Nije pronađen niti jedan događaj za odabrani datum.
Vijesti
16.10.2019.
Park prirode Učka

Ornitološki kamp Učka 2019.

Udruga BIOM iz Zagreba uz podršku JU Park prirode Učka svake godine od sredine kolovoza do početka listopada organizira ornitološki kamp na Učki tijekom kojeg se istražuje stanje ptičjih vrsta i provodi njihovo prstenovanje radi istraživanja njihovih jesenskih selidbenih putova.
Opis: Prstenovački kamp Učka 2019.
Izvor: Pismohrana JU PP Učka

Ornitološki kamp traje pedesetak dana uz baru Rovoznu, na južnom dijelu Učke, tijekom kojih biolozi pomoću ornitoloških mreža hvataju ptice. Uhvaćenim se jedinkama utvrđuju vrsta, dob, spol i fiziološki pokazatelji te im se na nogu pričvršćuje prsten i u najkraćem ih se vremenu neozlijeđene pušta na slobodu.

U petak 27. rujna 2019. godine, učenici iz Područnih škola „Lupoglav” i „Veprinac”, članica „Mreže škola Parka prirode Učka”, posjetili su ovaj kamp na kojemu su se neposredno upoznali s različitim ptičjim vrstama poput crvendaća, grmuše, kosa, zviždka i drugih te su obnovili pouku o važnosti njihove zaštite. 

Vijesti
09.09.2019.
Park prirode Učka

XIII Učkarski samanj

Na Učki uspješno održano tradicijsko događanje „XIII Učkarski samanj”
Opis: Dobro došli!
Izvor: Pismohrana PP Učka

Pedesetak malih obiteljskih gospodarstava s Učke, Ćićarije iiz okolice ponudilo je ove godine posetiteljima sajma različite ekološke i prirodne proizvode (mliječne i mesne proizvode, voće i povrće, maslinovo i brinjino ulje, vino, likere, ekološko pivo, prirodnu kozmetiku, proizvode od tekstila, tradicijske uporabne i ukrasne predmete, sadnice cvijeća i ukrasnog bilja i dr), a majstori obrade drveta, kamena i kovanja željeza pokazali su svoje umijeće, u čemu su se posjetitelji mogli i sami okušati. 

Autohtone životinje - krave, goveda boškarini, istarski tovari i ovce pramenke razdragale su sve posjetitelje, a osobito one najmlađe, koji su uz klauna Balonka i pomoćnika mu Morčića, imali prigodu vidjeti i lutkarsku predstavu na otvorenomu „Zvrkova 3 praščića” i predstavljanje lokalne biljke veprine kroz prikaz Leprinačka leprina”, a u radionici „Zasadi sjeme za bolje vrijeme!” naučiti o eko-sadnji. 

Uz lokalnu etnološku zbirku, za umjetnički ton događanja pobrinula se umjetnička udruga „Tinta 910”, koja je proglasila pobjednike svojeg umjetničkog natječaja „Učka mi se!” uz sopile. Zabavni program obilovao je lakim notama primorske zabavne glazbe, plesovima iz Središnje Istre s neizostavnim Balunom, a u završnici domaćim i inozemnim rock'n'rollom

POKROVITELJI: Primorsko-goranska županija, Istarska županija, Grad Opatija, Općina Matulji, Općina Kršan, Turistička zajednica Grada Opatije 

Vijesti
05.04.2019.
Park prirode Učka

Obilježen Svjetski dan voda 2019.

„Svjetskim danom voda“ proglašen je 22. ožujka, kada se na različite načine podiže svijest u javnosti i promiče održiva uporaba postojećih vodenih zaliha.

Park prirode Učka obilježio je s učenicima područne škole Veprinac „Svjetski dan voda“ utorak 26. ožujka 2019. godine na šetnici „Slap“ u Lovranskoj Dragi. Kroz zabavne radionice i igru djeca su se upoznala sa živim svijetom potočnog i okolnog staništa te spoznala načine na koje mogu pridonijeti očuvanju vodenoga bogatstva.

Svake se godine pažnja nastoji usmjeriti na određenu značajku vode, pa je sukladu tomu poticajna krilatica ove godine glasila – „Voda za sve!“. 

 

Vijesti
27.12.2018.
Park prirode Učka

Održana 10. Božićna bajka u Parku prirode Učka

Djed Božićnjak i njegova maštovita pratnja stigli su u četvrtak 13. prosinca 2018. godine s dalekog i hladnog sjevera na Učku.
Izvor: JU Park prirode Učka

Glazbenu dobrodošlicu priredila su mu djeca iz zborova glazbene škole „Mirković” iz Opatije, a pozdravili su ga ravnatelj Parka prirode Učka i predstavnici pokrovitelja. U svojem blagdanski urešenom domu na Učki, Djed Božićnjak je najprije primio djecu koja žive na Učki, najmlađe članove Športskog ribolovnog kluba „Zubatac” i djecu iz općine Lupoglav.

Od petka 14. prosinca do nedjelje 16. prosinca, Djed se susreo i sa svom drugom djecom koja su ga došla vidjeti iz Primorsko-goranske i Istarske županije kako bi mu izrazila svoje Božićne želje te ih je darivao zrncima šaljive mudrosti i šarenim bonbonima. Ugostiteljska ponuda prigodnih slastica i veselo raspoloženje upotpunili su obiteljski ugođaj u snijegom prekrivenom i blagdanski okićenom prijevoju Poklon. 

 

Organizator: JU Park prirode Učka sufinanciranim sredstvima proračuna Grada Opatije, Primorsko-goranske županije i Turističke zajednica Grada Opatije. 

