Nije pronađen niti jedan događaj za odabrani datum.
Vijesti
27.11.2017.
Park prirode Papuk

Sportski događaji u Parku prirode Papuk

Proteklog vikenda na Papuku nije nedostajalo adrenalina i uzbudljivih sportskih događaja. U subotu je održana sada već tradicionalna, VII. Papuk trek & trail utrka, najpopularnija treking utrka Slavonije u organizaciji Parka pirode Papuk, SRK Baraber extreme teama, Općine Velika i TZ Općine Velika. Navedenom utrkom završila je i ovogodišnja treking liga.

Utrka se odvijala u tri kategorije – Challenger, Active i Light. U Challenger kategoriji najbrži je bio Daniel Krstulović Opara s vremenom 2:42:27, dok je kod žena najbrža bila Jelena Brezak s vremenom 3:14:07. U Active kategoriji najbrži je bio Damir Kligl s vremenom 1:46:18, dok je kod žena od žena najbrža bila Vlasta Lončarić s vremenom 2:09:06. Light kategorija je bila najkraća utrka te je u njoj najbrži bio Antonio Arbanas s vremenom 0:45:20, dok je kod žena najbrža bila Laura Šoš s vremenom 0:57:48.
Ove godine je više od 550 trkača iz Hrvatske i susjednih zemalja sudjelovalo u utrci po obroncima Papuka.

U nedjelju je održana utrka IV. Papučki cener- sjećanje na 11 poginulih hrvatskih branitelja na Papuk u organizaciji JU Park prirode Papuk, Planinarskog društva Mališćak i Općine Velika.
Start utrke je bio ispred Posjetiteljskog centra Parka prirode Papuk u 10:30 sati dok je cilj utrke kod lokaliteta Anđina baraka, na cesti Velika – Jankovac. Utrka se trčala makadamskom cestom Velika-Jankovac, start je bio na 270 metara dok je cilj bio na 730 metara nadmorske visine. Ukupna duljina utrke je bila 10 kilometara.
Najuspješniji natjecatelj ove godine je Ivan Maletić i s vremenom 44 minute i 43 sekundi, dok je kod natjecateljica najuspješnija bila Vlasta Lončarić koja je stazu prešla za 53 minute i 55 sekundi
Na utrci je sudjelovalo 70 trkača.

FOTO ALBUM - Papuk Trek&Trail

Vijesti
20.11.2017.
Park prirode Papuk

Papuk trek&trail

Sedma po redu utrka Papuk Trek/Trail održava se u subotu, 25. studenog 2017. u Velikoj, a ovom utrkom završava 15. kolo Treking lige 2017.

Okupljanje i prijava sudionika biti će u Velikoj, kod restorana Čiča Mata od 7 sati.

Utrka je raspoređena u tri kategorije – Challenger (28 km), Active ( 18 km) i Light (8 km).

Start za sve kategorije utrke je u dvorištu Centra za posjetitelje Parka prirode Papuk.

Početno vrijeme po kategorijama: 

  • Challenger kategorija  - 09,30 sati
  • Active kategorija  - 10,00 sati
  • Light kategorija  - 10,30 sati

Nakon završetka utrke i povratka sudionika utrke u Veliku, u restoranu „Čiča Mata“ održat će se dodjela nagrada za najuspješnije, ali i završno druženje natjecatelja i volontera. Ova jedinstvena i najpopularnija treking utrka Slavonije idealan je razlog da nam se pridružite i uživate u prirodnim ljepotama Parka prirode Papuk -  prvog hrvatskog UNESCO geoparka!

Organizatori ove manifestacije su Park prirode Papuk, SRK Baraber Belišće, Općina Velika i TZ Općine Velika.

Do sada je ukupno prijavljeno preko 670 natjecatelja/trkača, a svi zainteresirani  za sudjelovanje na utrci mogu se još uvijek prijaviti.

Sve informacije o utrci možete vidjeti na ovom LINK-u.

Vijesti
17.11.2017.
Park prirode Papuk

U Generalnom konzulatu RH u Pečuhu dogovorena suradnja s mađarskim Nacionalnim parkom Dunav- Drava

U Parku prirode Papuk nastavlja se s pripremom novog projektnog prijedloga za nadolezeći program prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska- Hrvatska. U organizaciji generalne konzulice RH u Pečuhu, gđe Vesne Haluge, održao se sastanak predstavnika dvaju parkova s ciljem nastavka partnerske suradnje započete uspješno provedenim projektom “Dvije rijeke i jedna gora”.

Ravnatelj Parka prirode Papuk, Alen Jurenac i Goran Radonić, stručni voditelj Javne ustanove razgovarali su s predstavnicima Nacionalnog parka Dunav Drava na čelu s ravnateljem g. Szabolcem Závoczkyjem o unaprijeđenju turističke infrastrukture suradnjom u prekograničnom području.

Projektni prijedlog u kojemu će vodeći partner biti Park prirode Papuk uključiti će nekoliko infrastrukturnih ulaganja u hrvatskom i mađarskom pograničnom području.
Najfrekventnija točka Parka koji je 2015. godine stekao status geoparka pod zaštitom UNESCO-a, izletište Jankovac, na kojemu je smještena i Eko točka Javne ustanove zbog iznimne popularnosti i atraktivnosti sadržaja ove godine bilježi višestruko povećanje posjetitelja naspram proteklih, posebice onih koji dolaze organiziranim prijevozom i osobnim automobilima. Do Jankovca iz smjera Virovitičko- podravske županije vodi samo jedna prometnica koja će se tijekom projekta Geopriče UNESCO geoparka, nedavno odobrenog za financiranje, rekonstruirati tijekom razdoblja od 14 mjeseci, počevši u 2018. godini. U tom razdoblju promet će se odvijati redovno uz povremene prilagodbe vožnje, o čemu će posjetitelji biti obaviješteni na vrijeme.

Usprkos toploj dobrodošlici koju želi svim posjetiteljima, Javna ustanova utvrdila je u području Parka šume Jankovac relativno opterećenje prometa i stvaranje gužve pri parkiranju. Dostupni parkirališni prostor trenutno se uređuje s ciljem bolje organizacije prihvata vozila na izletištu, no stvara se potreba za strateškim i održivim upravljanjem broja posjetitelja koji dolaze osobnim vozilima.

Sve veća zainteresiranost posjetitelja da zaštićeno područje istražuju neposrednim kretanjem u prostoru motivira djelatnike Ustanove na planiranje trasiranja i obilježavanja ruta kroz šumsko područje od Slatinskog Drenovca do Jankovca. Uređenjem površine za prihvat većeg broja vozila izvan Park šume Jankovac, točnije u Slatinskom Drenovcu, rasteretit će se parkirni prostor izletišta.

Zbog tendencije proširivanja sadržaja za posjetitelje osjeća se potreba za uspostavljanjem dodatnog višenamjenskog objekta u Slatinskom Drenovcu u neposrednoj blizini pristupne ceste za spomenuto izletište. Ovaj objekt, koji je od nedavno u vlasništvu Parka prirode, nalazi se na atraktivnoj lokaciji, a prenamijenit će se u višenamjenski Centar za posjetitelje kao info točka u kojemu će posjetitelji moći dobiti osnovne informacije o prostoru Parka, te, pokraj ostalih brojnih sadržaja i usluga, iznajmiti bicikl i mrežom obilježenih ruta uputiti se u istraživanja prirodnih ljepota Papuka.

Mađarski partneri pak planiraju ulaganje u neposrednoj blizini Mohača: namjera je urediti tematsku rutu s parkom za posjetitelje s domaćim životinjama poput autohtonih vrsta bivola, ovaca i svinja te izgraditi objekt s namjerom uspostave centra za posjetitelje. Pored tih sadržaja, posjetitelji imaju prilike koristiti već postojeće sadržaje usluge na tom prostoru poput najma za bicikle kojima mogu prolaziti već uređene biciklističke rute te najam kanua za vožnju još jednim prirodnim područjem pod zaštitom UNESCO-a, prekograničnim rezervatom biosfere Mura- Drava- Dunav.

Tehničku podršku u pripremi projektnog prijedloga pružit će VIDRA- Agencija za regionalni razvoj Virovitičko- podravske županije.

Ovim putem JU PP Papuk i RA VIDRA žele još jednom zahvaliti generalnoj konzulici RH u Pécsu gđi Vesni Halugi na svesrdnoj pomoći i podršci.

Vijesti
17.11.2017.
Park prirode Papuk

Kamp odmorištu Duboka u Šibeniku dodijeljena oznaka najkvalitetnijih malih kampova

U sklopu 11. Kongresa hrvatskog kampinga koji se od 13.11.-15.11.2017. održao u šibenskom hotelskom naselju Solaris Javnoj ustanovi Park prirode Papuk dodijeljeno je priznanje odnosno oznaka kojim je Kamp odmorište Duboka svrstani među najkvalitetnije male kampove u Hrvatskoj.

Komisija Kamping udruženja Hrvatske utvrdila je usklađenost sadržaja kamp odmorišta sa zadanim kriterijima ocjene standarda kvalitete u sklopu projekta OK Mini Camps, te je time kamp ujedno uvršten na popis 38 najboljih malih kampova Hrvatske u sklopu projekta certifikacije standarda kvalitete OK Mini Camps, projekta poticanja kvalitete kampova i edukacije podržanog od strane Ministarstva turizma.

– Izuzetno smo zadovoljni ovim prvim i izuzetno značajnim priznanjem za naše kamp odmorište za koje se nadamo da će u konačnici pridonijeti većoj posjećenosti, ali i dužem zadržavanju posjetitelja na području našeg Parka– izjavio je Alen Jurenac ravnatelj Parka prirode Papuk.

Prva turistička sezona u kamp odmorište Duboka privukla je preko 200 posjetitelja koji su ostvarili 320 noćenja. U strukturi posjetitelja dominiraju strani gosti iz zapadnoeuropskih zemalja. Zanimljivo je napomenuti da se radi o gostima koji upravo traže kampove koji se nalaze u područjima sa očuvanom prirodom te kamp omorište Duboka ispunjava sve njihove zahtjeve.

