunskog akvatorija. Riblja fauna je ono po čemu je brijunsko podmorje izuzetno i različito od svih ostalih dijelova sjevernog Jadrana, a na ovoj se lokaciji ronioci mogu i sami uvjeriti u to.

Među ribama najčešće se nalaze fratri, šarazi, ugori, orade, zubaci, škrpine, salpe te kavale.

Preporučeni period godine za posjet: Od svibnja do listopada

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Napomene: U NP Brijuni aktivnost ronjenja dostupna je preko ovlastenih ronilačkih centara iz Fažane i Pule. Za kontakte se možete obratiti Nacionalnom parku Brijuni.

Poučne staze

Autor: Renco Kosinožić
Brijuni su jedini nacionalni park s podvodnom poučnom stazom koja omogućuje i audiodoživljaj koji zamjenjuje ploče s informacijama o atrakcijama na kopnenim stazama. Staza Brijunske kamene priče vezana je uz kamenu graditeljsku baštinu i kamenolome, a treća staza Zelenikovac na istoimenom je otoku i poučava o vegetaciji i geološko-paleontološkim fenomenima na otoku. 

Pješačko-poučna staza Brijunske kamene priče

Staza kreće od glavne luke u uvali sv. Mikule prema sjevernoj strani otoka, rtu Glavina. Prolazi uz napuštene kamenolome i nakupine otpadnog kamenja – kršja, pa sve do kamenoloma na rtu Glavina i nedovršene austrougarske baterije Femina, s podzemnim prostorijama za prihvat i smještaj ljudstva i municije. Za posjete je uređen i siguran betonirani dio podzemnog tunela (dužine oko 150 m).

Razgled tunela moguć je uz obavezno nošenje zaštitne kacige i ručne ili čeone svjetiljke. Staza je opremljena smjerokazima, koševima i klupama za odmor. Na put do baterije Femina više je kamenoloma u kojima se posjetitelji mogu upoznati i s tehnikom vađenja kamena, ali i brojnim zanimljivim povijesnim podacima o brijunskom kamenu. Kamen se na Brijunima upotrebljavao kao građevni materijal od prapovijesti pa sve do polovice 20. st. Na rtu Glavina nalazi se kamenolom s brojnim očuvanim pratećim elementima iz procesa rada – poput ostatka pratećih zgrada, tunela, tračnica i kolica za prijevoz kamena.

Dužina staze: 2,5 km

Trajanje obilaska: 90 min

Preporučeni period godine za posjet: Ožujak, travanj, svibanj, lipanj, rujan, listopad, studeni

Individualni ili grupni posjeti: Grupni posjeti

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Vrsta staze: Šumska staza

Broj interpretativnih ploča: 15

Napomene: Obavezna najava i informacije na izleti@np-brijuni.hr i na tel. 00385 (0)52 525 882 ili 00385 (0)52 525 883.

Podmorska poučna staza

Podmorska poučna staza u uvali Verige na istočnoj strani Velog Brijuna predstavlja jedinstveni doživljaj prirodnih i arheoloških vrijednosti iznimno bogatog i sačuvanog podmorja NP Brijuni. Staza, dužine oko 500 m, nije zahtjevna i namijenjena je posjetiteljima svih dobnih skupina koji znaju plivati i koristiti se maskom i disalicom.

Obilazak traje 45 minuta i obuhvaća plivanje i podvodno razgledavanje na malim dubinama uz audiovodič i edukativne ploče na doživljajnim točkama. Prezentirani su iznimno vrijedni sadržaji koji se mogu vidjeti isključivo uranjanjem u more, poput poznatog hidroarheološkog lokaliteta – dijela antičkog kompleksa raskošne rimske vile iz 1. st. koji se zbog podizanja razine mora nalazi pod vodom. Mogu se vidjeti i brojne populacije riba, trpova, ježinaca, algi, morskih spužvi, rakova i školjkaša, od kojih posebno ističemo plemenitu perisku, rijetku i strogo zaštićenu mediteransku endemsku vrstu.
Osim vizualne percepcije, posebnost obilaska stvara i audiodoživljaj u moru. Putem posebnih disalica s ugrađenim prijemnikom, posjetitelji tijekom razgledavanja u moru slušaju stručno vodstvo s kopna. Informacije se putem radiofrekvencije odašilju s kopna prema disalicama, a zvuk se prenosi vibracijama i kondukcijom preko kostiju. Vodstvo je dostupno na hrvatskom, talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku, a popraćeno je i glazbenom podlogom.

