Aktivnosti

Biciklizam

Kroz Papuk vodi šest atraktivnih biciklističkih staza, makadamskih i kroz šumu. Vožnja omogućuje poglede na grebene Papuka, prolazi vidikovcima, kamenolomima i dolinama. Staze vode i do izvora Jankovca, za mnoge najljepšeg mjesta u Parku prirode. 

Staza Graševina

Staza Graševina je kružna i duga je 19,2 km. Otprilike polovica ove staze je asfaltna cesta, a polovica makadam, tj. vinska cesta koja ide od Kutjeva do Venja. Staza kreće iz Venja vinskom cestom, kao i staze Labrusca i Vinea, u smjeru Kutjeva. U Donjem Mitrovcu odvajamo se od staza 1 i 2 te nastavljamo ravno, vinskom cestom prema Kutjevu. Nakon nešto više od 1,5 kilometra stižemo u Kutjevo.

Prateći putokaze prolazimo pokraj Kutjevačkog dvorca i ulazimo u šumarak kojim se penjemo uzbrdo do vinorodnog lokaliteta Vinkomir. Na samom vrhu nalazi se vidikovac s kojeg se pruža životopisan pogled na Požešku kotlinu. Slijedi 1 kilometar dug strmi spust do asfaltne ceste gdje ponovno ulazimo u Kutjevo. Skrenemo desno i dalje se vozimo asfaltnom cestom, kod benzinske postaje ponovno skrenemo desno, u smjeru zapada prema Vetovu. Nastavljamo vožnju ravnom cestom oko 6,5 kilometra sve do skretanja desno na makadamsku cestu, prije samog ulaska u Vetovo. Nakon što prođemo kroz Vetovo, dalje se vozimo makadamskom cestom (vinska cesta) u smjeru istoka prema Venju. Na putu prema završetku staze u Venju prolazimo kroz Lukač i Hrnjevac u kojem se staza spaja sa stazama 1 i 2.

Dužina staze: 19,2 km

Visinska razlika: 113 m

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Postoji li mogućnost iznajmljivanja bicikla: Ne

Vrsta staze: Makadam, šumski put, asfalt

Staza Labrusca

Staza Labrusca je kružna i duga je 11 km. Staza je najvećim dijelom makadamska (šumska cesta, vinogradarski put), a samo je manji dio asfaltna cesta koja prolazi kroz sela. Staza kreće iz centra Venja (kod kapelice) prema istoku u smjeru Kutjeva. Nakon 300 m vožnje asfaltom dolazimo na makadam te se vozimo dalje prema Gornjem Mitrovcu.

Poslije još jednog kilometra vožnje ulazimo u Donji Mitrovac gdje skrećemo lijevo prema sjeveru. Kada prođemo kroz selo, skrenemo na lijevi odvojak i ulazimo u šumu. Slijedi uspon šumskom cestom. Nakon 1,5 kilometra dolazimo do križanja gdje je potrebno skrenuti oštro lijevo. Sljedeća 3 kilometra vozimo se blago zavojitom šumskom cestom nakon čega napuštamo cestu i skrećemo lijevo prema jugu na putić koji vodi do vinograda. Slijedi strmi spust kroz vinograde gdje treba obratiti pažnju na putokaze. Dolazimo do Hrnjevca, tj. do vinske ceste gdje se staza spaja sa stazama 2 i 3. Dalje idemo u smjeru istoka prema Venju. Kada uđemo u Venje, skrenemo lijevo i vozimo se do kapelice gdje staza završava.

Dužina staze: 10,9 km

Visinska razlika: 155 m

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Postoji li mogućnost iznajmljivanja bicikla: Ne

Vrsta staze: Makadam, šumski put 

Staza Vinea

Staza Vinea je kružna i duga je 12,4 km. Staza je konfiguracijski slična stazi Labrusca (staza 1), najvećim je dijelom makadamska (šumska cesta, vinogradarski put), a manjih asfaltnih dionica ima samo pri prolasku kroz sela. Staza kreće iz središta Venja kod kapelice. Prva 3,5 kilometra ide istom trasom kao i staza 1 – prolazimo kroz Gornji Mitrovac, a u Donjem Mitrovcu skrenemo lijevo.

Nakon što smo ušli u šumu i vozili oko 1,5 kilometar staza se odvaja od staze 1.
Dalje se nastavljamo uspinjati oko 600 metara šumskom cestom uz Ilidžanski potok. Slijede 3,5 kilometra vožnje s vrlo blagim uzbrdicama i nizbrdicama. Kada stignemo do okretaljke, koja je i najviša točka na stazi (500 m), skrenemo lijevo u smjeru juga na šumski put. Kroz šumu se strmo spuštamo 600 metara dok ne dođemo do vinograda. Na samom izlasku iz šume pruža se nezaboravan pogled na vinograde i širu okolicu. Kroz vinograde se dosta strmo spuštamo sljedećih 2 kilometra, nakon čega dolazimo do Hrnjevca i spajamo se sa stazama Labrusca i Graševina. Nastavljamo vinskom cestom u smjeru istoka do Venja. Poslije ulaska u selo skrenemo lijevo i završavamo vožnju kod kapelice.

Dužina staze: 12,4 km

Visinska razlika: 250 m

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Postoji li mogućnost iznajmljivanja bicikla: Ne

Vrsta staze: Makadam, šumski put

Velika – Sokoline – Mališćak – Velika

Staza br. 1 je kružna i duga je 18,5 km. Prva polovica staze je uspon od 276 m do najviše točke na 720 m, nakon čega slijedi spust prema Velikoj. Veći dio staze (16 km) čine makadam i šumski putevi, a manji dio (2,5 km) je asfaltna cesta. Početak staze je u mjestu Velika, kod crkve sv. Augustina (276 m). Krenemo asfaltnom cestom prema Jankovcu i nakon 1 km skrenemo lijevo na makadamski put.

Nastavljamo vožnju makadamom u dužini skoro 6 km do šumske okretaljke, na pola tog puta s desne strane nalazi se stijena Sokolina koja je opremljena za sportsko penjanje. Kod okretaljke skrećemo desno (sjever-sjeverozapad) na šumski put. Slijedi strmi uspon dužine oko 800 m od kote 560 m do 690 m koja se nalazi na grebenu Mališćaka. Kada se popnemo na greben, spuštamo se u smjeru juga oko 1 km nakon čega skrećemo lijevo (kada bismo nastavili grebenom nakon nešto više od pola kilometra došli bismo do planinarskog skloništa Mališćak (720 m) s kojeg se pruža prelijepi pogled na greben Papuka, što svakako vrijedi vidjeti), te se s grebena strmim putem dužine oko 150 m spuštamo na Šimića put. Ponovno skrećemo lijevo prema sjeveru i vozimo se oko 1,2 km do spajanja s cestom Velika – Jankovac. Dalje se cestom spuštamo prema Velikoj. Prije samog ulaska u Veliku prolazi se pokraj kamenoloma gdje ponovno dolazimo do asfaltne ceste koja vodi natrag do crkve.