Vijesti
24.10.2017.
Park prirode Papuk

Početna konferencija u sklopu projekta „Geopriče UNESCO geoparka“ K.K.06.1.2.01 održati će se na Jankovcu

U utorak 24. listopada 2017., s početkom od 11,00 sati, na Jankovcu će se održati početna konferencija u sklopu projekta „Geopriče UNESCO geoparka“ K.K.06.1.2.01 predanog na Poziv na dostavu projektnih prijedloga “Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode”, u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” u financijskom razdoblju 2014.-2020. Planirano ulaganje iznosi 90.090.587,54 kuna uz 85% potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a ostatak sredstava uložit će Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije.

U sklopu ovog projekta, izgradit će se i opremiti Geo-info centar u Voćinu; Opremiti prezentacijska dvorana i vanjske učionice i igraonice „Kuće Panonskog mora“ Centra za posjetitelje Velika; Uspostavit će se Adrenalinski park Duboka za djecu i odrasle s dva poligona. Poligon za djecu sadržavat će 9, a za odrasle 11 elemenata; Obnovit će se i izgraditi vidikovci; Nabaviti posjetiteljski vlak/turistički autobus koji će povezivati Geo-info centra Voćin s Rupnicom i ostalim lokalitetima; Nabaviti 15 električnih i 15 brdskih bicikala i bicikala za iznajmljivanje. U sklopu projekta odradit će se mnogobrojne edukacije i izgraditi županijska prometnica od Slatinskog Drenovca do granice Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije čime će Slatinski Drenovac, asfaltom biti povezan s biserom Slavonije i Papuka – Jankovcem.

To je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a veliku potporu njegovoj realizaciji dali su i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić kao i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Tomislav Petric.

Ugovor su u Banskim dvorima, krajem kolovoza ove godine, potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric i ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac.

Najave
10.10.2017.
Park prirode Papuk

Jesen na Papuku

Za vikend, od 13. do 15. listopada 2017. bit će živo u Parku prirode Papuk. Petak, subota i nedjelja razervirani su za uživanje u gastro delicijama jeseni.

Petak, 13. listopada 2017. g. u Hrvatskom domu u Voćinu, u suradnji sa OŠ Voćin i Udrugom gljivara Našice, održati će se izložba gljiva, te predavanje koje će održati profesor Hrvoje Knežević, predsjednik gljivarskog društva Našice.
Nedjelja, 15. listopada 2017.g. park šuma Jankovac biti će domaćin natjecanja u kuhanju lovačkog kotlić gulaša, koji organizira Turistička zajednica općine Čačinci u suradnji sa Planinarskim domom Jankovac i Parkom prirode Papuk.
Dođite, zabavite se i uživajte u okusima jeseni!!

 

Vijesti
21.06.2017.
Park prirode Papuk

3. koncert “Na livadi na Jankovcu”

U bajkovitoj oazi netaknute prirode Park šume Jankovac u subotu 24. lipnja 2017. u 18 sati, u organizaciji Turističke zajednice općine Čačinci, Parka prirode Papuk i PD Jankovac, održava se pijanistički koncert Konstantina Krasnitskog u sklopu projekta “Na livadi na Jankovcu”.

Konstantin Krasnitski je: apsolutni pobjednik, laureat I. nagrade i posebne nagrade publike na I. Međunarodnom pijanističkom natjecanju EPTA (European Piano Teachers Association) “Svetislav Stančič” u Zagrebu 1999. Godine.
Dobitnik je nagrade posebnog fonda Predsjednika Republike Bjelorusije Aleksandra Lukašenka 2002. godine. Nastupao je na brojnim festivalima klavirske glazbe u bjeloruskim gradovima Minsku, Brestu, Mogilevu i Grodnom; na festivalu “Minsko proljeće – 1999”, “Minsko proljeće – 2003”, “Umjetnost – djeci i mladeži”, na koncertima dobitnika prvih nagrada s Bjeloruskom državnom filharmonijom, kao i na vodećim festivalima u Hrvatskoj: “Piano-Fortissimo” u Zagrebu, “Varaždinske barokne večeri”, “Senjske koncertne večeri”, “Dani Milka Kelemena”. “Dubrovačke ljetne igre”, Osječka muzejska glazbena srijeda” i dr.
Dođite na Jankovac i uživajte s nama u pijanističkom koncertu Konstatina Krasnitskog.

Vijesti
21.06.2017.
Park prirode Papuk

15. MTB utrka Papuk „Uspon do vrha“

U nedjelju 18.6.2017. održala se već 15. po redu MTB utrka Papuk „Uspon do vrha“. Utrka u dužini od 16 km vozila se od upravne zgrade u Velikoj do vojne baze na samom vrhu Papuk. Radilo se gotovo o konstantnom usponu i trebalo je savladati visinsku razliku od 265 m do 930 m.

Na startu se okupilo 52 biciklista, a ukupni pobjednik utrke sa vremenom 53:06 bio je vozač BBK Požege Zvonko Pedić. Valja istaknuti i vrlo dobar rezultat mađara Peter Nagya (Zengo team) koji je pobijedio u kategoriji „Veteran A“ sa vremenom 53:20, u kategoriji „Žene“ pobjedu je odnijela Marijana Leko (BBK Požega) sa vremenom 1:14:16.

Ova utrka se vozila u sklopu 9. GIANT rekreativne slavonske brdsko biciklističke lige, u organizaciji Parka prirode Papuk i BBK Požega.

FOTO ALBUM

Vijesti
16.06.2017.
Park prirode Papuk

“Papuk i ljudi” – odabrane najljepše fotografije

Kako bismo potaknuli sve posjetitelje, slučajne prolaznike i zaljubljenike u prirodu i fotografiju da sinergiju čovjeka i prirodnih ljepota Parka prirode Papuk ovjekovječe objektivom, Javna ustanova organizirala je foto natječaj „Papuk i ljudi“.

Tema je bila povezanost čovjeka i prirode koja doprinosi stvaranju boljeg svijeta u kojemu živimo. Na natječaj je pristiglo ukupno 98 fotografija od kojih je u uži izbor Povjerenstvo odabralo 23. Natječaj je trajao od 26. travnja do 13. lipnja 2017. godine te su u navedenom periodu naši fanovi na službenoj facebook stranici Javne ustanove svojim lajkovima odlučili koje su 3 najljepše fotografije.

1.mjesto: Tomislav Pastuović, Velika, fotografija „Zimska šetnja“
2.mjesto: Bruno Pažin, Požega, fotografija „Mladi istraživač“
3.mjesto: Marijan Škripač, Orahovica, fotografija „Veseli kišobrani“

Vijesti
16.06.2017.
Park prirode Papuk

Radionica „Monitoring Natura 2000 vrste kiseličin crvenko – Lycaena dispar“ u Parku prirode Papuk

U petak, 02. lipnja 2016. godine održana je u PP Papuk radionica u organizaciji Hrvatske agencije za okoliša i prirodu vezana uz monitoring leptira kiseličinog crvenka, koji je na europskom popisu ugroženih vrsta, a svoje stanište ima i u našem zaštićenom prostoru.

Preko 30 djelatnika koji upravljaju zaštićenim dijelovima prirode kontinentalnog dijela Hrvatske, upoznali su se sa ekološkim funkcijama, ugroženosti te metodama praćenja stanja ove vrste, a naučene vještine su mogli pokazati i prilikom obilaska terena uz demonstraciju dr.sc. Martine Šašić Kljajo sa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu.

 

Vijesti
16.06.2017.
Park prirode Papuk

Međunarodna geološka radionica

U prostorijama Parka prirode Papuk od 28.5. do 31.5.2017. održala se 7. Međunarodna radionica „Neogen centralne i jugoistočne Europe“.
Na radionici su sudjelujelovala 82 geologa iz 10 država Europe, koji su prezentirali svoje znanstvene radove na ovu temu. U sklopu radionice organiziran je i terenski obilazak neogenskih lokaliteta na području Slavonskih planina.
Najave
17.05.2017.
Park prirode Papuk

Obilježavanje tjedna Parkova Hrvatske u Parku prirode Papuk

Tjedan Parkova Hrvatske u Parku prirode Papuk obilježit ćemo raznim događanjima od 18.5. do 31.5.2017.

"Tajni svijet Panonskog mora"
- izložba mikrofosila u Gradskom muzeju Požega
- svi zainteresirani izložbu mogu posjetiti od 18.-31.5.

Radionica "Fosili Panonskog mora"
- u sklopu izložbe u Gradskom muzeju Požega održat će se radionice o fosilima za školsku djecu

Kamp malih nogometaša u kamp odmorištu Duboka (25.5.2017.)
- prezentacija o Parku i druženje na otvorenom za male nogometaše NK Velika i NK Čačinci

Dan otvorenih vrata na Jankovcu (26.5.2017.)
- besplatna predavanja, radionice i igre na otvorenom za sve posjetitelje

Međunarodna radionica "Neogen centralne i jugoistočne Europe" (28.-31.5.2017.)
- Hrvatsko geološko društvo u suradnji sa Parkom prirode Papuk organizira 7. radionicu vezanu za geologiju Neogena

Vijesti
27.04.2017.
Park prirode Papuk

Foto natječaj „Papuk i ljudi“

Kako bismo potaknuli sve posjetitelje, slučajne prolaznike i zaljubljenike u prirodu i fotografiju da sinergiju čovjeka i prirodnih ljepota Parka prirode Papuk ovjekovječe objektivom, Javna ustanova organizira foto natječaj „Papuk i ljudi“. Tema će tako biti povezanost čovjeka i prirode koja doprinosi stvaranju boljeg svijeta u kojemu živimo.

