Nije pronađen niti jedan događaj za odabrani datum.
Vijesti
17.05.2018.
Nacionalni park Krka

Novi vidikovac u Nacionalnom parku "Krka" - pogled na Čikolu u kanjonu

U povodu Međunarodnog dana rijeka, 14. ožujka, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ predstavila je novouređeno ugibalište i vidikovac u kanjonu Čikole s pogledom na tu iznimnu kršku rijeku, koja se, stiješnjena vapnenačkim stijenama, bori protiv suše.

Vidikovac se nalazi na desnoj obali Čikole, neposredno uz cestu koja iz pravca Šibenika vodi prema Pakovu selu, a uložena sredstva su 292.891,65 kuna.

Rijeka Čikola najveći je pritok rijeke Krke. Izvire kod sela Čavoglave u Dalmatinskoj zagori a u Krku se ulijeva iznad Skradinskog buka, tako da se donji dio njezina toka nalazi unutar granica Nacionalnog parka „Krka“. Izdizanjem sedrene barijere Skradinskog buka ujezereno je trinaest kilometara toka rijeke Krke i potopljeno tri kilometra toka rijeke Čikole, čime je stvoren pejsažno najneobičniji sutok u Hrvatskoj, koji još posebnijim čini otok Kalički busen, oko sedamsto metara duga i svega deset metara široka sedrena barijera koja razdvaja Krku od ušća Čikole.

Čikola protječe kroz Petrovo polje i grad Drniš, te kroz kanjon koji je vodi do Krke, u koju se ulijeva iznad Skradinskog buka. Na ušću Čikole nalazi se prirodni fenomen: vrelo u obliku jezera Torak. Iako se radi o izvoru, zbog okrugla oblika Torak više nalikuje jezeru pa ga zovemo jezerskim vrelom. Promjer mu je 150 m, dubina 30 m, a sam izvor nalazi se na dnu jezera. To krško vrelo zadivljuje svojom ljepotom upravo zbog neobična položaja u sutoku dviju rijeka i karakterističnog biljnog svijeta travnjaka i grmlja koji ga okružuje.

Čikola je dvojaka rijeka. Do Drniša protječe, poput nizinske rijeke, krškim poljem pa joj odatle i stari naziv Poljšćica, „koja protječe kroz polje“. Iza Drniša počinje kanjonski dio toka, po kojemu nosi današnje ime: riječ čikola (odnosno čikojla) turskog je porijekla a znači otprilike „voda kroz litice“.

U literaturi podaci o dužini Čikole variraju od 39 do 47 km, a površina slijeva iznosi 836,8 km². Najveći pritok Čikole jest Vrba, koja u nju utječe kilometar nizvodno od njezina izvora. Vodostaj Čikole vrlo je promjenljiv: za vlažnih zima rijeka obiluje vodom pa poplavljuje dio polja, a u ljetnim mjesecima vodostaj je jako nizak zbog suše i navodnjavanja zemljišta uz njezin srednji tok pa rijeka redovito presuši. Kroz cijelo 19. stoljeće provlačio se problem regulacije toka Čikole zbog plavljenja polja, uništavanja usjeva i širenja malarije. Čikola je nekada bila leglo malaričnih komaraca, zbog čega su ljudi u blizini rijeke često obolijevali. Njezin tok reguliran je još u doba Austro-Ugarske Monarhije 1908.

Kanjon Čikole odlikuje izrazita surovost, koju naglašuju impozantni oblici brina, neprohodnost kanjona i često presušivanje riječnog korita. Takva nepristupačnost bila je poželjna u prošlosti, tako da na tom području nalazimo dvije pećine s paleolitskim nalazištima i utvrdu Ključicu, najveću i najočuvaniju srednjovjekovnu utvrdu na prostoru Nacionalnog parka "Krka". Kanjon rijeke Čikole dug je 14 km a dubok mjestimično do 170 m. Počinje odmah na izlasku rijeke iz Petrova polja, kod Drniša, a završava 6 km prije njezina ušća u Krku, odnosno 3 km od ujezerenog dijela rijeke. Zaštićen je od 1965. Iznad kanjona Čikole nalazi se Drniška tvrđava (Gradina), pod kojom je nastao grad Drniš.

Iako se Čikola spominje uglavnom kao najveći pritok rijeke Krke, njezino značenje, zbog položaja, važnosti za vodoopskrbu drniškog kraja i ljepote okoliša koji je stvorila, nimalo ne zaostaje za drugim područjima Nacionalnog parka „Krka“. Blago položene strane kanjona zarasle su u gustu makiju sa skupinama hrasta, graba i ostalog drveća. Uz vodu mogu se vidjeti gnjurci i brojne ptice vodenih staništa. Čak i u sušnom razdoblju vrlo je impresivna slika većeg i manjeg svijetlog kamenja zaobljenih oblika nastalog djelovanjem rijeke.
Vijesti
15.02.2018.
Nacionalni park Krka

Nova pješačka staza u NP Krka

Potez od Lozovca do Pakova Sela postaje pravo izletničko odredište. Javna ustanova Nacionalni park Krka otvorila je u ponedjeljak, 12. veljače 2018. novouređenu pješačku stazu Goriš – Torak, dugu 2950 m, koja s vidikovcem u Krnićima Gornjim s pogledom na sutok Krke i Čikole i poučno-pješačkom stazom Brnjica – korito Čikole s pogledom na Ključicu čini idealno odredište za aktivan boravak u prirodi, udaljeno svega petnaest minuta vožnje od Šibenika ili Drniša.

Prvi su novu poučno-pješačku stazu isprobali nogometaši HNK Šibenik, odradivši na njoj trening u okruženju prekrasne, očuvane prirode. Na kraju staze čekala ih je posebna nagrada: vidikovac s kojega se pruža pogled na sutok Krke i Čikole i na Torak, vrelo u obliku jezera, prirodni fenomen na lijevoj obali Čikole odmah na početku sutoka. Iako se radi o izvoru, zbog okrugla oblika više nalikuje jezeru pa ga zovemo jezerskim vrelom. Promjer mu je 150 m, dubina 30 m, a sam izvor nalazi se na dnu jezera. To krško vrelo zadivljuje svojom ljepotom upravo zbog neobična položaja u sutoku dviju rijeka i karakterističnog biljnog svijeta travnjaka i grmlja koji ga okružuje. Sama staza račva se: jedan dio vodi do vidikovca, drugi se spušta do Torka.

"Pored iznimne prirodne ljepote i kulturnopovijesnih vrijednosti koje dolaze vidjeti posjetitelji iz cijeloga svijeta, Nacionalni park Krka idealno je pješačko-rekreacijsko područje, pogotovo za lokalno stanovništvo. Zato kontinuirano uređujemo poučno-pješačke staze na objema obalama Krke i povezujemo ih u logične cjeline kako bismo posjetiteljima omogućili aktivni odmor, sportsku rekreaciju ili kvalitetno obiteljsko druženje u prirodi. Stazom Goriš – Torak povezali smo u pješačku zonu i približili nadohvat ruke ono što je priroda davno oblikovala u prekrasnu pejsažnu sliku", istaknuo je ravnatelj Javne ustanove "Nacionalni park Krka" mr. sc. Krešimir Šakić.

Šetajući stazom Goriš – Torak, putem kojim je nekada lokalno stanovništvo išlo do svojih polja i vrtova, sada možete provesti aktivno jutro ili popodne, uživajući u mirnijem i osobnijem doživljaju Nacionalnog parka, promatrajući na jednoj strani sutok, a na drugoj utvrdu Ključica, do koje vodi kanjon Čikole.

Izdizanjem sedrene barijere Skradinskog buka ujezereno je trinaest kilometara toka rijeke Krke i potopljeno tri kilometra toka rijeke Čikole, stvorivši pejsažno najneobičniji sutok u Hrvatskoj, koji još posebnijim čini otok Kalički busen, oko sedamsto metara duga i svega deset metara široka sedrena barijera koja razdvaja Krku i ušće Čikole. Ako ne skrenete prema Lozovcu, nego iz pravca Šibenika produžite prema Pakovu Selu, s lijeve strane ceste, u Krnićima Gornjim, naći ćete uređeni vidikovac s najljepšim pogledom na sutok.

Kanjon Čikole odlikuju izrazita surovost, impozantni oblici brina i neprohodnost terena. Rijeka u kanjonu ljeti gotovo sasvim presuši. Nad kanjonom Čikole podignuta je Ključica, najveća i najočuvanija srednjovjekovna utvrda u Nacionalnom parku, s koje se pruža pogled na sutok i Torak. Podigli su je u 13. stoljeću moćni hrvatski plemenitaši Nelipići. Iako pristup samoj utvrdi nije dopušten, možete joj se diviti sa staze Brnjica – korito Čikole, na koju se također dolazi s ceste Šibenik – Pakovo selo. Spuštajući se tom stazom, dugom 1450 m, do korita rijeke Čikole, posjetitelj cijelo vrijeme može uživati u pogledu na Ključicu.

Najave
16.01.2018.
Nacionalni park Krka

1. Krka polumaraton

Od Eko kampusa Puljane do amfiteatra Burnum trčat će se prvi Krka polumaraton.

1. Krka polumaraton, međunarodni sportski događaj koji će se 14. travnja 2018. održati u Nacionalnom parku Krka, pružit će sudionicima poseban ugođaj trčanja u jednom od najljepših dijelova Hrvatske, u okruženju zaštićene prirode i jedinstvene kulturnopovijesne baštine.

Trkači startaju u sjevernom dijelu Nacionalnog parka Krka, u Eko kampusu Puljane, zatim trče u smjeru Oklaja, potom se spuštaju do same rijeke, uz Brljansko jezero, nakon čega slijedi jedini uspon u smjeru amfiteatra Burnum, gdje je i cilj. Za sve one kojima je 21,098 km polumaratona prevelik izazov a željeli bi sudjelovati u ovom lijepom događaju na programu je i kraća utrka, na 5,5 km. Svaki sudionik dobit će, kao dio startnog paketa, jednodnevnu ulaznicu za posjet Nacionalnom parku Krka.

Posljednjih godina u Hrvatskoj raste zanimanje za trčanje, a samim tim i za boravak u prirodi, na svježem zraku. Tako je i nastala ideja da se ovaj sportski događaj održi upravo u Nacionalnom parku Krka, i to u njegovom sjevernom dijelu, manje poznatom javnosti, ali bogatom netaknutom prirodom i spomenicima koji svjedoče o burnoj prošlosti toga kraja. Staza polumaratona prolazi zanimljivim i lijepim dijelovima Parka, prelazi rijeku Krku i završava u biseru antičke arhitekture, rimskom vojnom amfiteatru. Nije pretjerano zahtjevna i u skladu je s međunarodnim pravilima cestovnog trčanja.

Zbog velikog zanimanja, organizatori, Atletski klub maraton 2000 i Javna ustanova Nacionalni park Krka, povećali su broj sudionika pa su prijave još uvijek u tijeku na www.utrka.com. Sve informacije o 1. Krka polumaratonu možete pronaći na www.krka.run

Najave
05.01.2018.
Nacionalni park Krka

Zima u NP Krka

Ako je zima, nije lav – zagrijte se šetnjom u Nacionalnom parku „Krka“!

Javna ustanova Nacionalni park Krka pripremila je zato program obilazaka Parka za razdoblje od 8. siječnja 2018. do kraja ožujka 2018. Cijena za sve programe je 30 kn po osobi za odrasle i 20 kn za djecu (od 7 do 18 godina) za lokalitete Skradinski buk i Roški slap. Jednom kupljena ulaznica vrijedi za jednokratni posjet svim kopnenim lokalitetima na dan kupovine. Radno vrijeme Parka je od 9 do 16 sati.

Također, podsjećamo da je zimski period idealan za korištenje iskaznice Kluba prijatelja Krke. Utjecaj mora dolinom rijeke Krke prodire duboko u kopno i znatno utječe na povoljne klimatske prilike, a šibensko je područje jedno od najsunčanijih u Hrvatskoj, pa zašto ne iskoristiti blagonaklonost kojom nas je priroda obdarila.

SKRADINSKI BUK:

Program br. 1: Znanje se množi kada se dijeli – edukativna šetnja Skradinskim bukom

-              Trajanje: oko dva sata

-              Ulazak: vlastitim automobilom na ulazu Lozovac (ili ulazak pješice s Lozovca pješačkom stazom dugom 875 m)

-              Informacije i preporuka stručnog djelatnika Parka

-              Obilazak Skradinskog buka

-              Izlazak na ulazu Lozovac.

Skradinski buk najpoznatiji je i najposjećeniji slap na rijeci Krki. Ipak, osim zadivljujuće ljepote sedamnaest sedrenih stepenica slapa, ovaj lokalitet krije mnogo zanimljivosti, koje ćete otkriti šetnjom poučno-pješačkom stazom dugom 1800 m. Zato obratite pozornost na edukativne table, koje će vam približiti raznoliki biljni i životinjski svijet, i iskoristite izostanak gužve da se detaljnije upoznate sa svim onim što Nacionalni park „Krka“ jest i postanite njegovi glasnogovornici u zajednici, dijeleći znanje i vrijednost očuvanja okoliša.

Jeste li znali? Krka i njeno ušće imaju neobičnu sposobnost "proizvodnje" prirodnog sapuna. Velika količina pjene koju vidite ispod slapova na Skradinskom buku ustvari je prirodni sapun.

Program br. 2: Produžena šetnja, proširena stvarnost i potpuni doživljaj Skradinskog buka

-              Trajanje: oko četiri sata

-              Ulazak: pješice od Skradinskog mosta stazom, dugom 3,5 km, do Skradinskog buka

-              Informacije i preporuka stručnog djelatnika Parka

-              Obilazak Skradinskog buka

-              Povratak stazom do Skradina.

Iako brodovi JU NP Krka ne voze u zimskom periodu, na Skradinski buk možete doći i iz Skradina, šetnjom ili biciklom, sa Skradinskog mosta. Uređena biciklistička i pješačka staza vodi uz rijeku pa to može biti lijep izlet i s djecom. Kad dođete na Skradinski buk spojite se na Wi-Fi NP Krka i besplatno preuzmite mobilnu aplikaciju Krka National Park Tour, koja se temelji na tehnologiji proširene stvarnosti, što će vam olakšati orijentaciju i kretanje i dati više informacija o sadržajima u Parku. Najmlađi mogu preuzeti aplikaciju / interaktivnu igru "Edukativna staza znanja KrkaKids".

Jeste li znali? Ovo je područje bilo tehnološki napredno još u 19. st. Na Skradinskom buku nalaze se ostaci druge hidroelektrane na izmjenični pogon na svijetu.

ROŠKI SLAP:

Program br. 3: Povijest življenja na Roškom slapu

-              Trajanje: oko dva sata

-              Dolazak na Roški slap: vlastitim automobilom (iz pravca Laškovice ili Miljevaca)

-              Informacije i preporuka stručnog djelatnika Parka

-              Obilazak Roškog slapa i Ogrlica.

Zbog povoljnog geografskog položaja, Roški slap oduvijek je bio mjesto na kojem je čovjek tražio utočište. Od pretpovijesnih vremena, kada je obitavao u Oziđanoj pećini, preko rimskog razdoblja, iz kojeg datira i most kojim je premošćena Krka, do burnoga srednjeg vijeka, koji su simbolizirale utvrde Kamičak i Rogovo, na suprotnim stranama tjesnaca Među gredama, i vodenica, kao spomenika tradicijske gradnje, te naposljetku doba industrijalizacije i gradnje hidroelektrane i razvoja turizma. Čovjek je oduvijek prisutan na Roškome slapu. I vi danas kročite njegovim stopama.

Jeste li znali? U antičko doba prostor Roškoga slapa bio je u posjedu XI. legije (Claudiae Piae Fidelis), koja se nalazila u obližnjem rimskom vojnom logoru Burnumu. Zemljište na njemu dodjeljivano je rimskim vojnim veteranima, kao nagrada za vojnu službu.

Program br. 4: Stopama starih lugara – aktivna šetnja kanjonom od Roškoga slapa do Stinica

-              Trajanje: oko 6 sati

-              Dolazak na Roški slap: vlastitim automobilom (iz pravca Laškovice ili Miljevaca)

-              Informacije i preporuka stručnog djelatnika Parka

-              Obilazak Roškog slapa i Ogrlica

-              Pješačenje poučno-pješačkom stazom do Stinica dugom 8,5 km

-              Povratak pješice na Roški slap.

Staza Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, nekada lugarev put, danas je jedna od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj, opremljena edukativnim tablama s detaljnim informacijama o posebnostima NP "Krka". Šetnja stazom trajat će dva i pol do tri sata, a pored vas izmjenjivat će se močvarni kraj, zelena Krka tjesnaca Među gredama, ostaci utvrde Kamičak, spektakularan pogled na otok Visovac i, na kraju, stoljetna šuma bijelog graba i hrasta medunca na Stinicama. Na stazi je deset poučnih ploča – s informacijama o biljnim i životinjskim svojtama karakterističnim za područje NP „Krka“, geološkim fenomenima i kulturnopovijesnim lokalitetima – i osam odmorišta s klupama.

Jeste li znali? Upravo zbog osobite geomorfološke strukture, tjesnac Među gredama izabran je za mjesto na kojem je jahao najpopularniji indijanski poglavica, Winnetou, u popularnim filmovima snimanim 1960-ih i reproduciranim 2016.

Pridružite nam se u šetnji Nacionalnim parkom Krka!