Radi očuvanja flore i faune podmorja te sprečavanja bilo kakvog oblika ugrožavanja morskog živog svijeta i hidroarheoloških lokaliteta, obilazak podmorske poučne staze provodi se isključivo u malim skupinama. Djeca do 12 godina starosti trebaju biti u pratnji odrasle osobe. Posjetiteljima je osigurana potrebna ronilačka oprema (maske i disalice), uz mogućnost najma fotoaparata za podvodno slikanje.

Dužina staze: 0,5 km

Trajanje obilaska: 45 min

Preporučeni period godine za posjet: Od polovice travnja do polovice listopada

Individualni ili grupni posjeti: Individualni i grupni posjeti

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Vrsta staze: Podmorska

Broj interpretativnih ploča: 6

Napomene: Obavezna najava i informacije na izleti@np-brijuni.hr i na tel. 00385 (0)52 525 882 ili 00385 (0)52 525 883.

Pješačka-poučna staza Zelenikovac

Poučna staza Zelenikovac sastoji se od niza edukativnih ploča smještenih na poluotoku Zelenikovac po kojem je i dobila ime. Obilaskom staze možete naići na vapnenice, mjesta gdje se proizvodilo vapno od kamena vapnenca, učiti o brijunskoj vegetaciji i raznim geološko-paleontološkim fenomenima, kao npr. valnim brazdama, koštanoj breči i otiscima stopa dinosaura. Otisaka ima šesdesetak, a i oni su nastali prije 112 – 100 milijuna godina.

Pretpostavlja se da je riječ o mesožderima iz skupine Coelurosauria. Vidjet ćete u vapnencu i kućice puža Nerinea, također iz istog razdoblja. Poluotok Zelenikovac nudi pravu riznicu geološko-paleontoloških zanimljivosti iz razdoblja donje krede.

Fosilizirane kućice puža Nerinea 
Tornjaste kućice puževa, visine najčešće od 3 do 4 cm i promjera 10 do 13 mm dijelom su potpuno sačuvane, a dijelom ih vidimo u presjecima. Pripadaju geološkom razdoblju donje krede – albu. Nastale su prije otprilike 100 milijuna godina.

Valne brazde (ripple marks) 
To je sedimentološka struktura nastala zbog djelovanja morskih valova i struja tijekom geološkog razdoblja donje krede prije otprilike 100 milijuna godina. Takve litificirane pojave sedimenata morskog dna ukazuju na nekadašnje plićake.

Koštana breča 
Nastala je zbog  tektonike unutar donjokrednih (albskih) vapnenaca za vrijeme geološkog razdoblja kvartara. To je bilo prije otprilike nekoliko desetaka tisuća godina (gornji pleistocen). Unutar fragmenata breče vidljivi su dijelovi kostiju sisavaca, pa takvu breču nazivamo koštanom brečom.

Dužina staze: 1 km

Trajanje obilaska: 30 min

Preporučeni period godine za posjet: Ožujak, travanj, svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni

Individualni ili grupni posjeti: Individualni i grupni posjeti

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Vrsta staze: Šumska staza

Broj interpretativnih ploča: 25

Napomene: Obavezna najava i informacije na izleti@np-brijuni.hr i na tel. 00385 (0)52 525 882 ili 00385 (0)52 525 883.

Škole u prirodi

U školama na Brijunima nema zvona, a uči se iskustvom. Nahraniti životinje u Zoološkom vrtu, upoznati prapovijest gazeći tragovima dinosaura, naći se nadomak divljim životinjama ili zaroniti u svijet podmorja – sve je to dio školskog programa koji svi prolaze s odličnim iskustvom i znanjem o važnosti zaštite prirode i bioraznolikosti.

Tragovima dinosaura

Obilazak otisaka stopala i skulpture dinosaura na lokalitetu Barban/Vrbanj, te na lokalitetu rt Ploče, uz obilazak poučne staze Zelenikovac. Posjetitelji imaju priliku upoznati se s davnom prošlošću ovih krajeva, različitim geološkim pojavama, vrijednim paleontološkim ostacima te dijelom bogate brijunske autohtone flore i faune.

