Nije pronađen niti jedan događaj za odabrani datum.
Vijesti
18.09.2020.
Park prirode Vransko Jezero

Volonterska akcija! Pomozi obnoviti livadu

Volonterska akcija poravnavanja livade, u svrhu obnove vlažnog staništa, održat će se u sklopu proslave Dana Parka prirode Vransko jezero, 3. listopada 2020. godine s početkom u 9:00 sati.

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero u suradnji s Udrugom Biom započela je s projektom očuvanja vlažnih livada na Vranskom jezeru. Cilj projekta je obnoviti vlažnu livadu na Vranskom jezeru koja je ugrožena zarastanjem te zajednički izraditi plan za dugoročno upravljanje vlažnim livadama. Projekt financira EuroNatur, neprofitna zaklada utemeljena s ciljem zaštite europske prirodne baštine. Kroz projekt se provode aktivnosti košnje, ručnog uklanjanja nepoželjne vegetacije kojom vlažna livada zarasta, stvaranje zelene barijere presadnjom i poravnavanje grbavog i degradiranog terena te će se izraditi plan košnje i održavanja vlažnih livada Vranskog jezera.

 

Volonterska akcija poravnavanja livade održat će se u sklopu proslave Dana Parka prirode Vransko jezero. Okrjepa za volontere će biti osigurana te će volonteri biti nagrađeni ulaznicama u adrenalinski park koji se nalazi u neposrednoj blizini info centra Crkvine u Parku prirode Vransko jezero. Ponesite dovoljno vode te obuću s kojom možete raditi u blatu!

Zainteresirane volontere molimo da se prijave najkasnije do 1. listopada do 12 sati na email strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili telefon 023/383-181!

Više informacija o volonterskoj akciji možete pročitati na web stranici Parka, na sljedećem linku: http://www.pp-vransko-jezero.hr/hr/volonterska-akcija-pomozi-obnoviti-livadu/.

Vijesti
05.03.2020.
Park prirode Vransko Jezero

Trening prepoznavanja ptica

Za ljubitelje ptica i prirode organizira se treći po redu, ujedno i posljednji Trening prepoznavanja ptica, kao jedna od aktivnosti projekta Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi ga Udruga BIOM u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Vransko jezero. Prijave su otvorene do 10. ožujka, a broj mjesta je ograničen!

Trening uključuje najmanje 10 predavanja i 10 terenskih izlazaka na lokacijama s različitim tipovima staništa, koji će polaznicima omogućiti da nauče raspoznavati različite skupine ptica, kao i vrsta koje na našem području borave za vrijeme proljetne ili pak jesenske migracije. Tereni će se održavati radnim danima, u ranijim jutarnjim satima, dok će predavanja slijediti nakon pauze za ručak. Sve aktivnosti predviđene su u periodu od ožujka do listopada 2020. godine, sa stankom tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Polaznici su dužni sudjelovati na minimalno 5 terenskih izlazaka i 5 predavanja. Stečene vještine polaznici će moći unaprjeđivati kroz sustav za online prepoznavanje ptica na web stranici www.birdid.no, koja je dostupna i na hrvatskom jeziku.

Lokacije na kojima će se odvijati terenski dio edukacije biti će udaljene do 2 sata vožnje od Biograda na Moru. Polaznici će tako moći sudjelovati na terenima u okolici PP Vransko jezero, na Pagu, u Ninu te u okolici NP Krka. Raspored predavanja i izlazaka na teren ovisi o vremenskim prilikama te je stoga podložan promjenama. Prva tri modula odvijat će se u navedenim periodima:

24. – 26.03.

21. – 23.04.

12. – 13.05.

Posljednji dvodnevni modul odvijat će se tijekom prstenovačkog kampa na Vranskom jezeru u rujnu (datumi će biti objavljeni naknadno).

Prijaviti se mogu punoljetne osobe sa završenom srednjom školom. Sudjelovanje u programu je besplatno, no od polaznika se očekuje da samostalno pokriju troškove hrane i puta na izletima, u iznosu od otprilike 80,00 HRK po terenskom danu. Napominjemo da će troškovi značajno varirati ovisno o lokaciji terena. Polaznici će na korištenje dobiti dalekozore i durbine te vodiče za vizualnu identifikaciju ptica.

Usvajanje novih vještina i nadasve zanimljivi tereni u dobrom društvu su zagarantirani!

Mole se zainteresirani da do 10. ožujka 2020. u 23:59 ispune online prijavu na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/i4sFvHVo27iXcG2H8

 

Broj polaznika je ograničen (10) pa zainteresiranima preporučamo da ne odgađaju prijavu.

Za sva pitanja i dodatne informacije možete se obratiti na sljedeće e-mail adrese:

Iva Šoštarić – iva.sostaric@biom.hr 

Stručna služba Javne ustanova Park prirode Vransko jezero – strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr

 

 

Vijesti
05.03.2020.
Park prirode Vransko Jezero

Volonter po prirodi – otvorene prijave za volonterski program suhozidar/ka!

Ukoliko si spreman/na strpljivo i predano svoje vrijeme uložiti u savladavanje umijeća tradicijske gradnje, koje je proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom RH, prijavi se za volonterski program Parka prirode Vransko jezero - Suhozidar/ka! Prijave su otvorene do 20. ožujka.
Opis: Suhozid

Volonterski program će se održati u razdoblju od 30. ožujka – 4. travnja 2020. na prostoru Modrava, nekada najvećeg maslinika istočne jadranske obale, u okolici lučice Prosika. Volonteri će raditi na obnovi pješačkih puteva omeđenih suhozidima.  Smještaj je osiguran i besplatan – u blizini same lokacije obnove suhozida. Obavezno je sudjelovanje u cijelom trajanju programa, a prijave su moguće najkasnije do 20. ožujka 2020. ispunjavanjem formulara ovdje.

Više informacija o volonterskom programu možete pročitati na web stranici Parka prirode Vransko jezero.

Vijesti
24.01.2020.
Park prirode Vransko Jezero

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica

Djelatnice stručne službe Javne ustanove Park prirode Vransko jezero su i ove godine sudjelovale na međunarodnom prebrojavanju zimujućih populacija ptica. Prebrojano je više od 45500 ptica!
Opis: Zimsko prebrojavanje ptica

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica (International Waterbird Census, IWC) međunarodna je inicijativa svjetske organizacije za zaštitu močvarnih područjaWetlands International, koja ima za cilj bolje razumijevanje ugroženosti vrsta i staništa kroz monitoring brojnosti ptica na vodenim površinama. U zimsko prebrojavanje uključeno je više od 140 zemalja i više tisuća volontera diljem svijeta.

Djelatnice stručne službe Javne ustanove Park prirode Vransko jezero su i ove godine sudjelovale na međunarodnom prebrojavanju zimujućih populacija ptica. Prebrojano je više od 45500 ptica na području Parka prirode što govori o iznimnoj važnosti Vranskog jezera za zimujuće populacije ptica u Hrvatskoj. Među pticama vodaricama trenutno na jezeru dominiraju liske, različite vrste pataka -glavata, kržulja, zviždara te mali i veliki vranci.

Zimsko prebrojavanje se radi tijekom siječnja jer je najhladniji mjesec u godini i smatra se da su do tada sve ptice vodarice na zimovalištima i da još nisu započele s proljetnom seobom.

Ptice vodarice su sve ugroženija skupina ptica, prvenstveno zbog ugroženosti močvarnih staništa. Siječanjskim prebrojavanjem nastoji se zabilježiti reprezentativni dio populacije svake vrste, a uspoređivanjem brojnosti iz prethodnih godina procjenjuje se status populacija i planira zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa.

Nacionalni i regionalni koordinatori se brinu o provedbi zimskog prebrojavanja te o rezultatima (broju sudionika i prebrojanih ptica) izvještavaju europske koordinatore. Organizatori IWC u Hrvatskoj su Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode i Udruga Biom.

 

Vijesti
02.10.2019.
Park prirode Vransko Jezero

Proslavite s nama 20. rođendan Parka, Europski dan promatranja ptica i Svjetski dan ptica selica!

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero će kroz mjesec listopad organizirati niz aktivnosti za posjetitelje i za lokalne osnovne škole kako bi proslavila jubilarni 20. rođendan Parka (4. listopada), a ujedno i obilježila Europski dan promatranja ptica (5. i 6. listopada) te Svjetski dan ptica selica (12. listopada).

Tim povodom, u nedjelju, 6. listopada, svim posjetiteljima biti će omogućen besplatan ulaz u Park te besplatno korištenje adrenalinskog parka od 14:00 – 18:00 sati. U jutarnjem i popodnevnom terminu biti će organiziran obilazak drvene poučne staze u Ornitološkom rezervatu uz stručno vodstvo i promatranje ptica dalekozorima i durbinom. Na taj način posjetitelji će imati priliku upoznati prirodne vrijednosti parka, a oni avanturističkog duha mogu okušati svoju spretnost na elementima adrenalinskog parka koji se nalazi nadomak info centra Crkvine u šumi pinija.

Istoga dana, 6. listopada, Javna ustanova obilježit će dan Parka zajedno s BBK Pakoštane koji organizira 5. rođendansku biciklijadu tako da će  svi sudionici posjetiti i Ornitološki rezervat te će se imati priliku priključiti promatranju ptica, a za one spremne za još malo avanture bit će otvoren adrenalinski park.

Na info centru Crkvine u Ornitološkom rezervatu posjetitelji mogu unajmiti dalekozor i električne bicikle, a od ostalih lokacija u Parku nezaobilazni su vidikovac Kamenjak odakle se pruža najljepši pogled na cijelo jezero, more, bogati arhipelag i lučica Prosika gdje se može aktivno provesti vikend u Parku te unajmiti kajak i bicikl.

Od aktivnosti koje će Javna ustanova provoditi kroz listopad u suradnji s lokalnim školama je izrada kućica za ptice, a za niže razrede osnovnih škola održat će se mala škola prstenovanja te promatranje ptica na drvenoj poučnoj stazi.

Također, povodom dana Parka, u sklopu EuroNatur projekta i u suradnji s udrugom Biom, za četvrte razrede lokalnih osnovnih škola, održat će se edukacija o travnjacima na području poplavnih livada u Ornitološkom rezervatu.

Na sam dan Parka, 4. listopada, svi djelatnici Parka prirode provest će aktivno i bojat će drvenu poučnu stazu u Ornitološkom rezervatu.

Obilazak drvene poučne staze uz stručno vodstvo započet će kod info centra Crkvine, u nedjelju 06. listopada u dva termina, prvi s početkom u 10:00, a drugi s početkom u 16:00 sati. Trajanje programa je od 45 minuta do 1 sat. Zbog ograničenog broja sudionika molimo zainteresirane da svoj dolazak potvrde najkasnije do petka, 04. listopada do 12:00 sati na e-mail: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili broj telefona 023/383 181.

Vijesti
24.09.2019.
Park prirode Vransko Jezero

Sinergija izlagača, konopaša i folklornih skupina na vidikovcu Kamenjak

Zadnje dane ljeta ispratili smo šestim po redu Sajmom lokalnih proizvoda Parka prirode Vransko jezero "Luka i igara". Do sada najbogatiji program privukao je veliki broj stranih i domaćih posjetitelja koji su na vidikovcu Kamenjak imali priliku uživati u dvodnevnoj manifestaciji.

Prošlog vikenda, 21. i 22. rujna, održan je Sajam lokalnih proizvoda Parka prirode Vransko jezero i okolice. Dvodnevna manfiestacija bila je začinja odličnim nastupom mješovite klape "Mirakul" iz Vrpolja i KUD-ova "Sv. Ante" iz Draga, "Vinac" iz Stankovaca te "Vukšić" iz Vukšića. Entuzijastični članovi Zavičajnog kluba "Janko Mitrović" iz Zelengrada pridružili su nam se po prvi puta i u odličnoj atmosferi prezentirali posjetiteljima kompletan proces pripreme prisnaca. U iščekivanju mirisnog komada ove autohtone delicije, posjetitelji su imali priliku naučiti sve korake pripreme prisnaca - od miješenja tijesta, pripreme nadjeva i punjenja kora do pečenja ispod peke, kako bi se i sami mogli okušati u pripremi i sačuvati običaje ravnokotarskog i bukovičkog kraja.

Tradicijske igre koje su vodili članovi ZK "Janko Mitrović" izazvale su puno oduševljenja i smijeha. Posjetitelji su se rado priključili alki u karijoli, dok su u potezanju konopa sudjelovali krupni momci iz Udruge Konopaši Škabrnja, Udruge Ispaćeni iz Stankovaca i Udruge Konopaši Pridraga. Jedinstvenoj atmosferi sajma uvelike je pridonio i kutak za pletenje rešti luka, gdje su posjetitelji mogli naučiti plesti luk i sami isplesti svoju reštu.

Okosnica sajma su, kao i svake godine do sad, bili naši vrijedni izlagači. Njih gotovo 40, među kojima su 3 obrta, 2 domaće radinosti, 2 udruge i više od 30 obiteljsko - poljoprivrednih gospodarstava iz šire okolice Parka koji su izložili bogatu paletu svojih proizvoda. Na sajmu se tako, osim luka, moglo naći graha, slanutka, grožđa, sušenih smokava, smokvenjaka, valjušaka od smokava, meda i oraha, zatim bajama, sira, nagrađivanog maslinovog ulja, meda, likera, vrhunskog vina, mirisnih macerata, sapuna, ljekovitih krema, eteričnih ulja, unikatnog nakita od maslinovog drva, suvenira, ručno rađenog posuđa od keramike i još mnogo toga.

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero bi se ovim putem željela zahvaliti svim izlagačima i sudionicima ovogodišnjeg sajma Luka i igara!

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Vijesti
16.09.2019.
Park prirode Vransko Jezero

Pridružite nam se na Sajmu ”Luka i igara” na vidikovcu Kamenjak!

Sajam će se održati u subotu i nedjelju, 21. i 22. rujna 2019. od 15 sati u jedinstvenom ambijentu vidikovca Kamenjak.

Sajam će se održati u subotu i nedjelju, 21. i 22. rujna 2019., od 15 sati u jedinstvenom ambijentu vidikovca Kamenjak.

Ove godine program će biti dodatno obogaćen tradicijskim igrama u organizaciji Zavičajnog kluba “Janko Mitrović” iz Zelengrada, a tradicionalne plesove, pjesme i običaje predstavit će nam KUD “Sv. Ante” iz Draga, KUD “Vinac” iz Stankovaca i KUD “Vukšić” iz Vukšića.

Veliki broj izlagača ponudit će svoje lokalne poljoprivredne proizvode, a osim degustacije prisnaca, moći ćemo vidjeti na koji način se priprema i peče ovaj autohtoni specijaliteta Bukovice i Ravnih kotara. Uživanje u platama domaćih proizvoda osigurat će nam konoba Kamenjak. Za sve posjetitelje osiguran je prijevoz autobusom od podnožja do vrha brda Kamenjak. Ulaz na vidikovac Kamenjak je slobodan od 14h.

U subotu, 21. rujna, zabavljat će nas popularna mješovita klapa “Mirakul” iz Vrpolja!

Detaljan program možete pogledati na sljedećem LINK-u.

Vijesti
22.07.2019.
Park prirode Vransko Jezero

Adrenalinski park Vransko jezero

Testirajte svoju spretnost i doživite nezaboravnu avanturu u jedinstvenom krajoliku. Hodanje po drvenim gljivama, visećim mostovima i mrežama, penjanje po umjetnoj stijeni te spuštanje zip line-om probudit će pustolova u vama.
Opis: Adrenalinski park Vransko jezero

 

U jedinstvenom krajoliku, nadomak info centra Crkvine, u šumi pinija smješten je adrenalinski park gdje se možete prepustiti avanturi i testirati svoju spretnost. Iskusite adrenalinsko uzbuđenje u prirodi i posjetite nas!

do 8. rujna 2019.
ponedjeljak – nedjelja: 14:00 – 19:00 sati

od 9. – 30. rujna 2019.
subota – nedjelja: 14:00 – 19:00 sati

Adrenalinska proslava rođendana

Adrenalinski park na Vranskom jezeru je savršeni spoj aktivnosti i prirode za nezaboravnu proslavu dječjeg rođendana!

Rođendanski paket usluga:

 • vrijeme trajanja: 3 sata (do 2 sata penjanja u parku + vrijeme za tortu i druženje)
 • neograničeno korištenje staza 1 i 2, ovisno o visini djece
 • besplatno korištenje zaštitnih rukavica
 • torta, hrana, piće i pribor nisu uključeni (možete donijeti svoju tortu i hranu ili naručiti pizzu te ponijeti čaše, tanjure i sl.)
 • stol će biti rezerviran za rođendansku grupu
 • za rezervaciju rođendanske proslave potrebno je minimalno 10 djece koje se penju
 • u cijenu paketa uključeno je 10 djece + slavljenik besplatno
 • nadoplata po djetetu iznosi 70,00 kn
 • rezervacija termina minimalno tjedan dana ranije

Dodatne informacije se nalaze na sljedećem linku: http://www.pp-vransko-jezero.hr/hr/adrenalinski-park/

Rezervacije termina i informacije na +385 (0)97 7485 490 ili +385 (0)23 383 18.

 

Vijesti
15.03.2019.
Park prirode Vransko Jezero

I ove godine volontiraj u prirodi – postani suhozidar/ka!

Zainteresirani? Prijave za ovaj program u 2019. godini su otvorene do 22. 3. 2019. ili do popunjavanja mjesta!