Vijesti
03.11.2017.
Nacionalni park Krka

Znanjem do očuvanja

Javna ustanova Nacionalni park Krka od 2012. u svojim Ispostavama u Drnišu i Skradinu organizira eko radionice i predavanja u sklopu projekta Znanjem do očuvanja kako bi potaknula razvoj svijesti o potrebi razvrstavanja, ponovnog korištenja i recikliranja upotrijebljenih materijala.

Projekt je zamišljen kao niz edukativnih aktivnosti – besplatnih ekoradionica i predavanja – u cilju upoznavanja svih zainteresiranih, prije svega odraslog lokalnog stanovništva, s načinima na koje mogu, npr. kreativnim radionicama, smanjiti globalni konzumerizam i odbačenim stvarima udahnuti novi život.

Ove godine u radionici Probiotički napitak TIBICOS spravljat će se prirodno fermentirani napitak, bogat blagotvornim bakterijama koje organizmu pomažu da ostane zdrav. Najbolji materijal za izradu svijeća je pčelinji vosak, jer nije toksičan, pročišćava zrak i pomaže osobama koje  pate od alergija, a upravo to učit će polaznici radionice Izrada ekoloških voštanih svijeća. Predavanje Važnost staništa nastalih ljudskom djelatnošću u zaštiti prirode razradit će moderan pristup zaštiti prirode koji opisuje staništa koja bolje ispunjavaju svoju svrhu u zaštiti prirode kad su pod utjecajem ljudske djelatnosti nego kad su prepuštena prirodi. Ovogodišnji projekt Znanjem do očuvanja završava radionicom Izrade ekološkog nakita (eco choker) od maslinova drveta, naplavina i gume i radionicom 3, 2, 1, peci CD, na kojoj će se izrađivati mozaik od starih CD-ova kao novi ukrasni element.

Raspored ekoloških radionica i predavanja je sljedeći:

3. studenoga 2017. (petak) – Drniš, 18 sati i 4. studenoga 2017. (subota) – Skradin, 18 sati

Predavanje/radionica „Probiotički napitak“ – predavačica/voditeljica radionice: Sendy Osmičević, mag. ing. silv., udruga „ZMAG“ – Zagreb

10. studenoga 2017. (petak) – Drniš, 18 sati i 11. studenoga 2017. (subota) – Skradin, 18 sati

Radionica „Izrada ekološke voštane svijeće“ – voditelji radionice: članovi Ekološke udruge „Krka“ – Knin

17. studenoga 2017. (petak) – Drniš, 18 sati i 18. studenoga 2017. (subota) – Skradin, 18 sati

Predavanje „Važnost staništa nastalih ljudskom djelatnošću u zaštiti prirode“, predavači: članovi udruge “Biom” – Zagreb

24. studenoga 2017. (petak) – Skradin, 18 sati - 25. studenoga 2017. (subota) – Drniš, 18 sati

Radionice „Izrada eko nakita“ i „3, 2, 1 peci CD“ – voditeljice radionice: Sanja Kljajić i Marija Gundić 

Radujemo se Vašem dolasku!

Vijesti
21.09.2017.
Nacionalni park Krka

Europski tjedan kretanja u NP Krka

Javna ustanova Nacionalni park Krka pridružuje se obilježavanju Europskog tjedna kretanja, manifestacije koja se održava od 16. do 22. rujna s ciljem podizanja svijesti javnosti o poboljšanju kvalitete života stanovnika europskih gradova.

U tom razdoblju svi korisnici poučno-pješačke i biciklističke staze od Skradinskog mosta do Skradinskog buka ostvaruju popust na ulaznicu u Nacionalni park „Krka“ na recepciji na Skradinskom mostu. Odrasli će tako moći posjetiti Park za 65 kn a djeca od 7 do 18 godina u pratnji roditelja po cijeni od 35 kn.

Edukativne radionice za djecu

 • U utorak 19. rujna 2017. u 8 sati u ispostavi JU Nacionalni park Krka članovi planinarskog društva „Sv. Jere“ održat će prezentaciju svog rada učenicima OŠ Skradin koji će na interaktivan način moći sudjelovati u vježbama prilagođenima njihovu uzrastu. Djelatnici JU NP Krka održat će predavanje Mali čuvari prirode.
 • U srijedu 20. rujna 2017. u 8 sati u OŠ Dubravice članovi planinarskog društva „Sv. Jere“ i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Dubravice održat će prezentaciju svog rada za učenike koji će moći sudjelovati u vježbama prilagođenima njihovu uzrastu. Djelatnici JU NP Krka održat će predavanje Mali čuvari prirode.

Europski tjedan kretanja ove se godine održava pod sloganom „Čista, zajednička i inteligentna mobilnost“ (Clean, shared and intelligent mobility), pozivom na akciju “Dijeljenje te vodi dalje” a manifestacijom se želi ukazati na to u kolikoj mjeri odabir vrste i modela kretanja građana utječe na okoliš.

Europski tjedan kretanja manifestacija je u organizaciji Europske unije, Environment DG, s ciljem da se potakne javna svijest i aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a samim time poboljša i kvaliteta života građana europskih gradova. Na poseban način se potiču mjere usmjerene smanjenju zagađenja okoliša, promoviranju sredstva javnog prijevoza i alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradovima.

Vijesti
25.08.2017.
Nacionalni park Krka

Green Eye – Nature Is Watching You / Priroda te gleda

Green Eye – Nature Is Watching You / Priroda te gleda novi je filmski festival u organizaciji Javne ustanove Nacionalni park Krka i producentske kuće Spiritus movens koji će se održati od 1. do 3. rujna 2017. u Šibeniku na obali ispred Muzeja Grada Šibenika.

Green Eye Festival posvećen je temama zaštite okoliša i očuvanja prirode, odnosno biljnog i životinjskog svijeta s ciljem podizanja svijesti o ekološkim izazovima s kojima se suočava naša civilizacija, a to su globalno zatopljenje, zagađenje okoliša i izumiranje ugroženih vrsta. Prikazivanjem aktualnih filmova koji se bave tim temama želi se naglasiti važnost uspostavljanja uravnoteženijeg odnosa između ljudi i prirode, utjecaja koji priroda ima na naše zdravlje te uloge pojedinca u njezinu očuvanju.

"Izuzetna nam je čast i veliko zadovoljstvo što smo uspjeli okupiti eminentna imena filmske industrije koja svojim kreativnim radom doprinose zaštiti prirode i razvoju svijesti o potrebi zaštite okoliša. Priroda i čovjek su nerazdvojni, a takav sklad moramo sačuvati za buduće generacije. Upravo nas je ljubav prema prirodi i misija samog nacionalnog parka potaknula na pokretanje festivala Green Eye, kao i želja za izazivanjem pozitivnih promjena. Svake godine bogatim ljetnim kulturnim programom nastojimo pozitivno utjecati na svijest lokalne zajednice i posjetitelja Parka. Vjerujemo da ćemo zajedno uspjeti u poticanju zaštite našeg izvanrednog planeta", istaknuo je mr. sc. Krešimir Šakić ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Krka danas u prostorijama Muzeja Grada Šibenika prilikom predstavljanja novog festivala i festivalskog programa.

Iako se posljednjih godina zagađenje okoliša i globalno zatopljenje često spominju, još uvijek postoji golem raskorak između riječi i konkretnih poteza. U apele o očuvanju našeg plavog planeta stoga su se uključili i brojni filmaši i holivudske zvijezde čije nam uratke donosi filmski festival Green Eye. Od 1. do 3. rujna 2017. povijesni centar Šibenika postat će oaza „zelenih filmova“, iza kojih stoje brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Dobrodošlicu u zelenooku zajednicu poželio je i umjetnički direktor festivala i festivalskog programa Hrvoje Petek: „Festival donosi pet dugih i četiri kratka filma kojima želimo ukazati na najveće ekološke izazove našeg vremena, informirati o onečišćenju okoliša, ali i potaknuti vlastitu odgovornost i svijest kako svatko od nas može doprinijeti kvalitetnijem suživotu s prirodom. Globalno zagrijavanje pojam je s kojim se posljednjih godina svakodnevno susrećemo. Uzroci i posljedice te prijetnje svima su nam poznate, no većina ljudi ipak odabire živjeti u uvjerenju da je to nešto što ih se ne tiče. Odgovorni smo zapitati se nad svojim postupcima i pronaći načine za kvalitetniji suživot“.

Festival će otvoriti film Hvala na kiši/Thank you For the Rain koji prati priču kenijskog poljoprivrednika Kisilua na putu do UN-ove konferencije o klimatskim promjenama. Film Prije poplave/Before the Flood govori o putovanju Oscarovca Leonarda DiCapria kroz pet kontinenata i Arktik i razgovore sa znanstvenicima, svjetskim vođama i lokalnim stanovništvom. Subotnju večer započinje Sjeme: Neispričana priča/Seed: The Untold Story, o sjemenu kao vrijednom resursu kojeg u kontroli drže velike tvrtke, dok Utrka s izumiranjem/Racing Extinction priča o skrivenom svijetu ugroženih vrsta. Završnu večer obilježit će kratki hrvatsko-kanadski film Ježeva kuća/Hedgehog’s Home prema klasičnoj poemi Branka Ćopića te Kako pustiti svijet na miru i voljeti ono što klima ne može promijeniti/How to Let Go of the World and Love All the Things Climate Can't Change o utjecaju klimatskih promjena na svijet oko nas.

Na festivalu će biti predstavljeni i kratki filmski uradci Priroda govori/Nature is Speaking kao dio provokativne reklamne kampanje i poziv ljudima da počnu slušati prirodu. Pokretač ove kampanje je Međunarodno društvo za zaštitu okoliša (Conservation International) koje više od trideset godina pomaže u izgradnji zdravijeg i produktivnijeg planeta. Ta se kampanja sastoji od nekolicine kratkometražnih filmova od kojih će na Festivalu biti prikazani: Majka priroda/Mother nature, Ocean/Ocean, Prašuma/Rainforest, u kojima su glasove posudili poznati glumci Julia Roberts, Harrison Ford i Kevin Spacey. Ljudi od prirode uzimaju više nego što ona može dati zbog čega naposljetku ugrožavamo i vlastite živote. Poruka koju nam priroda šalje vrlo je jednostavna: priroda ne treba ljude, ali ljudi trebaju prirodu.

Filmski festival Green Eye dio je Krkinog kulturnog ljeta, a projekcije filmova tijekom tri dana festivala održavat će se na obali ispred Muzeja Grada Šibenika. Ulaz na sve dane festivala je besplatan. Filmski program pratit će razgovori i diskusije nakon projekcija i izleti u Nacionalni park „Krka“. U slučaju kiše projekcije će se u petak, 1. rujna 2017. i nedjelju, 3. rujna 2017. održavati u HNK Šibenik, a u subotu, 2. rujna u Muzeju Grada Šibenika. 

Stoga, ponesite dekice ili jastučiće pod zvjezdano nebo povijesnog centra Šibenika i poslušajte glas prirode i jedinstvenu poruku festivala Nature is Watching You/Priroda te gleda!

Program festivala pogledajte na www.np-krka.hr 

Najave
23.08.2017.
Nacionalni park Krka

Noć šišmiša u NP Krka

Ljubazno Vas pozivamo na Noć šišmiša koja će se u organizaciji Javne ustanove Nacionalni park Krka održati u u petak, 25. kolovoza 2017. s početkom u 19.30 na dječjem igralištu u Skradinu.

Za djecu i roditelje organiziran je program po sljedećem rasporedu:

19.30     Dječje igralište u Skradinu – dječje likovne radionice i interaktivne igre, šišmišolimpijada, špilja dugonogog šišmiša, potraga za šišmišima bat-detektorom, posjet kućici za šišmiše, šišmiškviz, rasplesani šišmiš, mali špiljar i vještičji kutak. Novost ove godine su šišmišorigami Luke Barižona i aktivnost malog špiljara u istraživanju špilja Udruge Hyla, društva za zaštitu i proučavanje vodozemaca i gmazova Republike Hrvatske.

20.30     Ispostava JU NP Krka – predavanje „Kraljevi noći“ o životu šišmiša mr. sc. Danijele Hamidović

Prije predavanja odgojna skupina „Zečići“ iz Drinovaca izvest će prezentaciju, recitaciju i ples iz svog godišnjeg pedagoškog projekta Ovdje piše: Čuvajmo šišmiše. Djeca su se tijekom pedagoške godine kroz niz aktivnosti upoznavala sa životom šišmiša i sudjelovala u različitim aktivnostima zaštite istih.

21.00     Trg Male Gospe u Skradinu – predstava Lara u svijetu životinja u izvedbi Kazališta „Smješko“ iz Zagreba. Riječ je o autorskoj ekološkoj predstavi namijenjenoj mlađoj publici u trajanju do 50 minuta. Kroz zaigrani pristup djevojčice Lare djeca upoznavaju autohtone i zaštićene divlje životinjske vrste. Klepetan Rodan, missica Risica, gospođa Šišmišica i zec Martin Lijepouhi samo su neki od šumskih likova koji će dati pokoji savjet što svaki čovjek može učiniti za njihov opstanak.

Šišmiši su iznimno važan dio svjetskih ekosustava i pokazatelj zdravog okoliša. U Nacionalnom parku „Krka“ evidentirano je 17 svojti šišmiša, odnosno 48,6% ukupnog broja šišmiša zabilježenih u Hrvatskoj, gdje ih živi 35. U špilji Miljacka II u NP „Krka“ zabilježena je jedna od najvećih kolonija dugonogih šišmiša u Europi koja broji oko 7 000 jedinki.

Ljubazno Vas pozivamo da nam se pridružite!

Najave
22.08.2017.
Nacionalni park Krka

Zvuci Krke - The Sounds of the River

Ljubazno Vas pozivamo na akustični koncert Davora Radolfija u četvrtak, 24. kolovoza 2017. u 20.30 na Roškome slapu u Nacionalnom parku Krka.

Davor Radolfi je skladatelj, tekstopisac i pjevač koji je glazbenu karijeru započeo s grupom Ritmo Loco

čiji je repertoar bio sastavljen od obrada poznatih latinoameričkih hitova. Uspješno su nastupali krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina promovirajući zvuk južnih krajeva i Mediterana.

Potom Davor Radolfi započinje samostalnu karijeru sa sličnim glazbenim izričajem. Sklada autorske mediteranske  melodije i obogaćuje ih latinoameričkim aranžmanima. Nastupa u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Austriji uz pratnju različitih glazbenih skupina, od malog akustičnog sastava do velikog orkestra.

Manifestacija Zvuci Krke – The Sounds of the River i ove je godine posvećena prenošenju ekološke poruke kao glazba s porukom. Prije svakog koncerta će posjetiteljima biti predstavljen niz izložbi, radionica i ekoloških akcija. Posjetitelji koncerta Davora Radolfija u četvrtak će na Roškome slapu moći pogledati izložbu „Umjetnost recikliranja“ koju će predstaviti Buffalo Bill City iz Zadra.

Ulaz na koncerte je besplatan za sve posjetitelje.

Organiziran je besplatan prijevoz autobusom:

18.30 iz Šibenika: Poljana (autobusna stanica) – tržnica – Baldekin – Vidici (ispod Tommya kod dječjeg igrališta) – Konjevrate – Drinovci (kod crkve Imena Isusova) – Roški slap                                                   tri autobusa;

18.30 iz Šibenika: Poljana – Lozovac – Skradin – Dubravice – Laškovica – Roški slap         jedan autobus;    

18.30 iz Knina: Knin (autobusni kolodvor) – Drniš (autobusni kolodvor) – Roški slap         jedan autobus.

Povratak autobusa s Roškoga slapa je nakon završetka koncerta.

Ljubazno Vas pozivamo da nam se pridružite na posljednjoj glazbenoj večeri uz Krku ove godine!

Najave
11.08.2017.
Nacionalni park Krka

Zvuci Krke - Hothouse Flowers

Ljubazno Vas pozivamo na koncert Hothouse Flowers u četvrtak, 17. kolovoza 2017. u 20.30 na Roškome slapu u Nacionalnom parku Krka.

Hothouse Flowers je popularna irska grupa koja je u osamdesetima imala nekoliko velikih hitova. Njihov glazbeni pravac oslanja se na kombinaciju pop zvuka i irskih tradicionalnih melodija. Nastupali su na velikim festivalima poput Readinga i Glastonburya a održali su se sve do danas. Surađivali su sa svjetskim zvijezdama kao što je Bono Vox. 2015. krenuli su na veliku turneju po Velikoj Britaniji i Irskoj koja je prošla uspješno. U Hrvatsku dolaze dva njihova člana: pjevač i frontmen grupe Liam Ó Maonlai i gitarist Peter O'Toole koji će izvesti zanimljiv repertoar s najpoznatijim tradicionalnim irskim skladbama

Manifestacija Zvuci Krke – The Sounds of the River i ove je godine posvećena prenošenju ekološke poruke kao glazba s porukom. Prije svakog koncerta će posjetiteljima biti predstavljen niz izložbi, radionica i ekoloških akcija. Posjetitelji koncerta Hothouse Flowers u četvrtak će na Roškome slapu moći pogledati izložbu umjetnika Ante Bratića iz Piramatovaca pod nazivom „Poruka iz bačve“ koji će predstaviti unikatne rukotvorine napravljene u potpunosti od korištenih hrastovih bačvi.

Posljednji koncert Krkinog kulturnog ljeta održat će Davor Radolfi 24. kolovoza u 20 sati na Roškome slapu.

Ulaz na koncerte je besplatan za sve posjetitelje.