Vijesti
27.12.2018.
Park prirode Učka

Obilježen Međunarodni dan planina

Dana 7. prosinca 2018. godine Park prirode Učka organizirao je obilježavanje Međunarodnog dana planina u prostorijama Prirodoslovnog muzeja u Rijeci
Izvor: JU Park prirode Učka

Planine su nas i ove godine, kao nepresušni izvor nadahnuća i zanimljivih znanstvenih spoznaja, oduševile bogatstvom svojega biljnoga svijeta. Na prigodnoj radionici sudjelovali su učenici iz područnih škola u Lupoglavu i Veprincu, koji su se pobliže upoznali s aromatičnim biljem koje raste na Učki i Ćićariji. Budući da rasprostranjenost biljnih vrsta ovisi o nadmorskoj visini, na različitim visinskim dijelovima Učke i Ćićarije rastu različite aromatične biljke. U uvodnom dijelu radionice učenici su se upoznali s nazivima i izgledom biljaka i njihovim temeljnim značajkama, nakon čega su pristupili samostalnom prepoznavanju pojedinih primjeraka aromatičnih biljaka koje su smještali u uložnice s njihovim hrvatskim i latinskim nazivom koje su bile postavljene na posebnom plakatu. Na kraju ove poučne i zabavne radionice učenici su se zasladili uvarkom od primorskog vrijeska, koji je bio jedna od predstavljenih aromatičnih biljaka. Na završetku događanja, svi su se sudionici preselili u maleni botanički vrt smješten ispred zgrade muzeja kako bi prepoznate biljke vidjeli i uživo. 

Planine su lijepe, planine su važne, čuvajmo ih! laugh

Najave
12.12.2018.
Park prirode Učka

Božićna bajka u Parku prirode Učka - najava

Djed Božićnjak će i ove godine u svojemu zimskomu domu na Učki razveseliti djecu i darivati ih slatkišima.
Opis: Božićna bajka u Parku prirode Učka
Izvor: JU Park prirode Učka

Tradicionalno zimsko događanje za djecu ‚‚Božićna bajka u Parku prirode Učka‛‛ održat će se od 14. do 16. prosinca 2018. godine na prijevoju Poklon u organizaciji Javne ustanove Park prirode Učka. Djed Božićnjak će tako i ove godine u svom ukrašenom domu na Učki četiri dana primati i slatkišima darivati djecu koja žive na Učki i u obližnjim mjestima, kao i svu drugu djecu koja će ga posjetiti kako bi mu izrazila svoje želje. Zabavni će program uključiti kreativnu radionicu izrade Božićnih čestitki i prirodoslovnu radionicu, a pravi obiteljski blagdanski ugođaj upotpunit će prigodna ugostiteljska ponuda. Ulaz slobodan.

 

Petak 14. prosinca 16:00-19:00 h: Susret s Djedom Božićnjakom, Radionica izrade Božićnih čestitki 

Subota 15. prosinca 13:00 - 19:00 h: Susret s Djedom Božićnjakom, Radionica izrade Božićnih čestitki, Prirodoslovna radionica 15:30-17:45 h 

Nedjelja 16. prosinca 13:00-19:00 h: Susret s Djedom Božićnjakom, Radionica izrade Božićnih čestitki, Prirodoslovna radionica 15:00-17:15 h 

 

Dođi i ti, na Poklonu te čekamo svi! smiley

 

 

Organizator: JU Park prirode Učka

Pokrovitelji: Grad Opatija, Turistička zajednica grada Opatije, Primorsko-goranska županija

Vijesti
22.10.2018.
Park prirode Učka

Ornitološki kamp Učka 2018.

Udruga BIOM je u suradnji s Parkom prirode Učka kroz projekt Učka 360° do 4. listopada na području bare Rovozna održala ornitološki kamp, koji je bio otvoren za sve ljubitelje ptica.
Izvor: Pismohrana JU PP Učka

Na kampu se pratilo jesenske seldbene putove ptica, i posjetitelje podučilo o različitim vrstama ptica, njihovim staništima te o drugim biljnim i životinjskim vrstama koje obitavaju u našem parku. Biolozi su ptice prstenovali ptice, odredili im vrstu, dob i spol te ih neozlijeđene odmah pustili na slobodu. Uz logorsku vatru i veseli ptičji pjev, prepuni dojmova radujemo se idućem kampu, u ljeto 2019. godine! 

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost JU PP Učka. 

 

 

 

 

 

Vijesti
24.09.2018.
Park prirode Učka

Završen XII Učkarski sajam

Tisuće posjetitelja pohrlilo je u nedjelju 2. rujna na Učkin prjevoj Poklon na tradicijsko događanje „XII Učkarski samanj”.
Opis: Izvor: Pismohrana JU PP Učka
Izvor: Pismohrana JU PP Učka

Četrdesetak malih gospodarstvenika s Učke, Ćićarije i iz njihove okolice ponudilo je posetiteljima raznovrsne ekološke i prirodne proizvode.  Od mesnih i mliječnih proizvoda s obližnjih pašnjaka do ekološkog meda, maslinovoga ulja, vina, likera i ekološkog piva, do maštovitih slastica, prirodne kozmetike, odjeće, obuće te sadnica cvijeća i ukrasnoga bilja, ponuđeni su proizvodi udovoljili svakom okusu i ukusu.

Poznavateji starih zanata – obrade drveta, kamena, kovanja željeza, pokazalo je umijeće u kojemu su se posjetitelji mogli i sami okušati. Pažnju su plijenili boškarin, krave, istarski tovari i ovce pramenke koji se u današnje vrijeme rijetko mogu sresti na Učkinim padinama, lijepe uspomene pobudila je i lijepa etnološka zbirka lovranskoga kraja.