Posjetitelji postaju mali paleontolozi i upoznaju se s procesima i geološkim fenomenima koji su omogućili očuvanje više od 200 otisaka stopa dinosaura na području NP Brijuni. Posjetitelji istražuju otiske i način života brijunskih dinosaura, uspoređujući ih s današnjim gmazovima.
Edukativne igre:
Potraga za otiscima dinosaura
Slagalica – brijunski dinosauri
Kviz znanja ili kreativna radionica

Ciljana dobna skupina: Vrtić i osnovna škola

Dužina trajanja: 4 h

Preporučeni period godine za posjet: Od travnja do lipnja

Prilagođeno za individualne ili grupne posjete: Za grupne posjete

Da li je aktivnost prilagođena za invalide: Nije za invalide u kolicima

 

Biljni svijet Sredozemlja

Upoznavanje s mediteranskim biljnim vrstama i šumskim sustavom. Ovim programom posjetitelji imaju priliku svim osjetilima doživjeti ljepotu i jedinstvenost brijunske šume i makije te naučiti o važnosti koju zaštita prirode i zaštićena područja imaju za očuvanje rijetkih vrsta i staništa.

Edukativne igre:
Život šume
Pronađi svoje stablo
Potraga za šumskim blagom
Prepoznaj vrstu

Ciljana dobna skupina: Vrtić i osnovna škola

Dužina trajanja: 4 h

Preporučeni period godine za posjet: Rujan i listopad 

Prilagođeno za individualne ili grupne posjete: Za grupne posjete

Da li je aktivnost prilagođena za invalide: Nije za invalide u kolicima

 

Morska obala

Učenje o živom svijetu morske obale i prilagodbama koje organizmima omogućuju život u promjenjivim uvjetima staništa.

Ovim programom posjetitelji izravno upoznaju važnost očuvanja i zaštite prirode te utjecaj koji dugogodišnja zaštita prirode na nekom području ima na bogatstvo živog svijeta.
Edukativne igre:
Prepoznaj organizam
Potraga za morskim blagom
Miran život u stresnom okolišu
Kreiraj svoju vrstu

Ciljana dobna skupina: Vrtić i osnovna škola

Dužina trajanja: 4h

Preporučeni period godine za posjet: Od travnja do lipnja

Da li je aktivnost prilagođena za invalide: Nije za invalide u kolicima

Prilagođeno za individualne ili grupne posjete: Za grupne posjete

 

Hranjenje životinja u Zoološkom vrtu

Gosti imaju priliku sudjelovati u svakodnevnim poslovima hranjenja životinja u Zoološkom vrtu (Safari park), te pratiti njihove određene navike i karakteristike bez opasnosti po njih same i bez nepotrebnog uznemiravanja životinja.

Zbog ograničenih kapaciteta ovaj program može istovremeno primiti maksimalno tri osobe.

Ciljana dobna skupina: Vrtić i osnovna škola

Dužina trajanja: 4h

Preporučeni period godine za posjet: Rujan i listopad 

Prilagođeno za individualne ili grupne posjete: Za grupne posjete

Da li je aktivnost prilagođena za invalide: Nije za invalide u kolicima

 

Fotosafari

Vožnja parkom u večernjim satima koja omogućuje gostima da iz blizine dožive i fotografiraju brijunsku prirodu i divlje životinje. Zbog ograničenih kapaciteta ovaj program istovremeno može primiti maksimalno tri osobe.

Ciljana dobna skupina: Vrtić i osnovna škola

Dužina trajanja: 4 h

Preporučeni period godine za posjet: Svibanj i lipanj

Prilagođeno za individualne ili grupne posjete: Za grupne posjete 

Da li je aktivnost prilagođena za invalide: Nije za invalide u kolicima

Mala škola podmorja

Održava se u uvali Javorika (kod Salina) gdje će posjetitelji ronjenjem na dah upoznati osnovne karakteristike Jadranskog mora kao i brijunskog podmorja. Doživljaj obilja morskog svijeta upotpuniti će livade morskih cvjetnica i naselja plemenite periske (Pinna nobilis), najvećeg školjkaša Mediterana.

Oprema za ronjenje je osigurana.

Ciljana dobna skupina: Vrtić i osnovna škola

Dužina trajanja: 4 h

Preporučeni period godine za posjet: Rujan 

Prilagođeno za individualne ili grupne posjete: Za grupne posjete 

Da li je aktivnost prilagođena za invalide: Nije za invalide u kolicima

 

Upoznavanje brijunskog bilja

Obilazak brijunskog vrta uz stručno vodstvo. Posjetitelji će se upoznati s autohtonim i alohtonim vrstama koje se uzgajaju u vrtu i dobiti informacije o vrijednostima brijunskog biljnoga pokrova, te upoznati njegovu specifičnost i važnost.