Organiziran je besplatan prijevoz autobusom:

18.30 iz Šibenika: Poljana (autobusna stanica) – tržnica – Baldekin – Vidici (ispod Tommya kod dječjeg igrališta) – Konjevrate – Drinovci (kod crkve Imena Isusova) – Roški slap                                                   dva autobusa;

18.30 iz Šibenika: Poljana – Lozovac – Skradin – Dubravice – Laškovica – Roški slap         jedan autobus;    

18.30 iz Knina: Knin (autobusni kolodvor) – Drniš (autobusni kolodvor) – Roški slap         jedan autobus.

Povratak autobusa s Roškoga slapa je nakon završetka koncerta.

Ljubazno Vas pozivamo da nam se pridružite u još jednoj glazbenoj večeri!
Najave
10.08.2017.
Nacionalni park Krka

XI. burnumske ide

Zadovoljstvo nam je najaviti održavanje XI. burnumskih ida u organizaciji Javne ustanove Nacionalni park Krka u nedjelju, 13. kolovoza 2017. u 20.00 u amfiteatru Burnum u Ivoševcima.

Sajamski dio programa, koji će se odvijati ispred amfiteatra, uključuje edukativne radionice, prezentaciju legionarske skupine i njihove opreme, antičkih obrta, mirisnih pripravaka i tajnih recepata za ljubavne brige,  raznih antičkih  vještina (pisanje voskom, izradu drvenih igračaka, mozaika i bula, antičke škole), dotjerivanje (odijevanje i šminkanje), odmaranje na trikliniju, gatanje iz  kostiju i raznih drugih zabavnih sadržaja. Za najmlađe posjetitelje održat će se  prezentacija dječjih tiskanih publikacija NP  „Krka“ i RimljaniBurnum 4 kids i Tajna burnumske kockice.

Središnji događaj manifestacije – borba za vlast stara dvije tisuće godina – održat će se u amfiteatru u 21.00. Tijekom ove manifestacije narator Mario Petreković vodit će nas kroz plesnu predstavu „Orfej i Euridika“ te vatreni performans uz pratnju violončelistice Ane Rucner.

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Organiziran je besplatan prijevoz autobusom:

18.30 iz Šibenika: Poljana (autobusna stanica) – tržnica – Baldekin – Vidici (ispod Tommya kod dječjeg igrališta) – Konjevrate – Drinovci (kod crkve Imena Isusova) – Oklaj – Burnum - tri autobusa;

18.30 iz Šibenika: Poljana (autobusna stanica) – Lozovac – Skradin – Dubravice – Burnum - dva autobusa;

18.30 iz Knina: Knin (autobusni kolodvor) – Drniš (autobusni kolodvor) – Oklaj – Burnum - tri autobusa.

Povratak autobusom je poslije završetka programa.

Ljubazno Vas pozivamo da nam se pridružite!

Najave
21.07.2017.
Nacionalni park Krka

Zvuci Krke - Gabi i Matija Dedić

Koncert Gabi i Matije Dedića održat će se u nedjelju, 23. srpnja 2017. u 20 sati na Roškome slapu u Nacionalnom parku Krka.

Proslavljena hrvatska jazz i pop pjevačica i šibenska nevista Gabi Novak nastupit će u pratnji Matije Dedića na klaviru i orkestra sastavljenog od istaknutih glazbenika. Vrsna interpretacija popularnih umjetnika u posebnom ozračju Roškoga slapa te rijetki nastupi Gabi Novak ovaj koncert čine pravom glazbenom poslasticom.

Manifestacija Zvuci Krke – The Sounds of the River i ove je godine posvećena prenošenju ekološke poruke kao glazba s porukom. Prije svakog koncerta će posjetiteljima biti predstavljen niz izložbi, radionica i ekoloških akcija. Posjetitelji koncerta Gabi i Matije Dedića u nedjelju će na Roškome slapu moći pogledati izložbu radova djelatnika JU „Nacionalni park Krka“ pod nazivom Reciklažna čarolija kojom se javnost želi potaknuti na promišljanje o recikliranju korištenih materijala.

Raspored održavanja sljedećih koncerata je:

27. srpnja, četvrtak, 20 sati, Visovac, Nera Gojanović Kljajić i Krešimir Stražanac

17. kolovoza, četvrtak, 20 sati, Roški slap, Hothouse Flowers

24. kolovoza, četvrtak, 20 sati, Roški slap, Davor Radolfi

Ulaz na koncerte je besplatan za sve posjetitelje.

Organiziran je besplatan prijevoz autobusom:

18.30 iz Šibenika: Poljana (autobusna stanica) – tržnica – Baldekin – Vidici (ispod Tommya kod dječjeg igrališta) – Konjevrate – Drinovci (kod crkve Imena Isusova) – Roški slap - dva autobusa;

18.30 iz Šibenika: Poljana – Lozovac – Skradin – Dubravice – Laškovica – Roški slap - jedan autobus;    

18.30 iz Knina: Knin (autobusni kolodvor) – Drniš (autobusni kolodvor) – Roški slap - jedan autobus.

Povratak autobusa s Roškoga slapa je nakon završetka koncerta.

Ljubazno Vas pozivamo da nam se pridružite u još jednoj glazbenoj večeri uz Krku!

Najave
04.07.2017.
Nacionalni park Krka

LegendFest na Roškome slapu

Festival narodnih priča, legendi i mitova održat će se 8. i 9. srpnja 2017. na Roškome slapu u Nacionalnom parku Krka.

Kao multimedijski projekt, LegendFest prikazuje hrvatsku nematerijalnu i materijalnu baštinu kroz različite kulturne i umjetničke izričaje. LegendFest uključuje zabavne umjetničke sadržaje – koncerte, predavanja, kazališne predstave, izložbe, radionice, performanse, videoprezentacije/projekcije – na nekoliko lokacija na Roškome slapu, koji će, kroz interaktivni pristup, posjetitelje uvesti u svijet mitova, legendi i zanimljivih povijesnih priča vezanih za mjesto na kojemu se nalaze.

Tako će i ove godine posjetitelji LegendFesta na Roškome slapu moći uživati u staništu vodenvile na Vodenim vratima, izraditi vilinske simbole na drvu želja u Vilopolisu, preobraziti se u vile i vilenjake uz šumska lica i vilinkose, crtati fraktale, oslikavati čarobne tikve i čarobirane konje.

Zeleni oblak kutak je za akrobatski ples na svili i ringu s osnovama letenja vilinskim prahom a na Panovom otoku najmlađi, ali i oni nešto stariji, uronit će u svijet bajki u pričaonici o vilama i magijskim svojstvima biljaka te radionicama poi žongliranja i izrade oblika od slame.

Uz sve aktivnosti tijekom cijelog dana od 11 do 22 sata bit će otvorena izložba LegendExpo a posjetitelji će uživati i u redovitim umjetničkim izvedbama na pozornici i livadi na čarobnoj obali rijeke Krke.

Posjetitelji LegendFesta mogu očekivati odličnu zabavu, ali i naučiti ponešto o običajima, legendama i mitovima.

Program i raspored događanja LegendFesta na Roškome slapu možete pogledati na

http://legendfest.hr/wp-content/uploads/2017/06/Krka_letak17_web_hrv.pdf

Organiziran je besplatan prijevoz posjetitelja iz Šibenika do Roškoga slapa i natrag:

 • polazak u 10:00 i 16:00 (Šibenik/Poljana – Vidici – Konjevrate – usputne stanice – Roški slap)
 • povratak u 14:00 i 22:30 (Roški slap – Konjevrate – Vidici – usputne stanice – Šibenik/Poljana).

Pridružite nam se u vilinskom svijetu na Roškome slapu!

Najave
04.07.2017.
Nacionalni park Krka

Zvuci Krke - Crvena jabuka

Koncert Crvene jabuke održat će se u petak, 7. srpnja 2017. u 21 sat u Skradinu, ispred ispostave Javne ustanove Nacionalni park Krka.

Obavijeni mirisima boćate vode gdje se Krka ulijeva u more i bogatim mirisima svježe hrane pripremljene po tradicionalnoj i izvornoj recepturi pitoresknoga grada Skradina posjetitelji koncerta prisjetit će se starih dobrih hitova „Bježi kišo s prozora“, „Sa tvojih usana“ i „Dirlija“ s prvog albuma pop-rock grupe Crvena jabuka iz davne 1986. do najnovijih hitova s posljednjeg dvostrukog izdanja CDa.

Manifestacija Zvuci Krke – The Sounds of the River i ove je godine posvećena prenošenju ekološke poruke kao glazba s porukom. Prije svakog koncerta će posjetiteljima biti predstavljen niz izložbi, radionica i ekoloških akcija. Posjetitelji koncerta Crvene jabuke u petak će moći sudjelovati na radionici reciklaže tekstila ekološke udruge „Eko Zadar“ koja će istovremeno predstaviti svoje radove. Zainteresirani posjetitelji moći će naučiti kako upotrijebiti staru odjeću i odbačene materijale od tekstila u cilju unošenja pozitivnih promjena održivog razvoja kroz poticanje aktivnog sudjelovanja i promicanja ekološke svijesti.

Raspored održavanja sljedećih koncerata je:

17. srpnja, ponedjeljak, 20 sati, Drniš, Šibensko pjevačko društvo „Kolo“

23. srpnja, nedjelja, 20 sati, Roški slap, Gabi i Matija Dedić

27. srpnja, četvrtak, 20 sati, Visovac, Nera Gojanović Kljajić i Krešimir Stražanac

17. kolovoza, četvrtak, 20 sati, Roški slap, Hothouse Flowers

24. kolovoza, četvrtak, 20 sati, Roški slap, Davor Radolfi

Ulaz na koncerte je besplatan za sve posjetitelje.

Ljubazno Vas pozivamo da nam se pridružite!

Vijesti
08.06.2017.
Nacionalni park Krka

Zvuci Krke – The Sounds of the River

Glazbene večeri uz Krku redovito se održavaju od 2011. i godinama uveseljavaju lokalno stanovništvo, ali i posjetitelje koji se nađu na prekrasnim lokalitetima Nacionalnog parka Krka, a jedan su od mnogih i raznovrsnih sadržaja u bogatom Krkinom kulturnom ljetu.

I ove godine brojni će umjetnici nastupiti u čarobnom ozračju Roškoga slapa i Visovca, Skradina i Drniša. Manifestacija Zvuci Krke – The Sounds of the River ove je godine posvećena prenošenju ekološke poruke kao glazba s porukom.

Manifestacijom Zvuci Krke privlačimo ljude na predivne lokalitete Nacionalnog parka 'Krka' nizom primjerenih koncerata kako bi  uživali u prirodi i razvijali svijest o njoj. Svjesni smo da je potreba očuvanja prirode neminovna i da svaki pojedinac u tom procesu ima odlučujuću ulogu. Kako bismo ih potaknuli na odgovorno ponašanje tijekom cijelog ljeta, posjetitelje i lokalnu zajednicu senzibilizirat ćemo na skladan odnos prema prirodi kroz različite manifestacije. Izuzetno mi je drago da smo na ovom projektu okupili brojne vrsne umjetnike, stručnjake i zaljubljenike u prirodu, kojima i ovim putem izražavam zahvalnost i želim dobrodošlicu u Nacionalni park Krka“, naglasio je ravnatelj JU „NP Krka“ mr. sc. Krešimir Šakić.

Prije svakog koncerta posjetiteljima će biti predstavljen niz izložbi, radionica i ekoloških akcija.

Program manifestacije Zvuci Krke – The Sounds of the River za 2017. godinu:

7. srpnja, petak, 20 sati, Skradin, Crvena jabuka

17. srpnja, ponedjeljak, 20 sati, Drniš, Šibensko pjevačko društvo „Kolo“

23. srpnja, nedjelja, 20 sati, Roški slap, Gabi i Matija Dedić

27. srpnja, četvrtak, 20 sati, Visovac, Nera Gojanović Kljajić i Krešimir Stražanac

17. kolovoza, četvrtak, 20 sati, Roški slap, Hothouse Flowers

24. kolovoza, četvrtak, 20 sati, Roški slap, Davor Radolfi

Ljubazno Vas pozivamo da nam se pridružite na glazbenim večerima uz Krku!

Vijesti
08.06.2017.
Nacionalni park Krka

Izložba fotografija Minuta šutnje

U srijedu, 7. lipnja 2017. u 11:30 Javna ustanova Nacionalni park Krka u galeriji Matija u Šibeniku predstavila je, u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, izložbu fotografija „Minuta šutnje“ Zorana Marinovića.

Izložbom simbolična naziva, kojoj je autor svjetski poznat dokumentarni fotograf i snimatelj, National Geographic Hrvatska želi osvijestiti javnost o važnosti brige za planet Zemlju i potrebi njegova očuvanja. Izložba će u galeriji Matija ostati do 14. lipnja, nakon toga će se moći pogledati u ispostavama Javne ustanove Nacionalni park Krka u Skradinu i Drnišu.

Minuta šutnje serija je fotografija simboličnog naziva jer je svijet vrlo ranjivo mjesto u kojem ni naša Hrvatska nije izdvojena nego će, ako nastavimo ovakvim tempom, postati jednako ranjiva. U svom poslu dosta putujem i spoznao sam da je znak šutnje prepoznat svugdje u svijetu: džungla u Kongu, Aljaska, Patagonija, svi razumiju univerzalni ekološki problem zagađenja. Nadam se da ćete svi pronaći minutu da razmislimo što ćemo ostaviti našim budućim generacijama,“ rekao je autor fotografija Zoran Marinović.

Od Australije do Aljaske, kroz džungle Amazone, preko vrhova Himalaja, ili rijeke Kongo, ako stavite prst preko usta i kažete pssst, svaka osoba će razumjeti da pokazujete - tišinu. Pssst je jednako univerzalan simbol, kao i još jedan, globalni problem... zatopljenje, zagađenje, destrukcija Zemlje.

Ova izložba nam pomaže da osvijestimo nešto što svaki dan gledamo i pokušava nam pokazati da nešto s našom Zemljom ne štima, zbog samih ljudi i njihovog ponašanja prema njoj, od načina života do prekomjerne količine otpada. Vrijeme je da se zamislimo jer je planeta Zemlja vrlo ranjiva, kao što je i sam autor naglasio. Zahvaljujem svim ljudima koji daju svoj doprinos u naporu da osvijeste i doprinesu napretku,“ naglasio je ravnatelj JU NP Krka mr. sc. Krešimir Šakić.

Najave
26.05.2017.
Nacionalni park Krka

LegendExpo u NP Krka

Konferencija za medije i svečano otvorenje izložbe LegendExpo održat će se u ponedjeljak, 29. svibnja 2017. u 10 sati u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u Šibeniku.

Na konferenciji za medije bit će predstavljeno drugo izdanje festivala legendi, mitova i priča LegendFest u Šibensko-kninskoj županiji koji će se održati 8. i 9. srpnja 2017. na Roškom slapu u Nacionalom parku Krka.

Koncept i program LegendFesta u Šibensko-kninskoj županiji predstavit će organizatori festivala, predsjednik udruge „Val kulture – Zagreb“ Ivor Zidarić i ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Krka mr. sc. Krešimir Šakić.

Poslije konferencije za medije svečano će biti otvorena izložba LegendExpo na kojoj će biti predstavljeni radovi renomiranih hrvatskih ilustratora i tvoraca vizualnog identiteta manifestacije LegendFest.

Ljubazno Vas pozivamo da nam se pridružite!

Najave
25.05.2017.
Nacionalni park Krka

Bioolimpijada u NP Krka

Na Skradinskom buku u Nacionalnom parku Krka u petak, 26. svibnja 2017. u 10 sati održat će se Bioolimpijada u povodu Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

Na Bioolimpijadi će u utrci znanja sudjelovati učenici šestih razreda osnovnih škola sa izvora i ušća Krke, OŠ Domovinske zahvalnosti iz Knina i OŠ Skradin. Okupljanje učenika je u Skradinu gdje će se brodom u 9 sati prevesti do Skradinskog buka.

Bioolimpijada se sada već tradicionalno sastoji od različitih tematskih igara: potezanje konopa, koodbojka, poligon Kap za slap, staza znanja Izgubljena priroda, skakanje u veći i sl. Cilj Bioolimpijade je da se kroz različite sportske aktivnosti djeci na zanimljiv način ukaže na važnost očuvanja prirode i povratak dječje igre u prirodu.

Uz navedene igre, djeca će imati priliku isprobati i novu dječju mobilnu aplikaciju KrkaKids i proći edukativnu stazu znanja kako bi riješili pitanja iz igre.

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi utjecali na povećanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju i skrenuli pozornost na njezino očuvanje kao temeljnu zadaću u zaštiti prirode. Republika Hrvatska se 2003. pridružila globalnim nastojanjima za očuvanjem bioraznolikosti i unaprjeđenjem zaštite prirode, kad je Hrvatski sabor 22. svibnja proglasio Danom zaštite prirode u Hrvatskoj.

Najave
23.05.2017.
Nacionalni park Krka

Krkin zeleni stol

Prvi Krkin zeleni stol ove godine održat će se na Lozovcu, glavnom ulazu u Nacionalni park Krka, u srijedu, 24. svibnja 2017. u 10 sati u povodu Europskog dana Parkova.

Krkin zeleni stol projekt je izložbeno-prodajnog prigodnog karaktera namijenjen registriranim proizvođačima autohtonih poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina na užem i širem području NP Krka pokrenut 2015. Opći cilj projekta je unaprjeđenje suradnje s lokalnim stanovništvom te promocija autohtonih proizvoda u Nacionalnom parku “Krka”, dok je specifični cilj projekta potpora lokalnom stanovništvu u proizvodnji i plasmanu svojih proizvoda. Izlagači su odabrani putem javnog poziva.  