Uključite se u obnovu suhozida najvećeg maslinika Dalmacije u Parku prirode Vransko jezero. Naučite tradicionalno znanje, savladajte tehniku i izgradite kulturnu i biološku raznolikost Modravskih maslinika.

Što radi Suhozidar/ka?

– obnavlja suhozide – građevine od prirodnog kamena koje se izrađuju bez korištenja morta ili veziva,
– krči i čisti vegetaciju koja je obrasla suhozide,
– istražuje i georeferencira postojeće suhozidne strukture (bilježi koordinate i fotografira suhozide),
– informira javnost (posjetitelje Parka) o aktivnostima obnove,
– doprinosi očuvanju kulturne baštine Parka

Zainteresirani?

Prijave za ovaj program u 2019. godini su otvorene do 22. 3. 2019. ili do popunjavanja mjesta!

Više informacija o volonterskom programu pogledajte na sljedećoj stranici.

Vijesti
15.03.2019.
Park prirode Vransko Jezero

U sklopu projekta ''Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero'' potpisan ugovor za Uređenje info centra Biograd na Moru

U petak, 08. ožujka 2019. godine u 10:30 sati u gradskoj vijećnici Grada Biograda na Moru održalo se službeno potpisivanje ugovora partnera Grada Biograda na Moru s odabranim izvođačem radova. Uređenje info centra Biograd na Moru predstavlja ulaganje u prezentacijsko obrazovnu infrastrukturu.

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero u tijeku je s provedbom projekta “Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero” u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“.

Ukupna vrijednost Projekta iznosi 29.851.461,04 kuna, od čega su ukupni prihvatljivi troškovi 22.310.046,54 kuna. Za bespovratno sufinanciranje odobrena su sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u najvišem intenzitetu potpore od 85% ukupnih prihvatljivih troškova u iznosu od 18.963.539,55 kn. Važnost projekta prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 10% odobrenog sufinanciranja Fondu prihvatljivih troškova u iznosu 1.622.570,57 kn.

Razdoblje provedbe je od početka obavljanja aktivnosti projekta, odnosno od 26. ožujka 2014. godine, do završetka obavljanja predmetnih aktivnosti odnosno do 31. prosinca 2021. godine. Partneri na projektu su Grad Biograd na Moru, Udruga BIOM i Udruga LAG Laura.

Jedna od aktivnosti u sklopu projekta je Uređenje info centra Biograd na Moru koju provodi partner na projektu Grad Biograd na Moru. U petak, 08. ožujka 2019. godine u 10:30 sati u gradskoj vijećnici Grada Biograda na Moru održalo se službeno potpisivanje ugovora partnera Grada Biograda na Moru s odabranim izvođačem radova PRIMAT-RD d.o.o., Hrvatski Leskovac čija je ponuda u postupku javne nabave ocijenjena kao ekonomski najpovoljnija. Ugovorila se Rekonstrukcija i opremanje postojećeg objekta te uređenje okoliša u ukupnoj vrijednosti 3.485.767,38 kuna s PDV-om.

Uređenje info centra Biograd na Moru predstavlja ulaganje u prezentacijsko obrazovnu infrastrukturu. Na postojećem i izgrađenom zemljištu rekonstruirat će se postojeći objekt i prenamijeniti u info centar sa prezentacijskom salom gdje će se održavati edukativne radionice te će ujedno i biti izložbeni prostor gdje će se izložiti fotografije kojima će se prikazati bogatstvo prirodne i kulturne baštine Parka prirode Vransko jezero te važnost njihove zaštite.

Sve aktivnosti koje se provode projektom međusobno su povezane, predstavljaju preduvjet/nadogradnju jedna drugoj, a ostvarenjem pojedinačnih rezultata (nadogradnja prezentacijsko obrazovnih kapaciteta, povezivanje nezavisnih atrakcija u integralnu posjetiteljsku cjelinu, obogaćivanje turističke ponude Parka, bolje praćenje posjetitelja, promicanje održivog razvoja i zaštite okoliša te informiranje i edukacija posjetitelja, lokalnog stanovništva i zaposlenika) kumulativno se ostvaruje postavljeni cilj i svrha Projekta.

Svrha odnosno specifični cilj Projekta je povećanje privlačnosti i edukativnih sadržaja te uspostava boljeg upravljanja posjetiteljima u Parku prirode Vransko jezero, čime se daje izravan doprinos ostvarenju općeg cilja projekta - održivom korištenju odredišta prirodne baštine i održivom društveno gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Za više informacija o projektu:

voditelj projekta Danijel Katičin, 023/383-181, e-mail: revita@pp-vransko-jezero.hr.

 

Vijesti
25.02.2019.
Park prirode Vransko Jezero

Pridružite se Treningu prepoznavanja ptica

Oduvijek vas je zanimalo raspoznavanje pernatih bića koja dolijeću u vaš vrt, obližnji park ili se pak javljaju iz sigurnosti gustog sklopa vegetacije? Volite boraviti u prirodi i želite naučiti raspoznavati vrste koje obitavaju ili povremeno posjećuju važna staništa za ptice na području Zadarske županije? Imamo idealnu priliku za vas!

U sklopu projekta Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, udruga Biom u suradnji s Parkom prirode Vransko jezero u 2019. organizira još jedan Trening prepoznavanja ptica! Kroz terenski program i predavanja polaznici će moći naučiti prepoznavati vrste ptica vizualno i auditivno. Polaznici će stečene vještine unaprjeđivati kroz sustav za online prepoznavanje ptica na web stranici www.birdid.no koja je dostupna i na hrvatskom jeziku.

Edukacija na terenu će se odvijati radnim danima, od izlaska sunca nadalje i to u periodu od travnja do listopada 2019., uz stanku tijekom srpnja i kolovoza. Održat će se najmanje 10 terenskih izlazaka na lokacijama s različitim tipovima staništa i 10 predavanja, koja će se odvijati u popodnevnim ili večernjim satima nakon pojedinog terenskog izlaska, a na kojima će biti govora o identifikaciji i ekologiji zahtjevnijih vrsta. Polaznici su dužni sudjelovati na minimalno 5 terenskih izlazaka i 5 predavanja. Lokacije na kojima će se odvijati terenski dio edukacije će biti udaljene do 2 sata vožnje od Biograda na Moru. Prošlogodišnji polaznici su prisustvovali terenima u okolici Parka prirode Vransko jezero, na Pagu, u Ninu te u okolici NP Krka. Ovogodišnji termini obilazaka terena, kao i lokacije koje će polaznici posjetiti, će biti najavljeni naknadno. Termini su podložni promjenama ovisno o vremenskim prilikama. 

Prijaviti se mogu sve punoljetne osobe sa završenom srednjom školom. Sudjelovanje u programu je besplatno, no od polaznika se očekuje samostalno pokrivanje troškova hrane i puta na izletima, u iznosu od otprilike 80,00 HRK po terenskom danu. Navedeni iznos je prosječna vrijednost, a troškovi će značajno varirati ovisno o lokaciji terena.

Usvajanje novih vještina i nadasve zanimljivi tereni u dobrom društvu su zagarantirani!

Mole se zainteresirani da do 20. ožujka 2019. u 23:59 ispune online prijavu na sljedećem linku: 

https://goo.gl/forms/oTwYixj0a2IZQ8VY2

Broj polaznika je ograničen (10) pa zainteresiranima preporučamo da ne odgađaju prijavu.

Za sva pitanja i dodatne informacije možete se obratiti na sljedeće e-mail adrese:

Biljana Ječmenica – biljana.jecmenica@biom.hr

Boleslaw Slocinski – boleslaw.slocinski@biom.hr  

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero – strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr

 

Vijesti
02.01.2019.
Park prirode Vransko Jezero

Obavijest o tijeku aktivnosti u sklopu projekta ''Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero''

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero u tijeku je s provedbom projekta “Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero” u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“. Projekt će se provoditi do kraja 2021., a projektni partneri su Grad Biograd na Moru, Udruga Biom i LAG Laura.

U siječnju, u okviru projekta je zaposleno četvero djelatnika na radnim mjestima: stručni suradnik-edukator, stručni suradnik za projektne aktivnosti, stručni suradnik za promidžbu i prezentaciju i računovodstveni referent – financijski knjigovođa.

U veljači je potpisan ugovor za usluge pripreme i provedbe postupaka javne nabave za projekt s odvjetnikom Dominikom Nizićem.

U ožujku je proveden postupak jednostavne nabave za Biološka istraživanja koja su preduvjet za zahvat izgradnje lučice Crkvine u Parku i predstavljaju doprinos očuvanju prirodne baštine zaštićenog područja. Odabrani su sljedeći ponuditelji po grupama: I. Praćenje promjena pridnenih zajednica makroskopskih beskralježnjaka – Geonatura d.o.o., II. Praćenje stanja ihtiofaune – Biota j.d.o.o., Grupa III. lstraživanje sustava vrsta algi porodice Characeae – Hrvatsko botaničko društvo. Istraživanja će se provoditi do kraja 2021. godine.

Kako bi se osigurala vidljivost projekta, u travnju su nabavljene informacijske ploče i naljepnice.  Upotpunjen je sadržaj za posjetitelje nabavom opreme kroz travanj i svibanj. Nabavljeno je 5 MTB bicikala, 1 dječja sjedalica za bicikl, 11 kaciga za bicikle, 7 kajaka s pripadajućom opremom od kojih su 2 ribička te oprema za promatranje ptica: 13 dalekozora i durbin s pripadajućom opremom. Novu opremu posjetitelji mogu unajmiti na info centrima Crkvine i Prosika.

 

U suradnji s Udrugom BIOM, partnerom na projektu, ove godine su provedeni treninzi promatranja ptica s ciljem edukacije zaposlenika Parka i zainteresiranih pojedinaca za vodiče za promatranje ptica. Osim navedenog, Udruga BIOM provodi monitoring ptica na području Parka u svrhu utvrđivanja utjecaja turizma na njihove populacije, razradit će i proširiti postojeće programe za promatranje ptica i izraditi vodič kroz biološku raznolikost.  Aktivnosti su planirane do kraja 2021. godine.

U lipnju je donesena odluka o odabiru za predmet javne nabave Stručni nadzor gradnje, projektantski i geodetski nadzor, upravljanje projektom gradnje po grupama: I. Stručni građevinski nadzor za lučicu Crkvine, II. Stručni građevinski nadzor na edukacijsko poučnoj stazi uređenoj tehnologijom "in situ" cementne stabilizacije makadamskog puta, III. Stručni nadzor građenja na drvenoj poučnoj stazi, IV. Projektantski nadzor na drvenoj poučnoj stazi, V. Geodetski projekt i geodetski nadzor na drvenoj poučnoj stazi, VI. Ovlašteni inženjer-upravljanje projektom gradnje. Za grupu I, II, III, IV i V odabrana je Zajednica ponuditelja: H5 d.o.o., DOKO DOM d.o.o., P.I.N. d.o.o. i USUS FRUCTUS GEO d.o.o., a za grupu VI odabran je ponuditelj Alcina d.o.o.

U lučici Crkvine u tijeku su radovi na I. fazi uređenja lučice koja obuhvaća izvedbu fiksnog pristupnog gata s pripadajućom manjom zaobalnom (pristupnom) površinom te  postavljanje pontonskog pristana zajedno s pristupnim mostićem, koji bi služio za prihvat novog izletničkog plovila na električni pogon. Radovi su započeli 16. kolovoza. Za izvođača radova odabran je g.o. Krešo Gabrić čija je ponuda u postupku javne nabave ocijenjena kao ekonomski najpovoljnija. Vrijednost nabave iznosi 1.830.044,38 kn (s PDV-om).

Za radove produljenja drvene poučne staze u ornitološkom rezervatu u duljini od 130 m i uređenje makadamskih staza u duljini od 13 km za izvođača radova odabrana je tvrtka Centrogradnja d.o.o. čija je ponuda u postupku javne nabave ocijenjena kao ekonomski najpovoljnija. Ukupna vrijednost nabave iznosi 7.142.441,56 kn (s PDV-om).

U tijeku je potpisivanje ugovora za nabavu električnog vlaka i solarnog čamca za prijevoz posjetitelja, električnih bicikla i amfibije čija je ukupna vrijednost nabave 3.271.962,50 kn (s PDV-om).

Kroz projekt je planirana i izrada niza promotivnih materijala, turističko-planinarski zemljovid i atlas krajobraza za što je prikupljanje ponuda u tijeku. Provodi se i postupak javne nabave za postavljanje adrenalinskog parka.

Uređenje info centra u Biogradu na Moru je aktivnost koju provodi Grad Biograd na Moru, kao partner na projektu, za što se trenutno provodi postupak javne nabave.

Rezultat provedenih aktivnosti (nadogradnja prezentacijsko obrazovnih kapaciteta, povezivanje nezavisnih atrakcija u integralnu posjetiteljsku cjelinu, obogaćivanje turističke ponude Parka, bolje praćenje posjetitelja, promicanje održivog razvoja i zaštite okoliša te informiranje i edukacija posjetitelja, lokalnog stanovništva i zaposlenika) dovest će do povećanja privlačnosti i edukativnih sadržaja te uspostave boljeg upravljanja posjetiteljima u Parku što je i svrha Projekta.  

 

Za više informacija o projektu:
voditelj projekta Danijel Katičin, 023/383-181, e-mail: revita@pp-vransko-jezero.hr

 

 

Vijesti
19.10.2018.
Park prirode Vransko Jezero

Mala škola prstenovanja

U sklopu projekta "Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero", koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Udruga BIOM je u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Vransko jezero, u kolovozu, rujnu i listopadu 2018. godine (29.08. - 07.09. i 13.10. - 28.10.) organizirala Školu prstenovanja. Škola prstenovanja održana je u terminima prstenovačkog kampa koji se u Ornitološkom rezervatu Parka provodi svake jeseni od 2001. godine naovamo. Posljednjih nekoliko godina organizator kampa je Ornitološko društvo "Brgljez kamenjar".
Škola prstenovanja se nadovezuje na prethodno odrađenu aktivnost - BirdID Trening prepoznavanja ptica, u koji su bili uključeni djelatnici Parka. Glavni ciljevi provedbe obje aktivnosti su jačanje ljudskih kapaciteta PP Vransko jezero za turizam promatranja ptica te mogućnost aktivnog sudjelovanja na prstenovačkim kampovima. Za vrijeme trajanja Škole, polaznici su mogli u praksi primijeniti tehniku prstenovanja, naučiti samostalno podizati mreže, uzimati osnovne mjere te vizualno identificirati ptice. Osim djelatnica i djelatnika PP Vransko jezero, Školi je prisustvovala i predstavnica Inspekcije zaštite prirode te pojedini zaljubljenici u prirodu i ptice.

U drugoj polovici listopada, povodom obilježavanja Svjetskog dana ptica selica, u posjet prstenovačkom kampu su, došle i manje grupe osnovnoškolske te vrtićke djece koja su imala priliku čuti zašto te vidjeti kako se prstenuju ptice u sklopu praćenja njihove jesenske migracije. Prstenovački kamp posjetilo je ukupno oko stotinjak djece, a to su bili učenici šestih razreda Osnovne škole Sv. Filip i Jakov, učenici područne škole Raštane Gornje (Osnovna škola Biograd na Moru) te djeca iz dječjeg vrtića Sunce u Zadru. Cilj posjete postaji je podizanje svijesti najmlađih o važnosti zaštite ptica, njihovih selidbenih ruta te staništa koja im pružaju mjesta za odmor, zimovanje i gniježđenje.

 

Vijesti
05.10.2018.
Park prirode Vransko Jezero

Obilježavanje Dana Parka, Europskog dana promatranja ptica i Svjetskog dana ptica selica

Povodom obilježavanja Dana Parka prirode Vransko jezero (04. listopada), Europskog dana promatranja ptica (06. i 07. listopada) i Svjetskog dana ptica selica (13. listopada), Javna ustanova Park prirode Vransko jezero će u listopadu organizirati niz aktivnosti s ciljem popularizacije promatranja ptica te podizanja svijesti o važnosti zaštite ptica i njihovih staništa.

 Javna ustanova Park prirode Vransko jezero otvara vrata svim zaljubljenicima u prirodu te u nedjelju, 07. listopada 2018. godine posjetiteljima osigurava besplatan ulaz u Park. Istoga dana organizira se i obilazak drvene poučne staze uz stručno vodstvo na lokaciji Crkvine u jutarnjem i popodnevnom terminu. Posjetitelji će tom prilikom promatrati ptice durbinom i dalekozorima te čuti nešto više o prirodnoj baštini Parka. Osim šetnje i promatranja ptica na Crkvinama, posjetitelji su dobrodošli posjetiti info centar Kamenjak te prošetati stazom koja vodi do obližnjeg vidikovca, uživati u pogledu na jezero u njegovoj čitavoj dužini i bogati arhipelag koji se pruža prema horizontu. Posjetitelji nakon šetnje mogu predahnuti na terasi kušaonice Kamenjak, koja osim pića nudi plate suhomesnatih delicija, sira i maslinovog ulja. Istoga dana posjetitelji mogu obići i lučicu Prosika gdje se mogu unajmiti bicikli i kajaci te na aktivan način uživati u prirodnim ljepotama, ali i tragovima suhozidne gradnje koju čuva jugozapadni dio Parka.

