Nije pronađen niti jedan događaj za odabrani datum.
Vijesti
24.10.2017.
Nacionalni park Mljet

Otkrivanje Mljeta na kraju ljeta

Povodom kraja uspješne sezone i posljednjeg pristajanja katamarana Krilo Star u ovoj godini, Nacionalni park Mljet u suradnji s prijevoznikom Kapetan Luka organizira besplatni izlet dana 28.10.2017., subota, za stanovnike otoka Hvara i Korčule u NP Mljet.
Autor: Arhiva JU NP Mljet

Povodom kraja uspješne sezone i posljednjeg pristajanja katamarana Krilo Star u ovoj godini, Nacionalni park Mljet u suradnji s prijevoznikom Kapetan Luka organizira besplatni izlet dana 28.10.2017. za stanovnike otoka Hvara i Korčule u NP Mljet. Osim besplatnog izleta koji uključuje besplatan prijevoz brodom Krilo Star, NP Mljet daje besplatne ulaznice, vođenu turu, posjet otoku Sv. Marija te posjet izložbi “Otkrivanje Mljeta” u galeriji “Stara skula”u Goveđarima povodom rođendana NP Mljet. Ovim događajem započinje i obilježavanje 56. rođendana NP Mljet.

POPUST 50% omogućavaju restorani: “Pomena” u Pomeni / “Melita” – Otočić sv. Marije

POPUST 50% omogućava Radulj tours / Pomena – Mali most – Vrbovica za najam bicikli, kajaka i kanua

Program posjeta, subota 28.10.2017.

11:00 Riva u Pomeni: preuzimanje posjetitelja po grupama – vodiči za hrvatski, engleski i francuski jezik

11:15 Goveđari: galerija “Stara skula” – otvorenje foto izložbe “Nacionalni park Mljet 1929. – 1970.”

12:00 Goveđari: polazak starim putem u Babine Kuće, oko Konštara na Pristanište.

12:30 Pristanište: ukrcaj u brodove, vožnja po Velikom jezeru, obilazak crkvenog kompleksa Otočića sv. Marije uz stručno vodstvo. Mogućnost ostanka na ručku.

13:30 Otočić sv. Marije: ukrcaj u brodove, odlazak na Mali
most.

Slobodno vrijeme za šetnju, korištenje bicikala, kajaka, kanua te odlazak na ručak u Babine Kuće i Pomenu. Obilazak Malog jezera, poučne botaničke staze, prijelaz Skalinadom u Pomenu. Obilazak naselja, kupovina suvenira.

17:15 Riva u Pomeni: završetak obilaska NP “Mljet”, ukrcaj u katamaran “Krilo Star”.

Vijesti
04.10.2017.
Nacionalni park Mljet

Predstava Trostruki život Antigonin odigrana na otoku Sv. Marije

U predivnom ambijentu otoka Svete Marije na Velikom jezeru u NP Mljet Anton Podvebšek Teater iz slovenskog Novog Mesta izveo je predstavu Trostruki život Antigonin.
Opis: Plakat za predstavu
Autor: Arhiva JU NP Mljet
Izvor: Arhiva JU NP Mljet

U nedjelju, 2.10.2017. u 20 h na otoku Sv. Marije odigrana je predstava pod nazivom Trostruki život Antigonin u izvedbi Anton Podvebšek Teatera iz Novog Mesta.

Autor teksta je međunarodno poznati slovenski filozof, teoretičar politike i filma Slavoj Žižek, a redatelj Matjaž Berger, jedan od začetnika slovenskog avangardnog kazališta. Sponzor predstave je NP Mljet.

Vijesti
09.08.2017.
Nacionalni park Mljet

Musica Mediterana u bazilici u NP Mljet

U prekrasnom ambijentu starokršćanske bazilike u Polačama, pod vedrim nebom i uz zvukove najljepših melodija Mediterana, oko 200tinjak domaćih i stranih posjetitelja uživalo je u koncertu.
Autor: TZO Mljet

Dana 7.8.2017. održan je koncert "Musica Mediterana" čiji je program vezan za glazbu mediteranskih zemalja. U prekrasnom ambijentu starokršćanske bazilike u Polačama, pod vedrim zvjezdanim nebom koncert vokalnih i instrumentalnih brojeva, napolitanskih pjesama, portugalskog fada, grčke glazbe te popularnih brojeva hrvatskih autora i dueta je oduševio oko 200 domaćih i stranih posjetitelja. Koncert je održan u organizaciji Turističke zajednice Mljet uz sponzorstvo Nacionalnog parka Mljet.