Ovog ljeta održat će se još tri Krkina zelena stola prema sljedećem rasporedu:

1.11.7.2017., utorak, mjesto održavanja Lozovac (u povodu Svjetskog dana stanovništva)

2.2.8.2017., srijeda, mjesto održavanja Stinice (u povodu Gospe od Anđela)

3.18.8.2017., petak, mjesto održavanja manastir Krka (u povodu Preobraženja Gospodnjeg)

Obilježavanje Europskog dana Parkova 24.5. pokrenula je 1999. Europarc Federation. Ove godine Europski dan Parkova obilježava se pod sloganom Mijenjajući klimu mijenjamo parkove! kako bi se naglasila važnost održivog razvoja i suradnje Parkova s lokalnim stanovništvom u zajedničkoj brizi za prirodu. 24. svibnja 2017. u zaštićenim područjima u 22 europske države organizirano je više stotina različitih aktivnosti u cilju predstavljanja važnosti parkova za eko sustave, promjenama u parkovima, čovjekovom utjecaju na biološku raznolikost te promicanju održivog razvoja u lokalnim zajednicama. JU NP Krka svake godine se pridružuje obilježavanju pružajući lokalnom stanovništvu mogućnost izravnog predstavljanja i prodaje svojih proizvoda.

Istodobno, u okviru brenda Parkovi Hrvatske, a u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode i UNDP-ovog projekta PARCS, 8 nacionalnih i 11 parkova prirode od 20. do 28. svibnja 2017. obilježavaju drugi Tjedan parkova Hrvatske. Kroz tjedan dana hrvatski će parkovi brojnim zanimljivim događanjima za posjetitelje obilježiti i Dan zaštite prirode RH i Međunarodni dan bioraznolikosti 22. svibnja te Europski dan parkova 24. svibnja.
Najave
18.05.2017.
Nacionalni park Krka

Tjedan parkova Hrvatske u NP Krka

Tjedan parkova Hrvatske odžat će se od 21. do 28. svibnja 2017. kada će se u okviru brenda Parkovi Hrvatske raznim aktivnostima javnosti predstaviti 8 nacionalnih i 11 parkova prirode.

Kroz tjedan dana hrvatski će parkovi brojnim zanimljivim događanjima za posjetitelje obilježiti Dan zaštite prirode Republike Hrvatske i Međunarodni dan bioraznolikosti 22. svibnja te Europski dan parkova 24. svibnja. Javna ustanova Nacionalni park Krka pridružila se obilježavanju Tjedna parkova provođenjem nekoliko događanja slobodnih za javnost.

24. svibnja 2017. od 10 sati na Lozovcu, glavnom ulazu u NP Krka, održat će se Krkin zeleni stol, projekt izložbeno-prodajnog prigodnog karaktera namijenjen registriranim proizvođačima autohtonih poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina na užem i širem području NP Krka. Opći cilj projekta je unaprjeđenje suradnje s lokalnim stanovništvom te promocija autohtonih proizvoda u Nacionalnom parku Krka, dok je specifični cilj projekta potpora lokalnom stanovništvu u proizvodnji i plasmanu svojih proizvoda. Izlagači su odabrani putem javnog poziva. 

26. svibnja 2017. u 10 sati na Skradinskom buku JU NP Krka tradicionalno organizira Bioolimpijadu, natjecanje učenika šestih razreda OŠ Skradin i OŠ Domovinske zahvalnosti iz Knina. Bioolimpijada se sastoji od različitih tematskih igara: potezanje konopa, koodbojka, poligon Kap za slap, staza znanja Izgubljena priroda, skakanje u veći i sl. Uz navedene igre, djeca će imati priliku isprobati i novu dječju mobilnu aplikaciju KrkaKids i proći edukativnu stazu znanja kako bi riješili pitanja iz igre. Cilj Bioolimpijade je da se kroz različite sportske aktivnosti djeci na zanimljiv način ukaže na važnost očuvanja prirode i povratak dječje igre u prirodu. 

Vijesti
13.04.2017.
Nacionalni park Krka

Vikend u prirodi

Javna ustanova Nacionalni park Krka i ove godine organizira akciju Vikend u prirodi.

Svake subote i nedjelje tijekom travnja individualni posjetitelji mogu posjetiti Nacionalni park Krka po promotivnoj cijeni ulaznice od 50 kn u sklopu akcije Vikend u prirodi. Ulaz je besplatan za djecu do 18 godina u pratnji roditelja.

Akciji Vikend u prirodi pridružuju se i ugostiteljski objekti na Skradinskom buku i Roškome slapu ponudom menija po promotivnoj cijeni.

Vijesti
26.01.2017.
Nacionalni park Krka

Noć muzeja 2017.

Javna ustanova Nacionalni park Krka, Gradski muzej Drniš i Državni arhiv u Šibeniku u povodu Noći muzeja 2017. godine priređuju izložbu Roški slap – pokretač razvoja drniškog kraja, koja će biti predstavljena u ispostavi JU Nacionalni park Krka u Drnišu u petak, 27. siječnja 2017. godine u 20 sati.

Izložba je popraćena katalogom u kojemu je obrađena povijest Roškog slapa kroz stoljeća, od Oziđane pećine do danas, s posebnim osvrtom na početke korištenja vodne snage u predindustrijskim pogonima – vodenicama, početke elektrifikacije i industrijalizacije drniškog kraja te povijest razvoja turističke ponude Roškog slapa ostvarene zahvaljujući obitelji Skelin. Istaknuta je uloga skradinske obitelji Marasović te Jasne Skelin Duboković koja je svoj život posvetila Roškom slapu i njegovom razvoju.

27. siječnja 2017. u ispostavi JU NP Krka održat će se sljedeći program:

 • Izrada maketa vodenica – dječja interaktivna radionica, 18 – 20 sati
 • Priprema jednostavnih slastica – kulinarska radionica, 18.30 – 20 sati
 • Drniški susak – interaktivna prezentacija procesa izrade suska, 19 – 20 sati
 • Otvorenje izložbe i predavanje Roški slap – pokretač razvoja drniškog kraja, predavači: Joško Zaninović, ravnatelj Gradskog muzeja Drniš i Davor Gaurina, viši kustos Gradskog muzeja Drniš, 20 sati
 • Koncert sastava „Dernis music“, 20.30 – 22.30 sata.

Također u Noći muzeja, Javna ustanova Nacionalni park Krka i Državni arhiv u Šibeniku u suradnji s Kninskim muzejom otvorit će izložbu Industrijska arhitektura na rijeci Krki u crkvi sv. Barbare na kninskoj tvrđavi u 19 sati. Od svog prvog predstavljanja javnosti u vodenici na Skradinskom buku, izložba Industrijska arhitektura na rijeci Krki u protekle dvije godine gostovala je u brojnim hrvatskim gradovima.

Noć muzeja predstavlja kulturni događaj u organizaciji muzejskih kuća i drugih kulturnih institucija kojemu je glavna značajka da su muzejski i ostali izložbeni prostori za posjetitelje otvoreni do kasno u noć uz slobodan ulaz ili minimalnu naknadu.

Vijesti
26.01.2017.
Nacionalni park Krka

Nocturno NP Krka

U povodu svoga 32. rođendana Javna ustanova Nacionalni park Krka javnosti je predstavila novi trominutni promotivni videofilm pod naslovom Nocturno.

Autorstvo filma potpisuju Mario Romulić i Dražen Stojčić, uz osebujnu glazbenu pratnju čelistice Ane Rucner.  Brojni sudionici rođendanskog predstavljanja u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik dugim pljeskom pozdravili su film koji Krku prikazuje u svoj njezinoj ljepoti.

Za potrebe filma, snimljenog u time lapse tehnici, načinjeno je oko dvjesto dvadeset tisuća fotografija, a upotrijebljeno ih je sedamdesetak tisuća. Time lapse tehnika kombinira fotografiju i video: od niza fotografija snimljenih u određenom intervalu dobije se video koji ostavlja dojam ubrzanog protoka vremena. Da bi se dobile dvadeset i četiri noćne fotografije u toj tehnici, potrebno je dvanaest minuta, da bi onda sve to rezultiralo tek jednom sekundom videa. Materijal za Nocturno sniman je u svim godišnjim dobima tijekom tri godine a za obradu fotografija utrošeno je šest mjeseci.

Treba istaknuti da su sve fotografije snimljene noću, isključivo pod mjesečevom svjetlosti, kako bi se rijeka Krka prikazala pod okriljem noći, neopterećena, sama u tišini, obasjana zvijezdama. U filmu se surovi krš i životvorna voda sjedinjuju u skladnu cjelinu, što gledatelje ostavlja bez daha, jer se ljepota Krke otvara u novoj, gotovo nadrealnoj, dimenziji. 

Nocturno NP Krka možete pogledati na: http://www.npkrka.hr/stranice/video-galerija/92.html 

Vijesti
26.01.2017.
Nacionalni park Krka

32. rođendan

U utorak, 24. siječnja 2017. Javna ustanova Nacionalni park Krka proslavila je 32. rođendan prigodnim programom u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik i Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

Ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Krka mr. sc. Krešimir Šakić predstavio je rezultate rada Ustanove, te projekte unaprjeđenja zaštite, edukacije i prihvata posjetitelja kojih je realizacija u tijeku. Poseban naglasak stavio je na projekte upoznavanja javnosti s djelovanjem i promidžbom JU NP Krka u Hrvatskoj i u svijetu, naglasivši: „Danas se s posebnom radošću osvrćemo na uspješan tridesetjednogodišnji razvoj projekata zaštite naše bogate baštine, koji je omogućio odgovorno upravljanje, održivi razvoj posjetiteljskih sadržaja i razvoj lokalnog gospodarstva, čime se NP Krka afirmirao kao brend u Hrvatskoj i u svijetu. Ponosno možemo reći da se od svoga osnutka JU NP Krka uspješno nosi sa svim izazovima, što je doprinos reputaciji zaštićenog područja.

Park se ove godine posebno afirmirao predstavljanjem novih publikacija, izložbi i edukativnih filmova. Osim lokalnoj javnosti, posjetiteljima diljem hrvatskih gradova pružena je mogućnost upoznavanja  brojnih projekata s područja zaštite i edukacije. Suradnja s institucijama u cilju prezentiranja rada JU Nacionalni park Krka javnosti rezultirala je, između ostalog, novom virtualnom izložbom Prošlost i sadašnjost Krke postavljenom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Temeljem suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ pripremljena je i virtualna izložba Prošlost i sadašnjost Krke kao dio projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku – virtualne izložbe o nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Virtualna je izložba  priređena s ciljem upoznavanja javnosti s prošlošću rijeke Krke i njezina porječja i djelovanjem NP „Krka,  te promicanja vrijednosti očuvanja prirodne i kulturne baštine korištenjem digitalizacije i mrežnih tehnologija. Izložba omogućuje korisnicima da na jednom mjestu dobiju pregled ključnih točaka u povijesti Krke, koje su predstavljene na vremenskoj lenti, a unutar svakog događaja dan je uvid u najstarije spomene tog događaja, teme, lokaliteta ili osobe“, istaknula je dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Uz vremensku crtu koja prikazuje raznovrsne poveznice čovjeka i rijeke Krke, od pretpovijesne prisutnosti do suvremenih posjetitelja Nacionalnog parka Krka, virtualna izložba nudi cjelovite preslike knjigarazglednicazemljovida i starih hrvatskih novina i časopisa koje se bave Krkom, kao i uvid u stručne i znanstvene radove o kulturnopovijesnoj i prirodnoj baštini Krke.

Radi promicanja očuvanja prirodne i kulturne baštine i približavanja izložbe djeci i mladima napravljena je rubrika Zeleni kutak, u sklopu koje se nalazi njezin interaktivni dio, Zelena pitalica – Krka, rubrike Zaštita baštine i Zelene slikovnice, te rubrika Zelene knjižnice, kao poveznica sa širim projektom u sklopu kojega je izložba priređena.

Digitaliziran je bogato ilustriran prvotisak Ezopovih basni (Aesopus moralisatus [Lat. Et Italice] (cum Add. Accii Zuchi). Brixiae, Boninus de Boninis – Dobrić Dobrićević, 7. III 1487. – : ill. ; 4°) koji se čuva u samostanskoj knjižnici. U sklopu projekta uspostavljena je suradnja i s franjevačkim samostanom Majke od Milosti na Visovcu.

U pripremi virtualne izložbe Prošlost i sadašnjost Krke  tijekom 2016. surađivalo je više odjela Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, uz koordinaciju Centra za razvoj Hrvatske digitalne knjižnice.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Javna ustanova Nacionalni park Krka svoju su suradnju obogatile projektom Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, u sklopu kojega su u predvorju NSK priređene izložbe Burnum – arheološko blago Krke, Podzemna fauna NP Krka i Voda i krš – fenomeni rijeke Krke. Izložbe su postavljene radi izobrazbe i senzibiliziranja korisnika, osobito studenata, za zaštitu i očuvanje prirode i okoliša, odnosno prirodnih bogatstava, kao bitnoga elementa hrvatske kulturne baštine. S tom namjenom postavljena je i virtualna izložba Prošlost i sadašnjost Krke, koja priču o rijeci Krki nastavlja pričati pomoću kreativnosti, znanja i tehnologije.

U povodu svoga rođendana, JU NP Krka darivala je vlasnike godišnje ulaznice u NP Krka besplatnim ulaznicama za komičnu operu Turia i Plamenko.  Opera je uprizorena u utorak, 24. siječnja 2017. u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu  u Šibeniku. 

Vijesti
21.12.2016.
Nacionalni park Krka

Klub prijatelja Krke

Javna ustanova Nacionalni park Krka obradovat će istinske zaljubljenike u prirodu mogućnošću učlanjenja u Klub prijatelja Krke.

Članstvo je dostupno svim posjetiteljima, domaćim i stranim, po cijeni od 200 kn za odrasle i 90 kn za djecu od sedam do osamnaest godina, koja će posjećivati Park u pratnji roditelja, a vrijedi godinu dana od dana kupnje. Svi naši prijatelji moći će neograničeno puta ući u NP Krka u tom razdoblju, osim u srpnju i kolovozu na Skradinski buk, kada je ulaznicu moguće iskoristiti samo jedan put. Uz iskaznicu Kluba prijatelja Krke na ulazu u Park potrebno je predočiti osobnu iskaznici ili drugu odgovarajuću ispravu.

Žitelji Šibensko-kninske županije ostvaruju popust prilikom učlanjenja u Klub u visini od 50 % od iznosa članarine. NP Krka više ne nudi godišnje ulaznice a postojeće važe do njihova isteka. Kako bi lokalni stanovnici bili prvi čuvari prirode i glasnogovornici Nacionalnog parka Krka, trebaju ga poznavati, čuvati i biti ponosni što im je nadohvat ruke zaštićeno područje koje dolaze vidjeti ljudi iz cijeloga svijeta.

Članstvo u Klubu prilika vam je i povod da svoje slobodne trenutke provedete odmarajući se u zaštićenom području i da, upoznavajući prirodna i kulturnopovijesna bogatstva Nacionalnog parka Krka, svoj duh oplemenite novim znanjima i iskustvima, uz spokoj koji daje priroda.

U Klub prijatelja Krke možete se učlaniti na svim recepcijama i ispostavama NP Krka uz predočenje osobne iskaznice.

Najave
08.12.2016.
Nacionalni park Krka

Voda i krš – fenomeni rijeke Krke

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (NSK) i Javna ustanova Nacionalni park Krka priređuju izložbu Voda i krš – fenomeni rijeke Krke, koja će biti postavljena od 14. prosinca 2016. do 5. siječnja 2017. u predvorju NSK.

Izložba govori o važnosti očuvanja specifičnog, vrlo osjetljivog krškog područja rijeke Krke. Interakcija kamena i vode, u vrlo negostoljubivom okruženju, dovela je do nastajanja sedre, temeljnog fenomena rijeke. Krka je geološki fenomen ovog područja. Osim velikog broja špilja i jama, i nadzemni oblici krša predstavljaju izuzetnu pojavu jer se na njima može vidjeti jedinstvena morfologija šireg područja rijeke kroz razna geološka razdoblja. Posjetitelji izložbe moći će vidjeti i rezultat usijecanja rijeke u vapnenačke stijene, koje je stvorilo duboke kanjone s nizom krških oblika.

 

Izložbu će u srijedu, 14. prosinca 2016. u 18 sati u predvorju Knjižnice svečano otvoriti glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice dr. sc. Tatijana Petrić i ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Krka mr. sc. Krešimir Šakić, koji će predstaviti premijernu 3D projekciju slapišta rijeke Krke na zidovima NSK. Izložbu je osmislila i priredila mr. sc. Gordana Goreta, rukovoditeljica Odsjeka za zaštitu voda, sedrenih barijera i biološku raznolikost JU NP Krka.

U sklopu otvorenja bit će održana tri predavanja, koja će ukazati na povezanost cijelog krškog ekosustava. Bit će riječi o obilježjima i specifičnostima krša, obilježjima staništa u krškom okruženju i utjecaju klimatskih promjena na taj sustav. O osobitostima i metodama istraživanja krških vodonosnika govorit će doc. dr. sc. Nataša Ravbar iz slovenskog Instituta za krš (Institut za raziskovanje krasa). Doc. dr. sc. Josip Rubinić s Građevinskog fakulteta u Rijeci održat će predavanje o klimatskim utjecajima i promjenama u vodnom režimu Krke a prof. dr. sc. Zlatko Mihaljević s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu predstavit će obilježja faune slatkovodnih staništa NP Krka.

