Nije pronađen niti jedan događaj za odabrani datum.
Vijesti
22.02.2018.
Park prirode Biokovo

Park prirode Biokovo u emisiji "U svijetu EU fondova"

Jutros je u prezentacijskom centru Adrion - srce planine snimana emisija HRT-a "U svijetu EU fondova" na temu projekta BBio - Održivi razvoj pograničnih područja kroz očuvanje autohtonih pasmina i uspostavu gen-centara na Biokovu i u Buhovu.

O ciljevima, provedenim aktivnostima i koristi projekta za područje Parka prirode Biokovo i lokalnu zajednicu kao i budućim projektima koje planiramo provesti sredstvima EU govorili su Velimir Vidak-Buljan, ravnatelj JU PP Biokovo; Ksenija Protrka, viša stručna savjetnica i Andrija Ribičić, uzgajivač autohtonih pasmina goveda buša i primorsko-dinarskih magaraca iz Šestanovca. Emitiranje emisije očekuje se u ožujku.

Projekt je provela Javna ustanova RERA S.D. i Ministarstvo gospodarstva Zapadnohercegovačke Županije (BiH) s partnerima Parkom prirode Biokovo i Udrugom za zaštitu i očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja iz Širokog Brijega, a financiran je EU sredstvima u sklopu IPA programa za prekograničnu suradnju Hrvatska – Bosna i Hercegovina, mjera 2.1: zaštita okoliša.

Vijesti
12.02.2018.
Park prirode Biokovo

Park prirode Biokovo preselio u novu upravnu zgradu

Nakon prošlogodišnjeg otvaranja novog prezentacijskog centra „Adrion-srce planine“, Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ preselila je i urede u novootvorenu upravnu zgradu na Gradskom sportskom centru u Makarskoj.

Nova adresa na kojoj nas možete pronaći je Franjevački put 2a, Makarska.

Vijesti
12.02.2018.
Park prirode Biokovo

13. Ekstremova zimska tura

U subotu i nedjelju, 10. i 11. veljače 2018. godine, po trinaesti put za redom održana je tradicionalna „Ekstremova zimska tura“ unutar Parka prirode Biokovo u organizaciji Speleološko alpinističkog kluba „Ekstrem“ iz Makarske.

Tura je startala u subotu 10. veljače 2018. godine iz Velikog Brda smjerom Mali sipar – Orlova stina – zapadni greben Vlake – greben Vošca do vrha Vošac, gdje je za sve sudionike organiziran ručak i spavanje. Svoj povratak tura je imala smjerom Kruška – Veliko Brdo. Završno događanje sa prikazivanjem fotografija i video zapisa nastalih na turi organizirano je u konobi „Veliko Brdo“. Kao i prijašnjih godina, i ove godine su na turi sudjelovali djelatnici Parka.

Vijesti
12.12.2017.
Park prirode Biokovo

Obilježen Međunarodni dan planina

Predavanjem "Prva biospeleološka ekspedicija Biokovo 2017" i promovirajući kalendar za 2018. godinu, Javna ustanova Park prirode Biokovo obilježila je ovogodišnji Međunarodni dan planina.

U ponedjeljak, 11. prosinca 2017. godine u novootvorenom prezentacijskom centru Parka prirode Biokovo "Adrion srce planine" u Makarskoj pred oko sedamdesetak posjetitelja održana je proslava Međunarodnog dana planina. Ovom prigodom, Park je u suradnji sa Hrvatskim biospeleološkim društvom iz Zagreba predstavio rezultate istraživanja jama i špilja na području Parka tijekom 2017. godine.

Također, svi posjetitelji dobili su i novi kalendar Parka za 2018. godinu, kojeg krase fotografije našeg poznatog fotografa Ive Pervana.

Vijesti
05.12.2017.
Park prirode Biokovo

Obilježimo svi Međunarodni dan volontiranja

Čestitamo današnji dan svim volonterima na volonterskom angažmanu, kao i svim udrugama, ustanovama, društvenim institucijama koje su svoju snagu prepoznale u otvaranju svojih vrata volonterima/kama.

Javna ustanova Park prirode Biokovo od 04. do 06. prosinca 2017. godine je domaćin radionice „Edukacija za koordinatore volontera i utvrđivanje interesa škola“ u sklopu školskog volonterskog programa u zaštićenim područjima prirode „VOLontiraj za PRIRODU, VOLontiraj za SEBE“.