Vijesti
25.05.2017.
Nacionalni park Mljet

Predavanje "Orhideje NP Mljet"

Nacionalni park Mljet vas poziva na predavanje profesora Kranjčeva o orhidejama NP Mljet.
Opis: Orhideje
Autor: Osvin Pečar
U petak, 26.5.2017. u Galeriji "Stara skula" u Goveđarima, otok Mljet s početkom u 10h održati će se predavanje na temu "Orhideje Nacionalnog parka Mljet" gdje će svi zainteresirani moći čuti više o brojnim vrstama orhideja koje je moguće pronaći na području ovog nacionalnog parka. Predavanje će održati profesor Radovan Kranjčev.
Vijesti
23.05.2017.
Nacionalni park Mljet

Dječja predstava u NP Mljet

Predstava Velika staklena avantura oduševila najmlađe gledatelje NP Mljet.
Autor: JU NP Mljet
U ponedjeljak, 22.5.2017. održana je edukativna dječja predstava "Velika staklena avantura" u izvedbi glumačke ekipe autorice i glumice Martine Cvek i Tine Orlandini. Predstava namjenjena najmlađima, oduševila je sve prisutne gledatelje bez obzira na dob. Predškolskoj djeci je na zanimljiv način prikazana važnost čuvanja prirode i okoliša kroz recikliranje. Predstava je edukativnog i interaktivnog karaktera te su jeca i sama postala dio predstave.
Vijesti
18.05.2017.
Nacionalni park Mljet

Velika staklena avantura

U ponedjeljak, 22.5.2017 s početkom u 16.00 h održati će se dječja predstava "Velika staklena" avantura".
Opis: Najava za avanturu
U ponedjeljak u Pomeni na rivi ispred Hotela Odisej, održati će se dječja predstava "Velika staklena avantura". Predstava će kroz igru i zabavu ukazati na važnost brige za okoliš i našu prirodu. Ulaz na predstavu je besplatan. 
Vijesti
18.05.2017.
Nacionalni park Mljet

Najmlađi upoznavaju svoj Park

Povodom II. Tjedna parkova, Nacionalni park Mljet organizira edukativnu radionicu za djecu iz igraonice u Babinom Polju.
Autor: JU NP Mljet

Povodom II. Tjedna parkova, Nacionalni park Mljet organizira edukativnu radionicu za djecu iz igraonice u Babinom Polju koja će se održati u srijedu, 24.5.2017 u 10.00h. Naši edukatori će najmlađim stanovnicima Mljeta govoriti o prirodnom bogatstvu našeg otoka.

 

Vijesti
03.05.2017.
Nacionalni park Mljet

Promocija knjige Milana Sijerkovića

Dana 28.4.2017. u Galeriji Stara skula u Goveđarima održana je promocija knjige "Mljet suncem obasjan, vjetrom okupan" autora Milana Sijerkovića.
Opis: Mljet - Suncem obasjan, vjetrom okupan
Autor: PD Mljet
Poznati meteorolog Milan Sijerković u sklopu Godišnjeg susreta planinara Hrvatske na otoku Mljet je održao promociju svoje nove knjige. Promocija se održala u Galeriji Stara skula u Goveđarima na otoku Mljet te je izazvala veliko zanimanje otočana te planinara.
Vijesti
03.05.2017.
Nacionalni park Mljet

Planinarski pohod na Mljet

Na otoku Mljet se od 29.4. do 1.5.2017. održao 27. Dan hrvatskih planinara koji je okupio 1500 planinara iz Hrvatske i susjedstva.
Opis: Planinari Mljet
Autor: Marin Perković, PD Mljet