Izložba je organizirana u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, koji je Knjižnica pokrenula radi izobrazbe i senzibiliziranja svojih korisnika, osobito studenata, za zaštitu i očuvanje prirode i okoliša, odnosno prirodnih bogatstava, kao bitnoga elementa hrvatske kulturne baštine. Podsjetimo se, u sklopu istog projekta od 7. do 24. lipnja 2016. u predvorju NSK gostovala je izložba Burnum – arheološko blago Krke a izložba Podzemna fauna NP Krka u istom prostoru svečano je predstavljena javnosti 23. rujna 2016.

Vijesti
14.11.2016.
Nacionalni park Krka

Proširena stvarnost NP Krka dostupna preko nove mobilne aplikacije

Svojom novom AR mobilnom aplikacijom „Krka National Park Tour“ Javna ustanova Nacionalni park Krka napravila je još jedan iskorak u primjeni novih tehnologija kako bi svojim posjetiteljima približila proširenu stvarnost Parka.

Mobilna aplikacija proširene stvarnosti u AR tehnologiji olakšat će dolazak, orijentaciju i kretanje posjetitelja na prostoru Skradinskog buka i dati više informacija o sadržajima u Parku, odnosno o točkama koje ih zanimaju.

Nova aplikacija „Krka National Park Tour“ temelji se na AR (Augmented reality) konceptu, odnosno konceptu proširene stvarnosti koji se zasniva na ideji da se stvarnom svijetu digitalno dodaju informacije koje nam daju mobilni uređaji (s ekranom, GPS-om, kamerom, kompasom i drugim senzorima), tako da na zaslonu takvog uređaja vidimo stvarnost u proširenom obliku.

Spomenuta besplatna AR mobilna aplikacija, na dvanaest jezika, iznimno je jednostavna za korištenje. Tako ćemo prilikom posjeta NP Krka pomoću besplatne aplikacije „Krka National Park Tour“ saznati gdje se točno nalazimo u prostoru i gdje se nalaze „točke interesa” (Points of interest - POI): ulazi i izlazi, recepcije, autobusna stajališta, izletnički brodovi, restorani, suvenirnice, etnološke prezentacije i drugo.

Nakon što preuzmemo i pokrenemo AR aplikaciju „Krka National Park Tour“ na ekranu će se pojaviti radar s označenim točkama interesa u okolici, pri čemu neće biti prikazan samo smjer u kojem  se one nalaze, nego i njihova udaljenost, odnosno točna lokacija u prostoru. Klikom na te točke  dobit ćemo više informacija o njima (tekstualnih, fotografskih, video), na jeziku koji odaberemo. Okretanjem mobilnog uređaja u prostoru na njegovom će ekranu iskakati druge značajne točke interesa koje se nalaze u tom smjeru, a počnemo li hodati u njihovu pravcu, podaci o udaljenosti mijenjat će se u stvarnom vremenu.

Bolje snalaženje u prostoru omogućeno je dodavanjem orijentacijske duljine zračne udaljenosti, izražene u metrima, u odnosu na poziciju pojedinih lokacija i sadržaja, te dodatnim informiranjem o sadržajima Parka standardiziranom primjenom simbola identičnih oznakama u informativno-promidžbenim sredstvima Nacionalnog parka Krka.

Zahvaljujući tim informacijama, posjetitelji će moći bolje planirati vrijeme koje će provesti u Parku, lakše će se snalaziti i kretati u njemu jer će znati koliko im vremena treba do pojedinih lokacija ili izlaza, tako da će maksimalno uživati u blagodatima prirode i kulturno-povijesnim znamenitostima, što će upotpuniti cjelokupni doživljaj boravka u NP Krka.

Aplikacija je dostupna za preuzimanje preko Apple i Google trgovina aplikacijama:

iOS (iTunes) => https://itunes.apple.com/gb/app/krka-national-park-tour/id1093046585?mt=8

Android (Google Play) => https://play.google.com/store/apps/details?id=de.menschortweb.krka

 

Vijesti
04.11.2016.
Nacionalni park Krka

Solarna stabla u NP Krka

Javna ustanova Nacionalni park Krka danas je predstavila novi projekt koji doprinosi zaštiti prirode i okoliša: solarna stabla – SunInside.

U suradnji sa šibenskom tvrtkom Upgrade energy j.d.o.o. postavljena su tri solarna stabla na tri lokacije: u ispostavi JU NP Krka u Skradinu, na livadi na Skradinskom buku i na ulazu Lozovac.

Naši posjetitelji, kao i svi suvremeni turisti, koriste mobilne uređaje za fotografiranje, informiranje, snalaženje u prostoru i dijeljenje sadržaja. Često se dogodi da se baterije mobitela isprazne, što predstavlja prepreku potpunom ‘hvatanju’ doživljaja iz Parka. Postavljanjem solarnih stabala pružamo dodatnu uslugu posjetiteljima Parka – educiramo ih o mogućnostima praktičnog i učinkovitog korištenja energije dobivene iz obnovljivih izvora. Drago nam je što je proizvod u potpunosti osmišljen i proizveden na šibenskom području, čime doprinosimo razvoju domaće inovativne tehnologije,“ istaknuo je ravnatelj JU NP Krka mr. sc. Krešimir Šakić.

Solarno stablo SunInside inovativan je, atraktivan i funkcionalan ekološki proizvod urbane opreme koji solarnu energiju pretvara u električnu. Nadalje, on omogućuje punjenje mobilnih uređaja, mjesto za odmor i prihvat za bicikle. Proizvod je u potpunosti energetski neovisan, a razvijen je, dizajniran i proizveden u Šibeniku.

Dizajner Antonio Šunjerga, jedan od članova Energy Upgrade tima, svoj je proizvod opisao riječima: „SunInside je solarno stablo inovativnog dizajna, modularno je i prilagodljivo, jednostavno za instalaciju u prirodi i urbanim sredinama. Proizvod se sastoji od središnjeg stabla (konzole) s krošnjom solarnih panela i punjačima mobilnih uređaja (IOS-om, Androidom i USB priključcima), a sadržava i klupu za odmor i stalke za bicikl. Može sadržavati i WiFi Hotspot, informativne i oglasne površine, dodatnu rasvjetu, koš za otpad, web ili sigurnosnu kameru, meteostanicu i druge elemente. Ovaj inovativan proizvod urbanu opremu pretvara u točku okupljanja – mjesto informiranja, komunikacije, zabave i dijeljenja sadržaja. Idealan je za primjenu u turizmu jer suvremeni turisti neprestano koriste mobilne uređaje, te su stalno u potrazi za mjestom gdje mogu napuniti uređaj i spojiti se na internet.“

Postavljanjem solarnih stabala JU Nacionalni park Krka promovira obnovljive izvore energije, potiče održivi razvoj i pridonosi jačanju lokalnog gospodarstva.

Vijesti
26.10.2016.
Nacionalni park Krka

Izložba fotografija "Rijetka i endemska fauna Nacionalnog parka Krka“

Danas je u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku svečano otvorena izložba fotografija „Rijetka i endemska fauna Nacionalnog parka Krka“ i prikazan dokumentarni film „Krka – tajne podzemlja“.

Ova izložba rezultat je projekta kojeg je Javna ustanova Nacionalni park Krka s nekolicinom zaštićenih područja razvila na poticaj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Od početka godine u NSK prezentirali smo već dvije izložbe o Krki, a do kraja godine nas očekuje još jedna. Putem izložbi prezentiramo što Krka predstavlja i sve što ova krška ljepotica može ponuditi a posjetitelje educiramo o nedostupnim dijelovima Krke.“ istaknuo je ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Krka mr. sc. Krešimir Šakić.

Početkom speleoloških istraživanja područja rijeke Krke smatraju se ona koja je 1956. godine proveo akademik Mirko Malez. Prva sustavna istraživanja speleoloških objekata na području Nacionalnog parka Krka proveli su djelatnici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i članovi Speleološkog odsjeka Hrvatskog planinarskog društva „Željezničar“ iz Zagreba 1989./90. godine. Do sada je istraženo više od sto speleoloških objekata, od kojih je 65 na području Nacionalnog parka „Krka“.

Početkom biospeleoloških istraživanja područja rijeke Krke smatraju se ona koja su šezdesetih godina 20. stoljeća proveli slovenski biospeleolozi. Opsežnija sustavna istraživanja provedena su tek 2005. godine, u suradnji s Hrvatskim biospeleološkim društvom iz Zagreba, i ona traju i danas.

Od speleoloških objekata na području Nacionalnog parka Krka posebno se ističe špilja Miljacka 2, najduža topografski snimljena špilja na području NP Krka, istražena u dužini od 2800 m. Sedrena špilja iza mlina, duga 124 m, vjerojatno je najduža špilja u fosilnoj (staroj) sedri u Hrvatskoj. Najdublja poznata jama na području Nacionalnog parka Krka je Stara jametina na lijevoj obali Čikole, u blizini zaseoka Krnići (Konjevrate), istražena do dubine od 85 m. Trogrla jama, na desnoj obali Krke, petstotinjak metara nizvodno od Bilušića buka, po dubini druga jama na području NP Krka, špiljskog je tipa, s tri manja ulaza i raznolikim špiljskim ukrasima.

Dvije špilje, Oziđana pećina, na samom vrhu kanjona na lijevoj obali Krke, iznad Roškoga slapa, i Jazinka, na lijevoj obali rijeke Krke, nekoliko stotina metara nizvodno od srednjovjekovne utvrde Nečven, izuzetno su važne zbog brojnih arheoloških nalaza.

U speleološkim objektima NP Krka zabilježeno je ukupno 175 svojti. Zakonom o zaštiti prirode, sve podzemne životinje su zaštićene. Dosadašnja istraživanja pokazala su veliku raznolikost živog svijeta i prisutnost vrlo važnih i rijetkih svojti, a na svjetlo dana iznijela su i nekoliko znanosti nepoznatih svojti, koje će se moći vidjeti na izloženim fotografijama i posterima.

U NP Krka živi trideset endema i četiri stenoendema čija se staništa nalaze samo ovdje. Od 175 podzemnih vrsta neke prezentiramo javnosti kroz film „Krka – tajne podzemlja“. Predstavljamo također četiri najatraktivnije špilje a početak filma govori o geološkim slojevima na Krki koji su bili važni u formiranju špilja. Film je izrazito edukativnog karaktera i moći će poslužiti za održavanje radionica s djecom.“ dodao je stručni voditelj Javne ustanove Nacionalni park Krka dr. sc. Drago Marguš.

Film „Krka – tajne podzemlja“ snimljen je u razdoblju od 2005. do 2015. u produkciji JU Nacionalni park Krka i traje tridesetak minuta. U prvih deset minuta prikazuje zemljopisni smještaj rijeke Krke, u makroprostoru krša Dalmacije i čitavih Dinarida, geološke naslage na području Parka i nekoliko najatraktivnijih speleoloških objekata uz rijeku Krku. U ostalih dvadeset minuta prikazana su podzemna staništa i jedinstvena, ljudskom oku uglavnom nedostupna, špiljska fauna Nacionalnog parka Krka. Fauna je prikazana prema utjecaju činilaca okoliša u  trima osnovnim područjima: ulaznoj zoni, zoni polumraka i zoni mraka, prema stupnju prilagođenosti organizama životu u podzemlju.

Izložba „Podzemna fauna NP Krka“ kao dio projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku svečano je bila predstavljena javnosti 23. rujna 2016. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u organizaciji Javne ustanove Nacionalni park Krka, Hrvatskog biospeleološkog društva i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Izložba je prikazana u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, koji je NSK pokrenula radi izobrazbe i senzibiliziranja svojih korisnika, osobito studenata, za zaštitu i očuvanje prirode i okoliša, odnosno prirodnih bogatstava, kao bitnog elementa hrvatske kulturne baštine. Podsjetimo se, u sklopu istog projekta od 7. do 24. lipnja 2016. u predvorju NSK gostovala je izložba Burnum – arheološko blago Krke.

Najave
20.10.2016.
Nacionalni park Krka

Industrijska arhitektura na rijeci Krki

Svečano otvorenje izložbe Industrijska arhitektura na rijeci Krki održat će se u utorak, 25. listopada 2016. u 13 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

U povodu 120. obljetnice puštanja u rad prve hidroelektrane na rijeci Krki 28. kolovoza 1895. godine Javna ustanova Nacionalni park Krka u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku priredila je izložbu Industrijska arhitektura na rijeci Krki kao rezultat istraživačkog projekta o industrijskim pogonima duž toka rijeke Krke.

Izložba je izvorno postavljena u vodenici na Skradinskom buku u NP Krka, nedaleko od arheološki istraženih i konzerviranih arhitektonskih ostataka HE Krka koja je puštena u rad samo dva dana nakon Adamsove hidroelektrane na slapovima Nijagare. Istovremeno s puštanjem u rad pogona na Skradinskom buku, ostvaren je i prvi prijenos izmjenične struje na veću udaljenost u Hrvatskoj. Vizionarski poduhvat izgradnje cjelovitog sustava proizvodnje, prijenosa i distribucije višefazne izmjenične struje, koji se sastojao od hidroelektrane Krka na Skradinskom buku, 11 km dugog dalekovoda od rijeke Krke do Šibenika i potrošača u Šibeniku, ostvarili su inženjer Vjekoslav Meichsner i šibenski gradonačelnik Ante Šupuk.

U razdoblju do početka Prvog svjetskog rata vodena snaga rijeke Krke iskorištena je za rad još triju hidroelektrana (HE Jaruga na Skradinskom buku, HE Roški slap i HE Miljacka na istoimenom slapu u gornjem toku Krke) koje i danas proizvode električnu energiju i dio su jedinstvenog elektrifikacijskog sustava Republike Hrvatske. Dvije hidroelektrane koje su bile projektirane nisu izgrađene – jedna na desnoj obali Skradinskog buka, a druga na Bilušića buku.

Na izložbi su korišteni arhivski dokumenti, fotografije i nacrti iz NP Krka, Gradskog muzeja Drniš, Državnog arhiva u Šibeniku, Hrvatskog državnog arhiva i privatne zbirke obitelji Šupuk.

Industrijski razvoj na Krki i područjima oko Krke utjecao je na snažan gospodarski razvoj Šibenika na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a danas se razvoj Šibenika i šibenskog kraja temelji na zaštiti i očuvanju prirodne raznolikosti i fenomena rijeke Krke.

U promišljanju o budućnosti i održivom razvoju NP Krka prioritet je zaštita prirode i očuvanje krhkih ekosustava rijeke Krke.

Izložba će biti otvorena do 15. siječnja 2017.

Najave
04.10.2016.
Nacionalni park Krka

Svjetski dan zaštite životinja

Javna ustanova Nacionalni park Krka i ove se godine pridružuje aktivnostima u povodu Svjetskog dana zaštite životinja, koji se obilježava 4. listopada.

Učenici nižih razreda Osnovne škole Skradin pridružit će se prigodnom obilježavanju Svjetskog dana zaštite životinja u NP Krka u petak, 7. listopada 2016. od 9 do 12 sati na Skradinskom buku (ili u Ispostavi u Skradinu u slučaju kiše). Kroz igru i priču djeca će se upoznati s prirodnim osobitostima i kulturnim vrijednostima NP Krka i naučiti nešto više o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama u Parku.

Dramska skupina Virko iz Šibenika nastupit će na livadi na Skradinskom buku te će djeci prenijeti važnu poruku o utjecaju ljudi na životinje i prirodu. Zabavno-edukativna predstava „Krilko i hrast“ priča o Zemlji, Krki, jednom šišmišu, tri vjetra i jednom žiru. Predstava je interaktivnog karaktera tako da će u njenom izvođenju sudjelovati i sama djeca OŠ Skradin te biti prigodno nagrađena.

Svjetski dan životinja međunarodni je dan posvećen pravima životinja i njihovu blagostanju, s posebnim naglaskom na odnosu čovjeka prema životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji. Proglašen je 1931. na konvenciji ekologa u Firenci da bi se istaknuo nepovoljan položaj ugroženih vrsta. Za obilježavanje Svjetskog dana životinja odabran je 4. listopada, dan sv. Franje Asiškoga, zaštitnika životinja.

Najave
21.09.2016.
Nacionalni park Krka

Podzemna fauna Nacionalnog parka Krka

Izložba Podzemna fauna NP Krka, kao dio projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, svečano će biti predstavljena javnosti u petak, 23. rujna 2016. u 19 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u organizaciji Javne ustanove Nacionalni park Krka, Hrvatskog biospeleološkog društva i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Na svečanom otvorenju bit će održana dva predavanja, Fenomeni krša i Biospeleološka istraživanja u Nacionalnom parku Krka, premijerno će biti prikazan film „KRKA – tajne podzemlja“, a uz izložbu fotografija Podzemna fauna NP Krka bit će izloženi i posteri pod nazivom Skupine podzemnih životinja NP Krka.

Početkom speleoloških istraživanja područja rijeke Krke smatraju se ona koja je 1956. godine proveo akademik Mirko Malez. Prva sustavna istraživanja speleoloških objekata na području Nacionalnog parka Krka proveli su djelatnici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i članovi Speleološkog odsjeka Hrvatskog planinarskog društva „Željezničar“ iz Zagreba 1989./90. godine. Do sada je istraženo više od sto speleoloških objekata, od kojih je 65 na području Nacionalnog parka Krka.

Početkom biospeleoloških istraživanja područja rijeke Krke smatraju se ona koja su šezdesetih godina 20. stoljeća proveli slovenski biospeleolozi. Opsežnija sustavna istraživanja provedena su tek 2005. godine, u suradnji s Hrvatskim biospeleološkim društvom iz Zagreba, i ona traju i danas.