Dužina staze: 18,5 km

Visinska razlika: 440 m

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Postoji li mogućnost iznajmljivanja bicikla: Ne

Vrsta staze: Makadam, šumski put 

Velika – Duboka – Velika

Staza br. 2 je kružna i duga je 20,8 km. Veći dio staze (17 km) je makadam, a manji dio (3,8 km) je asfaltna cesta. Polazna točka je crkva sv. Augustina u Velikoj od koje krećemo desno dolinom Dubočanke prema bazenima. Nakon 2,4 km asfaltne ceste uz koju se s lijeve strane nalaze livade s odmaralištima dolazimo do makadama. Vozimo se dalje 1,3 km gdje skrećemo lijevo na šumski put. Slijedi oko 10 km vožnje zavojitim šumskim putem; u početku 5 km napornog uspona te kasnije oko 5 km vožnje po uglavnom ravnom terenu. Na toj dionici vidimo i putokaz prema vidikovcu Lapjak (1,5 km od staze).

Nakon 13,5 kilometara staze šumski put izlazi na makadamsku cestu Velika – Jankovac gdje skrećemo lijevo. Dalje se spuštamo oko 7 km do Velike. Nakon što prođemo pokraj kamenoloma, zadnjih 1,4 km vozimo se po asfaltnoj cesti.

Dužina staze: 20,8 km

Visinska razlika: 400 m

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Postoji li mogućnost iznajmljivanja bicikla: Ne

Vrsta staze: Makadam, šumski put

Velika – Jezerce – Jankovac – Velika

Staza br. 3 je kružna i duga je 23,8 km. Veći dio staze (20 km) je makadam, a manji dio (3,8 km) asfaltna cesta. Polazna točka je crkva sv. Augustina u Velikoj od koje krećemo desno dolinom Dubočanke prema bazenima. Nakon 2,4 km asfaltne ceste uz koju se s lijeve strane nalaze livade s odmaralištima dolazimo do makadama. Vozimo se dalje 1,6 km gdje skrećemo lijevo, na tom mjestu nalazi se rampa koju treba zaobići ako je spuštena.

Nastavljamo vožnju 1 km i zatim skrećemo s glavne ceste lijevo. U blizini skretanja (kada bi nastavili 50 m ravno) nalazi se objekt šumarskog fakulteta i izvor potoka Dubočanke. Nakon još jednog kilometra dolazimo do velike čistine (lokalitet Jezerce) i na račvanju ceste skrenemo desno na šumski put. Slijede 3 km vožnje kroz šumu gdje treba biti oprezan i slijediti biciklističke putokaze zbog brojnih šumskih putova. Dolazimo do park-šume Jankovac koju svakako vrijedi razgledati. Iz Jankovca krećemo lijevo (uspon 5 km) makadamskom cestom, pri kraju uspona dolazimo do križanja gdje se nalazi spomenik iz Domovinskog rata. Nakon što prođemo najvišu točku na stazi (760 m), slijedi spust oko 9 km prema Velikoj. Nakon što prođemo pokraj kamenoloma, zadnjih 1,4 km vozimo se po asfaltnoj cesti.

Dužina staze: 23,8 km

Visinska razlika: 440 m

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Postoji li mogućnost iznajmljivanja bicikla: Ne

Vrsta staze: Makadam, šumski put 

Planinarenje

Postoje četiri označene planinarske staze. Uobičajeni doživljaj Slavonije kao ravničarske regije mijenja se prolaskom bilo kojom od staza koje su srednje teške. Posjetiteljima je osobito zanimljiv Jankovac i slap Skakavac zbog vodopada visokog 28 metara, a koji se obrušava preko visoke stijene u kanjon Kovačice. 

Velika (kod crkve) – Lapjak – Nevoljaš – Jankovac

Gledajući prema sjeveru, krenemo od veličke crkve desnom cestom prema bazenima. Prođemo pored ulaza u bazenski kompleks i nakon pedesetak metara s asfaltne ceste skrenemo lijevo (pokraj prve table poučne staze Lapjak čijom trasom i hodamo) te po stepenicama (pokraj devastirane građevine) izrazito uzbrdo na Turski grad (Velički stari grad, 452 m/nv), 30 minuta hoda. S ruševnog grada pruža se izvrstan pogled na Planinarski dom Lapjak i toplice. Označena planinarska staza vodi grebenom preko Tauberovih stijena pa pokraj križa na vrh Lapjaka (667 m/nv), 45 minuta hoda.

Lapjak je kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice i Slavonskog planinarskog puta. Nakon desetominutnog silaska kroz crnogoricu dolazimo do raskrižja gdje se desno odvaja trasa Šulerovog puta, ujedno i trasa Poučne staze Lapjak, za bazene (oko 40 minuta hoda). Mi ćemo ravno Kovačevim grebom, presijecajući Padešku šumsku cestu doći za 40 minuta na vidikovac Nevoljaš (740 m/nv) odakle se pružaju izvanredni vidici na sve strane, vide se slavonsko gorje, bosanske i mađarske planine.
Za samo pet minuta smo kod planinarske kuće Nevoljaš, koja je na gornjoj točci nekada popularnog slavonskog skijališta. (Desno, skijaškom stazom, planinarski put ide prema lokalitetu Jezercu odakle se račvaju dva planinska puta za Jankovac, Češljakovački vis te Duboku). Naša trasa ide šumskim zemljanim putom u smjeru zapada (za Ivačku glavu preko Anđine barake, spomen-područje poginulim braniteljima koje se nalazi na raskrižju „vojne ceste“ i ceste Ž 4253) i nakon deset minuta hoda skrećemo desno te za dvadeset minuta širokom prosjekom preko kote Kameni vršak dolazimo do raskrižja (pravo je markacija za Češljakovački vis, a desno za Jezerce „osječkim putem“). Na raskrižju slijedimo lijevu trasu, markaciju koja kroz „talijanski jarak“ za 20 minuta vodi na Jankovac. Spomenutih dvadeset minuta hoda prolazi kroz labirinte srušenih bukvi koje se ne smiju dirati jer se nalaze u području park-šume Jankovac.

Dužina staze: 8,9 km

Visinska razlika: 476 m

Velika (kod crkve) – Mališćak – Orahove vode – Ivačka glava

U Velikoj kod crkve sv. Augustina županijska cesta za Jankovac (Ž 4253, 15 km) skreće u lijevo u slučaju da smo licem okrenuti prema sjeveru (desni krak je za bazene i planinarske objekte Lapjak i Trišnjicu). Županijskom cestom idemo oko jedan kilometar i nailazimo lijevo, iza HEP-ovih bungalova, na tucanički put. Njime idemo oko pet minuta pa prijeđemo cestu, kamenolomsku obilaznicu, te još pet minuta do raskrižja planinarskih puteva. Mi ćemo desno (ravno je smjer za dio kružne poučne staze Turjak i penjalište Sokolinu) kroz nisko raslinje prema Mališćaku.