Sadržajan dječji program uključio je vrlo posjećenu predstavu suvremen „Ježeve kućice”, kao i likovnu radionicu s oslikavanjem lica, radionicu učenja glagoljice, ekološku radionicu o proizvodnji komposta te klauna Balonka i pomoćnika mu Morčića za poticanje djece na sudjelovanje u programu.

Stručnim predavanjem o proizvodnji vina nastojalo se ohrabriti slušatelje na uzgoj domaćih sorti vinove loze i proizvodnju domaćih vrsta vina. Zabavni program oraspoložio je nazočne šarenim narodnim nošnjamai iz Središnje Istre i tradicisjkim plesovima s neizostavnim balunom, Trio Asi su nas podsjetili na uspješnice primorske zabavne glazbe, umjetnička udruga Tinta 910 proglasila je pobjednike natječaja „Učka mi se!” uz sopile, a završnicu su u posebnom stilu odradili Mali Gustafi.

Pokrovitelji; Primorsko-goranska županija, Istarska županija, Grad Opatija, Općina Matulji, Općina Kršan, TZ Grada Opatije 

Podupiratelji: Općina Lovran, BINA Istra, Vatrogasna zajednica Liburnije, Festival Opatija,  Komunalac Opatija, Magrad, PD Opatija,  PD Knezgrad, Novi list, Glas Istre, Kanal Ri, Pomorski radio Bakar, Radio Labin, Radio Istra, HRT Radio Rijeka, HRT Radio Pula

Vijesti
27.08.2018.
Park prirode Učka

XII UČKARSKI SAJAM - Najava

NEDJELJA 2. RUJNA 2018. 10:00 - 20:00 h, PRIJEVOJ POKLON (VELA UČKA) Zadovoljstvo nam je pozvati Vas da nam se pridružite u nedjelju 2. rujna na Učkinom prijevoju Poklon gdje ćete se moći upznati s bogatom prirodnom i kulturnom baštinom Učke, Ćićarije i njihove bliže okolice kroz ponudu raznovrsnih prirodnih i ekoloških proizvoda s okolnih gospodarstava, domaće hrane i pića, prikaz tradicijskih zanata i izvornih pasmina domaćih životinja, sadržajan dječji program s predstavom i radionicama na otvorenom te predavanjem s degustacijom iz područja vinarstva. Sadržajan kulturno-zabavni program uključit će tradicijske istarske plesove, primorsku zabavnu glazbu, završnicu umjetničkog natječaja „Učka mi se!” i, za kraj, nastup popularnog sastava Edi Maružin i Banditi (Mali Gustafi).
Autor: JU PP Učka

 

IZLOŽBENO - PRODAJNI DIO

10:00 h – 20:00 h

Voće i povrće, mesni i mliječni proizvodi, maslinovo i brinjevo ulje

Vino, rakije, likeri, med, ljekovito bilje, zbirka gljiva

Prirodna kozmetika, proizvodi od lavande

Sadnice cvijeća, ukrasnoga grmlja,voća i povrća

Rukotvorine, knjige i tradicijska glazbala

Tor s boškarinom, ovcom pramenkom i istarskim tovarom

Stari zanati – obrada kamena i drva, kovanje željeza, lončarenje na kolu

Etnološka zbirka Lovranšćine

Domaća hrana, piće i slastice

 

MALA ŠUMSKA SCENA

12:30 h - 17:00 h 

„Tehnologija proizvodnje vina” - predavanje s degustacijom, Patricia Rumac, enolog

„Ježeva kućica” - suvremena predstava za djecu, Zabavni park Zvrk

„Učkin živi svijet” - likovna radionica s oslikavanjem lica, Zabavni park Zvrk

 „Učimo pismo Frankopana” - povijesna radionica, Petar Miletić, mag.hist. et .croat.

„Tko se boji kompostiranja još?” - ekološka radionica,za djecu i odrasle, Udruga Žmergo

 

KULTURNO - ZABAVNI PROGRAM

12:00 h - 30:00 h

Trio Asi – primorska zabavna glazba

PŠ Veprinac – srednjovjekovni ples „Konjićev skok”

Folklorno društvo Pazin – tradicijski plesovi

Udruga Tinta 910 – proglašenje pobjednika natječaja „Učka mi se!”

Vježba poslušnosti boškarina

Edi Maružin i Banditi (Mali Gustafi) – spoj rock glazbe, tradicisjkog istarskog melosa, bluesa i tex-mexa

Voditelj - Mario Lipovšek Battifiaca

PP Učka pridržava pravo izmjene programa

VIDIMO SE NA UČKI! smileyyes

 

DOLAZAK NA SAMANJ:

- PLANINARSKIM POHODOM: 

PD „Opatija” polazak u 9:00 h s parkirališta Riječkog ulaza u tunel Učka – dolazak na Poklon oko 12 h

PD „Knezgrad“ polazak u 10:15 h ispred Društvenog doma u Lignju - dolazak na Poklon oko 12 h


- BESPLATNIM AUTOBUSOM: 

Polazak iz Opatije (Slatina): 9:00, 9:30, 10:00, 10:30, 11:00, 11:30, 12:00, 12:30, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00,                                                      17:00, 18:00 h

Povratak s Poklona: 10:45, 11:15, 11:45, 12:15, 12:45, 13:15, 13:45, 14:45, 15:45, 16:45, 17:45, 18:15, 18:45,                                       19:15, 19:45,  20:15 h

- VOZILOM: 

    Na dan sajma starom cestom preko Učke prometuje se jednosmjerno – od Istre prema Rijeci.

    Dolazak iz Rijeke – tunel Učka, izlaz Vranja. starom cestom do Poklona. Povratak preko Veprinca.

    Dolazak iz Istre – starom cestom preko Učke do Poklona. Povratak preko Veprinca kroz tunel Učka.