Projekt „VOLontiraj za PRIRODU, VOLontiraj za SEBE!“ financiraju Europska unija, iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Koordinator projekta je Udruga Sunce iz Splita uz sudjelovanje partnera Lige za prevenciju ovisnosti, Centra za pružanje usluga u zajednici  - Split, Obrtno tehničke škole Split, i Prirodoslovno tehničke škole Split. Od partnera u zaštićenim područjima, u projekt su uključene Javne ustanove Park prirode Biokovo, Park prirode Vransko jezero, Park prirode Telašćica i Nacionalni park Krka.

Ciljevi projekta su razvijanje i unaprjeđenje kapaciteta u odgojno-obrazovnim institucijama i javnim ustanovama za zaštitu prirode i kapaciteta partnerskih usluga za volontiranje mladih u zaštiti okoliša i prirode. Projektom se također želi povećati broj educiranih i osnaženih volontera srednjoškolaca za aktivno sudjelovanje i volontiranje u zajednici i sektoru zaštite prirode i okoliša, osigurati prijenos znanja i iskustva i promovirati provedba programa školskog volontiranja u zaštićenim područjima prirode.

Želimo vam da današnji dan proslavite u društvu volontera, korisnika vašeg volontiranja, vaših organizatora volontiranja i drugih vama dragih ljudi, i da nastavite raditi za dobrobit našeg društva.

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (engl. International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (engl. International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Vijesti
29.11.2017.
Park prirode Biokovo

Svečano otvoren prezentacijski centar Parka prirode Biokovo „Adrion srce planine“

U utorak, 28. studenog 2017. godine svečano je otvoren prezentacijski centar Parka prirode Biokovo „Adrion srce planine“ u novouređenoj upravnoj zgradi na Gradskom sportskom centru u Makarskoj. Centar je pred stotinjak posjetitelja i uzvanika otvorio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Svečani skup, brojne predstavnike javnog društvenog života i uzvanike pozdravili su makarski gradonačelnik Jure Brkan, ravnatelj Javne ustanove PP Biokovo Velimir Vidak Buljan, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike dr. sc. Mario Šiljeg te Aleksandra Čilić, u ime Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ovom prilikom, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Biokovo Velimir Vidak izrazio je ponos i zahvalnost svima koji su sudjelovali u projektu kojim se uspjelo na samo 120 četvornih metara dočarati ljepotu i bogatstvo svih 193 kilometra četvorna Parka prirode Biokovo.

Dr. sc. Mario Šiljeg, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike koje je financiralo izradu prezentacijskog centra iz projekta integracije u EU Natura 2000, prilikom otvaranja centra je izjavio: „Ovakav projekt je idealan primjer kako se suradnjom državne uprave i lokalne zajednice može postići puno i opće korisno i čime ćemo biti ponosni svi koji su na bilo koji način sudjelovali u projektu. Vrijednost ovog projekta je preko 9 milijuna kn i nije ovo jedini projekt kojim se uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetiku realizira. Pred nama je za Biokovo i projekt vrijedan 35 milijuna kn koji će se sastojati od više multifunkcionalnih cjelina, koje će doprinijeti i prepoznatljivosti ovog Parka prirode i njegove komunalne infrastrukture, a posebno povećanju broja posjetitelja i sigurnosti tih posjetitelja koji će posjećivati Park prirode Biokovo.

Otvoreni prezentacijski centar blagoslovio je don Alojzije Bavčević, dok je svečarskoj noti otvaranja centra pridonijela ženska klapa Fjoret, koja je ovom prigodom premijerno predstavila pjesmu i video spot „Biokovo oče od kamena“.

Prije samog otvaranja prezentacijskog centra, povodom rođendana dr. fra Jure Radića, jednog od najzaslužnijih za proglašenje Biokova Parkom prirode, na gradskom groblju „Sv. Križa“ u Makarskoj na njegov grob vijence su položili predstavnici Grada Makarske i Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ na čelu sa ravnateljem Velimirom Vidak-Buljanom i dogradonačelnikom Grada Makarske Jozom Vranješom.