Nakon otprilike pola sata napornijeg hoda nailazimo na desni odvojak za kotu Pliš (10 minuta). Usput smo se priključili trasi poučne staze Turjak, a što je vidljivo po, uz planinarski put, postavljenim edukativnim tablama. Produživši ravno, za pet minuta smo na kamenjaru gdje raste mnoštvo zaštićenih proljetnica (a to je i gornja točka eksploatacijskog polja kamenoloma Veličanka II). Na vrhu kamenjara poučna staza produžuje ravno, a planinarski put skreće desno (oba puta će se spojiti nakon otprilike 800 metara). Za oko pola sata hoda, na maloj bezimenoj koti su putokazi, od glavnog pravca protezanja planinarskog puta je lijevi odvojak za vidikovac Mališćak (oko 5 minuta hoda) i kružnu trasu poučne staze Turjak, odnosno u Veliku. Nastavljajući ravno prema cilju na tri minute od raskrižja je novi odvojak. Desno je put za planininarsku kuću Mališćak (tzv. Balkon) do koje je oko 10 minuta hoda, odakle se pružaju posebni vidici na vrh Papuka i južnu padinu Papuka. Ako nastavimo ravno, opet ćemo nakon pet minuta te ponovo nakon dodatnih 10 minuta naići na desnoj strani trase na odvojke za planinarsku kuću Mališćak. Od zadnjeg spomenutog odvojka (gdje piše „izvor“) nakon oko 30 minuta hoda, nalazi se odvojak desno za planinarski put prema izvoru Veličanke i Velikoj. Za manje od pola kilometra od tog raskrižja idući ravno, a prešavši tucaničku šumsku cestu, nailazimo na nepresušni izvor Orahove vode gdje je i mala nadstrešnica. (Na raskrižju kod izvora put lijevo vodi na kotu Lipovac pa na Stražemanski grad i u Veliku). Od izvora naša trasa puta za Ivačku glavu naglo skreće desno. Nakon idućih 15 minuta hoda opet je jedno raskrižje. Lijevo je markacija za proplanak Vratnice (oko 20 minuta hoda) i „ulaz zvečevački“ gdje je na vojnoj cesti raskrižje putova za: vrh Papuka (nedostupno!) i Zvečevo. Skrećemo desno i za manje od 20 minuta dolazimo na najvišu dostupnu točku Papuka, Ivačku glavu (913 m/nv) gdje su žigovi za dnevnike Hrvatske planinarske obilaznice i SPP-a.

Dužina staze: 8,8 km

Visinska razlika: 640 m

Vučjak Kamenski (Lula) – Kamengrad

Na državnoj cesti (4044) Kamenska – Voćin na sedmom kilometru nalazi se naselje Vučjak Kamenski u kojem su dvije lovačke kuće. Jedna je Leštat, a druga pripada lovačkoj udruzi Jelen. Preko puta lovačke kuće Jelen, na mjestu zvanom Lula (srušeni spomenik iz 2. svjetskog rata) počinje planinarski put za Kamengrad. Ide se oko 10 minuta makadamskom cestom u pravcu istoka, pa nakon toga slijedi nagli uspon u smjeru jugoistočno u prorijeđenu bukovu šumu.

Kroz tu šumu traktorskom vlakom idemo 20 – 30 minuta do stupanja na makadamsku cestu. Njome idemo lijevo oko 3 minute do zavoja na kojem je interpretacijska ploča Parka prirode Papuk o srednjovjekovnoj utvrdi Kamengrad. Iza nje slijedi oko pet minuta zavojitog uspona do same glavice gdje su ostaci Kamengrada. Postoji i cestovni prilaz (makadam) Kamengradu iz sela Gornji Vrhovci, oko 5 km, ali taj put nije markiran.

Dužina staze: 2,8 km

Težina staze: Srednje teško

Visinska razlika: 300 m

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Velika (crkva) – Pl. dom Lapjak – Kaniška glava – Češljakovački vis

Na raskrižju kod veličke župne crkve (273 m/nv) odaberemo istočni krak ceste koja ide prema bazenima i prošavši pored njih za pet minuta dolazimo do desnog odvojka za Planinarski dom Lapjak (koji je udaljen od crkve oko 1,3 km). Tik uz sjevernu stranu zida planinarskog doma je označeni planinarski put za Češljakovački vis i planinarsku kuću Trišnjicu. Od doma strmo desetak minuta i stalnom visinom iste izohipse podno Topličke glave te prelazeći u dva navrata šumske vlake (zemljoputove izvlačenja trupaca) lokaliteta Prđevac za još 20 minuta stižemo na kotu Kaniška glava (613 m).

Dalje, kroz u šikaru i šumu još 20 minuta idemo do lokaliteta „velika bukva“ gdje se s desne strane pod oštrim kutom priključuje markirani put ( „omladinska staza“ koji dolazi iz Male Velike potokom Orljavac i Umitalica). Još jedan kilometar lagano se penjemo (na pola te udaljenosti lijevo vodi napuštena planinarska markacija, vidljiva još u starim kartama, koja se uz potok Radišu spušta u kamenolom Tisica, Velika) na raskrižje Lipova glava (645 m/nv) gdje skrećemo desno (lijevi put je za panoramsku kotu Tisovac i Veliku potokom Dubočanke). Samo pet minuta hoda od Lipove glave je raskrižje za planinarsku kuću Trišnjicu (oko 15 minuta hoda). Naš put vodi ravno i treba nam oko 15 minuta hoda da bismo došli do Čifutskog bunara, Antunovac (u čijoj je blizini lijevi odvojak za Trišnjicu) gdje skrećemo desno uz strminu i nakon 20 minuta dolazimo do drugog izvora Kapovac (često presušuje). Kod ovog izvora dolazimo na raskrižje i trasu Slavonskog planinarskog puta (SPP). Lijevo je put za Jankovac (1 minuta), a ravno za Češljakovački vis, odnosno nakon 10 minuta hoda je odvojak za kotu i vidikovac koji je 200 m niže od kote. Na koti Češljakovački vis (825 m/nv) gdje se nalazi u kutija s upisnom knjigom i žigovi za dnevnike SPP-a i Hrvatske planinarske obilaznice.

Dužina staze: 8,5 km

Težina staze: Srednje teško

Visinska razlika: 567 m

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Alpinizam/penjanje

Dva su vrlo atraktivna penjališta: Sokolina i Duzluk. Na Sokolini su postavljeni smjerovi i za početnike, a posebna je zanimljivost da je stijena izgrađena od kvarca, za razliku od ostalih u Hrvatskoj koje su uglavnom karbonatne stijene. Duzluk je nešto zahtjevnije penjalište, a oba pružaju izvanredne poglede na Papuk.

Sokolina

Penjalište Sokolina nalazi se u blizini mjesta Velika, 2 km šumskom cestom od obilaznice oko mjesta. Postavljeni smjerovi su lakšeg tipa, što je posebno pogodno za početnike.

Posebna zanimljivost na penjalištu jest da je stijena po kojoj se penje izgrađena od kvarca (kvarcni pješčenjak/kvarcit) za razliku od ostalih penjališta u Hrvatskoj koja su uglavnom postavljena na karbonatnim stijenama (vapnencima i dolomitima).

Broj smjerova: 8

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, ljeto

Ocjene smjera: Od 4b do 5c

Duzluk

Penjalište se nalazi u dolini Duzlučkog potoka i ima tri sektora. Jedan je sektor u stijeni na istočnoj padini Sokoline, a druga dva su u stijeni zapadne padine Topoličkog brda. 