U periodu od 15. do 19. listopada, na području Ornitološkog rezervata održati će se i Mala škola prstenovanja za manje grupe djece osnovnoškolske dobi, koja će imati priliku čuti te izbliza vidjeti kako i zašto se prstenuju ptice u sklopu ovogodišnjeg praćenja njihove jesenske migracije.

 

Najave
09.07.2018.
Park prirode Vransko Jezero

Luka i igara!

Sajam "Luka i igara" ove godine će trajati dva dana, 21. i 22. srpnja 2018. godine, a posjetitelji će moći uživati u zabavnom programu i prekrasnom ambijentu vidikovca Kamenjak u PP Vransko jezero!

Pridružite nam se na jedinstvenom izlaganju proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrta s područja Vranskog jezera i okolice!

5. sajam lokalnih proizvoda "Luka i igara" održati će se u Parku prirode Vransko jezero, na lokaciji Vidikovac Kamenjak, na dane 21. i 22. srpnja 2018. godine, u vremenu od 18:00 do 22:00 sata.

Osim u velikoj ponudi domaćih proizvoda, od nadaleko poznatih rešti banjavačkog luka, preko raznovrsnih mahunarki, sireva, smokvenjaka, vina, likera, maslinovog ulja pa sve do prisnaca - čuvenog autohtonog specijaliteta Bukovice i Ravnih kotara, moći ćete uživati u glazbi i prekrasnom pogledu s vidikovca Kamenjak!
 

Detaljni program pogledajte na našoj facebook stranici.


S veseljem vas isčekujemo!
Vaša JUPP Vransko jezero

Najave
26.02.2018.
Park prirode Vransko Jezero

Prijavite se za trening prepoznavanja ptica!

Raspoznajete li ptice? Ili glasanje nekih vrsta ptica? Ako je vaš odgovor ne, a željeli biste naučiti kako ih raspoznavati, postoji način stjecanja iskustva!

U sklopu projekta Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, udruga Biom u suradnji s Parkom prirode Vransko jezero u 2018. organizira Trening prepoznavanja ptica! Kroz terenski program i predavanja polaznici će moći naučiti prepoznavati lokalne vrste ptica vizualno i auditivno te steći osnovna znanja o ornitološkim metodama istraživanja. Polaznici će stečene vještine unaprjeđivati kroz sustav za online trening prepoznavanja ptica na web stranici www.birdid.no koja je dostupna i na hrvatskom jeziku.

Po završetku treninga polaznici će dobiti mogućnost online polaganja službenog ispita za identifikaciju hrvatskih vrsta ptica te dobivanja službenog certifikata Sveučilišta Nord.

Većina edukacije će se odvijati na terenskim izletima tijekom radnog tjedna, u periodu od travnja do listopada 2018. uz stanku tijekom srpnja i većine kolovoza. Održat će se najmanje 10 terenskih izlazaka na lokacijama s različitim staništima, udaljenim do 2 sata vožnje od Biograda na Moru. Neki od terenskih izlazaka će biti višednevni (npr. trodnevni boravak na Pagu). Termini će biti najavljeni naknadno te će biti podložni promjenama ovisno o vremenskim prilikama. Polaznici su dužni sudjelovati na minimalno 5 terenskih izlazaka.

Također, održat će se oko 10 predavanja radnim danima u večernjim satima, tijekom kojih će se govoriti o identifikaciji i ekologiji zahtjevnijih vrsta te će se vježbati za službeni ispit. Predavanja će se održavati u Biogradu na Moru, a dolazak nije obavezan.

Prijaviti se mogu sve punoljetne osobe sa završenom srednjom školom. Sudjelovanje u programu je besplatno, no od polaznika se očekuje samostalno pokrivanje troškova hrane i puta na izletima, u iznosu od otprilike 80,00 HRK po terenskom danu. Navedeni iznos je prosječna vrijednost, a troškovi će značajno varirati ovisno o lokaciji terena.

Mole se svi zainteresirani da do 20. ožujka 2018. u 23:59 h ispune online prijavu na sljedećem linku: 

https://goo.gl/forms/lZfqcXy64mGIKwAR2

Na trening se upisuje ograničen broj osoba (10 polaznika) pa zainteresiranima preporučamo da ne odgađaju prijavu i da ne zaborave navesti svoju motivaciju za sudjelovanje.

Za sva pitanja i dodatne informacije:

Sven Kapelj – sven.kapelj@biom.hr 

Iva Šoštarić – iva.sostaric@biom.hr  

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero – strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr

 

Najave
22.02.2018.
Park prirode Vransko Jezero

Volonter po prirodi – otvorene prijave za volonterski program suhozidar/ka!

Otvorene su prijave za volonterski program Suhozidar/ka! Požuri i prijavi se, broj mjesta je ograničen. Prijave su otvorene do 20. ožujka 2018. ili do popunjavanja slobodnih mjesta.

Ukoliko si spreman/na strpljivo i predano svoje vrijeme uložiti u savladavanje umijeća tradicijske gradnje, koje je proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom RH, prijavi se za volonterski program Parka prirode Vransko jezero - Suhozidar/ka!

Volonterski program će se održati u razdoblju od 16. – 22. travnja 2018. na prostoru Modrava, nekada najvećeg maslinika istočne jadranske obale, u okolici lučice Prosika. Volonteri će raditi na obnovi pješačkih puteva omeđenih suhozidima.  Smještaj je osiguran i besplatan – u apartmanima u naselju Prosika. Obavezno je sudjelovanje u cijelom trajanju programa, a prijave su moguće najkasnije do 20. 3. 2018. ispunjavanjem formulara ovdje.

Park prirode VRANSKO JEZERO – Suhozidar/ka

Uključite se u obnovu suhozida najvećeg maslinika Dalmacije u Parku prirode Vransko jezero. Naučite tradicionalno znanje, savladajte tehniku i izgradite kulturnu i biološku raznolikost Modravskih maslinika.

Što radi Suhozidar/ka:

– obnavlja suhozide – građevine od prirodnog kamena koje se izrađuju bez korištenja morta ili veziva
– krči i čisti vegetaciju koja je obrasla suhozide
– istražuje i georeferencira postojeće suhozidne strukture (bilježi koordinate i fotografira suhozide)
– informira javnost (posjetitelje Parka) o aktivnostima obnove
– doprinosi očuvanju kulturne baštine Parka

Koliko je volontera potrebno: 7

Kada se može volontirati: u travnju (16. – 22.4.2018.)

Koje je radno vrijeme volontera: Optimalno 5 sati dnevno, ukupno 30 sati tjedno kroz 6 dana trajanja programa. Planirani raspored uključuje kraće pauze za odmor. Obavezno je sudjelovanje u cijelom trajanju programa.

Koje kvalitete volonter treba imati:

• spremnost na zahtjevan fizički rad i boravak na suncu (i u travnju sunce zna upeći)
• sposobnost za rad i nalaženje samostalne uloge u grupi
• strpljivost i predanost
• spremnost na cjelodnevni boravak na otvorenom i pješačenje
• čvrstu volju za učenjem i snažne ruke

Koje jezike volonter treba znati: Hrvatski ili engleski jezik. Volonteri iz stranih zemalja moraju znati engleski jezik kako bi se mogli sporazumijevati s djelatnicima u Parku i drugim volonterima.

Mogućnost volontiranja za osobe s invaliditetom: Volontersko radno mjesto nije prikladno za osobe s težim invaliditetom te s fizičkim i motoričkim poteškoćama.

Gdje volonteri rade: Volonteri će raditi na terenu prostora Modrava, nekada najvećeg maslinika istočne jadranske obale, a posebice na obnovi pješačkih puteva omeđenih suhozidom, na predjelu blizu lučice Prosika.

Smještaj: Smještaj je osiguran i besplatan – u apartmanima Zvonimir u naselju Prosika. Smještaj uključuje dva apartmana za tri, odnosno četiri osobe. Potrebno je dijeliti sobu. Izvor električne energije u apartmanima je iz solarnih kolektora, stoga nije moguće neograničeno korištenje svih električnih aparata (poput sušila za kosu). U apartmanu postoji jedna plinska grijalica u slučaju nižih temperatura.  U dvorištu apartmana dostupan je roštilj za pripremanje hrane.

Prehrana: Park će nabavljati i dostavljati namirnice koje volonteri pripremaju samostalno u kuhinji apartmana. Troškove nabavke namirnica snosi Park prirode.

Prijevoz: Lokalni prijevoz unutar Parka, prema potrebi, je osiguran – Park će sukladno prethodnom dogovoru osigurati prijevoz volontera od/do kolodvora te do obližnjeg dućana. Putne troškove dolaska i odlaska iz Parka volonteri snose sami.

Što volonteri mogu raditi kada ne volontiraju:

• istraživati Park prirode Vransko jezero – promatrati ptice, upoznati pješačke staze Parka te posjetiti atraktivni vidikovac “Kamenjak” s kojeg se pruža pogled na cijelo jezero i Jadransko more
• kupati se u Vranskom jezeru i Jadranskom moru udaljenom 1 km
• posjetiti obližnje otoke – Murter i Vrgadu
• na povratku ili odlasku posjetiti gradove Zadar, Biograd, Pirovac ili Šibenik

Zašto volontirati u našem Parku:

• kroz volontiranje ćete ovladati tradicijskim znanjem gradnje
• upoznati ćete mediteransku močvaru i njenu bioraznolikost
• osnažiti ćete tijelo i duh kroz aktivni rad u prirodi
• doprinijet ćete lokalnoj održivosti te jačanju lokalne zajednice
• uvjerit ćete se u moć timskog rada
• steći ćete samopouzdanje u vlastite mogućnosti

Zainteresirani?

Prijave za ovaj program u 2018. godini su otvorene do 20. 3. 2018. Prijavite se možete ispunjavanjem formulara ovdje. Ukoliko imate dodatnih pitanja, trebate više informacija ili pomoć u ispunjavanju formulara obratite nam se na telefon 023/383-181 ili email strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr

Vijesti
20.02.2018.
Park prirode Vransko Jezero

Močvara u malom

Povodom obilježavanja Svjetskog dana močvarnih staništa JU PP Vransko jezero je, u suradnji s učenicima šestih razred lokalnih osnovnih škola, organizirala edukativnu radionicu izrade maketa "Močvara u malom".

Povodom Svjetskog dana močvarnih staništa Javna ustanova Park prirode Vransko jezero je organizirala brojne aktivnosti s ciljem edukacije lokalnog stanovništva, ali i šire javnosti, o vrijednostima koje nam pružaju močvarna staništa. Mlađi školarci lokalnih škola sudjelovali su na „Maskenbalu ptica“, likovno-edukativnoj radionici. Ove godine se manifestacija održala 6. put za redom, a zamaskiralo se preko 200 učenika! 

Za starije školarce JU PP Vransko jezero je pripremila radionicu izrade makete/modela „Močvara u malom". Izradi maketa pridružilo se šezdesetak učenika šestih razreda OŠ Stankovci i OŠ Sveti Filip i Jakov. Prilikom izrade maketa djeca su, pod vodstvom svojih profesora likovne umjetnosti i biologije, koristila već korišteni materijali, kao što su folija i stiropor,  zatim glinu i plastelin za izradu figurica životinja te sušeni biljni materijal za izradu vegetacije. Edukatori JUPP Vransko jezero prijavljene škole posjetili su 15. i 16. veljače 2018. Nakon kratkog izlaganja o važnosti zaštite močvarnih staništa svi učenici su simboličnim promotivnim poklonima nagrađeni za svoj trud. Izrađeno je sveukupno 6 maketa, a kako su izgledale možete pogledati na našoj facebook stranici.

Suradnjom JU PP Vransko jezero i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, važnost očuvanja močvarnih staništa biti će prikazana na umjetnički način -  Land art izložbom koja će biti postavljena u Parku na proljeće.

Vijesti
05.02.2018.
Park prirode Vransko Jezero

Svjetski dan močvarnih staništa u PP Vransko jezero

Povodom obilježavanja Svjetskog dana močvarnih staništa Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizira brojne aktivnosti s ciljem edukacije lokalnog stanovništva, ali i šire javnosti, o vrijednostima koje nam pružaju močvarna staništa.

2. veljače je Svjetski dan močvarnih staništa. Ovogodišnji moto "Vlažna staništa za održivu budućnost urbanih područja“  je odabran kako bi se podigla svijest o načinima na koje močvarna staništa pogoduju kvaliteti života u urbanim sredinama. Urbana močvarna područja utječu na gradove na mnoge načine: smanjuju poplave, opskrbljuju vodom za piće, filtriraju otpadne vode te omogućavaju održavanje zelenih gradskih površina.

Povodom ovog važnog datuma u zaštiti prirode Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizira  brojne aktivnosti s ciljem edukacije lokalnog stanovništva, ali i šire javnosti, o vrijednostima koje nam pružaju močvarna staništa.

Mlađi školarci (1.-4. r) osnovnih i područnih škola Pakoštane, Drage, Vrana, Tkon, Stankovci, Vukšić i Sv. Filip i Jakov  kroz cijeli prošli tjedan su se maskirali u različite vrste ptica, poput čaplje dangube, brkate sjenice, vatroglavog kraljića ili sove močvarice. Povod da se maskiraju u najdražu ili pak najzanimljiviju pticu je „Maskenbal ptica“, likovno-edukativna radionica u organizaciji JU PP Vransko jezero. Ove godine se manifestacija održava po 6. put, a zamaskiralo se preko 200 učenika! Edukatori Parka posjetili su zamaskirane učenike a djeca su, uz natjecateljsku igru „Pogodi koja sam ptica!“ i predavanja, utvrdili  znanje o pticama i postali pravi mali ornitolozi. Učenici koji su pokazali najviše znanja i spretnosti nagrađeni su poklon paketima, ali nije nedostajalo ni utješnih nagrada za sve one koji su izradili maske.

Za starije školarce (5.-8. r) JU PP Vransko jezero je pripremila radionicu izrade makete/modela „Močvara u malom“. Izrada maketa predviđena je u sklopu nastave predmeta tehnička ili likovna kultura/biologija i/ili sat razrednika u periodu od 18. do 26. siječnja 2018. Prilikom izrade maketa koristit će se korišteni ili reciklirani materijali. Izrađene makete, učenici će predstaviti u razdoblju između 12.  i  16. veljače 2018. kada će edukatori Javne ustanove Park prirode Vransko jezero posjetiti škole, održati prezentaciju na temu močvarnih staništa te učenike prigodno nagraditi.

Važnost močvarnih staništa na umjetnički način imat ćemo priliku vidjeti na Land art izložbi koja će biti postavljena u Parku na proljeće.  JUPP Vransko jezero u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar organizira niz edukativnih i likovnih radionica na temu močvarnih staništa, a učenici i njihovi mentori će dojmove izraziti kroz svoje radove.

Vransko jezero je jedna od posljednjih mediteranskih močvara. Zadovoljavajući 6 od ukupno 9 kriterija, Vransko jezero se od 25. siječnja 2013. godine nalazi na Ramsarskoj listi svjetski važnih močvarnih staništa, kao najveće prirodno, boćato, stalno vodeno tijelo u Hrvatskoj, od iznimne važnosti za brojne ugrožene i u Europi rijetke vrste ptica.

Ramsarska konvencija je Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, koja je usvojena 02. veljače 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru te je ujedno najstariji međunarodni sporazum sklopljen isključivo radi zaštite jednih od najproduktivnijih, a time i najvrjednijih ekosustava na Zemlji: MOČVARA

Fotografije sa događanja možete pogledati na našoj facebook stranici.

Vijesti
13.12.2017.
Park prirode Vransko Jezero

9. Bilten Parka prirode Vransko jezero

Predstavljamo vam novi broj Biltena Parka prirode Vransko jezero, u kojem možete pronaći zanimljive informacije vezane uz rad Javne ustanove i događanja u Parku tijekom 2017. godine, uz sažeti prikaz planova i najava za narednu godinu. Vjerujemo da ćete čitajući bilten steći bolje razumijevanje potrebe zaštite prirode i očuvanja zajedničkog zaštićenog dobra te naći načina da se i sami uključite u neke od aktivnosti promicanja i zaštite Parka prirode Vransko jezero.
Bilten možete preuzeti na web stranicama Parka prirode Vransko jezero ili direktno na LINKU.
Vijesti
10.10.2017.
Park prirode Vransko Jezero

Na sjednici Vlade potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero je u četvrtak 5. listopada na sjednici Vlade Republike Hrvatske potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero" s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislavom Petricem. Potpisivanju je nazočio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Projekt se provodi unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“. Vrijednost ovog projekta je 22.310.046,54 kn + PDV, a za bespovratno sufinanciranje odobrena su sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u najvišem intenzitetu potpore od 85% ukupnih prihvatljivih troškova u iznosu od 18.963.539,55 kn. Važnost projekta prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 10% odobrenog sufinanciranja u iznosu 1.622.570,57 kn.

Partneri JU PP Vransko jezero na projektu su Grad Biograd n/M, LAG Laura i udruga Biom, a trajanje projekta predviđeno je do kraja 2021. Projektnim aktivnostima obuhvaćena su brojna ulaganja u infrastrukturu kako bi se postigla cjelovitost i bolja povezanost već postojeće posjetiteljske infrastrukture, kao i cijeli niz edukacija u svrhu razvoja kapaciteta djelatnika Ustanove, uz potrebna biološka istraživanja i monitoringe na područjima infrastrukturnih zahvata.