Prezentacijski centar „Adrion srce planine“ nalazi se u novouređenoj upravnoj zgradi na Gradskom sportskom centru u Makarskoj, na adresi Franjevački put 2a. Prostire se na ukupno 120 m² u kojem se posjetitelji mogu upoznati sa biljnim i živopisnim svijetom Biokova, te geološkom i kulturnom baštinom najviše dalmatinske planine. 

Najave
21.11.2017.
Park prirode Biokovo

Svečano otvaranje prezentacijskog centra Parka prirode Biokovo „Adrion srce planine“

Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ i Grad Makarska pozivaju Vas na svečano otvaranje prezentacijskog centra Parka prirode Biokovo „Adrion srce planine“ koje će se održati u utorak, 28. studenog 2017. godine u novouređenoj upravnoj zgradi na Gradskom sportskom centru Makarska, na adresi Franjevački put 2a, sa početkom u 12:00 sati.

Veselimo se Vašem dolasku.

Vijesti
02.11.2017.
Park prirode Biokovo

Održana Biciklistička utrka Makarska – Sv. Jure

U nedjelju 29. listopada 2017. godine održana je četvrta po redu biciklistička utrka Makarska –Sv. Jure „Uspon na Biokovo“ u Parku prirode Biokovo u organizaciji Biciklističkog kluba "Makarska", a s pokroviteljstvom Grada Makarska i sponzorstvom JU PP "Biokovo".

Na utrci je nastupilo preko 130 biciklista iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije i Savezne Republike Njemačke. Za sve sudionike utrke kod PŠRD Arbuna u Makarskoj priređen je svečani program dodjele medalja te ručak.

Ukupni pobjednik je Ferhad Delanović iz BK "Daj krug“ iz Bihaća, sa rezultatom u vremenu od 1:37:42, dok su drugo i treće mjesto osvojili Jakša Diklić iz BK „Dubrovnik“ te Marin Koceić iz BK „Marjan“. Kod žena najbolja je bila Carina Weidles iz RC „Pfalzerwald“ sa rezultatom u vremenu od 2:04.39.

Pobjednici:

Brdski bicikli - muškarci
1. Jorgen Huybrechts 1:46:32
2. Irvin Hušić 1:49:12
3. Uroš Prevc 2:04:39

Brdski bicikli - žene
1. Biljana Krtalić 2:32:45
2. Eva Prevc 3:24:36

Cestovni bicikli - muškarci
1. Ferhad Delanović 1:37:42
2. Jakša Diklić 1:39:15
3. Marin koceić 1:40:03

Cestovni bicikli - žene
1. Carina Weidles 2:04:39
2. Petra Koceić 2:23:57
3. Silvija Vukušić 3:01:36

Najstariji natjecatelj
Robert Fegan

Najmlađi natjecatelj
Ivan Okmažić

Vijesti
02.11.2017.
Park prirode Biokovo

Park prirode Biokovo domaćin 11. Skupu stručnih službi

U organizaciji Hrvatske agencije za okoliš i prirodu od 25. do 28. listopada 2017 održan je 11. Skup stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima. Ovogodišnjem skupu domaćin je bila naša Ustanova, a održao se u hotelu Dalmacija u Makarskoj.

Cilj skupa bio je informiranje, razmjena iskustava i edukacija djelatnika stručnih službi radi učinkovitije i ujednačene zaštite, očuvanja i promicanja te održivog korištenja zaštićenih područja. Kroz tri dana trajanja skupa okupljeni su mogli sudjelovati na predavanjima o ulozi sektora zaštite prirode u RH, aktualnostima vezanim uz uspostavu ekološke mreže Natura 2000 u Hrvatskoj, te predavanjima o aktualnim projektima i provedenim aktivnostima u zaštićenim područjima.

Tijekom trajanja Skupa, sudionici su obišli Park prirode Biokovo, Biokovski botanički vrt Kotišina kao i budući prezentacijski centar i upravnu zgradu Parka u Makarskoj. 

Ispred Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ skup je otvorio ravnatelj Velimir Vidak Buljan. Skupu su prisustvovali djelatnici stručne službe i službe čuvara prirode Parka, dok su djelatnici Slavo Jakša, stručni savjetnik edukator-informator i Ivana Gabrić, viša stručna savjetnica biolog-ekolog, održali predavanje „Sedam godina obilježavanja Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske u biokovskom botaničkom vrtu Kotišina“ te „Istraživanje i monitoring pojedinih Natura 2000 vrsta u Parku prirode Biokovo“.