Broj smjerova: 18

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, ljeto

Ocjene smjera: Od 4b do 6b

Škole u prirodi

Papuk je i geopark te je zbog toga pravo mjesto za učenje o geologiji kroz program Rupkova geološka škola koji upoznaje osnovnoškolce sa stijenama i geološkim procesima. Drugi je program usmjeren na obuku u šumskoj orijentaciji kroz privlačnu igru potrage za blagom. 

Upoznaj šumu

Šetnjom kroz šumu upoznavanje s osnovnim vrstama koje nalazimo u šumskim ekosustavima. Popunjavanje radnog listića.

Ciljana dobna skupina: 5.–8. razred osnovne škole

Dužina trajanja: Oko 2 h

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Prilagođeno za individualne ili grupne posjete: Za grupne posjete

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Upoznaj livadu

Šetnjom livadama upoznavanje s osnovnim vrstama koje nalazimo u travnjačkim ekosustavima. Popunjavanje radnog listića.

Ciljana dobna skupina: 5.–8. razred osnovne škole

Dužina trajanja: Oko 2 h

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Prilagođeno za individualne ili grupne posjete: Za grupne posjete

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Upoznaj potok

Upoznavanje s osnovnim vrstama koje nalazimo u vodenim ekosustavima. Određivanje nekih indikatorskih vrsta te osnovna kemijska analiza voda. Popunjavanje radnog listića.

Ciljana dobna skupina: 5.–8. razred osnovne škole

Dužina trajanja: Oko 2 h

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Prilagođeno za individualne ili grupne posjete: Za grupne posjete

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Rupkova geološka škola

Upoznavanje s osnovnim vrstama stijena i geološkim procesima na Papuku. Praktične radionice: kako rastu planine, fosili, vulkan. Popunjavanje radnog listića.

Ciljana dobna skupina: 5.–8. razred osnovne škole

Dužina trajanja: Oko 2 h

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Prilagođeno za individualne ili grupne posjete: Za grupne posjete

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Geocaching

Orijentacija u prostoru kroz igru potrage za blagom pomoću GPS uređaja.

Ciljana dobna skupina: 5.–8. razred osnovne škole

Dužina trajanja: Oko 2 h

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Prilagođeno za individualne ili grupne posjete: Za grupne posjete

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Vođene ture

Od proljeća do jeseni posjetitelji mogu birati šest jednako atraktivnih vođenih tura. Poučne staze Ružica grad, Rupnica, Grofova staza ili ostale pravi su smjer za upoznavanje svih posebnosti Parka prirode Papuk. Bez stručnog vodstva posjetitelji bi mogli otići s mnogo slabijim uvidom i doživljajem ovog vrijednog prostora koji se otkriva znanjem. 

Poučna staza Rupnica

Vođenje poučnom stazom

Dužina trajanja aktivnosti: 3 h

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Prilagođeno za individualne ili grupne posjete: Za individualne i grupne posjete

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Poučna staza Stari hrastovi

Vođenje poučnom stazom

Dužina trajanja aktivnosti: 3 h

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Prilagođeno za individualne ili grupne posjete: Za individualne i grupne posjete

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Grofova poučna staza

Vođenje poučnom stazom

Dužina trajanja aktivnosti: 3 h

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Prilagođeno za individualne ili grupne posjete: Za individualne i grupne posjete

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Da

Poučna staza Lapjak

Vođenje poučnom stazom

Dužina trajanja aktivnosti: 3,5 h

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Prilagođeno za individualne ili grupne posjete: Za individualne i grupne posjete

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Poučna staza Turjak

Vođenje poučnom stazom

Dužina trajanja aktivnosti: 6 h

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Prilagođeno za individualne ili grupne posjete: Za individualne i grupne posjete

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Poučna staza Ružica grad

Vođenje poučnom stazom

Dužina trajanja aktivnosti: 1,5 h

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Prilagođeno za individualne ili grupne posjete: Za individualne i grupne posjete

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Ugostiteljstvo i smještaj

U ponudi su planinarski domovi, prenoćišta i restorani. Usluga je po dogovoru s posjetiteljima pa je posjet potrebno planirati unaprijed. Privatni iznajmljivači nude i lokalnu gastronomiju iz lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Planinarski dom - Jankovac

Planinarski dom nudi posjetiteljima smještaj, hranu i piće.

Kontakt:

Mob.:

  • 00385(0)98 984 2375
  • 00385(0)98 982 6564

Web: www.pd-jankovac.com

Restoran i prenoćište - Mališćak

Posjetitelji mogu dobiti smještaj, hranu i piće.

Kontakt:

Adresa:
Luke Ibrišimovića 9
34330 Velika

Tel.: 00385(0)34 233 771
Mob.: 00385(0)98 305 160
00385(0)98 724-331

Web: www.restoran-maliscak.hr
E-mail: perivlado@gmail.com

Prenoćište - Pansion Štefica

Posjetitelji mogu dobiti smještaj.

Kontakt: 

Dr. Franje Tuđmana 40
34330 Velika

Tel.: 00385(0)34 233 501

Mob.:
  • 00385(0)98 928 8205
  • 00385(0)99 783 1079

 

Restoran i prenoćište - Schon blick

Posjetitelji mogu dobiti smještaj, hranu i piće.

Kontakt: 

Zagrebačka 18,
34335 Vetovo

Tel./fax: 00385(0)34 267 108
Mob.: 00385(0)98 484 850

Web: www.schonblick.hr
E-mail: schonblick.vetovo@gmail.com

Prenoćište - Pansion Enjingi

Posjetitelji mogu dobiti smještaj, hranu i piće po dogovoru.

Kontakt:

Hrnjevac 87, 34335 Vetovo
Tel.: 00385(0)34 267 200
E-mail: info@enjingi.hr
Web: www.enjingi.hr

Prenoćište - OPG Majetić

Posjetitelji mogu dobiti smještaj, hranu i piće po dogovoru.

Kontakt:

Venje 2, 34340 Kutjevo
Tel.: 00385(0)34 255 450
Mob.: 00385(0)99 440 4993

Prenoćište i restoran - Hotel Dukat

Posjetitelji mogu dobiti smještaj, hranu i piće.

Kontakt: 

Trg Sv. Križa 4, 33515 Orahovica
Tel.: 00385(0)33 401 420
E-mail: ortran@vt.htnet.hr
Web: www.hotel-dukat.com

Vožnja brodom ili čamcem

U Eko-točki Jankovac moguće je iznajmiti kanu s opremom i voziti se gornjim jankovačkim jezerom. Nova aktivnost nudi drukčiji način uživanja u prirodi Papuka za one koji znaju spojiti odmor s aktivnošću.

Vožnja kanuom

Vikendom i blagdanom u Eko-točki Jankovac možete iznajmiti kanu, te se sa opremom uputiti na gornje jankovačko jezero. Na posve nov i drugačiji način možete uživati u ljepotama najljepšeg dragulja Parka prirode Papuk i učiniti odmor nezaboravnim za cijelu obitelj i sve one željne aktivnog odmora.