Neke od planiranih aktivnosti su uređenje lučice Crkvine, izgradnja produžetka drvene poučne staze u ornitološkom rezervatu, monitoring utjecaja turističkih aktivnosti na ornitofaunu, otvaranje infocentra u Biogradu, nabava električnog vlaka i solarne brodice za prijevoz posjetitelja, uređenje dijela biciklističkih staza ekoasfaltom, nabava opreme za posjetitelje (dalekozori, durbin, električni i MTB bicikli, kajaci), opremanje infocentara solarnim elektranama i dr.

Vijesti
10.10.2017.
Park prirode Vransko Jezero

Zabilježena 261. vrsta ptice u Parku prirode Vransko jezero

Emberiza pusilla ili mala strnadica je 261. vrsta ptice koja je zabilježena u Parku prirode Vransko jezero. Ovo je tek drugi nalaz spomenute vrste. Prvi put je zabilježena pred gotovo 23 godine i to na ušću rijeke Mirne u Istri.
Opis: Emberiza pusilla ili mala strnadica
Autor: Justo Lušić - Tino i Jerko Sisgoreo
Izvor: Ivica Lolić, Ornitološko društvo "Brgljez Kamenjar"

65. dan prstenovačkog kampa, u ornitološkom rezervatu Parka prirode Vransko jezero, pamtiti ćemo po iznimno rijetkoj ptici za ovo podneblje. Naime, voditelj smjene i glavni prstenovač, Justo Lušić - Tino i Jerko Sisgoreo, prstenovač pomoćnik, su u ponedjeljak, 02. listopada 2017., ulovili, determinirali i prstenovali jedinku vrste Emberiza pusilla ili malu strnadicu.

Riječ je o vrsti koja se razmnožava u tajgama na dalekom sjeveru i čiji se areal rasprostire od sjeveroistoka Skandinavije pa sve do krajnjeg istoka Azije. Za vrijeme selidbe može zaći i u zapadnu Europu gdje je uglavnom pronalazimo u priobalju.

Ovo je tek drugi put da je mala strnadica zabilježena u Hrvatskoj. Prvi put je zabilježena pred gotovo 23 godine, točnije 30. listopada 1994. godine i to na ušću rijeke Mirne u Istri. Ovakvi rijetki i iznimno vrijedni nalazi vesele ornitologe i ljubitelje ptica te daju poticaj za daljna istraživanja migratornih puteva, kao i životnih navika ptica.

Bez obzira na dosadašnje iskustvo prstenovača, svaki nalaz rijetke vrste mora dobiti potvrdu Komisije za rijetke vrste ptica. U Hrvatskoj Komisija djeluje pri Zavodu za ornitologiju HAZU. Međutim, organizator prstenovačkog kampa, Ivica Lolić iz Ornitološkog društva "Brgljez kamenjar" koji nam je ujedno i poslao fotografije, napominje kako je nedvojbeno da se radi o maloj strnadici. 

Vijesti
03.10.2017.
Park prirode Vransko Jezero

Učenici proslavili Dan Parka prirode Vransko jezero na maloj školi prstenovanja

Povodom proslave Dana Parka prirode Vransko jezero u utorak 3. listopada 2017., Vransko jezero je posjetilo šezdesetak učenika iz dvije osnovne škole koji su sudjelovali na Maloj školi prstenovanja.

Više od 30 učenika četvrtog razreda došlo je iz Zadra, iz Osnovne škole Bartul Kašić - područna škola Bokanjac, dok je tridesetak učenika šestih razreda došlo iz Osnovne škole Sveti Filip i Jakov. Učenici su obišli drvenu poučnu stazu na Crkvinama, promatračnicu kod glavnog kanala u Ornitološkom rezervatu gdje su pomoću durbina promatrali ptice te Ornitološku postaju gdje su sudjelovali na prstenovačkom kampu.

Dvojica prstenovača koji su trenutno na postaji radoznalim učenicima su pokazali mreže u koje se love ptice te čitav postupak prstenovanja: ptice se hvataju posebnim finim mrežama koje ne ozljeđuju ptice, određuje se vrsta, mjeri im se duljina krila, duljina repa, masa te im se na nogu stavlja lagani aluminijski prsten s jedinstvenom kombinacijom brojki i slova te oznakom naše zemlje. Ptice se nakon prstenovanja puštaju neozlijeđene na slobodu. Podaci o ulovljenim prstenovanim pticama mogu nam otkriti mnoge ptičje tajne: kuda i kojim smjerom putuju na zimovanje, a kuda na gniježđenje, koliko vremena im treba da stignu do cilja i koliko tjelesne mase putem izgube, pa čak i koliko dugo žive!

Vijesti
03.10.2017.
Park prirode Vransko Jezero

Više od 500 posjetitelja povodom Dana otvorenih vrata

Povodom proslave Dana Parka prirode Vransko jezero i obilježavanja Europskog dana promatranja ptica, u subotu 30. rujna 2017., uz slobodan ulaz u Park posjetitelji su imali priliku razgledati Ornitološki rezervat uz stručno vodstvo.

Odazvao se velik broj posjetitelja iz nekoliko europskih država, a bilo je i nekolicina američkih državljana. Park prirode je na tri info centra - Crkvine, Kamenjak i Prosika obišlo više od 500 posjetitelja! Najveći broj zainteresiranih zabilježio je info centar Crkvine u samom Ornitološkom rezervatu, a bio je i popriličan odaziv na termine u kojima smo nudili stručno vodstvo uz promatranje ptica durbinom i dalekozorima. Pedesetak ljubitelja prirode prošetalo je poučnom drvenom stazom u Ornitološkom rezervatu s početkom u 12:30h, dok se njih pedesetak na isto to odlučilo u malo kasnijem terminu, u 17h.

Fotogaleriju možete pogledat na facebook stranici Parka prirode Vransko jezero.

Najave
26.09.2017.
Park prirode Vransko Jezero

Dan otvorenih vrata u Parku prirode Vransko jezero

Povodom proslave Dana Parka prirode Vransko jezero i obilježavanja Europskog dana promatranja ptica, Park prirode Vransko jezero otvara vrata svim ljubiteljima ptica i zainteresiranim posjetiteljima u subotu, 30. rujna 2017. godine. Pozivamo vas u Ornitološki rezervat na promatranje ptica uz stručno vodstvo. Sudjelovanje u programu kao i ulaz na sva tri info centra je besplatan za sve posjetitelje!

Povodom proslave Dana Parka u subotu, 30. rujna, otvaramo vrata svim zainteresiranim posjetiteljima. Uz slobodan ulaz u Park prirode,  možete sudjelovati u  poučnoj šetnji na drvenoj stazi u Ornitološkom rezervatu uz stručno vodstvo i promatranje ptica durbinom i dalekozorima.

Na info centru Kamenjak upijte svu ljepotu pogleda na najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, maslinike i suhozide te morsko plavetnilo prošarano brojnim otocima. Uz sve ljepote, po pristupačnim cijenama možete uživati u tradicionalnim proizvodima u kušaonici Kamenjak.

Na info centru Prosika, mjestu gdje se spaja slatko i slano, prošetajte poučnom stazom koja će Vas upoznati s ribljim svijetom Vranskog jezera te suhozidnom gradnjom u obliku vrša i bunja.

A na info centru Crkvine prepustite se čarima močvare i uživajte u ptičjem svijetu,  samostalno ili uz stručno vodstvo djelatnika Parka.

Program promatranja ptica uz stručno vodstvo u Parku prirode Vransko jezero održat će se u ovu subotu, 30. rujna 2017., na drvenoj poučnoj stazi na Crkvinama, u dva termina: s početkom u 12:30 i 17 h. Trajanje programa je od 45 minuta do sat vremena.

Molimo sve zainteresirane za program uz stručno vodstvo, da potvrde svoj dolazak najkasnije do petka, 29. rujna 2017., na email: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili broj telefona 023/383-181.

 

Vijesti
11.08.2017.
Park prirode Vransko Jezero

Prstenovački kamp: praćenje jesenske migracije ptica!

Prstenovački kamp na Vranskom jezeru jedan je od najstarijih ornitoloških kampova u Hrvatskoj. Utemeljilo ga je Hrvatsko ornitološko društvo te se u kontinuitetu održava od 2001. godine, iako se prstenovanje na ovom području povremeno provodi posljednjih četrdesetak godina. U suradnji s Javnom ustanovom Parka prirode Vransko jezero, kamp od 2015. godine organizira Ornitološko društvo "Brgljez kamenjar", na čelu s predsjednikom Društva, Ivicom Lolićem. Ovogodišnji kamp je počeo 01. kolovoza. U periodu od tri mjeseca na prstenovačkoj postaji će se izmjenjivati glavni prstenovači - voditelji smjena kojima će se povremeno pridružiti i ostali prstenovači, kako profesionalni tako i ornitolozi amateri.
Opis: Mjerenje duljine krila juvenilne jedinke riđoglavog svračka (Lanius senator).
Autor: Stručna služba JUPP Vransko jezero

Svake jeseni broj ptica na Vranskom jezeru se znatno poveća jer se stanaricama koje na jezeru obitavaju tijekom čitave godine pridružuju zimovalice, ali i ptice selice koje u jesen iz sjevernih područja, pred nadolazećom zimom i u potrazi za hranom, odlaze na jug. Za vrijeme nekoliko tisuća kilometara dugih selidbenih puteva, ptice se zaustavljaju na mjestima kao što je Vransko jezero kako bi tu predahnule, nahranile se i prikupile dovoljno energije za nastavak svog selidbenog puta. Podatke o preletničkim rutama ptica selica dobivamo iz prstenovačkih akcija na kojima se ptice hvataju u ornitološke mreže, odnosno mreže tankih niti, koje ptice u letu ne vide. Uhvaćene ptice prstenovači zatim oprezno vade iz džepova mreža i stavljaju u platnene vrećice u kojima ptice budu sve do trenutka kad im se na nogu stavi prsten, uzmu sve potrebne mjere (duljina krila, repa, kljuna, masa, ideks masnog tkiva...) i na posljetku puste na slobodu. Svaki prsten ima jedinstvene oznake, kombinacije slova koje predstavljaju zemlju iz koje prsten potječe i brojeva. Na taj način ponovni ulovi prstenovanih jedinki daju informaciju o tome kuda se pojedine vrste kreću na svom migracijskom putu.

JUPP Vransko jezero je ove godine od Zavoda za ornitologiju, koji djeluje u sklopu HAZU-a, zatražila smjernice pomoću kojih bi se prstenovanje u Parku u nadolazećim godinama standardiziralo, odnosno odvijalo prema zadanim protokolima kojima bi se ujednačio rad prstenovača. Na ovaj način prstenovanje bi se uskladilo s europskim prstenovačkim praksama, s ciljem osmišljavanja što boljeg dugogodišnjeg programa praćenja stanja preletničkih populacija i prikupljanja kvalitetnih, usporedivih podataka koji bi se mogli koristiti u svrhu pisanja znanstvenih i završnih radova. Ova godina bi se stoga smatrala "eksperimentalnom" i, kako iz Zavoda naglašavaju, nadamo se da će nam ovogodišnji rezultati dati bolji uvid u prednosti i nedostatke dosadašnjeg načina prstenovanja, ali i omogućiti da zajedničkim snagama definiramo dugoročni okvir rada koji je u skladu s načelima znanstvenog prstenovanja, unutar kojeg bi se zadovoljile potrebe zaštite prirode, edukacije, ali i motivacije prstenova.

Kada govorimo o prikupljanju podataka na području Parka prirode Vransko jezero općenito, moramo naglasiti da se radi o jednom od najvažnijih područja za ptice u Mediteranskom dijelu Europe i da su informacije o zabilježenim migratornim vrstama izuzetno vrijedne na nacionalnoj, ali i međunarodnoj razini.

Vijesti
10.08.2017.
Park prirode Vransko Jezero

Održan 4. Sajam lokalnih proizvoda "Luka i igara"

Jučer je u kasnijim popodnevnim i večernjim satima, na pitoresknom vidikovcu Kamenjak podno kojeg se pružaju Vransko jezero i bogati arhipelag, održan 4. Sajam lokalnih proizvoda "Luka i igara". Sajam je i ove godine okupio veliki broj domaćih izlagača koji su bogatom ponudom proizvoda zainteresirali i okupili nekoliko stotina posjetitelja.

Sajam je organiziran od strane Javne ustanove Parka prirode Vransko jezero s ciljem da se lokalno stanovništvo poveže s brojnim štovateljima domaćih proizvoda. U izlaganju je sudjelovalo preko 30 OPG-ova i udruga s područja Vrane, Pakoštana, Radašinovaca, Banjevaca, Stankovaca, Benkovca, Pirovca, Biograda, Posedarja i Tkona. Na sajmu su izložene nadaleko poznate rešte banjevačkog luka, ali i ostali poljoprivredni proizvodi kao što su mahunarke i svježe povrće, maslinovo ulje, vina i likeri, kozji sir, bademi, suhe smokve, smokvenjak te proizvodi kućnih radinosti i obrta - eterična ulja, macerati, biljne kugle, mirisni ukrasi, sapuni, kreme i mnogi drugi proizvodi.

Jedna od glavnih atrakcija sajma je priprema i pečenje prisnaca, autohtonog specijaliteta Bukovice i Ravnih kotara koja je pred kaminom okupila veliki broj znatiželjnika i  ljubitelja dobre "spize". Prisnaci su se s čežnjom iščekivali i uvijek se tražio komad više.  

Osim izlagača, zabavu su i ove godine osigurali KUD Vrana koji su uz izvorno pjevanje predstavili vransko kolo "biranje" i brzo kolo "kukulešće". Večer je začinio i izvrstan Škabelin band koji je uz ritmove soula, funka i rhytm & bluesa još jednom oživio jedinstveni tradicionalno uređen prostor najvišeg vrha okolice. Nedugo nakon sjajnih izvedbi, informator JUPP Vransko jezero, Aleksandar Puača iz Rijeke, je solo izvedbom zaokupio pažnju i izmamio osmijehe sveprisutnih ritmovima spacedrum-a, neobičnog instrumenta čarobnih melodija. 

Organizator za kraj želi istaknuti da je nadasve raznolika ponuda rezultat vrijednih ruku naših izlagača. Njima ovim putem želimo zahvaliti na sudjelovanju i istaknuti da s veseljem očekujemo izlaganja sljedeće godine, nadamo se u još brojnijem sastavu!        

Najave
02.08.2017.
Park prirode Vransko Jezero

U nedjelju 6. kolovoza 2017. na vidikovcu Kamenjak Sajam "Luka i igara"

Na četvrtom po redu Sajmu lokalnih proizvoda Parka prirode Vransko jezero i okolice "Luka i igara", u organizaciji JU PP Vransko jezero, svoje proizvode predstavit će više od 30 izlagača, vrijednih OPG-ova i udruga s područja Vrane, Pakoštana, Radašinovaca, Banjevaca, Stankovaca, Benkovca, Pirovca, Biograda, Posedarja i Tkona.

Bogatoj ponudi domaćih poljoprivrednih proizvoda, od luka i kapule, mahunarki i svježeg povrća, maslinovog ulja, vina i likera, do kozjeg sira, bajama i suhih smokava, pridružit će se i proizvodi kućnih radinosti i obrta, poput prirodne kozmetike, eko platnenih torbi, ručno izrađenog nakita te drvenih suvenira. Po prvi puta na Sajmu će se predstaviti Udruga maslinara i uljara „Uljanica“ iz Pirovca, čiji članovi će posjetiteljima, uz ekstra djevičansko maslinovo ulje, ponuditi i konzervirane crne masline, suhe smokve i smokvenjak - kolač od suhih smokava.

Posjetitelji će imati priliku upoznati se s pripremom i pečenjem prisnaca, autohtonog specijaliteta Bukovice i Ravnih kotara, dok će KUD Vrana uz izvorno pjevanje predstaviti vransko kolo “biranje” i brzo kolo tzv. “kukulešće”.

Za dobru cjelokupnu atmosferu pobrinut će se odlična ekipa iz Škabelin banda, stoga uz ritmove soula, funka i rhytm&bluesa te čašu dobrog vina i domaću hranu, doživite jedan od najljepših zalazaka sunca u zadarskoj županiji te ponesite sa sobom najvrjedniji suvenir za dugu, zdravu zimu - reštu banjevačkog luka!

ULAZNICA: 15 kn

Lokalna zajednica i djeca do 18 g. imaju slobodan ulaz.

 

Vijesti
19.07.2017.
Park prirode Vransko Jezero

Luka i igara - sajam lokalnih proizvoda

Luka i igara - sajam lokalnih proizvoda Parka prirode Vransko jezero i okolice održat će se 6. kolovoza 2017. godine s početkom u 18 sati na vidikovcu Kamenjak, atraktivnoj turističkoj destinaciji odakle se pruža nezaboravan pogled na cijelo Vransko jezero, kopno, more te brojne otoke i otočiće.

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizira, četvrti po redu, sajam lokalnih proizvoda “Luka i igara”, s ciljem unaprjeđenja i boljeg povezivanja s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, promoviranja tradicijske kulturne baštine područja te promocije i plasiranja autohtonih proizvoda domaćim i stranim posjetiteljima.

Ove godine je planirano više izlagača koji će predstaviti svoju bogatu ponudu lokalnih poljoprivrednih proizvoda (luk, kapula, bajami, krumpir, slanutak, jari grah, bob, smokve, breskve, ovčji i kozji sir, panceta, brašno, vino, med, ulje, rakije, likeri, eterična ulja…). Posjetitelji će, osim degustacije prisnaca, imati priliku i vidjeti na koji način se priprema i peče ovaj autohtoni specijalitet Bukovice i Ravnih kotara. Uz prezentaciju i natjecanje u tradicijskoj vještini pletenja pletenica luka i kapule, KUD Vrana predstavit će tradicijske plesove i pjesme ovog kraja.

