Nije pronađen niti jedan događaj za odabrani datum.
Vijesti
14.05.2021.
Nacionalni park Mljet

Volontiranje u Nacionalnom parku Mljet

Javna ustanova "Nacionalni park Mljet" i ove godine održava volonterske programe koji će se održavati uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.
Opis: Volonterke u Nacionalnom parku Mljet

Javna ustanova “Nacionalni park Mljet” i ove godine unatoč koronavirusu održava volonterske programe koji će se održavati uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

27. veljače na otok su došli prvi volonteri – graditelji planinarskih putova. Uz ovaj program u ovoj godini NP Mljet održava programe Čistač mljetskih uvala, Istraživač mišljenja, Foto amater te dva nova programa: Restaurator suhozida – čuvar prošlosti i Njegovatelj tradicijskog bilja.

Restaurator suhozida je program nastao s ciljem obnove postojećih suhozidnih struktura u Parku koje predstavljaju tradicijsku baštinu otoka Mljeta te će doprinijeti očuvanju vještine obnove suhozida. Umijeće suhozidne gradnje od 2016. godine uživa zaštitu kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Program Njegovatelj tradicijskog bilja je kreiran za volontere koji žele provesti vrijeme u NP Mljet u sadnji i očuvanju tradicijskog bilja u sklopu Parka. Mljet je prepoznat kao zeleni otok, jedan je od otoka s najbujnijom vegetacijom na Jadranu. Njegovanje tradicijskog bilja našeg otoka utječe na sklad krajobraza i čini jedinstven ugođaj.

Volontiranje je odlična prilika da ojačate timski duh, steknete nova poznanstva, pa čak i buduće prijatelje ili suradnike.

Vijesti
27.01.2020.
Nacionalni park Mljet

Međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodarica (IWC) prvi puta na Mljetu

Ove se godine i Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“ prvi puta uključila u međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodarica, IWC (International Waterbird Census), najveći i najstariji monitoring program na svijetu.
Opis: Brojanje ptica

Svakog siječnja od 1967. godine organizira ga svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja, Wetlands International, a cilj mu je bolje razumijevanje migracije i biologije ptica vodarica. Tijekom prvog mljetskog prebrojavanja 24. i 25. siječnja 2020. godine obiđen je akvatorij Nacionalnog parka Mljet te sve veće kopnene vodene površine na otoku Mljetu: blatine kod Blata, Sobre i Prožure te slatina kod Kozarice. Duž morske obale parka najbrojniji su bili galebovi klaukavci, morski i veliki vranci te sredozemni galebovi. Na blatinama i slatini najbrojnije su bile liske i divlje patke, a zabilježene su i sive čaplje te mali gnjurci.

Više informacija o IWC na:

https://www.biom.hr/vijesti/zimsko-prebrojavanje-ptica-vodarica-2020/

https://www.wetlands.org/our-approach/healthy-wetland-nature/international-waterbird-census/

Vijesti
22.10.2019.
Nacionalni park Mljet

Održan prvi Mljet Outdoor Festival

Goveđari, 21. listopada 2019. – Proteklog vikenda, u subotu i nedjelju, 19. i 20. listopada, u organizaciji JU Nacionalni park Mljet, Udruge Deša i Hrvatske gorske službe spašavanja, u Nacionalnom parku Mljet održan je prvi Mljet Outdoor Festival.
Opis: Poster
Autor: NP Mljet

U dva dana boravka na Mljetu mnogobrojni posjetitelji su uživali u besplatnim vođenim turama obilaska NP Mljet, bicikliranja te pješačenja i planinarenja. Osim toga, sudionici su imali prilike sudjelovati u satovima yoge te vježbama funkcionalne snage i pokreta, dok su zahvaljujući patronažnim sestrama Doma zdravlja Dubrovnik mogli provjeriti krvni tlak te razinu šećera u krvi. Uz to, prvih 100 prijavljenih sudionika je imalo i besplatan prijevoz i smještaj u hotelu Odisej u Pomeni.

 

U sklopu događanja malim planinarima s otoka Hrvatska gorska služba spašavanja prezentirala je svoju opremu, aktivnosti te akcije spašavanja, dok su njeni djelatnici brinuli o sigurnosti svih sudionika. Osim toga, svi oni koji su posjetili Pomenu mogli su se pridružiti gastro radionici Udruge Deša i doznati kako pripremiti mljetske makarule, ušećerene bademe, rozatu i prikle, dok su na štandu Lige protiv raka Korčula- Pelješac- Lastovo- Mljet mogli degustirati mljetsku pogaču i lokalne slastice te uz simboličnu donaciju pomoći rad udruge. Svoje proizvode posjetiteljima su, uz NP Mljet, predstavila i lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva – OPG Bašica, Dabelić, Hajdić te Zadruga Funjestra OŠ Mljet. Sudionicima su predstavljena i dva nova promotivna filma o otoku Mljetu i aktivnostima Javne ustanove „Nacionalni park Mljet“ koji su realizirani kroz projekt MLJET – ODISE(J)A MEDITERRANEA.

 

Za zabavni dio Mljet Outdoor Festivala pobrinula se grupa Kopito koja je sudionike nakon besplatne ribarske večere držala aktivnima do dugo u noć.