Trajanje obilaska: 1h

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, ljeto i  jesen

Prilagođeno za individualne ili grupne posjete: Individualne i grupne posjete

Da li je aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Poučne staze

Među šest poučnih staza, Ružica grad je najzanimljivija posjetiteljima i nerijetko je ona prvi izbor. Vodi šumskim putem od jezera do srednjovjekovnog grada koji je jedan od najvećih i najbolje očuvanih srednjovjekovnih plemićkih gradova u Hrvatskoj. 

Poučna staza Rupnica

Na lokalitetu Rupnica postavljena je kraća poučna staza koja govori o samom fenomenu stijena – vulkanskih stupova, te zanimljivu priču o vulkanima svijeta. Osim obilaska prvog hrvatskog geološkog spomenika prirode, priču o usnulom rupničkom vulkanu upotpunit ćemo obilaskom napuštenog kamenoloma Trešnjevica, jednog od najljepših geoloških lokaliteta u Hrvatskoj, gdje se vidi magmatska žila dužine nekoliko stotina metara koja probija 300 milijuna godina starije metamorfne stijene Papuka.

Dužina staze: 2,3 km

Trajanje obilaska: 3 h

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Individualni ili grupni posjeti: Individualni i grupni posjeti

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Vrsta staze: Šumska staza

Broj interpretativnih ploča: 4

Poučna staza Stari hrastovi

U sjeverozapadnom dijelu Parka, na području Djedovice, postavljena je kraća poučna staza koja kroz autohtonu šumu bukve i jele vodi do Starih hrastova, zaštićenog spomenika prirode. Divovski hrastovi stari su oko 500 godina i jedni su od najstarijih živućih organizama u Slavoniji. Hrastovi koji zadivljuju svojom veličinom, izvrsno su mjesto da naučimo ponešto o flori i vegetaciji Parka prirode Papuk.

Tik do hrastova prolazi i nekadašnja konjička staza Reitweg, kojom je nekada prolazila svita grofa Jankovića i ostalo plemstvo.
Nepreglednim i nepristupačnim papučkim područjem nekada je harao i ozloglašeni razbojnik Čaruga, pa ovo područje obiluje i brojnim legendama o njegovim nevjerojatnim podvizima.

Dužina staze: 2,3 km

Trajanje obilaska: 3 h

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Individualni ili grupni posjeti: Individualni i grupni posjeti

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Vrsta staze: Šumska staza

Broj interpretativnih ploča: 8

Grofova poučna staza

Poučna staza izgrađena je u najljepšem dijelu park-šume Jankovac uz planinarski dom, jankovačka jezera i slap Skakavac. Stube, pješački drveni mostići i rukohvati koje smo postavili na stazi posjetiteljima omogućuju pristup najljepšim prizorima Jankovca. Uz stazu smo postavili i poučne ploče sa sadržajima koji objašnjavaju pojedine prirodne ili kulturno-povijesne zanimljivosti uz koje staza prolazi.

Poučnu stazu na Jankovcu nazvali smo Grofova staza iz poštovanja prema grofu Josipu pl. Jankoviću, prvom čovjeku koji je spoznao estetske i krajobrazne vrijednosti te doline.
Staza je 2006. godine dobila nagradu Zeleni cvijet Hrvatske turističke zajednice, kao najbolja u kategoriji originalne turističke destinacije kontinentalne Hrvatske.

Dužina staze: 2,3 km

Trajanje obilaska: 3 h

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Individualni ili grupni posjeti: Individualni i grupni posjeti

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Dijelom da

Vrsta staze: Šumska staza

Broj interpretativnih ploča: 14

Poučna staza Lapjak

Prva brdsko-planinska poučna staza u Slavoniji. Napravljena je po uzoru na edukativne staze u američkim nacionalnim parkovima. Na ovoj stazi, koja dijelom slijedi planinarsku stazu Šulerov put, sadržane su sve najbitnije značajke koje krase Park prirode Papuk. Pomoću edukativnih ploča postavljenih uz stazu, te uz stručno vodstvo od strane djelatnika Parka prirode, posjetitelji imaju mogućnost upoznati se s reljefom, hidrologijom, vegetacijom, florom i faunom, geologijom i poviješću ovog prostora.

Dužina staze: 4,2 km

Trajanje obilaska: 3,5 h

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Individualni ili grupni posjeti: Individualni i grupni posjeti

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Vrsta staze: Šumska staza

Broj interpretativnih ploča: 7

Poučna staza Turjak

Nedaleko od Velike nalazi se floristički najzanimljivije područje Parka prirode Papuk koje čine brda Turjak, Pliš, Mališćak i Lapjak. Zbog svojih iznimnih florističkih vrijednosti, jedinstvenosti i reprezentativnosti ondje je postavljena botanička poučna staza.

Staza prolazi stogodišnjom šumom hrasta medunca i crnog jasena unutar koje se javljaju otvorena kamenjarska područja i mali vapnenački travnjaci. Na tim malim šumskim travnjacima raste najveći broj ugroženih i zaštićenih biljaka Parka prirode. Osim što je floristički izuzetno vrijedno, ovo područje predstavlja i prvo sigurno nalazište guštera ivanjski rovaš (Ablepharus kitaibelii) u Hrvatskoj.
Uz pomoć postavljenih edukativnih ploča ili uz stručno vodstvo djelatnika Parka posjetitelji imaju priliku upoznati neke od najzanimljivijih zaštićenih i ugroženih biljnih, ali i životinjskih vrsta Papuka.

Dužina staze: 6,3 km

Trajanje obilaska: 6 h

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Individualni ili grupni posjeti: Individualni i grupni posjeti

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Vrsta staze: Šumska staza

Broj interpretativnih ploča: 12

Poučna staza Ružica grad

Ružica grad i Orahovačko jezero jedan su od najzanimljivijih turističkih odredišta Parka prirode Papuk. Nalaze se u neposrednoj blizini – Ružica grad smješten je na brežuljku iznad jezera i grada Orahovice. Poučna staza Ružica grad vodi vas šumskim putem od jezera do srednjovjekovnog grada Ružica, jednog od najvećih i najbolje očuvanih srednjovjekovnih plemićkih gradova u Hrvatskoj.

Poučne ploče posvećene su bogatoj povijesti, arhitekturi, stanovanju i umjetnosti grada, ali i izuzetno zanimljivim legendama o nastanku samoga grada. Uz pomoć poučnih ploča na stazi posjetitelji upoznaju i bogatstvo i vrijednost šuma Parka prirode Papuk, koje nisu samo važan izvor drva, nego i staništa ugroženih biljnih i životinjskih vrsta.

Dužina staze: 0,8 km

Trajanje obilaska: 1,5 h

Preporučeni period godine za posjet: Proljeće, jesen

Individualni ili grupni posjeti: Individualni i grupni posjeti

Da li aktivnost prilagođena za invalide: Ne

Vrsta staze: Šumska staza

Broj interpretativnih ploča: 14

Atrakcije

Drenovačka utvrda Klak

Drenovačka srednjovjekovna utvrda Klak nalazi se na 305 metara nadmorske visine južno od mjesta Slatinski Drenovac.