Natječaj je otvoren od 26. travnja 2017. i traje do 10. svibnja 2017. godine, a pravo sudjelovanja imaju svi ljubitelji fotografije. Autori na natječaj mogu prijaviti do 3 fotografije koje moraju biti snimljene isključivo na području Parka prirode Papuk.

Nakon što Povjerenstvo izabere fotografije koje će ući u uži izbor, pobjednike će odlučiti broj „lajkova“ na fotografijama koje će biti objavljene na službenoj Facebook stranici Parka prirode Papuk u periodu od 11. svibnja do 25. svibnja 2017. godine.

Proglašenje pobjednika biti će 26. svibnja 2017., odnosno u tjednu kada će Javna ustanova uz brojna događanja obilježiti 18 godina od osnivanja, te 10 godina proglašenja geoparka.

Predviđen nagradni fond iznosi 1.000,00 kn za 1., 500,00 kn za 2. i 300,00 kn za 3. mjesto.

Sve detalje i pravila natječaja možete vidjeti na ovom LINK-u.

Ako se želite prijaviti na natječaj morate preuzeti i ispuniti PRIJAVNICU.

Vijesti
26.04.2017.
Park prirode Papuk

Radionica o svjetskim geoparkovima u jugoistočnoj Europi

U organizaciji UNESCO-vog biroa iz Venecije u Geoparku Idrija održana je „Radionica o svjetskim geoparkovima u jugoistočnoj Europi“. Na radionici su sudjelovali predstavnici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije, a Hrvatsku su predstavljali Varja Bolanča iz potencijalnog geoparka Viški arhipelag i Goran Pavić iz geoparka Papuk.

Radionica je prvenstveno bila namjenjena predstavnicima država koje još nemaju geoparkove, a koji su mogli saznati puno korisnih informacija o samoj uspostavi geoparkova kroz prezentacije i diskusije. Isto tako govorilo se i omogućim zajedničkim projektima, primjerima dobre prakse među geoparkovima i doprinosu geoparkova razvoju lokalnih zajednica, promociji UNESCO-vog Global Geopark programa u zemljama jugoistočne Europe, itd.
Predstavnici Hrvatske iskoristili su priliku i u svojim prezentacijama predstavili nove incijative vezane za uspostavu geoparkova u Hrvatskoj. Tako je Varja Bolanča uspješno prezentirala incijativu otoka Visa da se priključi Svjetskoj mreži geoparkova, a Goran Pavić je predstavio ideje o osnivanju geoparkova u zaštićenim područjima Velebit i Biokovo.
Radionica je završila jednodnevnim izletom svih sudionika po Geoparku Idrija.

 

Najave
25.04.2017.
Park prirode Papuk

MTB Papuk Adventure Race

U nedjelju 30.4.2017. održat će se druga po redu MTB Papuk Adventure Race - MTB orijentacijska utrka za svakoga.
Svi natjecatelji mogu birati između tri ponuđene staze (različitih duljina) - 30, 70 ili 110 km, ovisno o spremnosti i odvažnostii natjecatelja. Utrka je zamišljena kao maraton uz malo orijentacije između kontrolnih točaka koje se moraju obići da bi uspješno završili utrku.
Prijave započinju 24.03.2017. u 00:00h, a za sve one koji se prijave u 1 i 2 krugu osigurane su majice.
Za prvih troje natjecatelja u svakoj kategoriji osiguran je bogati nagradni fond. Želite li uživati u ljepotama Parka prirode Papuk onda je ovo prava utrka za vas.
Sve ostale informacije možete pronaći u pravilima utrke.
Vijesti
24.04.2017.
Park prirode Papuk

Alen Jurenac novi je ravnatelj Parka prirode Papuk

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović održao je u petak, 21. travnja 2017. radni sastanak s Alenom Jurencom, novoizabranim ravnateljem JU Parka prirode Papuk. Jurenac je ministru Dobroviću izrazio zahvalnost na ukazanom povjerenju te predstavio veliki projekt Parka ‘GEOPRIČE UNESCO GEOPARKA’, s kojim ujedno započinje mandatno razdoblje. Projekt je ukupno vrijedan 90.090.587,54 kuna i odobren je za sufinanciranje iz Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.’, Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim prakovima i parkovima prirode. Partner Parku na projektu je Županijska uprava za ceste Virovitičko-podravske županije.

Projektne aktivnosti se sastoje od pet tematskih priča: ‘Izgradnja i opremanje multimedijalnog Geo-info centra u Voćinu’, ‘Izgradnja i opremanje adrenalinskog parka u Velikoj’, ‘Uređenje i opremanje Kuće Panonskog mora u Velikoj’, ‘Izgradnja, nadogradnja i opremanje ukupno 6 vidikovaca’ i ‘Rekonstrukcija ceste Slatinski Drenovac-Jankovac-Granica županije’.

Veoma sam ponosan, ali i svjestan velike odgovornosti jer mandat započinjem s početkom realizacije opsežnog projekta Parka prirode Papuk koji će imati veliki značaj za Virovitičko-podravsku, ali i susjednu, Požeško-slavonsku županiju. Sa svojim suradnicima nastavljam raditi na dosezanju cilja da Park postane pokretač razvoja lokalne zajednice te planiramo značajna ulaganja u razvoj javne turističke infrastrukture u destinaciji’, izjavio je Alen Jurenac.

Isto tako, uz obavljanje osnovnih funkcija u Parku, najavio je i poticanje pokretanja obiteljskih gospodarstava te jačanje potražnje za lokalnim proizvodima i uslugama.

Čestitam Vam na imenovanju za ravnatelja JU Parka prirode Papuk. Veoma se radujem Vašem projektu „GEOPRIČE UNESCO GEOPARKA“ koji će značajno doprinijeti obogaćivanju turističke ponude, jačanju vidljivosti destinacije te podizanju razine gospodarskih aktivnosti u dvije županije’, kazao je ministar Dobrović.

Alen Jurenac rođen je u Našicama 1983. godine, diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, a zaposlenik je Ustanove od 2007. godine kada je započeo s radom kao nadzornik. Od 2009. do 2013. godine obnašao je dužnost glavnog nadzornika Parka prirode Papuk nakon čega nastavlja raditi u službi čuvara prirode. Od siječnja do ožujka 2017., bio je na mjestu vršitelja dužnosti ravnatelja JU Parka prirode Papuk. (Izvor http://www.mzoip.hr)

Najave
18.04.2017.
Park prirode Papuk

15. MTB utrka Papuk „Uspon do vrha“

U nedjelju 23.04.2017. održat će se već 15. po redu MTB utrka u Parku prirode Papuk. Ove godine vozit će se od upravne zgrade Parka u Velikoj do vojne baze na vrhu Papuka, što znači da treba savladati uspon od 265 m do 930 m.
Okupljanje i prijava sudionika kreće od 9 sati, a start utrke je predviđen u 11 sati. Nakon što svi stignu do cilja planiran je zajednički povratak istom cestom do Velike gdje će biti organiziran ručak i proglašenje najboljih po kategorijama.
Ova utrka se vozi u sklopu 9. GIANT rekreativne slavonske brdsko biciklističke lige, a organizatori su Park prirode Papuk i BBK Požega.
Vijesti
14.04.2017.
Park prirode Papuk

"Papuk – moj park“ predstavljen i ravnateljima škola sa područja Virovitičko-podravske županije

Nakon što je prije desetak dana ravnateljima osnovnih škola sa područja Požeško-slavonske predstavljen novi program u Parku prirode Papuk, isto je ovoga tjedna učinjeno i sa ravnateljima osnovnih i srednjih škola sa područja Virovitičko-podravske županije. Projekt pod nazivom “Papuk – moj park” poseban je program namijenjen djeci sa šireg područja parka, odnosno učenicima sa područja Virovitičko – podravske i Požeško – slavonske županije, a sve s ciljem kako bi svako dijete po povoljnim uvjetima dobilo priliku upoznati Park prirode Papuk koji je sastavni dio njihova zavičaja.

Riječ je o jednodnevnom izletu u Park šumu Jankovac koji se sastoji od kratke prezentacije i gledanja promotivnog filma o Parku u Eko točki Jankovac, obilaska Grofove staze uz pratnju stručnog vodiča te edukativne radionice na kraju.

Analizom posjeta školskih grupa došli smo da saznanja da je broj školske djece s područja Virovitičko – podravske županije izuzetno nizak, točnije riječ je o svega 11% ukupnog broja školske djece koja u ovom trenutku posjećuju park. Novim projektom želimo naš park učiniti dostupnijim svim školarcima s područja Virovitičko – podravske županije, na čijem se teritoriju nalazi polovica zaštićenog područja, kako bi djeca dobila priliku upoznati njima najbliži park prirode – rekao je Alen Jurenac, vršitelj dužnosti ravnatelja Parka prirode Papuk.

Program “Papuk – moj park” predstavio je Goran Radonić, stručni voditelj Javne ustanove. Također važno je naglasiti da su provedbu programa podržali Požeška biskupija, Grad Virovitica i Virovitičko-podravske županija koji su ujedno i osnivači škola.

Predstavljanju djelovanja parka, mogućnostima posjeta te prezentaciji novog programa koji je u Velikoj vijećnici Virovitičko – podravske županije po prvi predstavljen ravnateljima škola, nazočila je i pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Vesna Šerepac koja je između ostalog istakla:

Projekt “Papuk – moj park” zasigurno je hvale vrijedna inicijativa kojom bismo ljepote našeg zavičaja približili učenicima sa područja županije. Očekujem da će u narednom razdoblju škole prepoznati i podržati ovaj prijedlog kojim bi učenici prvo spoznali vrijednosti svojeg zavičaja.

Vijesti
13.04.2017.
Park prirode Papuk

Na Jankovcu održana 10. brdska utrka “Biser Slavonije”

Proteklog vikenda je na Jankovcu, jednoj od najljepših dolina na sjevernim obroncima Papuka na visini od 475 m, održana još jedna atraktivna, izuzetno zahtjevna, ovaj put 10. jubilarna brdska utrka „Biser Slavonije”.