 

 

Najave
20.10.2017.
Park prirode Biokovo

Biciklistička utrka Makarska – Sv. Jure

Povodom Dana grada Makarske u nedjelju 29. listopada 2017. godine sa startom u 10 sati sa rive u Makarskoj, po četvrti put kreće biciklistička utrka Makarska-Sv. Jure u Parku prirode Biokovo u organizaciji Biciklističkog kluba Makarska i potporu Javne ustanove Park prirode Biokovo.

Datum Uspona

Datum održavanja Međunarodnog biciklističkog uspona na planinu Biokovo (u daljnjem tekstu uspon) je nedjelja, 29.10.2017. godine. U slučaju vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta uspon će biti odgođen. Međunarodni biciklistički uspon na Biokovo se organizira povodom Dana Grada Makarska, a partner Biciklističkog kluba Makarska na projektu uspona je Javna ustanova „Park prirode Biokovo“.

Staza

Asfaltirana staza duljine 32 km, od 0 (1) do 1762 metra nadmorske visine (u daljnjem tekstu mnv). Vrijeme prošlogodišnjeg pobjednika je ispod 100 minuta (1:32:31).

Pravo nastupa na Usponu

Pravo nastupa na usponu „Biokovo 2017“ imaju sve punoljetne osobe, a također i maloljetne osobe uz pismeno odobrenje roditelja ili staratelja (odobrenje se potpisuje prije starta ili donosi sa sobom). Obavezna zaštitna kaciga od starta do cilja.

Kategorije

 1. Brdski bicikli – muškarci

                             * brdski bicikli s gumama od 1.9 inča i širim

 1. Brdski bicikli - žene

                              * brdski bicikli s gumama od 1.9 inča i širim

 1. Cestovni bicikli – muškarci

                             * cestovni bicikli, treking i brdski bicikli s gumama širine ispod 1.9 inča

 1. Cestovni bicikli – žene

              * cestovni bicikli, treking i brdski bicikli s gumama širine ispod 1.9 inča

 1. Najstariji učesnik koji stigne na cilj za vrijeme utrke
 2. Najmlađi učesnik koji stigne na cilj za vrijeme trajanja utrke.

Obaranje rekorda staze se nagrađuje posebnom novčanom nagradom od 2.000 kuna.

Prijave i startnina za Uspon

Prijave se primaju u razdoblju do dana Uspona ili na sam dan Uspona do 9:45 sati (pri registraciji sudionika). Startnina iznosi 100 kn (za maloljetnike do 18 godina startnina je umanjena te iznosi 50 kuna). Startnina se plaća od dana raspisa Uspona do dana prije starta na račun primatelja - Biciklistički klub Makarska (IBAN: HR84 2330 0031 1003 1846 7) navodeći kao „Platitelj“ ime i prezime sudionika Uspona, model 01 i poziv na broj 99 ili OIB. Oni koji ne stignu realizirati uplatu mogu to učiniti i na sam dan Uspona, prilikom prijave na startu. Kopiju uplatnice molimo imajte kod sebe pri prijavi na startu Uspona, ukoliko ste uplatili ranije.

Molimo sve učesnike da se prijave i navedu potrebnu veličinu majice te približan broj osoba u pratnji na e-mail: zidic.neno@gmail.com ili na našu facebook stranicu BK Makarska preko poruka ili obavijesti.

Startnina pokriva sljedeće:

 • ulaz u Park prirode Biokovo (pratnja ne plaća ulaz i za njih je ulaz besplatan)
 • majica
 • okrjepa na stazi
 • ručak
 • transfer opreme start-cilj (ruksaci s odjećom i sl.)
 • osiguranje natjecatelja.

Program utrke

Start utrke je na rivi u Makarskoj ispred zgrade Grada u 10:00 sati s visinske kote 0(1) mnv (registracija sudionika od 8:00 do 9:50 sati na zapadnom dijelu rive). Zatvoreni start je u pratnji policije do prelaska magistrale (državna cesta D-8) u smjeru Vrgorac (državnom cestom D-512) do skretanja na stazu za vrh Sveti Jure odnosno ulaz u Park prirode Biokovo (to je oko 7 km od starta). Promet neće biti zatvoren pa se treba ponašati u skladu sa zakonom o prometu, a ulaz u Park prirode bit će zatvoren do 15:00 sati za sve osim za sudionike utrke (natjecatelje, pratnju, osobe iz organizacije i slično).