Smještena je na dominantnoj uzvisini iznad kanjona Jankovački potok. Prvi se put spominje u 14. stoljeću i od tada često mijenja vlasnike. Utvrda je već u 16. stoljeću bila u lošem stanju i oštećena.

Utvrda Voćin

Voćinska utvrda nalazi se na dominantnom položaju iznad ušća Djedovice i Jovanovice koje na tom mjestu formiraju Voćinsku rijeku, na približno 300 m/nv.

Voćinska utvrda prvi se put spominje 1317. godine u darovnici kralja Karla I. Roberta. U borbama za oslobođenje od Osmanlija 1687. godine utvrda Voćin je porušena, te nakon toga nije više obnovljena.

Crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije u Voćinu

Najveća sakralna građevina predosmanlijskog doba u Slavoniji, jednobrodna kasnogotička crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije, sagrađena je oko 1500. godine u stilu raskošne gotike.
U svojoj povijesti crkva je više puta spaljena i srušena, posljednji put 1991. godine u Domovinskom ratu. Crkva je u potpunosti obnovljena 2011. godine.

Utvrda Kamengrad

U blizini naselja Kamenski Vučjak nalaze se ostaci utvrde Kamengrad, koja se prvi put spominje 1421. godine, no smatra se da je sagrađena u 13. stoljeću.

Kamengrad je mijenjao više vlasnika (od Nikole Treutala, Petra Čeha Levanjskog, Ivana Zapolje do obitelji Tahy) sve do okupacije Osmanlija 1539. godine, koji su u njemu držali vojničku posadu. U borbi carskih vojnika s Osmanlijama za oslobođenje, grad je djelomično razoren te je nenastanjen zadnjih 300 godina.

Utvrda Velika

Srednjovjekovna utvrda Velika nalazi se oko 1 km sjeverno od današnjeg naselja, na nadmorskoj visini od 452 m, na južnom rubu brda Lapjak.
Gad je mogao nastati u 13. stoljeću i bio je vlasništvo plemića Velyke i Bekefi Velyke, a nakon dolaska Osmanlija postaje vojnička postaja. Danas je velički grad samo djelomično sačuvan, no još uvijek izaziva divljenje izletnika i planinara jer do njega vodi markirana planinarska staza.

Crkva sv. Augustina

Osnovu današnje župne crkve sv. Augustina u Velikoj čini omanja građevina iz druge polovice 13. stoljeća, a ostali dijelovi današnje crkve nastali su u kasnijim razdobljima. Na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće franjevci su u Velikoj osnovali samostan, obnovili vinograde, te počeli s pastoralnim radom i obnovom oštećenih crkava.
Uz vjerske dužnosti fratri su u 17. stoljeću imali samostansku školu, novicijat i sjemenište, što potvrđuje da je Velika bila značajno crkveno i kulturno središte tadašnje Slavonije.

Arheološko nalazište Kaptol - Gradci

Tijekom starijeg željeznog doba (750.–300. g. pr. Kr.) u Požeškoj kotlini i okolnim gorama bila su mnoga naselja povezana s Kaptolom kao središtem.

Ovo svjetski poznato nalazište halštatske kulture izuzetno je po nalazima bogatih kneževskih grobova pod humcima (tumulima) vezanima uz spaljivanje pokojnika i stavljanje pepela u žare (urne). Keramičke posude crne boje, često premazane finim slojem grafita i ukrašene životinjskim rogovima, svjedoče o bogatstvu i moći kaptolskih kneževa.

Stari grad Kaptol

U središtu mjesta Kaptol nalaze se u velikom opsegu sačuvani ostaci utvrde, crkve i stambenog trakta, te nedavno obnovljen crkveni zvonik. Kaptolska utvrda šesterokutni je kasnogotičko-renesansni kaštel s kružnim polukulama i četvrtastom ulaznom kulom.
Utvrda je bila okružena opkopom, vjerojatno punjenim vodom iz obližnjeg potoka, tako da je pristup bio moguć samo preko mosta. Utvrda po stilu gradnje odgovara tzv. tipu Wasserburg 15. i 16. stoljeća i predstavlja jednu od najbolje sačuvanih slavonskih utvrda predosmanlijskog vremena.

Stari grad Oršulić

Ostaci srednjovjekovne utvrde Oršulić, poznatije kao Stari grad, nalaze se ispod vrha Kapavac (792 m), na oko 3 km udaljenosti od Ružica grada. Utvrda je izgrađena na teško pristupačnom brijegu na oko 700 m nadmorske visine, zaštićena strmim brdskim kosinama.

Riječ je o plemićkom gradu ili utvrdi koja još nije sasvim istražena. O ovoj utvrdi nema izravnih povijesnih podataka, iako je moguće da se u povijesnim izvorima iz 13. i 14. stoljeća neki podaci odnose upravo na ovu utvrdu, a ne na obližnji Ružica grad.

Ružica grad

Srednjovjekovna utvrda Ružica grad jedan je od najvećih srednjovjekovnih fortifikacijskih kompleksa u Hrvatskoj. Smještena između sjevernih obronaka Papuka i Krndije, južno od sela Duzluk, ova utvrda površine 8000 m² zauzima hrbat na visini od 378 m, pristupačan samo s južne strane.
Ružica grad najbolje je znanstveno istražen, valoriziran i prezentiran spomenik kulture najviše kategorije na ovom prostoru.

Manastir sv. Nikole

Manastir sv. Nikole (Nikolaja) nalazi se oko 3 km južno od grada Orahovice, ispod gorskih vrhova Petrov vrh i Djedov nos.
Manastir je smješten na osami, u manjoj brdskoj dolini gornjeg toka Babinog potoka koji nedaleko izvire pod nazivom Iskrica. Manastir sv. Nikole osnovan je krajem 16. stoljeća.

Kutjevački povijesni kompleks

Kutjevački povijesni kompleks obuhvaća crkvu sv. Marije, južno krilo nekadašnjeg cistercitskog samostana (današnji dvorac), dva manja krila (zapadno i istočno), sustav vinskih podruma i park.
Cistercitska opatija sv. Marije osnovana je 1232. godine, a pretpostavlja se da je ubrzo nakon toga započela gradnja župne crkve.

Geološki lokalitet Rupnica

Rupnica je još 1948. godine proglašena prvim geološkim spomenikom prirode u Hrvatskoj. Njegovo geološko značenje je u jedinstvenoj morfološkoj pojavnosti vulkanskih stijena, u obliku četverokutnog i šesterokutnog stupastog lučenja albitskog riolita.
Stupovi su nastali kao posljedica stvaranja pukotinskih sustava pri hlađenju magme na prolazu prema površini Zemlje.