Ciljana dobna skupina: Svi uzrasti

Dužina trajanja: Prilagođeno interesu i vremenu posjetitelja

Preporučeni period godine za posjet: Od travnja do srpnja 

Prilagođeno za individualne ili grupne posjete: Za individualne posjete

Da li je aktivnost prilagođena za invalide: Nije za invalide u kolicima

Vođene ture

Jedan savršen dan, tako posjetitelji opisuju turu Veliki Brijun koja uključuje i prijevoz brodom do Brijuna, vožnju turističkim vlakom uz susret s muflonima, jelenima lopatarima, zebrama i drugim egzotičnim i domaćim životinjama, preko tragova dinosaura do 1600 godina stare brijunske masline. Upoznaju se i povijesna imena koja su označila ovaj otok – od Paula Kupelwiesera, Roberta Kocha do Josipa Broza Tita. 

Arheološka tura Biseri brijunske arheologije

Obilazak najvažnijih brijunskih arheoloških lokaliteta uz stručno vodstvo, tijekom kojeg se posjetitelji upoznaju s bogatom brijunskom prošlošću kroz različita kulturno-povijesna razdoblja: od prapovijesti, antike, kasne antike, Bizanta do mletačkog razdoblja.

Tura uključuje obilazak najslojevitijeg i najduže naseljenog brijunskog lokaliteta –  bizantskog Kastruma – te obližnje bazilike sv. Marije, najstarije kršćanske građevine na otoku. Nastavlja se obilaskom brončanodobne gradine, te raskošne rimske ladanjske vile iz 1. st. u uvali Verige. Završava posjetom crkvi sv. Germana iz 15. st. u kojoj se nalazi dio originalnog mozaika iz rimske vile u uvali Verige.

Rimska vila u uvali Verige dio je Rute rimskih careva koja je dobila certifikat Vijeća Europe i Europskog instituta kulturnih ruta. Ruta duga 3500 kilometara proteže se kroz Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku i Rumunjsku te promiče arheološki turizam. Obuhvaća 20 arheoloških lokaliteta značajnih za razdoblje Rima Carstva i vezanih za živote 17 rimskih careva.

Vožnja turističkim vlakićem do bizantskog Kastruma i bazilike Sv. Marije. Nakon obilaska slijedi vožnja vlakićem do gradine. Nastavak obilaska pješice. Obilazak gradine i rimske vile u uvali Verige, te povratak prema centru. Nakon stanke za odmor, slijedi završni posjet crkvici sv. Germana.

Dužina trajanja aktivnosti: 4 h

Napomene: Obilazak arheološke ture iziskuje nošenje čvrste obuće, zaštite za glavu i dovoljno tekućine. Poželjna dobra fizička kondicija.

Izlet se organizira za minimalno 15 osoba. Od početka studenog do konca ožujka izleti se organiziraju na upit, u dogovoru s djelatnicima/ama Službe za izletnički turizam.

Sv. Jerolim

Program uključuje mogućnost prihvata individualnih i grupnih posjeta uz cjelodnevni boravak i kupanje. Dozvoljeno je pristajanje i vožnja akvatorijem oko otoka za plovila malog gaza, uz plaćanje naknade prema važećem cjeniku. Plovilima pravnih i fizičkih osoba za prijevoz posjetitelja na otok Sv. Jerolim dozvoljeno je pristajanje bez prethodne najave uz plaćanje naknade za boravak, neposredno na otoku, ovlaštenoj osobi Javne ustanove NP Brijuni.

Dužina trajanja aktivnosti: Individualni posjetitelji po želji, grupe po programu brodara kojemu je dodijeljena koncesija za turistički obilazak.

Preporučeni period godine za posjet: Ljeto

Prilagođeno za individualne ili grupne posjete: Za individualne i grupne posjete

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Napomene: Od početka studenog do konca ožujka izleti se organiziraju na upit, u dogovoru s djelatnicima/ama Službe za izletnički turizam.

Kozada (Kotež)

Program uključuje cjelodnevni boravak i kupanje posjetitelja. Dopušteno je pristajanje na otoku za plovila malog gaza bez prethodne najave i bez plaćanja naknade.