Cilj utrke je najviši vrh planine Biokovo - Sveti  Jure (1762 mnv). Na stazi će biti osigurana okrjepa na nekoliko mjesta ovisno o vremenskim uvjetima. Prilikom prijave vozači moraju registrirati i pratnju kako bi isti mogli ući u Park prirode također besplatno.

Sudionici utrke voze na vlastitu odgovornost i organizator ne odgovara za štetu koju vozač nanese sebi, okolini ili trećoj osobi. Vrijeme se mjeri štopericom, sudac je na startu, kao i na cilju na vrhu Sv. Jure. Završetak utrke je u 14 sati.

Ova rekreativna utrka se organizira sukladno Pravilniku za rekreativna biciklistička događanja Hrvatskog biciklističkog saveza.

Nagrade

Nagrade su novčane (za prve četiri kategorije nagrađuju se prvo, drugo i treće mjesto) te medalje za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto, a za kategorije 5 i 6 medalju dobiva po jedna osoba. Obaranje rekorda staze se nagrađuje posebnom jedinstvenom novčanom nagradom od 2.000 kuna.

Ručak i dodjela nagrada

Po završetku utrke predviđena je svečanost okupljanja sudionika s podjelom nagrada i ručkom za sve.

Posebna pozornost

Prilikom Uspona, a naročito pri povratku u Makarsku nužan je oprez, jer pri povratku promet stazom u smjeru Makarske neće biti zatvoren. Molimo vas, čuvajmo našu prirodu i biološku raznolikost Biokova!

Vijesti
09.10.2017.
Park prirode Biokovo

Održana manifestacija „Eko-etno“ Zagvozd

U petak, 6 listopada 2017. godine u Zagvozdu je s ciljem očuvanja tradicije biokovskog kraja održana manifestacija „Eko-etno“ Zagvozd.

Organiziranjem ove manifestacije Javna ustanova Park prirode Biokovo i Općina Zagvozd pokušali su se prisjetiti davnih i zaboravljenih vremena naših baka te bogate tradicije zabiokovlja kroz lutkarski mjuzikl „Tri mačke“ u izvedbi „Produkcije Z“ iz Splita za predškolski i školski uzrast koji se je održao u osnovnoj školi Zagvozd, sajmu autohtonih proizvoda biokovskog kraja, predavanju pod nazivom ”Održivi turizam za razvoj“ koji je održala djelatnica Odjela za turizam i pomorstvo SDŽ-e, kulturno umjetnički program na kojem je nastupio Gradski zbor Makarska i KUD „Dikovača“ iz Zmijavaca, te u gastronomskoj ponudi pod nazivom „fažol na biokovski“ koji je za sve posjetitelje manifestacije skuhao Vice Bušelić.

Na sajmu domaćih proizvoda izlagali su proizvođači domaćih proizvoda i rukotvorina iz zabiokovskog kraja. Posjetitelji sajma imali su izvrsnu prigodu kušati i nabaviti domaće pčelinje proizvode i pripravke, med, ljekovite pripravke, soparnik, vino, kvasinu, džemove, tronošce, suvenire, razne alate, košare, krtole, korpe, čajeve…

Najave
02.10.2017.
Park prirode Biokovo

Eko-etno Zagvozd

Sa ciljem očuvanja tradicije biokovskog kraja, u petak, 6. listopada 2017. godine u Zagvozdu, Javna ustanova Park prirode Biokovo i Općina Zagvozd organiziraju manifestaciju „Etno-Eko“ Zagvozd.

Sudjelovanjem u obilježavanju ove manifestacije pokušajmo se prisjetiti davnih i zaboravljenih vremena naših baka te bogate tradicije zabiokovlja. Program počinje u 10.30 sati u Osnovnoj školi Zagvozd lutkarskim mjuziklom „Tri mačke“ u izvedbi  „Produkcije Z“ iz Splita. U 17 sati na Trgu glumaca u Zagvozdu će započeti kulturno-umjetničkom programu i sajam domaćih proizvoda, koji završava predavanjem pod nazivom ”Održivi turizam za razvoj“ Odjela za turizam i pomorstvo SDŽ-e. Kao i prethodne godine, posjetitelji će moći uživati u gastronomskoj ponudi- biokovskom bronzinu.