Geološki lokalitet Trešnjevica

Geološki lokalitet Trešnjevica nekada je bio kamenolom, a nalazi se uz samu cestu Voćin – Zvečevo. Na lokalitetu Trešnjevica susreću se izuzetno dobro otkriveni rojevi raznovrsnih efuzivnih (vulkanskih) stijena koje presijecaju stariji magmatski kompleks.
Geološka zanimljivost lokaliteta leži u iznenađujuće brojnim i raznovrsnim varijetetima stijena (granit, basalt, riolit, gnajs) koji se među sobom razlikuju po starosti, načinu pojavljivanja, teksturama, strukturama, mineralnom i kemijskom sastavu. Lokalitet također ima genetsku sponu prema zaštićenom lokalitetu Rupnica s kojim dijeli neke od značajki. Trešnjevica predstavlja izuzetan lokalitet za proučavanje magmatskih i metamorfnih stijena, njihovog načina pojavljivanja, za studij magmatskih procesa, struktura i tekstura.

Stanište močvarnog plavca

Prilikom botaničkih istraživanja, na biljci plućnoj sirištari (Gentiana pneumonanthe L.) uočena su jajašca močvarnog plavca (Phengaris alcon alcon), kritično ugrožene svojte leptira u Hrvatskoj. Odrasle jedinke zabilježene su 2012. godine i tada su započeta istraživanja populacije, ali i zanimljivog životnog ciklusa ove vrste leptira.
Osim na Papuku, močvarni plavac zabilježen je još samo u Nacionalnom parku Plitvička jezera te u Grubišnom polju. Ovaj leptir dolazi samo na određenom tipu staništa – vlažnim livadama na kojima raste njegova biljka hraniteljica plućna sirištara, ili rjeđe šumska sirištara (Gentiana asclepiadea L.), te na kojima su prisutni mravi domaćini roda Myrmica. Odrasli močvarni plavci pojavljuju se tijekom srpnja i kolovoza kada nakon oplodnje polažu jaja na biljku hraniteljicu. Nakon desetak dana iz jajašaca izlaze male gusjenice koje se uvlače u cvjetni pup, gdje se hrane dijelovima biljke. Nakon otprilike tri tjedna u toplo predvečerje, kada je aktivnost mrava najveća, gusjenica progrize svoj put kroz cvijet i na svilenoj niti spusti se na tlo. Na stražnjem dijelu svog tijela ona izlučuje slatku tekućinu koja privlači i hrani mrave, koji je zbog toga odnose u svoj mravinjak. U mravinjaku se radnici mrava prema gusjenici ponašaju kao prema vlastitim ličinkama – hrane ih i čiste. U Republici Hrvatskoj močvarni plavac je kritično ugrožena svojta leptira te je Zakonom o zaštiti prirode strogo zaštićen. U tijeku je izrada Plana upravljanja s akcijskim planom očuvanja močvarnog plavca, stoga je potrebno utvrditi stanje populacija svojte, ciljeve i aktivnosti koje je potrebno provesti kako bi se očuvala ova svojta i njeno stanište.

Brzaja

Potok Brzaja jedan je od najočuvanijih potoka Parka prirode Papuk. Papuk je bogat planinskim izvorima i potocima, a Brzaju obilježava najveća raznolikost makrozoobentosa, riblje populacije su dobro očuvane, odnosno zastupljen je veliki broj vrsta riba i velika gustoća populacija.
Ihtiološkim istraživanjima ovdje su zabilježene potočna pastrva, potočna mrena, peš, uklija i paklara, a Brzaju obilježava i relativno velika raznolikost vodenih kukaca iz skupina Ephemeroptera, Plecoptera, Trichoptera i Coleoptera što je obilježje čistih planinskih potoka. Na području gornjeg toka Brzaje izgrađeno je Zvečevačko jezero površine 3,1842 ha, nekada vrlo popularno izletište. Cijelom svojom dužinom Brzaja privlači posjetitelje da se zaustave i bar na tren pogledaju jedinstvene vizure i poslušaju žubor koji obogaćuje tišinu netaknute i očuvane prirode Parka prirode Papuk.

Čarugin kamen

Iznimno zanimljiv geološki lokalitet Čarugin kamen ime je dobio po jednako zanimljivoj povijesnoj ličnosti – slavonskom odmetniku i hajduku Jovanu Stanisavljeviću Čarugi. Oko Čarugina lika isplele su se brojne priče i predaje, a jedna od njih kaže da je skrivajući se i pljačkajući po slavonskim šumama, jednom prilikom da bi zaustavio vlak koji je prenosio novac za plaće radnika u jednoj šumariji, odvalio stijenu i bacio je na tračnice.
I tako je nastao tzv. Čarugin kamen. Osim što ovaj geološki lokalitet u sebi nosi sjećanje na burna vremena i povijesna događanja u Slavoniji, on je izniman i po svojim geološkim osobinama. Njegova primarna geološka osobina su migmatitske stijene na kojima se uočava zanimljiva vrpčasta tekstura – migmatiti su inače neobične stijene izgrađene od svijetlih vrpci (koje nastaju pretaljivanjem dijelova ishodišnih stijena, uglavnom gnajsova) te tamnih vrpci (koje su zapravo nerastaljeni ostatak ishodišnih stijena).

Svinjarevac

Iznimno bogatstvo mahovina na ovom staništu čini Svinjarevac jedinstvenim ne samo u okviru Papuka, nego na razini čitave Hrvatske. Lokalitet Svinjarevac bio je poznat od 1995. godine kao jedno od malobrojnih nalazišta plosnate crvotočine (Diphasiastrum complanatum) u Hrvatskoj, a zatim je 2009. godine privukao istraživače kao lokalitet dotad neodređene vrste maha tresetara.
Recentna istraživanja pokazala su iznimno veliko bogatstvo mahovina, čak 52 vrste, i lišajeva. Od osobitog je značenja mah tresetar vrste Sphagnum quinquefarium koji u prostranim, vrlo gustim i debelim sagovima prekriva šumsko tlo. Zbog crvene je boje upadljiv i dominira u krajoliku ove zajednice. Čini je vizualno lijepom i drugačijom od bilo koje druge šumske zajednice u Hrvatskoj. Štoviše, u Hrvatskoj dosad nije zabilježena niti jedna šumska zajednica u kojoj bi mahovi tresetari dominirali s bjelogoričnim drvećem. Zbog toga je ova šuma značajna na nacionalnoj razini jer znatno doprinosi biološkoj raznolikosti Hrvatske i osebujnosti njezine flore i vegetacije.

Geološki lokalitet Vranovo

Geološki lokalitet Vranovo specifičan je po vrlo neobičnoj i retrogradno izmijenjenoj metamorfnoj stijeni – filonitu, čiji se postanak vezuje za višestruko boranje, deformaciju i metamorfizam niskog stupnja. Lokalitet je vrlo zanimljiv jer pokazuje postupne i dugotrajne faze i procese boranja, svijanja i oblikovanja stijena od starijih, prekambrijskih razdoblja pa sve do novijih tektonskih događanja.

Vranovo je jedan od važnijih lokaliteta na području Parka prirode Papuk zato što nam daje izvrstan uvid u bogatu i raznoliku povijest geološkog razvoja ovog dijela Hrvatske – naime, na relativno malom području Papuka inače pronalazimo neke od najstarijih stijena u Hrvatskoj. 

