Nije pronađen niti jedan događaj za odabrani datum.
Najave
22.08.2018.
Park prirode Medvednica

Noć šišmiša na špilji Veternica

Obilježavanje 22. Međunarodne noći šišmiša u Parku prirode Medvednica
Opis: Špilja Veternica
Javna ustanova „Park prirode Medvednica“ u subotu 25. i nedjelju 26. kolovoza 2018. godine od 10:00 do 17:00 sati, na planinarskom domu Glavica i špilji Veternici, obilježit će 22. „Međunarodnu noć šišmiša“.
 

Program događanja : 
 

od 10:00 do 17:00 sati - svaki puni sat stručno vođenje špiljom Veternicom (po simboličnoj cijeni od 20,00 kuna po osobi)

od 10:00 do 17:00 sati - edukativne šišmiš radionice i prezentacije na otvorenom – ispred P. D. Glavica (facepainting, kolaži, bojanje, crtanje, kvizovi, itd.)

Najave
25.05.2017.
Park prirode Medvednica

Izložba "Zakaj Prigorci voziju ladice?"

U sklopu Tjedna Parkova Hrvatske u Parku prirode Medvednica u subotu 27. svibnja 2017. na Medvedgradu otvaramo izložbu kojom promoviramo kulturnu baštinu istočnog dijela Medvednice pod imenom "Zakaj Prigorci voziju ladice?"

U subotu 27. svibnja 2017. saznajte odgovor na pitanje „Zakaj Prigorci voziju ladice?“  na otvorenju istoimene izložbe na Medvedgradu. Izložbu ćete moći posjetiti već od 11:00 sati a svečano otvorenje bit će u 17:30 sati. Izložba je nastala u suradnji Muzeja Prigorja i Javne ustanove „Park prirode Medvednica“  kojom se predstavlja kulturna baština istočnog dijela Medvednice tj. Sesvetskog prigorja. Izložbom je prikazana tradicionalna prigorska svadba sa svim negdašnjim običajima i ritualima te se kroz cijeli tijek izložbe provlači usporedba s današnjom svadbom. 

PROGRAM:

11:00 – 19:00                     

Izložba na Medvedgradu pod imenom „Zakaj Prigorci voziju ladice?“

Razgled Medvedgrada i izložbe cijeli dan

Posebna ugostiteljska ponuda - tradicionalna prigorska jela iz Sesvetskog Prigorja, Kašine, Prekvršja, Vugrovca...

Tradicijska izrada cvijeća od krep papira

Ponuda unikatnog tradicionalnog nakita

Suvenirska ponuda Parka prirode Medvednica

17:30                                   

Svečano otvorenje izložbe

19:00 – 20:30                    

Koncert grupe „The Strings“ (do 150 posjetitelja)

Cijena ulaznice za izložbu je 20,00 kn.

Cijena ulaznice za koncert je 25,00 kn.

(Ulaznice se mogu kupiti na ulazu u Medvedgrad)

Najave
17.05.2017.
Park prirode Medvednica

Tjedan Parkova Hrvatske u Parku prirode Medvednica

Proslavite Tjedan Parkova Hrvatske s nama na Šišmiš partyju u špilji Veternici i kod planinarskog doma Glavica u nedjelju 21.5.2017. s početkom u 10:00 sati.
Opis: Koncertna dvorana u špilji Veternici

PROGRAM DOGAĐANJA:

10:00 – 17:00     

Posjeti špilji Veternici organizirani su na svaki puni sat (cijena ulaznice 20,00kn)

Šišmiš sajam:

  • predstavljanje PP Medvednica, udruge Tragus  i  Zagreb ZOO,
  • ponuda domaćih proizvoda s područja Parka,
  • brojne besplatne radionice i igre za djecu,
  • Akcija „Usvoji šišmiša“
  • Suvenirska ponuda

18:00 – 19:30     

Akustični glazbeni nastup u koncertnoj dvorani špilje Veternice,  ulaznice po cijeni od 40,00kn moguće je rezervirati na e-mail prezentacija@pp-medvednica.hr do petka 19.5.2017. ili kupiti na ulazu u špilju na dan koncerta. Broj ulaznica je ograničen na 150 komada.