Brdska utrka održana je u sklopu Hrvatskog planinskog kupa u organizaciji ‘Maraton kluba hrvatski sokol‘, pokroviteljstvom Općine Čačinci i Javne ustanove Park prirode Papuk, uz neizostavnu potporu osječkog Ferivija. Po tmurnom i kišnom, al’ za utrku funkcionalnom i trkačima odgovarajućem vremenu nastupilo je gotovo 80 natjecatelja. Start utrke bio je na velikoj livadi ispred Planinarskog doma Jankovac.

Prvo mjesto kod seniora osvojio je Ante Živković sa rezultatom 56:55 minuta, drugi je bio Ivan Maletić 57:12, a treći Đuro Komlenović. Kod ženskih natjecateljica prva je bila Maja Urban sa rezultatom 1.14:28, druga Zorica Dvanciger sa 1.18:25, a treća Helena Gleđa sa rezultatom od 1.19:18. Na 5 km prvo mjesto osvojio je Sebastian Herceg uz rezultat od 25:03, drugi je na cilj stigao Dino Švarcer sa 25:04, a treći je bio Borna Matić sa rezultatom od 25:04 minuta. Kod juniorki prva je sa rezultatom od 35:32 bila Lana Marinić, druga Tea Pajić 38:06, a treća Blanka Levačić sa rezultatom 46:14.

Za sve natjecatelje osigurane su nagrade, a nagrade je dijelio načelnik općine Mirko Mališ. Nakon okrjepe i kratkog odmora natjecatelje je čekala ‘borba s vitaminima’, a ugodan dojam i zadovoljstvo pojačalo je sunce koje se na kraju ipak pojavilo. Svim natjecateljima, organizatorima i sponzorima čestitke na sudjelovanju.

Vijesti
10.04.2017.
Park prirode Papuk

Novi UNESCO geoparkovi u Hrvatskoj?

Dana 07.04.2017. godine kolege iz nacionalnih Parkova Sjeverni Velebit i Paklenica te Parkova prirode Velebit i Biokovo, bili su u jednodnevnom posjetu Parku prirode Papuk, prvom i zasad jedinom UNESCO geoparku u Hrvatskoj.

Nakon inicijative otoka Visa da se profiliraju kao UNESCO geopark, na čemu zdušno radi projektni tim proteklih mjeseci, i kolege iz navedenih zaštićenih prostora odlučili su vidjeti kako funkcionira postojeći Geopark Papuk te koje je sve korake potrebno napraviti kako bi stupili u ovu prestižnu UNESCO porodicu. Zaštićena područja velebitskog područja odlučili su zajednički oformiti jedinstveni „Velebitski geopark“, a kolege sa Biokova svoj krški geopark koji bi se protezao od mora preko sv. Jure, najvišeg vrha Biokova sve do biokovskog zaleđa.

Želja nam je da se ove nakane i ostvare, jer Hrvatska svojom geološkom raznolikošću ima potencijala za puno više geoparkova nego ih je danas.

Vijesti
10.04.2017.
Park prirode Papuk

Njemačka novinarka posjetila Park prirode Papuk

Na svom proputovanju Slavonijom posjetila nas je njemačka novinarka Lore Marr-Bieger koja još od 1983. posjećuje Hrvatsku i možemo reći da je zaljubljena u ljepote naše domovine koju smatra zemljom koja na malom prostoru nudi najveću raznolikost.

Njezin prvenstveni cilj putovanja su izrade turističkih vodiča. Ovoga puta priprema vodič kroz sjevernu Hrvatsku i Slavoniju koji bi trebao izaći 2018. godine za izdavačku kuću „Michael Muller Verlag“ za koju je već napisala nekoliko vodiča o Hrvatskoj.
Naravno da je neizostavno mjesto obilaska Slavonije bio i naš Park prirode Papuk – UNESCO svjetski geopark. Zbog manjka vremena morali smo obići samo neke od najznačajnijih lokaliteta u jednom danu što nije bilo nimalo lako, tj. bilo se teško odlučiti koje lokalitete odabrati i pokazati njemačkoj novinarki. Impresionirana ljepotama Papuka nastavila je svoj put dalje prema samom istoku Hrvatske.

Vijesti
06.04.2017.
Park prirode Papuk

Predstavljen novi program: Papuk – moj park

Danas je u Parku prirode Papuk organiziran studijski posjet za ravnatelje osnovnih škola s područja Požeško – slavonske županije. Studijski posjet organiziran je s ciljem promocije novog programa u Parku prirode Papuk. Projekt pod nazivom “Papuk – moj park” poseban je program namijenjen djeci sa šireg područja parka, odnosno učenicima sa područja Virovitičko – podravske i Požeško – slavonske županije, a sve s ciljem kako bi svako dijete po povoljnim uvjetima dobilo priliku upoznati Park prirode Papuk koji je sastavni dio njihova zavičaja.

Riječ je o jednodnevnom izletu u Park šumu Jankovac koji se sastoji od kratke prezentacije i gledanja promotivnog filma o Parku u Eko točki Jankovac, obilaska Grofove staze uz pratnju stručnog vodiča te edukativne radionice na kraju.

Temeljem višegodišnjih analiza posjeta školskih grupa došli smo da saznanja da je broj školske djece s područja Požeško – slavonske županije izuzetno nizak, točnije riječ je o svega 10% ukupnog broja školske djece koja u ovom trenutku posjećuju park. Novim projektom želimo naš park učiniti dostupnijim svim školarcima s područja Požeško – slavonske županije, na čijem se teritoriju nalazi polovica zaštićenog područja, kako bi djeca dobila priliku upoznati njima najbliži park prirode – rekao je Alen Jurenac, vršitelj dužnosti ravnatelja Parka prirode Papuk.

Program “Papuk – moj park” podržali su Požeška biskupija, Grad Požega i Požeško-slavonska županija koji su ujedno i osnivači škola.

Prvi puta program je predstavljen ravnateljima osnovnih škola Požeško – slavonske županije koji su svoj posjet započeli prezentacijom o parku, potom su uz pratnju vodiča obišli Grofovu stazu te su im predstavljeni radni materijali za radionice.

Nazočne ravnatelje u Planinarskom domu pozdravili su Vlatko Podnar voditelj Uprave Hrvatskih šuma Podružnice Našice i Jelka Pavlović, voditeljica Planinarskog doma Jankovac.

Kao učiteljica svojedobno sam radeći u jednoj zagrebačkoj školi češće sa učenicima dolazila na Jankovac nego što su do sada ovamo dolazili učenici moje škole iz Požege, stoga svakako pozdravljam predstavljeni novi program kojim smo svi prezadovoljni. Uz upoznavanje svojeg zavičaja, kvalitetnu edukaciju učenika kroz prilagodbu različitim uzrastima, zasigurno će i pristupačnija cijena ovog programa imati pozitivan odjek i kod samih roditelja djece“ – istaknula je Marija Samardžija, ravnateljica Osnovne škole Antuna Kanižlića iz Požege.

Krajem travnja planiran je studijski posjet za ravnatelje srednjih škola sa područja Požeštine, ali i osnovnih i srednjih škola sa područja Virovitičko-podravske županije s kojima želimo ostvariti uspješnu buduću suradnju.

Vijesti
06.04.2017.
Park prirode Papuk

Istraživanja pokazala da je najveća prisutnost djetlovki oko Jankovca

Krajem ožujka izvršen je prvi dio monitoringa djetlovki na području Parka prirode Papuk za 2017.g. Monitoring se provodi svake 3-4 godine i cilj je utvrditi stanje populacije djetlovki u 2017.g i usporediti brojnost i stanje populacije u odnosu na prethodna istraživanja. Istraživanja se obavljaju dva puta godišnje, prvi puta krajem ožujka, te drugi puta krajem travnja, prema unaprijed utvrđenim točkama uz pomoć zvučnog vaba na različitim tipovima staništa (mlade, srednjodobne i stare šume bukve i hrasta).
Opis: Veliki djetlić
Autor: Josip Ledinščak

Vrste djetlovki koje su obuhvaćene istraživanjima su: Mali djetlić (Dendrocopos minor),

Crvenoglavi djetlić (Dendrocopos medius), Planinski djetlić (Dendrocopos leucotos), Veliki djetlić  (Dendrocopos major), Siva žuna (Picus canus) i Crna žuna (Dryocopus martius).

Rezultati prvog dijela ovogodišnjih istraživanja potvrđuju prethodna istraživanja iz kojih možemo zaključiti da su stara bukova šuma oko Jankovca, te srednjedobna hrastova šuma područja s najvećom gustoćom, odnosno raznolikošću djetlovki u Parku prirode Papuk. U ovim tipovima staništa (šume oko Jankovca i u blizini Kaptola) zabilježeni su svih 6 navedenih vrsta djetlovki. Posebno valja istaknuti važnost stare bukove šume u okolici Jankovca, koja zbog svojih karakteristika predstavlja jedinstveno stanište u istočnom dijelu Hrvatske. Stare bukove šume s trulim stablima posebno su važno stanište Planinskog djetlića (Dendrocopos leucotos), ali i mnogih drugih ptica pjevica, poput Bjelovrate muharice (Ficedula albicollis) ili Male muharice (Ficedula parva).

Od zanimljivosti valja izdvojiti prisutnost Planinskog djetlića (Dendrocopos leucotos), koji je zabilježen u zadnja 2 istraživanja u srednjedobnoj hrastovoj šumi u blizini mjesta Kaptol, koje nije tipično stanište ove vrste. Ovaj nalaz pokazuje da bi ova rijetka vrsta u Hrvatskoj mogla pronaći odgovarajuće stanište za gniježđenje i u ostalim, nižim dijelovima Papuka, ukoliko bi postojala dovoljna količina sušaca i trulog drveća, koju ova vrsta zahtijeva. Osim Planinskog djetlića, u blizini Kaptola, što čini ovaj dio srednjedobne hrastove šume posebno zanimljivim i važnim za djetlovke,  zabilježenesu i sve ostale navedene vrste djetlovki, uključujući i još jednu vrstu – Zelenu žunu (Picus viridis), koja nije tipična šumska vrsta, već preferira otvorene šume i voćnjake s travnatim površinama.

