Nije pronađen niti jedan događaj za odabrani datum.
Vijesti
03.07.2017.
Park prirode Velebit

Botanički vrtovi jučer, danas, sutra - botanički turizam

BOTANIČKI VRTOVI JUČER, DANAS, SUTRA – trebamo li botaničke vrtove u 21. stoljeću? (Mr.sc. Juretić Biserka) BOTANIČKI TURIZAM – biljni svijet kao temeljni fenomen zaštićenog područja prirode (dr. Kovačić Sanja)
Opis: Plakat
Autor: Ivan Petry
Izvor: JU PP Velebit

Javna ustanova Park prirode Velebit u srijedu, 05. srpnja 2017. godine, biti će domaćin druženja posvećenog botanici, ali na malo drugačiji način.

Mr.sc. Biserka Juretić, voditeljica Botaničkog vrta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i pročelnica Sekcije botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatskog botaničkog društva i Dr.sc. Sanja Kovačić, stručna savjetnica u Botaničkom vrtu  Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, bit će naše gošće i održati predavanja BOTANIČKI VRTOVI JUČER, DANAS, SUTRA – trebamo li botaničke vrtove u 21. stoljeću? (Mr.sc. Juretić Biserka) i BOTANIČKI TURIZAM – biljni svijet kao temeljni fenomen zaštićenog područja prirode (dr. Kovačić Sanja).

Za sve zainteresirane, kako one iz velebitskog životnog i strukovnog okruženja, tako i slučajne prolaznike i putnike namjernike, ovo je poziv na dijalog o prirodnim vrijednostima koje nas okružuju, a koje možda ne doživljavamo kao – vrijednosti!

Mi Vas pozivamo, Vi nas posjetite - u srijedu, 05. srpnja 2017.g. u 10,00 sati, u upravnoj zgradi Javne ustanove Park prirode Velebit u Gospiću, Kaniža Gospićka 4b.

Najave
17.05.2017.
Park prirode Velebit

Obilježavanje tjedna Parkova Hrvatske u Parku prirode Velebit

Povodom Tjedna Parkova, Javna ustanova Park prirode Velebit organizira slijedeće aktivnosti:
Opis: Uvala Zavratnica
Autor: JU PP Velebit
Izvor: JU PP Velebit
  • 22. svibnja – dan otvorenih vrata u uvali Zavratnica
  • 23. svibnja – besplatno vođenje o kulturnoj baštini i botaničkim osobitostima Baških Oštarija (postoji ograničenje broja posjetitelja: 20 osoba. Najave na slijedeće kontakte: ivana.svetic@pp-velebit.hr; 099/2245-995)
  • 26. svibnja – besplatno vođenje u Cerovačkim špiljama za učenike trećih razreda OŠ Gračac
  • 27. svibnja (Gračac): 
    • Predstavljanje projekta „Unapređenje sustava posjećivanja i interpretacije Cerovačkih špilja u Parku prirode Velebit“;
    • Predavanje o rezultatima višegodišnjih mjerenja klimatskih faktora unutar Cerovačkih špilja (temperatura, vlaga i sl.).
Vijesti
26.04.2017.
Park prirode Velebit

Volonteri uređivali poučnu stazu Terezijana

Javna ustanova Park prirode Velebit organizirala je volontersku akciju čišćenja dijela poučne staze „Terezijane“ na Baškim Oštarijama.
Opis: Terezijana
Autor: Ivan Petry
Izvor: Park prirode Velebit

Terezijana je izgrađena davne 1786. godine po nalogu tadašnjeg austrijskog cara, Josipa II, radi boljeg putničkog i trgovačkog povezivanja Gospića i Karlobaga. Zamijenila je tako postojeću, već zastarjelu, Karolinsku cestu. Ime je dobila po carici Mariji Tereziji. Ministarstvo kulture ju je 2007. godine proglasilo kulturnim dobrom.

Nakon okupljanja u hostelu „Baške Oštarije“, volonteri koji su došli iz raznih krajeva Hrvatske, uputili su se zajedno sa djelatnicima Parka na Terezijanu. Uređivalo se i uklanjalo se grmlje uz stazu, podrezivale grane. Radni dan je završio sa pozitivnim umorom jer se napravilo nešto korisno za očuvanje ovog kulturnog dobra.