 

Dvodnevno aktivno druženje zaljubljenika u prirodu i rekreaciju na otvorenom održano je u sklopu projekta Unaprjeđenje sustava održivog upravljanja, turističke valorizacije i interpretacije prirodne baštine na području NP Mljet – MLJET – ODISE(J)A MEDITERRANEA, kojeg su sufinancirali Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt za cilj ima optimizirati posjećivanje Nacionalnog parka, podići svijest o prirodnim i kulturnim vrijednostima zaštićenog područja te doprinijeti ekonomskoj dobrobiti lokalne zajednice i održivom razvoju otoka Mljeta kroz unaprjeđenje sustava posjećivanja, posjetiteljske infrastrukture i edukacijskih programa u NP Mljet.

 

Fotografije s festivala možete pogledati na http://np-mljet.hr/mljet-outdoor-festival-okupio-zaljubljenike-u-aktivan-boravak-u-prirodi/

Vijesti
11.10.2019.
Nacionalni park Mljet

Prvi Mljet Outdoor Festival

U subotu i nedjelju, 19. i 20. listopada u Pomeni na otoku Mljetu održava se prvi Mljet Outdoor Festival u organizaciji Nacionalnog parka Mljet, Udruge Deša i HGSS-a.
Opis: plakat
Autor: NP Mljet

 Cilj događanja je posjetiteljima omogućiti da kroz rekreativne aktivnosti te sudjelovanje u radionicama upoznaju prirodne ljepote NP Mljet kao i gastro ponudu najzelenijeg hrvatskog otoka.

 

Mljet Outdoor Festival održava se u sklopu projekta Unaprjeđenje sustava održivog upravljanja, turističke valorizacije i interpretacije prirodne baštine na području NP Mljet – MLJET – ODISE(J)A MEDITERRANEA, kojeg su sufinancirali Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt za cilj ima optimizirati posjećivanje Nacionalnog parka, podići svijest o prirodnim i kulturnim vrijednostima zaštićenog područja te doprinijeti ekonomskoj dobrobiti lokalne zajednice i održivom razvoju otoka Mljeta kroz unaprjeđenje sustava posjećivanja, posjetiteljske infrastrukture i edukacijskih programa u NP Mljet.

 

Mljet Outdoor Festival počinje u subotu, 19. listopada u 14 sati besplatnim turističkim razgledom uz pratnju vodiča Ustanove. Također, održati će se i prezentacija lokalnih proizvođača, OPG-ova i gastro radionica u organizaciji udruge Deša, u sklopu koje će svi zainteresirani imati prilike naučiti kako pripremati neka od tradicionalnih jela s otoka Mljeta, dok su za one željne aktivnijeg provoda organizirane besplatne biciklističke ture po Nacionalnom parku.  Subota će završiti besplatnom ribarskom večerom te koncertom grupe Kopito.

 

Nedjelja će započeti organiziranim vježbama opuštanja uz more, a za one koji preferiraju aktivniji boravak u prirodi organizirane su vođene pješake ture.

 

Za sve dodatne informacije slobodno se obratite na: 098/97 33 196 ili na mail ane.radovic@media-val.hr

 

PROGRAM FESTIVALA:

 

Subota, 19.10.2019.

14:00 – 15:30

16:00 – 17:30

  • Besplatan turistički razgled NP Mljet uz pratnju vodiča
  • Besplatne vođene ture bicikliranja po NP Mljet*

15:00 – 18:30

  • Gastro radionice u organizaciji Udruge Deša
  • Prezentacija lokalnih proizvođača i OPG-ova

18:30 – 20:30

  • Ribarska večera uz koncert grupe Kopito
  • Prezentacija promo filma otoka Mljeta

Nedjelja, 20.10.2019.

9:00 – 10:30

10:00 – 11:30

  • Besplatne vođene pješačke ture po NP Mljet*

8:30 – 9:30

  • Vinyasa flow sat vježbanja*

10:15 – 11:15

  • Sat funkcionalne snage i pokreta*

*Broj mjesta je ograničen; sudjelovanje u aktivnostima moguće je uz prethodnu prijavu na licu mjesta.

** Organizator zadržava pravo izmjene programa, ovisno o uvjetima na terenu.

*** Polazišna točka svih aktivnosti je ispred hotela Odisej u Pomeni

 

KAKO DOĆI NA MLJET OURDOOR FESTIVAL?

Mjesto:

Dolazak:

Povratak:

Iz Dubrovnika (u Sobru):

Katamaran „Nona Ana“ (www.gv-line.hr)

19.10. u 14:30 sati

20.10. u 15:00 sati

                                                                Katamaran Krilo (www.krilo.hr)

Iz Splita (u Pomenu):

19.10. u 7:40 sati

20.10 u 17:15 sati

S Hvara (u Pomenu):

19:10. u 8:05 sati

S Korčule (u Pomenu):

19.10. u 10:00 sati

Iz Prapratnog (u Sobru):

Trajekt Jadrolinije (www.jadrolinija.hr)

19.10. u 12 sati

20.10. u 15 sati

 

 

Nacionalni park Mljet

O parku Virtualna šetnja Istraži park Servisne informacije Novosti