Za sve posjetitelje osiguran je besplatan prijevoz iz Makarske u 16:00 sati, sa povratkom u 19:00 sati.

Vijesti
18.09.2017.
Park prirode Biokovo

Održana manifestacija „Tragom tradicije i pučke arhitekture“ - Veliki Godinj 2017.

U subotu 16. rujna 2017. godine, već 9. godinu zaredom, u organizaciji Javne ustanove Park prirode Biokovo, TZ Vrgorac i Zavičajnog društva „Veliki Godinj“, u raščanskom zaseoku Veliki Godinj, održana je manifestacija „Tragom tradicije i pučke arhitekture“.

U Velikom Godinju, posjetitelji su se mogli uživati u tradicionalnim radionicama kojim su oživljeni stari običaji - radionici tradicijskog klesanja kamena, radionici izrade japnenice/klačardice/vapnenice, natjecanju u bacanju kamena s ramena, te u težačkoj kužini koju je pripremio gospodin Vice Bušelić.

U sklopu kulturno-umjetničkog programa posjetitelji su mogli uživati u koncertu našeg velikog umjetnika i pjevača Ibrice Jusića, koji je svojom pjesmom vratio u neka stara, davno zaboravljena vremena kada je ovaj zabiokovski kraj vrvio životom.

Najave
30.08.2017.
Park prirode Biokovo

Tragom tradicije i pučke arhitekture - Veliki Godinj 2017.

U subotu 02. rujna 2017., po deveti put, u organizaciji Javne ustanove Park prirode Biokovo, TZ Vrgorac i Zavičajnog društva „Veliki Godinj“ održat će se manifestacija pod nazivom „Tragom tradicije i pučke arhitekture“.

Program obuhvaća tradicionalne radionice kojima će se oživjeti stari običaj - radionice tradicijskog klesanja kamena, radionica izrade japnenice/klačardice/vapnenice, te pripremu jela – težačka kužina. Kulturno-umjetnički program upotpunit će članovi KUD-ova vrgoračke krajine, izložba rezbarija Mate Bebeka, etno zbirka, te natjecanje bacanja kamena s ramena. Kao glavni događaj ove tradicionalne manifestacije, u 20:00 sati počinje koncert našeg velikog umjetnika i pjevača Ibrice Jusića. Za sve posjetitelje osiguran je besplatan prijevoz iz Makarske u 16:30 i Vrgorca u 17:00, sa povratkom u 22:30 za Makarsku te u 22:00 za Vrgorac.

Veliki Godinj je zaseok Rašćana i biser pučke arhitekture i tradicijskog načina života. Prvi put se spominje 1412. godine, a zbog svoje jedinstvenosti i očuvanosti proglašeno je zaštićenim kulturnim dobrom. Slikoviti ambijent ovog muzeja na otvorenom oživjet će klesari, folklorna društva, te nekoliko ognjišta s gradelama.

Vijesti
26.08.2017.
Park prirode Biokovo

PRIOPĆENJE POVODOM POŽARA U PP BIOKOVO

Dana 20.08.2017. na teško pristupačnom terenu na prostoru Parka prirode Biokovo na visini od 1450 metara iz do sada neutvrđenih razloga izbio je požar.

Požar je zahvatio cca 170 ha površine Parka. Za sada ne postoji ugroza za stanovništvo i materijalna dobra. Osim dijela borove šume na predjelu Borovac i Šibenik gori uglavnom nisko raslinje i trava te se stvara gusti dim. Požar se širi podzemno i nadzemno zbog gustih naslaga trave i borovih iglica koje nije lako gasiti. Požar još nije stavljen pod kontrolu.

Bez obzira na požar Park je otvoren za posjetitelje i prometovanje cijelom biokovskom cestom do vrha Sv. Jure i vrha Vošac i siguran je za sve posjetitelje. Mole se planinari i svi ljubitelji planina da se zbog osobne sigurnosti suzdrže od posjećivanje Parka planinarskim stazama sa područja općina Brela, općine Baška Voda i grada Makarska do daljnje obavijesti.
Zahvaljujemo se svim članovima planinarskih društava, pripadnicima HGSS-a, djelatnicima HŠ-a koji nam pomažu u gašenju požara.
Posebna zahvala svim našim hrabrim vatrogascima, pripadnicima državnih interventnih postrojbi, svim pilotima aviona i helikoptera na nadljudskim naporima koje ulažu da se požar stavi pod kontrolu.