Vijesti
30.03.2017.
Park prirode Velebit

Interaktivna prezentacija u Osnovnoj školi dr. Jure Turića

Interaktivna prezentacija u Osnovnoj školi, dr. Jure Turića
Opis: Radionica
Autor: Ivan Petry
Izvor: Park prirode Velebit
24. ožujka 2017. bili smo u posjeti Osnovnoj školi dr. Jure Turića u Gospiću. U razredu 4c održali smo interaktivnu prezentaciju „Svjetski dan šuma“. Kroz prezentaciju i učilicu smo djeci pibližili značaj bioraznolikosti u Parku prirode Velebit.
Zahvaljujemo se učiteljici Ana Nikšić i 4c. razredu na sudjelovanju.
Vijesti
30.03.2017.
Park prirode Velebit

Radionica u organizaciji Parka prirode Velebit i WWF Adria

Održana radionica u organizaciji Parka prirode Velebit i WWF Adria.
Opis: WWF u Parku prirode Velebit
Autor: Ivan Petry
Izvor: Park prirode Velebit

Danas je u Javnoj ustanovi Parku prirode Velebit održana radionica „Povezivanje lokalnih zajednica zaštićenog područja – Procjena uključenosti lokalne zajednice“ u organizaciji Parka prirode Velebit i organizacije WWF Adria.

Cilj ove radionice je prepoznati primjere dobre prakse, koji se mogu prenijeti u druga zaštićena područja, ali i utvrditi ako postoje nedostatci u trenutnoj razini suradnje koje bi trebalo poboljšati.
Procjenu provodimo kroz dva upitnika, jedan nam služi za prikupljanje podataka iz perspektive zaštićenog podučja, a drugi za prikupljanje podataka iz perspektive lokalne zajednice.
Najave
18.05.2016.
Park prirode Velebit

Dan Parka prirode Velebit (29. 5. 2016.) – meditacija u prirodi na Baškim Oštarijama

Javna ustanova Park prirode Velebit organizira meditaciju u prirodi pod stručnim vodstvom trenera Nikole Baričevića iz Briks Sporta.

Javna ustanova Park prirode Velebit organizira meditaciju u prirodi pod stručnim vodstvom trenera Nikole Baričevića iz Briks Sporta povodom obilježavanja Dana Parka prirode Velebit i Tjedna parkova. Meditacija će se održati 29. svibnja 2016. godine u 9:00 sati na Baškim Oštarijama (kod žičare skijališta).

Najave
18.05.2016.
Park prirode Velebit

Posjet učenika Cerovačkim špiljama

Javna ustanova Park prirode Velebit 27. svibnja 2016. godine organizira besplatni posjet Cerovačkim špiljama uz stručno vođenje za učenike osnovne škole iz Lovinca.

Povodom obilježavanja Međunarodnog  dana biološke raznolikosti, Dana zaštite prirode, Dana Parka prirode Velebit i Tjedna parkova, Javna ustanova Park prirode Velebit 27. svibnja 2016. godine organizira besplatni posjet Cerovačkim špiljama uz stručno vođenje za učenike osnovne škole iz Lovinca.

Najave
18.05.2016.
Park prirode Velebit

Otvorenje izložbe fotografija

Obilježavanje Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Dana zaštite prirode, Dana Parka prirode Velebit i Tjedna parkova.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Dana zaštite prirode, Dana Parka prirode Velebit i Tjedna parkova, Javna ustanova Park prirode Velebit organizira izložbu fotografija pristiglih na fotonatječaj koji je otvoren na Svjetski dan šuma (21. 3. 2016.). Natječaj je nagradni, tako da će se podijeliti i nagrade za tri najbolje fotografije. Otvorenje izložbe održat će se 25. svibnja 2016. godine u 18:00 sati u Upravi Parka prirode Velebit (Kaniža gospićka 4b, Gospić).