Dužina trajanja aktivnosti: Individualni posjetitelji po želji, grupe po programu brodara kojemu je dodijeljena koncesija za turistički obilazak.

Preporučeni period godine za posjet: Ljeto

Prilagođeno za individualne ili grupne posjete: Za individualne i grupne posjete

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Napomene: Od početka studenog do konca ožujka izleti se organiziraju na upit, u dogovoru s djelatnicima/ama Službe za izletnički turizam.

Veliki Brijun

Izlet na Veliki Brijun realizira se u pratnji vodiča na hrvatskom, talijanskom, njemačkom, ruskom i engleskom jeziku.

U program su uključeni: prijevoz brodom od luke Fažana do centralne luke Velikog Brijuna, okupljanje grupe na Trgu prijateljstva i upoznavanje gostiju s programom i načinom obilaska otoka, obilazak otoka turističkim vlakom u trajanju od oko sat vremena i upoznavanje gostiju s bogatom poviješću otočja koje pamti život najvećih kopnenih gmazova prije 120 milijuna godina i traje u neprekinutom slijedu do danas.
Ljepota netaknute prirode sa stoljetnim šumama hrasta crnike, šumama lovora, mediteranskom makijom u skladu je s park-šumama koje je oblikovala ljudska ruka. Autohtono raslinje, izvanredno očuvana mediteranska makija, livade na kojima bezbrižno pasu jeleni lopatari, aksisi i mufloni dio su brijunskog krajobraza i izletničkog programa.

Tura uključuje prolaz kroz jedan od nekoć najvećih golf-terena u Europi, prolaz kroz Safari park u kojem u skladnoj zajednici žive zebre, somalijske ovce, indijska goveda, jednogrba deva, lame i slonica Lanka;  zaljev Verige, koji je svojom ljepotom i funkcionalnošću mogao zadovoljiti čak i rimske careve. Na obilasku se vidi i stara maslina, koja gotovo tisuću šesto godina daje dragocjene plodove i svjedok je brijunske povijesti.
Slijedi polusatni predah u cafe-baru Školjka koji je prilika za osvježenje i kupovinu suvenira.
Zatim slijedi posjet crkvi sv. Germana iz 15. st. u kojoj se nalaze kopije srednjovjekovnih fresaka i kopije spomenika pisanih glagoljicom te originalni crno-bijeli rimski mozaik iz zaljeva Verige.
Fotografska izložba Josip Broz Tito na Brionima prikazuje jedno razdoblje naše prošlosti, dok izložba posvećena posljednjem vlasniku otoka, Paulu Kupelwieseru, daje sliku otoka kao mondenog ljetovališta, u čijim je ljepotama početkom 20. st. uživala europska aristokracija.
U zahvalnost i slavu, a naraštajima na sjećanje, u obližnjem kamenolomu uklesana je spomen-ploča dr. Robertu Kochu, ozdravitelju otočja. Posjet Brijunskom mediteranskom vrtu, krajobraznoj atrakciji Parka. Vrt je osnovan 2007. godine na području bivšega šumskoga rasadnika, na površini od 17 000 m².
 Brijunski vrt, na posebno dizajniranim površinama, danas udomljuje 169 vrsta različitih autohtonih biljaka i egzota koje su obilježene pločicama s QR kodovima za dodatne informacije o pojedinim biljkama.
Program završava ukrcajem grupe na brod za Fažanu.

Dužina trajanja aktivnosti: 4 h

Preporučeni period godine za posjet: Tijekom cijele godine

Prilagođeno za individualne ili grupne posjete: Za individualne i grupne posjete

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Da

Napomene: Obavezna najava i rezervacija izleta na tel. 00385 (0)52 525 883 i 00385 (0)52 525 882, na e-mail izleti@np-brijuni.hr ili u poslovnici NP Brijuni u Fažani.  Od početka studenog do konca ožujka izleti se organiziraju na upit, u dogovoru s djelatnicima/ama Službe za izletnički turizam.

Ugostiteljstvo i smještaj

Autor: Marko Vrdoljak
Ugostiteljski objekti i smještaj upotpunjuju komociju boravka na Brijunima koje je Paul Kupelwieser i zamislio kao mjesto ladanjskog odmora i užitka. A užitak je i u gastronomiji pa se nude morska jela i birana istarska vina. Okusi i mirisi usklađeni su s ambijentom i zajedno se isprepleću u sjećanju na brijunsko otočje gdje je priroda u suživotu s luksuznim željama čovjeka.