O daljnjem slijedu događanja, posebno ćemo izvještavati.

Uprava JU PP Biokovo

Vijesti
31.07.2017.
Park prirode Biokovo

Održana Sveta misa u crkvici Sv. Jure na vrhu Sv. Jure

U crkvici Sv. Jure, na istoimenom vrhu, u Parku prirode Biokovo, u subotu, 29. srpnja 2017. godine, u nazočnosti hodočasnika, planinara i djelatnika Parka, služena je Sveta misa prigodom svetkovine Sv. Jure. Misno slavlje su predvodili don Mate Munitić i don Dražen Balić.

Današnja crkvica Sv. Jure sagrađena je 1968. godine zaslugom vjernika Župe i Krstatica nakon što je 1965., zbog potreba izgradnje televizijskog tornja, srušena stara crkva iz 17. stoljeća. Nova crkva obložena je kamenom s dvostrešnim popločanim krovom.

Najave
26.07.2017.
Park prirode Biokovo

Održavanje tradicionalne mise na vrhu Sv. Jure

U subotu, 29. srpnja 2017. godine održat će se Sveta misa povodom svetkovine Svetog Jure u crkvici Sv. Jure na vrhu Biokova. Misno slavlje predvoditi će don Dražen Balić, s početkom u 10 sati.

Tom prigodom će se u Parku odvijati posebna regulacija prometa na dijelu biokovske ceste od odvojka za Vošac do vrha Sv. Jure, a normalizacija prometa se očekuje oko 14 sati.

Mole se posjetitelji za razumijevanje i dodatan oprez!

Vijesti
26.07.2017.
Park prirode Biokovo

Projektu "Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina" dodijeljena bespovratna sredstva

Projekt "Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina", prijavljen u okviru Poziva "Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine" uspješno je prošao svih 7 faza postupka dodjele bespovratnih sredstava te je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a u svojstvu Upravljačkog tijela za Operativni program "Konkurentnost i kohezija" donijelo Odluku o financiranju projekta.

Ukupni prihvatljivi troškovi nakon provjere prihvatljivosti iznose 14.715.743,08 kn, dok iznos bespovratnih sredstava iznosi 12.508.313,68 kuna. Preostali iznos od 15%, tj. 2.207.429,40 kuna predstavlja iznos sufinanciranja projekta od strane prijavitelja i partnera.

Projektni partneri unutar projektnog prijedloga su: Turistička zajednica Grada Makarske, Javna ustanova Park prirode Biokovo i Tip Extreme.

Lokacija projekta, zaseok Kotišina, osigurava preusmjeravanje žarišta turističke potražnje van obalnog pojasa u aktivnosti i sadržaje zasnovane na kulturnoj i prirodnoj baštini, te sinergiji turizma i lokalnih sistema proizvodnje. Kulturna baština obuhvaćena ovim projektom odnosi se na Veliki Kaštel, Crkvu sv. Martina i Crkvu sv. Ante.

Komponente (aktivnosti) koje projekt obuhvaća:

 1. Uspostava interpretacijskog centra Veliki Kaštel, koji će se opremiti najsuvremenijom multimedijalnom tehnologijom (virtualna stvarnost) za kreiranje središnjeg mjesta interpretacije i prezentacije baštine Kotišine,
 2. Uređenje pozornice na otvorenom kod Crkve Sv. Ante, koja će se opremiti novom opremom i sadržajima,
 3. Obnova Crkve sv. Martina, uređenje poučnih staza i difuznog etnografskog postava na otvorenom sela Kotišina,
 4. Realizacija adrenalinskih tura „Kaštel Kotišina“ i „Kotišina – zaboravljeni težački putovi“; kao i pješačke ture „Tragovima svetomartinske bratovštine“;
 5. Uređenje pješačko- biciklističke staze „Makarska centar – Kotišina“,
 6. Promocija i vidljivost integriranog programa.