Vijesti
19.02.2016.
Park prirode Velebit

Predavanje o svijetu speleologije

Predavanje održano u petak, 16.10.2015. u Javnoj ustanovi PP Velebit, u Gospiću, na temu Svijet speleologije i novootkriveni dijelovi Cerovačkih špilja održao je doc. dr. sc. Neven Bočić (SD Karlovac, PMF Zagreb). Na predavanju je bilo prisutno 30-ak zaljubljenika u Park i svijet speleologije. U nastavku vam donosimo sažetak predavanja prof. Bočića.

Uvodno je bilo riječi o speleologiji kao povezanom skupu ljudskih aktivnosti koje imaju za cilj otkrivanje, istraživanje, dokumentiranje, promociju, zaštitu i održivo korištenje speleoloških objekata. Naglašena je važnost tehničke speleologije, dokumentiranja istraženih špilja i jama te znanstvenog istraživanja nastanka i razvoja speleoloških objekata.

Zatim je kratko prikazana povijest istraživanja Cerovačkih špilja, a potom su prezentirani rezultati novijih istraživanja koje provodi Speleološko društvo Karlovac od 2006. godine. U Donjoj Cerovačkoj špilji u tom je razdoblju otkriveno više novih, dotad nepoznatih kanala pa je ukupna duljina špilje porasla s 2779 m na 4058 m te je sa 17. došla na 11. mjesto po duljini u Hrvatskoj. Većina novih kanala otkrivena je upotrebom tehničkog penjanja u visoke dimnjake. Tijekom 2015. godine došlo je do novog otkrića u Gornjoj Cerovačkoj špilji. U kanalu Medvjeđi rov otkriven je uski prolaz u 100 metara duboku vertikalu. Na dnu te vertikale nalazi se splet kanala i dvorana koji je za sada istražen u duljini od preko 1500 m, a istraživanja se nastavljaju. Duljina Gornje Cerovačke špilje tako je porasla s 1295 m na trenutnih (ali ne i konačnih) 2900 m. Gornja Cerovačka špilja je tako s 42. došla na 17. mjesto najduljih špilja u Hrvatskoj, a dubina joj već sada prelazi 200 m. Novootkriveni kanali u ovoj špilji ujedno predstavljaju najnižu poznatu razinu kanala u kompleksu Cerovačkih špilja. U nastavku predavanja objašnjeno je značenje Cerovačkih špilja i posebno novih otkrića u tumačenju geološkog i geomorfološkog razvoja te speleogeneze područja Crnopca. Na kraju je dan kratak pregled znanstvenih istraživanja koja se trenutno provode u špiljama: geološko-geomorfološko kartiranje, mjerenja intenziteta denudacije, mikroklimatski i hidrološki monitoring, te paleoklimatska rekonstrukcija pomoću stabilnih izotopa u sigama. Predavanje je bilo popraćeno izvrsnim fotografijama Dinka Stopića, Ksenije Priselac i drugih članova istraživačkog tima. Sve je bilo vizualno dočarano različitim grafičkim prikazima (nacrtima, kartama, profilima i sl.). Predavač je u ime organizatora istraživanja te u ime svih članova istraživačkog tima zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli u ovom istraživanju, te doprinijeli postizanju rezultata, a posebno djelatnicima PP Velebit, Ministarstvu zaštite okoliša i prirode te obitelji Svetina.
Vijesti
19.02.2016.
Park prirode Velebit

PARCS radionica u Javnoj ustanovi PP Velebit

U studenome 2015. održana je prva PARCS radionica u organizaciji UNDP-a, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, te Javne ustanove Park prirode Velebit.

Na prvoj radionici sudjelovali su svi parkovi Hrvatske te nam je bilo izrazito zadovoljstvo podijeliti iskustva s kolegama iz drugih parkova. Tijekom dva dana kroz radionicu smo prošli upoznavanja s budućim sustavima naplate u svim parkovima, određivanje metodologije cijena, upoznavanje s budućim web-portalom www.parkovihrvatske.hr, te kampanjom #menivrijedno koja promovira sve parkove Hrvatske. Nakon radnog dijela svi sudionici su posjetili Cerovačke špilje. Pridružite se i vi u dijeljenju slika putem društvenih mreža koristeći hashtag #menivrijedno.

Park prirode Velebit

O parku Virtualna šetnja Istraži park Servisne informacije Novosti