Za cjelokupnu dobru atmosferu, uz domaće vino i hranu te impresivan zalazak sunca, pobrinut će se band Škabelin.

ULAZNICA: 15 kn

Lokalna zajendica i djeca do 18 g. imaju slobodan ulaz.

Najave
17.05.2017.
Park prirode Vransko Jezero

Igre bioraznolikosti u sklopu Tjedna parkova

U organizaciji Javne ustanove Park prirode Vransko jezero te u sklopu održavanja Tjedna parkova Republike Hrvatske (20.05. - 28.05.2017.) održati će se još jedne "Igre bioraznolikosti - Kakvo sam društvo prirodi?". Manifestacija će se odvijati u ponedjeljak, 29.05.2017. u lučici Prosika s početkom u 10:00 sati.
Opis: Obilježavanje Tjedna parkova Republike Hrvatske u Parku prirode Vransko jezero (lučica Prosika).

Ovogodišnje teme Svjetskog dana biološke raznolikosti, Dana zaštite prirode u RH i Europskog dana parkova, a u sklopu aktivnosti vezanih za Tjedan parkova Republike Hrvatske  (20.05. – 28.05.2017.), vezane su za bioraznolikost i održivi turizam.         

Prilikom obilježavanja  Tjedna parkova Republike Hrvatske, Javna ustanova Park prirode Vransko jezero i ove godine organizira „Igre bioraznolikosti – Kakvo sam društvo prirodi?“

Bioraznolikost je ukupna raznolikost života na Zemlji, ukupna raznolikost staništa, populacija i gena. Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikog ekosustava u kojem svatko ima svoju ulogu. Mnoge vrste nisu još niti poznate, kao što nije poznata ni uloga mnogih poznatih vrsta. Stoga poremećaj bioraznolikosti može imati dalekosežne posljedice kako na same ekosustave, tako i na ljudske živote.

Manifestacija „Igre bioraznolikosti“ će se sastojati od interaktivnih edukativnih igara, poput Poplava na Vranskom jezeru, Pamtim parkove ili Čapljino gnijezdo, prilagođenih  učenicima višeg uzrasta (5.-8. razred), kao i onima nižeg uzrasta (1.-4. razred).  Sudionike očekuju nagrade na TOMBOLI, kao i osvježenje za vrijeme trajanja manifestacije, koja će se održati u ponedjeljak, 29. svibnja 2017., u lučici Prosika – u blizini istoimenog info centra, s početkom u 10.00 sati.

Zainteresirane za sudjelovanje molimo da se jave na e-mail: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili broj telefona 023/383-181 ili 091/2323-093, najkasnije do četvrtka 25.05.2017. Broj sudionioka je ograničen.

Vijesti
28.04.2017.
Park prirode Vransko Jezero

Promotivna cijena ulaznice u Park za posjetitelje Festivala cvijeća

Tijekom tri dana trajanja Festivala cvijeća u Sv. Filip i Jakovu potražite kupon na info punktu na ulazu u šator i ostvarite pravo na promotivnu cijenu ulaznice u Park prirode Vransko jezero! Cijena ulaznice za odrasle uz predočenje kupona na ulazu u Park je 15 kuna, a vrijedi za subotu 29. i nedjelju 30. travnja 2017.

Tradicionalna manifestacija Festival cvijeća, u organizaciji Turističke zajednice Sv. Filip i Jakov, počinje u četvrtak 27. travnja 2017. u Sv. Filip i Jakovu.

Manifestacija se odvija u centru Sv. Filip i Jakova, a okuplja veliki broj izlagača i proizvođača cvijeća te sudionika iz Hrvatske i inozemstva. Obogaćena je raznim sadržajima i etno prezentacijama starih običaja kako našeg kraja tako i iz raznih krajeva Hrvatske. Uz izložbeni dio manifestacija ima i scenski dio u koji su uključeni polaznici dječjih vrtića zadarske županije, učenici osnovnih škola, kulturno -umjetnička društva, dalmatinske klape i sastavi.

Tijekom tri dana trajanja festivala potražite kupon na info punktu na ulazu u šator i ostvarite pravo na promotivnu cijenu ulaznice u Park prirode Vransko jezero! Cijena ulaznice za odrasle uz predočenje kupona na ulazu u Park je 15 kuna, a vrijedi za subotu 29. i nedjelju 30. travnja 2017.

Vijesti
18.04.2017.
Park prirode Vransko Jezero

Zelena čistka u Parku!

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na sudjelovanje u akciji “Zelena čistka” koja će se na području Parka prirode Vransko jezero održati u subotu, 22. travnja 2017.

U sklopu globalnog pokreta Let’s do it! World Cleanup 2016 u Hrvatskoj se po šesti puta provodi akcija „Zelena čistka“ koja će 22. travnja 2017., okupiti volontere u zajedničkoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada. Svjetski pokret Let’s do it World je do sada okupio 113 zemalja i preko 16 milijuna volontera!

Divljim odlagalištima nazivamo neuređene prostore koji nisu predviđeni za odlaganje otpada, a formiraju ih najčešće neuki građani. Na područjima na kojima se nekontrolirano odlaže otpad i na kojima se isti duže zadržava može doći do onečišćenja tla, podzemnih i površinskih voda te mora, ali i požara koji su česta pojava. Većina divljih odlagališta otpada sadrži otpad iz domaćinstava, ali i velike količine građevinskog, čak i opasnog otpada.

Cilj je okupiti što veći broj lokalnog stanovništva i zajedničkim snagama očistiti veliko divlje odlagalište otpada kod Debelog briga u Dragama, na području Općine Pakoštane, i tako pokazati da nije sve što je daleko od očiju daleko i od srca. Ovim činom želimo podići ekološku svijest zajednice i ukazati da je briga za naš okoliš ujedno briga i za zdravlje i ljepšu budućnost nas i naše djece. Humanom akcijom pokažimo zato da nam je stalo do naše djece i prirode i vratimo stari sjaj Parku prirode Vransko jezero.

Prijave za sudjelovanje u akciji „Zelena čistka“ molimo izvršiti najkasnije do 21. travnja 2017. do 12 sati na e-mail: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili na broj telefona 023/383-181.

Lokalni koordinator zelene čistke je JU PP Vransko jezero. Sudjelovanje u akciji je na volonterskoj osnovi i na osobnu odgovornost svakog pojedinog volontera.

Okupljanje je na benzinskoj postaji Petrol u Pakoštanima ili direktno na lokaciji u Dragama, a mjesto dolaska molimo navesti u prijavi.

Za sve sudionike bit će osigurana okrjepa nakon završetka akcije.

Program akcije čišćenja:

08:45-09:15 – okupljanje kod Petrola u Pakoštanima i zajednički odlazak do lokacije čišćenja
09:30-12:00 – akcija čišćenja Parka prirode u Dragama kod Debelog briga
12:00-13:00 – zajednička marenda

Vijesti
18.04.2017.
Park prirode Vransko Jezero

MTB Maraton Vransko jezero

Rekreativni MTB maraton Vransko jezero, u kategorijama za žene i muškarce, održat će se 1. svibnja 2017. godine s početkom u 12 sati.

Rekreativni MTB Maraton Vransko jezero 2017. održava se 7. godinu i prolazi kružnom biciklističkom stazom  Vransko jezero u dužini od 35 km. Maraton starta iz centra mjesta Pakoštane prema Parku prirode Vransko jezero sa ciljem na južnoj obali jezera. Utrka je sastavni je dio kalendara maraton utrka Biciklističkog saveza RH.

Rekreativni MTB Maraton Vransko jezero jedinstven je ne samo u RH već i u Europi zbog činjenice da velikim svojim dijelom prolazi zaštićenim područjem – Parkom prirode Vransko jezero i  ornitološkim rezervatom te svojim sudionicima  pruža jedinstven doživljaj uživanja u vožnji kroz prekrasne vizure, vidikovce te zaštićenu floru i faunu Parka prirode.

U utrci sudjeluje veliki broj sudionika kako iz Republike Hrvatske tako i iz inozemstva sa naglaskom na državljane Slovenije čiji biciklisti tradicionalno osvajaju medalje.

Po završetku utrke u centru Pakoštana upriličit će se bogat kulturno - zabavni program s naglaskom na gastro delicije našeg kraja.  Više informacija i prijave na http://www.pakostane.hr.

Vijesti
18.04.2017.
Park prirode Vransko Jezero

MayDay Trekk Pirovac po drugi put u Parku prirode Vransko jezero

U subotu, 29.04.2017. godine, dva dana prije Praznika rada (1. svibnja) održati će se druga trekking i trail utrka u Pirovačkom kraju pod nazivom MayDay Trekk Pirovac. Staza trekking kategorije utrke prolazi Parkom prirode Vransko jezero.

Utrka je organizirana u 3 kategorije, od kojih je dulja trekking utrka, kraća je trail utrka, a treća kategorija je namijenjena juniorima. Utrku organizira Društvo sportske rekreacije Fortuna iz Pirovca. Više informacija možete pronaći na  web stranici www.dsr-fortuna.hr.

 

Vijesti
28.03.2017.
Park prirode Vransko Jezero

3. međunarodni planinarski pohod "Hajdemo do Vrane"

Tijekom održavanja pohoda u prostoru Maškovića hana, prilika je da se Parkovi prirode i Nacionalni parkovi promoviraju svim sudionicima događanja, te svojim promotivnim materijalima doprinesu nagradnoj tomboli, nakon planinarskog pohoda.

Povodom zanimljive hodnje povijesnom Vranom na stazi “Hajdemo do Vrane” i druženja na rubu Parka prirode Vransko Jezero, i jubilarne godina od osnutka PD Belveder program pohoda je zaokružen sa zabavom u Maškovića hanu uz koncert Gustafa i Jeremije i prokletnika. Početak i kraj pohoda je u Maškovića Hanu, nedavno obnovljenom objektu, zaštićenom kulturnom dobru, gdje će se i odviti predviđeni program na kojem se očekuje sudjelovanje više stotina planinara, šetača i ljubitelja prirode. 

 • 10.00 - okupljanje sudionika u Hanu Jusufa Maškovića u Vrani, registracija sudionika i plaćanje kotizacije na info-pultu, preuzimanje letaka i knjižice staze, kupovina majica, razgledavanje Hana
 • 11.00 - pozdravno obraćanje organizatora te početak pohoda
 • 11.10 -11.45 - obilazak starog grada Vrane (templarske utvrde) i izvora Pećina
 • 12.30 - lokalitet Gradina, kraći odmor (15 min)
 • 13.30 - vidikovac Mali Bak, duži odmor (30 min)
 • 14.45 - izvor Vila, kraći odmor
 • 15.45 - lokalitet Zamina
 • 16.15 - završetak pohoda, transfer učesnika pohoda busom prema Hanu
 • 16.30 -17.30 - obrok za sve sudionike pohoda
 • 17.30 - tombola
 • 18.00 - dodjela zahvalnica
 • 18.30 - svirka za zagrijavanje “Jeremija i prokletnici”
 • 19.30 - koncert “Gustafi”

Očekuje se sudjelovanje više stotina planinara, šetača i ljubitelja prirode.

Najave
23.03.2017.
Park prirode Vransko Jezero

Znanstveno stručni skup na temu upravljanje jezerima i akumulacijama u Hrvatskoj

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatsko društvo za zaštitu voda, Hrvatsko hidrološko društvo i Hrvatsko društvo za odvodnju i navodnjavanje u suradnji s JU PP Vransko jezero od 4. do 6. svibnja 2017. u Biogradu na Moru, organiziraju ZNANSTVENO STRUČNI SKUP s međunarodnim sudjelovanjem na temu UPRAVLJANJE JEZERIMA I AKUMULACIJAMA U HRVATSKOJ- procesi, zaštita i valorizacija – i OKRUGLI STOL o aktualnoj problematici Vranskog jezera kod Biograda na Moru.
Više informacija potražite na internet stranicama Parka prirode Vransko jezero.
Vijesti
28.02.2017.
Park prirode Vransko Jezero

Ptice Vranskog jezera zavladale školskim hodnicima

Ćubasti gnjurac, mali vranac, čaplja danguba, brkata sjenica, samo su neke od različitih vrsta ptica koje su zadnjih tjedan dana „šetale“ hodnicima osnovnih i područnih škola u Vrani, Pakoštanima, Sv. Filip i Jakovu, Tisnom, Tkonu i na Vrgadi.

Povod da se ptice privremeno presele na školske hodnike je „Maskenbal ptica“, likovno-edukativna radionica u organizaciji Javne ustanove Park prirode Vransko jezero. Preko 100 učenika osnovnih i područnih škola iz okolice Parka prirode Vransko jezero se ove godine uključilo u, sada već tradicionalnu, 5. po redu manifestaciju kojom se obilježava Svjetski dan močvarnih staništa.

Ovaj važan datum u zaštiti prirode se obilježava svake godine 2. veljače čime se podsjeća na datum potpisivanja međunarodnog sporazuma o zaštiti močvarnih staništa. Od 2013. godine i Park prirode Vransko jezero se nalazi na popisu svjetski važnih močvara. Ovogodišnja tema Važnost vlažnih područja u borbi protiv katastrofa je odabrana da ukaže na važnu ulogu močvarnih područja u prevenciji, smanjenju utjecaja i posljedica te oporavka od prirodnih katastrofa kao što su poplave, suše i oluje. 

Ovogodišnji „Maskenbal ptica“ stoga je i posvećen važnosti uloge močvara u borbi protiv prirodnih katastrofa. Učenici su na nastavi, uz pomoć edukativnog materijala i svojih učiteljica, izradili maske ptica s Vranskog jezera pritom učeći o bogatstvu vrsta, a zamaskirani u svoju najdražu vrstu ptice dočekali su edukatoricu Parka koja im je održala interaktivno predavanje o pticama i važnosti močvarnih staništa. Najbolju masku je bilo teško odabrati pa su svi učenici nagrađeni edukativnim brošurama Parka prirode i plakatima „Ptice Vranskog jezera“ koji će krasiti njihove učionice.

Najave
09.02.2017.
Park prirode Vransko Jezero

Osvoji putovanje u jedno od svjetski važnih močvarnih područja!

Voliš fotografirati prirodu? Imaš već zanimljivu fotografiju močvarnog područja? Imaš super fotku nastalu u Parku prirode Vransko jezero? Ako si na bar jedno pitanje odgovorio s DA imaš mogućnost osvojiti fora putovanje i/ili poklon paket JU Park prirode Vransko jezero!

Pozivamo sve mlade u dobi između 18 i 25 godina da se u periodu od 2. veljače 2017. do 2. ožujka 2017. uključe u međunarodno fotografsko natjecanje u organizaciji tajništva Ramsarske konvencije i osvoje let u jedno od svjetski važnih močvarnih područja! A sve ljubitelje Parka prirode Vransko jezero, bez obzira na godine, pozivamo da se u istom periodu uključe u fotografsko natjecanje JU Parka prirode Vransko jezero!

Nagradni fotografski natječaj se provodi u sklopu obilježavanja Svjetskog dana močvarnih staništa, a  ovogodišnjom temom  „Važnost vlažnih područja u borbi protiv prirodnih katastrofa“ se želi ukazati na važnost vlažnih područja u prevenciji, smanjenju utjecaja i posljedica te oporavku od prirodnih katastrofa.

Park prirode Vransko jezero je 2013. godine uvršten na listu svjetski važnih močvarnih staništa (RAMSAR lista) kao najveće prirodno, boćato, stalno vodeno tijelo u Hrvatskoj, od iznimne važnosti za brojne ugrožene i u Europi rijetke vrste ptica.

 • Na natječaj Ramsarske konvencije se prijavljuju fotografije koje prikazuju močvarno područje i fotografirane su u jednom od svjetskih značajnih močvarnih područja.  Fotografije se moraju postaviti na web stranici World Wetlands Day,  u digitalnom formatu te moraju biti maksimalno 5 MB veličine. Najbolja fotografija će se birati prema nekoliko kriterija, a jedan od kriterija su i glasovi posjetitelja web stranice. Detaljne uvjete natječaja pogledajte OVDJE.
 • Na natječaj JU Park prirode Vransko jezero prijavite fotografije koje po vašem mišljenju najbolje prikazuju vrijednost i raznolikost močvarnog područja u Parku prirode Vransko jezero. Fotografiju objavite na na facebook stranici PP Vransko jezero. Fotografija s najviše lajkova dobivenih do 2. ožujka dobiva poklon paket JU Parka prirode Vransko jezero!

Uključi se u fotografsko natjecanje s fotografijom napravljenom u Parku prirode Vransko jezero, objavi je na web stranici World Wetlands Day, podijeli na društvenim mrežama i na facebook stranici PP Vransko jezero te si povećaj šansu da osvojiš nagradu!

Vijesti
07.02.2017.
Park prirode Vransko Jezero

Održana akcija "Velike tajne male lokve"

U Parku prirode Vransko jezero subota je protekla u znaku velikih akcija. Povodom Svjetskog dana močvarnih staništa, koji se svake godine obilježava 2. veljače, Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizirala je akciju čišćenja starog puta prema posljednjoj velikoj lokvi u Parku prirode, Benči.

Ovogodišnja tema Važnost vlažnih područja u borbi protiv katastrofa je odabrana da ukaže na važnu ulogu močvarnih područja u prevenciji, smanjenju utjecaja i posljedica te oporavka od prirodnih katastrofa kao što su poplave, suše i oluje. 