    Posjetiteljima sajma će se uručit bon, kojim će na naplatnim kućicama platiti sniženi iznos tunelarine         od 10,00 kn za kategoriju vozila I i IA. Sponzoriranu cijenu tunelarine omogućuje BINA-Istra d.d. 

 

Pokrovitelji; Primorsko-goranska županija, Istarska županija, Grad Opatija, Općina Matulji, Općina Kršan, TZ Grada Opatije 

 

Raspored i pojedinosti o događanju možete vidjeti ovdje

Vijesti
28.03.2018.
Park prirode Učka

Obilježen Dan voda

Prigodom Svjetskoga dana voda, JU Park prirode Učka i članice Mreže škola Parka prirode Učka iz Veprinca i Lupoglava su 22. ožujka posvetile slavljenici – VODI.
Autor: Pismohrana JU PP Učka
Izvor: Pismohrana JU PP Učka

U proteklih se 25 godina krajem ožujka diljem svijeta promiče važnost slatkih voda i održivo upravljanje ovim važnim resursom. Danas se na Poklonu kroz zabavne radionice, predavanja i igru moglo puno toga naučiti o kruženju vode u prirodi. Osnovnoškolci iz Veprinca i Lupoglava na kreativan su način promišljali kako se bolje brinuti o vodi i kako ju očuvati. Današnjeg ugodnog druženja na temu vode ne bi bilo bez velikodušne pomoći PD Opatija, koje nas je ugostilo u svojemu planinarskomu domu na Poklonu.

Pogledajte kako nam je zabavno bilo i ne zaboravite i Vi odgovornim ponašanjem prema vodi obilježiti njezin dan!

Vijesti
06.02.2018.
Park prirode Učka

Predstavljen Projekt Učka 360°

Javna ustanova Park prirode Učka, Udruga BIOM i Općina Kršan u Opatiji su 10. siječnja 2018. godine javnosti službeno predstavili Projekt Učka 360°.
Opis: Igor Kreitmayer - pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike RH, Paula Počanić Vovk - stručna suradnica na projektu iz Udruge BIOM, Egon Vasilić - ravnatelj Parka prirode Učka, Roman Carić - zamjenik načelnika Općine Kršan.
Izvor: Pismohrana JU PP Učka

 

 

 

 

 

 

Cilj ovoga projekta, vrijednog gotovo 50 milijuna kuna, je unaprjeđenje sustava posjećivanja i edukacije u Parku prirode Učka u svrhu održive uporabe prirodne i kulturne baštine. U okviru projekta u iduće će se četiri godine na prijevoju Poklon (922 m) prenamijeniti zgrada bivšega peradarnika u suvremeni Centar za posjetitelje te će se izgraditi ili obnoviti još četiri dodatna objekta na Učki. Tri objekta postat će volontersko-informacijski centri: novi objekt za smještaj ornitološkog kampa koji se već više godina održava pokraj Učkine bare Rovozne; prenamijenjeni stari pastirski stan u mjestu Podmaj; djelomice uređeni prostor unutar tradicijske zgrade u mjestu Lovranska Draga, čije će se uređenje dovršiti; dok će četvrti objekt biti eko-muzej u prostoru nekadašnje škole u mjestu Šušnjevica na Učkinim obroncima. U ovim će se novoizgrađenim ili, pak, suvremeno prenamijenjenim prostorima učenicima, istraživačima, volonterima, turistima i drugim skupinama javnosti nuditi sadržajan program iz područja prirodne i kulturne baštine Hrvatskoga primorja i Istre u svrhu podizanja sveopće svijesti o posebnosti ovoga kraja i važnosti brige za okoliš.

Projekt je ostvaren u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” na poziv za dostavu projektnih projedloga „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode”.  Projekt je sufinancirao hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te partneri - Udruga BIOM i Općina Kršan, vlastitim sredstvima.

Napomena: "Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj."

Sadržaj objave isključiva je odogovornost JU PP Učka. 

Vijesti
23.12.2017.
Park prirode Učka

Obilježen Međunarodni dan planina

Međunarodni dan planina (11. prosinca) Park prirode Učka obilježio je u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka prigodnim programom za učenike iz "Mreže škola PP Učka".
Izvor: Pismohrana JU PP Učka

Program je održan u petak 8. prosinca 2017. godine uz sudjelovanje učenika 5. i 6. razreda iz područne škole u Lupoglavu te 1., 2.i 3. razreda iz područne škole u Veprincu s učiteljicama. 

Cilj događanja bio je skrenuti pažnju učenika na važnost zaštite planina. Učenici su u pratnji učiteljica imali priliku razgledati Muzej te sudjelovati u poučnom i zanimljivom programu, kojega su pripremile Marta Blažević iz Prirodoslovnog muzeja te Jelena Radman i Andree Stojaković iz PP Učka. Kroz prezentaciju o velikim zvijerima (vuku, medvjedu i risu) i puhu upoznali su se s načinom života i značajkama ovih životinja, nakon čega su uslijedile radionice u kojima su na zabavan način mogli provjeriti svoje znanje.

Vjerujemo da su se svi sudionici ovoga događanja na zanimljiv način zbližili s Učkom i Ćićarijom, u čijoj blizini žive, te da će brigu za njih spremno ugraditi u svoju svakodnevicu. 