Dani hrvatskih planinara su uspješno održani po drugi put na otoku Mljetu. Produženi vikend, od 29.4. do 1.5.2017. su brojni planinari iskoristili za pohod na otok Mljet. Oko 1500 planinara iz Hrvatske te susjedne Bosne i Hercegovine i Srbije boravilo je na Mljetu te planinarskim stazama obišlo i područje Nacionalnog parka Mljet čije staze su sastavni dio Mljetske planinarske obilaznice. Osim planinarenja, planinari su posjet Mljetu iskoristili i za zabavu, posjetu izložbi fotografija te sudjelovanje na promociji knjige Milana Sijerkovića - Mljet suncem obasjan, vjetrom okupan. Pokrovitelj ovog godišnjeg okupljanja planinara je Nacionalni park Mljet, a organizator PD Mljet.

Vijesti
21.11.2016.
Nacionalni park Mljet

Predavanje o koraljima povodom rođendana

Povodom proslave 56. obljetnice osnivanja Nacionalnog parka Mljet, u Galeriji "Stara skula" u Goveđarima održano je predavanje na temu "Koralji u Nacionalnom parku Mljet".
Opis: Predavanje
Autor: Lucija Hajdić

Nacionalni park Mljet je obilježio 56. obljetnicu osnutka u petak 18.11.2016. u Galeriji "Stara skula" u Goveđarima. Ovom prigodom okupljene je pozdravila ravnateljica nakon čega je izv. prof. dr. sc. Petar Kružić održao zanimljivo predavanje na temu "Koralji u Nacionalnom parku Mljet" s osvrtom na "no-take" zone. Nakon predavanja, na domjenku su svi nazočni imali priliku i kušati salatu od Caulerpe racemose, invazivne alge tamnozelene boje na čijem se uklanjanju aktivno radi.

 

 

Vijesti
14.11.2016.
Nacionalni park Mljet

56. rođendan Nacionalnog parka Mljet

Javna ustanova Nacionalni park Mljet slavi 56. rođendan. Ovo najstarije morsko zaštićeno područje Mediterana jedinstvena je oaza koja obuhvaća bogatu prirodnu i kulturnu baštinu.

Na dan 11.11.1960. sjeverozapadni dio otoka Mljeta je proglašen Nacionalnim parkom. Razlog tome je njegovo prirodno i kulturno bogatstvo čija su kruna sustav slanih jezera koji je važan geološki i oceanografski fenomen. Iznimno bogat životom, Nacionalni park Mljet je dom brojnim endemskim i ugroženim vrstama. Svojim arheološkim nalazištima i bogatim kulturnim nasljeđem očarava i ljubitelje kulturne baštine. 

Od proglašenja pa do danas, Nacionalni park Mljet je magnet za brojne posjetitelje, no 2016. godinu je obilježio i rekordan broj posjetitelja. Čak 126.000 posjetitelja je uživalo u prirodnom i kulturnoj baštini Nacionalnog parka Mljet. Ovu godinu je obilježio i veliki broj realiziranih projekata kojim se poboljšala postojeća i izgradila nova posjetiteljska infrastruktura. Nabavljena su i dva električna vlakića za obilazak jezera, uređena je šetnica oko Velikog jezera te prilazi za invalide, izgrađen je Veliki most, rekonstruirani su pristani za brodove na Velikom jezeru, a i otvoren je novi informacijski centar na Pristaništu. Osim toga, uređen je i trg na istoj lokaciji te nabavljen prvi eko blok -  potpuno samostalan prodajni modul. Potpisan je i Ugovor o nabavi tri električna broda vrijedan 9,9 milijuna kuna čime se nastavlja projekt "Mljet-prvi zeleni otok na svijetu". 

 

Vijesti
19.10.2016.
Nacionalni park Mljet

Slovenski teatar u Nacionalnom parku Mljet

Povodom završetka uspješne turističke sezone, Nacionalni park Mljet organizira predstavu u Pomeni.
Opis: Predstava
Autor: Matjaž Berger

Javna ustanova Nacionalni park Mljet, Turistička zajednica općine Mljet i Općina Mljet u suradnji s Anton Podbevšek Teatrom iz Novog Mesta u Sloveniji organiziraju predstavu naziva Vrijeme je dijete koje se igra kamenčićima: vlast je djetetova“ s potpisom redatelja Matjaža Bergera. Predstava će se održati 19.10.2016. i 20.10.2016. u Pomeni na rivi ispred Hotela Odisej s početkom u 19 h. Ulaz je besplatan za sve zainteresirane.