Od speleoloških objekata na području Nacionalnog parka Krka posebno se ističe špilja Miljacka 2, najduža topografski snimljena špilja na području NP Krka, istražena u dužini od 2 800 m. Sedrena špilja iza mlina, duga 124 m, vjerojatno je najduža špilja u fosilnoj (staroj) sedri u Hrvatskoj. Najdublja poznata jama na području Nacionalnog parka Krka je Stara jametina na lijevoj obali Čikole, u blizini zaseoka Krnići (Konjevrate), istražena do dubine od 85 m. Trogrla jama, na desnoj obali Krke, petstotinjak metara nizvodno od Bilušića buka, po dubini druga jama na području NP Krka, špiljskog je tipa, s tri manja ulaza i raznolikim špiljskim ukrasima.

Dvije špilje, Oziđana pećina, na samom vrhu kanjona na lijevoj obali Krke, iznad Roškoga slapa, i Jazinka, na lijevoj obali rijeke Krke, nekoliko stotina metara nizvodno od srednjovjekovne utvrde Nečven, izuzetno su važne zbog brojnih arheoloških nalaza.

U speleološkim objektima NP Krka zabilježeno je ukupno 175 svojti. Zakonom o zaštiti prirode, sve podzemne životinje su zaštićene. Dosadašnja istraživanja pokazala su veliku raznolikost živog svijeta i prisutnost vrlo važnih i rijetkih svojti, a na svjetlo dana iznijela su i nekoliko znanosti nepoznatih svojti, koje će se moći vidjeti na izloženim fotografijama i posterima.

Film Krka – tajne podzemlja snimljen je u razdoblju od 2005. do 2015. u produkciji JU Nacionalni park Krka i traje tridesetak minuta. U prvih deset minuta prikazuje zemljopisni smještaj rijeke Krke, u makroprostoru krša Dalmacije i čitavih Dinarida, geološke naslage na području Parka i nekoliko najatraktivnijih speleoloških objekata uz rijeku Krku. U ostalih dvadeset minuta prikazana su podzemna staništa i jedinstvena, ljudskom oku uglavnom nedostupna, špiljska fauna Nacionalnog parka Krka. Fauna je prikazana prema utjecaju činilaca okoliša u  trima osnovnim područjima: ulaznoj zoni, zoni polumraka i zoni mraka, prema stupnju prilagođenosti organizama životu u podzemlju.

Izložba je organizirana u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, koji je NSK pokrenula radi izobrazbe i senzibiliziranja svojih korisnika, osobito studenata, za zaštitu i očuvanje prirode i okoliša, odnosno prirodnih bogatstava, kao bitnog elementa hrvatske kulturne baštine. Podsjetimo se, u sklopu istog projekta od 7. do 24. lipnja 2016. u predvorju NSK gostovala je izložba Burnum – arheološko blago Krke.

Najave
14.09.2016.
Nacionalni park Krka

Europski tjedan kretanja

Javna ustanova Nacionalni park Krka i ove se godine pridružuje obilježavanju Europskog tjedna kretanja od 16. do 22. rujna 2016.

U tom razdoblju svi korisnici poučno-pješačke i biciklističke staze od Skradinskog mosta do Skradinskog buka ostvaruju popust na ulaznicu u Nacionalni park Krka uz predočenje kupona. Kupon se može preuzeti na ulazu u Park na Skradinskom mostu i zamijeniti za ulaznicu po promotivnoj cijeni na recepciji kampa na Skradinskom buku. Odrasli će tako moći posjetiti Park za 65 kn, a djeca od 7 do 18 godina u pratnji roditelja po cijeni od 35 kn.

Nacionalni park Krka predstavlja nove staze zaštićene prirode na srednjem toku JU Nacionalni park Krka uredila je tri nove poučno-pješačke staze na srednjem toku Krke u cilju promocije posjetiteljske infrastrukture i omogućavanja kvalitetnijeg boravka u zaštićenoj prirodi. Obnovljeni su putovi kojima se lokalno stanovništvo nekada koristilo za dolazak do rijeke ili do svog zemljišta na širem području Roškoga slapa. Staze će svečano biti otvorene rekreativnom utrkom, kao doprinosom sportskoj rekreaciji i aktivnom boravku u prirodi.

Utrka „Rogovo – Roški slap“ održat će se u subotu, 17. rujna 2016. u 10 sati na 9 km dugoj stazi, s otiskom povijesti, koja je nastala spajanjem većeg dijela triju novih poučno-pješačkih staza na srednjem toku:

Rogovo – Rupe, 2 300 m

Laškovica – Žižići – Roški slap, 3 300 m

Roški slap – Uz ploču, 1 500 m.

S obzirom da je riječ o utrci rekreativnog karaktera, sudionici mogu na dvama mjestima skratiti dio staze, odnosno odustati.

Okupljanje počinje u 9 sati kako bismo sve sudionike utrke koji u osobnom aranžmanu dolaze do makadamskog puta za Rogovo na vrijeme prebacili do starta. Prijevoz za sudionike utrke je osiguran od početka toga puta (raskrižja s kapelicom sv. Ante, skretanja za Ljubičiće) do starta (3,8 km). U startnoj zoni sudionici će se moći prijaviti za utrku i dobiti informacije o stazi i svim ostalim aktivnostima (povratku nakon utrke i sl.).

Prije početka samog starta predlažemo obilazak šetnice do vidikovca “Rogovo“, s kojeg se pruža prekrasan pogled na smaragdni dio Krke (pet minuta pješice od starta utrke).

Sudionici će dobiti svoj natjecateljski broj radi lakše identifikacije, a staza će biti označena (trakama, zastavicama i strelicama), uz asistenciju timova na njoj. Na stazi će biti asistenti (djelatnici Parka, članovi društva 08 Forca Šibenik, Hrvatske gorske službe spašavanja, članovi spasilačke službe), koji će biti na usluzi sudionicima i paziti da priroda ostane očuvana.

Vrijeme prosječnog kretanja po stazi iznosi 1 h, a duljina staze, ako se prođe točno zadanom rutom od starta do cilja, iznosi 9 km, pa će prolazak kroz cilj biti zabilježen postignutim vremenom. Utrka završava prolaskom kroz cilj posljednjeg sudionika, bez obzira na njegovo vrijeme (predviđeno ukupno vrijeme trajanja utrke iznosi 2 h).

Na startu će svim sudionicima biti podijeljena voda, a na stazi će imati još tri pozicije s osvježenjem: 1. vidikovac Laškovica, 2. most Roški slap, 3. vidikovac Ploča.

Sve informacije o utrci i prijavi na nju možete dobiti od društva “08 Forca Šibenik“ na e-mail adresi forca08@hotmail.com.              

Prijaviti se mogu svi, bez obzira na dob, i na sam dan utrke, odnosno na njezinom startu.

Bez obzira dolazite li sami ili u društvu, s prijateljima ili obitelji, zasigurno ćete uživati u Parku i dobroj rekreaciji.

Edukativna radionica za djecu

U ponedjeljak, 19. rujna 2016. u 9 sati na Roškom slapu članovi Hrvatske gorske službe spašavanja održat će prezentaciju svog rada učenicima OŠ Skradin, koji će na interaktivan način moći sudjelovati u vježbama prilagođenim njihovom uzrastu.

Pridružite nam se u Nacionalnom parku Krka i aktivno obilježite Europski tjedan kretanja!

Vijesti
07.09.2016.
Nacionalni park Krka

Zelena linija

Javna ustanova Nacionalni park Krka javnosti je predstavila novu infrastrukturu za punjenje električnih automobila na Lozovcu, glavnom ulazu u Nacionalni park Krka, i nova električna i hibridna plug in vozila.

Realizirani projekt predstavlja doprinos zaštiti prirode i okoliša, ali i cjelokupnoj društvenoj zajednici jer se korištenjem takvih automobila smanjuje emisija štetnih plinova koje proizvode konvencionalni motori s unutarnjim izgaranjem.

U sklopu programa “Zelena linija“, koji su pokrenuli Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koji je namijenjen javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima i parkovima prirode, Javna ustanova Nacionalni park Krka nabavila je pet novih hibridnih i električnih automobila.

Ovo predstavlja korak više u zaštiti prirode. Posebno nam je drago da se i JU NP Krka pridružila projektu „Zelena linija“, koji zaštićenim područjima pruža mogućnost da, sudjelovanjem u njemu, budu uzor za uvođenje i širu primjenu električnih automobila. Nadamo se da će se projekt i dalje razvijati kako bi se što veći broj građana mogao uključiti u izravnu zaštitu okoliša kupnjom električnih automobila“, naglasio je ravnatelj JU NP Krka mr. sc. Krešimir Šakić.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 158.724 eura, od čega je 80 % sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nabavljeno je jedno Mitsubishi I-MIEV električno vozilo, dva plug in hibridna Mitsubishi Outlander Phev Intense Navi 4 WD AT vozila i dva Toyota Prius 1,8 hibridna vozila.

Prednosti tih vozila jesu naklonjenost prirodi, zaštita okoliša i smanjeni troškovi održavanja i goriva. Sva navedena vozila u električnom su modu nečujna. Primjerice, Mitsubishi I-MIEV električno vozilo je plug in čisto električno vozilo s baterijom koja se može puniti iz vanjske mreže (iz utičnice ili javne punionice) a domet s punom baterijom iznosi 160 km. Emisija CO2 je 0 g/km.

Plug in hibridno-električna vozila imaju bateriju koja se može puniti iz vanjske mreže (iz utičnice ili javne punionice), a domet vozila s punom baterijom je 52 km. U slučaju kada se smanji kapacitet baterije ili je potrebna veća snaga uključuje se benzinski motor. On ne služi za pokretanje vozila, nego za za generiranje električne struje, tj. pokretanje agregata i punjenje baterije. Za pogon vozila zadužena su dva elektromotora. Emisija CO2 je 42 g/km, dok vozilo sličnih karakteristika u dizelskoj verziji ima emisiju od 154 g/km, pa i više. Iz toga proizilazi prijateljski odnos vozila prema prirodi: smanjenje zagađenja emisijom CO2, NOX i zagađenja bukom.

JU NP Krka postavila je i novu infrastrukturu za punjenje električnih automobila na Lozovcu, a još jedna bit će postavljena u sklopu uređenja okoliša novog informacijskog centra u Laškovici iznad Roškoga slapa. Vrijednost investicije za obje punionice iznosi 399.850 kuna, što je financirala sama JU NP Krka.

Infrastruktura za punjenje električnih automobila Terra DC 53 jest multi-standardna modularna stanica od 50 kW za brzo punjenje s jednim, dva ili tri priključka za brzo punjenje električnih vozila. Fleksibilni dizajn omogućava više protokola, i to CCS, CHAdeMO i brzi AC protokol, ovisno o individualnim potrebama svakog korisnika. Namjenski je dizajnirana za korištenje po principu superbrzog punjenja i idealna je za upotrebu na benzinskim stanicama i u dijelovima grada u kojima je velik protok vozila.

Punjači su opremljeni internetskim aplikacijama koje korisnicima omogućuju jednostavno priključivanje njihovih uređaja na različite softverske sisteme, kao što su baze podataka, platforme za plaćanje ili sistemi inteligentnih energetskih mreža. Time je omogućeno daljinsko praćenje, održavanje i nadogradnja funkcija. Radna temperatura je od -35 °C do +50 °C “, istaknuo je Aleksandar Radosavljević, predstavnik ABB Ltd. Zagreb.

U skladu s dostupnim podacima, u Republici Hrvatskoj trenutno je aktivno preko sto punionica a trend rasta intenzivno se nastavlja.

Program „Zelena linija“ potpuno je u skladu s politikom energetske učinkovitosti Republike Hrvatske iskazane u Strategiji energetskog razvoja i Nacionalnom programu energetske učinkovitosti za razdoblje od 2008. do 2016. godine i nacionalnim akcijskim planovima energetske učinkovitosti koji slijede iz njega.

Najave
18.08.2016.
Nacionalni park Krka

Noć šišmiša 2016.

Noć šišmiša održat će se u organizaciji Javne ustanove Nacionalni park Krka u Skradinu u subotu, 27. kolovoza 2016. s početkom u 19.30h.
Opis: Noć šišmiša 2016.

Za djecu i roditelje organiziran je program po sljedećem rasporedu:

19.30     Dječje igralište u Skradinu – dječje likovne radionice i interaktivne igre, šišmišolimpijada, špilja dugonogog šišmiša, potraga za šišmišima bat-detektorom i posjet kućici za šišmiše.

21.00     Trg Male Gospe u Skradinu – predstava Avanture Vrećka i Smećka u izvedbi „Teatra Tirena“ iz Zagreba. Radi se o edukativnoj, duhovitoj i interaktivnoj priči o zbrinjavanju otpada i recikliranju višeslojne kartonske ambalaže za napitke, a namijenjena je uzrastu od četiri do osam godina.

Obilježavanjem Noći šišmiša nastoje se razbiti predrasude, potaknute brojnim narodnim legendama, o šišmišima kao opasnim životinjama, koje dovode do ugrožavanja njihovih staništa i samih šišmiša.

Šišmiši su iznimno važan dio svjetskih ekosustava i pokazatelj zdravog okoliša. U Nacionalnom parku Krka evidentirano je 17 svojti šišmiša, odnosno 48,6% ukupnog broja šišmiša zabilježenih u Hrvatskoj, gdje ih živi 35. U špilji Miljacka II u NP Krka zabilježena je jedna od najvećih kolonija dugonogih šišmiša u Europi koja broji oko sedam tisuća jedinki.

Najave
18.08.2016.
Nacionalni park Krka

Zvuci Krke - The Sounds of the River

Goran Karan održat će koncert u petak, 26. kolovoza 2016. u 20 sati na Roškome slapu u Nacionalnom parku Krka.
Opis: Zvuci Krke - The Sounds of the River Goran Karan

Goran Karan, glazbenik prepoznatljivog glazbenog izričaja i bogatom karijerom koju je izgradio u Hrvatskoj i u svijetu na Roškome slapu će sa svojim bandom Vagabundo izvesti niz hitova koji su obilježili njegovu dosadašnju karijeru u unplugged verziji, odnosno samo s akustičnim instrumentima. Posjetitelji koncerta uživat će u poznatim hitovima, ali i opernim arijama koje Goran Karan izvodi na prepoznatljiv način iskazujući svoje glasovne kvalitete. Ovaj glazbeni događaj neki već nazivaju "koncertom ljeta"  pozivajući se na kvalitetu izvođača i poseban ambijent koji pruža Roški slap.

Manifestacija Zvuci Krke – The Sounds of the River ove godine posvećena je prenošenju ekološke poruke kao glazba s porukom. Posjetitelji koncerta Gorana Karana u petak će moći sudjelovati u ekološkoj akciji u suradnji s eko udrugom „Krka-Knin“. Jedina eko knjižnica u Hrvatskoj otvara svoja vrata svim ljudima dobroga srca. Posjetitelji koncerta se pozivaju da donesu knjigu ili slikovnicu i doniraju je ovom humanitarnom projektu.

Ulaz na koncert je besplatan.

Organiziran je i besplatan prijevoz autobusom:

18.00 iz Šibenika: Poljana – tržnica – Baldekin – Vidici (nasuprot Tommya) – Konjevrate – Drinovci (ispred crkve Imena Isusova) – Roški slap - jedan autobus;

18.00 iz Šibenika: Poljana – Vidici (nasuprot Tommya) – Skradin – Dubravice – Laškovica – Roški slap - dva autobusa;

18.00 iz Knina: Knin (autobusni kolodvor) – Drniš (autobusni kolodvor) – Roški slap - jedan autobus.

Povratak autobusa s Roškoga slapa je u 22 sata.

Ljubazno Vas pozivamo da nam se pridružite!

Najave
10.08.2016.
Nacionalni park Krka

Burnum - arheološko blago Krke

Svečano otvorenje izložbe „Burnum – arheološko blago Krke“ održat će se u četvrtak, 11. kolovoza u 20 sati u Gradskom muzeju Drniš.

Izložba “Burnum – arheološko blago Krke” priređena je u suradnji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Gradskog muzeja Drniš i Javne ustanove Nacionalni park Krka. Izložba je bila postavljena u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 7. do 24. lipnja 2016.

Reprezentativna skupina artefakata iz arheološke zbirke u Eko kampusu Puljane bit će dostupna javnosti tijekom izložbe u Gradskom muzeju Drniš do 2. rujna 2016. Od vrjednijih izložaka posjetiteljima će se predstaviti staklena perla s prikazom Gorgone iz 1. stoljeća (Sirija/Libanon), valjkasti pečat od slonovače koji je služio za ovjeru dokumenata rimske XI. legije, Denar Marka Antonija iz 32./31. godine prije Krista, kao i brojni zanimljivi predmeti i relikti s ovoga vrijednog arheološkog nalazišta.

Po prvi put će se u Šibensko-kninskoj županiji predstaviti i virtualni ormar, najaktivniji dio novog dijela arheološke zbirke koji će biti službeno otvoren krajem godine u Eko kampusu Puljane. Virtualni ormar predstavlja najmodernije tehnološko rješenje pomoću kojeg se posjetitelj može virtualno obući u rimske odore poput rimskog legionara, centuriona, konjanika, gladijatora ili rimljanke te si potom fotografiju proslijediti putem e-maila kao trajnu uspomenu.

Ljubazno Vas pozivamo da nam se pridružite!