 

Vijesti
18.11.2017.
Park prirode Učka

Božićna bajka u Parku prirode Učka

Zima je na Učki odškrinula svoja vrata i „Božićna bajka” hrli nam u susret. Rado Vas pozivamo da nam se u predbožićnom ugođaju i ovoga prosinca pridružite na Poklonu na susretu s Djedom Božićnjakom u ozračju blagdanske zabave uz slastice, vedrinu i smijeh.
Izvor: Pismohrana JU PP Učka

četvrtak 14. prosinca 2017. -16:00 h - službeno otvorenje - doček Djeda Božićnjaka uz dobrodošlicu dječjega zbora Glazbene škole Ino Mirković, susret s djecom koja žive na Učki, djecom iz općine Lupoglav i najmlađih članova ŠRD Zubatac, pozdrav dužnosnika Grada Opatije i PP Učka

petak 15. prosinca 2017. - 16:00-19:00 h - prijem sve djece kod Djeda Božićnjaka, radionica izrade Božićnih čestitki, dječje kino Zagreb filma, Božićno oslikavanja lica Zabavnog parka Zvrk (16:30-18:30 h) 

subota 16. prosinca 2017. - 13:00-19:00 h - prijem sve djece kod Djeda Božićnjaka, radionica izrade Božićnih čestitki, dječje kino Zagreb filma, zabava klauna Balonka i njegova pomagača Dvorske lude Zabavnog parka Zvrk (14:30-16:30 h)

nedjelja 17. prosinca 2017. - 13:00-19:00 h - prijem sve djece kod Djeda Božićnjaka, radionica izrade Božićnih čestitki, dječje kino Zagreb filma, plesna radionica Plesne radionice M (13:30-15:30 h), zabava s Hello Kitty i Winnie the Pooh maskotama Zabavnog parka Zvrk (16:00-18:00 h)

Dođi i ti, vidimo se svi!  smiley

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Organizator: JU Park prirode Učka sufinanciranim sredstvima proračuna Grada Opatije, Primorsko-goranske županije i Turističke zajednice grada Opatije

Vijesti
19.10.2017.
Park prirode Učka

Ornitološki kamp Učka 2017.

Ptičji prstenovački kamp udruge BIOM i ove je godine bio djelatan pokraj Učkine najveće bare, Rovozne. U razdoblju od 18. kolovoza do 5. listopada 2017. godine na Učkinim je južnim obroncima, pokraj mjesta Sv. Jelena, uz pomoć hrvatskih i inozemnih volontera izprstenovano više od 1800 jedinki iz čak 50 ptičjih vrsta. Prstenovanje se provodi radi izučavanja selidbenih putova koje ptice u jesen poduzimaju radi preseljenja u toplije, najčešće afričke, krajeve.
Opis: Crvendać (Erithacus rubecula) u ptičarskoj mreži
Izvor: Pismohrana JU PP Učka

Pticama koje se na Rovoznu dolete napojiti, pri čemu se zapletu u fine niti ptičarske mreže, određuje se vrsta, spol, dob i pokazatelj masnoće, a na noge im se pričvrsti prsten, nakon čega ih se pušta na slobodu. Kao i ranijih godina, najbrojniji su bili crvendaći, ali je zamijećen povećani broj batokljuna. U mrežu su se uhvatile i vrste koje nisu tipične za Učku, poput cvrčića, tri vrste trstenjaka (inače žive u trski) i male muharice, koja rijetko dolazi u Hrvatsku jer prezimljuje u Indiji. Ove su ptice na Učku većinom zalutale jer su mlade, pa ne znaju kamo točno treba letjeti ili su ispitivale nove selidbene putove ili su ih jednostavno nepovoljni vremenski uvjeti prisilili ovdje se zaustaviti.

 

 

 

 

 

 

 

Tijekom boravka na kampu biolozi iz udruge BIOM održavali su i livadu uz baru Rovoznu kao zasebno vrijedno stanište te su uspješno proveli i „BirdID” tečaj, namijenjen onima koji se žele nastaviti baviti pticama. Osim ptica uhvaćenih u mrežu, motrili se i ptice koje Učku samo prelijeću poput grabežljivica: bjeloglavih supova, eja, surih orlova, orlova zmijara, sivih sokola i vjetruša. 

Bilo nam je lijepo, pa se radujemo novom druženju s kolegama i ptičicama na prstenovačkom kampu 2018!

Vijesti
18.09.2017.
Park prirode Učka

Završen XI Učkarski samanj

„XI Učkarski samanj“ održan je u nedjelju, 3. rujna 2017. godine u Parku prirode Učka.
Izvor: Pismohrana JU PP Učka

„XI Učkarski samanj“ - tradicijsko događanje u Parku prirode Učka, održan je u nedjelju, 3. rujna 2017. godine na prijevoju Poklȍn. Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, privukao je više tisuća posjetitelja, koji su imali prigodu nabaviti kvalitetne prirodne i ekološke proizvode izravno iz ruku proizvođača, razgledati  etnološku zbirku, vidjeti izvorna glazbala i stare zanate (kovanje željeza, obradu kamena, lončarstvo) te brojne druge zanimljivosti kao i neposredno se upoznati s izvornim pasminama domaćih životinja – govedom boškarinom, istarskim magarcem, ovcom pramenkom i kravama. 

Sadržajan zabavno-poučni program na otvorenom obuhvatio je kazališnu predstavu za djecu i radionicu o zaštiti prirode, predavanje o povijesti Učkara i Ćića, predavanje o domaćim sortama vinove loze s degustacijom i radionicu sirove biljne ishrane s degustacijom.  

Kulturno-zabavni program lakim su notama protkali klapa Mirakul, Trio Asi, Anelidi i Vesna Nežić-Ružić uz vodstvo Marija Lipovšeka, a za umjetnički su se dojam, uz zvuke dragih sopila, pobrinuli organizatotri umjetničkog natjecanja „Učka mi se!”. Sajam je tekođer obuhvatio i uspješno provedeni foto-natječaj. 

Posjetitelji su na sajam mogli stići besplatno, izvanrednom autobusnom linijom Opatija-Poklon, vlastitim vozilom uz sniženu cijenu tunelarine ili pješice, planinarskim pohodima iz Lignja ili Opatije. 