Najave
25.08.2016.
Park prirode Medvednica

Obilježavanje 20. Međunarodne noći šišmiša u Parku prirode Medvednica

Javna ustanova Park prirode Medvednica u subotu 27. i nedjelju 28. kolovoza 2016. godine od 10 do 17 sati, u Planinarskom domu Glavica i u špilji Veternici, obilježit će 20. po redu Međunarodnu noć šišmiša.

Naši dragi gosti koji nam tradicionalno pomažu u obilježavanju ovog važnog datuma iz zaštite prirode:  ZOO Zagreb, JU Park Maksimir, Hrvatsko biospeleološko društvo, Hrvatska gorska služba spašavanja – stanica Zagreb, te Udruga Tragus i ove će nam godine predstaviti svoj rad vezan uz istraživanja i zaštitu šišmiša, ali će nam isto tako pomoći da svi zajedno naučimo više o ishrani šišmiša, njihovom letu, njihovoj korisnosti, ugroženosti i mnogim drugim šišmiš-temama. 

Onima pak koji se zaljube u naše slatke veterničke šišmiše, omogućeno je njihovo posvajanje. Ustanova je 2007. godine pokrenula program Usvoji šišmiša!, tako da je usvajateljska obitelj sada već prilično velika i bliži se brojci od 900 šišmiša!

Svaki puni sat kod Planinarskog doma Glavica bit će organizirane i male radionice o špiljarskoj opremi te će sudionici također moći svladati osnove špiljarskog penjanja.

Program događanja:

  • 10 – 17 h – svaki puni sat stručno vođenje špiljom Veternicom (po simboličnoj cijeni od 15,00 kuna po osobi)
  • 10 – 17 h – edukativne šišmiš-radionice i prezentacije na otvorenom – ispred Planinarskog doma Glavica (facepainting, kolaži, bojanje, crtanje, kvizovi, špiljarska oprema, bat detektor, itd.)
  • od 18 sati smo u ZOO vrtu (nedjelja 28. kolovoza)
Vijesti
29.06.2016.
Park prirode Medvednica

Ljetno radno vrijeme turističkih atrakcija u Parku prirode Medvednica

Ljetno radno vrijeme turističkih atrakcija u Parku prirode Medvednica
Opis: Medvedgrad iz zraka
Autor: Arhiva JU PP Medvednica
Izvor: Arhiva JU PP Medvednica

Medvedgrad je otvoren za posjećivanje svakog dana osim ponedjeljka prema sljedećem rasporedu:

  • od utorka do petka od 11:00 do 19:00 h
  • subotom i nedjeljom od 10:00 do 21:00 h.

Špilja Veternica otvorena je za posjećivanje subotom, nedjeljom i blagdanom od 10:00 do 16:00 h.

Rudnik Zrinski otvoren je za posjećivanje nedjeljom i blagdanom od 11:00 do 17:00 h.

Infocentar Bliznec otvoren je subotom, nedjeljom i blagdanom od 09:00 do 14:00 h.

Najave
20.05.2016.
Park prirode Medvednica

Otvorenje špilje Veternica

Povodom obilježavanja Tjedna parkova Hrvatske pridružite nam se sljedeće nedjelje (29. 5. 2016.) u Planinarskom domu Glavica i u špilji Veternici.
Opis: Mali potkovnjak u Koncertnoj dvorani, špilje Veternice
Autor: Denis Kovačić
Izvor: Arhiva Javne ustanove Park prirode Medvednica

U nedjelju 29. svibnja 2016. godine pridružite nam se od 10 do 16 sati na obilježavanju Tjedna parkova, a ujedno i završetka radova na projektu Obnova posjetiteljske infrastrukture špilje Veternice i njene okolice.

Naši tradicionalni suradnici i gosti bit će s nama i na ovaj svečani dan – ZOO Zagreb,  JU Park Maksimir, Hrvatsko biospeleološko društvo i Tragusovci, te će nam i ovaj put predstaviti svoj rad vezan uz istraživanja i zaštitu šišmiša, ali nas i educirati o toj tajanstvenoj skupini životinja ispred Planinarskog doma Glavica.