Vijesti
19.10.2016.
Nacionalni park Mljet

Magareća prinova u Nacionalnom parku Mljet

Otočić Sv. Marije je dobio magareću prinovu!
Opis: Mljetska magarica
Autor: M. Aljinović
Magareća prinova tek što je došla na svijet, već je postala glavna atrakcija na otoku Sv. Marije u Nacionalnom parku Mljet. Majka mu je tovarica Melita koju je prošle godine Mljećanima darovao poznati pelješki uzgajivač magaraca Josip Antunović. Za magarce, čija se populacija na otoku Sv. Marije povećala s 2 na 3 magarca, napravljena je velika štala i komfor im ne fali. Malena će tek dobiti ime, a posao će joj biti isključivo „manekenski“ jer će samo glumiti turističku atrakciju i slikati se s posjetiteljima. 
Vijesti
11.10.2016.
Nacionalni park Mljet

Električni brodovi stižu 2017. u Nacionalni park Mljet

Na Mljet 2017. godine stiže prvi brod za prijevoz putnika Velikim jezerom na električni pogon. U iduće dvije godine, stići će još dva takva broda kako bi se iz prijevoza u potpunosti isključili stari brodovi na fosilna goriva.
Opis: Električni brod babyCat
Autor: JU NP Mljet

U Nacionalni park Mljet je najavljen dolazak prvog broda za prijevoz putnika Velikim jezerom na električni pogon i to u sezoni 2017. godine. U sljedeće dvije godine, stići će još dva takva broda kako bi se iz prijevoza u potpunosti isključili stari brodovi na fosilna goriva. Vlada Republike Hrvatske Javnoj ustanovi Nacionalni park Mljet 14. rujna 2016. je dala suglasnost za sklapanje ugovora o nabavi tri turistička broda, vrijedna 9,9 milijuna kuna. U ponedjeljak, dana 10. listopada 2016., ravnateljica Marta Sršen Stražičić u ime Nacionalnog parka Mljet i gospodin Tomislav Uroda u ime poduzeća ICAT d.o.o. su u prostorijama JU “Nacionalni park Mljet” potpisali Ugovor o izgradnji 3 električna broda za prijevoz posjetitelja.

Nabava električnih brodova, uz prethodnu nabavu električnih vozila i dva električna vlaka, su dio Parkovog projekta „Mljet – prvi zeleni otok na svijetu“.

Vijesti
26.07.2016.
Nacionalni park Mljet

Otvoren novi informacijski centar

Nacionalni park Mljet je otvorio novouređeni informacijski centar na obali Velikog jezera. U sklopu informacijskog centra otvorena je i službena suvenirnica.
Opis: Informacijski centar na Pristaništu, Veliko jezero
Autor: JU NP Mljet
Nacionalni park Mljet je na Pristaništu, na obali Velikog jezera otvorio vrata svog novouređenog informacijskog centra gdje će svi posjetitelji moći dobiti sve potrebne informacije vezano za boravak u Nacionalnom parku Mljet. U sklopu informacijskog centra otvorena je i službena suvenirnica u kojoj se nudi veliki broj suvenira domaćih proizvođača te udruga s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Novootvoreni informacijski centar je posjetio i ministar Slaven Dobrović.
Vijesti
07.06.2016.
Nacionalni park Mljet

U NP Mljet stigla dva električna vlaka

U utorak 7. 6. 2016. u Nacionalni park Mljet stigla su dva nova električna vlaka za prijevoz posjetitelja oko Velikog jezera.
Nacionalni je park Mljet u sklopu projekta „Mljet – prvi zeleni otok na svijetu“ nabavio dva električna vlakića za prijevoz posjetitelja oko mljetskih jezera. Dana 7. 6. 2016. napravljena je i prva testna vožnja, a prve reakcije prisutnih su i više nego pozitivne. Nacionalni park Mljet nastavlja sa svojom misijom stvaranja zelene oaze u kojoj se koriste isključivo ekološki prihvatljiva prijevozna sredstva. Nakon dva električna vlaka i dva električna vozila, očekuje se i skori dolazak prvog ekološkog bloka koji će imati prodajno-informativnu svrhu, a u 2017. godini očekuje se i dolazak dva nova električna broda.
Vijesti
24.05.2016.
Nacionalni park Mljet