Na temelju uspješnih istraživanja, koja su provedena na relativno maloj površini Parka prirode Papuk, možemo zaključiti kako šume Papuka predstavljaju vrlo važno i bogato stanište za gniježđenje djetlovki, posebno Planinskog djetlića u okolici Jankovca, ali i svih ostalih šumskih vrsta. Posebno je važno gospodarenje šumama koje bi oponašalo prašume, gdje bi u istim sastojinama nalazili raznodobno drveće, a samim tim i veću raznolikost vrsta. Međutim, nalazi u srednjedobnoj hrastovoj šumi ukazuju kako upravo ovaj tip šume, uz kvalitetno upravljanje, ima veliki potencijal za najveću raznolikost i brojnost djetlovki.

Nešto više u djetlovkama Hrvatske možete pročitati ovdje.

Vijesti
06.04.2017.
Park prirode Papuk

Radionica WWF-a „Povezivanje lokalnih zajednica i zaštićenih područja“ u Parku prirode Papuk

Dana 27.3.2017. godine u prostorijama Parka prirode Papuk održana je radionica u organizaciji WWF-a i JU Park prirode Papuk, na temu „Povezivanje lokalnih zajednica i zaštićenih područja – procjena uključenosti zajednice“. Voditelji radionice bili su Anthony Karzen i Ana Kolarić.

Tijekom same radionice popunjavala su se dva upitnika, jedan iz perspektive zaštićenog područja, a drugi iz perspektive lokalne zajednice. Upitnici su  osmišljeni s ciljem prikupljanja informacija o trenutnoj suradnji zaštićenih područja i lokalnih zajednica.

Kroz projekt „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ udruženje Parkovi Dinarida i WWF Adria zajedno rade na jačanju odnosa između zaštićenih područja i lokalnih zajednica.

Vijesti
06.04.2017.
Park prirode Papuk

Uređenje okoliša Starog grada nedaleko Orahovice

Park prirode Papuk uz bogate geološke sadržaje, veličanstvenu floru i faunu, sačuvao je i plodove ljudskog duha pretočenog u njegovo stvaralačko umijeće.

U službi povijesnih epoha, vidljivim tragovima starih cesta, utvrda, vodenih putova, vinskih priča i spomenika, potiče se predodžba o burnim vremenima koja su prohujala ovim krajevima. Od Ružice grada uzbrdica vodi prema papučkim visovima, prema pomalo tajanstvenom Starom gradu.

Pristup skrivenim ruševinama Starog grada proteklog su vikenda članovi udruge Reda vitezova Ružice grada u suradnji s Parkom prirode Papuk, uređenjem okoliša oko bedema utvrde nastojali olakšati budućim posjetiteljima i planinarima.

Vijesti
06.04.2017.
Park prirode Papuk

Radionica WWF-a „Povezivanje lokalnih zajednica i zaštićenih područja“ u Parku prirode Papuk

Dana 27.3.2017. godine u prostorijama Parka prirode Papuk održana je radionica u organizaciji WWF-a i JU Park prirode Papuk, na temu „Povezivanje lokalnih zajednica i zaštićenih područja – procjena uključenosti zajednice“. Voditelji radionice bili su Anthony Karzen i Ana Kolarić.
Tijekom same radionice popunjavala su se dva upitnika, jedan iz perspektive zaštićenog područja, a drugi iz perspektive lokalne zajednice. Upitnici su  osmišljeni s ciljem prikupljanja informacija o trenutnoj suradnji zaštićenih područja i lokalnih zajednica.
Kroz projekt „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ udruženje Parkovi Dinarida i WWF Adria zajedno rade na jačanju odnosa između zaštićenih područja i lokalnih zajednica.
Najave
03.04.2017.
Park prirode Papuk

10. brdska utrka "Biser Slavonije"

Na Jankovcu će se 8. travnja 2017., u organizaciji Maraton kluba Hrvatski sokol Osijek te Parka Prirode Papuk, održati 10. Brdska utrka „Biser Slavonije“.

Dužina staze za trkače seniore je dvanaest kilometara, dok juniori i mlađi trkači trče dionicu od pet kilometara. Start utrke je kod Planinarskog doma Jankovac s početkom u 10,30 sati. Pokrovitelj je Općina Čačinci, a za najbolje su osigurane nagrade.

SATNICA:

- prijave: 08:00 – 10:00h
- start: 10:30h
- proglašenje: 12:00h
- ručak: 12:30h

PRIJAVE: https://www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/351

Vijesti
03.04.2017.
Park prirode Papuk

Vile Montis Aurea – novi su smještajni kapaciteti na području Parka prirode Papuk

U naselju Novo Zvečevo otvoreni su novi privatni smještajni kapaciteti. Četiri vile Montis Aurea zajedno raspolažu kapacitetom za 24 osobe.

Smještene na nadmorskoj visini od 447 metara, Vile Montis Aurea  nude vam odmor kakav niste očekivali, kako u ljetnim tako i u zimskim mjesecima. U ljetnim mjesecima uživat ćete između ostalog uz otvoreni bazen i prekrasan pogled na netaknutu prirodu, dok ćete vrhunsku relaksaciju i opuštajuće trenutke doživjeti u zimskim mjesecima.

Otvaranjem ovakvih smještajnih kapaciteta na području Parka zasigurno se podiže razina turističke ponude i upravo je intencija Parka da kroz realizaciju brojnih budućih projekata i povećanjem turističkih sadržaja u narednom razdoblju te kvalitetnim partnerstvom sa privatnim ulagačima i jedinicama lokalne samouprave stvorimo preduvjete za bavljenje turizmom. Stoga će Park u narednom razdoblju u okviru svojih mogućnosti pružiti maksimalnu podršku svima koji se bave ili imaju namjeru baviti se turizmom na našem području – rekao je Alen Jurenac, vršitelj dužnosti ravnatelja Parka prirode Papuk.

U dvorištu kuće možete uživati u zatvorenoj prostoriji u kojoj se nalazi wellness s jacuzzijem za 6 osoba iz kojega isto tako možete uživati u prekrasnom pogledu na zelenu idilu Parka prirode Papuk. Također, opuštajuće trenutke možete doživjeti korištenjem finske saune za 4 osobe. Vile Tena, Sara, Vinka i Maja opremljene su između ostalog automatiziranim centralnim grijanjem, svim potrebnim kuhinjskim uređajima, blagovaonicama, velikim smart TV-om…

Nakon što smo prepoznali potencijal koji nam nudi Park prirode Papuk, nismo dugo dvojili oko ulaganja u smještajne kapacitete upravo u ovoj oazi mira ovdje na Zvečevu. Itekako smo zadovoljni i činjenicom da ćemo u našim daljnjim nastojanjima da razvijemo našu djelatnost imati punu podršku Parka – istaknuo je Igor Salak.

Uz natkrivenu terasu, moguće je koristiti i zatvorenu vanjsku prostoriju za 16 osoba u kojoj se nalazi biljar, stolni nogomet, veliki TV s vrhunskim razglasom i veliki otvoreni kamin sa svom opremom gdje možete sami pripremati hranu (peka, roštilj i dr.) i uživati u ugodnoj atmosferi.

Također, u dvorištu je smješteno igralište za djecu i odbojkaško igralište gdje se možete zabavljati u obiteljskom okruženju, a ukoliko želite uživati u netaknutoj prirodi Papuka,  osigurano je i korištenje bicikala.

Više detalja o Vilama Montis Aurea potražite na www.montis-aurea.hr, info@montis-aurea.hr ili na kontakt broj 099 599 1881.

Najave
17.03.2017.
Park prirode Papuk

Slavonija&Baranja Open

Ako ste željni prave avanture ovoga vikenda dođite na Jankovac!

Slavonija & Baranja Open je dvodnevno međunarodno natjecanje u orijentacijskom trčanju, a 2017. godine održat će se po prvi puta u Parku prirode Papuk, točnije na području Park šume Jankovac.

Natjecanje će se održati u dva dana, 18. i 19. ožujka 2017.

18.03.2017. – 1. utrka (srednje staze), prvi start u 13:00
19.03.2017. – 2- utrka (duge staze), prvi start u 10:00

Okupljanje sudionika kod planinarskog doma Jankovac.

Više informacija možete pronaći ovdje.

 

Vijesti
20.02.2017.
Park prirode Papuk

Predstavljanje geoparka Papuk na Međunarodnom znanstveno-stručnom skupu u Perušiću

„Geopark Papuk prvi hrvatski geopark“, naslov je teme koju su izlagali Goran Pavić i Goran Radonić na Međunarodnom znanstveno-stručnom skupu „Georaznolikost, geobaština i geoturizam u krškim područjima“ u Perušiću 18.02.2017. godine.

Impozantna brojka od 130 službeno prijavljenih sudionika skupa, mogla se upoznati sa najnovijim trendovima u zaštiti geobaštine, zakonodavnom i obrazovnom aspektu geobaštine te kvalitetnim znanstvenim radovima vezanim uz podzemlje krških područja. Također su viđeni zanimljivi primjeri razvoja geoturističke ponude i načina interpretacije u područjima geobaštine, a na kraju dana razvila se vrlo konstruktivna rasprava gdje se sada nalazi zaštita geobaštine i što bi ona trebala predstavljati u budućnosti. Svojom nazočnošću ovaj skup je počastio i ministar Slaven Dobrović  ispred Ministarstva zaštite okoliša i energetike, koji je i sam aktivni speleolog te zaljubljenik u prirodu krških područja. 