Bogata ugostiteljska ponuda domaćih jela i pića i opušteno ozračje pridonijeli su sveopćem uspjehu ovogodišnjeg tradicijskog događanja – „XI Učkarskoga samnja". 

 

Vijesti
27.08.2017.
Park prirode Učka

Nagradni natječaj XI Učkarski samanj

Želite li osvojiti i nagradu uz nadolazeći "XI Učkarski samanj"?
Opis: Nagradni natječaj "XI Učkarski samanj"
Izvor: Pismohrana JU PP Učka

NAGRADNI NATJEČAJ "XI UČKARSKI SAMANJ"

Želite li osvojiti i nagradu uz nadolazeći "XI Učkarski samanj"?  

Sudjelovati je lako - na vlastitom Facebook profilu i/ili na osobnom otvorenom Instagram profilu kao javnu objavu objavite sliku ili video koje ste snimili za posjeta Parku prirode Učka s obveznim dodatkom oznake #11učkarskisamanj ili #XIučkarskisamanj te obveznom naznakom @park.prirode.ucka na Instagramu, a @parkprirodeucka na Facebooku.

PP Učka će odabrati 5 pet najkreativnijih dobitnika i nagraditi ih izletom "Dan s rangerom", vožnjom  e-biciklima, naprtnjačama, majicom, kapom, šalicom i drugim nagradama. Pravila i pojedinosti o natječaju na http://www.pp-ucka.hr/nagradni-natjecaj/.

Natječaj traje od subote 26. kolovoza do subote 2. rujna (24:00 h UTC+2) 2017. godine.

Poštaljite svoje slike, nagrade Vas čekaju!

Najave
24.08.2017.
Park prirode Učka

XI UČKARSKI SAMANJ

XI UČKARSKI SAMANJ - POKLON - Nedjelja 3. rujna 2017., 10:00 h –20:00 h. Budite dragi gost na ovom tradicijskom izložbenom i prodajnom događanju na kojemu predstavljamo kulturnu i etnološku baštinu zaštićenog područja Park prirode Učka i njegove okolice, običaje starih Učkara i Ćića, tradicijske zanate i izvorne pasmine domaćih životinja. Upoznajte i nekoliko desetaka proizvođača voća, povrća i ekoloških proizvoda s obližnjih gospodarstava te uz obilnu ponudu domaće hrane i pića, maštovit dječji program i predavanja s degustacijom uživajte u veselom ozračju glazbe i smijeha. DOBRO NAM DOŠLI!
Izvor: JU PP Učka

KULTURNO-ZABAVNI PROGRAM

12:30 h – 19:00 h

Trio Asi, klapa Mirakul, dodjela nagrada natječaja „Učka mi se!“  uz sopile

Anelidi i Vesna Nežić-Ružić

PREDAVANJA I DJEČJI PROGRAM

12:00 h – 19:00 h

Predavanje „Kontraband preko Učke“  – Udruga „Spod Učke“  Šušnjevica

Dječja predstava „Ključarica“  – „Teatar Oz“

„Biljke i životinje učkarskoga kraja“  – dječja radionica ZP „Zvrk“

Predavanje „Primorski trsi i vina – nekad i danas“  s degustacijom – Agro-eno centar „Demetra“

Radionica „Sirova biljna ishrana“ s degustacijom – Udruga „Živa hrana“ Bale

IZLOŽBENO-PRODAJNI DIO

10:00 h – 20:00 h

Voće i povrće, prirodni i ekološki proizvodi izravno od proizvođača

Sadnice cvijeća, ukrasnoga grmlja, voća i povrća

Tor s izvornim pasminama životinja

Stari zanati – izrada glazbala, lončarstvo, bačvarstvo, obrada drva i kamena

Kulturna baština Lovranšćine

Bogata ponuda domaće hrane i pića

VODITELJ Mario Lipovšek Battifiaca

Ulaz slobodan 

 

 

 

 

 

 

DOLAZAK PLANINARSKIM POHODOM

Liganj - polazak u 10:15 h ispred JU „Park prirode Učka“, dolazak na Poklon oko podne (PD „Knezgrad“)

Opatija - polazak u 8:00 h nasuprot hotela „Admiral“, dolazak na Poklon oko podne (PD „Opatija”) 

 

 

 

 

 

 

 

DOLAZAK BESPLATNIM AUTOBUSOM

Polazak iz Opatije (Slatina):    9:00, 9:30, 10:00, 10:30, 11:00, 11:30, 12:00, 12:30, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00 h

Povratak s Poklona:  10:45, 11:15, 11:45, 12:15, 12:45, 13:15, 13:45, 14:45, 15:45, 16:45, 17:45,18:15, 18:45, 19:15, 19:45,  20:15 h 

 

DOLAZAK VOZILOM

Dolazak iz Rijeke – tunel Učka, izlaz Vranja. starom cestom do Poklona. Povratak preko Veprinca.

Dolazak iz Istre – starom cestom preko Učke do Poklona. Povratak preko Veprinca kroz tunel Učka.

 

Na dan sajma starom cestom preko Učke prometuje se jednosmjerno – od Istre prema Rijeci. Posjetiteljima sajma će se uručit bon, kojim će na naplatnim kućicama platiti tunelarinu u iznosu od 10,00 kn za kategoriju vozila I i IA. 

DOBRA ZABAVA ZAJAMČENA – ČEKAMO VAS! 

JU PP Učka pridržava pravo izmjene programa

Više informacija pogledajte ovdje. 