Hotel Istra, s depandansom Neptun

Hotel je smješten na samoj obali mora u centralnoj luci otoka Veli Brijun. Raspolaže s 96 smještajnih jedinica raspoređenih na tri kata, od toga su 73 dvokrevetne sobe, 4 jednokrevetne sobe te 19 apartmana.

Sobe su opremljene televizorom s priključkom na satelitske programe, minibarom, telefonom s direktnom linijom i imaju kupaonicu s kadom. Većina soba ima balkon s pogledom na more. Prostrani  apartmani imaju velike balkone s pogledom na more, kupaonicu, dvoposteljnu sobu i dnevni boravak.

U sklopu hotela gostima je na raspolaganju ambulanta i suvenirnica s raznolikom ponudom brijunskih suvenira.

Za boravka u smještajnim objektima NP Brijuni gosti mogu koristiti čuvani parkirni prostor u Fažani.

Važne informacije: 

Hotel je otvoren od 15.4. do 15.10.

Kontakt:

00385 (0)52 525 807

Sobe za iznajmljivanje - Karmen

Nalazi se u centralnoj luci otoka Veliki Brijun na samoj obali mora u neposrednoj blizini hotela Istra/Neptun.

Hotel raspolaže s 54 smještajne jedinice raspoređene na 3 kata, od toga su 24 jednokrevetne sobe s balkonom, a 30 je dvokrevetnih soba (18 s balkonom). Sve dvokrevetne sobe imaju kupaonicu s kadom, sušilom za kosu, te telefon s direktnom telefonskom linijom. Jednokrevetne sobe imaju kupaonicu s tuš-kadom, sušilom za kosu, te telefon s direktnom telefonskom linijom.

Važne informacije: 

Od 15.4. do 15.10.

Kontakt: 

00385 (0)52 525 807

Vila - Lovorka 5*

Vila je obnovljena 2010. Čine je dva prizemna objekta opremljena za smještaj 6 osoba. U prvom dijelu nalaze se kuhinja i spa zona, a u drugom 3 dvokrevetne sobe (s bračnim krevetima), kupaonice, blagovaonica, dnevni boravak i studio. Na prostranoj terasi ispred vile moguće je pripremati jela na žaru.

Važne informacije: 

Radno vrijeme: Na upit

Kontakt: 

00385 (0)52 525 807

Napomene:

Vile 4* i 5* smještene su na jugoistočnom dijelu otoka Veliki Brijun, u zaljevu Lovorika. Okružene su bogatom, dobro očuvanom mediteranskom vegetacijom u neposrednoj blizini morske obale. Vile su opremljene klima-uređajima, TV-om sa satelitskim programima i direktnom telefonskom linijom.

Tijekom boravka, gostima je na raspolaganju domaćica 7 sati dnevno. Postoji mogućnost serviranja ručka ili večere u samoj vili ili na terasi uz more, uz bogatu ponudu jela od mesa, divljači ili morskih plodova.

Vila - Primorka 4*

Vila je smještena u zajedničkom parku s vilom Dubravkom i namijenjena je smještaju 8 osoba. Sastoji se od 4 spavaće sobe (s bračnim krevetima), 2 kupaonice s ležećom kadom, salona, kuhinje, velike blagovaonice i prostrane terase s pogledom na more.

Važne informacije: 

Radno vrijeme: Na upit

Kontakt: 

00385 (0)52 525 807

Napomene:

Vile 4* i 5* smještene su na jugoistočnom dijelu otoka Veliki Brijun, u zaljevu Lovorika. Okružene su bogatom, dobro očuvanom mediteranskom vegetacijom u neposrednoj blizini morske obale. Vile su opremljene klima-uređajima, TV-om sa satelitskim programima i direktnom telefonskom linijom.

Tijekom boravka, gostima je na raspolaganju domaćica 7 sati dnevno. Postoji mogućnost serviranja ručka ili večere u samoj vili ili na terasi uz more, uz bogatu ponudu jela od mesa, divljači ili morskih plodova.

Vila - Dubravka 4*

Prikladna je za smještaj 4 osobe. U prizemlju vile nalaze se dnevni boravak i kuhinja, a na katu kupaonica s ležećom kadom i dvije spavaće sobe (s bračnim krevtima).