Predavanje povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode Republike Hrvatske, a u sklopu Tjedna parkova, Nacionalni park Mljet organizirao je predavanje na temu „Bioraznolikost Nacionalnog parka Mljet“.
U nedjelju 22. svibnja 2016. u 17:30 h povodom obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode Republike Hrvatske, a u sklopu Tjedna parkova, Nacionalni park Mljet organizirao je predavanje na temu „Bioraznolikost Nacionalnog parka Mljet“. Oko 35 zainteresiranih posjetitelja na Malom je mostu slušalo predavanje o prirodnim bogatstvima Parka te zanimljivom životu u jezerima. Posjetiteljima je pritom uručena prigodna brošura „Život u jezerima“ te dalekozori za promatranje biljnog i životinjskog svijeta.
Vijesti
19.05.2016.
Nacionalni park Mljet

Promocija knjižice „Zaštićene vrste otoka Mljeta“

Povodom izdavanja nove edukativne knjižice „Zaštićene vrste otoka Mljeta“, Nacionalni park Mljet održat će promociju osnovnoškolcima u Babinom Polju.

U srijedu 25. 5. 2016. u 12:00 h Nacionalni park Mljet predstavit će novu edukativnu knjižicu „Zaštićene vrste otoka Mljeta“ učenicima OŠ Mljet. Knjižica osim edukativnog ima i zabavni karakter, te djeci olakšava učenje o rijetkim i zaštićenim vrstama otoka. Nakon prezentacije knjižice održat će se i kratka radionica s učenicima 3. i 4. razreda.

Najave
18.05.2016.
Nacionalni park Mljet

Europski dan parkova

Povodom Europskog dana parkova, Nacionalni park Mljet održat će predavanje i radionicu s učenicima OŠ Mladost iz Jakšića na temu zaštite prirode.

U utorak 24. svibnja 2016. povodom Europskog dana parkova, Nacionalni park Mljet održat će predavanje u prirodi učenicima OŠ Mladost o važnosti zaštite prirode, prirodnim i kulturnim vrijednostima Nacionalnog parka Mljet te o problemu morskog otpada. Uz predavanje, učenici će imati i likovnu radionicu, a tema njihovih likovnih uradaka je krajobraz Nacionalnog parka Mljet.

Vijesti
09.05.2016.
Nacionalni park Mljet

Učenici čistili Solinski kanal

U četvrtak 5. svibnja 2016. godine učenici Međunarodne škole Matije Gupca iz Zagreba sudjelovali su u čišćenju Solinskog kanala.
Autor: NP Mljet
U četvrtak 5. svibnja 2016. godine 60 učenika Međunarodne škole Matije Gupca iz Zagreba posjetilo je Nacionalni park Mljet kako bi sudjelovali u akciji čišćenja i uređenja obale Solinskog kanala. Nakon razgledanja parka, osnovnoškolci su krenuli čistiti obalu te su u roku od sat vremena skupili preko 30 vreća otpada. Osim što je obala opet čista, učenici su naučili i vrlo bitnu lekciju o važnosti pravilnoga gospodarenja otpadom. Po završetku akcije, Nacionalni park Mljet uručio je zahvalnicu učenicima i njihovim učiteljima za vrijedan doprinos očuvanju naše obale.
Vijesti
05.04.2016.
Nacionalni park Mljet

Volonteri u Nacionalnom parku Mljet

Stigli su prvi ovogodišnji volonteri u Nacionalni park Mljet koji će kroz 7 dana čistiti mljetske uvale u sklopu godišnjeg programa čišćenja NP Mljet. Prva ekipa od 16 volontera je došla iz Zagreba iz planinarskog društva Panj. Volonteri su se smjestili u novi volonterski centar na Kulijeru kojeg su uredili vrijedni i neumorni djelatnici parka.