Geološki lokalitet Vrhovci

Najstarije tercijarne naslage na području Parka prirode Papuk su jezerski i riječni sedimenti koji su nastali prije 23 milijuna godina. Često u njima nalazimo fosile kontinentalne flore i faune. Prije 16,5 milijuna godina došlo je do prodiranja mora i postupnog taloženja sedimenata u plitkom moru koje se zvalo Paratethys, odnosno Panonsko more. Planine Papuk, Psunj i Krndija tada su bile otoci, o čemu svjedoče i brojni fosili tada živućih morskih organizama: algi, koralja, ježinaca, školjkaša, puževa i riba na rubnim dijelovima planina.
Na vrhovačkom području posebno je zanimljiva je delta rijeke koja je obilato ispunjala prostor tadašnje strme morske obale kontinentalnim sedimentima. Nedaleko od Vrhovaca zabilježen je fosilni nalaz donje desne čeljusti nosoroga. Nažalost, krune zuba zbog trošenja su potpuno nestale tako da nije moguće pobliže odrediti rod ni vrstu nosoroga. Florističke značajke toga razdoblja bile su odraz suptropskih klimatskih uvjeta, o čemu svjedoče brojni fosilni ostaci biljaka (Phragmites oeningensis, Andromeda protogea, Myrica lignitum, Laurus primigenia, Cinnamonum sp., Legumisites sp., Eukaliptus oceanica i dr.). Plitka topla mora, poput Panonskog mora, bila su također stanište različitih vrsta morskih pasa. U blizini Vrhovaca pronađen je zub morskog psa (roda Hemipristis), a zanimljivost je da je relativno čest nalaz u ovakvim naslagama i zub izumrle vrste morskog psa Charcharocles megalodon, prave morske nemani koja je mogla narasti do 15 metara dužine.

Uviraljka

Ovaj krški fenomen najznačajniji je geomorfološki lokalitet u Parku prirode Papuk. Ponor Uviraljka nalazi se na 810 m/nv u blizini najvišeg vrha Papuka. Ponor je nastao prije nekoliko milijuna godina u karbonatnom kompleksu Papuka tektonskim utjecajem te erozijskim djelovanjem vode – potoka koji ponire u dubinu.
Dubina ponora je 28,4 metra, a ukupna dužina dosad istraženih kanala je 96 metara. Još je veće značenje ponora Uviraljka kao zoološkog staništa, odnosno zimovališta rijetkih i ugroženih vrsta šišmiša. Na zimovanju je zabilježeno 11 vrsta šišmiša, što predstavlja zimovalište s najvećim brojem vrsta u Hrvatskoj. Broj jedinki šišmiša varira, a kreće se oko 500-tinjak. Zanimljivo je da neki šišmiši prelete i više stotina kilometara da bi proveli zimu u ponoru Uviraljka.

Jama Suhodolka

S preko 90 metara dubine, Suhodolka je najdublja jama u Slavoniji i najznačajniji speleološki nalaz na Papuku. Većina speleoloških objekata na Papuku nalazi se daleko od naselja i potpuno je nepoznata. To je jedan od glavnih razloga što su objekti na Papuku vrlo dobro očuvani i utjecaj čovjeka na njima je minimalan.
Suhodolka je topografski snimljena, a prostori u jami neobično su veliki za Papuk. Širina gornje vertikale je preko 10 metara, a ukupna dužina jame je oko 70 metara. Prilikom istraživanja u jami je sakupljana fauna i po prvi put su pronađeni rakušci roda Niphargus na masivu Papuka. Jama Suhodolka, ali i ostali vrijedni i brojni speleološki objekti Papuka potvrđuju da je Slavonija nepravedno zanemarena od strane speleologa i da krška područja, ma kako mala bila, skrivaju u sebi zanimljive podzemne prostore i živi svijet u njima.

Geološki lokalitet Kutjevačka rijeka

Geološke značajke područja Kutjeva dio su iznimnog geološkog bogatstva slavonskih planina i jedan od razloga proglašenja zaštite Parka prirode Papuk. Duž Kutjevačke rijeke označeno je 8 geoloških lokaliteta koji služe u svrhu interpretacije jednog geološkog slijeda od najstarijih stijena Hrvatske pa sve do najmlađih geoloških tvorevina.
Geološki profil Kutjevačke rijeke u svojoj duljini od svega nekoliko kilometara otkriva nam geološki sastav i građu Papuka, ali i građu slavonskih planina, od najmlađih neogenskih sedimenata pa do sedimentnih stijena srednjeg trijasa. Znanstveno najzanimljiviji dio profila odnosi se na metamorfni kompleks čiji su pojedini dijelovi nastajali na različitim tlakovima i temperaturama u dubini Zemlje. Najstariji dio tog kompleksa ujedno su i najstarije stijene Papuka, koje su tijekom geološke prošlosti pretrpjele intenzivnu i višestruku metamorfozu.

Botanička područja Turjak

Područje Turjaka prekriveno je s oko 100 godina starom šumom hrasta medunca i crnog jasena unutar koje se javljaju otvorena kamenjarska područja i mali vapnenački travnjaci. Šumska zajednica hrasta medunca i crnog jasena predstavlja ostatak termofilne vegetacije tercijara zbog čega je danas to jedno od najtoplijih područja Papuka. Tlo je plitko i prekriveno suhim listincem te mjestimično na podlogu izbija karbonatna podloga (vapnenci).
Područje Turjaka nalazi se na 600 – 685 m/nv, a na vršnoj zoni brda nalazi se stabilna populacija ivanjskog rovaša (Ablepharus kitaibelli Bibron & Bory 1833). To je najmanji gušter u Hrvatskoj, a na području PP Papuk otkriven je 2008. godine. Osim na području Parka prirode Papuk, ivanjski rovaš zabilježen je još samo na području Iloka. Ukupna duljina tijela odraslih jedinki dosegne jedva 13 cm, a težine su od 0,7 do 1,5 g. Za razliku od ostalih guštera, ima noge koje izgledaju premaleno s obzirom na tijelo i to mu daje zmijoliki izgled, a na očima mu nedostaju kapci što je neuobičajeno kod guštera. Osim Turjaka, vrlo su vrijedna i susjedna brda – Pliš, Mališćak i Lapjak. Područje ova četiri brda površine je oko 190 ha i obuhvaća izolirana staništa kontinentalnog krša na kojem su mjestimično prisutna otvorena, kamenjarska staništa, netipična i rijetka u istočnom dijelu Hrvatske. Na pojedinim malim šumskim travnjacima tih brda raste najveći broj ugroženih i zaštićenih biljaka Parka prirode Papuk. Za neke od njih, kao npr. za veliku sasu i crveni uskolisni likovac, ovo je područje jedino mjesto gdje rastu u sjeveroistočnoj Hrvatskoj. Područje je bogato i kaćunima (orhidejama). Zanimljiva vrsta je majmunska orhideja koja je ime dobila po tome što su joj latice slične majmunskim rukama i nogama. Područje Turjaka, Mališćaka, Pliša i Lapjaka privremeno je bilo zaštićeno u kategoriji posebnog botaničkog rezervata, a potrebno je osigurati njegovu trajnu zaštitu.

Park prirode Papuk

O parku Virtualna šetnja Istraži park Servisne informacije Novosti