Važne informacije: 

Radno vrijeme: Na upit

Kontakt: 

00385 (0)52 525 807

Napomene:

Vile 4* i 5* smještene su na jugoistočnom dijelu otoka Veliki Brijun, u zaljevu Lovorika. Okružene su bogatom, dobro očuvanom mediteranskom vegetacijom u neposrednoj blizini morske obale. Vile su opremljene klima-uređajima, TV-om sa satelitskim programima i direktnom telefonskom linijom.

Tijekom boravka, gostima je na raspolaganju domaćica 7 sati dnevno. Postoji mogućnost serviranja ručka ili večere u samoj vili ili na terasi uz more, uz bogatu ponudu jela od mesa, divljači ili morskih plodova.

A la carte restoran - Galija

Restoran Galija renomirani je restoran sa 70 sjedećih mjesta u zatvorenom dijelu i 30 na terasi. Smješten je u neposrednoj blizini centralnog gata. Restoran nudi mediteranske specijalitete s bogatim izborom ribljih i mesnih jela te svježih slastica koje su napravile vrijedne ruke renomiranih slastičara.

Važne informacije: 

Od 1.7. do 1.9.

Kontakt: 

00385 (0)52 525 861

Restoran - Neptun

Restoran Neptun ima 140 sjedećih mjesta, pansionski je i a la carte restoran, u kojem se također mogu organizirati razni svečani prijemi (rođendani, vjenčanja i sl.) uz bogatu ponudu služenih i/ili buffet jelovnika.

Važne informacije: 

Od 15.4. do 15.10.

Kontakt: 

00385 (0)52 525 861

Bistro - Plaža

Bistro Plaža smješten uz samu morsku obalu, sa 130 sjedećih mjesta. Osim prekrasnog pogleda prema istarskom kopnu iz sjene stoljetnih borova, nudi izbor jela od svježe ribe i mesa. Jelovnik je prilagođen potrebi za laganim, kvalitenom obrokom u ljetnim mjesecima uz odabir poznatih istarskih vina.

Važne informacije: 

Od 15.6. do 15.9.

Kontakt: 

00385 (0)52 525 861

Cafe-bar - Školjka

Cafe-bar Školjka, smješten između crkvice sv. Germana i venecijanskog Kaštela, nudi mogućnost okrepe svježim sendvičima i brijunskim kolačima. Prvenstveno je namjenjen dnevnim posjetiteljima.

Važne informacije: 

Radno vrijeme prilagođeno je izletnicima, odnosno vremenu dolaska najavljenih grupa posjetitelja.

Kontakt: 

00385 (0)52 525 891

Atrakcije

Vidikovac na Ciprovcu

Najočuvaniji od tri Kupelwieserova vidikovca koji se zbog svoje konstrukcije izlagao na brojnim izložbama. Izrađeni su oko 1900. godine u željezari u Vitkovicama, u kojoj je do dolaska na Brijune radio Paul Kupelwieser. Nekoć dominantnu turističku atrakciju nadrasla je šuma. Drugi očuvani vidikovac nalazi se na brdu Saluga, iznad glavnog brijunskog kupališta.

Radi se o jedinstvenim primjercima inženjerske arhitekture.

Napomene:

Mogu ga posjetiti gosti hotela ili se može posjetiti u sklopu posebnog programa.

Čufarov kamenolom

Alojzu Čufaru, vrijednom suradniku i dugogodišnjem direktoru Brijuna, zahvalna obitelj Kupelwieser u znak sjećanja na njegov doprinos za razvoj otoka, 1909. godine postavila je brončanu spomen-ploču, rad secesijskog umjetnika J. Engelharta.

Na ploči stoji natpis: DANKBARER ERINNERUNG  AN GUTSDIREKTOR ALOIS ZUFFAR DEN TREVESTEN MITARBEITER AN DER ENTWICKLUNG BRIONIS AD 1894–1907 DIE FAMILIE KUPELWIESER.

Napomene:

Mogu ga posjetiti gosti hotela ili se može posjetiti u sklopu posebnog programa.

Izložba kopija fresaka i glagoljičkih natpisa Istre i Kvarnera

Gotička crkva sv. Germana sagrađena je 1481. godine. Posvećena je hrabrom Puljaninu koji se krajem 3. stoljeća usudio prigovoriti gradskom upravitelju zbog netolerancije spram kršćana te je zbog toga osuđen na smrt. Svetkovina ovog mučenika slavi se 30. svibnja.