FOTO ALBUM

Najave
05.12.2016.
Park prirode Papuk

11. izlet nepoznati Papuk – Međunarodni dan planina

Park prirode Papuk, Hrvatski planinarski savez i Slavonski planinarski savez po jedanaesti put organiziraju obilježavanje Međunarodnog dana planina.

Na našoj planini ima još mnogo, široj izletničkoj skupini,  nepoznatih predjela. Jedna takva lokacija je i Stara pruga koja prolazi uz obale Radovanačkog potoka. Na ovogodišnjem izletu, čija je trasa oko 9 km, izletnici će moći  vidjeti i karbonatne stijene zanimljivih oblika kojima su planinari  svojevremeno davali čudna imena; Južna terasa, Veseljko, Klanac, ...
Sakupljanje izletnika je do 09:30 sati na lokaciji Poljanice povrh Velike kamo se dolazi veličkom obilaznicom. Za potrebe izleta biti će postavljeni privremeni putokazi.
Organizatori i ove godine osiguravaju prigodni pečat, vodiče i osvježenje za izletnike.
Ovim putem pozivamo vas da nam se pridružite!

 

Vijesti
29.11.2016.
Park prirode Papuk

Sportski događaji u Parku prirode Papuk

Protekli vikend na Papuku je bio pun uzbudljivih sportskih događaja za sve koji su željeli uživati u adrenalinu.

U subotu, 26. Studenog 2016., održana je VI. Papuk trek utrka, najpopularnija treking utrka Slavonije u organizaciji Parka pirode Papuk i Baraber extreme teama Belišće. Navedenom utrkom završila je i ovogodišnja treking liga.
Utrka se odvijala u tri kategorije - Ultra, Challenger i Active. U Ultra kategoriji najbrži je bio Sanjin Vučan s vremenom 3:53:489, dok je od natjecateljica najbrža bila Mirela Kristek s vremenom 4:38:39. U Challenger kategoriji najbrži je bio Tomislav Barkić s vremenom 2:10:11, dok je od natjecateljica najbrža bila Ivana Ivandija s vremenom 2:59:47. Active kategorija je bila najkraća utrka te je u njoj najbrži bio Dinko Čulig s vremenom 1:17:34, dok je od natjecateljica najbrža bila Maja Marukić s vremenom 1:18:34.
Ove godine je više od 350 trkača sudjelovalo u utrci po obroncima Papuka.

U nedjelju, 27. studenog 2016., održana je  utrka III. Papučki cener u organizaciji JU Park prirode Papuk i Planinarskog društva Mališćak iz Velike.
Start utrke je bio ispred Posjetiteljskog centra Parka prirode Papuk u 10 sati dok je cilj utrke kod lokaliteta Anđina baraka, na cesti Velika - Jankovac. Najteža slavonska utrka se trčala makadamskom cestom Velika-Jankovac, start je bio na 270 metara dok je cilj bio na 730 metara. Ukupna duljina utrke je bila 10 kilometara.
Najuspješniji natjecatelj ove godine je Ivan Maletić i s vremenom 43 minute i 17 sekundi čime je postavio i rekord utrke, dok je od natjecateljica najuspješnija bila Jasna Tušek-Lončarić koja je stazu prešla za 1 sat, 1 minutu i 26 sekundi.
Na utrci je sudjelovalo 66 trkača.

FOTO ALBUM - 6. Papuk trek

Vijesti
17.10.2016.
Park prirode Papuk

U Parku prirode Papuk održan VI. Kamp rendžera

U Parku prirode Papuk održan je VI. Kamp rendžera na kojem su sudjelovali učenici osnovnih škola iz Velike, Orahovice i Čačinaca.

Učenici su se pobliže upoznali sa osnovnim vrijednostima zaštićenog područja, načinom na koji Park funkcionira i posebno poslovima i zadacima čuvara prirode. Polaznici kampa sudjelovali su i u tri rendžerske ophodnje kroz koje su prošli i obuku orijentacije u prostoru pomoću GPS uređaja, kompasa i karte, a posjetili su i neke od najatraktivnijih lokacija u Parku.

Nakon terenskog obilaska učenici su se okušali i u vožnji kanuima po jankovačkim jezerima nakon čega su uz pomoć čuvara prirode pripremili zajednički objed.

Kamp rendžera zamišljen je kao spoj rekreacije, obrazovanja, druženja i zabave mladih te njihovog doživljaja i iskustva boravka u prirodi. Čuvari prirode Parka prirode Papuk ovakvom vrstom edukacije i druženja žele kod mladih polaznika potaknuti svijest o važnosti zaštiti prirode i okoliša.

Vijesti
11.10.2016.
Park prirode Papuk

Izložba gljiva u Parku prirode Papuk

U prirodnom ambijentu zaštićene Park šume Jankovac, u subotu, 8. listopada 2016. održana je II. jesenska izložba gljiva Parka prirode Papuk u organizaciji Parka prirode Papuk, Gljivarskog društva Našice i HŠ – Planinarskog doma Jankovac.

Sunčano vrijeme i mirisi gljiva koji su se širili privukli su brojne posjetitelje i ljubitelje gljiva i gljivarenja koji su sa velikim interesom poslušali edukativno predavanje profesora Hrvoja Kneževića, predsjednika gljivarskog društva Našice o jestivim, manje jestivim i otrovnim gljivama. Stoljetna stabla poslužila su kao izvrsna podloga za izloženihstotinjak vrsta samoniklih gljva ubranih na području Parka prirode Papuk.

Osim što su imali priliku puno toga naučiti o gljivama koje rastu na području Papuka, posjetitelji izložbe mogli su kušati i uživati u specijalitetima poput gljivarskog kotlića i omleta koje su za njih pripravili organizatori.

FOTO ALBUM

 

Vijesti
07.10.2016.
Park prirode Papuk

Nagradni izlet na Papuku

Nagrađeni učenici projekta "Kako sačuvati najmanjeg guštera u Hrvatskoj" danas su posjetili Park prirode Papuk.

Učenici su u Posjetiteljskom centru PP Papuk u Velikoj imali priliku poslušali prezentaciju o Parku prirode Papuk i pogledati biološku, geološku i kulturno-povijesnu zbirku. Nakon toga učenici su se uz pratnju čuvara prirode PP Papuk uputili na poučnu stazu Turjak  kako bi upoznali stanište ivanjskog rovaša.

Za mnoge od njih ovo je bio prvi posjet Parku prirode Papuk i prva šetnja papučkim planinarskim i poučnim stazama. Zahvaljujući lijepom vremenu učenici su mogli uživati u jesenskom koloritu šume i prekrasnom panoramskom pogledu s vidikovca na Mališćaku. Sudeći prema dobrom raspoloženju koje je vladalo tijekom izleta sigurni smo da je ovo tek početak otkrivanja i istraživanja Papuka za ovi grupu mladih ljudi.

FOTO ALBUM

 

Vijesti
07.09.2016.
Park prirode Papuk

Održan 4. srednjovjekovni viteški turnir u Parku prirode Papuk

Protekloga vikenda Park šumom Jankovac odjekivali su gromoglasni topovski udari i zveket mačeva, a livadom su šetali vitezovi i kneginje u živopisnim srednjovjekovnim odorama.

Početkom rujna vraćamo se u srednji vijek dvodnevnom manifestacijom Srednjovjekovnog viteškog turnira. Turnir su i ove godine zajednički organizirali Park prirode Papuk, Red vitezova Ružice grada, Općina Čačinci, TZO Čačinci i Hrvatske šume - planinarski dom Jankovac.

Na turniru je sudjelovalo 150 sudionika iz čak 11 udruga sa područja cijele Hrvatske, bilo je tu vitezova, srednjovjekovnih obrtnika, kuhara, krčmara, dama, kmetova, zabavljača, gutača vatre i drugih. Sunčani vikend privukao je oko dvije tisuće posjetitelja koji su imali priliku uživati u scenskim prikazima srednjovjekovnog života, viteštva, opsada, glazbe, plesa i  lakrdijaštva. U večernjim satima prvoga dana suvremeni vitezovi uprizorili su noćnu srednjovjekovnu bitku za Jankovac nakon koje je uslijedio vatreni show. Vrhunac programa drugoga dana bila je dnevna bitka za utvrdu Klak koja se uvelike razlikovala od bitke prvoga dana, jer su vitezovi odlučili uprizoriti smiješnu stranu povijesti koju su posjetitelji pratili s oduševljenjem.

Dio atmosfere s ovogodišnjeg turnira pogledajte u fotogaleriji.

Vijesti
30.08.2016.
Park prirode Papuk

"Ljeto pod zvijezdama" u Parku prirode Papuk

Velički Stari grad ovog je petka, 26. kolovoza 2016., po drugi puta poslužio kao kulisa manifestacije "Ljeto pod zvijezdama" Parka prirode Papuk.

Topla ljetna noć privukla je mnoštvo posjetitelja koji su uživali u projekciji filmova na otvorenom u prekrasnom ambijentu srednjovjekovnih zidina. Kako je Papuk od prošle godine i UNESCO svjetski geopark, posjetitelji su mogli uživati u  putovanju po europskim geoparkovima uz četiri kratka filma. Park prirode Papuk od 2007. godine prvi je i zasada jedini geopark u Hrvatskoj. Danas postoji 120  svjetskih geoparkova iz 33 države svijeta, koji su od prošle godine UNESCO svjetski geoparkovi. Za atmosferu nakon projekcije filmova pobrinuo se DJ Pavka.

Foto album pogledajte na ovdje.

 

Najave
09.08.2016.
Park prirode Papuk

7. Astro party na Papuku

U noći s petka na subotu, 12./13. kolovoza, Park prirode Papuk organizira 7. Astro party na visoravni Metaljka iznad Striježevice, kako bi ljubitelji prirode i astronomije mogli uživati u "vatrometu" zvijezda padalica s najmračnije točke u Hrvatskoj sjeverno od Save.

