Nije pronađen niti jedan događaj za odabrani datum.
Vijesti
18.09.2020.
Park prirode Vransko jezero

Volonterska akcija! Pomozi obnoviti livadu

Volonterska akcija poravnavanja livade, u svrhu obnove vlažnog staništa, održat će se u sklopu proslave Dana Parka prirode Vransko jezero, 3. listopada 2020. godine s početkom u 9:00 sati.

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero u suradnji s Udrugom Biom započela je s projektom očuvanja vlažnih livada na Vranskom jezeru. Cilj projekta je obnoviti vlažnu livadu na Vranskom jezeru koja je ugrožena zarastanjem te zajednički izraditi plan za dugoročno upravljanje vlažnim livadama. Projekt financira EuroNatur, neprofitna zaklada utemeljena s ciljem zaštite europske prirodne baštine. Kroz projekt se provode aktivnosti košnje, ručnog uklanjanja nepoželjne vegetacije kojom vlažna livada zarasta, stvaranje zelene barijere presadnjom i poravnavanje grbavog i degradiranog terena te će se izraditi plan košnje i održavanja vlažnih livada Vranskog jezera.

 

Volonterska akcija poravnavanja livade održat će se u sklopu proslave Dana Parka prirode Vransko jezero. Okrjepa za volontere će biti osigurana te će volonteri biti nagrađeni ulaznicama u adrenalinski park koji se nalazi u neposrednoj blizini info centra Crkvine u Parku prirode Vransko jezero. Ponesite dovoljno vode te obuću s kojom možete raditi u blatu!

Zainteresirane volontere molimo da se prijave najkasnije do 1. listopada do 12 sati na email strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili telefon 023/383-181!

Više informacija o volonterskoj akciji možete pročitati na web stranici Parka, na sljedećem linku: http://www.pp-vransko-jezero.hr/hr/volonterska-akcija-pomozi-obnoviti-livadu/.

Vijesti
05.03.2020.
Park prirode Vransko jezero

Trening prepoznavanja ptica

Za ljubitelje ptica i prirode organizira se treći po redu, ujedno i posljednji Trening prepoznavanja ptica, kao jedna od aktivnosti projekta Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi ga Udruga BIOM u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Vransko jezero. Prijave su otvorene do 10. ožujka, a broj mjesta je ograničen!

Trening uključuje najmanje 10 predavanja i 10 terenskih izlazaka na lokacijama s različitim tipovima staništa, koji će polaznicima omogućiti da nauče raspoznavati različite skupine ptica, kao i vrsta koje na našem području borave za vrijeme proljetne ili pak jesenske migracije. Tereni će se održavati radnim danima, u ranijim jutarnjim satima, dok će predavanja slijediti nakon pauze za ručak. Sve aktivnosti predviđene su u periodu od ožujka do listopada 2020. godine, sa stankom tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Polaznici su dužni sudjelovati na minimalno 5 terenskih izlazaka i 5 predavanja. Stečene vještine polaznici će moći unaprjeđivati kroz sustav za online prepoznavanje ptica na web stranici www.birdid.no, koja je dostupna i na hrvatskom jeziku.

Lokacije na kojima će se odvijati terenski dio edukacije biti će udaljene do 2 sata vožnje od Biograda na Moru. Polaznici će tako moći sudjelovati na terenima u okolici PP Vransko jezero, na Pagu, u Ninu te u okolici NP Krka. Raspored predavanja i izlazaka na teren ovisi o vremenskim prilikama te je stoga podložan promjenama. Prva tri modula odvijat će se u navedenim periodima:

24. – 26.03.

21. – 23.04.

12. – 13.05.

Posljednji dvodnevni modul odvijat će se tijekom prstenovačkog kampa na Vranskom jezeru u rujnu (datumi će biti objavljeni naknadno).

Prijaviti se mogu punoljetne osobe sa završenom srednjom školom. Sudjelovanje u programu je besplatno, no od polaznika se očekuje da samostalno pokriju troškove hrane i puta na izletima, u iznosu od otprilike 80,00 HRK po terenskom danu. Napominjemo da će troškovi značajno varirati ovisno o lokaciji terena. Polaznici će na korištenje dobiti dalekozore i durbine te vodiče za vizualnu identifikaciju ptica.