Crkva je bila oslikana freskama gotičke epohe, no cjelokupni je inventar stradao u požaru krajem 19. stoljeća. Obnovljena je 1911. godine kada je u pod ugrađen i crno-bijeli mozaik iz rimske vile u zaljevu Verige. Sljedeće je godine dograđena sakristija u obliku tipične istarske crkvice s predvorjem – lopicom u čije su zidove ugrađeni kameni ulomci brijunske povijesti.

Od 1958. godine u crkvi se nalazi izložba kopija fresaka i glagoljičkih natpisa Istre i Kvarnera koji najbolje predstavljaju srednjovjekovnu kulturnu baštinu ovog područja. Tako je na jednome mjestu moguće pogledati kopije fresaka iz Berma, Huma, Rakotula i Lovrana kao i najznačajnijih kamenih natpisa pisanih glagoljicom.

Napomene:

Obilazak crkve sv. Germana i izložbi u njoj dio je klasičnog programa Veli Brijun. Crkva je otvorena uvijek kada su najavljeni posjeti.

Rimska vila u uvali Verige

Autor: Renco Kosinožić
Na zapadnoj obali Brijuna, u uvali Verige, smještena je raskošna rimska vila. Najveći sjaj vila je dosegla u 1. stoljeću poslije Krista, a pojedini dijelovi vile koristili su se do 6. stoljeća. Sastojala se od više građevina različitih namjena smještenih na pomno odabranim lokacijama u raznim dijelovima uvale.

Na južnoj je strani bio smješten rezidencijalno-gospodarski dio s dva peristila. Sastavni dio kompleksa bili su i u dnu uvale smješteni hramovi boga mora Neptuna, kapitolijske trijade te božice ljubavi i ljepote Venere. Dieta, palestra, terme i ribnjak nalazili su se na sjevernoj strani uvale. Sve su građevine zanimljivim sustavom otvorenih i zatvorenih šetnica, koje su se pružale kilometar duž mora, bile povezane u jedinstvenu cjelinu, idealno usklađenu s krajolikom.

S morske strane ovu je cjelinu pratila obala građena od velikih kamenih blokova koja je danas oko 1 metar ispod razine mora. Pristup luci regulirao je lanac – verige, koji je povezivao suprotne obale, a prema kojem je i uvala dobila ime.

Napomene:

Obilazi se i u sklopu klasičnog programa Veli Brijun.

Titov Cadillac

Ispred muzejske zgrade u kojoj se nalaze dvije izložbe vezane uz vrijeme Titovog boravka na otoku, izložba fotografija Josip Broz Tito na Brionima i Prirodoslovna zbirka, može se vidjeti izložen i Titov Cadillac iz 1953. godine.

Napomene:

Može se vidjeti kada su najavljene posjetiteljske grupe, kada to vrijeme dozvoljava.

Sport i rekreacija

Brijuni se mogu upoznati na više načina. Primjerice, klasični izlet uključuje jednosatnu vožnju vlakićem, no preporuka je svim gostima da iznajme bicikl, električni auto ili segway i upute se mnogobrojnim putevima kroz jedinstvenu prirodu uživajući na čistom zraku. Na taj način doživljaj raznolike flore i faune te upoznavanje prošlosti Brijuna postaju nezaboravni. (Bicikli, električni auti i segwayi mogu se iznajmiti na sat ili na cijeli dan, imamo i dječje bicikle te nastavke za one najmanje kako bi cijela obitelj mogla zajedno provoditi vrijeme. Radno vrijeme ovisi o radu hotela koji su otvoreni od Uskrsa do kraja listopada i u tom se periodu tijekom cijeloga dana može iznajmiti željeno prijevozno sredstvo.)

Za ljubitelje sporta tu su golf i tenis.

Jedino na Brijunima možete igrati golf u društvu jelena, muflona, zečeva i paunova i drugih životinja iz brijunskog parka, te puttati na pješčanim greenovima… Ukoliko želite sasvim novi doživljaj igranja golfa, brijunsko igralište mora biti vaše sljedeće odredište. Na Brijunima se golf igra na jedinstvenom golf-terenu iz 1922. godine, koji je nosio laskavu titulu jednog od najvećih i, naravno, najljepših golf-terena u to vrijeme.

Tenis kao igra također ima dugu tradiciju na Brijunima. Danas se igra na dva terena smještena u sjeni stoljetnih pinija. Ugodna klima omogućava igranje tijekom gotovo cijele godine.

Nacionalni park Brijuni

O parku Virtualna šetnja Istraži park Servisne informacije Novosti