Vijesti
20.05.2017.
Park prirode Učka

Šetnicom pohitaj, vodu ispitaj

Ispitivanje kakvoće vode na potoku uz šetnicu u Lovranskoj Dragi.
Izvor: Pismohrana JU PP Učka
Vijesti
19.05.2017.
Park prirode Učka

Po Učki vozi, sebe provozi

Obilježavanje „Tjedna parkova” u Parku prirode Učka.
Izvor: Pismohrana JU PP Učka

Prigodom obilježavanja „Tjedna parkova”, Park prirode Učka organizira u četvrtak 25. svibnja 2017. g. vožnju električnim biciklima s pratnjom od Poklona do Male Učke. Sudjelovanje se ne naplaćuje, početak je u 11:00 h kod info-kućice na Poklonu, a trajanje je oko dva sata. Molimo predbilježiti se na info@pp-ucka.hr jer je broj e-bicikala ograničen. Hvala.

Vidimo se na Učki!

Vijesti
19.05.2017.
Park prirode Učka

Na Učku kreni, sebe pokreni

Obilježavanje „Tjedna parkova” u Parku prirode Učka.
Izvor: Pismohrana JU PP Učka

Dobro nam došli!

Vijesti
01.09.2016.
Park prirode Učka

10. Učkarski samanj

Djelatnici Javne ustanove Park prirode Učka imaju čast i zadovoljstvo pozvati Vas na manifestaciju "10. Učkarski samanj" u nedjelju, 4. rujna 2016. godine od 10,00 h do 20,00 h na prijevoju Poklon u Parku prirode Učka.
Opis: 10. Učkarski samanj

Na Učkarskom samnju, već desetu godinu zaredom, uz pogled na cijeli Kvarner, očekuje Vas raznolik kulturno-zabavni program, ukusna domaća hrana, demonstracije starih zanata, zanimljive radionice te prilika da kupite kvalitetne i raznolike tradicionalne proizvode ovog kraja, izravno iz ruku ljudi koji ih rade.

Radujemo se Vašem dolasku i srdačno Vas pozdravljamo!

Vijesti
18.07.2016.
Park prirode Učka

Otvorenje Land art staze Stražica – Sapaćica

Javna ustanova Park prirode Učka u subotu 16. srpnja 2016. organizirala je svečanost povodom otvorenja Land art staze Stražica – Sapaćica. Unatoč kišnom vremenu, na otvorenju se okupilo 40-ak planinara i ljubitelja prirode koji su nakon uvodne riječi pod vodstvom autora staze Borisa Pecigoša te djelatnika Parka prirode Učka obišli stazu.

Ova kružna staza predstavlja spoj umjetničkih intervencija u formi land arta i prirodnih ljepota Ćićarije, odnosno njezinih južnih predjela oko litica Stražice i pašnjaka Sapaćice. Staza nije zahtjevna pa je prikladna i za roditelje s djecom, starije osobe te druge posjetitelje željne ugodne i lagane šetnje prirodom. Vodeća misao staze jest razvijanje svijesti o važnosti povezanosti čovjeka i prirode. Čovjek je, bez obzira na otuđenost i užurbanost današnjeg načina života, neodvojivi dio prirode. Dok šećete, udahnite mirise šume, osluhnite njezine zvukove, opipajte vlažnu zemlju pod prstima, osjetite moćnu energiju prirode oko sebe. Ne zaboravite potražiti radove land arta koji će vas potaknuti na promišljanje i meditaciju. Zastanite u tišini, osjetite prirodu i povežite se s njom dok promatrate umjetničko djelo.

Autor staze Boris Pecigoš diplomirao je slikarstvo u ljubljanskoj školi za umjetnost Arthouse – College of Visual Arts. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb. U umjetničkom stvaralaštvu nadahnjuju ga moćna i prekrasna priroda, nježna i meditativna glazba, duboka i emotivna poezija te mistična i zen duhovnost. Osnivač je i voditelj udruge Atelier Hayat, koja djeluje na trima međusobno isprepletenim područjima – umjetnosti, prirodoljublju i osobnom razvoju.

Duljina staze je 6,5 km, a predviđeno vrijeme obilaska je 3 sata. Staza je uređena uz pomoć donacije Zaklade Adris koja je prepoznala kvalitetu i važnost ovog projekta. Uređenje Land art staze Stražica – Sapaćica uvelike će doprinijeti razvitku svijesti posjetitelja o važnosti očuvanja prirode te obogatiti ponudu Parka prirode Učka.

Vijesti
12.07.2016.
Park prirode Učka

Otvorenje doma za mlade u Lovranskoj Dragi

U Parku prirode Učka svečano otvoren dom za mlade, odnosno kuća namijenjena smještaju mladih volontera i istraživača.
Dana 11. srpnja 2016. u idiličnom okruženju maruna Lovranske Drage u Parku prirode Učka svečano je otvoren dom za mlade, odnosno kuća namijenjena smještaju mladih volontera i istraživača. Ovaj objekt tradicionalne gradnje s tornicom preuređen je u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Općinom Lovran, a JU PP Učka koristit će ga za provođenje volonterskih programa očuvanja prirodne i kulturne baštine Parka. Otvorenju doma prisustvovala je i grupa volontera iz Belgije i Portugala koja u organizaciji udruge BIOM upravo provodi jedan takav program.
Najave
13.05.2016.
Park prirode Učka

Međunarodni dan biološke raznolikosti

Obilježavanje Međunarodnog dana biološke raznolikosti na izletištu Korita na Ćićariji uz prigodne radionice, predavanja i druženje u prirodi!
Opis: Korita i Brajkov vrh
Autor: PP Učka

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti Javna ustanova Park prirode Učka u nedjelju 22. svibnja 2016. na izletištu Korita na Ćićariji organizirat će prigodni program koji će činiti zanimljiva predavanja, dječje radionice te zajedničko druženje planinara i ljubitelja prirode.

Program uključuje uspon na izletište Korita iz sela Brgudac (45 minuta hoda), predavanje „Upoznajte prošlost Učke i Ćićarije“ te raznovrsne radionice za djecu na temu hidrogeologije, mineralogije i topografije.