Posjetitelji će tog dana moći sa stručnjacima za šišmiše saznati sve o njihovu načinu života i njihovoj važnosti, a naši najmlađi gosti moći će sudjelovati na cijelom nizu radionica za djecu – od izrade šišmiš maski, crtanja i kvizova.

Onima pak koji se zaljube u naše šišmiše, omogućeno je njihovo posvajanje. Ustanova je 2007. godine pokrenula program Usvoji šišmiša!.

Također će svaki puni sat biti organizirano stručno vođenje špiljom Veternicom. Osim nove LED rasvjete u špilji, posjetitelji će iz prve ruke moći posvjedočiti rezultatima upravo završenog projekta: zvučni efekti na najatraktivnijim lokacijama u turističkom dijelu Veternice, poput komunikacije šišmiša, rike špiljskih medvjeda, zvuka slapova koji su nekad tekli turističkim dijelom i drugih atrakcija.

Program događanja:

10:00 – 16:00 h – Svaki puni sat stručno vođenje špiljom Veternicom

10:00 – 16:00 h – Edukativne šišmiš radionice i prezentacije na otvorenom – ispred Planinarskog doma Glavica (facepainting, kolaži, bojanje, igre, kvizovi i druge aktivnosti).

Najave
18.05.2016.
Park prirode Medvednica

Osjeti Medvednicu! – sajam tradicijskih proizvoda uz večernji koncert

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode RH, pridružite nam se ove subote 21. 5. 2016. na Medvedgradu.
Opis: Harmonikaški orkestar Ivan Goran Kovačić
Autor: Nepoznat
Izvor: http://tinyurl.com/jf2km4h

Dragi posjetitelji,

navratite na Medvedgrad u subotu 21. svibnja 2016. godine od 15:00 sati na sajam autohtonih tradicijskih proizvoda koji organiziramo povodom obilježavanja Tjedna parkova. Uz već poznate domaće proizvode lokalnih OPG-ova poput voćnih likera, medenjaka i slasnih džemova, okusite nešto novo poput štrudle od kopriva. Za vaše najmlađe tu su poznate drvene dječje igračke koje je UNESCO stavio na svoju listu nematerijalne kulturne baštine, kao i ostala bogata suvenirska ponuda s temom kulturnog i prirodoslovnog naslijeđa Parka.

Kao posebnu poslasticu za sve posjetitelje s početkom u 18:30 sati priređujemo nastup jednog od najboljih harmonikaških orkestara u Europi, Akademskog harmonikaškog orkestra „Ivan Goran Kovačić“.

Po završetku koncerta imat ćete priliku uživati u zalasku sunca s vrha medvedgradske kule.

Vijesti
19.02.2016.
Park prirode Medvednica

Pritisci i prijetnje prirodnim vrijednostima – pilot-područje Park prirode Medvednica

Pred sam kraj 2015. godine, 16. prosinca, održano je predstavljanje projekta Izgradnja GIS sustava kao potpora definiranju pritisaka i prijetnji na prirodne vrijednosti, pod vodstvom Hrvatske agencije za zaštitu okoliša i prirode, koji provodi GDi GISDATA d.o.o. uz financijsku potporu FZOEU.

Svi postojeći i budući korisnici rezultata upoznati su sa sustavom i podacima koji su uspostavljeni navedenim projektom (portal, preglednik i centralna baza, kao i izvješća za pojedine parkove).

Park prirode Medvednica odabrano je pilot-područje na kojem su analizirani pritisci i prijetnje. Za takvu analizu korištena je metodologija METT (Management Effectiveness Tracking Tool) koja se upotrebljava kod procjene učinkovitosti upravljanja zaštićenim područjima. Ta metodologija nadograđena je referentnim popisom pritisaka i prijetnji koju definira EIONET (European Environment Information and Observation Network – Europska okolišna informacijska i promatračka mreža). Nakon analize identificiranih pritisaka i prijetnji definirane su mjere za njihovo ublažavanje. Za definiranje pritisaka i prijetnji pripremljen je kartografski dio metodologije koji se sastoji od tematskih podloga u GIS-u za svaku skupinu pritisaka i prijetnji.