Lokva Benča je nekoć bila važno pojilište za stoku, ali napuštanjem ekstenzivnog stočarstva te zbog veće dostupnosti vodovodne vode u okolici Parka, stari putovi prema Benči u potpunosti su postali neprohodni i zarasli u makiju. Danas je lokva vrijedno stanište za rijetku vrstu slatkovodnog puža Anisus vorticulosus.

Veći dio puta između dva suhozida prema Benči već su, uz pomoć članova Udruge DSR Fortuna iz Pirovca, iskrčeni tijekom prosinca i siječnja, a danas je put u grubo iskrčen do same lokve. Akciji se je pridružilo ukupno 40-ak vrijednih sudionika iz  D.S.R. Fortuna iz Pirovca, P.D. Belveder iz Biograda, L.D. Kamenjarka iz Pirovca i Tisnog, P.D. Paklenica, H.P.D. Mala Rava iz Zadra, Udruge Biom, Udruge 4 grada Dragodid, zaljubljenici u prirodu te naravno djelatnici iz Parka prirode Vransko jezero. Uz čišćenje vegetacije, održana je i radionica suhozidne gradnje koju je vodio Miran Križanić iz Dragodida. Sudionici su naučili osnove gradnje odnosno obnove suhozidnih elemenata te popravljali razrušene dijelove suhozida između kojih prolazi put prema Benči.

Daljnjim čišćenjem putova planira se formirati pješačke i biciklističke staze od jezera do Benče te dalje sve do Pirovca.

Članovi B.B.K. Pakoštane istovremeno su čistili planinarsko - pješačku stazu kroz kanjon Mernjača, gdje će se početkom ožujka održati MTB maraton, X. kolo XC zimske lige Dalmacije.

Nakon odrađenog velikog posla u više nego dobroj atmosferi, druženje ove sunčane subote završilo je zajedničkim ručkom u lučici Prosika.

Vijesti
07.02.2017.
Park prirode Vransko Jezero

Održana radionica Zagonetke o močvari

Povodom obilježavanja Svjetskog dana močvarnih staništa edukatori Javne ustanove Park prirode Vransko jezero su održali interaktivno predavanje i radionicu Zagonetke o močvari.

Svake se godine 2. veljače obilježava Svjetski dan močvarnih staništa čime se podsjeća na datum potpisivanja međunarodnog sporazuma o zaštiti močvarnih staništa. Ovogodišnja tema Važnost vlažnih područja u borbi protiv katastrofa  je odabrana da ukaže na važnu ulogu močvarnih područja u prevenciji, smanjenju utjecaja i posljedica te oporavka od prirodnih katastrofa kao što su poplave, suše i oluje. 

Zadovoljavajući 6 od ukupno 9 kriterija ovog najstarijeg međunarodnog sporazuma sklopljenog isključivo radi zaštite ekosustava, od 2. veljače 2013. godine i Park prirode Vransko jezero se nalazi na popisu svjetski važnih močvara, kao najveće prirodno, boćato, stalno vodeno tijelo u Hrvatskoj, od iznimne važnosti za brojne ugrožene i u Europi rijetke vrste ptica.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana močvarnih staništa edukatori Javne ustanove Park prirode Vransko jezero su održali interaktivno predavanje i radionicu Zagonetke o močvari u OŠ Biograd, 2. i 3. veljače 2017.

Radionica na temu močvarnih staništa i njihove važnosti za čovjeka i prirodu održana je u sklopu sata prirode a na njoj su sudjelovali učenici šestih razreda. Učenici su na zanimljiv, kreativni i drukčiji način, na temelju vlastitih opažanja, naučili opisati glavne karakteristike močvarnih staništa te  prepoznati ekološke uloge močvara i njihovu vrijednost za čovjeka, prirodu i okoliš.  Uspoređujući vrijednost močvara sa predmetima poput spužve, kreveta ili kuće upamtili su da su močvare važne jer pročišćavaju vodu, sprječavaju poplave, rezervoar su slatke vode, služe kao odmorište, gnjezdilište, hranilište i skrovište za brojne ptičje vrste.

Vijesti
15.12.2016.
Park prirode Vransko Jezero

8. Bilten Parka prirode Vransko jezero

Sa zadovoljstvom vam predstavljamo novi broj Biltena Parka prirode Vransko jezero, u kojem možete pronaći zanimljive i korisne informacije vezane uz naš rad tijekom 2016. godine, uz planove i najave za narednu godinu.
 Bilten možete pročitati i preuzeti OVDJE.
Najave
04.10.2016.
Park prirode Vransko Jezero

Promatranje ptica u PP Vransko jezero za sve posjetitelje!

Povodom Europskog dana promatranja ptica Park prirode Vransko jezero otvara vrata svim ljubiteljima ptica i zainteresiranim posjetiteljima u subotu, 1. listopada 2016. godine te vas poziva u Ornitološki rezervat na promatranje ptica! Sudjelovanje na programu kao i ulaz na drvenu poučnu stazu je besplatno za sve posjetitelje.

U ovo doba godine milijuni ptica selica napuštaju Europu i lete ka svojim zimovalištima u  Africi. Istraživanje koje je BirdLife International objavio 2015. godine pokazuje da svake godine širom Sredozemlja bude ubijeno oko 25 milijuna(!) ptica selica. Nakon što prevladaju ovu veliku prepreku, većinu ptica još čeka prijelaz preko negostoljubive saharske pustinje kao i druge opasnosti na putu - dva puta godišnje! Za ptice selice su stoga životno važna i pogodna područja gniježđenja na sjeveru i očuvanje sigurnih puteva kao i odgovarajuća staništa na zimovalištima. Cilj dana Europskih promatranja ptica EuroBirdwatch 2016 je podići svijest o fenomenu seobe ptica i razumijevanje njihovih potreba tijekom gniježđenja, putovanja i zimovališta u Sredozemlju i Africi. Ove godine 36 nacionalnih partnera BirdLife International-a u Europi i središnjoj Aziji poziva sugrađane da promatraju ptice selice i saznaju zanimljivosti o selidbi ptica i opasnostima s kojima se putem suočavaju. Ovim je povodom diljem Europe planirano više stotina događaja.

Park prirode Vransko jezero, posebno njegov Ornitološki rezervat u sjeverozapadnom dijelu, značajno je stanište za ptice. U doba gniježđenja čak 102 različite vrste ptica koriste rezervat, zimi se od oštrih sjevernih hladnoća skrije oko 80 vrsta zimovalica dok se tijekom jesenske i proljetne seobe ovdje zaustavi radi hrane i odmora oko 140 vrsta preletnica. Vransko jezero je od međunarodne važnosti kao hranilište i odmorište ptica selica!

Program promatranja ptica u Parku prirode Vransko jezero održat će se u ovu subotu, 1. listopada, u suradnji s Udrugom BIOM, u tri termina: s početkom u 8h, 12h i 14h. Program promatranja ptica kao i ulaz na drvenu poučnu stazu u Ornitološkom rezervatu u subotu je besplatan za sve posjetitelje.

Dođite i poslušajte prezentaciju o Parku prirode, upoznajte se s brojnošću i raznolikošću ptičjih vrsta te fenomenom migracije ptica, prošetajte po drvenoj poučnoj stazi uz promatranje dalekozorima i durbinom, determinaciju i prebrojavanje ptica te posjetite Ornitološku postaju za prstenovanje ptica.

Molimo sve zainteresirane da se jave na email: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili na mobitel 091/23 23 099 do petka, 30. rujna 2016.
Vijesti
16.09.2016.
Park prirode Vransko Jezero

Park prirode Vransko jezero – Prava oaza za triatlonce

U subotu 10.9.2016. godine po drugi put održano je natjecanje u kros triatlonu u prekrasnom ambijentu Parka prirode Vransko jezero. Zajedničkoj organizaciji Javne ustanove Park prirode Vransko jezero i Triatlon kluba Zadar priključili su se i lokalni klubovi BK AKS Stankovci , BBK Pakoštane te TREKK Pirovac.

Cilj organizacije ovog događaja jest promocija Parka prirode Vransko jezero kao atraktivne sportsko rekreativne turističke destinacije, posebice za Kros triatlon, MTB biciklizam i Treking.

U ovom uzbudljivom i dinamičnom natjecanju nastupilo je preko 70 sportaša iz svih krajeva Hrvatske te svih dobnih kategorija, a održane su tri utrke. Početak natjecanja pripao je najmlađima, utrkom Državnog prvenstva u Supersprint Kros Triatlonu.

Pobjede i zlatnu medalju odnijeli su kući:

 • U Početnicima B Lunko Danijel iz Triatlon kluba Pula,
 • U Mlađim kadetkinjama Pavlin Leonarda iz Triatlon kluba Pula,
 • U Mlađim kadetima Barać Gabrijel iz Triatlon kluba Rival iz Rijeke,
 • U Kadetkinjama Baković Zara iz TK Petar Zrinski iz Zagreba,
 • U Kadetima Tisaj Fran iz TK Petar Zrinski iz Zagreba.

Nakon završetka uslijedila je priprema i start za centralnu utrku natjecanja Državno prvenstvo u Klasičnom Kros Triatlonu. Na startnoj liniji u Parku prirode Vransko jezero  bili su dresovi iz cijele Hrvatske:

TK Petar Zrinski, TK Rudolf Perišin, TK Swibir, TK Maksimir, TK Pula, TK Rival, TK Zagreb, TK Jarun, TK TNT i domaćin TK Zadar.

Nakon 1500 m plivanja u Vranskom jezeru, prvi izlazi iz vode Grgorinić Luka, a iza njega grupa od 5 triatlonaca među kojima je bio i prošlogodišnji pobjednik Petković. Bilo je za očekivati veliku borbu na biciklističkom dijelu 20 km dalmatinskog kamenjara. Već nakon prvog uspona branitelj naslova Petković probija se na prvo mjesto, međutim borba za drugo mjesto bila je neizvjesna do samog kraja. Vrebac Vinko iz Swibira uspijeva se sa 7. mjesta probiti na treće mjesto, a u finišu trke na trčanju 6 km makadamom izbija na drugo mjesto te pokušava sustići pobjednika. Branitelj naslova iz prošle godine Gordan Petković, TK Petar Zrinski iz Zagreb, ipak pobjeđuje i popravlja rezultat staze na 1h 26 min i 34 s.

U ženskom dijelu triatlonskog natjecanja ove godine bilo je manje neizvjesnosti, pogotovo kad je mladoj Puljanki Vitasović Elizabeti na vrhu uspona pukao lanac na biciklu. Obzirom na izvrsno vrijeme plivanja te do tad postignutu ogromnu prednost u biciklističkom segmentu, kao odlično pozicionirana ipak je nastavila natjecanje (pravila triatlona to dopuštaju) i u borbi za prvo mjesto gurala bicikl uzbrdo, a spuštala se na biciklu nizbrdo.

Ipak, rutinerski je prvo mjesto u ženskoj konkurenciji uzela Maja Bonačić iz TK Swibira.

Treća utrka bila je namijenjena rekreativcima, koji su paralelno s triatloncima startali u duatlonu, tako da su se svi stopili u biciklističkom dijelu trke. Zapažen rezultat postigao je Dino Belakušić iz Šibenika koji je zauzeo 7. mjesto u apsolutnoj kategoriji kros triatlona, zaostavši iza državnog prvaka 12 minuta. Zanimljiva je bila i štafeta BBK Pakoštane koja je kroz cilj prošla odmah iza državne prvakinje Maje Bonačić.

Pobjedu u duatlonu odnijela je štafeta zanimljivog imena „Jedan vrti drugi NE!“,  a od individualaca najbolji je bio i ove godine Barešić Tomislav iz BBK Orlov Krug.

Rezultate svih utrka možete pronaći na sljedećem linku:

http://grabarsport.hr/triatlon-sezona/vransko-jezero/

Organizaciju ovog natjecanja velikodušno su i ove godine poduprli brojni sponzori i volonteri kojima se ovim putem još jednom zahvaljujemo: Ilirija d.d., Nautički dućan Bodul, Pine Beach Pakoštane Adriatic Eco Resort, Općina Pakoštane, Općina Pirovac, Općina Tisno, Calimero, Camping Oaza mira, Crvena luka, Hotel&Resort, Jamnica d.d., Sonik d.o.o., Bure cash and carry, Bagar d.o.o., Bošana d.o.o., Kroštula d.o.o., Zadarska pivovara, Pizzeria Gabre Pakoštane, Konoba Barba Biograd n/M, Konoba Kamenjak, NP Krka, NP Paklenica, TK Split, BK AKS Stankovci, BBK Pakoštane, Udruga Trekk Pirovac.

Vijesti
08.09.2016.
Park prirode Vransko Jezero

X3 VRANA - Voda, zrak i zemlja ujedinjeni kroz tri discipline u PP Vransko jezero

Izazovno državno prvenstvo u Kros triatlonu održat će se u subotu 10. rujna na području Lučice Prosika s početkom utrke u 10:15 sati. Dođite i podržite natjecatelje ili se i sami prijavite na amatersku utrku!

PP Vransko jezero je neobičan kompromis i izvanredan spoj kopna i vode koji pruža utočište najraznovrsnijim biljkama i životinjama nudeći im sve što je najpotrebnije za život. Park je velik 57 km2, a najveći dio 30,02 km2 odnosi se na Vransko jezero položeno u pravcu sjeverozapad-jugoistok i pružajući se paralelno s morskom obalom od koje je mjestimično udaljen manje od kilometra. Po svom položaju i karakteristikama specifično je u Hrvatskoj, ali i na širem europskom prostoru. Oko Vranskog jezera se proteže više od 50 km biciklističkih staza koje se međusobno razlikuju težinom kao i krajolikom kojim prolaze. Stoga, PP Vransko jezero postaje logičan prostor i ambijent za održavanje raznih sportskih manifestacija.

PP Vransko jezero će u subotu ugostiti Državno prvenstvo u klasičnom kros triatlonu, Državno prvenstvo u kros supersprint distanci (za mlađe dobne kategorije ) i Kros duatlon (za rekreativce).

Kros triatlon je avantura kroz sve tri bazične discipline: plivanje, bicikliranje i trčanje sa avanturom u prirodnom ambijentu dajući važnost spoja prirodnih resursa i zdravlja čovjeka

Park prirode Vransko jezero je izvrsna turističko - sportska rekreativna destinacija i visokokvalitetno prirodno borilište za brojna natjecanja, među kojima i za tritalon, sve popularniji sport u Hrvatskoj i svijetu”, ističu organizatori natjecanja Triatlon klub Zadar i Hrvatski triatlon savez.

Pozivamo sve MTB bicikliste i atletičare da se probaju okušati u jednoj od disciplina multisporta.

Više inforrmacija i prijave na: http://x3vrana.com

Najave
23.08.2016.
Park prirode Vransko Jezero

Proslava međunarodne Noći Šišmiša 2016.

Noć šišmiša održava se u nedjelju 28. kolovoza 2016. u Kids klubu Kamp Parka Soline u Biogradu na Moru, s početkom u 16:30 h. Program je posebno zanimljiv djeci no dobrodošli su i roditelji. Sve zainteresirane očekuju interaktivne radionice i igre s temom šišmiša, interaktivno predavanje, nagradna tombola i šišmišji disko. Ranoranioci se mogu pridružiti Jutarnjem Kids klubu gdje će teći pripreme za večerašnju proslavu.

Po prvi puta u Biogradu na Moru obilježava se jubilarna 20. Međunarodna Noć Šišmiša. Park prirode Vransko jezero i Ilirija dd. ovom su prilikom udružili snage kako bi ojačali svijest javnosti o potrebi zaštite šišmiša.

Naime, jedini leteći sisavci iznimno su ugroženi. Od 45 vrsta zabilježenih u Europi neke su pred izumiranjem. U Hrvatskoj žive 34 vrste i sve su strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim. Republika Hrvatska je stranka Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša od 2000. godine, kada je donesen i Zakon o potvrđivanju Sporazuma o zaštiti šišmiša u Europi (EUROBATS).

Od 1000 svjetskih vrsta šišmiša njih 70%, u koje su uključene sve europske pa tako i hrvatske vrste, hrane se gotovo isključivo kukcima i paucima. Kako su šišmiši većinom mali i brzog metabolizma u toku jedne noći mogu pojesti i tisuću kukaca što ih čini prirodnim pesticidima.

Mnoge vrste šišmiša u jesen i proljeće migriraju u područja u kojima nalaze skloništa koja udovoljavaju njihovim zahtjevima vezanim za hibernaciju ili odgajanje mladih. Ovisno o skloništima koje koriste šišmiši mogu biti šumski ili špiljski a postoje i vrste koje su se prilagodile urbanim područjima. Šišmiši su skloništima vjerni i koriste ih dugi niz godina. Svaki gubitak skloništa nije poželjan jer alternativno sklonište ne mora nužno pružiti idealne uvjete potrebne za njihov opstanak.

U Parku prirode Vransko jezero zabilježeno je više od 10 vrsta šišmiša koji osim važnog mjesta za hranjenje na području jezera u špiljskim staništima nalaze i mjesta za odmor u razdoblju migracije tijekom jeseni.

10:30 – Jutarnji Kids club: priprema djece za popodnevni program

16:30 – kreativne radionice: izrađivanje maski šišmiša, origami šišmiša, kapu sa šišmišima, bojanke sa šišmišima, povezivanje točki i sl.