Nacionalni park i otok Mljet, kao i ostatak južnog Jadrana, svake godine se suočavaju s problemom otpada koje more nanese na obalu i plaže. Lokalno stanovništvo i djelatnici parka ulažu velike napore kako bi otpad uklonili, a sada su tu i volonteri uz čiju pomoć će mljetska obala ponovno biti čista. U dva dana čišćenja, marljivi volonteri su skupili 110 vreća sitnog otpada.

Prvi volonteri su stigli, ali još imate vremena za prijaviti se i postati volonter u jednom od 4 volonterskih programa NP Mljet putem stranice http://volonteri.parkovihrvatske.hr.

Vijesti
19.02.2016.
Nacionalni park Mljet

Započinje s radom novouređeni Informativni centar

U sezoni 2016. s radom započinje novouređeni Informativni centar na Pristaništu na obali Velikog jezera u kojem će posjetitelji Nacionalnog parka Mljet moći dobiti sve informacije o parku i otoku.

Osim informativnog dijela, centar će imati i suvenirnicu gdje će posjetitelji pronaći suvenire koji uključuju brojne lokalne proizvode autentične za ovo područje te proizvode s porukom očuvanja okoliša i prirode. Informativni centar neće biti jedina novost za naše posjetitelje.

U proljeće 2016. očekuje se postavljanje prvog ekobloka informativno-prodajnog tipa na području Nacionalnog parka Mljet. Ekoblok je jedinstvena građevina sagrađena od ekološki prihvatljivih materijala koji ne predstavljaju opasnost za okoliš te će koristiti isključivo obnovljive izvore energije i imati autonomni ekološki sustav regulacije odvodnje otpadnih voda.

Postavljanjem ekobloka postavlja se i novi standard uređenja infrastrukture na području Nacionalnog parka Mljet.
Vijesti
19.02.2016.
Nacionalni park Mljet

Izgradnja Velikog mosta u tijeku

U tijeku je završna faza izgradnje Velikog mosta na ulazu u jezera kao dio projekta Unapređenja sustava valorizacije i interpretacije prirodne i kulturne baštine na području temeljnog fenomena NP Mljet u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode te Fondom za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Dosad su unutar spomenutog projekta oko šetnice duge 11 kilometara postavljene klupe za odmor posjetitelja, koševi za razvrstavanje otpada, nova pješačka signalizacija i interpretativne ploče.

Izgradnjom Velikog mosta spojit će se šetnica oko Velikog jezera te će time posjetiteljska infrastruktura napokon biti zaokružena cjelina.

U proljeće 2016. organizirat će se službeno otvorenje Velikog mosta s prigodnim programom koji će uključivati sportske aktivnosti posjetitelja i lokalnog stanovništva.
Najave
19.02.2016.
Nacionalni park Mljet

Mljet Fashion Night

Dana 29. svibnja 2016. održat će se manifestacija pod nazivom Mljet Fashion Night u suradnji s dizajnericom Milenom Ulić, vlasnicom brendova Donna Dee i DeLena Fashion Jewellery. Projekt je vrlo zanimljiv i hvalevrijedan jer na poseban način spaja modu i ekologiju.

Projekt je odvojen u dvije cjeline:

  • prva je promocija kroz kolekciju odjeće i broševa predstavljenu na tjednima mode diljem svijeta, od New Yorka, Kuala Lumpura, Barcelone
  • druga je bazirana na samom otoku u smislu poboljšanja života lokalnog stanovništva i obogaćivanja turističke ponude u predsezoni.

U sklopu manifestacije bit će održane i radionice s ciljem uključivanja otočana, a bitno je napomenuti da će biti obrađene teme recikliranja i održivog razvoja u modnoj i tekstilnoj industriji s praktičnom primjenom. Posjetitelji će imati priliku naučiti izrađivati nove odjevne i ukrasne predmete od odbačenog tekstila.

Program manifestacije otvorit će mljetska mješovita klapa Kurenat, bit će prikazane kolekcije pet dizajnera, a manifestacija završava nastupom plesne skupine u kolekciji Vile.

Treba napomenuti da će sve kolekcije biti izrađene od recikliranih i ekološki prihvatljivih materijala.

Nacionalni park Mljet

O parku Virtualna šetnja Istraži park Servisne informacije Novosti