Najave
09.08.2016.
Nacionalni park Krka

X. burnumske ide

Vrijeme je da najavimo X. burnumske ide – Svi putevi vode u Burnum - koje će se održati 13. kolovoza 2016. godine u 20.00 sati u amfiteatru Burnum u Ivoševcima, dijelu starorimskog vojnog logora.

Naziv ide u starome Rimu koristio se za petnaesti dan u ožujku, svibnju, srpnju i listopadu ili trinaesti u ostalim mjesecima, prema kojem su se računali drugi dani u mjesecu. Najpoznatije su Martovske ide, 15. ožujka, kad su održavane svetkovine u čast boga Marsa, obično s vojnom paradom. (Na Martovske ide 44. pr. Kr. ubijen je Julije Cezar, rimski vojskovođa i državnik.) Inače, termin ide prvotno se odnosio na dan punog mjeseca, koji su Rimljani smatrali povoljnim danom u svom kalendaru.

Na manifestaciji Burnumske ide, u arheološkom biseru Nacionalnog parka Krka, Burnum će nakratko zaroniti u prošlost, vratiti se u daleku 34. godinu, dočekati cara Augusta Oktavijana i dočarati posjetiteljima događaj koji je obogatio povijest staroga Rima.

Sajamski dio programa, koji će se odvijati ispred amfiteatra, uključuje tradicionalni antički stol, prezentaciju legionarskih skupina i njihove opreme, antičkih obrta, raznih vještina (pisanje voskom, izradu drvenih igračaka, mozaika i bula, filcanje vune), dotjerivanje (odijevanje, šminkanje...), odmaranje na trikliniju, gatanje iz graha i razne druge zabavne sadržaje. Posjetitelji će moći sudjelovati i u starorimskim igrama.

Središnji događaj manifestacije – uprizorenje dolaska cara Augusta Oktavijana na ovo područje i decimacija jedne legije – održat će se u amfiteatru u 21.00 sat. Sudionici ove manifestacije bit će splitska udruga „Dioklecijanova legija“, talijanska udruga „LVDVS PICENVS“, družina "Burla Konstanta" i članovi družine „Artistika“, dok će jednu od uloga imati i poznata pjevačica iz rimske Cibale, Indira, popularna pjevačica grupe Colonia.

Gladijatorska škola „Ludus Picenus“ osnovana je 2009. godine kao podružnica „Družbe naoružanja“ Grifone della Scala, nastala na području pokrajine Marche. Od svog početka skupina je posvećena temeljitom proučavanju kako književnih izvora tako i proučavanju ikonografije i mozaika. Njihov cilj je predstaviti kulturno povijesni proizvod tehnike borbe, opreme i života rimskog gladijatora. Obitelj Ludus Picenus, kako sebe nazivaju, sastavljena je od različitih gladijatora iz vremena Rimske Republike kao i iz vremena Rimskog Carstva.

Posjetitelji X. burnumskih Ida imati će priliku uživati u upriličenju borbi rimskih gladijatora i edukativnih radionica koje će se održavati od 12. do 14.  kolovoza 2016. na području rimskog lokaliteta Burnum.

Planirate li dolazak na Burnumske ide cestovnim putem, svejedno je hoćete li odabrati lijevu ili desnu obalu rijeke Krke: Burnum ćete sigurno pronaći jer 13. kolovoza svi putevi vode u Burnum!

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje. Osiguran je i besplatni prijevoz autobusom, prema sljedećem rasporedu:

 • Šibenik: Poljana 18.30 – Vidici 18.35 – Skradin 19.00 – Dubravice 19.15 – Burnum 19.45
 • Šibenik: Poljana 18.30 – Konjevrate 18.45 – Miljevci (crkva Sv. Petra i Pavla) 19.10 – Oklaj 19.30 – Burnum 19.50
 • Knin: Autobusni kolodvor 18.30 – Drniš 19.00 – Oklaj 19.20 – Burnum 19.50

Povratak autobusom je u 23.00 sata.

Ljubazno Vas pozivamo da nam se pridružite!

Najave
26.07.2016.
Nacionalni park Krka

Zvuci Krke - The Sounds of the River

U nedjelju, 31. srpnja 2016. u 20 sati na Roškome slapu u Nacionalnom parku "Krka" održat će se koncert Sandre Bagarić.

 

Sandra Bagarić, sopranistica iznimnog glasa u čijim nastupima uživamo već godinama, održat će koncert uz klavirsku pratnju supruga Darka Domitrovića, vrsnog međunarodno priznatog glazbenika i skladatelja. Zavidnu karijeru Sandra Bagarić stekla je nastupajući sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkim solistima, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Mostar i Tamburaškim orkestrom HRT-a, a koncertno je nastupala u Belgiji, Bosni i Hercegovini, Češkoj, Hrvatskoj, Italiji, Izraelu, Japanu, Mađarskoj, Njemačkoj, SAD-u (Florida, Puerto Rico, Hawaii) i Sloveniji.

Sopranistica Sandra Bagarić izdala je više CDa:  Sonata od snaBelCante-Teatar marmeladeAdagio i Ave Maria. Djeluje i kao voditeljica glazbenih emisija i show-programa na televizijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Očekuje nas iznimno zanimljiv, dinamičan i interpretacijski kvalitetan koncert sastavljen od popularnih melodija iz klasičnog i opernog opusa kao i dio iz zabavnog repertoara ovih vrsnih umjetnika.

Manifestacija Zvuci Krke – The Sounds of the River ove godine posvećena je prenošenju ekološke poruke kao glazba s porukom. Prije svakog koncerta će posjetiteljima biti predstavljen niz izložbi, radionica i ekoloških akcija. Posjetitelji koncerta Sandre Bagarić u nedjelju će moći uživati i u izložbi karikatura Ekološke zavrzlame autora Svete Bjelića.

Tijekom kolovoza očekuju nas koncert Edina Karmazova o čijem će datumu održavanja javnost biti obaviještena i koncert Gorana Karana 26. kolovoza u 20 h na Roškome slapu.

Ulaz na koncerte je besplatan za sve posjetitelje.

Organiziran je besplatan prijevoz s dva autobusa s polaskom u 18.00 iz Šibenika: Poljana – tržnica – Baldekin – Vidici (nasuprot Tommya) – Konjevrate – Drinovci (ispred crkve Imena Isusova) – Roški slap.

Povratak autobusa s Roškog slapa je u 22 sata.

Ljubazno Vas pozivamo da nam se pridružite!

Najave
19.07.2016.
Nacionalni park Krka

Zvuci Krke – The Sounds of the River

U petak 22. srpnja 2016. u 20 sati Meri Cetinić održat će koncert na Roškome slapu u Nacionalnom parku Krka.
Opis: Zvuci Krke Meri Cetinić
Izvor: JU NP Krka

Meri Cetinić, kantautorica iz Splita čije pjesme rado slušamo i u njima uživamo već godinama, održat će koncert dobrih vibracija i unijeti šansonijerski ugođaj glazbenim večerima uz Krku. Koncert će održati u duetu s kćerkom Ivanom Burić u izuzetnom ambijentu Nacionalnog parka Krka na Roškome slapu. Ovom će prigodom Meri Cetinić izvesti svoje najveće hitove kojih je zaista mnogo: Mornareva žena, Četiri stađuna, Lastavica, U prolazu, kao i neke nove skladbe koje je snimila s Ivanom Burić na CD-u Dozvoli mi.

Manifestacija Zvuci Krke – The Sounds of the River ove je godine posvećena prenošenju ekološke poruke kao glazba s porukom. Prije svakog koncerta će posjetiteljima biti predstavljen niz izložbi, radionica i ekoloških akcija. Posjetitelji koncerta Meri Cetinić u petak će moći sudjelovati u ekološkoj akciji u suradnji s ekološkom udrugom „Krka“ iz Knina. Jedina ekoknjižnica igračaka u Hrvatskoj otvara svoja vrata svim ljudima dobroga srca. Pozivamo posjetitelje koncerta da donesu igračku i doniraju je ovom humanitarnom projektu.

Raspored održavanja sljedećih koncerata:

31. 7. 2016.       Sandra Bagarić, 20 h, Roški slap

26. 8. 2016.       Goran Karan, 20 h, Roški slap

Ulaz na koncerte besplatan je za sve posjetitelje.

Organiziran je i besplatni prijevoz autobusom:

Polazak u 18:00 h iz Šibenika: Poljana – tržnica – Baldekin – Vidici (nasuprot Tommyju) – Konjevrate – Drinovci (ispred crkve Imena Isusova) – Roški slap (dva autobusa).

Polazak u 18:00 h iz Knina: Knin (autobusni kolodvor) – Drniš (autobusni kolodvor) – Roški slap (jedan autobus).

Povratak autobusa s Roškoga slapa je u 22 h.

Ljubazno vas pozivamo da nam se pridružite!

Najave
13.07.2016.
Nacionalni park Krka

Zvuci Krke – The Sounds of the River

U subotu 16. srpnja 2016. u 19 sati na Visovcu se održava koncert Edina Karamazova.

 

Glazbenik Edin Karamazov za sebe kaže da je „glazbenik širokog spektra“, no publika ga najbolje poznaje kao klasičnog gitarista i svirača lutnje. Lutnja ga je povezala i sa Stingom s kojim je snimio album Songs from the Labyrinth, jedan od najprodavanijih albuma klasične glazbe na svijetu. Edin Karamazov sa Stingom je obišao i sve svjetske pozornice. Izvrsnu suradnju ima i s Ceciliom Bartoli, Andreasom Schollom i vokalnim ansamblom Antiphonus. Specijalnost Edina Karamazova je klasična glazba, a osobito rado izvodi engleske madrigale i skladbe Johna Dowlanda.

Manifestacija Zvuci Krke – The Sounds of the River ove je godine posvećena prenošenju ekološke poruke kao glazba s porukom. Prije svakog koncerta posjetiteljima će biti predstavljen niz izložbi, radionica i ekoloških akcija. Posjetitelji koncerta Edina Karamazova u subotu će moći uživati i u izložbi karikatura Ekološke zavrzlame autora Svete Bjelića.

Raspored održavanja koncerata:

22. 7. 2016.       Meri Cetinić, 20 h, Roški slap

31. 7. 2016.       Sandra Bagarić, 20 h, Roški slap

26. 8. 2016.       Goran Karan, 20 h, Roški slap.

Ulaz na koncerte je besplatan za sve posjetitelje.

Organiziran je i besplatni prijevoz autobusom s polaskom u 17:30 h iz Šibenika: Poljana – tržnica – Baldekin – Vidici (nasuprot Tommyju) – Konjevrate – Drinovci (ispred crkve Imena Isusova) – Visovac (Stinice). Povratak autobusa sa Stinica je u 21 h.

Ljubazno vas pozivamo da nam se pridružite!
Najave
30.06.2016.
Nacionalni park Krka

LegendFest u NP Krka

LegendFest na Roškome slapu održat će se 9. i 10. srpnja 2016. u organizaciji udruge Val kulture iz Zagreba i Javne ustanove Nacionalni park Krka.

 

LegendFest, festival narodnih priča, legendi i mitova, ove će se godine održati u trima hrvatskim županijama: u starom gradu Lukavcu u Zagrebačkoj županiji, u gradiću Pićnu u Istarskoj županiji i u Nacionalnom parku Krka u Šibensko-kninskoj županiji.

Po prvi put u Šibensko-kninskoj županiji, obiteljski festival LegendFest uključuje zabavne umjetničke sadržaje – koncerte, predavanja, kazališne predstave, izložbe, radionice, performanse, videoprezentacije/projekcije – na nekoliko lokacija na Roškome slapu, koji će kroz interaktivni pristup posjetitelje uvesti u svijet mitova, legendi i zanimljivih povijesnih priča vezanih za mjesto na kojemu se nalaze. Sudionici festivala istaknuti su hrvatski umjetnici, glumci, etnolozi, povjesničari, ilustratori i dr.

Nakon Legendfesta u Lukavcu, održanog 28. i 29. svibnja, na redu je LegendFest u Nacionalnom parku Krka.

Glavna tema ovog festivala su VILE. Ova antropomorfna bića prisutna su u tradicijskim vjerovanjima svih krajeva Hrvatske kao simbol sreće, čežnje i ljepote. Legende i priče dalmatinskoga zaleđa o vilama, nesretnim mladencima, tužnom ocu, okrutnom zmaju i mnoge druge koje su nastale upravo na obalama ove čarobne rijeke oživjet će na LegendFestu kroz brojne radionice, pripovjedaonice, interaktivne predstave, predavanja, koncerte, itd.

Netaknuta priroda po kojoj se prelijeva ljepotica Krka, bajkovite lokacije Roškoga slapa, Oziđane pećine i starih vodenica učinit će LegendFest još atraktivnijom manifestacijom koja će posjetiteljima omogućiti poseban doživljaj bogate nematerijalne i materijalne kulturne baštine Šibensko-kninske županije.

Prateći projekt festivala LegendFest je LegendExpo, izložba autorskih radova na temu hrvatskih legendi, mitova i priča, kojom se kulturna ponuda obogaćuje događanjima koja promiču domaće umjetnike i podižu svijest o važnosti hrvatske umjetnosti i kulturne baštine.

Pozivamo vas da posjetite LegendFest u NP Krka 9. i 10. srpnja 2016. i uživate u prekrasnoj prirodi i bogatim programima!
Vijesti
29.06.2016.
Nacionalni park Krka

Zvuci Krke – The Sounds of the River

Koncert Puhačkog orkestra Primošten održan je u nedjelju 26. lipnja 2016. godine u 20 sati na Roškome slapu.
Opis: Zvuci Krke – Puhački orkestar Primošten
Izvor: JU NP Krka

U bajkovitom okruženju Roškoga slapa najbolji puhači na ovim prostorima izveli su popularne hrvatske i svjetske skladbe na prvom ovogodišnjem koncertu u sklopu manifestacije Zvuci Krke – The Sounds of the River. Osamdeset šest godina postojanja i iskustva Puhačkog orkestra Primošten garancija su kvalitete, a mladost, talent i muzikalnost sadašnjih članova donose potpuno suvremen pristup glazbi. Pod ravnanjem profesora Borisa Plazibata trube, klarineti, saksofoni, udaraljke i ostali instrumenti zvuče uvježbano i cjelovito, a uz šum rijeke zvuče upravo kao – ZVUCI KRKE.

Manifestacija Zvuci Krke – The Sounds of the River ove je godine posvećena prenošenju ekološke poruke kao glazba s porukom. Prije svakog koncerta posjetiteljima će biti predstavljen niz izložbi, radionica i ekoloških akcija.

Posjetitelji koncerta Puhačkog orkestra Primošten u nedjelju su mogli uživati i u izložbi karikatura Ekološke zavrzlame autora Svete Bjelića.

Raspored održavanja koncerata:

7. 7. 2016.         Marko i Sara Škugor, Roški slap, 20 h

16. 7. 2016.       Edin Karamazov, Visovac, 19 h

22. 7. 2016.       Meri Cetinić, Roški slap, 20 h

31. 7. 2016.       Sandra Bagarić, Roški slap, 20 h

26. 8. 2016.       Goran Karan, Roški slap, 20 h.

Ulaz na koncerte je besplatan.

Organiziran je i besplatni prijevoz autobusom s polaskom u 18 h iz Šibenika: Poljana – tržnica – Baldekin – Vidici (nasuprot Tommyju) – Konjevrate – Drinovci (ispred crkve Imena Isusova) – Roški slap. Povratak autobusa s Roškog slapa je u 22 h.

Najave
29.06.2016.
Nacionalni park Krka

Krkino kulturno ljeto

Ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Krka mr. sc. Krešimir Šakić i vanjski suradnik producent Željko Petreš predstavili su program Krkinog kulturnog ljeta 2016.
Opis: Krkino kulturno ljeto
Izvor: JU NP Krka

 

„Krkino kulturno ljeto ove se godine održava s posebnom temom prenošenja jasne ekološke poruke. Svjesni smo da je potreba očuvanja prirode neminovna i da svaki pojedinac u tom procesu ima odlučujuću ulogu. Kako bismo ih potaknuli na odgovorno ponašanje tijekom cijelog ljeta, posjetitelje i lokalnu zajednicu senzibilizirat ćemo na skladan odnos prema prirodi kroz različite i redovite manifestacije. Izuzetno mi je drago da smo na ovom projektu okupili brojne vrsne umjetnike, stručnjake i zaljubljenike u prirodu, kojima i ovim putem izražavam zahvalnost i želim dobrodošlicu u Nacionalni park Krka“, naglasio je ravnatelj JU NP Krka mr. sc. Krešimir Šakić.

ZVUCI KRKE – THE SOUNDS OF THE RIVER

Glazbene večeri uz Krku redovito se održavaju od 2011. godine uz čvrstu podršku izuzetno zadovoljnih posjetitelja i lokalnog stanovništva. I ove godine brojni će umjetnici nastupiti u čarobnom ozračju Roškoga slapa i Visovca. Manifestacija Zvuci Krke – The Sounds of the River ove je godine posvećena prenošenju ekološke poruke kao glazba s porukom. Prije svakog koncerta posjetiteljima će biti predstavljen niz izložbi, radionica i ekoloških akcija.

LEGENDFEST

LegendFest, festival mitova, legendi i priča, održat će se 9. i 10. srpnja 2016. na Roškome slapu. Prvi put u Šibensko-kninskoj županiji, obiteljski festival LegendFest uključuje zabavne umjetničke sadržaje – koncerte, predavanja, kazališne predstave, izložbe, radionice, performanse, videoprezentacije/projekcije – na nekoliko lokacija na Roškome slapu. Sve te aktivnosti posjetitelje će kroz interaktivni pristup uvesti u svijet mitova, legendi i zanimljivih povijesnih priča vezanih za mjesto na kojemu se nalaze. Sudionici festivala istaknuti su hrvatski umjetnici, glumci, etnolozi, povjesničari, ilustratori i dr.