18:00 – Sportske igre:  Kako se snalaze u prostoru i što šišmiši jedu?

19:00 – Šišmiši neobični noćni sisavci - interaktivno predavanje uz osluškivanje glasanja šišmiša (Norma Fressel, Javna ustanova Park prirode Vransko jezero)

20:00 -  MINI DISCO s tematikom šišmiša

Veselimo se Vašem dolasku!

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero i ILIRIJA dd.

Vijesti
29.07.2016.
Park prirode Vransko Jezero

Izložba fotografija Parka prirode Vransko jezero

U prostoru restorana Marina Kornati u Biogradu na Moru 1. kolovoza 2016. godine bit će postavljena izložba fotografija s različitim motivima Parka prirode Vransko jezero.

Ovom izložbom nastavlja se uspješna suradnja Ilirije d.d. i Javne ustanove Park prirode Vransko jezero s ciljem podizanja razine svijesti o potrebi zaštite prirode i okoliša te zaštićenog područja prirode u neposrednoj blizini.

Vransko jezero jedinstveno je slatkovodno područje i jedna od posljednjih mediteranskih močvara uvrštena na Ramsarski popis močvara od međunarodnog značaja. Na sjeverozapadnom dijelu Parka nalazi se Posebni ornitološki rezervat, koji spada među ornitološki najvrjednija područja u Hrvatskoj te predstavlja temeljni fenomen zaštite cjelokupnog Parka prirode. Uz zabilježenih čak 256 različitih vrsta ptica, ovo područje privlači promatrače ptica iz cijelog svijeta. Sustav od oko 50 km biciklističkih staza, brojne poučne pješačke staze, uz mogućnosti najma kajaka i ribolov, čine Park prirode Vransko jezero idealnim mjestom za aktivan odmor i obogaćivanje turističke ponude regije.

Predstavljanje vrijednosti ovog zaštićenog područja kroz izložbu fotografija izvrstan je način ukazivanja na prirodne vrijednosti okolice i potrebu za njihovom zaštitom.

Izložba će se moći razgledati svaki dan od 1. - 16. kolovoza 2016.

Vijesti
25.07.2016.
Park prirode Vransko Jezero

Ornitološki kamp u Parku prirode Vransko jezero: upoznajte ptice izbliza!

Ornitološki kamp je ove godine otvoren od 13. srpnja do 6. rujna (moguće i naknadno tijekom rujna). Ukoliko se tko želi upoznati s radom na postaji, neka posjeti kamp u ranijim jutarnjim ili u predvečernjim satima, jer su to najpogodnija doba dana za lov i prstenovanje ptica. „Ovo je šesnaesta godina održavanja ovog kampa i plodne suradnje s Parkom prirode Vransko jezero“ – kazao nam je voditelj postaje Ivica Lolić.

Ornitološki kamp u Parku prirode Vransko jezero je najstariji ornitološki kamp koji je utemeljilo Hrvatsko ornitološko društvo. U suradnji s upravom Parka, danas radom kampa koordinira Ornitološko društvo „Brgljez kamenjar“, u okviru kojega djeluju profesionalni i amaterski ornitolozi s posebnim iskustvom, ovlašteni za prstenovanje ptica od strane Zavoda za ornitologiju HAZU.

Kamp je od posebne važnosti i sa znanstvenoga gledišta – brojni, veoma vrijedni podaci o migraciji ptica preko ovog područja prikupljeni su u kampu i dostavljeni Zavodu za ornitologiju te se čuvaju u njegovu arhivu. Ti podaci nisu značajni samo na nacionalnoj, već i na europskoj razini, budući da je područje kampa, kao stajalište mnogobrojnim preletnicama iz raznih krajeva Europe, proglašeno važnim ornitološkim područjem i uvršteno na popis Ramsarskih područja. Mnogi današnji ornitolozi stekli su upravo ovdje formativno iskustvo i dragocjeno znanje o pticama, a mnogi pojedinci koji su se samo željeli upoznati sa znanstvenim prstenovanjem ptica imali su za to prigodu u ovomu kampu.

U kampu se provodi akcija prstenovanja ptica, pri čemu se specijalne ornitološke mreže postavljaju na različitim staništima - u tršćak, makiju i uz obalu jezera. Mreže se podižu u ranim jutarnjim satima, prije zore, tijekom dana se zbog vrućine zatvaraju, a ponovno se otvaraju u kasno poslijepodne.  Napravljene su od tankih niti koje ptice u letu ne mogu vidjeti te upadaju u džepove u kojima miruju dok ne dođe prstenovač, koji ih tada oprezno vadi iz mreže, pojedinačno stavlja u platnene vrećice i nosi na postaju. Svaka ptica u vještoj ruci ornitologa prolazi točno propisanu proceduru -  prvo se determinira vrsta, zatim se odredi spol i dob te se po potrebi uzmu najvažnije mjere (dužina kljuna, krila, noge i repa te težina). Prije puštanja ptici se na nogu stavlja lagani aluminijski prsten s informacijom o prstenovanju na Vranskom jezeru, stoga bude li neka od ovih ptica ponovno ulovljena u mrežu u nekoj dalekoj zemlji, tamošnji ornitolog će lako doznati gdje i kada je prstenovana.

Svi posjetitelji Parka prirode Vransko jezero i ljubitelji ptica dobrodošli su u kamp, stoga nakon šetnje po obližnjoj drvenoj poučnoj stazi obavezno svratite do ornitološke postaje i upoznajte ptice izbliza!

Vijesti
25.07.2016.
Park prirode Vransko Jezero

Održan 3. Sajam "Luka i igara" - dobra zabava uz najbolje lokalne proizvode

U ambijentu vidikovca Kamenjak u Parku prirode Vransko jezero, uz pogled za pamćenje i mirise prisnaca tek pečenog ispod peke, u nedjelju 17.07.2016. održan je 3. Sajam lokalnih proizvoda "Luka i igara".

Lokalni poljoprivrednici ponudili su brojnim posjetiteljima pravo bogatstvo - autohtone proizvode uzgojene i proizvedene na poljima u Parku prirode ili neposrednoj okolici. Pletenice luka i kapule uzgojenog iz domaćeg sjemena krasile su štandove prepune slanutka, bajama, krumpira, graha, kozjeg i ovčjeg sira, pancete, maslinovog ulja, vina, raznih rakija i likera, meda, lavande, domaćeg sapuna, eteričnih ulja i melema od ljekovitog bilja.

Više stotina posjetitelja imalo je priliku naučiti kako se priprema i peče tradicionalna pita od kravljeg ili kozjeg skorupa, dok se za svoj komad vrućeg prisnaca moralo čekati u redu. Uz teleći gulaš, grah, fritule, kuhani kukuruz i vino, u konobi Kamenjak tražila se plata domaćeg pršuta i sira više. Na platou Vidikovca okruženi mnoštvom, članovi KUD-a Vrana su uz izvorno pjevanje zaplesali vransko kolo “biranje” i brzo kolo tzv. “kukulešće”. Zalazak sunca ispraćen je uz ritmove soula, funka i rhytm & bluesa u odličnoj izvedbi Škabelin banda.

Uz izvrsnu posjećenost i upotpunjavanje turističke ponude Parka prirode i cijele regije, lokalnim obiteljskim gospodarstvima omogućeno je da svoje proizvode predstave stranim i domaćim posjetiteljima u jedinstvenom okružju.

Najave
04.07.2016.
Park prirode Vransko Jezero

Luka i igara

Sajam lokalnih proizvoda Parka prirode Vransko jezero i okolice održat će se 17. srpnja 2016. na vidikovcu Kamenjak s početkom u 18 sati.

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero treću godinu zaredom organizira sajam lokalnih proizvoda pod nazivom „Luka i igara“, s ciljem unapređenja i boljeg povezivanja s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, promoviranja tradicijske kulturne baštine područja te promocije i plasiranja autohtonih proizvoda domaćim i stranim posjetiteljima.

Sajam će se održati 17. srpnja 2016. s početkom u 18 sati na vidikovcu i infocentru Kamenjak, prepoznatoj turističkoj destinaciji s koje se pruža nezaboravan pogled na cijelo Vransko jezero i reviju otoka i otočića.

Sajam „Luka i igara“ je izložbeno-prodajnog karaktera te će na njemu OPG-ovi s područja Parka prirode Vransko jezero i okolice kroz prigodan program upoznati posjetitelje s načinom pripreme i pečenja prisnaca – autohtonog specijaliteta Bukovice i Ravnih kotara, te kruha ispod peke, uz degustaciju i bogatu ponudu lokalnih poljoprivrednih proizvoda (luk, kapula, bajami, krumpir, slanutak, jari grah, bob, smokve, ovčji i kozji sir, panceta, brašno, vino, med, ulje, rakije, likeri, eterična ulja...). Uz prezentaciju i natjecanje u tradicijskoj vještini pletenja pletenica luka i kapule, KUD Vrana predstavit će tradicijske plesove i pjesme ovog kraja. Za cjelokupnu dobru atmosferu, uz domaće vino i hranu, pobrinut će se odličan rock bend Škabelin.

Na dan Sajma posjetitelji će moći upoznati Park prirode Vransko jezero kroz program OBILAZAK Parka uz stručno vodstvo, po promotivnoj cijeni od 25 kn po osobi a uključuje i ulaznicu na Sajam. Obilazak će se održati u popodnevnim satima, neposredno prije Sajma, te je potrebna prethodna najava (do petka 15. srpnja) na broj 023/383-181 ili 091/2323-093 ili email info@pp-vransko-jezero.hr

Detaljan program i novosti pratite na našoj internetskoj i Facebook stranici.

Vidimo se!

Vijesti
01.06.2016.
Park prirode Vransko Jezero

Obilježen 1. Tjedan parkova Hrvatske „Igrama bioraznolikosti“!

Povodom obilježavanja prvog Tjedna parkova Hrvatske, Dana zaštite prirode RH i Međunarodnog dana biološke raznolikosti Javna ustanova Park prirode Vransko jezero održala je edukativno-sportsku manifestaciju pod nazivom „Igre bioraznolikosti – kakvo sam društvo prirodi?“.

Igre su održane 27. svibnja 2016. na lokalitetu Prosika, u Parku prirode Vransko jezero, a sudjelovalo je 59 učenika iz lokalnih osnovnih škola: OŠ Biograd, OŠ Sv. Filip i Jakov, OŠ „Petar Zoranić“, Stankovci, PŠ Crljenik i OŠ Pirovac.

Uzbudljivim interaktivnim igrama Poplava na Vranskom jezeru i Čapljino gnijezdo učenici su uz pouku o važnosti poplavnih staništa i gniježđenju ptica imali priliku pokazati složnost i spretnost u grupi te svoje snage odmjeriti s vršnjacima. Igra Pamtim parkove učenike je upoznala s novim web-portalom Parkovi Hrvatske kroz otkrivanje i prepoznavanje 19 različitih logotipova nacionalnih parkova i parkova prirode.

Učenicima je povodom manifestacije osiguran prijevoz autobusom, koji je ILIRIJA d.d. Biograd velikodušno ustupila za prijevoz djece od njihove škole do lučice Prosika u Parku prirode Vransko. Velika hvala Iliriji d.d. na vjernoj podršci.

Tjedan parkova Hrvatske u sklopu kojeg su održane „Igre bioraznolikosti“ trebao bi postati  tradicionalna manifestacija kojom će 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode otvoriti glavni dio sezone. Više informacija o ovogodišnjem Tjednu parkova Hrvatske, kao i precizan raspored događanja, dostupni su na www.parkovihrvatske.hr.

U nastavku pročitajte neke od dojmova samih učenika:

„Bilo je baš cool! Super smo se zabavili. Igrali smo zanimljive i poučne igre, promatrali prirodu, boravili na svježem zraku i ono najslađe, uživali zajedno u pizzama i sokovima. Ma bilo je baš super! Mi bismo to opet ponovili.“

Učenici 4. r. OŠ Filip i Jakov

„Želimo vam reći da smo jako sretni i zadovoljni što smo bili dio vašeg projekta. Zabavili smo se i jako smo uživali u igrama kroz koje smo utvrdili i ponešto novo naučili o važnosti očuvanja prirodnih ljepota domovine nam Hrvatske. Također hvala za jedno novo iskustvo, lijepo i veselo vrijeme provedeno u prirodi gdje smo pronašli i nove prijatelje. Pozdrav od trećaša i učiteljice iz Stankovaca i nadamo se ponovnom viđenju!“

Učenici 3. r. OŠ Petar Zoranić, Stankovci

„Zahvaljujemo na odličnoj organizaciji obilježavanja Dana zaštite prirode Republike Hrvatske, Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Tjedna parkova Hrvatske. Vrlo smo sretni što smo sudjelovali u ovoj manifestaciji. Veliki pozdrav iz Biograda na Moru od učenika 4.b razreda i njihove učiteljice Margite Brzoja.“

Učenici 4. r. OŠ Biograd na Moru

„Sudjelujući na 'Igrama bioraznolikosti' naučila sam mnogo o Parku prirode Vransko jezero i živim bićima koja prebivaju na tim prostorima. Osobito mi se svidjela čaplja danguba koja je i simbol Parka. Kroz igre sam se također imala priliku upoznati s ostalim hrvatskim nacionalnim parkovima i parkovima prirode.“

Klara Vendl, 8. r. OŠ Pirovac

„Bilo mi je super na Vranskom jezeru! Najbolja mi je bila ona igra kad smo morali hodati na pitarima i nositi trsku, a to ti je jako teško.“

Marijo Morić, 1. r. PŠ Crljenik

Vijesti
28.05.2016.
Park prirode Vransko Jezero

Otvoren novi infocentar Crkvine!

U subotu 28. svibnja 2016. godine otvoren je novi infocentar Crkvine, u ornitološkom rezervatu kod ulaza na drvenu poučnu stazu Ptice Vranskog jezera.

Infocentar će biti otvoren svaki dan, a od naših informatora možete dobiti više informacija o Parku, uzeti biciklističku i izletničku kartu te u suvenirnici potražiti nešto što će vas podsjećati na vrijeme provedeno u Parku prirode Vransko jezero. Šetnja po poučnoj stazi omogućit će vam ulazak u čarobni ptičji svijet, stoga ponesite dalekozor i fotoaparat kako bi doživljaj bio potpun.

Svaki dan u 18:30 h za sve posjetitelje osigurano je besplatno stručno vođenje po stazi (uz kupljenu ulaznicu), u trajanju od otprilike jednog sata.

Najave
17.05.2016.
Park prirode Vransko Jezero

„Igre bioraznolikosti – kakvo sam društvo prirodi?“

Povodom obilježavanja Dana zaštite prirode RH i Dana biološke raznolikosti Javna ustanova Park prirode Vransko jezero u petak 27. svibnja 2016. godine s početkom u 10 sati organizira edukativno-sportsku manifestaciju pod nazivom „Igre bioraznolikosti – kakvo sam društvo prirodi?“ na lokalitetu Prosika u Parku prirode Vransko jezero.

Manifestacija se sastoji od interaktivnih igara (Nacrtaj raznolikost, Poplava na Vranskom jezeru, Čapljino gnijezdo te Ples Zmije i žabe) na temu održivog korištenja prirode i upoznavanja bioraznolikosti kroz korištenje sportsko-likovnih vještina prilagođenih učenicima osnovne škole višeg uzrasta (5. – 8. razred), kao i onima nižeg uzrasta (1. – 4. razred).  Kroz interaktivnu igru učenici će se ove godine upoznati i s web-portalom Parkovi Hrvatske.

Sve sudionike „Igara bioraznolikosti“ očekuju vrijedne nagradne na nagradnoj tomboli, kao i hrana i piće tijekom manifestacije. Učenicima je osiguran prijevoz autobusom, koji je ILIRIJA d.d. Biograd velikodušno ustupila za prijevoz djece od njihove škole do lučice Prosika u Parku prirode Vransko jezero gdje se održava manifestacija.

Vijesti
13.05.2016.
Park prirode Vransko Jezero

Otvaranje infocentra Prosika u sezoni 2016.!

U subotu 14. svibnja 2016. godine infocentar Prosika se otvara za posjetitelje. Radno vrijeme infocentra je od ponedjeljka do nedjelje od 7 do 20 h.
Na području infocentra možete dobiti više informacija o Parku prirode Vransko jezero od naših informatora, uzeti biciklističku i izletničku kartu te u suvenirnici potražiti nešto će vas podsjećati na vrijeme provedeno u Parku. Dok boravite u lučici Prosika, razmislite o tome da iznajmite bicikl za vožnju po Parku, kajak za uživanje u nečujnom veslanju po jezerskoj vodi ili pak kupite godišnje i dnevne ribolovne dozvole. Lučica za privez brodova, sanitarni čvor, u tradicijskom stilu obnovljena ribarska kućica iz 19. stoljeća i uređen okoliš dočekuju najveći broj posjetitelja.
Vijesti
06.05.2016.
Park prirode Vransko Jezero

Volonteri suhozidari stižu u Park prirode Vransko jezero

Od desetak prijavljenih volontera, 6 suhozidara i suhozidarki sedam dana svog dragocjenog vremena i rada posvetit će unapređenju i obnovi suhozida nekadašnjeg najvećeg maslinika istočne jadranske obale u Parku prirode Vransko jezero.

Suhozidarsku sezonu 2016. započinjemo tradicionalnim aktivnostima, ali u novom ruhu, volonterskim programom Suhozidar na području maslinika Modrava koji se održava u sklopu nacionalnog programa Volontiraj u Parkovima Hrvatske.