Vrhunski predavač iz astronomije pripremiti će prezentaciju "Komete i meteori" kroz koju će obraditi temu zvijezda repatica i padalica. Zvijezde padalice oduvijek su fascinirale čovječanstvo, nekada su smatrane lošim glasnicima, nekada da ispunjavaju želje, ali ih tek sada, nakon novih istraživanja, možemo vidjeti u pravom svjetlu.

U slučaju smanjenog mjesečevog sjaja i dobre vedrine nebeskog svoda vidjet će se mnoštvo perzeida (suze sv. Lovre). Meteorski pljusak Perzeida nastaje kada Zemlja na svojem putu oko Sunca presječe putanju kometa Swift-Tuttle, što se događa oko 12. kolovoza svake godine. Perzeidi su zapravo svemirske krhotine koje velikim brzinama udaraju u Zemljinu atmosferu, pri čemu se na nebu, na putanji meteora, pojavljuju svijetle trake. Većina je dijelova manja od zrna pijeska, pa ih jako mali broj dospije do tla. Ostatci koji su dovoljno veliki da prežive pad nazivaju se meteoritima.
Saznajte sve o ovim pojavama, kako ih opažati, ali i kako ih sami možete otkriti i proučavati.

Ne propustite ovu jedinstvenu priliku da sa prekrasnog proplanka prvog hrvatskog UNESCO geoparka uživate u impresivnom spektaklu zvijezda padalica na noćnom nebu iznad Papuka. Za potpuni doživljaj potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju ćete moći leći prilikom promatranja.

Najave
24.06.2016.
Park prirode Papuk

Prekrasne note HPD Lipa u park-šumi Jankovac

U bajkovitoj oazi netaknute prirode park-šume Jankovac u subotu 2. srpnja 2016. u 16 sati održava se drugi po redu koncert Na livadi na Jankovcu Hrvatskog pjevačkog društva Lipa iz Osijeka.

Koncert i ove godine zajednički organiziraju TZO Čačinci, PD Jankovac i Park prirode Papuk. Na koncertu će biti upriličena i praizvedba skladbe Lisica mlade suvremene skladateljice Andreje Gribl koja svoje nadahnuće pronalazi u prirodnim ljepotama Parka prirode Papuk.

Hrvatsko pjevačko društvo Lipa Osijek osnovano je 1876. godine, što znači da već 140 godina uspješno i neprekinuto djeluje pod istim imenom. Društvo njeguje širok repertoar većinom a cappella skladbi, od renesansne do suvremene glazbe, s naglaskom na klasičnu zborsku literaturu. Danas zbor ima gotovo 80 aktivnih članova, a umjetničko vodstvo čine dirigentica prof. Valerija Fischbach te kodirigentice prof. Ozana Tomić i prof. Lidija Neznanović.

Drugi po redu koncert Na livadi na Jankovcu od ove godine održava se u prvom hrvatskom UNESCO geoparku. Papuk krasi bogata biološka, geološka i kulturno povijesna baština i ovom manifestacijom dodatno se promovira upravo to prirodno bogatstvo koje je poslužilo kao nadahnuće mladoj skladateljici Andreji Gribl.

Dođite na Jankovac i uživajte s nama u odličnim skladbama u interpretaciji Lipe iz Osijeka.

Vijesti
17.06.2016.
Park prirode Papuk

Obilježen Geopark Communication Week

Ovo je šesta godina kako hrvatski radioamateri sudjeluju u obilježavanju Geopark Communication Weeka.

Tim povodom, a u suradnji s upravom Parka prirode Papuk, od 27. do 29. svibnja 2016. s predivnog Jankovca javljali su se radioamaterski operatori, članovi radioklubova Hrvatska Flora Fauna i Slavonski Brod. I ovaj su put radili pod prigodnom pozivnom oznakom 9A1GEO, promičući na svoj način (uspostavljanjem radioamaterskih veza) ljepote i značenje našeg jedinog geoparka Papuk.

Aktivnosti su započele u petak 27. svibnja 2016. kada su članovi RK HFF, nakon rada iz posebnog ornitološkog rezervata Jelas, u ranim popodnevnim satima stigli na Jankovac te postavili antene i radijsku postaju. Riječ je o jednostavnim žičanim antenama i uređajima male snage (samo 100 W), pa su radioveze s udaljenim postajama tim zanimljivije. U nedjelju u jutarnjim satima pristigla je i ekipa iz Slavonskog Broda, instalirala dodatnu opremu te se pridružila radu.

Tijekom navedenih aktivnosti, održano je dosta zanimljivih kontakata. Uz više od 700 postaja iz 33 europske zemlje, ili kako radioamateri kažu – entiteta, uspostavljena je veza i s dalekim Japanom. Operator Masaki iz Hirošime zahvalio je na prvoj vezi s hrvatskim geoparkom. Najbrojnije su bile postaje iz Italije, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Francuske i, naravno, Hrvatske, a veze su održane fonijom i telegrafijom na nekoliko radioamaterski frekventnih područja.

U radu su sudjelovali operatori Ivica, Bojan, Ico, Radovan i Vito, a digitalni popis veza poslan je na servere svjetskog i Flora Fauna programa pa svaki radioamater može provjeriti nalazi li se u tom dnevniku veza (logu): http://www.9aff.sova-projekt.hr/LogSearch

Zadovoljstvo sudjelovanjem u ovoj aktivnosti lijepo nam je opisao jedan od članova ove grupe, Ico, 9A2KI, iz Slavonskog Broda:

Prekrasno okruženje. Sa svih strana šuma, mnoštvo posjetilaca na Jankovcu... Jezera i potok na par metara od naših radijskih postaja. I slapovi tik do nas. Opušteni ljudi i cika vesele djece (ali ništa za zamjeriti), samo su dokaz koliko priroda i tehnika mogu ići skupa. Moram tu napomenuti da su djelatnici geoparka Papuk također sjajno ukomponirali najmoderniju tehnologiju (satelitski telefon, prekrasna zgrada rendžera, videokonferencijska sala, mnoštvo online pomagala) s predivnim prirodnim okruženjem, i sve uređeno, a da se nije izgubila ta nit prirodnosti i divljine. Puno sadržaja (uspinjača za djecu, kanui na jezeru, staze oko njega i slapova, restoran...). Mislim da riječi nisu dovoljne da opišu ljepotu. Dođite na Jankovac i uvjerite se!“

Uvjereni smo da i ostali dijele njegovo mišljenje.
Najave
18.05.2016.
Park prirode Papuk

Tjedan parkova u Parku prirode Papuk

U sklopu obilježavanja Tjedna parkova djelatnici Parka prirode Papuk u danima od 23. do 25. svibnja održat će predavanja o zaštićenim područjima Republike Hrvatske

Zaštićena područja svojom ljepotom, bogatstvom i raznolikošću predstavljaju temeljnu vrijednost i jedno od najznačajnijih prirodnih dobara Republike Hrvatske. Po očuvanoj prirodi Hrvatska je među najbogatijim zemljama Europe.

U sklopu obilježavanja Tjedna parkova (21. 5. – 29. 5.), Dana zaštite prirode i Međunarodnog dana bioraznolikosti koji se obilježava 22. svibnja, djelatnici Parka prirode Papuk u danima od 23. do 25. svibnja održat će predavanja o zaštićenim područjima Republike Hrvatske s kvizom znanja uz simbolične nagrade. Navedena predavanja održat će se u osnovnim školama u Velikoj, Kaptolu, Orahovici i Čačincima koje se nalaze u blizini zaštićenog područja Parka prirode Papuk. Cilj ovih edukacija je upoznati učenike s prirodnim bogatstvima Republike Hrvatske.

Za oko 300 posjetitelja koji se 25. svibnja očekuju na prostoru park-šume Jankovac bit će organizirana besplatna predavanja o zaštićenim područjima Republike Hrvatske u Ekotočki Jankovac, te u popodnevnim satima igre na otvorenom poput potrage za blagom – geocachinga.

Svih 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode od 2014. godine objedinjeno je pod zajednički brend Parkovi Hrvatske čime je stvorena mogućnost stvaranja snažnog i jedinstvenog brenda za što bolju turističku promociju svih parkova na globalnoj razini.

Vijesti
03.05.2016.
Park prirode Papuk

1. MTB Papuk Adventure Race

Uspješno je održana prva orijentacijska utrka na MTB biciklima.
Autor: Marijan Škripač

Park prirode Papuk i biciklistički klub Lood iz Orahovice organizirali su 1. MTB Papuk Adventure Race u subotu, 30. travnja 2016., u Orahovici.

Utrka je bila orijentacijskog karaktera, kako bi se sudionici što bolje samostalno snalazili na stazi i orijentirali u prostoru između kontrolnih točaka.

Vozile su se tri kategorije, odnosno duljine staze, kako bi se omogućilo sudjelovanje što široj grupi natjecatelja od rekreativaca do profesionalaca. Najkraća staza (Put Ružice) bila je duga 30 kilometara, srednja staza (Put Jankovca) 70 kilometara, a najduža staza (Put Papuka) 110 kilometara.

U utrci su sudjelovala 64 natjecatelja, od kojih ih 8 nije uspjelo završiti utrku. Nakon završetka utrke i povratka u Orahovicu, održano je proglašenje najboljih po kategorijama.

Medaljama su se okitili najbolji: stazu Put Ružice prvi je završio Ante Pezić, član BK Lood iz Orahovice. Na stazi Put Jankovca u muškoj kategoriji prvo mjesto osvojio je Goran Pavić, član BBK Požega, dok je u ženskoj kategoriji prvo mjesto osvojila Ana Mladinov. Do cilja staze Put Papuka prvi je stigao Ferenc Voros, član Mecsek M.T., dok je u ženskoj kategoriji prva do cilja stigla Kata Stemler, članica Mecsek M.T.