X. BURNUMSKE IDE

X. Burnumske ide održat će se 13. kolovoza 2016. na Burnumu u Ivoševcima. Burnumske ide tradicionalno se održavaju od 2011. godine na jedinom očuvanom rimskom vojnom amfiteatru u Hrvatskoj. Cilj održavanja ove manifestacije jest upoznavanje posjetitelja i lokalnog stanovništva s izuzetnom vrijednosti arheološkog nalazišta Burnum kroz uprizorenje života rimskih legionara koji su na ovim prostorima boravili prije dvije tisuće godina.

NOĆ ŠIŠMIŠA

Noć šišmiša održat će se 27. kolovoza 2016. u Skradinu. Ta je manifestacija, koja uključuje likovne radionice, interaktivne igre i predstave, namijenjena prije svega djeci. Cilj joj je razbijanje predrasuda, potaknutih brojnim narodnim legendama, o šišmišima kao opasnim životinjama, koje dovode do ugrožavanja njihovih staništa i njih samih. Stoga je važno podizati svijest ljudi o ulozi šišmiša u očuvanju svjetskih ekosustava.

KRKA NATURE FILM FESTIVAL

Krka Nature Film Festival, festival ekologije i zaštite okoliša, održat će se početkom rujna 2016. u NP Krka na različitim lokacijama. Cilj festivala je podizanje svijesti o važnosti očuvanja prirode i aktualnim ekološkim problemima, kao što su globalno zatopljenje, onečišćenje okoliša i izumiranje životinjskih vrsta. U sklopu festivala bit će održane filmske projekcije, radionice, izložbe i predavanja.

PROMOCIJA GLAZBE

U cilju promocije tradicijskog plesa, klapskog pjevanja i limene glazbe, za posjetitelje Skradinskog buka tijekom ljetnih mjeseci bit će organizirani nastupi i druženje s Kulturnom udrugom Šuštine iz Šibenika (tradicionalni šibenski ples uz pjevanje) i zborom Sveti Mihovil iz Šibenika (klapsko pjevanje), te Gradskom glazbom Skradin i klapom Skradinke.

„Glazba, film, razna uprizorenja, izložbe, akcije, radionice i festivali na prekrasnim lokalitetima očekuju posjetitelje Parka na ovogodišnjem kulturnom ljetu, čime će se Nacionalni park Krka predstaviti i afirmirati kao atraktivna i sadržajno bogata destinacija za posjetitelje, ali i za lokalno stanovništvo. I ove godine s nama su iznimno kvalitetni izvođači, koji će prvi put nastupiti na glazbenim večerima uz Krku i bogatstvo svoga glazbenog izričaja stopiti s prelijepom prirodom“, zaključio je Željko Petreš, producent projekta Zvuci Krke – The Sounds of the River.
Vijesti
29.06.2016.
Nacionalni park Krka

Hrvatsko nacionalno blago

Javna ustanova Nacionalni park Krka sudjeluje, uz druga hrvatska zaštićena područja, u manifestaciji Hrvatsko nacionalno blago.
Izvor: JU NP Krka

Od 20. do 26. lipnja 2016. godine Javna ustanova Nacionalni park Krka predstavila je svoju bogatu prirodnu i kulturno-povijesnu baštinu i izletničku ponudu građanima grada Zagreba i njihovim gostima. Uz Nacionalni park Krka na zajedničkom štandu predstavili su se nacionalni parkovi Kornati, Paklenica, Plitvička jezera i Sjeverni Velebit, te parkovi prirode Lastovsko otočje, Medvednica, Vransko jezero i Žumberak – Samoborsko gorje.

Manifestacija Hrvatsko nacionalno blago održava se od 30. svibnja do 3. srpnja 2016. godine u Zagrebu, na Europskom trgu i u susjednim ulicama. Svakog se tjedna predstavi po jedno područje Republike Hrvatske. Cilj manifestacije je da se predstavi cjelokupno bogatstvo izvorno hrvatskog prirodnog, kulturno-povijesnog, znanstvenog, sportskog i gospodarskog blaga.

Od 20. do 26. lipnja predstavljeno je područje srednjeg i južnog Jadrana, odnosno Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija.

Posebno dizajnirani prezentacijski paviljoni objedinjuju tradiciju, sport, resurse, prilike, uspješne domaće brendove, male i srednje proizvođače, inovatore i vizionare. U sklopu manifestacije održat će se dvadeset tri radionice i panel-diskusije o smjernicama gospodarskog razvoja Hrvatske i društva u cjelini.

Najave
25.05.2016.
Nacionalni park Krka

Međunarodni festival Taste the Mediterranean / Okusi Mediteran!

Veliki majstori mediteranske kuhinje dolaze u Šibenik i NP Krka!

Po prvi put u Hrvatskoj jedan gastronomski festival okuplja toliki broj svjetskih chefova okrunjenih Michelinovim zvjezdicama i najvišim kulinarskim titulama.

Okusi Mediteran! je festival koji predstavlja mediteransku prehranu, suvremene enološke i gastronomske tekovine, te promovira Šibenik i Šibensko-kninsku županiju kao poželjne gastronomske destinacije kroz brendiranje lokalne gastronomske ponude, a održat će se od 26. do 29. svibnja 2016. godine.

Partner ovogodišnjeg festivala je WWF (Svjetska organizacija za zaštitu prirode).

U subotu 28. svibnja točno u podne održat će se ekskluzivni cooking show u čarobnom ambijentu NP Krka, pored mlinica na Skradinskom buku.

Javna ustanova Nacionalni park Krka ponosni je partner ovog projekta. Budući da smo i sami dio mediteranskog životnog kruga, kroz brojne susrete, radionice i manifestacije potičemo lokalnu proizvodnju i gastronomiju, prvenstveno autohtonih proizvoda s krškog područja koje su oblikovale rijeke Krka i Čikola.

 „Taste the Mediterranean prigoda je da posjetiteljima NP Krka ponudimo vrhunski gastronomski doživljaj u okružju vodenica na Skradinskom buku, koje najbolje svjedoče o tradicijskom životu i načinu privređivanja u ovom kraju“, kazao je ravnatelj NP Krka mr.sc. Krešimir Šakić.

Najave
16.05.2016.
Nacionalni park Krka

Krkin zeleni stol

Prvi ovogodišnji Krkin zeleni stol održat će se u srijedu 25. svibnja 2016. na Lozovcu u povodu Europskog dana parkova.

Krkin zeleni stol projekt je izložbeno-prodajnog prigodnog karaktera pokrenut 2015. godine i namijenjen je registriranim proizvođačima autohtonih poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina na užem i širem području Nacionalnog parka Krka. Opći cilj projekta je unapređenje suradnje s lokalnim stanovništvom te promocija autohtonih proizvoda u Nacionalnom parku Krka, dok je specifični cilj projekta potpora lokalnom stanovništvu u proizvodnji i plasmanu njihovih proizvoda. Izlagači se odabiru putem javnog poziva. Javna ustanova Nacionalni park Krka raspisala je Javni poziv registriranim proizvođačima autohtonih poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina za sudjelovanje na ovogodišnjem Krkinom zelenom stolu.

Prošle godine u svibnju Nacionalni park Krka posjetilo je 79 046 posjetitelja pa imamo razloga vjerovati da će i ove godine veliki broj posjetitelja imati priliku upoznati i kupiti neki od autohtonih proizvoda lokalnog stanovništva s rijeke Krke.

Vijesti
04.05.2016.
Nacionalni park Krka

Novi posjetiteljski centar Visovačka kuća Kuželj

U stoljetnoj šumi hrasta medunca i bijelog graba na Stinicama izložbom Lugareva kuća otvoren je novi posjetiteljski centar Visovačka kuća Kuželj u Nacionalnom parku Krka.

Javna ustanova Nacionalni park Krka pokrenula je projekt sanacije i uređenja Visovačke kuće Kuželj, u jedinstvenom prirodnom okruženju otočića Visovca, stoljetne šume i tjesnaca Među gredama, ubrzo nakon otvorenja poučno-pješačke staze Stinice – Roški slap – Oziđana pećina za javnost 2012., čime je staza obogaćena još jednim izuzetno vrijednim posjetiteljskim sadržajem.

„Ova investicija je još jedan korak naprijed u smjeru valorizacije i razvoja cijelog toka rijeke Krke. Posjetiteljski centar Visovačka kuća Kuželj, kao edukacijski i izletnički prostor, namijenjen je prije svega djeci pa se nadam da će postati izletnička destinacija svih škola u Dalmaciji, koje ovdje mogu dolaziti na jednodnevni izlet, ali i dio itinerara višednevnih ekskurzija iz cijele Hrvatske“, kazao je ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Krka Krešimir Šakić.

Visovačka kuća Kuželj mjesto je za odmor i edukaciju posjetitelja, prije svega mlađih naraštaja, o autohtonim vrstama šumskog ekosustava. U prizemlju kuće postavljena je tematska cjelina „Hrast medunac i njegova obitelj“ koja se sastoji od samostojećih izložaka sedam vrsta hrastova: kitnjaka, lužnjaka, medunca, oštrike, crnike, sladuna i cera. Na katu kuće nalazi se glavna tematska cjelina „Živi svijet hrasta medunca“, a razrađena je kroz dvije podteme: „Biljke šume“ i „Životinje šume“, koje prikazuju floru i faunu šume hrasta medunca.

Stoljetna šuma bijelog graba i hrasta medunca na Stinicama, u kojoj se nalazi Visovačka kuća Kuželj, početak je poučno-pješačke staze Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, jedne od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj, duge 8,5 km i opremljene edukativnim tablama s detaljnim informacijama o osobitostima NP Krka.

Najave
12.04.2016.
Nacionalni park Krka

Vikend u prirodi

Početak proljeća Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ sada već tradicionalno obilježava akcijom „Vikend u prirodi“.

U sklopu akcije, svake subote i nedjelje tijekom travnja individualni posjetitelji mogu posjetiti Nacionalni park „Krka“ po promotivnoj cijeni ulaznice od 50 kn. Za djecu do 18 godina u pratnji roditelja ulaz je besplatan.

Povoljnijom cijenom ulaznice Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ naglašava važnost boravka na otvorenome i poziva sve zaljubljenike da posjete Park ovog proljeća i uživaju u tek probuđenoj prirodi. Akciji „Vikend u prirodi“ pridružili su se i ugostiteljski objekti na Skradinskom buku i Roškom slapu ponudom menija po promotivnoj cijeni.  Svi sadržaji za posjetitelje su otvoreni i dostupni su svi izleti brodom prema Skradinskom buku, Visovcu, Roškom slapu, manastiru Krka i srednjovjekovnim utvrdama Nečven i Trošenj. Radno vrijeme Nacionalnog parka „Krka“ u travnju je od 8 do 18 sati.

 

Vijesti
19.02.2016.
Nacionalni park Krka

U akciji Odčepi za ulaznicu preko 9 tona čepova poslano Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske

U humanitarnoj akciji Odčepi za ulaznicu, kojom se Javna ustanova Nacionalni park Krka priključila kampanji Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (UOLL) Plastičnim čepovima do skupih lijekova, prikupljeno je preko 9 tona plastičnih čepova. Tri kontejnera puna čepova otputovala su u Čakovec, a Udruga će za njih dobiti novac kojim će kupiti skupe lijekove koji nisu na listi HZZO-a, a prijeko su potrebni oboljelim ljudima u ovoj skupini.

Javna ustanova Nacionalni park Krka dala je svoj doprinos ovoj kampanji tako što je za svaki kilogram sakupljenih čepova odlučila pokloniti dvije besplatne ulaznice za Park. Osim što tako direktno utječemo na živote onih koji nas trebaju, ujedno i recikliramo i čuvamo zajednički okoliš. Odaziv građana bio je izniman. Čepovi su pristigli iz svih krajeva Hrvatske, a u akciji su sudjelovale sve dobne skupine, od vrtićke djece do umirovljenika, pa sa zadovoljstvom možemo reći da se lanac dobre volje kroz ovu akciju proširio cijelom Hrvatskom.

Svim građanima koji su se uključili u akciju srdačno zahvaljujemo. Na ovaj su način izravno pozitivno utjecali na živote ljudi kojima je potrebna pomoć i pomogli da naš okoliš ostane čist. Svi oni koji žele nastaviti prikupljati plastične čepove, bez obzira na završetak akcije Odčepi za ulaznicu, mogu ih izravno slati u Udrugu u Čakovec.
Vijesti
19.02.2016.
Nacionalni park Krka

Predstavljene Ptice Nacionalnog parka Krka, šesta knjiga iz edicije Biološka raznolikost rijeke Krke

Nova knjiga u izdanju Javne ustanove Nacionalni park Krka, Ptice Nacionalnog parka Krka, predstavljena je javnosti 3. studenoga 2015. u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku. U želji da predstavi biološku raznolikost rijeke Krke i Nacionalnog parka Krka, Javna ustanova je 2008. pokrenula ediciju Biološka raznolikost rijeke Krke. Ptice Nacionalnog parka Krka, autora Gordana Lukača, Snježane Vujčić-Karlo, Willija Stanija i Drage Marguša, šesta je knjiga u toj ediciji. Knjiga sadrži opis 225 vrsta ptica koje obitavaju u NP Krka, iako su u međuvremenu, od izdavanja knjige, zabilježene još dvije vrste.

„Nakon svakog istraživanja nastojimo objaviti knjigu. Prvenstveno radi edukacije i prezentacije Nacionalnog parka. Ovo je šesta knjiga iz edicije Biološka raznolikost – prva je izašla 2008. Osim zaštitom, očuvanjem i edukacijom, Javna ustanova Nacionalni park Krka bavi se i izdavaštvom. Prvu knjigu objavila je 1994., devet godina nakon osnivanja, a danas ih već ima četrdeset tri. Knjige se većinom bave prirodom i kulturnopovijesnom baštinom. Osim znanstvenu javnost i naše djelatnike, želimo i posjetitelje upoznati sa svim blagodatima Nacionalnog parka Krka. Do sada imamo oko 20 km pješačkih staza na kojima su poučne i edukativne table jer, ponavljam, jedna od osnovnih djelatnosti Ustanove je edukacija, prvenstveno djece, ali i svih posjetitelja“, kazao je stručni voditelj Javne ustanove Nacionalni park Krka i jedan od autora knjige Drago Marguš.

Knjiga Ptice Nacionalnog parka Krka napisana je s namjerom da ljubiteljima prirode tekstom i slikom približi skroviti svijet ptica na područja oko rijeke Krke, koju su u ornitološkom pogledu uvrstili u spomenike prirode od izuzetne vrijednosti. Rijeka Krka sa svojom bogatom faunom dar je prirode čovjeku, a ptice, kao jedinstvena skupina kralježnjaka, čine važan dio njezine ukupne biološke raznolikosti.

„U knjizi smo opisali svaku vrstu, prikazali njenu brojnost i područja gdje se zadržava u Nacionalnom parku Krka. Ovdje je zimi čest mali vranac, vrsta koja je u Crvenoj knjizi ptica kritično ugrožena: svega je nekih dvadeset pet parova u Hrvatskoj na gniježđenju. Zatim su tu različite ptice grabljivice. Za vrijeme istraživanja zabilježili smo dva para orla zmijara, ugrožene vrste čija brojnost zadnjih nekoliko godina pada. Suri orao u Hrvatskoj je kritično ugrožena vrsta. U Nacionalnom parku Krka postoji jedan par uzvodno od Brljanskog jezera. Na Krki je niz vrsta ptica pjevica, nekih vrlo rijetkih močvarnih vrsta, naprimjer, štioke, koje se nalaze u tršćacima i močvarnim staništima u području oko Visovca“, istaknuo je jedan od autora knjige, Gordan Lukač.

Knjiga je, kao i pet prethodnih, oblikovanjem prilagođena široj čitalačkoj publici, ali bi zbog svoga sadržaja mogla pronaći put i do prirodoslovnih stručnjaka, znanstvenika i ostalih javnih djelatnika na području zaštite prirode i okoliša.
Najave
19.02.2016.
Nacionalni park Krka

Europski tjedan mobilnosti

Javna ustanova Nacionalni park Krka i ove će se godine raznim aktivnostima pridružiti obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti, manifestacije koja se svake godine održava od 16. do 22. rujna s ciljem podizanja svijesti javnosti o poboljšanju kvalitete života stanovnika europskih gradova.

Za trajanja Europskog tjedna mobilnosti posjetitelji koji u Park ulaze na biciklu ili pješice ulaznice će dobiti po promotivnoj cijeni. Kupon za kupnju promotivne ulaznice posjetitelji mogu preuzeti na ulazu Skradinski most, a ulaznicu kupiti, uz predočenje kupona, na recepciji na Skradinskom buku.

Europski tjedan mobilnosti Europska unija organizira s ciljem da se podigne javna svijest i potaknu aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, da bi se tako poboljšala kvaliteta života građana europskih gradova. Posebno se potiču mjere usmjerene na smanjenje zagađenja okoliša i na promoviranje sredstava javnog prijevoza i alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradovima.

O važnosti i veličini ove manifestacije u europskim razmjerima najbolje svjedoči činjenica da je u obilježavanje aktivno uključeno više od dvije tisuće europskih gradova.

Nacionalni park Krka

O parku Virtualna šetnja Istraži park Servisne informacije Novosti