Visoki i široki kameni zidovi, unutar kojih su posložene kamene gomile čija veličina i brojnost ovisi o količini izvađenog kamena, dijele obradive površine na prostoru Modrava. Upotpunjeni su brojnim putovima ukupne dužine oko 30 km, koji povezuju i najudaljenije obradive površine s morskim pristaništima Murterana i Betinjana, većinskih vlasnika modravskih posjeda.

Od 6. do 13. svibnja volonteri će savladati i usavršiti brojne vještine, obnavljati suhozide – građevine od prirodnog kamena koje se izrađuju bez korištenja morta ili veziva, krčiti i čisti vegetaciju koja je obrasla suhozide, ali i georeferencirati postojeće suhozidne strukture, bilježiti koordinate i fotografirati suhozide te informirati javnost (posjetitelje Parka) o aktivnostima obnove i tako u cijelosti doprinijeti očuvanju prirodne i kulturne baštine Parka.

Smještaj i hranu za volontere osigurala je Javna ustanova Parka prirode Vransko jezero – u Kampiralištu Kalebić, a volonteri su za boravak u kampu sami osigurali vlastiti šator. Uz edukaciju o vrijednostima Parka prirode Vransko jezero i tehnikama gradnje suhozida, volonteri će imati priliku istražiti prostor Parka i okolice te upoznati lokalne suhozidarske meštre i udruge. Rad s volonterima koordiniraju djelatnici Parka prirode uz stručnu superviziju volontera udruge 4 grada Dragodid. 

Svi zainteresirani posjetitelji koje žele ponešto naučiti ili se pridružiti u akciji obnove za vrijeme trajanja volonterskog programa mogu se javiti na broj 091 232 3099 (Norma Fressel, koordinatorica volontera).

Maslinik Modrave

Nakon što je krajem 19. stoljeća vinovu lozu, kao izvornu kulturu Modrava, poharala i uništila filoksera, prelazi se na sadnju maslina. Tako je početkom 20. stoljeća do kraja iskrčen modravski krš, zasađeno je i odnjegovano preko 180 000 stabala maslina, a svaki komadić škrte zemlje otet od kamena pažljivo je obrađivan. Rezultat je najveći i najkompaktniji maslinik na ovoj strani Jadrana, koji se proteže na prevlaci kopna između mora i Vranskog jezera, na površini od 12 km².

Vijesti
26.04.2016.
Park prirode Vransko Jezero

Uspješno provedena akcija Zelena čistka

U subotu, 23. travnja 2016., akcija Zelena čistka po drugi je put uspješno provedena u Parku prirode Vransko jezero uz pomoć lokalnog stanovništva. Akciji se odazvalo oko 20 sudionika, od djece do starijih stanovnika.

U sklopu globalnog pokreta Let’s do it! i akcije World Cleanup 2016 u Hrvatskoj je po peti put provedena jednodnevna zajednička akcija čišćenja divljih odlagališta otpada Zelena čistka, koja je ekološki najveći volonterski projekt u Hrvatskoj.

Veliko divlje odlagalište otpada u Parku prirode Vransko jezero pronašli smo na području Draga, blizu Debelog briga, gdje se godinama odlagala gomila sitnog i krupnog otpada: od tekstila, papira, boca, guma, razne ambalaže, elektroničkih uređaja i opreme preko građevinskog, poljoprivrednog i medicinskog materijala. U samo nekoliko sati uspjeli smo prikupiti oko 60 vreća otpada. Na deponij su ukupno prevezena dva kamiona i jedan kontejner od 5 kubnih metara otpada.

Uspješnoj akciji pridonijeli su svojim sudjelovanjem i Športsko-ribolovna udruga Podlanica iz Biograda, Yvonne Richner Škiljić iz Brdsko-biciklističkog kluba Pakoštane, lokalno stanovništvo te AG BAREŠIĆ I SINOVI d.o.o. – poduzetnik iz Draga koji nam je omogućio kombinirke i kamion za odvoz otpada, Grad Biograd na Moru koji nam je omogućio, uz Bošanu d.o.o., deponiranje otpada te prijevoznički obrt LOŠI. Izuzetno zadovoljstvo sudjelovanjem iskazao je predsjednik Športsko-ribolovne udruge Podlanica Mirko Rudić koji nam je otkrio da su ovakve akcije česte aktivnosti njihove udruge. Akciju smo završili prigodnim domjenkom na Prosiki.

Ovo je samo prvi korak za buđenjem ekološke svijesti zajednice, a prvenstveno kod lokalnog stanovništva uz čiju se pomoć problem divljih odlagališta može trajno riješiti. Ovakvih bi akcija zato trebalo biti više. Divlje odlagalište u samom Parku prirode govori o needuciranosti stanovništva, a ovaj problem će postojati sve dok bude pojedinaca koji će ponovno na isto mjesto nekontrolirano odlagati otpad.

Nadamo se da će se ovakvi prizori u Parku ubuduće što rjeđe viđati, a s vremenom i nestati.

Cilj ove akcije zapravo je ukazati na važnost očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje kao i zajedničkog dobra sviju nas. Briga za naš okoliš briga je i za našu djecu jer smo ga mi ustvari samo posudili od njih na određeno vrijeme.

Najave
14.04.2016.
Park prirode Vransko Jezero

Zelena čistka u Parku prirode Vransko jezero

Pozivamo vas na sudjelovanje u akciji “Zelena čistka” koja će se na području Parka prirode Vransko jezero održati u subotu, 23. travnja s početkom u 09:00 sati. Akciju čišćenja započinjemo i završavamo u Dragama, kod Debelog briga (početak Modrava). Za sve će sudionike biti osigurani hrana i piće.

U sklopu globalnog pokreta Let's do it! World Cleanup 2016 u Hrvatskoj se po peti put provodi akcija „Zelena čistka“ koja će 23. travnja 2016. okupiti volontere u zajedničkoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada. Svjetski pokret Let’s do it World je do sada okupio 112 zemalja i preko 11 milijuna volontera!

Divljim odlagalištima nazivamo neuređene prostore koji nisu predviđeni za odlaganje otpada, a formiraju ih najčešće neuki građani. Na područjima na kojima se nekontrolirano odlaže otpad i na kojima se isti duže zadržava može doći do onečišćenja tla, podzemnih i površinskih voda te mora, ali i požara koji su česta pojava. Većina divljih odlagališta otpada sadrži otpad iz domaćinstava, ali i velike količine građevinskog, čak i opasnog otpada.

Naš cilj je okupiti što veći broj lokalnog stanovništva i zajedničkim snagama očistiti divlje odlagalište otpada kod Debelog briga u Dragama i tako pokazati da nije sve što je daleko od očiju daleko i od srca. Ovim činom želimo podignuti ekološku svijest zajednice i ukazati da je briga za naš okoliš briga i za našu djecu jer smo ga mi ustvari samo posudili od njih na određeno vrijeme. Zato humanom akcijom pokažimo da nam je stalo do prirode i naše djece i vratimo stari sjaj Parku prirode Vransko jezero.

Kako nam možete pomoći u ovoj akciji?

 • Prijavite se na akciju i  olakšajte nam organizaciju čišćenja
 • U subotu, 23. travnja dođite u Park prirode Vransko jezero
 • U 09:00 sati nalazimo se kod Petrola u Pakoštanima (sudionici iz Draga mogu samostalno do lokacije)
 • Sa sobom ponesite malo dobre volje i radne rukavice
 • Odjenite se prikladno za boravak u prirodi
 • Pomozite nam očistiti smeće u PP Vransko jezero na području Draga
 • Svoje sudjelovanje potvrdite najkasnije do 22. travnja

Lokalni koordinator zelene čistke je JU PP Vransko jezero. Sudjelovanje u akciji je na volonterskoj osnovi i na osobnu odgovornost svakog pojedinog volontera. Organiziramo prijevoz do lokacije u slučaju pojedinačnih potreba.

U koliko se želite prijaviti za akciju „Zelena čistka“ ili imate upit možete nam se javiti na e-mail: pp.vransko.jezero@gmail.com ili na broj telefona 023/383-181. Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.

 

Vijesti
06.04.2016.
Park prirode Vransko Jezero

Dvije kule u Parku prirode Vransko jezero

Arheološka istraživanja na brdu Osridak - Gradina, provedena u ožujku 2016. godine, plod su suradnje Parka prirode Vransko jezero i Arheološkog muzeja Zadar. Riječ je o utvrdi iz 15. stoljeća u čijem sklopu su pronađeni i ostaci srednjovjekovnog oružja hrvatskih ratnika!
Izvor: Arhiva PP Vransko jezero

U utorak, 5. travnja 2016., u 10 sati na lokaciji Osridak - Gradina predstavljeni su rezultati provedenih arheoloških istraživanja na brdu Osridak - Gradina u Parku prirode Vransko jezero.

Istraživanja provedena u ožujku 2016. plod su suradnje Parka prirode Vransko jezero i Arheološkog muzeja Zadar, a rezultate istraživanja predstavili su dr. sc. Jakov Vučić, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar i dr. sc. Hrvoje Manenica, kustos muzeja, nakon uvodnog govora ravnatelja Parka Danijela Katičina i načelnika općine Stankovci Željka Baradića.

Istraživanja su trajala 20 radnih dana, a provodilo ih je 6 arheologa i 2 djelatnika Parka prirode. Osim ostataka dviju cilindričnih kula koji su bili vidljivi prije istraživanja, utvrđen je stariji sloj utvrđenja na jugoistočnom dijelu platoa. Riječ je o utvrdi iz 15. stoljeća koja se sastojala od više nepravilnih kvadratnih prostorija. Ovom prilikom istražene su dvije, a parametri treće prostorije su utvrđeni te će se istražiti u slijedećoj kampanji.

Utvrda iz 15. stoljeća građena je u nekoliko etapa od priklesanih kamenih blokova na kamenu živcu. U sklopu istraženih prostorija pronađeni su ostatci srednjovjekovnog naoružanja, kao što su vrhovi strjelica od samostrela, projektil samostojećeg masivnog samostrela (balista) i metalni predmeti koji su mu pripadali. Pronađen je i jedan željezni nož.

Utvrda je stradala u velikom požaru o čemu svjedoči najdonji sloj crne gareži i ostataka izgorenog drva debeo oko 30 – 40 cm. U ovom sloju pronađena je veća količina kovanih željeznih brokava koje su bile dio drvenih podnica utvrde. Na dnu sloja pronađeni su keramički lonci grube kuhinjske keramike s ukrasima na ramenu posude i obodu karakteristični za 15. stoljeće. Osim keramičkog materijala pronađeni su i ostatci bogato ukrašene srednjovjekovne staklene čaše.

U jednoj kvadratnoj prostoriji utvrde, nakon stradavanja u požaru podiže se cilindrična kula koja potječe vjerojatno iz konca 15. st. ili početka 16. stoljeća. Kula je građena pravilno i precizno od kvalitetnog klesanog kamena koji je slagan u redove, tvoreći pravilnu kružnicu u tlocrtu. Unutar kule nalazila se masivna podnica od nepravilnog lomljenog kamena i gline, koja je imala statičku ulogu u učvršćivanju cilindrične kule. Kula je izgrađena na kamenu živcu unutar ostataka starije utvrde iz 15. stoljeća.

Dosadašnja istraživanja na lokalitetu Osridak – Gradina pokazala su da je ova lokacija bila od velikog značaja koncem srednjeg vijeka. O važnosti ove lokacije i kontrole prolaza ljudstva i roba govore pronađeni ostatci starije utvrde koja se sastojala od više prostorija građenih u nekoliko faza. Osim toga, pronađeno naoružanje sugerira da se ovdje nalazila dobro naoružana vojna posada. Važnost lokaliteta nastavlja se i kasnije kada se ovdje podižu cilindrične kule koje su karakteristične za razdoblje kasnog srednjeg vijeka, kada u upotrebu dolazi topništvo i artiljerija.

Nastavak arheoloških istraživanja pružit će odgovore na mnoga pitanja koja se sada nameću, vezano za vremenski period i opseg upotrebe platoa na lokaciji Osridak – Gradina, kao i konačne dimenzije pronađenih utvrda.

Prezentaciji su prisustvovali i prof. Ivan Matković iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Zadru, ravnatelj Agencije Han Marko Meštrov i djelatnici stručne službe Parka prirode.

Vijesti
15.03.2016.
Park prirode Vransko Jezero

Obnova zapuštenog maslinika u Modravama

U subotu 12.03.2016. PP Vransko jezero održalo je najavljenu Radionicu obnove starih i zapuštenih maslinika u Modravama na području Vranskog jezera. Trosatnoj, besplatnoj radionici prisustvovalo je 30-tak maslinara, a održao ju je cijenjeni zadarski agronom mr. sc. Marijan Tomac.

Kao prezentacijski maslinik odabran je jedan izuzetno zapušten, do prije tjedan dana u potpunosti neprohodan i u šmriku i borove zarastao maslinik površine čak 5000 m2. Maslinik se nalazi uz južnu obalu Vranskog jezera, nedaleko info centra Prosika. Djelatnici tehničke službe Parka prirode i vlasnica maslinika proteklog tjedna iskrčili su i očistili od korova 12 starih stabala maslina te nakon dugog niza godina omogućili pristup u sam maslinik. Na prvom dijelu radionice obnovljene su stare masline, pri čemu je prezentirana obnova u panj i obnova u krošnju odstranjivanjem neproduktivnih dijelova stabla. Drugi dio radionice je održan u masliniku uz sam kanal Prosika, gdje je g. Tomac pokazao pravilnu rezidbu već održavanih maslina, uz brojne savjete o gnojidbi, kao i zaštiti od najčešćih bolesti i štetnika maslina. Svi sudionici imali su priliku okušati se u rezidbi te uz stručne savjete riješiti eventualne nedoumice. Kako je istaknuo g. Tomac, bolje je maslinu orezati makar ponegdje pogriješili, nego je pustiti da zaraste i izgubi plod. 

Vijesti
19.02.2016.
Park prirode Vransko Jezero

Radionica Monitoring ptica vodarica zimovalica u mediteranskoj Hrvatskoj

Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP), u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode i uz potporu Projekta integracije u EU Natura 2000 (NIP), održala je 8. 12. 2015. u Parku prirode Vransko jezero trening za djelatnike stručnih službi i čuvara prirode iz javnih ustanova mediteranske Hrvatske na temu monitoringa ptica vodarica zimovalica u mediteranskoj Hrvatskoj, koji će javne ustanove provoditi u sklopu nacionalnog monitoringa ovih vrsta u Hrvatskoj.

Ovim monitoringom obuhvaćeno je 60 vrsta ptica koje zimuju u Hrvatskoj, uključujući i 23 vrste ptica zimovalica koje su ciljevi čuvanja područja važnih za očuvanje ptica unutar ekološke mreže.

Radionicu su vodili djelatnici Udruge BIOM, a osim biologije pojedinih vrsta i same metode monitoringa, proveden je i terenski rad – prezentacija metodologije monitoringa, tako da su sudionici treninga iz Parka prirode Vransko jezero stekli znanje i iskustvo za samostalni monitoring, odnosno zimsko prebrojavanje ptica koje nas, kao i svake godine, očekuje sredinom siječnja.

Kako je sam monitoring relativno jednostavan i nezahtjevan u smislu terenskog rada, pogodan je za uključivanje zainteresiranih ljubitelja ptica, pa vas pozivamo da nam se javite ukoliko se želite uključiti!

Vijesti
19.02.2016.
Park prirode Vransko Jezero

Bilten Parka prirode Vransko jezero

U želji da s korisnicima i suradnicima Parka prirode Vransko jezero ostvarimo što bolji odnos, te u rad uključimo sve one koji mogu doprinijeti kvalitetnijem upravljanju ovim prirodnim bogatstvom, pokrenut je Bilten Parka prirode Vransko jezero.

Nadamo se da ćete i novi broj sa zadovoljstvom pročitati, te u njemu naći zanimljive i korisne informacije vezane uz naš rad tijekom 2015. godine, uz planove i najave za iduću godinu.

Bilten možete vidjeti na: http://www.pp-vransko-jezero.hr/hr/bilten-parka-prirode-vransko-jezero/.
Najave
19.02.2016.
Park prirode Vransko Jezero

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica

U Parku prirode Vransko jezero 16. i 17. siječnja 2016., kao i svake zime, održat će se zimsko prebrojavanje ptica vodarica.

Ovaj je program na nacionalnoj razini dio dugogodišnjeg međunarodnog projekta prebrojavanja ptica vodarica (IWC – International Waterbird Census), koji je započeo još 1967. godine te se do danas odvija u preko 100 zemalja diljem svijeta. Podatke koje prikupe koordinatori na razini svake države naposljetku objedinjuje međunarodna organizacija Wetlands International, kojoj je cilj zaštita i očuvanje vodenih staništa na globalnoj razini.

Na Vranskom jezeru zimuje čak 87 različitih vrsta ptica te se za sunčanih zimskih dana na otvorenoj vodi jezera može vidjeti i do 100 000 ptica kako uživaju u blagoj klimi i obilju hrane. Zimskim prebrojavanjem obuhvaćeno je 60 vrsta ptica koje zimuju u Hrvatskoj, uključujući i 23 vrste ptica zimovalica koje su ciljevi čuvanja područja važnih za očuvanje ptica unutar ekološke mreže.

Park prirode Vransko Jezero

O parku Virtualna šetnja Istraži park Servisne informacije Novosti