Unatoč oblačnom vremenu i skliskom terenu, prva orijentacijska utrka uspješno je završila. Svi su sudionici mogli uživati u najatraktivnijim lokacijama Parka prirode Papuk, od Orahovačkog jezera, preko Jankovca pa sve do vrha Papuka.  

Foto album (fotografije Marijan Škripač)

Vijesti
27.04.2016.
Park prirode Papuk

Izložba „Kako sačuvati najmanjeg guštera u Hrvatskoj“

Katolička gimnazija iz Požege u suradnji s Parkom prirode Papuk osmislila je izložbu koja će učenicima lokalnih osnovnih škola predstaviti najmanjeg guštera u Hrvatskoj.

Park prirode Papuk zajedno s Katoličkom gimnazijom iz Požege te Hrvatskim herpetološkim društvom HYLA od 2011. godine intenzivno se bavi zaštitom najmanjeg guštera u Hrvatskoj – ivanjskog rovaša na području Parka prirode Papuk.

Kao dio projekta organizirana je izložba „Kako sačuvati najmanjeg guštera u Hrvatskoj“ kojom se želi educirati učenike i građane o ugroženosti ove rijetke vrste gmaza koji obitava na južnim obroncima Papuka.

Navedena izložba otvorena je 30. ožujka 2016. godine i u sljedeća dva mjeseca obići će deset škola, od toga devet škola u Požeško-slavonskoj županiji, te Srednju školu Ilok u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Najmanji gušter u Hrvatskoj kojem je posvećena pozornost u navedenom projektu, uvršten je u Crvenu knjigu vodozemaca i gmazova Hrvatske jer postoji opasnost od izumiranja vrste. U Hrvatskoj ivanjski rovaš ima stanište na samo dvije lokacije – u Parku prirode Papuk i u gradskom parku u Iloku.

Izložba osim edukativnog ima i nagradni karakter. Cilj je potaknuti kreativnost učenika i djece da likovnim ili literarnim izričajem sudjeluju u projektu spašavanja najmanjeg guštera u Hrvatskoj. Najbolji radovi bit će nagrađeni izletom u rujnu u Park prirode Papuk na lokaciju staništa ivanjskog rovaša.

Foto album

Najave
06.04.2016.
Park prirode Papuk

14. MTB utrka "Uspon do vrha"

Brdsko biciklistička utrka - od zgrade Parka prirode Papuk do samog vrha Papuka!
Izvor: PP Papuk
14. MTB utrka Papuk "Uspon do vrha" održat će se u nedjelju 10.4.2016.
Ova utrka je rekreativna i vozi se u sklopu "Slavonske brdsko biciklističke lige - Giant". Okupljanje svih sudionika je kod upravne zgrade Parka prirode Papuk u Velikoj. Prijava natjecatelja je od 9 sati, a start utrke predviđen je u 11 sati.
Staza je dugačka 16 km i radi se uglavnom o konstantnom usponu. Vozi se makadamskom cestom koja ide prema Jankovcu, na desetom kilometru nalazit će se redari koji će natjecatelje usmjeriti prema cilju koji se nalazi gotovo na samom vrhu Papuka. Nakon što svi stignu do cilja slijedi povratak istom cestom do Velike gdje je organiziran ručak za sve sudionike (restoran Čiča Mata) i proglašenje najboljih po kategorijama.
Prijave za utrku šalju se do subote 9.4.2016. na e-mail: mtb_pozega@yahoo.com
Organizatori ove utrke su Park prirode Papuk i BBK Požega.
Vijesti
15.03.2016.
Park prirode Papuk

U Parku prirode Papuk održani 34. Papučki jaglaci

Brojni planinari, ali i drugi posjetitelji i ove godine su se tradicionalno okupili u Parku prirode Papuk kako bi pozdravili proljeće na planinarskoj manifestaciji Papučki jaglaci koju organizira Planinarsko društvo Sokolovac u suradnji s Parkom prirode Papuk i općinom Velika. Ovogodišnji Papučki jaglaci održali održali su se po 34. Puta, ali ove godine po prvi puta u Papuk UNESCO Geoparku. Jedan od najposjećenijih planinarskih izleta privukao je više od 1500 planinara i izletnika iz cijele Hrvatske te goste iz Bosne i Hercegovine koji su unatoč kišnom vremenu uživali u ljepotama Papuka.

Izletnici su mogli birati između šest staza različite dužine i težine, a najposjećenija staza bila je Lapjak – Velički grad poznatija kao "Staza jaglaca".

Čuvari prirode Parka prirode Papuk s vodičima HPD Sokolovac vodili su stazu "Češljakovački vis" namijenjenu onim izletnicima koji su željeli doživjeti mistični Papuk nemarkiranim stazama.

Vijesti
19.02.2016.
Park prirode Papuk

Papuk postao UNESCO geopark

Na plenarnoj sjednici 38. Generalne skupštine UNESCO-a održanoj 17. studenog 2015. godine u Parizu, Papuk je postao UNESCO geopark.

Naime, uspostavljen je novi Međunarodni program za geoznanost i geoparkove, odnosno program UNESCO svjetski geoparkovi. Danas postoji 120 UNESCO svjetskih geoparkova iz 33 države svijeta, a među njima se nalazi i Park prirode Papuk.

Papuk je prvi i zasada jedini geopark u Hrvatskoj koji je svoj status dobio zbog iznimne geološke baštine gora Papuka i Krndije te je od danas uvršten na kartu vrijednih UNESCO lokaliteta uz novi UNESCO logotip. Vjerujemo kako će novo brendiranje potaknuti daljnji razvoj geoparka Papuk i pridonijeti bržem i kvalitetnijem ostvarenju tri temeljna cilja, a to su: bolja zaštita geološke baštine, razvoj geoedukacije, te razvoj geoturizma, odnosno lokalne zajednice – izjavila je ravnateljica Parka prirode Papuk mr. sc. Kristina Kožić.

Novi program izražava prepoznavanje važnosti upravljanja izuzetno vrijednim geološkim lokalitetima i krajolicima na holistički način. UNESCO svjetski geoparkovi pričaju priču o našem planetu staru 4,6 milijardi godina. Priča je to o geološkim procesima koji su oblikovali Zemlju, ali i o evoluciji samog čovječanstva. Svjetski geoparkovi ne samo da nam prikazuju dokaze prošlih klimatskih promjena, oni isto tako informiraju lokalne zajednice o izazovima današnjice i pomažu im pripremiti se na opasnosti, kao što su potresi, tsunami i vulkanske erupcije.

UNESCO svjetski geoparkovi nastoje podići svijest o georaznolikosti i promovirati najbolje prakse zaštite, obrazovanja i turizma. Zajedno s mjestima svjetske baštine i rezervatima biosfere UNESCO svjetski geoparkovi čine kompletnu paletu alata održivog razvoja i daju neprocjenjiv doprinos ostvarivanju Programa 2030. održivog razvoja kombiniranjem globalnih i lokalnih perspektiva.

Organizaciju UNESCO (Organizacija ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu) osnovali su Ujedinjeni narodi 16. studenog 1945. godine s jednostavnim sloganom: „Stvoriti mir u srcima ljudi“. Glavni cilj ove organizacije je promocija suradnje među narodima kroz područja obrazovanja, znanosti i kulture, a danas je 195 država članica UNESCO-a, među njima i Republika Hrvatska.
Vijesti
19.02.2016.
Park prirode Papuk

Deseti izlet Nepoznati Papuk – Međunarodni dan planina

Park prirode Papuk obilježio je i ove godine zajedno s Hrvatskim planinarskim savezom i Slavonskim planinarskim savezom Međunarodni dan planina.

Međunarodni dan planina (11. prosinca) proglasila je 2003. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda radi osvješćivanja značenja planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva, a ove godine je u Parku prirode Papuk on obilježen po 10. put.

Trasa izleta bila je staza Voćin – Straža – Točak, a izlet je održan u nedjelju, 13. prosinca 2015. godine. Svi su se sudionici okupili na jezeru Voćin nakon čega su se uputili na vidikovac Točak te su se naposljetku vratili do jezera. Duljina trase bila je 16 kilometara. Za one sa slabijom kondicijom organizirana je šetnja lakšom trasom duljine 6,7 kilometara.

Za sigurnost izletnika zahvaljujemo i ove godine pripadnicima HGSS-a stanice Orahovica i stanice Požega te Stanici vodiča Slavonije.

Međunarodni dan planina svake se godine obilježava s nekom određenom tematikom, a ove godine izabrana tema obilježavanja je promocija planinskih proizvoda. Udruga pčelara s voćinskog područja tom je prilikom prezentirala svoje proizvode.

Oko 320 planinara iz tridesetak planinarskih udruga pješačilo je Papukom na kojemu su se cijelo vrijeme izmjenjivali magla, sunce i snijeg. Bez obzira na vremenske uvjete, svi su uživali u prirodnim ljepotama i svježem gorskom zraku.

Ovogodišnji pohod je najposjećeniji do sada možda zato što je po prvi put održan u Papuku koji je proglašen UNESCO svjetskim geoparkom.
Najave
19.02.2016.
Park prirode Papuk

Papučki jaglaci

Tradicionalna manifestacija Papučki jaglaci, 34. po redu, održat će se u nedjelju 13. ožujka 2016. godine u Velikoj. Organizator manifestacije je HPD Sokolovac iz Požege uz suorganizatore Park prirode Papuk i Općinu Velika. Manifestacija se tradicionalno organizira uz dolazak proljeća i posjećuju je brojni planinari i izletnici iz Hrvatske, ali i iz inozemstva.

Mjesto okupljanja izletnika je ispred Planinarskog doma Lapjak u Velikoj, okupljanje sudionika predviđeno je do 9 sati.

Planinarima i izletnicima bit će ponuđeno sedam planinarskih tura, a po povratku kod PD Lapjak predviđen je planinarski ručak i zajedničko druženje uz glazbeno poslijepodne.

Park prirode Papuk

O parku Virtualna šetnja Istraži park Servisne informacije Novosti