Usvajanje novih vještina i nadasve zanimljivi tereni u dobrom društvu su zagarantirani!

Mole se zainteresirani da do 10. ožujka 2020. u 23:59 ispune online prijavu na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/i4sFvHVo27iXcG2H8

 

Broj polaznika je ograničen (10) pa zainteresiranima preporučamo da ne odgađaju prijavu.

Za sva pitanja i dodatne informacije možete se obratiti na sljedeće e-mail adrese:

Iva Šoštarić – iva.sostaric@biom.hr 

Stručna služba Javne ustanova Park prirode Vransko jezero – strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr

 

 

Vijesti
05.03.2020.
Park prirode Vransko jezero

Volonter po prirodi – otvorene prijave za volonterski program suhozidar/ka!

Ukoliko si spreman/na strpljivo i predano svoje vrijeme uložiti u savladavanje umijeća tradicijske gradnje, koje je proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom RH, prijavi se za volonterski program Parka prirode Vransko jezero - Suhozidar/ka! Prijave su otvorene do 20. ožujka.
Opis: Suhozid

Volonterski program će se održati u razdoblju od 30. ožujka – 4. travnja 2020. na prostoru Modrava, nekada najvećeg maslinika istočne jadranske obale, u okolici lučice Prosika. Volonteri će raditi na obnovi pješačkih puteva omeđenih suhozidima.  Smještaj je osiguran i besplatan – u blizini same lokacije obnove suhozida. Obavezno je sudjelovanje u cijelom trajanju programa, a prijave su moguće najkasnije do 20. ožujka 2020. ispunjavanjem formulara ovdje.

Više informacija o volonterskom programu možete pročitati na web stranici Parka prirode Vransko jezero.

Vijesti
24.01.2020.
Park prirode Vransko jezero

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica

Djelatnice stručne službe Javne ustanove Park prirode Vransko jezero su i ove godine sudjelovale na međunarodnom prebrojavanju zimujućih populacija ptica. Prebrojano je više od 45500 ptica!
Opis: Zimsko prebrojavanje ptica

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica (International Waterbird Census, IWC) međunarodna je inicijativa svjetske organizacije za zaštitu močvarnih područjaWetlands International, koja ima za cilj bolje razumijevanje ugroženosti vrsta i staništa kroz monitoring brojnosti ptica na vodenim površinama. U zimsko prebrojavanje uključeno je više od 140 zemalja i više tisuća volontera diljem svijeta.

Djelatnice stručne službe Javne ustanove Park prirode Vransko jezero su i ove godine sudjelovale na međunarodnom prebrojavanju zimujućih populacija ptica. Prebrojano je više od 45500 ptica na području Parka prirode što govori o iznimnoj važnosti Vranskog jezera za zimujuće populacije ptica u Hrvatskoj. Među pticama vodaricama trenutno na jezeru dominiraju liske, različite vrste pataka -glavata, kržulja, zviždara te mali i veliki vranci.

Zimsko prebrojavanje se radi tijekom siječnja jer je najhladniji mjesec u godini i smatra se da su do tada sve ptice vodarice na zimovalištima i da još nisu započele s proljetnom seobom.

Ptice vodarice su sve ugroženija skupina ptica, prvenstveno zbog ugroženosti močvarnih staništa. Siječanjskim prebrojavanjem nastoji se zabilježiti reprezentativni dio populacije svake vrste, a uspoređivanjem brojnosti iz prethodnih godina procjenjuje se status populacija i planira zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa.

Nacionalni i regionalni koordinatori se brinu o provedbi zimskog prebrojavanja te o rezultatima (broju sudionika i prebrojanih ptica) izvještavaju europske koordinatore. Organizatori IWC u Hrvatskoj su Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode i Udruga Biom.

 

Park prirode Vransko jezero

O parku Virtualna šetnja Istraži park Servisne informacije Novosti