Zahvaljujemo Hrvatskoj agenciji za zaštitu okoliša i prirode što je Park prirode Medvednica odabrano pilot-područje čime smo dobili vrijednu analizu pritisaka i prijetnji našim prirodnim vrijednostima. Dobivena analiza, portal i preglednik uvelike će nam pomoći u upravljanju zaštićenim područjem.
Vijesti
19.02.2016.
Park prirode Medvednica

Volontirajte u parkovima Hrvatske

U Parku prirode Medvednica održano je službeno predstavljanje volonterskih programa u parkovima Hrvatske. Prema izjavi pomoćnika ministra zaštite okoliša i prirode, gospodina Nenada Strizrepa, 19 hrvatskih zaštićenih područja godišnje posjeti preko tri milijuna posjetitelja, a mnogi od njih su zaljubljenici u prirodu koji bi htjeli dati svoj osobni doprinos zaštiti prirode.

S obzirom na brojne upite o mogućnosti volontiranja u nekom od zaštićenih područja krenulo se s realizacijom projekta Volonterski programi u parkovima Hrvatske. Ukupno je osmišljen 31 različit program za volontere u nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Na taj način svoj doprinos očuvanju prirode možete dati kao čuvar biljne ravnoteže na Brijunima ili kornatski dupinograf u Nacionalnom parku Kornati te u brojnim drugim zanimljivim programima.

U našem Parku možete sudjelovati u jednom od naša četiri volonterska programa, primjerice Kralj i dama u kojem nam možete pomoći u ostvarenju srednjovjekovnog festivala ili pak Istraživač vodozemaca Medvednice u kojem nam možete pomoći u monitoringu Natura 2000 vrsta.

Sve detaljne informacije o volontiranju i programima za volontere u nacionalnim parkovima i parkovima prirode možete pronaći na web-stranici: http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/.

Svoje prijave za neki od volonterskih programa u Parku prirode Medvednica možete slati na info@pp-medvednica.hr.
Najave
19.02.2016.
Park prirode Medvednica

XI. Srednjovjekovni dani na Medvednici – Medvedgrad 2016.

Javna ustanova Park prirode Medvednica poziva vas 24. i 25. rujna 2016. (subota i nedjelja) od 12 do 19 sati na XI. Srednjovjekovne dane na Medvednici. To su dani u kojima se oživljavaju običaji i duh srednjeg vijeka, a održavaju se sada već tradicionalno na Medvedgradu.

Očekuju vas viteški turniri, Crna Kraljica, streličarske radionice, sprave za mučenje, srednjovjekovna glazba i ples, vratolomije žonglera Trilje IV., noćne borbe s vatrom te mogućnost šopingiranja na srednjovjekovnom sajmu.

PROGRAM:
12:00 Otvorenje
12:15 – 13:30 Viteški turnir – 1. dio
Predstava „suđenje coprnici“
Kraljevski ručak
13:30 – 15:00 Žongler Trilja IV., srednjovjekovni plesovi

16:00 – 17:30 Viteški turnir – 2. dio – finale
17:30 – 18:30 Predstava vitezova Reda srebrnog zmaja i Belog Volka

18:30 – 19:00  Vatreni show

CIJELI DAN možete i:
- sudjelovati na radionicama streličarstva
- pogledati prikaz srednjovjekovne mučionice
- šopingirati na srednjovjekovnom sajmu
- kušati hranu spravljenu po srednjovjekovnim receptima.

Napomena: organiziran je besplatan prijevoz minibusevima od Šestinske crkve do Medvedgrada i natrag.
Sve one u dobroj kondiciji pozivamo da dođu pješice (Šestinska crkva – Medvedgrad 45 minuta hoda, staza br. 12).

Cijena ulaznice: 20,00 kn (djeca do 7 godina u pratnji roditelja – besplatno).

Veselimo se vašem dolasku!

Park prirode Medvednica

O parku Virtualna šetnja Istraži park Servisne informacije Novosti