Identificirani specifični ciljevi koji se planiraju postići uz spomenutu turističku valorizaciju odnose se na kreiranje središnjeg mjesta interpretacije i prezentacije kulturne i prirodne baštine Kotišine, stvaranje jedinstvenih interaktivnih doživljaja za široku skupinu posjetitelja kroz inovativnu uporabu najsuvremenijih tehnologija, unaprjeđenje sustava zaštite i upravljanja zaštićenom kulturno-povijesnom i prirodnom baštinom, povećanje zapošljavanja, te intenziviranje gospodarske aktivnosti za daljnji održivi razvoj Kotišine.

Za kvalitetnu provedbu projekta imenovan je projektni tim kojeg čine Lidija Vukadin Vranješ, voditeljica projekta, Hrvoje Pejić, Sonja Duka, Angela Kuran, Mila Lukić, Slavo Jakša, Ksenija Protrka, Tonći Lalić, Petra Mravičić, Marinko Tomasović i Stipe Srzić.

Najave
20.07.2017.
Park prirode Biokovo

NAJAVA: Sveta misa u crkvi Sv. Ilije (1640 m)

HPD Sveti Jure Zagvozd poziva sve zainteresirane planinare i ljude dobre volje da im se pridružite na tradicionalnom hodočašću prigodom blagdana sv. Ilije.

Misno slavlje će se održati u subotu 22.07.2017. god. s početkom u 10:00 na istoimenom vrhu a obzirom da je Sveti Ilija jedan od najnepristupačnijih Biokovskih vrhova bez obzira na varijantu uspona poželjno je krenuti što ranije to bolje, po mogućnosti u cik zore prije prvih zraka sunca.

Vijesti
20.07.2017.
Park prirode Biokovo

Održana Sveta misa u crkvi Sv. Ilije na Stazi

U crkvici Sv. Ilije, na Stazi, u Parku prirode Biokovo, danas je u nazočnosti oko dvadesetak vjernika, služena je Sveta misa prigodom svetkovine Sv. Ilije. Misu je predvodio podgorski župnik don Dražen Dukić uz dugogodišnjeg podgorskog remetu Tomislava Mrsića.

Crkva sv. Ilije nalazi se prijevoju Staza (897 m n/m) neposredno uz cestu, koja je svojedobno preko Saranča spajala Makarsku sa Vrgorcem (tzv. Rodićeva cesta). Crkva je izgrađena na ilirskoj gomili (kojih na području Staze i Podglogovika ima više), a posvećena je sv. Iliji, vrlo omiljenom svecu starih Hrvata, zaštitniku od gromova, čiji se blagdan slavi 20. srpnja. Crkva je jednobrodna, pravokutnog tlocrta, sa zidovima od domaćeg klesanog kamena i kamenim svodom (čemerom). Sagrađena je zasigurno poslije Karlovačkog mira (1699 g.) kada se Makarsko primorje i Zagora konačno oslobodila od Turaka i kada je bilo moguće bez opasnosti rušenja graditi crkve. Narodni pjesnik, Mate Urlić iz Drašnica spominje je u svojoj pjesmi, koja je napisana u desetercu, a odmah nakon tragične bitke između pobunjenih Primoraca (Podgora, Drašnice, Igrane i Živogošće) i Francuza (17. lipnja 1807.).

Vijesti
27.06.2017.
Park prirode Biokovo

Još jednom hvala vatrogascima: Besplatan ulaz u Park tijekom sezone 2017.

Javna ustanova Park prirode Biokovo u znak zahvalnosti za sudjelovanje u gašenju požara koji je zahvatio Podgoru, Tučepi, Makarsku, te Park prirode Biokovo, svim vatrogascima i članovima njihove obitelji osigurava besplatnu ulaznicu za razgledavanje Parka.

Svim pripadnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava, profesionalnih i javnih vatrogasnih postrojbi, pripadnicima Državne intervencijske postrojbe, pilotima zračnih snaga MORH-a, pripadnicima Oružanih snaga RH i Županijske hitne pomoći koji su sudjelovali u gašenju požara koji je od nedjelje do ponedjeljka 18. i 19. lipnja 2017. harao područjem Parka prirode Biokovo i dijelom Makarskog primorja te članovima njihove uže obitelji Javna ustanova Park prirode Biokovo u znak zahvale za nadljudske napore koje su uložili da se sačuvaju ljudski životi, imovina i priroda poklanja besplatan ulaz u Park prirode Biokovo tijekom posjetiteljske sezone 2017. godine

Park prirode Biokovo

O parku Virtualna šetnja Istraži park Servisne informacije Novosti