Obilježavanju ovog važnog dana za zaštitu prirode pridružit će se društvo Naša djeca iz Opatije, udruga Šarolija iz Rijeke, Mreža škola PPU, PD Glas Istre, PD Opatija te Mala planinarska škola PD Opatija.

Budući da Korita od pamtivijeka imaju veliku važnost za lokalno stanovništvo, ali i plijene pozornost zbog krajobrazne ljepote i biološke raznolikosti, idealno su mjesto za proslavu dana važnih za zaštitu prirode i učenje o kulturnim i biološkim vrijednostima zaštićenog područja.
Najave
12.04.2016.
Park prirode Učka

2. Tour of Croatia u Parku prirode Učka

4. etapa biciklističke utrke Tour of Croatia i ove godine svoj finish ima na najvišem vrhu Parka prirode Učka, na Vojaku!
Opis: Trasa 4. etape Tour of Croatia
Autor: Tour of Croatia
Izvor: http://www.tourofcroatia.com/etape/etapa-4-crikvenica-ucka/4

Biciklistička utrka Tour of Croatia jedan je od najznačajnijih sportskih događaja ove godine u Hrvatskoj, što potvrđuje interes brojnih poznatih biciklističkih timova te medija koji će sliku iz Hrvatske prenositi na čak šest kontinenata. Tour of Croatia ima službeno pokroviteljstvo Ureda Predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, podržavaju je Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Parkovi Hrvatske, Grad Zagreb te brojni drugi gradovi i županije koji su domaćini starta i cilja ili prolazni gradovi neke od ovogodišnjih šest etapa.

22. travnja vozi se takozvana Kraljevska etapa koja kreće iz Crikvenice, a završava, nakon 122 km vožnje, na najvišem vrhu Parka prirode Učka, na Vojaku!

Vijesti
15.03.2016.
Park prirode Učka

Dan planate Zemlje u Parku prirode Učka

Dan planeta Zemlje obilježava se u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Danas je obilježavanje ovog Dana vrlo rasprostranjeno u cijelom nizu organizacija, institucija i škola. Javna ustanova Park prirode Učka također obilježava ovaj značajan dan vezan za zaštitu prirode, a sve s ciljem informiranja javnosti o važnosti zaštite prirode i okoliša. Dan planeta Zemlje tradicionalno se obilježava na izletištu Korita na Ćićariji uz prigodan program kojeg čine zanimljiva predavanja, dječje radionice i zajedničko druženje planinara i ljubitelja prirode. Ove godine, JU obilježit će Dan planete zemlje u subotu, 23. travnja 2016. godine, a program, uz uspon na izletište Korita iz sela Brgudac, uključuje predavanje „Upoznajte prošlost Učke i Ćićarije“ te raznovrsne radionice za djecu na temu hidrogeologije, mineralogije i topografije.

Obilježavanju ovog važnog dana za zaštitu prirode pridružit će se društvo „Naša djeca“ Opatija, udruga „Šarolija“ Rijeka, Mreža škola PPU, PD Glas Istre, PD Opatija te Mala planinaska škola PD Opatija.

Obzirom da Korita od pamtivijeka imaju veliku važnost za lokalno stanovništvo, ali i plijene pozornost zbog krajobrazne ljepote i biološke raznolikosti, kao takva su idealno mjesto za proslavu Dana planeta Zemlje i učenje o kulturnim i biološkim vrijednostima zaštićenog područja. 

Vijesti
19.02.2016.
Park prirode Učka

Obilježen Međunarodni dan planina

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina (11. prosinca) Javna ustanova Park prirode Učka i Prirodoslovni muzej Rijeka zajednički su organizirali prigodni program za učenike škola članica Mreže škola Parka prirode Učka iz Lupoglava i Veprinca te učenike osnovne škole iz Broda na Kupi.

Željka Modrić Surina i Anita Hodak s PMRi, stručne suradnice za edukaciju Parka prirode Učka Andrea Stojaković i Marta Blažević, te studentica pedagogije Rajna Pavlović djecu su uvele u ovogodišnju temu pod nazivom Priče s planina. Kroz kreativne radionice i mistične priče učenici su se pobliže upoznali s vilama, vješticama i mračnjacima s naših planina.

Vijesti
19.02.2016.
Park prirode Učka

Božićna bajka u Parku prirode Učka

Roditelji, nonići, bake i djedovi, tete i barbe dovodili su svoje najmlađe na Učku 10., 11., 12. i 13. prosinca jer nas je i ove godine posjetio sijedi, bradati djedica iz Finske!

Kako bi se Djed Božićnjak na Učki osjećao kao kod kuće, a posjetitelji doživjeli čari božićne bajke, infocentar na Poklonu zasjao je u punom blagdanskom sjaju, gdje su se mališani družili s Djedom Božićnjakom.

On je vrlo pažljivo i neumorno slušao i pamtio sve blagdanske želje, a darivao osmijehom, lijepim željama i, naravno, najmlađima najdražim – slatkišima.

Kako bi dječica upotpunila vrijeme dok čekaju svoj red za ulazak kod Djeda Božićnjaka, organizirana je Radionica Djeda Božićnjaka u kojoj su najmlađi izrađivali božićne ukrase, čestitke te pisali pisma s božićnim željama. Također, u malom božićnom kinu prikazivali su se crtani filmovi božićne tematike.

Roditelji i dječica mogli su se okrijepiti uz tople napitke, fritule, palačinke, kolače, domaće kobasice te uživati u idiličnoj atmosferi božićne bajke. 

Nakon 4 dana boravka na Učki Djedica iz Finske nastavio je svoj put s obećanjem da će nam se i dogodine vratiti!

Park prirode Učka

O parku Virtualna šetnja Istraži park Servisne informacije Novosti